Njemački satelit bi mogao pasti na Zemlju krajem 2011.

Objavljeno: 01.03.2011, 22:07h

Njemački satelit Rosat nalazi se u orbiti već 20 godina i pružao je podatke za hiljade naučnih radova. Naučnici predviđaju da će pasti na Zemlju krajem 2011. godine. Satelit Rosat težak je blizu tri tone, a 1999. godine, po završetku misije, izgubljena je kontrola nad njim. Prema analizama njemačkih naučnika iz svemirske agencije DLR, satelit bi trebao da padne na Zemlju krajem 2011. godine. Rosat je lansiran 1990. godine i kružio je putanjom na visini 550 kilometara. Nosio je u to vrijeme najveći telskop za detekciju rendgenskih zračenja u svemiru i zahvaljujući njemu načinjen je prvi rendgenski snimak Mjeseca, ali otkriveni su i tragovi više od 200 zvjezdanih eksplozija, odnosno supernova. Isprva je bilo planirano da misija satelita traje godinu i po, ali nakon što se pokazala uspješnom i nakon što je satelit omogućio podatke za hiljade naučnih radova, misija je produžena na 10 godina. "Od 17. novembra 1999. satelit više nije pod našom kontrolom", kazao je portparol DLR-a. Satelit sada kruži na oko 500 kilometara od Zemlje, a naučnici smatraju da bi svaki pokušaj njegovog uništenja bio još opasniji, jer bi se mogli uništiti i drugi sateliti koji se nalaze blizu njega. Satelit Rosat sada prati Evropska svemirska agencija, ali su istakli da ne mogu dati tačna predviđanja o padu satelita na Zemlju.

Njemački satelit Rosat nalazi se u orbiti već 20 godina i pružao je podatke za hiljade naučnih radova. Naučnici predviđaju da će pasti na Zemlju krajem 2011. godine.

Satelit Rosat težak je blizu tri tone, a 1999. godine, po završetku misije, izgubljena je kontrola nad njim.

Prema analizama njemačkih naučnika iz svemirske agencije DLR, satelit bi trebao da padne na Zemlju krajem 2011. godine.

Rosat je lansiran 1990. godine i kružio je putanjom na visini 550 kilometara. Nosio je u to vrijeme najveći telskop za detekciju rendgenskih zračenja u svemiru i zahvaljujući njemu načinjen je prvi rendgenski snimak Mjeseca, ali otkriveni su i tragovi više od 200 zvjezdanih eksplozija, odnosno supernova.

Isprva je bilo planirano da misija satelita traje godinu i po, ali nakon što se pokazala uspješnom i nakon što je satelit omogućio podatke za hiljade naučnih radova, misija je produžena na 10 godina.

"Od 17. novembra 1999. satelit više nije pod našom kontrolom", kazao je portparol DLR-a.

Satelit sada kruži na oko 500 kilometara od Zemlje, a naučnici smatraju da bi svaki pokušaj njegovog uništenja bio još opasniji, jer bi se mogli uništiti i drugi sateliti koji se nalaze blizu njega.

Satelit Rosat sada prati Evropska svemirska agencija, ali su istakli da ne mogu dati tačna predviđanja o padu satelita na Zemlju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register