Интернационала и блудни синови комунизма…

Objavljeno: 03.10.2010, 21:00h

„Сматрамо да више нијесте власници Жељезаре“, рекао је предсједник Синдиката “Жељезаре Никшић” њеним власницима, и додао: ”Имате десет минута да напустите зграду ако нећете ми да вас изнесемо“!

„Сматрамо да више нијесте власници Жељезаре“, рекао је предсједник Синдиката “Жељезаре Никшић” њеним власницима, и додао: ”Имате десет минута да напустите зграду ако нећете ми да вас изнесемо“!

Piše: Vojin Grubač

„Сматрамо да више нијесте власници Жељезаре“, рекао је предсједник Синдиката “Жељезаре  Никшић” њеним власницима, и додао: ”Имате  десет минута да напустите зграду ако нећете ми да вас изнесемо“!

Десио се, дакле, несвакидашње оштри бунт радничке класе, са вокабуларом који је узрујао новопечени, неодговорни, неспособни, капиталистички полусвијет Црне Горе.  Домаћи и инострани “црногорски капиталисти”  нису могли имати другачији призвук ових ријечи од оног који је до јуче одзвањао бившом Југославијом у ритму Интернационале. Знате, то је већ оно познато: “Устајте Ви, земаљско робље, Ви,  сужњи које мори …”. 

А шта мори сужње?

Одговор на ово питање дјелимично се налази у саопштењу Уније слободних синдиката поводом дешавања у никшићкој Жељезари, гдје се каже:”Сваким даном све се више потврђује да је Црна Гора земља вулгарног капитализма, који се развија уз директну подршку (чињењем или нечињењем) институција система. Нови власници “транзиционог” капитала оснажени су логистичком подршком коју добијају од стране владиних ресора који нас за багателу продају “стратешким” партнерима, а потом крију купопродајне уговоре и њихове инвестиционе обавезе”!

Вулгарни капитализам, шта је то?

Овај појам покушао је објаснити, и то урадио, чини ми се, врло ефектно, господин Јанко Вучинић,  човјек који је упутио горе наведене оштре ријечи такозваним газдама Жељезаре, рекавши сљедеће: “Чињеница да је у Жељезари за шест мјесеци направљен губитак од 20 милиона еура је неразумљив и немогућ податак. Ево да узмемо да фабрика није радила шест мјесеци, за исплату бруто плата за тај период потребно је око седам милиона еура. Поставља се логично питање-  гдје је тај новац? Изгледа да су представници МНСС-а прави умјетници за прављење губитака, те самим тим није тачна оптужба пословодства да су за једно послијеподне изгубили купце и тржиште.”

Слика постаје комлектна када се овоме дода осврт господина Александра Рогановића, потпредсједника Синдиката и предсједника синдикалне подружнице Челичане, који је подсјетио јавност на чињеницу да у последњих осамнаест мјесеци сваку плату добијају путем протеста.

Садо- мазо привреда

Схема дотичног проблема у Никшићу је оваква- послије исплате свих плата радницима, које су се додијелиле тек послије њихових протеста, послије тровања свих грађана Никшића опасним материјама из Своје фабрике, зато што господа власници не желе уградити филтере тамо гдје су они неопходни у процесу производње челика,  власници фабрике су направили губитак од двадесет милиона еура. Невјероватно?

Колико ми се чини, логични закључак је да власници Жељезаре Никшић уживају да трују грађане Никшића опасним материјама, радују се увећању канцерогених обољења код њих, обожавају да не исплаћују плате радницима, и на крају добијају невјероватно додатно задовољство до тога што имају милионске губитке у пословању.

Знате, нешто ту није логично. Тачније, и прецизије речено, ту апсолутно ништа није логично! Логична је само констатација да се ради о свирепим и неприродним ликовима, који тиранишу свијет око себе, из нама непознатог разлога, а себе називају власницима једног привредног, или, тачније речено, антипривредног објекта. Све ово је, дакако, блиско некој чудној садо- мазо привредној концепцији.

Јавио се премијер, судија, кадија, …

У сву ту причу, изненада се умијешао актуелни премијер Црне Горе који је рекао сљедеће: “Уставом је речено да је право на својину неповредиво и да надлежни државни органи, гдје год је то право повријеђено, морају енергично реаговати. Овдје је ријеч о томе да је неко себи дао за право да у оквиру средстава синдикалне борбе узурпира нечије својинско право и то право страног инвеститора, што додатно појачава потребу сензибилне и благовремене реакције државе. Мислим да је то инспирација за државне органе који су задужени у систему да штите својинска права, а то није Влада, него правосудни органи. Очекујем већ данас, сјутра и прекосјутра енергичне реакције…”

Елем, тврдња премијера да у Уставу пише да "државни органи морају енергично реаговати" није на мјесту, јер такве формулације у Уставу уопште нема! Можда је премијер читао неки други Устав, а не Устав Црне Горе!? Тачно је само то да се јемчи право на својину, али не само капиталиста већ свих грађана. 

Уосталом, да видимо шта у Уставу пише…

Члан 58 –  Јемчи се право својине. Нико не може бити лишен или ограничен права својине, осим када то захтијева јавни интерес, уз правичну накнаду.

Члан 23 – Свако има право на здраву животну средину. Свако је, а посебно држава, обавезан да чува и унапређује животну средину.

Члан 59 – Јемчи се слобода предузетништва. Слобода предузетништва може се ограничити само ако је то неопходно ради заштите здравља људи, животне средине, природних богатстава, културне баштине или безбједности и одбране Црне Горе.

Члан 54 – Забрањено је политичко организовање у државним органима. Судија Уставног суда, судија, државни тужилац и његов замјеник, заштитник људских права и слобода, члан Савјета Централне банке, члан Сената Државне ревизорске институције, професионални припадник Војске, Полиције и других служби безбједности не може бити члан политичке организације.

Дакле, право на својину зајемчено је Уставом, али је истом снагом зајемчено право на здраву животну средину, због које се по Уставу може ограничити чак и зајемчена слобода предузетништва, а то је у случају власника Жељезаре неопходно урадити.  Међутим, проблем је у томе што премијер неке одредбе Устава Црне Горе жели поштовати на неке не. Зашто се понаша тако, ред је да објасни јавности.

И не само то, јер премијер Црне Горе својом изјавом додатно крши Устав Црне Горе мијешањем у правосудни систем. Наиме, он пријети правосуђем, које је одвојено од њега као челника извршне власти. Објективно судство, на примјер, у овом случају, може утврдити да су кривци управо извршна власт и власници Жељезаре, а не синдикалне вође. Додуше, ако је премијеру до Устава и одвојености судске и извршне власти стало колико и до лањског снијега, тада је он заиста у праву, те може прејудицирати судске пресуде. Али, он тада није премијер већ кадија! Феудализам, дакле, је назив за тај "систем вриједности".

Од комунистичког полетарца до жандарма капитализма

Постављајући на чело и у одборе некада државних фирми партијске послушнике, од којих већина појма нема шта ту треба да ради, осим да мјерка какав стан, кредит, премију и слично, власт је угробила те исте фирме. Јавашлук сличног типа слично се десио  и са избором иностраних партнера. Да ли су ту провизије опредјељивале њихов избор- вријеме ће показати. Радници и синдикати апсолутно исправно траже своје мјесто у тој причи, јер су сви остали очигледно намирени.

Власт се боји радничког бунта, и то је логично- јер те побуне не носе политички већ социјални карактер. Да запазимо- двије партије које формирају власт у Црној Гори носе у свом називу префиксе "социјалистичка" и "социјалдемократска". У пракси оне немају ништа заједничко са тим префиксима, који су, изгледа, у њиховим називима остали као давно заборављени реликти прошлих времена.  Да је то тако доказује и задња изјава премијера Црне Горе, који не само да не размишља о правима радника и социјалној правди, већ се оштри на хапшења  и судске процесе. Пут од комунистичког полетарца до жандарма капитализма очигледно није био трновит, већ, напротив, поплочан златним плочама.

Што се тиче овог конкретног случаја побуне, нема сумње – онај објективни дио јавности Црне Горе је на страни радника и синдиката.

А што се тиче својине, о којој говори премијер, све је кристално јасно, власници Жељезаре су бескрупулозно насрнули на својину својих радника неисплаћивањем плата, као и на својину, у виду здравља, свих грађана Никшића, па је ред да се све то стави на сто и почне са рјешавањем проблема. И на крају…

Укратко, подржавам синдикате!

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ako se za OPOZICIJU I POZICIJU,
  dvije DECENIJE DOMINIRALA NACIONALNA, VJERSKA I IDEOLOSHKA PITANJA,
  koja ste GASILI VI I VASHE KOLEGE dolijevanjem ulja na VATRU, zashto se velikijem chudom chudite,
  shto su SOCIJALNA PITANJA I PRAVA RADNIKA ZADNJA RUPA NA SVIRALI ,
  a o TROVANJU ZIVOTNE SREDINE I GRADJANA u CGi, malo je ko obracao paznju, dok je KORITO SAVEZNO , REPLUBLICHKO I LOKALNO BILO PUNO.

  Ti isti RADNICI su na ZUTOJ GREDI, bili spremni da daju ZIVOT ZA MILA&MOMIRA,
  oni ih STVORISHE I MASHISHE NAMA NA GRBACHU; ZBOG NEBESKOG NARODA; NEKA SE SADA SUOCHE SA REZULTATIMA MINULOG RADA-JADA,
  od mnogo OCHEVA, dhjeca su KILAVA&BALAVA.

 2. Vladimir Nedovic says:

  Ali cekajte, g-din Drasko Djuranovic tvrdi da Zeljezarci za skoro dvije godine nisu iskopali ni kilogram boksita:

  http://portalanalitika.me/politika/tema/11899-serdar-janko-i-vojvode-ministri-.html

  (Uzgred podsjecanje na dug put i mukotrpan rad premijera, odnosno pocetke u ‘zemaljsko roblje’ maniru:

  “Crna Gora je opstala kao ostrvo slobode kada su drugi bili porobljeni, pa zasto sada ne bi mogla opstati kao ostrvo komunizma?”)

  Inace, apsolutna podrska sindikatu uz nadu da ce i mnogi drugi Crnogorci u sebi naci klicu bunta (ne revolucije, Stojanovicu – jer znam da ste tu, nego pobune protiv uskracivanja elementarnih prava i ispiranja mozga).

 3. Vojin Grubac says:

  Да, то је антологијски текст господина Ђурановића.

  Гдје, између осталог, каже…

  “…pojavili su se nakon tendera prije dvije godine novi vlasnici, Holanđani valjda. Ljudi pokušali da rade, ali uzalud. Za prvih šest mjeseci Željezara je poslovala sa dvadeset miliona eura gubitka, isplaćujući pri tom redovno plate.”

  Шта је писац хтио да каже, осим што су власници Холанђани, “ВАЉДА”?

  Интересантно је да и добро обавијештени владини новинари, као што је господин Драшко, не знају ко је власник Жељезаре, те коме се треба вратити наводно отета својина. Елем, ваљда су то Холанђани а ваљда нису.

  А тек констатација да су “почели да раде” и урадили “двадесет милиона еура губитака”, представља смјехотресну слику тога “бизниса такозваних Холанђана”.

  Дакле, такозвани Холанђани требају да кажу какав је њихов интерес у губљењу сопственог новца, и то сваког мјесеца по три милионе еура, јер у том грму лежи зец…

  Наиме, алтруисти нису, да јесу не би тровали Никшић до изнемоглости, да воле раднике – не воле, јер они само демонстацијама добијају плате.

  Шта је скривени интерес у овој причи, којег ми не знамо, за сада?

 4. Vojin Grubac says:

  Ако власници Жељезаре и уживају приликом прављења губитака, најбоље би било да раднике отпусте кућама те да им редовно исплаћују три пута веће плате за недолазак на посао.

  Никшић би опет био еколошки чист, а они би исто тако уживали у томе што губе три милиона еура мјесечно, само што би их сви боготворили!

  Или би им та игра била превише досадна и проста?

 5. Lado Tajovic says:

  Crna Gora boluje od straha od promjena, straha od sjutra, straha… A što kažu ‘boj se ovna, boj se govna pa kad ćeš živjeti’. I takvom narodu sindikati stalno isporučuju neke izjave tipa rudarskih da nikom neće biti dobro u Crnoj Gori ako se njihovi zahtjevi ne ispune do onog sa nikšićkog trga kada su štrajkovali, čini mi se radnici livnice, glađu, da ako jedan od njih nastrada u tom činu pašće stotinu njihovih. Sto na jednog!? O dal’ se i to može? Da, mi smo proleteri!

  Dakle nijedna konkretna ideja, nijedna smislena akcija protiv onih koji su ih dotle doveli a oni njih glasali, a ogroman broj njih je i na tim radnim mjestima upravo zbog glasova pa su ta preduzeća prepunjena. Samo haos. Da ne spominjem da su ‘mudro’ ćutali kada su privatizacije vršene, kad je trebalo đe su bili?

  Na kraju da li ovi sindikati uopšte žele podršku za svoje akcije? Da li je ovo iskreni radnički bunt ili opet neka igra ljudi iz sjenke?

  Podrška za željezarce u svakom slučaju i kako sam davno jednom vajnom opozicionaru kroz stihove Eda Majke poručio ‘ Mirnese sredi ih, Mirnese …, ako se i ti počneš prodavat i tebi ću …, da znaš!’

 6. Sonja Radošević says:

  Šta je skriveni interes u ovoj priči o nikšićkoj “Željezari”? Možda podaci do kojih je došla nevladina organizacija MANS , mogu donekle razotkriti suštinu dešavanja čiji tragovi vode ka Prvoj familiji.
  U maju mjesecu ove godine MANS je došla do podataka da je poslovna saradnja Željezare i firme “Europolis Montenegro” povezana sa bivšim članom Odbora direktora nikšićke fabrike, advokatom Anom Kolarević i predstavnikom nekadašnje firme njenog brata, premijera Mila Đukanovića.
  Prema saznanjima MANS-a , Željezara je 27.aprila 2009.godine zaključila ugovor o poslovno-tehničkoj sardanji sa podgoričkom kompanijom “Europolis Montenegro” , kojim je uspostavljena dugoročna saradnja na deset godina , uz mogućnost produženja. Prema ugovoru, u slučaju prodaje prostora koji je predmet zakupa , Europolis ima pravo preče kupovine. Ugovorom se predviđa da Europolis dobije na korišćenje dio jedne od fabričkih hala površine 4.380 kvadratnih metara u krugu Željezare po cijeni od 6.570 eura mjesečno kao i da Željezara ima obavezu da Europolisu prodaje sve proizvode koji predstavljaju sirovinu za rad te firme. Pri tom se precizira da će Europolis proizvoditi armaturne mreže , binore, šipove i svu drugu obrađenu armaturu. Takođe , predviđa se da ima pravo prioritetne isporuke u odnosu na sve ostale kupce.
  Sporni ugovor je sklopljen u periodu kada je Ana Kolarević bila na poziciji člana Odbora direktora Željezare . U revizorskom izvještaju za 2008.godinu , navodi se da je Kolarević nakon isteka te finansijske godine , podnijela ostavku ali se u izvještaju za 2009.godinu konstatuje da je njena ostavka stupila na snagu tek 23.jula te godine. U istim dokumentima se konstatuje i da je ostavku podnio izvršni direktor Željezare Milenko Vujičić ali je ona stupila na snagu tek 11.jula 2009.godine .
  Vujičić je potpisnik spornog ugovora sa Europolisom u ime Željezare Nikšić zaključenog krajme aprila prošle godine.
  Posebno je intersantno da je Eutropolis registrovan na istoj adresi kao i advokatska kancelarija Ane Kolarević , a na istoj adresi je i osnivač te firme -“Ara Montenegro”.U periodu kada je zaključen ugovor sa Željezarom , ovlašćeni zastupnik Europolisa bio je Milovan Jovović a zanimljivo je da je isti Milovan Jovović bio izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik firme “Select investments” koju je osnovao pa zatim likividirao brat Ane Kolarević, premijer Milo Đukanović.
  U vrijeme kada je zaključen ugovor sa Željezarom , izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik firme Ara Montenegro je bila Jovana Mrvaljević, bliska rođaka Mila Đukanovića i Ane Kolarević koja je zaposlena u advokatskoj kancelariji Kolarević , koja posluje na istoj adresi kao i Ara Montenegro, odnosno Europol Montenegro. Mrvaljevićevu je , kasnije. na toj funkciji , zamijenio Milovan Jovović .
  Evo, samo iz ove informacije je jasno čiji se interse skriva u priči oko Željezare . Malo je jansije i zašto su institucije Prve familije , od policije preko pravosuđa , ekspresno reagovale i procesuirale predsjednika sindikata Željezare Janka Vučinića.
  U isgtu priču je poodvano uključen i treći član Prve familije-Aco Đukanović jer su radnici Željezare odmah nakon otvaranja Prve banke ( osnovane 1910.godine) morali da otvore račune u tojh banci i da preko nje ide dalja isplata svih primanja iz Željezare.
  Možda je sada jasnije zašto je rukovodstvo sindikata primalo prijeteće poruke i pozive uoči ovih protesta te zašto su juče sve specijane jedinice crnogorske policije pod punim naoružanjem stale naspram uniženih i obespravaljenih željezaraca. Na svakog radnika bila su po tri policijaca i isto toliko špijuna. Jer, tako se brani imovina porodice Đukanović , vlasnika Crne Gore , osnovane 2006.godine.

 7. Vojin Grubac says:

  RE: Sonja Radošević

  “Možda podaci do kojih je došla nevladina organizacija MANS… Željezara ima obavezu da Europolisu prodaje sve proizvode koji predstavljaju sirovinu za rad te firme. Pri tom se precizira da će Europolis proizvoditi armaturne mreže , binore, šipove i svu drugu obrađenu armaturu. Takođe , predviđa se da ima pravo prioritetne isporuke u odnosu na sve ostale kupce… Možda je sada jasnije zašto je rukovodstvo sindikata primalo prijeteće poruke i pozive uoči ovih protesta te zašto su juče sve specijane jedinice crnogorske policije pod punim naoružanjem stale naspram uniženih i obespravaljenih željezaraca…”

  RE: Draško Đuranović

  “Uostalom, sjeća li se ko gospodina Lejbezona, famoznog direktora Željezare E, taj Lejbezon je bio vrli predstavnik tadašnjih vlasnika Željezare glamoroznog imena Midland, iza kojih su se prikrivali ruski, domaći, kajmanski, djevičanski i ko zna čiji tajkuni – pobjednici privatizacionog tendera. Formalno, oni su bili „sigurni investitori“. U realnosti – napravili su gubitak od nekoliko miliona eura i pobjegli glavom bez obzira. Privatizacioni ugovor je bio takav da je, na kraju, teret loše privatizacije platila država (čitaj: građani).
  Nije poznato ko je sve u tom privatizacionom galimatijasu zarađivao, ko prao pare, ko je i što investirao, ko je koga prevario…Poznato je, međutim, da je Vlada uporno dotacijama i opraštanjima poreza kupovala socijalni mir, obećavajući bolje dane za Željezaru koja je tavorila zastarele opreme i bez stvarnog investitora…”

  Дакле, терет лоше приватизације је платила држава, тј. грађани…, каже господин Ђурановић.

  Сада испада да ће терет који су направили наводни Холанђани, како каже г. Ђурановић, “наивно”, а у ствари посредничка, да кажем “државна” фирма, како тврди МАНС, опет платити држава, то јесте грађани.

  Ако узмемо да је у праву г. Ђурановић у вези Лејбинзона, то је сада, послије потребног историјског искуства наших домаћих “бизнисмена”, “Лејбинзон” поново рођен као посредничка, државна, или парадржавна фирма.

  Елем, лејбинзовштина је однијела пар милиона, а неолејбинзовштина пар десетина милиона еура.

  Гисподин Драшко не увиђа ту разлику, јер се од дрвета милиона не види шума милиона…еура.

  И ко каже да су домаћи Лејбинзони мање ефикасни од иностраних, на дотичном пољу “креације”….?

  Синдикати су у праву, треба све факторе који су довели до перпетуум мобиле безобразлука ставити на сто.

  Зато су социјални поремећаји опаснији од политичких, наравно, за власт! Логичнији су, и чистији у својој основи.

 8. Vojin Grubac says:

  Господине Тајовићу,

  реинкарнирао се Лејбинзон, а шта мислите – да ли је ово вријеме за Лех Валенсу?
  Да ли се тај призвук тог духа помало пројављује?

  Има назнака, неких …, додуше…

 9. Vojin Grubac says:

  Мислим, додуше, има их…

  Могуће је да, дводеценијске старости, митинге ситих који су били “гладни”, историјски промијене митинзи гладних који су сити свега.

  Грамотне су ове синдикалне вође, грамотне… Они су спој сурове реалности и духа социјалне правде, као смјеса далеко од занемарљивости.

  Дакле, то је можда историја, наравно нова, односа радничке класе, и својих дојучерашњих комунистичкиох колега који су им окренули леђа и постали жандарми капитализма! Помало жандарми, а помало и сурови израбљивачи који су некада били озлоглашени у уџбеницима из којих смо учили, наравно, сви ми…

 10. Lado Tajovic says:

  Ma kakvi Leh Valensa & co. Svi su mala djeca za naše ‘heroje’ i ‘leteće holandjane’.

  Kad neko pita, kako narod trpi sve ovo, odgovaram, kako narod trpi sam sebe, jer svi su isti, samo se neko snašao a neko nije…

  Da li ovi sindikati uopšte žele podršku? Onu pravu? Ne vjerujem. ‘Oni’ žele samo nešto što im jedino ‘Ovi’ mogu dati. E hoćeli se ovi, oni naći ili će ići do kraja… iskreno baš me briga. Odavno ne biram između dva zla manje, želim dobro ili ništa.

 11. Neon says:

  Jutros mi je drug postavio nekoliko zanimljivih pitanja na koja sam znao odgovor, ali od tih odgovora dosada nisam izvodio zaključke:

  1. Da li je Ana Kolarević član UO Željezare?
  2. Da li je i zašto u ogromnom interesu prve familije da Željezara radi makar i sa gubicima?
  3. Da li je vođa sindikalaca Željezare Janko Vučinić lojalan do koske familiji Đukanović?
  4. Zašto sindikalac Janko Vučinić može da prijeti građanskim ratom a da ga njiko ne hapsi?
  5. Da li violentni sindikalac Janko Vučinić koji prijeti ratom i poručuje Svetu Maroviću da prodaje jahte i Zavale govori iz “duše” finansijskog direktora Prve familije?
  6. Zašto ratnički nastrojen sindikalac Janko Vučinić u svom pravedničkom apelu ne poziva na prodaju imovine Đukanovića već Marovića koji nema nikakve veze sa Željezarom, ne računajući svoje poslovne kontakte sa Moskvom?
  I na koncu, iako nije u najmanje važno:
  7) Koji je to “bankarski sistem” profitirao novčanim tranferima preko računa Željezare?

  Vjerujem da odgovore znaju svi komentatori. U zdravlje svima 🙂

 12. Sonja Radošević says:

  Kako bi priča o Željezari bila jasnila evo podsjećanja na neke od izjava Branka Vujovića koji je u vrijeme privatizacije ove fabrike bio na funkciji direktora Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja.
  On je u izjavi za “Dan” ( izdanje za nvogodišnje praznike 31.decembar , 1 i 2.januaar 2007.godine), 2006.godinu ocijenio kao uspješnu “ne samo po obimu privatizaciji već i po tome što je Crna Gora dobila značajne partnere.”
  Prema Vujovićevoj ocjeni , najbolji posao je prodaja nikšićke Željezare britanskom MN spešelti stilsu.
  –Izdvojio bih privatizaciju Željezare , imajući u vidu 117 miliona investicija , 5,2 miliona za većinski paket akcija kompanije, zadržavanje 1.500 radnika. Još se dogovara cijena struje za tu fabriku , ali vjerujem da će pregovori pozitivno završiti po Željezaru i Elektroprivredu- rekao je Vujović.
  Vujovića ne brine to što se za kupovinu crnogorskih preduzeća interesuje a i kupuju ih of-šor firme , jer je najbitnije da se transakcija obavi na regularan način.
  -Bitno nam je da kupac uplati novac preko evropske, renomirane banke i da dostavi čvrste garancije- zaključio je Vujović.
  Nakon četiri godine jedino što je od svega ostvareno jeste čašćavanje navodnih insotranih vlasnika Željzare jeftinom strujom koju plaćaju građani Crne Gore.
  Navodni inostrani investitor koji samo formalno porkiva prave vlasnike- Prvu familiju Crne Gore, nije ništa investirao u Željezaru. Naprotiv, Vlada Crne Gore odnosno Prva familija dala je garancije insotranom investitoru ( odnosno sebi) za kredit kojim su obezbijđenja sredstva za nabavku nove peći. Koji je interes Vlade i Đukanovića da poklanja novac of šor kompanijama? Drugo- sadašnji ministar ekonomije te 2007godine je izjavio da je dogovoreno zadržavanje 1500.radnika. Šta se sada dešava- poslodavac odnsono manipulator nudi “sjajno” rešenje- otkaz svim zaposlenima pa će naknadno zaposliti 750 novih radnika.
  Sada su radnici opljačkani , prevareni i rade ono sto u slicnim situacijama kada ih doma čekaju gladne porodice, rade svi svjesni radnici- najavljuju proteste i pobunu, jedinu pobunu od koje se plaše vlasnici Crne Gore – pobunu iz stomaka.
  Zato ovolika hajka na sindikat Željezare od vjernih sluga ovog robovlasničkog sistema- počevši od Kusovca iz Šarićeve “Pobjede” , preko Draška Đuranovića , Darka Šukovića. Branka Vojičića i državne televizije, kumovske TV IN i …tako redom.

 13. Vojin Grubac says:

  “Prema Vujovićevoj ocjeni , najbolji posao je prodaja nikšićke Željezare britanskom MN spešelti stilsu.
  –Izdvojio bih privatizaciju Željezare , imajući u vidu 117 miliona investicija,…”

  Врло кратко,

  да би Челичана била на висини задатка било је потребно је било, по прицјени мојих колега металуршких инжењера из Никшића, прилично јаких у тој струци, неких 45 милиона еура. Свакако, заједно са фитерима.

  Дакле, специјални челици, а не арматурна бесмислица.

  Ипак…

  Ипак, економију воде бизнисмени новог калибра!

 14. Vojin Grubac says:

  Никшићани су трпјели безобразлуке власника Жељезаре по питању екологије због својих комшија, којима је егзистенција висила у ваздуху.

  Али Влада ЦГ, која је по Уставу обавезна да се брине о екологији, непознато је о чему је мислила, не вјерујем да су комшије у питању?!

 15. Lado Tajovic says:

  “najavljuju proteste i pobunu, jedinu pobunu od koje se plaše vlasnici Crne Gore – pobunu iz stomaka”

  Oni nijesu najavili pobunu već ‘građanski rat’ nijesu valjda maloljetni pa ne znaju šta to znači. Da je rekao ‘pobuna’ ne bi se digla tolika prašina.

  Nije pitanje zašto drugi manipulišu sa time, već zašto oni, vi i ostali ‘tvrdi’ opozicionari non – stop zabijate autogolove? Zašto je time degradirao sve šta je rekao? Da li žele spas fabrike, bolje uslove rada… ili samo otpremnine? Mogao je da dobije nepodijeljenu podršku dok su ga sada zbog ovog mnogi stavili na stand by.

 16. Vojin Grubac says:

  “Oni nijesu najavili pobunu već ‘građanski rat’ nijesu valjda maloljetni pa ne znaju šta to znači. Da je rekao ‘pobuna’ ne bi se digla tolika prašina.”

  Господине Тајовићу,

  не могу вјеровати да нисте примјетили да, између редова својих ријечи и поступака, ова власт предлаже грађански рат Црној Гори бар двадесет година!

  Разлика је само у томе што се мијењају циљне категорије, које треба условно побиједити.

  Ипак, све ће доћи на своје мјесто, а за то ћемо се сви заједно потрудити. Јер, јаче је село од сватова!

 17. Vojin Grubac says:

  Господине Тајовићу,
  да би се спознала Црна Гора треба да постоје стотине историчара, психолога, социолога, независне орјентације.

  Ипак, кључне дјелове тог мозаика сам добио , у субјективном смислу тога значења, до колеге, старијег од мене четрдесетак година, који је био учесник Тринаестојулског устанка, а послије свега остао у Москви.

  У пар ријечи, непредвиђеност, прилично предвиђеног менталитета…

 18. Lado Tajovic says:

  Господине Тајовићу,

  не могу вјеровати да нисте примјетили да, између редова својих ријечи и поступака, ова власт предлаже грађански рат Црној Гори бар двадесет година!

  Naprotiv. Zato i kažem da je autogol, jer da je rekao pobuna značilo bi da je… sad idu one poznate fraze, narod protiv odnarođenog režima… bla, bla…, značilo bi jedinstvo. Građanski rat znači podjele. Nekako mi ne ide da je njegov izbor riječi bio nespretan, već ono šta sam i prije navodio, sindikati kao da hoće da kažu, mi ćemo protestvovati a vi ostali nemojte nas previše podržavati jer…

  Da li ste čuli igdje ikad da je neki sindikat negdje prijetio ’građanskim ratom’ ili su prijetili pobunama, zauzimanjem fabrika, ministarstava… protestvovali, demonstrirali a ponegdje se svako malo i dovate sa policijom. Sve je to dio borbe za radnička prava protiv ovog i sličnim njemu kapitalista, tajkuna, vlada…

  Nego, zašto vođa sindikata u zadnje vrijeme kad zbori, ne zbori kao serdar Janko, već više liči na pop Mića? Ne znam, nagledao sam se cirkusa po Crnoj Gori tako da me više ništa niti čudi, niti iznenađuje…

 19. Sonja Radošević says:

  Tajović je protip UDBAŠa koji misli da nije otkirven ali koji zna da dolazi vrijeme u kojem on i brojne mu kolege ostaju bez ” posla.” On je prevazieđen kao i njegov šef , prvi čovjek Prve familije . Dovoljno je čuti Đukanovićeve današnje izjave povodom dešavanja u Željezari pa da vam sve bude jasno. Okotbar je oktobar – svakom dođe i onaj 5.oktobar.. Ali kalo je za njega , on će pred ali što će ovi njegovi žbiri poput Tajovića. Cijelu Crnu Goru spremni su sada / u agoniji ) spržiti ne bi li sačuvali svoj stomak.

 20. Vojin Grubac says:

  “Naprotiv. Zato i kažem da je autogol, jer da je rekao pobuna značilo bi da je… sad idu one poznate fraze, narod protiv odnarođenog režima… bla, bla…, značilo bi jedinstvo. Građanski rat znači podjele.”

  Господине Тајовићу,

  наравно да неће бити грађанског рата, али подјеле о којима говорите постају, све више, ужареног социјалног карактера.

  Та подјела је жешћа од политичке, јер је однос снага опасно непредвиђен. Снаге репресије су у том смислу ирелевантне, скоро релативног карактера.

  Социјални пад уједињује различитости.

 21. Lado Tajovic says:

  Социјални пад уједињује различитости.

  I ja to potvrđujem i zato pitam da li je izbor riječi bio slučajan ili namjeran a vođa sindikata se nije javio da ih pojasni. Ne možete kriviti svog protivnika što koristi vaše greške a vi još pri tom ništa ne mijenjate, već naprotiv ponavljate ih opet i opet i opet… Ne treba zaboraviti čuvenu izjavu rudara da u Crnoj Gori nikom neće biti dobro ako se njihovi zahtjevi ne ispune. Molim!? Kome!? Svima!? Recimo ja nikad nijesam glasao DPS a oni jesu… više puta. O čemu pričamo ovdje? Da li je ovdje socijalni bunt, borba za bolje ili je kao što već pitah borba za otpremnine i penzije!?

  Gospodine Grubač, vjerujem da i sami znate da ovo nije od juče i nije slučajno. Cijelo ljeto su pokušavali da ovo izvedu ali su ih svaki put preduhitrili isplatom plata. I ovaj put su se htjeli da zaprijete rokom ali neko se ’prepao’ da je ne dobiju pa su se uputili ka upravnoj zgradi. Jel’ istina? Ja samo posmatram akte i posljedice i upoređujem ih sa sličnim događajima iz prošlosti i pitam se za motive i namjere. Jel’ grijeh? Jel’ udbaš ko pita? Ne treba zaboraviti da crnogorski radnici imaju nevjerovatnu sposobnost da izaberu ’prave’ i da im ostatak Crne Gore vrlo ’zahvalan’ za njihove doprinose. Ova vlast je vrlo smjenjiva i vrlo krhka već deceniju ali je problem što nema LJUDI koji bi je zamjenili. Crna Gora je fenomen osim po sindikatima i po tome što ovdje opozicija i kad pobijedi neće da uzme vlast.

  Ne treba se zatvarati u neke krugove bilo porodične, političke… i misliti da je to cijeli svijet, ne treba biti zarobljen i okovan frustracijama. Nemogućnost normalnog dijaloga, obesmišljava sve i koristi samo NJIMA. To je recimo bio OSNOV za početak promjena u Srbiji, zato su svojevremeno Čanak i njemu slični bili sklonjeni iz kampanje jer su njegovi nastupi davali vjetar u leđa onim drugima, a svima sličnima koji se koriste tom terminologijom zaprijećeno da će upravo oni biti prepoznati kao takvi. Zamislite da to neko našim opozicionarima, intelektualcima… oduzme? Da li bi imali šta za reći? Kakav bi muk nastao? I gdje je Čanak danas i njegovi saborci. Da li je Kurta zamjenio Murtu? Da li su izdali onaj narod? E upravo to i gledam. Gledam naše Čanke, a gledam i još ponekog, profesionalna deformacija, šta će te. Da li će već sjutra, recimo, za gospođu Radošević ovaj sindikalac biti UDBAŠ, jer ona ne umije bolje u nedostatku argumenta, riječi… a usljed razočarenja, htjenja i želja šta činiti? To je njihov pojas za spasavanje, njihov a i još nečiji jer unosi destrukciju. Zato ja i ’brojne kolege’ ostajemo bez posla. Ne kažu džaba, da ih nema valjalo bi ih izmisliti.

  Mene gospođa Radošević btw. uvijek podsjeti na onaj vic kad je profesor sve đake stalno pitao o crvu. Svi naučili o crvu kao pjesmicu, a njemu dosadilo pa počeo da pita o slonu. Đak se malo zbunio i počeo “… slon je velika životinja, a surla kad se savije je u obliku crva, a crv je …..”

 22. Sonja Radošević says:

  Da još malo pojasnimo sliku o Željezari koja je samo dio priče na temu”ČIJE SU NAŠE PARE”.
  Vlasnik 66,7 odsto akcija Željezare , britanski Montenegro spešelti stils ( MNSS) postavio je početkom januara 2007.godine “svoj odbor direktora”u kojem su mjesto našli istaknuti članovi vladajuće DPS- Branko Čavor , Blagoje Cerović , Želimir Cerović , Radomir Vukčević i / fasade radi) Greg Kuenzel.
  Čavor je direktor DPS-a ( u vremenu o kojem govorimo- 2007.godina) , predsjednik Odbora direktora DPS-ove kompanije MN Promiment , bivši predsjednik nikšićkog lokalnog odbora DPS-a, dok je Blagoje Cerović član Glavnog odbora , Želimir Cerović, diektor fabrike ljekova Hemomont.
  Iz Vlade Crne Gore je više puta soapšteno da je MNSS firma registrovan u Londonu sa britanskom -australijskim kapitalom. Čovjek koji je u to vrijeme predstavljao MNSS u Crnoj Gori , pored Vukčevića je bivši direktor Telokoma Oleg Obradović.
  Intersnatno je da o jedinom strancu u ovom Bordu direktora Prve familije – Gregu Kunezelu nije bilo moguće naći bilo kakav podatak. Interenet mreža je na ovo ime izbacala NULA podataka.
  Uoči potpisivanja kupoprodjanog ugovora Radomir Vukčević je rekao da će podatke o investitorima koji stoje iza navodne britanske kompanije , obezbijediti nakon zaključenja transakcije , obrazalžući to “legalnim razlozima”.
  Poznato je da su sadašnji vlasnici Želejzare nepoznati” leteći Holanđani”.
  p.s.
  “Tajoviću” nijeste interesantni . Nastavite sami sebe zabavaljti doskočicama , poskočicama, pričicama.. Mora se primijetiti da, iako pod nikom nastupate, imate potrebu da dokazujete da “nijeste nikada glasali za DPS i sl.”
  Uvijek je to tako kad “brod tone”.

 23. Zipp says:

  Čija je željezara?
  Hmmm.
  Ako je Holandska ili neke druge zapadnoevropske zemlje, siguran sam-iako ovako neznaven, da bi poslije upada Janka Vučinića reagovala ambasada ili čak Vlada te zemlje ostrim protestom, u cilju zaštite interese svog gradjanina-vlasnika frabike. Tražilo bi se neupitno i nepobitno poštovanje privatne imovine njihovog gradjanina-vlasnika.
  Da uprostim. Zamislite da sindikat i njihov sindikalni vodja upadnu u “Telkom” i kazu “Vi vise nijeste vlasnici, napustite prostorije firme”. Zapitajte se sto bi se desilo?
  U stvari prica je savrseno jasna-iako na prvi pogled zapetljana:
  -Imamo najslabije placenog premijera na svijetu koji se istovremeno nalazi na listi 20 najbogatijih premijera na svijetu.
  -Imamo najbogatijeg bivseg sindikalnog lidera u regionu cije je materijalno bogastvo enormno i za razvijene zapadne zemlje, koji je funkciju predsjednika sindikata obavljao godinama-skoro koliko i premijer, a u vrijeme njegovog sindikalnog vodjstva radnici su izgubili vecinu stecenih prava, ili su, sto je cesci slucaj, ostali bez posla.
  Tu stavljam tacku na rjesavanje ove, i svih drugih slicnih “enigmi”.
  Sto se tice opservacija nicka “Neon” na temu: Vucinic radi za Djukanovica a protiv Marovica, mislim da nije u pravu. Zasto?
  Dezurni “nezavisni i profesionalni” novinari, branioci lika i djela Djukanovica, njegove prepoznatljive udarne pesnice(i vjerovatno njegovi duznici), ovih dana u svojim, isto tako “nezavisnim” medijima ubise se od pisanja kolumni/analiza/radio komentara o Janku Vucinicu, u kojima cas perfidno, cas prosto, satanizuju Janka Vucinica, sve se pozivajuci na odbranu drzave, ustava, zakona, svojine, demokratije. Isti oni koji sa odobravanjem podsticu negativne komentare na racun Marovica/Vujanovica, od strane svojih citalaca/slusalaca. Ti novinari i njihov odnos prema aktuelnim desavanjima za mene predstavljaju nepogrjesiv orjentir pozicioniranja u desavanjima na politickoj sceni Crne Gore, zato ih “rado” slusam tj. citam. I procitam.

  Evo kako jedan poznati nezavistan novinar opisuje upad u zeljezaru i Janka Vucinica:
  “U crno obucen tip izbrijane glave upada u kancelarije gdje sjede direktori niksicke zeljazare…”
  Opis kao u kriminalnim filmovima(losim).
  A tip “izbrijane glave” tj. Janko Vucinic je prirodno celav!
  “Obucen u crno” a u stvari obucen u radno fabricko odijelo- tamno plavu jaknu!

 24. Neon says:

  Niko da objasni, ZAŠTO SINDIKALAC VUČINIĆ PRIJETI GRAĐANSKIM RATOM PRIJETEĆI PLENIDBOM IMOVINE SVETA MAROVIĆA A NE, RECIMO, PRVE BANKE? Jeli ovo reakcija definisana onom “na mrtvog se vuka i zecu diže”?
  Da li je sindikalac Janko član SDP-a? Ili makar onog SDP krila DPS-a?

  Konstrukcija ove privatne države počiva na feudu Đukanovića. I zato, ili će oni doživotno da vladaju, ili će da se dira-gleda prvo u njihovo imanje. Ukoliko bude takvih dešavanja, revizija poslovanja morala bi da se obavi prvo kod ovih prevaranata iz ANB Sindikata.

  Ima i kontra ovoj strategiji. Nju je, mislim baš na ovom portalu lansirao jedan eks dopisnik udbaškog glasila “re(Publika)”. To je ona čuvena taktika “Udri Sveta, za slobodu Crne Gore i prosperitet Prve DB banke”.

  Zavala je samo posledica metastaze kancerogenog tkiva koje se razvilo u Nikšiću. Zato me i ovoliko sablažnjava kada sindikalac Vučinić poziva ne plenidbu jahti budvanskih vezira, a od Kalifa samo što molitvom ne ište pravdu.
  Zbog takvog pervertizma apelujem: ŽELJEZARU POD STEČAJ!
  Pa da vidimo kakvim kakvim to građanskim ratom prijete Dugouškovi šaptači iz Nikšića. Da otrkijemo ko će to sa njima da se odmeće u gerilu, da iz šuma brani Prvu banku za slobodu Crne Gore?
  Iš! Nikšićkim željezarcima i svima koji su 89. ustali za slobodu Montengra: Poljubite skute Milu i pssssst!

 25. Partybreaker says:

  Moram da priznam i da me epidemija kratkopamćenja, poltronizma i kameleonstva u Montenegru toliko razgalila da sam počeo da navijam za Kalifa i njegove lokal-vezire (počev od Mugija), da završe započeti biznis do kraja.
  I na toj liniji, jedva čekam proteste nikšićkih proletera da ih „podržim“ sa terase, da aplaudriam štrumfovima kad krenu u odrbanu red mira i ustavnog poretka
  Mijenjam danas nik u Partybreaker.

 26. Partybreaker (to sam ja Neon) says:

  Zipp, možda si u pravu povodom Vučinića. U poslednjem postu sam objasnio svoju reakciju i kalkulaciju (opaskom o mrtvom vuku i zečevima). Pazi, ima tu nečeg bolesnog, kada sindikalac Janko prijeti iz Nikšića Svetu!?

  Usput, ovacije za tvoj potonji komentar.

 27. Zipp says:

  @Neon
  “Iš! Nikšićkim željezarcima i svima koji su 89. ustali za slobodu Montengra: Poljubite skute Milu i pssssst!”

  89-te je ustajanje za slobodu “Montenegra” izgledala ovako:
  Kosovo je Srbija, Crna Gora i Srbija to je jedna familija, Slobo-slobodo, Slobodane samo reci – lececemo kao meci, Ko to kaze, ko to laze Srbija je mala… i opet ce i opet ce ako bude srece, ubit cemo siptare, dolje odnarodjeno, antispsko ruokovodstvo…
  Ja u tom “oslobadjanju Montenegra” nijesam ucestvovao iako sam bi “prispjeo”. Ni moji roditelji nijesu ucestvovali. Mislim ni ti Neone-jer predpostavljam da si mlad. A tvoji roditelji da li su? Cisto imam osjecaj da jesu(ne tvrdim). I ne optuzujem niti tebe niti njih.
  Sto se tice prozivki Janka Vucinica, procitaj komentare na ovaj text.
  http://www.portalanalitika.me/politika/tema/11899-serdar-janko-i-vojvode-ministri-.html
  I zamisli da ih je on procitao(ja vjerujem da jeste).
  Iza “Avale” koliko ja znam, ne stoji Marovic, vec Djukanovic. A “hljebom i kolacima” se trazi/prijeti gospodaru, a ne Marovicu.

 28. Neon says:

  I da ne zaboravim najvažnije:

  Zipp, razmisli šta je Vučinić postigao ovim pominjanjem građanskog rata i prijetnjom plenidbe budvanskih jahti i Zavala. Da li je pojačao pozicije pobinjenih radnika?
  Nešte me grebe – da li je sindikalac Janko možda svjesno podmetnuo leđa Milovim kerber-novinarima da pobuna ode željenim tokom?

  Mislim da je Lado Tajović dao fantastičnu dijagnozu. Nema ovdje seljačke bune, koliko god krčao stomak, jer će uvijek da se glasne neki Janko i zaprijeti građanskim ratom. A onda, kako drugačije, mora da se ustane u odbranu države (reda, mira i Ustavnog poretka).

  Mi 20 godina slušamo tu baladu “brani državu (čitaj Mila) od Janka (milovog specijalca za “građanske ratove”).

 29. Neon says:

  Zipp,

  1) 90-tih smo bili na istoj strani fornta.
  2) Milo i njegovi kerberi su 90-ih radili za interese Miloševićeve Srije, danas brane svoj privatni Montengro – i 90-ih i 2000-ih ja sam 100% na drughoj strani fonta (kao gerilac)
  3) Iza Zavale i svih nerealizovanih mega projakeata u Budvi stoji Sveto. Komesar DPS-a je danas, što se narodski kaže “mrtav vuk”. “Veruj mi” 🙂

 30. Zipp says:

  Da razjasnim, svima koji me “prate”, imaju sumnje ili nedoumice povodom mojih stavova:
  -krajem 80-tih i početkom 90-tih nijesam učestvovao u protestima za smjenu “odnarodjenog – antisrpskog rukovodstva, jagnjofukaca…”. Nijesam stajao ni u njihovu odbranu, ali sam odmah uvidjeo dje nas vodi “novo, mlado, pametno, lijepo rukovodstvo”. I od njihovog ustoličenja sam bio njihov protivnik. Poslije svega, smatram da je smijenjena vlast bila gospoda za ovu u svakom smislu te riječi.
  -Od 90-te sam učestvovao na većini antiratnih mitinga, tribina, protesta. Podržavao sam reformske snage Anta Markovića i Liberalni savez. Bio sam član LSCG-a do 1995 godine kada sam istupuio iz njega, ali poslije istupanja nikada nijesam javno pljuvao po njemu, što je bilo veoma profitabilno i što je učinilo većina njegovih bivših članova. Poslije prvih ratnih sukoba zalagao sam se za demokratsku, suverenu, samostalnu Crnu Goru. Ona to danas nije.
  -U sukobu Djukanovića i Bulatovića 1997. godine ostao sam po strani. Nijesam davao podrsku ni jednom ni drugom. Smatrao sam da obojica trebaju da odgovaraju za ono što su učinili. I da je poslije njihovog javnog sučeljavanja, te optužbi koje su tada iznijeli jedan protiv drugog, trebali obojica da završe pred sudom, odnosno u zatvor. Napominjem da sm tada dao izjavu kao slučajno intervjuisani gradjanin Podgorice za TV “B92” “da nije u pitanju sukob reformskog i antireformskog krila DPS-a, procrnogorskog ili prosrpskog, već sukob oko moći, novca, uticaja i interesa, te da bi i Djukanović i Bulatović proglasili Crnu Goru islamskom džamahirijom, ako bi im to omogućilo nesmetanu i neograničenu vlast. Usput, islamske sam vjeroispovjesti!
  -Da nijesam učestvovao na nijedan način u referendumskoj kapmanji, jer sam znao da će eventualna nezavisnost Crne Gore, pod vodjstvom ratne, kriminalne, pljačkaške elite biti njen antipod. I dalje sam mišljenja da je državnost, nezavisnost i suverenost Crne Gore poslije svega, pravi put za nju. Ali to nema, ama baš nikakve veze sa ovim što je trenutno Crna Gora.

 31. Sonja Radošević says:

  Nikšićkim željezarcima i svima koji su 89. ustali za slobodu Montengra: Poljubite skute Milu i pssssst!
  Neon —
  Zašto Neon ? Zašto mislite da treba da ćute. Vidite, ja mislim da bi neka vrsta kosmičke pravde upravo bila da ga sa trona skinu oni koji su učestvovali u njegovom “krunisanju”. I po pitanju Vučinića mislim da griješite. Jedan od pokazatelja da čelnik željezarinog sindikata nije vojnik ove vlasti , jesu i komentari i analize na koje je ukazao i Zipp.
  Ja uvijek i svemu prilazim sa skepsom ali vi ste me prevazišli.

 32. Lado Tajovic says:

  Gospođo Radošević, vi ste primjer totalitarne svijesti u Crno Gori koji se ovdje baštini stoljećima i teško stoga iskorjenjiva. Uopšteno, potpuno je nebitno na kojim ste vi pozicijama, suština je da vam je matrica svima ista. Skučen je to prostor i tjeskoba je prisutna u svakom vašem obraćanju. Hronični nedostatak riječi i ideja. Vi ste naučili o crvu i to je to. Meni nije problem biti bilo ko i sa tih pozicija pričati i sa svake vas nadigrati jer ne posjedujete širinu. Ali ako bih krenuo vašim usko utabanim stazama ja bih vas pitao; Zar vi nijeste pisali za ‘udbaški’ blog DPSDMNE kako ga prozva krstitelj svega ‘udbaškog’ u Crnoj Gori?

 33. Sonja Radošević says:

  Eto tako, sada ste diganosticirali moju boljku, oznacili moje nedostatke i nadam se da se dobro osjećate. Ja vam ni na čemu na zamjeram osim -na ukradenih dvadeset godina života. I , to je sve. I to vam ne mogu oprostiti , to se ne oprašta.Po meni je suštinsko pitanje koliko može biti “zdrav ” neko ko staje u odbrani ovog bolesnog , diktatorskog režima koji se , a potvrda je i ovo vaše pisanje, nalazi u metastazi.

 34. Lado Tajović says:

  Da bi nekome oprostili treba neko taj oprost i da traži. Jel’ vama neko to tražio?

  Ja sam više puta stajao u vašu zaštitu, ne zbog toga što sam podržavao vaša stajališta, već iz principa, dok vi imate nevjerovatnu želju da polemišete sa mnom na način, s obzirom na profesiju kojom se bavite, vrlo diskutabilan i ispod nivoa. Naposljetku vi ste pisali, jel’, za blog koji su zvali još i ’mala pobjeda’.
  Gospođo Radošević kad bih ja prihvatio tu vašu igru opet bi izgubili ali čemu?

  Zato manite me te patetike. Nego ko će oprostiti onima koji decenijama obesmišljavjaju sve napore i ideje zarad lažnog morala, egocentričnosti, frustracija, očuvanja svojih pozicija… Ako se već pozivate na radnike željezare, da li želite da čujete šta misle o njima? Ako imate protiv sebe tim koji treba pobijediti a u vašem timu non stop neki ’igrači’ daju autogolove, prave penale… ne tiče vas se što ovi daju golove, već zašto ih primate, zašto ne mijenjate igrače, zašto ne mijenjate nešto i normalno je da se zapitate u kakvom ja timu to igram. Nije dovoljno vikati, ua sudija, već treba preduzeti nešto smisleno.

  Ja znam da vi volite ove što daju autogolove, ja znam na koncu da vi maštate da ste to pero, taj mač koji sječe vaše protivnike ali nijeste. Naprotiv. Nije problem što nijeste već što svjesni svojih nedostataka koristite kvalifikative kako bi sve to nadomjestili. Sličnih vas ima toliko da ste svi zajedno uspješno godinama obesmišljavali sve i koristili samo njima i time ako ste iskreni u svojim nastojanjima postali sami sebi najveći neprijatelji. To je već nezavidna pozicija jer čovjek to teško priznaje pa ide u još veće krajnosti. Ja nikad nikome nijesam rekao da je špijun, da je udbaš, nikada nisam smišljeno etiketirao ljude, nikada nisam denuncirao mrtve ljude, nikada nijesam koristio psovke, koristio se palanačkim žargonima, južnim predjelima nečijih leđa i ostalim otvorima. Da li ste vi i slični vama to radili? Ko će vama svima da oprosti?

 35. Sonja Radošević says:

  Kao prvo, vaša i želja brojnih medijskih poslenika koji su ovih dana satanizovali sindikalnog vođu Željezare – ispunila se. Vučinić je opet priveden u policiju da “tumači riječi o građanskom ratu”. Vidite , tako to ide u Crnoj . Dok mi pojedini pričamo, vi drugi preduzimate konkretne radnje tim povodom.
  Indikativno je da se svo vrijeme na ovom blogu vi ne bavite režimom, niti pak potezima Đukanovića i njegovih institucija već popom Mićom( kako nazvaste predsjednika sindikata Željezare ). I evo što pišete o radnicima Željezare.
  “Cijelo ljeto su pokušavali da ovo izvedu ali su ih svaki put preduhitrili isplatom plata. I ovaj put su se htjeli da zaprijete rokom ali neko se ’prepao’ da je ne dobiju pa su se uputili ka upravnoj zgradi. Jel’ istina? …
  Očito da vi imate saznanja koja nemaju drugi. Otkud znate da “cijelo ljeto pokušavaju ovo da izvedu”?
  Drugo, pokušavate ovdje govoriti sa pozicija više sile ili svevišnjeg. U stilu”samo vas gledam” i svi ste jednaki. Relativizacija tog tipa se koristi upravo iz razloga se abolira krivac za stanje u Crnoj Gori. Kažete “treba preduzeti nešto smisleno”.
  Da li nešto smisleno poput vas koji sjedite u kafiću i ismijavate nas koji protestujemo u znak solidarnosti sa cetinjskim srednjoškolcima.
  Nema kod mene patetike. Ja samo kažem -sve ste u pravu – kvalifikovali ste me kao neznavenu i u redu. I ja i vi imamo jednako pravo na slobodu mišljenja i govora. Očito vas je ražestila moja konstatacija da” imate potrebu da govorite da ne pripadate DPS-u a niko ne zna ko ste vi i koga briga za koga ste glasali . Vi znate kako su glasali radnici boksita ( i to, kako navodite – više puta).
  “Recimo ja nikad nijesam glasao DPS a oni jesu… više puta.”( citiram vas)
  Otkud vama informacije te vrste -kako je ko glasao ?
  Pričate o tome da ste me branili. Više me plaše takve odbrane nego ozbiljni napadi.
  Očito je da se ovdje obračunavate i sa Slavkom Perovićem. Imate njegov blog pa bi bilo pošteno da to tamo saopštite.
  I na kraju, izvinjavam se autoru bloga zbog skretanja sa teme.

 36. Neon says:

  I Novak Adžić i Stevo Vučinić su bili u LSCG do 1995… A nema te naučne discipline koja bi ih u ideološkom smislu mogla definisati kao liberale…

 37. Lado Tajovic says:

  Gospođo Radošević, to je stvar principa. Ako recimo Medojevića, ma šta ja mislio o njemu, koji ima divnu porodicu, na blogu za koji ste vi pisali organizovano napadaju njega, njegovu privatnost na najprizemniji način, normalno je reći bar nešto a ne ostavljati svoj komentar i uz to praviti se da to nijeste vidjeli. Vi i još neke koje neću spominjati, da li ste ikad rekli vašim prijateljima, aman ljudi nemojte to da radite, nije u redu. Ne doprinosite ničemu na taj način. Ja ne znam s obzirom kako se čašćavate međusobno kako se vi u oči gledate, javljate jedni drugima?

  Ja sam kada ste vi i drugi poput vas karakterisali ljude koji su sjedili u kafanama, koji nijesu htjeli sa vama da protestvuju zbog đačkog protesta na Cetinju samo rekao da sam ja bio jedan od njih i da mi ni na kraj pameti nije bilo da vam se pridružim. To je bio jedan od najbizarnijih događaja u zadnje vrijeme kada ste pokušali da manipulišete sa protestom djece i pretočite u nešto drugo. Bukvalno ste im krali trenutak da bi ga koristili za vaše ideje i poruke ne shvatajući da djeca samo žele da im ostane direktor i ništa više. Ali kada već spominjete to i tada je od vaših prijatelja sa bloga napravljena projekcija da sam ja Duško Vuković i kao u slučaju sa Medojevićem napravljena ista haranga. Ni tada nijeste ništa rekli. Niko osim Vladimira Nedovića.

  Što se tiče sindikalnog vođe željezaraca, u državi, ma kakva bila, minimum minimuma koje može da se napravi povodom prijetnji građanskim ratom je da se taj čovjek pozove na razgovore i objasni svoje navode i da je rekao ono što je rekao danas on bi poentirao, ali nije. Zašto nije? Kada neko upadne u fabriku na način na koji su oni i stigne krivična prijava od vlasnika, minimum minimuma koje državni tužilac, pa zvao se i Sonja Radošević, je da preuzme krivično gonjenje, jer za to djelo se goni po službenoj dužnosti. Ne može da žmuri kao u nekim drugim stvarima i da kaže da je istražio i da nema ništa jer je to urađeno pod svjetlima pozornice.

  Uputio bih vas na intervju Brankice Stanković koja za sebe ne misli da je hrabra, niti posebna, niti se hvali, žali na pritiske koje je prate već smatra da ona samo radi svoj posao a sve ostalo je samo posljedica prostora u kojima živimo. Ne žali se na vjetar, već ide naprijed, dok bi vi samo stajali na mjestu i kukali na vjetar.

  Naposljetku, da li vi živite u Crnoj Gori, da li pratite novine, televizije… Crna Gora je mala i teško se šta da sakriti. Da li je Vučinić još u avgustu stajao na radničkom trgu željezare, kada su ga kamere snimale, razmišljajući šta mu je činiti rekao sa sjetom da su mislili da urade šta su sada ali eto bila plata pa…, da li je isto bilo i u julu, da li su sami rekli da većina radnika nije znala da će ovo uraditi? Sve je to objavljeno, o svemu tome oni otvoreno govore i ne vidim šta je sporno?

  Kao i jednom Nedoviću tako ću i vama reći, koristeći kad smo već kod fudbala tu metaforu. Ako imamo fudbalski klub Palermo i fudbalski klub Inreracionala (skraćeno Inter), ako je Inter neuporedivo jači ali stalno gubi, ako njegovi igrači stalno sabotiraju, daju autogolove, kukaju… ne pitate se zašto Palermo dobija, već zašto Inter gubi. Zašto ste vi i vama slični toliko uporni u obesmišljavanju svega? Ja prema Milu Đukanoviću i DPS-u ne gajim nikakvu emociju, potpuno sam ravnodušan, ja samo želim kvalitetnu i izgrađenu alternativu, koju neprestano rušite u temeljima, jer ste zaslijepljeni mržnjom prema gore navedenim subjektima a iz mržnje ne može ništa kvalitetno da se rodi.

  Gospođo, udbaši se ne bave podrškom, oni su vam u svakom sistemu ti koji su najgrlatiji protivnici, oni su ti koji prvi viknu ’ua, lopovi’ pa gledaju ko ide za njima, oni su ti koji su najekstremniji i koji su time zaduženi da obsmišljavaju sve… Još davno je neko snimio jednog koji ja bio na svakome mitingu u prve redove… ali izgleda ni tu lekciju niste prešli…

 38. Vojin Grubac says:

  Уопште не сумњам да ће се десити социјални моменат када ће ситуација почети излазити изван контроле.

  Бесмислено је гајити илузије да се то неће десити у неком наредном периоду времена, краћем или дужем, што зависи од околности.

  И опет ћемо имати исте приче и не баш солидне догађаје који су у уџбеницима из којих смо некада учили били примјер суровости према радничкој класи, али и сљедујући повод за револуционарни обрачун са такозваном вишом класом.

  Тај обрачун је тада закачио и оне који су имали нешто мало више од других, у такозваним лијевим скретањима.

  Историја се понавља, те ништа у тим социјалним сударима не треба ново измишљати, јер су то много боље и талентованије у нашој прошлости радили и о томе говорили други.

  Руси би рекли, ново је давно заборављено старо.

  Социјални понор је нешто што нас чека. Ја немам никакве сумње да тај понор требају да пацификују новопечени капиталисти, који су се обогатили преко ноћи. Ти, такозвани капиталисти, морају имати социјалну одговорност, морају направити социјални мир јер једини имају механизам да то ураде. Остали те механизме немају, јер у држави постоје монополи на бизнис, које држе управо ти квазикапиталисти кроз снагу коју им је предоставила политика.

  Схватајући да одговорност за социјални мир морају преузети на себе квазикапиталисти, то је сасвим логично да сам на страни радника и сидиката.

 39. Zipp says:

  @Neon
  Ako istinitom konstatacijom da su Novak Adžić i Stevo Vučinić(i još mnogi) bili liberali do 1995. godine želite nešto meni da prebacite(, onda griješite.
  Ja se ponosim svojim tadašnjim članstvom u LSCG.
  Kao što rekoh, poslije iščlanjena nikada nijesam napisao ružnu riječ o LSCG-u. A vjerujte mi (ili ne vjerujte) da sam i ja mogu proći “kao bubreg u loju” da sam počeo pljuvati po LSCG, i pričao stevovo-novakovu-miodragovu priču.
  Na kraju krajeva adžićo-vučinića imamo na sve strane, kolko hoćete.
  Novak Kilibarda i Predrag Drecun iz “Narodne stranke” su jedni od takvih. Ako ne gori.

 40. Vojin Grubac says:

  На другој страни, изјава господина Вучинича о грађанском рату може да се сврсту у ред вербалног деликта.

  Разлог је прост, јер он нема снагу да то уради а, као што нам је познато, управо власт провоцира атмосферу грађанског рата уколико буде угрожена, већ двадесет година.

  Могу бити и прецизнији…

  Наиме, каода би неко у сређеној држави рекао да ће бити грађански рат, сви би се смијали.

  У несређеној држави дизање обрва је знак на узбуну, јер власт ствара астмосферу грађанског рата, са намјером да до њега не дође, а да позиције остану исте.

  Ја сам, прије свега, за то да на информативни разговор од стране међународне заједнице буду позвани ови који су на власти, јер они пријете дестабилизацијом и унутрашњим проблемима, а не господин Вучинић.

 41. Neon says:

  Zipp, ne prebacujem vam ništa. Samo skrećem pažnju da, ukoliko komuniciramo u kategoriji slobodnih mislioca, članstvo u LSCG do 95. ne predstavlja ništa. Imali su tu “crnogorsku indipendističku spomenicu” brojni fašistoidni likovi, ali i osobe koje su zasluživale veliko poštovanje. Situacija je na tom planu, recimo, kao sa prvoboračkim partizanskim spomenicama do 80-ih godina prošlog vijeka… Bilo je među patizanima pozitivaca, ali i ratnih i poratnih zločinaca poput Jova Kapičića, koji je, gle slučajnosti, pozvan da govori na prvom mitingu LSCG…
  Nemam zamjerki na vašu opasku o Kilibardi i Drecunu. Mada su ova dvojica na intelektualnom planu ipak superiorni u odnosu na Adžića i Vučinića, a to daje izvjesnu težinu vašoj komparaciji.
  Kad sam pomenuo istu stranu fronta – mislio sam na antiratne, antišovinističke i antirežimske stavove. Učinilo mi se iz vaših komentara da se držite tih principa.