CRNVO sumnja u poštenje Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću

Objavljeno: 05.11.2010, 15:46h

Piše: PCNEN & građanke i građani Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) je ocijenio da se i ove godine ponavlja praksa kršenja uredbe za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, te da da je "na vrlo diskutabilan način" procjenjivan kvalitet projekata. Navodeći kao primjer da je njihov projekat odbijen sa obrazloženjem da je iznos traženih sredstava bio visok, a da je komisija za raspodjelu sredstava prihvatila projekat iz iste opblasti "sa gotovo istim ili neznatno manjim traženim iznosom", CRNVO zaključuje da to upućuje "da je visina budžeta jedan od ključnih kriterijuma po kojima ova Komisija odlučuje, a da to, svakako, nije kvalitet projekta". "Jednako upozoravajućim  procjenjujemo i drugi dio odgovora koji smo dobili od Komisije, a to je da nam je projekat takođe odbijen jer je u podnesenoj dokumentaciji izostala potvrda Poreske uprave iz 2009. godine. Onda se vrlo jasno postavlja pitanje kako je moguće da je CRNVO sa predloženom projektnom dokumentacijom prošao prvi krug administrativne evaluacije i našao se na spisku projekata koji idu na viši nivo razmatranja. Ovo obrazloženje otvara prostor za vrlo ozbiljnu sumnju u način rada Komisje, koja očigledno ne poštuje utvrđena  pravila", navodi se u reagovanju koje je potpisala izvršna direktorka CRNVO-a Ana Novaković. CRNVO saopštava i da od Komisije nije dobio traženu bodovnu listu za procjenu kvaliteta svoga projekta, i podsjeća na to "da je u članu 16. Uredbe jasno definisano da Komisija odlučuje u skladu sa utvrđenim kriterijumima i bodovnom listom za projekte". Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću je ove godine raspodijelila 2.500.000 eura.

Piše: PCNEN & građanke i građani

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) je ocijenio da se i ove godine ponavlja praksa kršenja uredbe za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, te da da je "na vrlo diskutabilan način" procjenjivan kvalitet projekata.

Navodeći kao primjer da je njihov projekat odbijen sa obrazloženjem da je iznos traženih sredstava bio visok, a da je komisija za raspodjelu sredstava prihvatila projekat iz iste opblasti "sa gotovo istim ili neznatno manjim traženim iznosom", CRNVO zaključuje da to upućuje "da je visina budžeta jedan od ključnih kriterijuma po kojima ova Komisija odlučuje, a da to, svakako, nije kvalitet projekta".

"Jednako upozoravajućim  procjenjujemo i drugi dio odgovora koji smo dobili od Komisije, a to je da nam je projekat takođe odbijen jer je u podnesenoj dokumentaciji izostala potvrda Poreske uprave iz 2009. godine. Onda se vrlo jasno postavlja pitanje kako je moguće da je CRNVO sa predloženom projektnom dokumentacijom prošao prvi krug administrativne evaluacije i našao se na spisku projekata koji idu na viši nivo razmatranja. Ovo obrazloženje otvara prostor za vrlo ozbiljnu sumnju u način rada Komisje, koja očigledno ne poštuje utvrđena  pravila", navodi se u reagovanju koje je potpisala izvršna direktorka CRNVO-a Ana Novaković.

CRNVO saopštava i da od Komisije nije dobio traženu bodovnu listu za procjenu kvaliteta svoga projekta, i podsjeća na to "da je u članu 16. Uredbe jasno definisano da Komisija odlučuje u skladu sa utvrđenim kriterijumima i bodovnom listom za projekte".

Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću je ove godine raspodijelila 2.500.000 eura.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Kika says:

  Dje se moze naci spisak projekata koji su dobili lovu?

 2. Kika says:

  Dje se moze naci spisak projekata koji su dobili lovu?

 3. posmatrac says:

  Radi li iko procjenu kvaliteta projekata koji dobjaju novac ili je dovoljno samo aplicirati?

  Iz licnog iskustva znam par NVO koje su bliske CRNVO-u da samo stancuju projekte koji se em ponavljaju em nemaju nikakvog znacaja za drustvo (osim za njihovo drustvu u vidu materijalne koristi)….

 4. Dobrovoljac says:

  Kad se dijeli novac, malo je tu postenja. Ni ti sto trebaju da dobiju novac zbog, toboz, nekih projekata, nijesu mnogo posteniji.

 5. sky says:

  Mozda nije sumnje nego ‘indicije’.

 6. Pravno lice says:

  Ja bih lako podijelio taj novac. Nebi tu bilo, ‘ni po babu, ni po stricevima, vec po pravdi Boga istinoga’. Dajte meni taj novac, i ne brinite za pravilnu raspodjelu. Kunem vam se u moju casnu rijec, sve ce biti po zakonu nasem i evropskom.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register