U penziju sa 67 godina?

Objavljeno: 07.10.2010, 14:17h

Nacrt zakona o PIO na javnoj raspravi: Biste li se penzionisali u tim godinama? 

Nacrt zakona o PIO na javnoj raspravi: Biste li se penzionisali u tim godinama? 

Piše: PCNEN & građanke/građani

Nacrtom zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je od danas na javnoj raspravi, predviđeno je da se pravo na sticanje starosne penzijem može steći sa napunjenih 67 godina i 25 godina radnog staža, a rješenje će važiti i za žene i za muškarce. 

Za muškarce će, kako je najavljeno, granica biti povećavana postepeno do 2017, a za žene do 2022. godine.

Prema važećem zakonu, muškarci pravo na starosnu penziju stiču sa 65 a žene sa 60 godina.

Iz Ministrastva finansija je saopšteno da je cilj povećanja starosne granice unaprjeđenje finansijske stabilnosti penzionog sistema, duže zadržavanje na tržištu rada kao i izjednačavanje prava muškaraca i žena u oblasti penzijskih prava.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Zipp says:

  Sve ovo u:
  -državi u kojoj veliki dio populacije sa svojih 30 godina života nema jednog dana radnog staža
  -državi koja je otpuštila hiljade, ako ne destetine hiljda radnika u svojim 40-tim ili 50-tim godinama, a koji su mali 15,20,25 godina staža. Radnika koji su izraubovani, kojima je ponudjeno da udju u sopstveni biznis sa, mahom, simbioličnim otpremninama, narušenog zdravlja, godinama u kojim im je mogućnost prekfalikacija veoma slaba a mogućnost nalaženja novog zaposlenja skoro nemoguća.
  -državi u kojoj je sve prodato, što stranim što domaćim tajkunima, koji otpuštaju radnu snagu po svom ćefu, a zaposlene drže u ropskom položaju; obično bez prava na godišnji odmor, regres, slobodnu subotu i nedjelje, slobodan dan uopšte, bez prava na bolovanje, čak bez prava da žena osnuje porodicu i rodi dijete.
  -državi u kojoj se trenutno sprema masovno otpuštanje državnih(obično “nepodobnih”) službenika, sa 20-25 godina staža, odnosno produživanje staža podobnim(onim kojim se ne ide u penziju jer će im penzija biti manja od LD).
  -državi u kojoj otpušteni 50-godišnjaci nemaju nikavu socijalnu pomoć, ako ne računama onu od uvredljivo-mizernih 33 eura u periodu od 2 godine poslije gubitka posla.
  -državi koja je samo prije neokliko godina (mislim 2003) produžila donju granicu za starosnu penziju sa 60 na 65 godina.
  -državi u koju je radnike godinama “zastupao” vladin a vjerovatno najbogatiji “sindikalista” u regionu Danilo Popović, koji je u saradnju sa Vladom uradio sve, da se izgube stečena radnička prava.
  -državi u kojoj su godinama sjedili uvijek isti – korumpirani predsjednici udruženja penzionera, a koji su radili sve, isključivo u svoju sopstvenu korist i korist onih koji su ih postavljali na to mjesto, a to nijesu bili penzioneri, već direkotori FOND-a – PIO ili visoko pozicionirani partijski ljudi.
  -državi u kojoj je prošli zakon o povećanju starosne granice za penziju sa 60 na 65 godina prošao bez ikavog otpora/ protesta/bunta, radnika, penzionera i njihovih predstavnika. I gdje je osnovica za obračun penzija sa 10 najpovoljnijih godina počela da se preračunava za kompletan staž(što je mnogo nepovoljnije za penzionere).

  Siguran sam da će i ovaj nacrt zakona proći. Kao što bi prošao i nacrt zakona da je donja granica za penzionisanje 80 godina, ili da se ukida pravo na penziju.
  U Francuskoj je skoro vlada donijela odluku da se starosna granica za odlazak u penziju pomjeri sa 60 na 62 godine. Nastala je opšta “buna”. Radnici, studenti, penzioneri su izašli na ulice, pridružile su im se vodje jake opozicione, socijalističke partije koja im je obećala vraćanje starog zakona i starosne granice.
  Kod nas nema, niti će biti pobune. Ako je bude, svi “nezavisni” mediji i novinari će dići hajku na njih. Kao ovih dana što je dižu na željezarce(koji su se kasno sjetili) i njihovog sindikalnog lidera Janka Vučinića.
  Većini otpuštenih, ili pred otpuštanjem, ostaje da prose do penzije, da ih izdržavaju djeca ili rodbina, da skapavaju od nemaštine.
  No, važno je da imamo državu, crkvu, jezik…, da smo na pragu ulaska u NATO, da…

 2. hihihi says:

  Dugo je 2022., ne zna se ko će prije pod zemlju, ja ili penzijski sistem.

 3. Blue Alien says:

  Bravo, Zipp! Potpisujem ti sve.

 4. rale says:

  Nije sporna reforma penzionog sistema iako imam 55 godina , ali…. Treba prvo pohapsit sve ove kriminalce iz vlasti i ostale i oduzet im imovinu, žestoko reformisat javnu upravu, jer iako sam ja dio nje , morali bi dijelit sudbinu realnog dijela ekonomije a to znači upola manje zaposlenih, rasčistit troškove države i svest ih na najmanju moguću mjeru. Naćerat poslodavce da plaćaju poreze i doprinose na plate u iznosu koji je proporcionalan isplati u kešu. Naćerat ih da prijave sve zaposlene.Nisam siguran da bi posle ovih mjera nešto falilo penzionom sistemu.

 5. Milovan Vukov Jankovic says:

  DAFINA & GAZDA JEZDA,
  ce preuzeti odgovornost za VASHU BEZBRIZNU BUDUCNOST,
  kao i OVI VAUCHERSKI FONDOVI,
  KLEPTOKRATIJI ce biti dijeljenji BONUSI,
  PARTIOKRATIJI PREMIJE,
  A BIROKRATIJI STANOVI I STANDBENI KREDITI,
  sve iz FONDA PIO,
  zato mi je PIO, jako MIO.

 6. Vujo says:

  Ovoj vlasti (i ovome narodu) zelim dozivotnu ljubav. Gre’ota bi sad bilo da neko drugi cisti njihovo smece.

  OSIM, ako gradjani ne izraze bunt, mirni protest, bojkot, istrajno do ispunjenja zahtjeva – provjeriti porijeklo imovine pocevsi od vrha vlasti, u zatvor sto je za zatvor, oduzimanje imovine, lustracija.

 7. Mrgud Crnic says:

  Bice puno nezadovpoljnih novim penzijskim zakonom. Istina, ima i onih koji jos rade u 67 godini zivota. Navescu jedan primjer: Moj brat od strica radi za jednu njemacku kompaniju u Africi. Posto je imao pravo na penziju prije dvije godine, Njemci iz firme su ga zamolili da radi jos nekolike godine (ako hoce i moze) jer im je puno potreban. Firma mu je dala i penziju i platu. To sve redovno prima. Da, tako i njemu i kompaniji je dobro doslo. Ima tu jos puno cega da se uradi da bi se penzionerima poboljsao zivot pod stare dane. Budite optimisti.

 8. Marko says:

  NA IZBORE LJUDI, GLASAJMO ZA BILO KOGA DRUGOG NECE NAM GORE BITI SIGURNO

 9. Psy says:

  Kako se funkcionerima priblizava granica za penziju tako je pomjeraju da im jos malo “tece med i mlijeko”. Da li iko normalan vjeruje ovim projektima? Zamislite ucitelje i nastavnike sa 67!

 10. Vujo says:

  Ovo je globalna omca oko vrata, cista demografija u funkciji “kraja istorije i poslednjeg covjeka”.

 11. Milovan Vukov Jankovic says:

  Kazu da Japanci u prvih deset godina rada imaju pravo na DESET DANA ODMORA,
  mi od dvadeste do trideste provedemo ukupno DESET DANA NA POSLU,
  reshto u kaficu i kod majke i tate, bez PLATE.

  Ko nauchi CRNOGORCE u CGi,
  da rade ka`ovi iz CGe u Danskoj, taj ce biti ozbiljan kandidat za NOBELOVU NAGRADU i doprinosu ekonomskoj nauci.

  Chim se rodi Crnogorac,
  odmah postaje KANDIDAT za INVALISKU, BORACHKU I BENIFICIRANU pemZiju,
  KUCA MU GA VALJA.

 12. Radisa says:

  So YOU want a day off? Well, let’s take a look at what are you’re asking for: There are 365 days per year, making that 52 weeks. You have two days off per week, leaving just 261 days available for work. Since you already spend 16 hours each day away from work you’ve used up to 170 days, leaving only 91 days left for work.

  You spend 30 minutes a day on breaks, accounting for 23 days each year, now living only 68 days. With a one hour lunch break daily you used another 46 days, leaving 22 days. You normally spend two days per year on sick leave, leaving you only 20 days per year available for work.

  We are off five days for holidays per year, so your working time is down to 15 days. Look, we generously give you 14 days vacation per year which leaves only ONE DAY available for work and I’ll be darned if you’re gonna take that day off!

 13. Neon says:

  Kakve veze ima što nema više penzije kad je Crna Gora nezavisna, na pragu EU i NATO? Važno je da naša malena napreduje, a što će nam djeca jesti…

 14. Drekale says:

  Stalno kukate Neone&Co! Ne valja vam ovo, ne valja vam ono, pa onda bojite se da vam prkno ne ogladni. Ne zelite nove penzijske zakone. Cudno, zar ne? Ajde da izadjemo na demokratske izbore, i da rijesimo te probleme.

 15. lk says:

  Zipp, malo se informisi o ovom problemu. Procitaj o trendovima u svijetu a pogotovo u Evropi, “balastu” penzionih fondova, starenju populacije tj sve vise penzionera po zaposlenom. Ovom tematikom se bave brojni clanci po evropskoj stampi i eksperti u knjigama. Nije ni malo jednostavno.
  Najlakse je preci na “a mi, a kod nas, niko, sve, a simboli a patriotizam”, trte mrte

 16. Duško Dugouško says:

  Ik, pali na portal Analna Politika da otkrivaš evropske trendove

 17. Lk says:

  Dusko, izvinjavam se na talasanju bonace. Evo nesto sa BBC-ja:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6937301.stm

 18. "cepurke" says:

  ovi zaboravili da je ovo balkan, starosna granica je oko 60 god. po ovome niko nece dozivjeti penziju ali ce zato drzava postati bogata tj. drzavnici.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register