Proglašeni laureati ‘alternativnog Nobela’

Objavljeno: 30.09.2010, 20:56h

Aktivisti za ljudska prava i zaštitu životne sredine iz Nepala, Nigerije, Brazila i Izraela dobitnici su ovogodišnje "alternativne Nobelove nagrade" poznatije pod nazivom "Right Livelihood Award". Nagradu su dobili Nigerijac Nnimmo Bassey, predsjednik međunarodne ekološke organizacije "Prijatelji Zemlje", australijsko-brazilski biskup Erwin Kraeutler, Nepalac Shrikrishna Upadhyay za borbu protiv siromaštva u svojoj zemlji i ljekari organizacije "Ljudska prava" Izrael, javlja AP. I ova nagrada se dodjeljuje u Švedskoj, kao i Nobelova. Laureati će podijeliti nagradu vrijednu 200.000 kruna (270.000 dolara) koju je 1980. godine ustanovio švedsko-njemački filantrop Jacob von Ekskul kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koje, po njegovom uvjerenju, ne pobuđuju pažnju prestižne Nobelove nagrade. Priznanja će dobitnicima biti uručena 6. decembra, četiri dana prije Nobelove nagrade, na svečanosti u švedskom parlamentu.

Aktivisti za ljudska prava i zaštitu životne sredine iz Nepala, Nigerije, Brazila i Izraela dobitnici su ovogodišnje "alternativne Nobelove nagrade" poznatije pod nazivom "Right Livelihood Award".

Nagradu su dobili Nigerijac Nnimmo Bassey, predsjednik međunarodne ekološke organizacije "Prijatelji Zemlje", australijsko-brazilski biskup Erwin Kraeutler, Nepalac Shrikrishna Upadhyay za borbu protiv siromaštva u svojoj zemlji i ljekari organizacije "Ljudska prava" Izrael, javlja AP.

I ova nagrada se dodjeljuje u Švedskoj, kao i Nobelova.

Laureati će podijeliti nagradu vrijednu 200.000 kruna (270.000 dolara) koju je 1980. godine ustanovio švedsko-njemački filantrop Jacob von Ekskul kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koje, po njegovom uvjerenju, ne pobuđuju pažnju prestižne Nobelove nagrade.

Priznanja će dobitnicima biti uručena 6. decembra, četiri dana prije Nobelove nagrade, na svečanosti u švedskom parlamentu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply