Del Ponte: Hoću da istražujem trgovinu organima

Objavljeno: 01.03.2011, 10:47h

Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte je u intervjuu šavajcarskom listu Noje cirher cajtung rekla da bi ona željela da istražuje trgovinu ljudskim organima na Kosovu i založila se za formiranje nezavisne, međunarodne institucije koja bi se bavila tom istragom. "Mora biti stvorena nezavisna međunarodna institucija, koja bi bila odgovorna za istragu i zaštitu svjedoka", odgovorila je Del Ponte na pitanje šta se mora činiti sada, posle objavljivanja izvještaja Dika Martija o trgovini organima. "Za mene lično, bio bi izazov da preuzmem tu istragu na Kosovu", rekla je Del Ponte i dodala da ona vidi da na to niko nije mislio. "Lično imam dobro poznavanje dosijea i, takođe, veze i mogla bih tu istragu brzo da sprovodim", rekla je bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala. Ona je ocijenila će se "videti koliko je politička volja za to jaka" i ukazala na EU i Ameriku, koja bi u tome, kako je rekla, trebalo da pomogne. Na pitanje da li je bilo ispravno što je ona pokrenula teške optužbe, a da pri tom nije raspolagala nužnim dokazima, Del Ponte je rekla jasno da su oni imali premalo dokaza za optužnicu, "ali su indicije, međutim, bile ozbiljne". "Ja sam fakte o organima pomenula u (mojoj) knjizi, kako bi neko mogao da pokrene istragu, koju mi nismo mogli sprovesti", rekla je del Ponte i dodala da je, takođe, bilo i drugih zločina, "pri čijem su razjašnjenju oni ometani".

Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte je u intervjuu šavajcarskom listu Noje cirher cajtung rekla da bi ona željela da istražuje trgovinu ljudskim organima na Kosovu i založila se za formiranje nezavisne, međunarodne institucije koja bi se bavila tom istragom.

"Mora biti stvorena nezavisna međunarodna institucija, koja bi bila odgovorna za istragu i zaštitu svjedoka", odgovorila je Del Ponte na pitanje šta se mora činiti sada, posle objavljivanja izvještaja Dika Martija o trgovini organima.

"Za mene lično, bio bi izazov da preuzmem tu istragu na Kosovu", rekla je Del Ponte i dodala da ona vidi da na to niko nije mislio.

"Lično imam dobro poznavanje dosijea i, takođe, veze i mogla bih tu istragu brzo da sprovodim", rekla je bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala.

Ona je ocijenila će se "videti koliko je politička volja za to jaka" i ukazala na EU i Ameriku, koja bi u tome, kako je rekla, trebalo da pomogne.

Na pitanje da li je bilo ispravno što je ona pokrenula teške optužbe, a da pri tom nije raspolagala nužnim dokazima, Del Ponte je rekla jasno da su oni imali premalo dokaza za optužnicu, "ali su indicije, međutim, bile ozbiljne".

"Ja sam fakte o organima pomenula u (mojoj) knjizi, kako bi neko mogao da pokrene istragu, koju mi nismo mogli sprovesti", rekla je del Ponte i dodala da je, takođe, bilo i drugih zločina, "pri čijem su razjašnjenju oni ometani".

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register