Popis, ponovo

Objavljeno: 07.04.2011, 10:25h

ponavljanje gradiva

ponavljanje gradiva

Piše: Zipp

Prije tri mjeseca sam na ovom mjestu napisao donji tekst o popisu. Isti tekst postavljam ponovo. Sami zaključite zbog čega.

                                      Popis

Crkva na Rumiji je obilježila početak rada nove vlade, bila ciljano glavna i skoro jedina tema u javnosti tokom cijelog januara i u prvoj polovini februara. Zavala je bila ništa pri Rumiji. Novi ministar uredjenja prostora i još po nečega, tom je zardjalom temom, izvadjenom iz naftalina, uspješno započeo svoj mandat. U naumu da posije razdor i skrene fokus pažnje su mu svesrdno pomogli; crkva, opozicija, „patriotski" mediji, posebno „patriotski" portali. Crkva stoji i dalje tamo dje je postavljena – tako kako je postavljena, ništa se nije promijenilo, osim što je produbljen razdor medju gradjanima(!) Crne Gore i što su krucijalne teme iz života(renja) stavljene u drugi ili treći plan.  

Guslanje o crkvi polako pada na top listi popularnosti, radja se novi hit, koji će, sva je prilika, naredna tri mjeseca biti prvi na top listi. Riječ je o popisu. Još jedna idealna turbo-folk-guslarska tema za skretanje pažnje sa sveopšteg sunovrata.

Ko će se kako izjasniti, koga će biti više a koga manje – postavlja se kao pitanje biti ili ne biti. Jedna tako obična stvar u normalnim državama kao što je popis, kod nas se predstavlja kao novi referendum. Od toga kako se izjasnimo – poručuju nam već, zavisiće naš status. Lamentira se nad sudbinom nacija u državama regiona ako izjašnjavanje 650000 stanovnika Crne Gore bude ovakvo ili onakvo! Ubjedjuju nas i ubjedjivaće nas još žešće, da od popisa zavisi  opstanak Crnogoraca, Srba, Bošnjaka, Albanaca, Hrvata. Sve drugo je nevažno pri tome kako ćemo se izjasniti. Treba preživjeti naredna tri mjeseca. A ako preživimo, kada se on završi, shvatićemo da smo opet tu dje smo bili, samo da živimo još gore. Da smo svi osim elita na vlasti izgubili još puno davno stečenih prava, da nam  je standarad i dalje u padu, da smo možda ostali bez posla, da…

Kada shvatimo da je za opstanak nacija i država u regionu, ali prije svega za boljitak njenih gradjana potrebna smjena nesposobnih, korumpiranih, sa organizovanim kriminalom povezanih elita i vlada, plašim se da će biti kasno, ako već nije. To važi kako za Crnu Goru tako za Hrvatsku, Bosnu, Srbiju, Albaniju, Kosovo.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Neon says:

  “To važi kako za Crnu Goru tako za Hrvatsku, Bosnu, Srbiju, Albaniju, Kosovo.”

  Važi, s tim što će u svim zemljama okruženja Vlade da popadaju, a u CG će da opstane mladi, energični fejsbuk premijer, i davno etablirana elita okupljena oko Prve familije. Svuda se nešto mijenja, svugdje postoji tranzicija ideja, političkih i ekonomskih, osim u ovoj zadrigloj lopovskoj zajednici. Krivicu za to snose i oni koji godinma podržaaju takav sistem zara ličnih i interesa svojih država i kompanija.

 2. Veljko B Ilic says:

  O tom popisu se puno diskutovalo i pisalo u stampi. Politicari ponavljaju ono isto: “Da svaki pojedinac treba slobodno da se izrazi.” Niko ne savjetuje da trebaju na popisu da daju tacne podatke. Cudno, zar ne? Oni koji su nekada izjavljivali da su, recimo, Srbi, mogu slobodno da sada izjave da su Crnogorci. Ili obratno, oni koji su nekad izjavljivali da su Crnogorci mogu sada 2011 da slobodno kazu da su Srbi. Gospodo, ovoga nema nigdje u svijetu.

  Samo u Crnoj Gori moze biti u familiji, da je jedan brat Crnogorac, drugi brat je Srbin, a sestra posto joj je otac bio Crnogorac, i ona se pise u knjigama kao Crnogorka. Pitao bih vas, da li su ovo troje-gore navedenih dali na popisu tacne podatke?

  U drugim zemljama postoje propisi da kad ti drzavni sluzbenik trazi puno ime i prezime, potrebno je dati tacne podatke. Isto to vazi i za nacionalnost, ako te pitaju odakle si, i iz koje si drzave. Da ne duljim, trebaju se dati tacni podaci, ostavite gospodo osjecaje na stranu.

  Poznato mi je da su neki moji poznanici prije 30 godina bili Crnogorci. Isti ti, 90-ih godina su izjavljivali da su Srbi. Poslije referenduma postali su jopet Crnogorci. Sada pocetkom Treceg Milenijuma, ja ne znam kakve ce imati osjecaje, i hoceli dati tacne podatke na popisu?
  I na kraju, ovoga cuda nema nidje u svijetu. Zivjeli i srecan vi popis!