Avaj, oni se i dalje voze ili službeni automobil u privatnoj upotrebi

Objavljeno: 11.09.2010, 13:17h

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) još jednom je danas pokušala da u debelo uho nadležnih zabode nježnu riječ – odgovornost

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) još jednom je danas pokušala da u debelo uho nadležnih zabode nježnu riječ – odgovornost

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) još jednom je danas pozvala nadležne da, "nakon više od godinu dana ukazivanja na pojavu zloupotrebe službenih automobila u privatne svrhe i podnošenja krivične prijave, konačno zaštite građane tako što će sankcionisati svakog pojedinca koji se usudi da državno vlasništvo privatizuje suprotno zakonskim i moralnim načelima".

"Ovakvo ponašanje pojedinih državnih službenika predstavlja klasičan oblik korupcije, a nepostupanje nadležnih neprihvatljivo je i nepoznato u Evropskoj Uniji kojoj težimo. S obzirom da smo usmjereni EU i da smo ostvarili napredak, potrebno je da se ova oblast hitno uredi, jer se i u EU smjenjuju ministri koji u privatne svrhe koriste državne automobile", poručuje YIHR.

"Iako nadležni još uvijek ne primjećuju ili ne žele da primijete ove zloupotrebe i kršenja prava poreskih obveznika, želimo da ih upoznamo s tim da su građani prepoznali ovu pojavu i sve više nam dostavljaju nove fotografije i informacije o zloupotrebama. Novac koji se troši od građana na ovaj način mogao bi biti upotrijebljen za izgradnju dječjih domova, poboljšanje opreme u bolnicama i porodilištima, mostova, za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje plata, izgradnju sportskih objekata, integraciju osoba sa invaliditetom i Roma u društvu i za niz drugih projekata", saopštava YIHR.

YIHR  dodaje da novi primjeri i informacije zloupotreba koje su dostavili građani "ukazuju da se ova pojava proširila na sve aspekte svakodnevnog života državnih službenika". "Sada, pored plaža, šoping molova, izleta i svadbi ovi automobili sve više se koriste da se djeca odvezu do škole, kao i da se drugi članovi porodice odvezu do posla. Poslednja dva primjera koja su nam građani dostavili su fotografije koje svjedoče da se djeca odvode na pregled u Dom zdravlja i da kolege idu zajedno na plažu službenim automobilom".

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Mijat says:

  Neka sto voze, no ne postuju propise. Mene ljetos jedan pretekao sijekuci dvije pune linije kod Bogetica i ‘debelo’ prekoracujuci brzinu.

 2. Profa says:

  Privatizovali su drzavu, pa sto ne bi i automobile…

 3. Kuli says:

  Ukinuti sluzbene automobile i uvesti sluzbene autobuse kojima bi bili razvozeni s posla i na posao. Neka vrsta sluzbenog javnog prenosa.

 4. Мимо says:

  Можда би им било здравије да иду пјешке. А ово је еколошка држава, зар не?

 5. Sluzbenik says:

  Ako ne vozim sluzbeni kuci, da mi ga svi vide, ka da i nijesam sluzbenik. Ajde ne avetajte!

 6. Keka says:

  Ako se jos i tucaju u tim sluzbenim, onda je to prevrsilo svaku mjeru. Ne znam oce li to smetati ka putu u EU, jer se ministarka Djurovic o tome ne izjasnjava.

 7. Driver says:

  Ne avetajte vi mladi koji se toboz borite za ljudska prava! Kad porastete, zavrsite skolovanje i dobijete neki drzavni posao i sluzbena kola, vidjecete da cete postupati isto kao i ovi danasnji drzavni sluzbenici. Bolje je koristiti sluzbena kola nego neku krntiju koju imate kod kuce. Manje zagadjujete eko drzavu. U ovoj nasoj drzavi ne trebaju nam nikakvi zzbirovi da nas otkucavaju kud vozimo i sta radimo?

 8. Milovan Vukov Jankovic says:

  Svima po biciklo na SOLARNIPOGON,
  a svi posjeduju po jednu konjsku snagu, ako nije magarci.

  U Danskoj dobiju blok chekova, da placaju taxi prevoz,
  vishe ima svaka OPSHTINA u CGi,
  sluzbenih auta,
  nego CIPANCIJELA KRALJEVINA DANSKA,
  chudo su SKOROJEVICI SA ZITKIM BALJEGAMA NA OPANKE; SVI MISLE DA SU TITO.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register