‘Zeleni korak’ zapanjen planovima za Valdanos

by | jan 27, 2011 | Novosti | 0 comments

Zapanjeni smo i zaprepašteni namjerama investitora da se radi izgradnje čvrstih objekata u uvali Valdanos predviđa ukljanjanje, ‘presađivanje’, stoljetnih maslina, saopštila je danas ulcinjska nevladina organizacija Zeleni korak.

"Presađivanje zdravih maslina sliči na uzimanje organa od siromašnog čovjeka da bi se udovoljilo bogatašima", kaže se u saopštenju koje je potpisao Dželal Hodžić, ambasador životne sredine.

Zeleni korak problematizuje i namjeru da se u uvali, koja je spomenik prirode, "obavi tzv. prihranjivanje plaža". To liči "na akciju koju je početkom prošle decenije izvršila Vojska tadašnje SRJ, koja je uništavajući pješčane dine i reljef na Velikoj plaži, ogromnim kamionima, zasipala plažu u Valdanosu hiljadama kubika pijeska".

"Postulati održivog razvoja su bazirani na žaštiti, očuvanju i valorizaciji unikatnih vrijednosti, a Valdanos je to, bez ikakve sumnje. Pri tom treba uzeti u obzir da su evropski stadardi, kojima mi težimo, veoma jasni: svaka investicija mora da ima saglasnost lokalne zajednice i da benefite mora da prvenstveno ona uživa. Uništavanje i skrnavljenje prirode radi trenutnih dobitaka, a dugoročno sa veoma negativnim posljedicama, po svim osnovama, nije pametna i održiva politika. To dolazi do izražaja ako se zna da je u našoj zemlji već poprilično devastirana okolina, posebno na Primorju", navodi se u saopštenju Zelenog koraka.

Oni kažu da vjeruju da će u Crnoj Gori, "koja je pred vratima EU, konačno dominirati um, znanje, vizija, da će se uvažavati i cijeniti priroda, mišljenja i stavovi nezavisnih intelektualaca i ekoloških aktivista i da nećemo dozvoliti da se planovi i lokacije rade po želji investitora i kapitala".

Zeleni korak poučava da je "para dobar sluga, a loš gospodar" i poručuju: "Nedajmo da ona zagospodari našom prelijepom Crnom Gorom!"

0 Comments

Submit a Comment