Gadafiјev avion viđen u Bjelorusiјi

Objavljeno: 01.03.2011, 12:12h

Švedski Institut za međunarodno mirovno istraživanje saopštio je danas da je privatni avion libijskog lidera Moamera Gadafija primijećen u Bjelorusiji i da bi to mogla biti desetinacija za članove njegove svite, prenosi RTRS. "Ono što sigurno znamo jeste da je u proteklih sedam dana Gadafijev avion najmanje dva puta išao od Tripolija do Bjelorusije", rekao je Hju Grifits iz SIPRI-ja, švedskim medijima. On kaže da je Bjelorusija vjerovatan izvor za isporuke naoružanja za Libiju, uprkos tome što bi moglo da bude utočište za bliske Gadafijeve saradnike. SIPRI prati isporuke naoružanja i informacije o letovima ka Bjelorusiji dobijene su iz više izvora unutar UN, EU i NATO. Libija je bila tranzitna zemlja za isporike naoružanja za druge afričke države. Poslije narodne pobune protiv Gadafija, istraživači su počeli da razmatraju i mogućnost da je naoružanje isporučivano i Libiji. Isporuke naoružanja Libiji bile su legalne sve dok Savjet bezbijednosti UN nije tokom vikenda uveo embargo. SIPRI ističe da je posljednju isporuku obavio 15. februara teretni avion kapaciteta oko 40 tona manjeg naoružanja i municije.

Švedski Institut za međunarodno mirovno istraživanje saopštio je danas da je privatni avion libijskog lidera Moamera Gadafija primijećen u Bjelorusiji i da bi to mogla biti desetinacija za članove njegove svite, prenosi RTRS.

"Ono što sigurno znamo jeste da je u proteklih sedam dana Gadafijev avion najmanje dva puta išao od Tripolija do Bjelorusije", rekao je Hju Grifits iz SIPRI-ja, švedskim medijima.

On kaže da je Bjelorusija vjerovatan izvor za isporuke naoružanja za Libiju, uprkos tome što bi moglo da bude utočište za bliske Gadafijeve saradnike.

SIPRI prati isporuke naoružanja i informacije o letovima ka Bjelorusiji dobijene su iz više izvora unutar UN, EU i NATO.

Libija je bila tranzitna zemlja za isporike naoružanja za druge afričke države. Poslije narodne pobune protiv Gadafija, istraživači su počeli da razmatraju i mogućnost da je naoružanje isporučivano i Libiji.

Isporuke naoružanja Libiji bile su legalne sve dok Savjet bezbijednosti UN nije tokom vikenda uveo embargo.

SIPRI ističe da je posljednju isporuku obavio 15. februara teretni avion kapaciteta oko 40 tona manjeg naoružanja i municije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register