Parada ponosa kod nas

Objavljeno: 11.04.2011, 12:46h

Piše: PCNEN & građani/građanke Posljednjeg dana maja biće održana Parada ponosa u glavnom gradu Crne Gore – Podgorici. Parada ponosa LGBT osoba je dio godišnje festivalske proslave ponosa LGBT osoba, koja se održava u većim gradovima širom svijeta. Pored karnevalske zabave, parade ponosa imaju i politički značaj usmjeravanja pažnje javnosti na LGBT ljudska prava.

Piše: PCNEN & građani/građanke

Posljednjeg dana maja biće održana Parada ponosa u glavnom gradu Crne Gore – Podgorici.

Parada ponosa LGBT osoba je dio godišnje festivalske proslave ponosa LGBT osoba, koja se održava u većim gradovima širom svijeta. Pored karnevalske zabave, parade ponosa imaju i politički značaj usmjeravanja pažnje javnosti na LGBT ljudska prava.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Ruddy says:

  Mi volimo naše pedere, a o lezbijkama da i ne govorimo. Naprijed naši!

 2. Free says:

  Zašto da ne. Crna Gora treba da bude normalno društvo, a dio normalnosti je i prihvatanje činjenice da postoje osobe različitih seksualnih orijentacija.

 3. LGBT says:

  Ako Dinosa ne bude na celu parade, premijer Luksic mora odmah da trayi novog saradnika za resor ljudskih i manjinskih prava.

 4. PCNEN says:

  SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

  Povodom održavanja Parade ponosa u Podgorici, najavljenoj krajem maja ove godine, zvanični predstavnik Uprave policije u Organizacionom odboru biće Darko Knežević, zamjenik rukovodioca Ekspoziture za javni red i mir u Područnoj jedinici Podgorica.

  On je prošle godine učestvovao na policijskoj obuci Toronto – Los Andjeles, u vezi LGBT populacije i odredjen je kao učesnik na drugoj akademskoj konferenciji „Pravda na Balkanu“, koja će održati u Beogradu od 27. do 30. maja 2011.godine.

  Zbog velikog interesovanja medija u vezi najavljene Parade ponosa, Uprava policije već preduzima konkretne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa Ustavom i drugim pozitivnim propisima.

  Ove aktivnosti su usmjerene isključivo na stvaranju neophodnih uslova za bezbjedno odvijanje najavljenog dogadjaja.

  S tim u vezi, blagovremeno će biti sačinjena bezbjednosna procjena, koja će biti ažurirana u skladu sa potrebama i zahtjevima.

 5. PCNEN says:

  U IŠČEKIVANJU POLITIČKE PODRŠKE

  LGBT Forum Progres koliko juče izdao je saopštenje u kojem pozitivno i pohvalno govori o odnosu Uprave policije (UP) prema najavljenoj Paradi ponosa. Sapštenje je dobro primljeno u domaćoj demokratskoj javnosti kao i kod međunarodne zajednice. Međutim, Uprava policije svojim sopstvenim pristupom dovodi u pitanje izgrađeni kredibilitet i povjerenje. Tome u prilog ide nekoliko elemenata. Prvo predstavnik kojeg je Uprava policije imenovala u Organizacioni odbor Parade ponosa o tome nije informisan. O imenovanju predstavnika UP postoji zvanični dopis što potencijalno ukazuje da je zakazao sistem komunikacije i očekivanog profesionalizma u policijskoj organizaciji. Drugo, osoba koju je UP odredila za oficira za vezu sa Parodom ponosa ide ove sedmice na godišnji odmor. To znači da predstavnik UP neće biti operativan za određene poslove sve do 1. maja ove godine. Eventualni povratak na posao, zbog naših potreba, 26. 04. 2011. ne znači puno. Sada smo u fazi pripreme u kojoj je uloga UP ključna. Treće, LGBT Forum Progres još 22. marta 2011. godine je zatražio izradu bezbjednosne procjene. Ona do danas nije gotova. Sa predstavnicima Progresa nije vođen nije zvaničan razgovor tim povodom. Na bilo koji način UP nije zatražila potrebne informacije. Progres je koristeći iskustvo srodnih organizacija iz regiona pripremio izvjestan fond tih informacija koje su od značaja za rad policije. Četvrto, ispoljenim postupanjem proizvodi se konfuzija i nesigurnost u dobre namjere. Peto, odugovlačenjem postupka Paradu ponosa se dovodi u pitanje. To znači da će LGBT osobama i građanima Crne Gore biti uskraćen značajan segment garantovanih ljudskih prava.

  LGBT forum Progres očekuje od ministra unutrašnjih poslova da direktora Uprave policije pozove na razgovor kako bi bila razriješena sva ova pitanja.

  Zbog ovakvog odnosa policijskih starješina podnijeli smo pritužbe Unutrašnjoj kontroli policije, Savjetu za građansku kontolu rada policije i Ombudsmanu.

  Takođe potvrđujemo komunikaciju sa Kabinetom premijera. Na osnovu našeg obraćanja u vezi ukupne praktične politike Vlade Crne Gore prema LGBT populaciji, našoj organizaciji i Paradi ponosa pisali smo premijeru. Tim povodom u srijedu, 13. aprila 2011., potpredsjednik Vlade g. Duško Marković će primiti predstavnike „Progresa”.

  LGBT Forum Progres

 6. Krivomozgić says:

  Parada ponosa svašta a šta bi bila onda parada neponosa.
  Ako je parada ponosa pokazivanje guzice onda sam ja marsovac.

 7. JBT says:

  Kad bi ustali iz groba oni koji su davno umrli, zacudili bi se sta im se desilo sa potomstvom: Neki postali guzicari, neki ulicari, drogasi, alkoholicari i kockari. Najvise bi se zaprepastili sta se to desava sa jeboguzima? Ko im crnu pamet popi (ako su je ikad imali)? Trebalo bi guzicare i lezbejke poslati na radne akcije, nesto slicno kao sto su neki bili kaznjavani i izdrzavali kaznu u kamelomu Golog Otoka.

 8. Zipp says:

  Protiv sam “parade ponosa”. Smatram da takve parade izazivaju kontraefekat i stvaraju još veći animozitet, koji je nesporno postoji kod velikog dijela gradjana prema LGBT populaciji.
  LGBT osobe i zakonski i praktično zaštiti od svih vrsta diskriminacije-za to se zalažem. Ne moramo imati simpatije prema njima, ali niko nema prava da ih diskriminiše po bilo kom osnovu zbog toga što su. To je njihova lična stvar ili izbor, kojim ničim ne ugražavaju onu drugu većinu, heterosexualce.
  Ako se organizuje navedena parada meni će biti zanimljivo slijedeće:
  Svjestan sam da ne mali dio gradjana osjeća najveću moguću odioznost prema LGBT osobama i najavljanoj paradi, da bi ih prosto zgromili-narodski rečeno. Kada su održavane slične parade u regionu bilo je opsadno stanje: hiljade policajaca pod punom opremom, helikopteri… Uprkos svemu tome bilo je velikih incidenata(Beograd, Sarajevo…).
  Kod nas, Uprava policije može slobodno obezbjedjivati skup sa nekoliko desetina policajaca-ako valst stane iza parade, i neće biti incidenata. Na zato što smo tolerantniji ili “savremeniji”, već prosto zato što se plašimo državnog aparata, protesta, zamjeranja režimu – kao djavo krsta.

 9. anja says:

  Pokazimo da smo civilizovano drustvo koje prihvata razlicitosti…. mada svi znamo da jedan dio crnogorskog drustva jeste duboko konzervativan, mislim da nije agresivan.Ali je tacno i da jedan dio jeste agresivan i da njihova agresivnost proizilazi iz iskljucivosti i mrznje prema svemu i svacemu sto nijesu oni ….. po sistemu jedino ja vrijedim i meni slicni!
  Oni bi i bili spremni na incidente i to treba sprijeciti …. a ako incidenata ne bude to ce biti veliki iskorak ovog prostora ka demokratiji a ne ,kako neko i ovdje rece ,a postalo je pomodarstvo nekih, da je to rezultat straha (zamislite molim vas ,ako pravite incidente oslobodjeni ste straha????)…
  Ovdje se ne radi o potrebi izrazavanja simpatija prema LGBT populaciji ili otporu ,ko smo mi da sudimo, nego o sposobnosti i demokratskom kapacitetu jednog drustva da prihvati drugacije sto mu i jeste cilj!

 10. pjesjednik says:

  Koji to oni anja jel ovi sto nece da daju guzicu na dolinu pa da ovi sto oce pedersku ravnopravnost raspolazu svacijom guzicom kako oni hoce.Taj ko izrazava simpatije prema pederima njihov je I niko nema nista protiv toga, ali vidis u Francuskoj ima protiv one burke, neko oce da se pokrije pa mu zabranjujua neko da se otkrije pa mu ne zabranjuju jos ga I podrzavate da guzicu pokaze.Kakve suprotnosti anja jel svatas imalo, oce onaj Veko peder da uspije pa oce da na silu pokazuje guzicu pa ti htio ne htio da na ulicu gledas u njegovu golu guzicu inace je diskriminacija ako to ne prihvatis.
  Dakle zakljucak vrednosti civilizovanog ljudskog roda odose u dupe.Morat cemo izgleda ka stoka da idemo gole guzice dje ni se cefne inace sve proglasavamo diskriminacijom I uslovom za ulazak u EU, mogu vam rec skraceno eu pizdu materinu nek ide ovakav svijet.
  Pederski.

 11. Danilo Stojanovic says:

  Svrha “Parade ponosa” LGBT populacije – nije da im se da podrska (osim, ako ne pripadate toj grupi ili osjecate potrebu da date podrsku) vec da se iskaze civilizovanost i tolerantnost jednog drustva na razlicitosti (grupa i ideja) u tom drustvu. I da se podrzi ustavna ideja jednakosti prava za sve gradjane.

  Ko se ne slaze sa LGBT grupom, i ne voli da gleda paradu, ne mora da dodje. Znaci prisustvo je licna stvar svakog pojedinca. Pokazite svoj protest time sto necete doci da gledate/ucestvujete u paradi. Ali, ponasanje prisutnih (ucesnika i publike) je izuzetno vazno i stvar je vlasti da obezbijedi mirnu paradu. Nista se nece dogoditi ako LGBT populacija proseta, osim sto cemo – ako parada bude u granicama pristojnosti (bez incidenata) – kao drustvo dobiti kredit za tolerantnost. Ne samo u svijetu, vec i izmedju nas samih. Bicemo bolje drustvo poslije te parade.

  P.S. Samo treba sprijeciti Amfilohija & co. (vazi i za druge crkve) da daju njihove “biblijske komentare” i da iniciraju nemire. Kako? Time sto mediji nece prenositi njihove govore mrznje – koji se na volseban nacin poslije vandalskih cinova pretvaraju u njihovu “hriscansku ljubav” prema grijesnicima i “brigu o njihovom spaseniju”. Dosta su nas “spasavali” – odmorite nas od njihove “ljubavi”.

  CG treba da bude lider u tolerantnosti – ovo je velika prilika da to iskazemo. I veliki test za nase drustvo.

 12. Zipp says:

  @anja
  Mislim da ste pogrešno shvatili moj komentar, ili se ja nijesam dobro izrazio.
  Uopšte ne prizivam i ne želim da prizovem incidente na pomenutoj “paradi”. Samo smatram da je kod nas društvo tradicionalnije nego npr. u Beogradui, Zagrebu, Sarajevu, a opet mislim da incidenata neće biti ako vlast stane iza parade. Ne zbog naše emancipovanosti veće zbog našeg straha od vlasti.
  Što se tiče same “parade ponosa”, da ponovim, mislim da ona ima kontraefekat i da se sa njom neće poboljšati prava LGBT osoba.
  Što se mene lično tiče, ne osjećam se ugroženim od njih, stoga i nemam ništa protiv njih. Njihovo sexualno opredjeljenje je njihova lična stvar.

 13. Plannco Wallach Senior says:

  SEX je privatna i legalna aktivnost dvije osobe, ako nije GRUPNJAK.
  PARADA privatne sexualne orijentacije je JE… u MOZAK neduznih prolaznika.
  DRZAVA se ne trab mijeshati u dvije aktivnosti svojih gradjana: 1) u shta vjeruju njeni gradjani; 2) u chemu uzivaju njeni gradjani; SVE DOK NIJE OPASNO PO ZIVOT i ZDRAVLJE grdjana-prolaznika.

 14. Ђоко из Мораче says:

  Kakva parada ponosa to je parada pedera to ti je isto kao i ono nisu cigani nego romi.

 15. Шутан са Цетиња says:

  Nego sta je planco nego opasno i po zivot i po guzicu nadam se da ces se slozit sa mojom konstatacijom.

 16. Simo says:

  Čuj molim te parada ponosa ako se takvo nesto održi baš će da bude PO – NOSA.
  Ne no izgubljen i obraz i nos.

 17. Leone says:

  Vlada je stala iza Parade ponosa, obećao ministar pravde Dusko Marković. U odboru će biti dva predstavnika Vlade.

 18. Vladimir says:

  Ako vlada podrzava pederske i lezbijanske parade, i ja cu licno to podrzati, ne zbog straha od nase voljene vlade, nego zbog toga sto nasa vlada ide pravilnim i sigurnim putem prema Evropi. Vi sto se plasite vlade, sigurno ste nesto lose napravili, pa sada zivite u strahu. Ja se ne plasim nikoga, ni vlade, ni pedera ni lezbijanki. Ako se budete stalno plasili, kad cete zivjeti ljudi i zene? Zivjela nasa vlada, zivjeli pederi koji podrzavaju nasu vladu!

 19. Sasa, Blok V says:

  Nisam bas siguran da je drustvo kod nas vise tradicionalno nego u Sarajevu i Beogradu. Mozda se sjecate urednika casopisa ‘Decko’ iz Novog Sada, gostovao je na nasoj televiziji prije par godina.
  Rece da su Crnogorci prave ‘mackice’ i da se ‘Decko’ (proporcionalno broju stanovnika) najbolje prodaje u Crnoj Gori.

 20. Шутан says:

  Što kaže Anja pokažimo da smo civilizovani skinimo gaće junačka braćo crnogorci.
  Lako je bilo u srednji vijek zalegneš za busiju pa kokaš neprijatelja aj ti sad zalegni ako smiješ, mnogo je opasno možeš bit nagrđen otraga.

 21. HEOH says:

  Podržavam paradu ponosa u Podgorici i želim da se ona u glavnom gradu održava svake nedjelje.
  Zalažem se takođe da se parada ponosa uskoro održi na Cetinju, jer je nepošteno da prijestonica bude preskočena.

 22. za says:

  Osim sto je trebalo LBTErijadu odrzati na prestonom Cetinju nikakvih drugih primjedbi nema.

 23. Plannco Wallach Senior says:

  Shutane, necu da zvuchim reakcionarno u ova revolucionarna vremena. Crna gora mili ka Evropi a ja necu da je dodatno usporavam.

 24. da ne pišem i ja isto says:

  Svrha “Parade ponosa” LGBT populacije – nije da im se da podrska (osim, ako ne pripadate toj grupi ili osjecate potrebu da date podrsku) vec da se iskaze civilizovanost i tolerantnost jednog drustva na razlicitosti (grupa i ideja) u tom drustvu. I da se podrzi ustavna ideja jednakosti prava za sve gradjane.

  Ko se ne slaze sa LGBT grupom, i ne voli da gleda paradu, ne mora da dodje. Znaci prisustvo je licna stvar svakog pojedinca. Pokazite svoj protest time sto necete doci da gledate/ucestvujete u paradi. Ali, ponasanje prisutnih (ucesnika i publike) je izuzetno vazno i stvar je vlasti da obezbijedi mirnu paradu. Nista se nece dogoditi ako LGBT populacija proseta, osim sto cemo – ako parada bude u granicama pristojnosti (bez incidenata) – kao drustvo dobiti kredit za tolerantnost. Ne samo u svijetu, vec i izmedju nas samih. Bicemo bolje drustvo poslije te parade.

  P.S. Samo treba sprijeciti Amfilohija & co. (vazi i za druge crkve) da daju njihove “biblijske komentare” i da iniciraju nemire. Kako? Time sto mediji nece prenositi njihove govore mrznje – koji se na volseban nacin poslije vandalskih cinova pretvaraju u njihovu “hriscansku ljubav” prema grijesnicima i “brigu o njihovom spaseniju”. Dosta su nas “spasavali” – odmorite nas od njihove “ljubavi”.

  CG treba da bude lider u tolerantnosti – ovo je velika prilika da to iskazemo. I veliki test za nase drustvo.

  Danilo Stojanovic

 25. Plannco Wallach Senior says:

  zna se kako ce Crna gora u EUvropu, ali se nezna kako ce iz nje.

 26. deda says:

  Ova parada je dobro došla Amfilohiju da zamijeni pištaljku jačim kapacitetom i ima pratilju
  Шутанa Уно.

 27. MARKO NEW YORK says:

  JA JESAM PROTIV ALI ZASTO DA NE.BOLJE OTVORENO NEGO ZATVORENO. IPAK JE CRNA GORA (MONTENEGRO)DEMOKRATSKA DRZAVA-SAMO NAPRIJED. SPECIJALNO LEZBEJKE!

 28. Шутан says:

  Ruddy je pravi crnogorac on voli svoje pedere I neka ga svaka mu cast, samo sto nezna da je pederska picka usrana guzica jebi gas to bi kazali bosanci.Sto se mene tice Ruddy ima razlog sto za svoje navija I neka ga pa stara je izreka ko ce kome ka svoj svome.
  Ruddy pozdrav od mene zbog ravnopravnosti I postovanja suprotne strane.

 29. Đoka says:

  Ja predlazem da se sto bolje organizuje ta parada, ona ce mnogo znacit crnogorskoj naciji za povecanje nataliteta.

 30. Car Banjski says:

  AKO JE U ZEMLJI SERDARA I DZEFERDARA GUZICA PONOS BOZE NAS NE BILO* TREBALI BI NA CELU BITI OVI STO NAROD TUCAJU U ZDRAV MOZAK A TAKVIH JE DOSTA OD PIONA DO KRALJA*

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register