‘Dan’: Vlada ukida subvencije struje za KAP

Objavljeno: 28.02.2011, 14:47h

Vlada Crne Gore je obavijestila Evropsku komisiju da više neće davati subvencije za utrošenu električnu energiju Kombinatu aluminijuma, objavio je Dan, pozivajući se na izvore iz Komesarijata za energetiku EU. Pismo iz kabineta premijera Igora Lukšića stiglo je u kancelariju evropskog komesara za eneregetiku Gintere Etingera, o čemu je obaviješten menadžment Kombinata aluminijuma. Vlada u aktuelnom četvorogodišnjem periodu treba da plati 60 miliona eura na ime subvencija. Prije dvije godine subvencija je bila 15 miliona, lani 20 miliona, a ove i naredne ukupno 25 miliona eura. Kako konstatuje list italijanska kompanija A2A nije voljna da daje struju KAP-u za veresiju budući da na ime struje podgorička fabrika duguje milione eura. Podgorički list piše da Vladu trenutno najviše brine aktiviranje državnih garancija, pošto vlasnik KAP-a ruski CEAC bankama ne vraća ni centa kredita. Druga rata kredita koji je mađarska OTP banka dala KAP-u već danas stiže na naplatu, i ukoliko ruski partneri hitno ne reaguju, moraće da je plati Vlada kao što je bio slučaj sa prvom ratom od 700.000 eura, prenosi portal SEEbiz.

Vlada Crne Gore je obavijestila Evropsku komisiju da više neće davati subvencije za utrošenu električnu energiju Kombinatu aluminijuma, objavio je Dan, pozivajući se na izvore iz Komesarijata za energetiku EU.

Pismo iz kabineta premijera Igora Lukšića stiglo je u kancelariju evropskog komesara za eneregetiku Gintere Etingera, o čemu je obaviješten menadžment Kombinata aluminijuma.

Vlada u aktuelnom četvorogodišnjem periodu treba da plati 60 miliona eura na ime subvencija. Prije dvije godine subvencija je bila 15 miliona, lani 20 miliona, a ove i naredne ukupno 25 miliona eura.

Kako konstatuje list italijanska kompanija A2A nije voljna da daje struju KAP-u za veresiju budući da na ime struje podgorička fabrika duguje milione eura.

Podgorički list piše da Vladu trenutno najviše brine aktiviranje državnih garancija, pošto vlasnik KAP-a ruski CEAC bankama ne vraća ni centa kredita.

Druga rata kredita koji je mađarska OTP banka dala KAP-u već danas stiže na naplatu, i ukoliko ruski partneri hitno ne reaguju, moraće da je plati Vlada kao što je bio slučaj sa prvom ratom od 700.000 eura, prenosi portal SEEbiz.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register