Ponovo medicinski otpad na Vasovim vodama

Objavljeno: 31.01.2011, 19:17h

Ovo je kršenje zakona naše zemlje, pa i krivičnog, kako u pogledu djela ugrožavanja životne sredine, tako i nepreduzimanja mjera zaštite iste, i brojnih konvencija EU, upozoravaju žitelji Beransela

Ovo je kršenje zakona naše zemlje, pa i krivičnog, kako u pogledu djela ugrožavanja životne sredine, tako i nepreduzimanja mjera zaštite iste, i brojnih konvencija EU, upozoravaju žitelji Beransela

Savjet mjesne zajednice Beranselo, kao i svi stanovnici Beransela, Berana, a vjerujemo i cijele Crne Gore, sa radošću i nadom su pročitali saopštenje koje je glavni ekološki inspektor dao, a svi mediji objavili, nakon posjete Opštoj Bolnici Berane, u kojoj konstatuje da se opasni medicinski otpad sada pravilno steriliše i privremeno skladišti, te da se ne odlaže na Vasovoj vodi. Kako su potvrdili relevantni odgovorni ljudi, takav se otpad godinama na Vasovoj vodi odlagao, što je pred našim kućnim pragovima stvorilo planinu otrova, i ugrozilo i ugrožava naše zdravlje i živote. Ovo je, podsjećamo, kršenje zakona naše zemlje, pa i krivičnog, kako u pogledu djela ugrožavanja životne sredine, tako i nepreduzimanja mjera zaštite iste, i brojnih konvencija Evropske unije, kojoj kao društvo težimo.

, kao i svi stanovnici Beransela, Berana, a vjerujemo i cijele Crne Gore, sa radošću i nadom su pročitali saopštenje koje je glavni ekološki inspektor dao, a svi mediji objavili, nakon posjete Opštoj Bolnici Berane, u kojoj konstatuje da se opasni medicinski otpad sada pravilno steriliše i privremeno skladišti, te da se ne odlaže na Vasovoj vodi. Kako su potvrdili relevantni odgovorni ljudi, takav se otpad godinama na Vasovoj vodi odlagao, što je pred našim kućnim pragovima stvorilo planinu otrova, i ugrozilo i ugrožava naše zdravlje i živote. Ovo je, podsjećamo, kršenje zakona naše zemlje, pa i krivičnog, kako u pogledu djela ugrožavanja životne sredine, tako i nepreduzimanja mjera zaštite iste, i brojnih konvencija Evropske unije, kojoj kao društvo težimo.

 

Ponovo medicinski otpad

 

Time smo više bili zapanjeni i razočarani onim što smo zatekli na smetlištu Vasova voda prilikom odigravanja prijateljske vaterpolo utakmice, kojom su naši prijatelji iz Kotora htjeli da izraze svoju solidarnost i podršku, a kojoj je prisustvovalo više stotina naših sugradjana.

Naime, medju sveže dovezenim otpadom, na sred smetlišta, ponovo se nalazio medicinski otpad! Brojni špricevi sa iglama, krvave gaze, velike količine farmaceutskog otpada koji se takodje nikako ne bi smio tu nalaziti, pa i otpusne liste.

Sve je ovo zabilježeno na fotografijama, a i kamerama televizijskih ekipa koje su pratile ovaj dogadjaj. Zbog svega ovoga, Savjet mjesne zajednice Beranselo, u ime zdravlja, u ime humanosti i u ime zakonitosti, ovim putem poziva ekološku inspekciju da obidje Vasovu vodu, potvrdi nase navode, i preduzme zakonom predvidjene mjere. Pozivamo i ostale organe koji se do sada ne oglašavaju povodom ovog problema, iako su za to plaćeni i to im je obaveza, da reaguju u skladu sa svojim duznostima. Pozivamo sanitarnu, veterinarsku, vodoprivrednu inspekciju (svi su već vidjeli potok koji sve ove otrove nakon samo stotinjak metara nosi u Lim) i sve druge nadležne opštinske i državne organe da utvrde činjenično stanje, i preduzmu adekvatne mjere, kako bi se ova agonija koju mi u Beranselu i Beranama preživljavamo zaustavila, i kako bi se konačno počeli praviti koraci koji će dovesti do trajnog i održivog rješenja, i za ljude, i za prirodu.

MZ Beranselo

Jovan Loncar
Radoje Miskovic
Svetislav Tomovic
Slobodan Loncar
Mikosav Bubanja

Napomena: naslov i podnaslov je dao PCNEN

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. CAR BANJSKI says:

  MEDICINSKI OTPAD JE VRLO TESKO IZDVOJITI JER NIJE SAMO IZ BOLNICA I DOMOVA ZDRAVLJA VEC I IZ KUCA* KOLIKO SE SAMO INFUZIJA PRIMI PO KUCAMA I INEKCIJA* TO SE SVE BACA I IZBACA SA SMECEM IZ DOMACINSTAVA KAO I LJEKOVI KOJIMA IZLAZI ROK TRAJANJA A IMA IH SVAKO DOMACINSTVO*

 2. Crnoljub says:

  A sada o necemu drugom: Zelim citaoce PCNEN-a da upoznam sta se desava u africkoj drzavii Malawi. Napisacu ovu “tuznu” vijest u orginalu na engleskom, i vjerujem da ce neko iz urednistva PCNEN-a ovo prevesti na nasem jeziku. Evo o cemu se radi: “Zabrana prdjenja na javnom mjestu.”

  That’s Life
  Breaking wind is set to be made a crime in an African country. The government of Malawi plan to punish persistent offenders’ who foul the air’ in a bid to ‘mould responsible and disciplined citizens’. Locals fear pinning responsibility on the crime will be hard-and may lead to miscarriages of justice as a ‘criminals attempt to blame others from their offence.

  One Malawian told the website Africanews.com: “Children will openly deny having passed bad air and point at an elder. Culturally this is very embarrassing.” The crime will be enforceable in new Local Court system which will also have powers to punish a range of other crimes in the bill set to be debated in the country’s parliament.

  Postovani citaoci, izvinjavam se sto sam skrenuo sa teme. Pretpostavljam da bi bilo dobro upoznati evropljane sa ovim novim zakonima koji ce se primjenjivati u Africi. Afrika nije, gospodo kolonijalisti, ono sto je nekad bila. Zivjeli!

 3. Vesko says:

  Nevjerovatno-beranske guzonje se pojave na televiziji..objave sve je sredjeno nadajuci se da ce in narod vjerovat i opet nastave po starom..
  Dok neko od ove bagre ne zavrsi u zatvoru ovaj zlocin ce se nastavljat to beznadja.
  Dje je ona krava od ekoloskog inspektora da ovo vidi..

 4. malawi says:

  @car banjski – ovo nije bio otpad iz domacinstava, bilo ga je previse, i bilo je medicinskih kartona iz doma zdravlja. ma kako sumanuto izgledalo to sto oni bacaju opet medicinski otpad tamo, vjeruj da se desava.

  @ crnoljub – druze, ti ne mozes u malawi, cini mi se da ne bi mogao da se uzdrzis. analogije su ti dno.

  ovo se desava svuda oko nas, gdje god se zagrebe povrsina svuda je sve trulo. ako zivite van podgorice i obidjete vasa smetlista naci cete ovo sto mi nalazimo u beranama. pa ako vam je do shale, neka vam je na zdravlje shala. meni nije do smijeha.

 5. Crnoljub says:

  @malawi, izvinuo sam se citaocima kad sam postavio da je prdnjava zakonom zabranjena u drzavi Malawi. Mislio sam da ce urednistvo PCNEN-a to fino prevesti, i staviti u rubriku “Zanimljivosti”. Prevario sam se, urednistvo “snom mrtvijem spava”, i ne brine za citaoce. Toliko o tome. PS: Trebalo bi bar upoznati crnogorske turiste koji idu u tu africku zemlju, da se uzdrze od bilo kakve prdnjave.

 6. Berankrsh says:

  Zalosno je da ovakvi inspektori ekoloski brane ekologiju….

 7. Радоња први војвода,свих брда и Сербских земаља says:

  НЕ ИНТЕРЕСУЈУ МИЛОВЕ КЛИПАНЕ ЗАГАЂЕЊА ЕКОЛОШКИХ ПРОСТОРА ЊИХ ИНТЕРЕСУЈЕ ЂЕ ИМА ШТА ДА СЕ ОПЉАЧКЕ А ЗА ОСТАЛО МЕЖЕ ДА ЦРКНЕ ЧИТАВА ЦРНА ГОРА ШТО СЕ ЊИХ ТИЧЕ.
  БЕРАН СЕЛУ препоручујем да се хитно јави европском парламенту у Бриселу и тражи помоћ и заштиту од убица човјекове околине.

 8. Car Banjski says:

  PORED SVOJI H ZAGADJENIH DUSA ZAGADISE I OKOLINU*DOVOLJNO JE POGLEDATI ULAZE POJEDINIH GRADOVA GDJE DIMI SMECE* UNISTAVANJE VISKA NAORUZANJA ZAGADI NIKSIC SA OKOLINOM* MOZGOVI MOZGONJICE NADJOSE DA JE TO OD ZELJEZARE KOJA JE KILOMETRIMA UDALJENA OD GOLIJE I OD TERMOELEKTRANE GACKO* ISTI TI MOZGOVI UTVRDISE DA NEMA ZAGADJENJA U NASELJU KOJE SE NASLANJA NA ZELJEZARU GDJE GRADJANI TRAZE OSTETU*SMIJESNO DA NIJE ZALOSTNO*

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register