Kako miriše ljubav

Objavljeno: 31.12.2010, 07:49h

Kada ne bismo imali čulo mirisa, ne bismo imali ni osećanja. Nos je jedini čulni organ koji svoje utiske prenosi ka mozgu, a to znači da mirisi uveliko daju pečat našem životu.

Kada ne bismo imali čulo mirisa, ne bismo imali ni osećanja. Nos je jedini čulni organ koji svoje utiske prenosi ka mozgu, a to znači da mirisi uveliko daju pečat našem životu.

Dok se tokom praznika bude širio miris hrane, imajte na umu da u vašem domu, zapravo, upravo miriše sreća! Ispitivanja sprovedena u više od 40 zemalja pokazala su da je većina ljudi ovaj miris okvalifikovala kao najprivlačniji. Šta je to tako čarobno u kolačima, osim što bismo ih rado smazali?

Arome vanile, čokolade, cimeta, ali i karamela uglavnom se vezuju za detinjstvo, a većina nas iz tog perioda ima lepe uspomene. Tako ispada da, zahvaljujući mirisima, "listamo" stare spomenare i prizivamo u sećanje dane kada je sve obećavalo.

Na bezbrižnu prošlost, odnosno sreću i sigurnost, asocira nas i miris bebi pudera, a slično reagujemo i na miris plastelina, pez bombona i sirupa protiv kašlja.

Ako nas negde u prolazu "ošine" miris parfema koji je naša majka koristila, odjednom će nas preplaviti osećaj zaštićenosti. Nostalgiju će probuditi i miris vanile. Osim što je pratilac pečenih kolača, on se dovodi u vezu sa detinjstvom. Naučnici su čak dokazali da se neke od hemijskih komponenti vanile nalaze i u majčinom mleku.

Naša osećanja se nalaze pod uticajem mirisa, koji direktno utiču na limbusni sistem, odnosno "mozak za miris", i povezani su sa ponašanjem ljudi.

Rejčel Herc, američki psiholog i stručnjak za mirise, kaže da kada ne bismo imali čulo mirisa, ne bismo imali ni osećanja. Nos je jedini čulni organ koji svoje utiske prenosi ka mozgu, a to znači da mirisi uveliko daju pečat našem životu.

Interesantno je to da su gotovo svi ispitanici rekli da mirisi mogu da utiču na raspoloženje i da usreće. Ali, dok žene ističu da im mirisi vraćaju osmeh na lice jer ih podsećaju na voljenu osobu, muškarci više vole mirise koji kod njih izazivaju osećaj uzbuđenja.

Muškarce uzbuđuje miris bundeve

Miris koji najviše uzbuđuje muškarce, odnosno budi strast i želju u njima, jeste miris pite od bundeve! Kada se tome doda miris lavande, oni potpuno gube kontrolu. Ovo je uočeno tokom studije koja je pokazala da miris pite od bundeve čak za 40 odsto ubrzava protok krvi u telu muškarca.

Doktor Ralf Monserat je pojasnio: "Možda se to događa zbog toga što su bundeve bogate cinkom, a poznato je da cink pozitivno deluje na erekciju".

Ista studija pokazala je i da miris bundeve u muškom telu podiže nivo testosterona, što rezultira pojačanom seksualnom željom.

Osim ovog, na muškarce snažno deluju i mirisi jagode i već pomenute vanile. I, da ne zaboravimo prirodan miris čistog ženskog tela. On je važan deo seksualne privlačnosti, toliki da tokom komunikacije muškarac i žena pomoću mirisa kože i kose mogu da otkriju stepen međusobne privlačnosti. Na ovu činjenicu naročito bi trebalo da obrate pažnju žene koje se "kupaju" u parfemima, pišu "Novosti".

Žene uzbuđuje miris banane

Za afrodizijačko svojstvo mirisa znali su i stari Egipćani. Uočivši da put do ženskog srca vodi kroz nos, mamili su žene mirisnim notama cimeta, mošusa, pačulija i sandalovine. Kleopatra je dočekujući Marka Antonija natopila jedra svojih brodova eteričnim uljima jasmina, stari Rimljani su od cimeta spremali ljubavne napitke…

I hrana, i to ne samo zbog ukusa, već i zbog mirisa, jača libido. U medicinskom centru za istraživanje ukusa i mirisa u Čikagu, naučnici su proučavali koje arome podstiču dotok krvi u genitalije muškaraca i žena i primetili da miris svežeg peciva sa cimetom muškarce uzbuđuje više nego bilo koji parfem, a dopada im se i miris sveže pite, lavande, krofne.

Seksualnu glad mladića bude i mirisi sveže pice i kokica, stariji muškarci više reaguju na miris vanile, a onima koji imaju česte polne odnose dopada se miris jagoda.

Kod žena stvari stoje nešto drugačije. Raspoloženje za seks kod njih ne podstiče nijedan jak miris koji se klasično povezuje sa muškarcima (kolonjska voda, recimo). Ali, uz miris biljnih bombona, kolača od banane i svežih krastavaca, spremne su da se prepuste strastima.

Zašto baš ovi mirisi? Naučnici tvrde da pomenute arome pobuđuju osećanja prijatnosti, udobnosti, sigurnosti i nostalgije, što nas oslobađa napetosti.

Tenziju će otkloniti i miris jabuke, a naročito lavande jer pojačava aktivnost alfa talasa u delu mozga koji utiče na opuštanje. Miris citrusnog voća mentalno osvežava i zadužen je za buđenje optimizma.

s-medis

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register