Treba li nam Bog za objašnjenje nastanka?

by | sep 4, 2010 | Razgovornica | 18 comments

Bog nam više nije potreban u teorijama o postanku i evoluciji svemira, ali i nas samih, kaže najveći teoriski fizičar današnjice Hoking. – Fizika sama za sebe neće riješiti pitanje zbog čega postoji nešto, a ne ništa", kaže kentenberijski nadbiskup

Piše: PCNEN & građani/građanke

Bog nam više nije potreban u teorijama o postanku i evoluciji svemira, ali i nas samih, zaključak je najnovije knjige britanskog naučnika Stivena Hoking (Stephen Hawking) pod nazivom Veliko stvaranje Grand Design).

Autor svjetskog bestselera Kratka istorija vremena, koji je već decenijama skoro u potpunosti oduzet, tada je približio vjeru i nauku sugerišući da postojanje Boga nije nespojivo s naučnim razmišljanjima. U novoj knjizi iznosi novu pretpostavku, po kojoj nije potrebno prizivati Boga tamo gdje ga nema, jer je, prema njegovom mišljenju, veliki prasak samo posljedica djelovanja gravitacije. Svemir (NEŠTO) će se tako spontano roditi iz NIČEGA.

"Sada nas očekuje novo mučno razdoblje u kojem je jasno da Bog nije imao prste u stvaranju. Bog nije bio potreban da bi se naš svemir stvorio i evoluirao u ovakav kakav sada postoji", poručuje Hoking.

On, takođe, poručuje da se čovječanstvo mora razvijati tehnološki i društveno da bi bilo spremno za kolonizaciju drugih svjetova.

Teza koju naučnik iznosi u novoj knjizi izazvala je burne reakcije vjerskih krugova.

Poglavar Anglikanske crkve, kentenberijski nadbiskup dr Rovan Vilijams, odbacuje Hokingovu konstataciju da savremena fizika ne ostavlja mjesta za Boga i da nauka može da objasni porijeklo svemira.

"Vjera u Boga ne služi tome da se popune praznine kada treba objasniti međusobni odnos stvari u svemiru. To je vjera da postoji jedan inteligentan, živ agens, od čijeg djelovanja u krajnjoj liniji zavisi egzistencija svega postojećeg. Fizika sama za sebe neće riješiti pitanje zbog čega postoji nešto, a ne ništa", kaže kentenberijski nadbiskup.

Osudi Hokingovih stavova pridružili su se i glavni rabin Velike Britanije lord Saks, lider Rimokatoličke crkve Engleske i Velsa i jedan o vodećih britanskih imama.

"U nauci se radi o objašnjenjima. U religiji se radi o tumačenjima. Bibliju, naprosto, ne interesuje kako je nastao svemir," kaže lord Saks.

Rimokatolički nadbiskup vesminsterske opatije Vinsent Nikols se "u potpunosti slaže sa onim što je vrhovni rabin tako rječito formulisao o odnosu religije i nauke", dok imam Ibrahim Mogra, predsjednik komiteta Muslimanskog savjeta Britanije, kaže da "ako pogledamo svemir i sve što je stvoreno, to nam ukazuje na to da je tu neko ko je to stvorio. A taj neko je svemogući Gospod".

18 0 komentara

 1. Evolucionar

  Vala Bogu, ko je stvorio Svemoguceg Gospoda Boga? Pitajte Rista Cirova koji zna sta se desava na nebesima, i ko se tamo nalazi?

 2. Ekart

  Iz NISTA nastaje NESTO?
  Nista moze da postoji gledano iz ljudske prespektive, ali NISTA ne postoji; uvijek postoji NESTO. Bog ne stvara iz van, nego iz nutra, i on uvijek ostaje u nutra cjeline i svakog dijela te cjeline. Bog je u svemu i sve je u Bogu, sto bi rekli panenteisti. U Bogu je, dakle, i fizika, i Bog je u fizici. Bog je jednako u kenterberijskom nadbiskupu i u obogaljenom tijelu genijalnog fizicara. I oni su jednako u Bogu, kao sto si ti i kao sto sam ja.

 3. Platon

  Ekart,
  sve si mi reka da nijesi nista reka. Ovo sto si smutio ovako uceno je najveca potvrda da bog postoji za umisljate da zajebaju neumisljate.

 4. Blue Alien

  Jasno je da su se čelnici crkvi javili da zaštite svoj “interes”, pa – eto – možda nijesu baš objektivno mjerodavni…
  ali isto tako nije mjerodavan ni naučnik, koji se godinama zatvara u svojoj fizici, i očito je isključio neke druge – važne – aspekte iz svog života (kao mlad još je tvrdio da se Bog i fizika ne isključuju, a sada… Bog mu i ne treba. Naravno da Bog ne mora svakodnevno intervenisati u hod sistema koji je stvorio, jer isti pouzdano funkcioniše. 😉 )
  Mjerodanim smatram zdrav um i srce svakog čovjeka. Hvala Bogu, ima još dosta onih koji vjeruju da je cilj čovječanstva da postanemo bolji. A ne – kao navodi Mr. Hawkins – da se čovječanstvo razvija tehnološki i društveno “da bi bilo spremno za kolonizaciju drugih svjetova.” :-/
  Valjda su i ta fizika i tehnologija dio božijeg svijeta. A naša briga je čojstvo, etika i skromnost (po tom pitanju mi je žao Mr. Hawkinsa).

 5. smrtnik

  Pod vocstvom crkve cojstvo, dobrota i plemenitost vec vjekovima i milenijumima nazaduju. Ako je covjecanstvo i islo putem napretka to je zahvaljujuci nauci i tehnologiji, to jest znanju. Religija i sve ideologije borile su se i bore se svim silama da znanje dobije prostor i primjenu. Bog i Bogovi su samo sredsvo da se suzbiju efekti znanja.

 6. Ekart

  @smrtnik

  Religija i popovi su samo pojavni dio ljudskih tlapnji i lutanja. Istinske duhovnike i tragace za istinom treba razlikovati od dogmatika, licemjera i manipulanata. Ponavljam, Bog je u svemu i sve je u Bogu. Nema Boga izvan svijeta, niti svijeta izvan Boga.

 7. Astronom

  Bog nam ne treba za objasnjenja stvaranja svijeta. Moramo citati nesto da bi saznali kroz nauku kako je postao ovaj svijet. Bog jos nije napisao nijednu knjigu. Popovi lupetaju da je Bog stvorio sviet za 7 dana! Boga nema, jos ga niko nije vidjeo!(PS: Oprosti mi gospodo Boze, ako stvarno postojis.)

 8. Astronom

  Kako je postao svemir-kosmos? Samo nauka moze na to pitanje da pravilno odgovori. Nekada je materija, od koje je postalo sve na ovom svijetu, bila u nekom haosu, kako bi mi stanari Zemlje rekli. Onda nastaje onaj veliki prasak (Big Beng), i to je pocetak stvaranja suncevog sistema-Galaksije, kao i stvaranje milijarde galaksija u kosmosu.

  Materija je neunistiva, samo moze preci iz jednog oblika u drugi. Mi smo neuniistivi. Istina, umiremo, ali materija naseg tijela ce vjecito postajati u nekom drugom stanju. Kosmos nema ni pocetak svog postanka, jedino ako uzmemo u obzir taj “Veliki Prasak”, Kosmos je beskonacan-nema kraja. Vrijeme i Materija ce vjecito postojati. Brzinu kojom se krece svjetlost je
  nemoguce postici primjenjujuci ovozemaljske zakone fizike.

  Pretpostaviimo, napravili smo Vasionski Brod koji se krece brzinom svjetlosti, (300 000 kilometara u sekundi), ukrcamo se u taj Brod i putujemo svemirom nekolike godine. Kad se vratimo na Zemlju ustanovicemo, da one svoje poznanike koje smo ostavili, nijesu vise zivi, jer je na Zemlji proslo vise od stotinu godina. Naucnici kazu, ako je brzina veca, vrijeme sporije prolazi. Naravno, ovdje dolaze u obzir kosmicke brzine koje su priblizne brzini svjetlosti.

  Onog dana kad Sunce istrosi sve svoje gorivo, tada nastaje mrak i nece vise biti zivota na Zemlji, kao i nidje u Suncevoj Galaksiji. Ne brinite, to se nece deseti za nekolike stotine miliona zemaljskih godina. PS: Jedino nas Bog moze spasiti, naravno, ako On postoji.

 9. smrtnik

  Bog ne moze spasiti ljude jer ne postoji ni u kom, a posebno ne u smislu kojom religije i ideologije koriste taj pojam da bi primitivno i pokvareno upravljale covjecanstvom. U dalju evoluciju ljude mogu voditi jedino nauke i tehnologije koje iz njih proizilaze.Ali nauk je mnogo tezak. Priglupi i drski primitivci onda stvaraju religije, ili kako se u novije doba zovu ideologije, koje im omogocavaju da uglavnom bezumnom i nemilosrdnom silom vuku covjecanstvo u smjeru koji odgovara njihovim maloumnim interesima.

 10. Blue Alien

  Smrtniče, ti voliš nauku…
  Svuda oko nas, pa sve do svemira sigurno uočavaš neki sistem. Pokušajmo da na trenutak odbijemo pretpostavku da je savršen sistem nastao tek tako iz haosa. Uzmimo kao radnu hipotezu, da ga je stvorila jedna veoma visoka inteligencija. (Kada joj je to uspjelo, onda je ona stvarno za poštovanje.) Ako nađeš argument koji bi to opravdano isključio, slobodno ovu radnu teoriju odbaci.
  Postojanje ljudi (inače bića mnogo nižeg duhovnog reda), koji vjeru u ideje i u Boga zloupotrebljavaju, ne dokazuje nepostojanje Boga.
  Postojanje nauke, pomoću koje čovjek otkriva i definiše svijet, ne dokazuje nepostojanje Boga.
  Pa čak ni postojanje grozota, koje je ČOVJEK tokom istorije, a ponekad čak u ime boga, ostvario (krstaški i drugi ratovi, koncentracioni logori, kolonizacije itd.), ne dokazuje nepostojanje Boga.
  Daj neki argument koji ima težinu, pusti te ljutite pridjeve (priglup, drsak, primitivan, malouman)… budi objektivan kako dolikuje u tvojoj ljubljenoj nauci.

 11. svasta a nista

  Nema smetenijeg stvorenja medju zivim bicima od covjeka-vjeruje hiljadama godina u ono sto ne vidi.

 12. Milovan Vukov Jankovic

  Bjezanje od ODGOVORNOSTI za svoja nedjela na zemlji, mnogi bi rado chekali da im se sudi na nebu,
  pa su izmislili BOGA, kao pravednog sudiju.

  Ja sam AGNOSTIK,
  koji zna da nishta ne zna, ni dali ga ima ili nema.

  Zbog nekih teshkih zivotnih trauma,
  dhje samo BOG pomaze, trebalo ga izmislit,
  ali ga “ambasadori” u rashvama unakazishe.

 13. podgoricanin

  Vjerujucim je potreban svakodnevno kao ispomoc za rjesenje mnogo manjih problema, ako ista time rjesavaju, nego sto je nastanak svijeta.

  Ostalima nije, zive i rade komotno bez dodatnog opterecenja bogom i bozjim putevima i jos vise stranputicama, ako ne racunamo razne povode za zajebanciju, zabavu, sprdacinu i sl.

 14. smrtnik

  “Komisija Katoličke crkve u Belgiji utvrdila je da je bilo na stotine slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika u okrilju crkve i da je slučajeva pedofilije bilo u svim vjerskim zajednicama.”
  Prijethodni tekst je izvod iz najnovijih vijesti PCNEN. U potpunosti govori o postojanju BOG-a i samim tim o njegovim izaslanicima na zemlji. Postoji li pokvarenije lazavine u istoriji covjecanstva? Jedino mozda komunisticka ideologija.

 15. Radonja uno

  Mnogo dobro bezboznici razmisljaju da nema onoga cega ima valjda bi oni tako htjeli ali nazalost njihovu Tvorac je tu i prati sta se dogadja, cist primjerak ja onaj samozvani i takozvani sakati naucnik, neka pogleda samog sebe u ogledalo pa ce vrlo brzo saznati dali Bog postoji.
  Tvorac neke kaznjava jos dok su na bilo kojoj planeti pa neka misli sta ko hoce.
  Ona suga sakata misli da se sve sastoji samo od brojeva a da Gospod nije stvorio to sto mi vidimo i osjecamo.
  Ko ne vjeruje da Gospod postoji taj ne vjeruja ni u samog sebe da postoji.
  Zlo govedo vazda june sto bi kazao nas seljak.

Submit a Comment