Kapitalizam

Objavljeno: 18.10.2010, 13:47h

sa životinjskim likom, na naš način.

sa životinjskim likom, na naš način.

Piše: Zipp

 

Tražili smo-gledamo. Kapitalizam-sistem jednakih šansi za sve. Uz to, najdemokratskiji do sada izmišljen sistem. Sistem vladavine prava, zakona… Tržišna „utakmica" u kojoj uspjevaju najbolji(?). A tek kapitalizam na naš, crnogorski način!

Priča prva:

Rodjak. Radio  je  nekih, oko 20 godina, u Radoje Dakiću. Kada je „Radoje Dakić" izgubio „tržišnu utakmicu"(ili je uništen-to nije bitno u ovoj priči) moj rodjak se našao na ulici. Bilo je nešto uštedjevine, više nego dovoljno da se kupi nekoliko šteka cigareta raznih vrsta u „magacinima"(koje su držali oni iz „druge ruke"- oni koji su se malo bolje snašli) i izadje na ulicu. Za običnu gajbu koja mu je bila tezga(kao svima) nije mu trebalo novca. Godinama je živjeo tako, pristojno zaradjivo. Čak bolje nego kao radnik u Dakiću. Nije se zamaro mislima o  poniženju što je od radnika postao (ne)legalni ulični prodavac na gajbi. Na sjutra nije mislio, slavio je one koje su mu omogućili da švercujući izdržava porodicu. Sačuvali su mu mir. Bio im je neizmjerno zahvalan što nije prognan zbog imena, što su „oni" izbjegli rat u kojem je i sam učestvovao, što smo se „odvojili od Srba koji su bili uzrok svih naših nevolja".

Već dvije-tri godine nema nikakvog posla, odjednom su nestali „magacini, gajbe, ulični prodavci cigareta", iako je posao sa cigaretama bio legalan – kažu ovi iz „prve ruke". Uštedjevina se istopila. Djeca su porasla, tek završila školu, ali se nijesu snašla tj. nemaju prodju na „tržištu rada". Jedan od dvoje djece ga je kratkotrajno pronašao, van svoje struke. Bio je konobar u jednoj Podgoričkoj piceriji. Treću platu nije dobio pa je zajedno sa svim svojim kolegama napustio posao. Razlog? Gazda je rekao da su napravili manjak od 4 000 eura, te da tog mjeseca nema plate, nikom. U stvari, „gazda"  kocka i sve je prokockao, dobavljači ga odavno „hvataju za gušu", pa mu je najlakše bilo „manjak" pokriti ne dajući radnicima platu. A nove radnike će lako naći na našem „tržištu rada". Konobara i noćnih čuvara kolko hoćeš. To su nam postali glavna zanimanja i glavna ponuda i tražnja na „tržištu rada". Pogledajte „oglase" u dnevnim novinama.

Da se vratim rodjaku. Porodica mu bukvalno jedva preživljava. On je sa svojih 55 godina nesposoban za teške fizičke poslove, još manje je sposoban za „otvaranje ličnog biznisa", prekvalifikaciju i slične propagandne zajebancije. Jednostavno, izrabuovan čovjek. Uz sve to, moja je procjena i da je počeo nervno da popušta. Tipično za moje generacije, mada sam ja nešto mladji. Najzad je našao posao. Noćni stražar u jednom bife-restoranu. Plata mu je čitavih 150 eura mjesečno, a radi ne svaku, već svaku drugu noć. Idila! Zadatak mu je i da sa stolova skloni čaše koje nijesu sklonjene i usisa etisone u restoranu; taman da mi nije dosadno – kaže mi sav radostan! Bife – restoran radi odlično, ima promet i profit medju najboljim u Podgorici, čisto da znate. Poslije dvije radne noći, rodjak je napustio posao kojim je bio tako zadovoljan kada ga je našao. Morao je, mimo prvobitnog dogovora sa gazdom, da otvara lokal u 05h  i da do 06h(dok ne dodju konobari) sprema kafe i poslužuje piće jutarnjim gostima, često pijancima. Kada je rekao gazdi da to nije bio dio dogovora, ovaj mu je odgovorio:

„Radit ćeš sve što ti se kaže, ako nećeš, ima ih koliko hoćeš, koji hoće". Tržišno, nema što.

Priča druga:

Poznanica mi se prije par godina zaposlila u jednom  od „uglednih", veoma profitnih lanaca marketa, kod poznatih Podgoričkih „gazda", „uglednih biznismena". Kao prodavačica. Ponekad radi i na kasi. A uvijek,  zajedno sa koleginicama; čisti radnju, unosi i iznosi robu… Ima jedan slobodan dan mjesečno, radi svaki praznik osim 01.01. Ima godišnji odmor od punih 7 dana-kada „gazde" dozvole i kažu.  Plata joj je punih 350 eura – na ruke, a „gazde" je osiguravaju na platu, misli od 165 eura. Samo misli, jer ne smije da pita – to se ne pita niti se smije pitati. U medjuvremenu se udala. U drugom stanju je, očekuje dijete. I otkaz. „Gazde" su bile korektne kada su je zapošljavale. Nijesu pravile iznenadjenja. Još tada su je rekli, uostalom kao i svim njenim koleginicama, da, kada dobiju dijete dobijaju i otkaz. Neće da drže radnice koje idu na bolovanja, takav je posao. Tržišni.

Ko se u ovom vremenu nije snašao, taj je nesposoban-dobro reće premijer.

Priču treću, četvrtu, petu… neću pisati. Vidim, bilo bi predugačko za blog.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Milovan Vukov Jankovic says:

  ANARHIJA nije isto shto i KAPITALIZAM,
  zivim u PRAVOM KAPITALIZMU,
  dhje poslodavac samo brine o PROFITU,
  HAJER END FAJER,
  ili PUNI I IZPUCA,
  zaposli onoliko radnika koliko mu treba,
  pa kad nema posla NOGOM U GOSPODSKU GUZICU,
  na DRZAVNE JASLE sa BRUTO platom od 180 000 DKK godishnje, za NEZAPOSHLJENE,
  sa OBAVEZOM DA STOJI NA GOTOVS,
  kad GA ZVRCNU,
  da ga ne PRCNU, ako ZAKASNI i ukinu mu POTPORU, nekima nude doshkolovanje i prekvalifikaciju.

  KRALJICA I RADNIK imaju istu STARACHKU PENZIJU, ne traze ni dana RADNOG STAZA.
  Nikad ne morash ljubit SHALTERE KAPITALISTI, te OPREME SA SVOM DOKUMENTACIJOM NA KUCNU ADRESU, i sami IZRACHUNAJU POREZ,
  sa svim PODACIMA, o imovini , ushtedjevini, dugovima, hipotekama.

  To je ZIPPe KAPITALIZAM,
  a NE ANARHIJA I MILOIZAM, dhje LUD HEBE ZBUNJENOG,
  dhje je GRADJANIN ZAHVALAN MILU,
  shto je prezivio TRANZICIJU i PRIH`VATIZACIJU

 2. Neon says:

  350 i ne smije ni da pita za doprinose. A MONSTAT izračunao da je prosječna plata 481 evro!
  Istina, ukoliko su u prosjek računali i plate prve familije, sve je moguće…

 3. Beranac says:

  Gledah film onog Moore-a iz SAD-a koji pravi ove dokumentarce. Zadnji koji odgledah bio je onaj “Kapitalizam”.

  Zaista nevjerovatno sta se tamo radi. Npr. velike firme poput Wall-Marta prave zivotna osiguranja za svoje radnike, a da radnici ne znaju. Ako slucajno umru ili poginu onda firma dobija velike sume novca. Naravno, porodica radnika ne dobija nista.

  Truli kapitalizam. Mada mislim da je i on na izdisaju.

 4. Beranac says:

  Takodje bih dodao da su nam sindikati, koji su upravo stvoreni da se gazde ne izivljavaju nad svojom radnom snagom, NIKAKVI.