Državni neprijatelji

Objavljeno: 31.08.2010, 14:06h

Kroz istoriju, kao što znamo, većina vladara, diktatora, despota, tirana – ali i nekih „demokratskih“ lidera se svako malo pozivalo na odbranu države, spoljne i unutrašnje neprijatelje, ugroženosti nacije…

Kroz istoriju, kao što znamo, većina vladara, diktatora, despota, tirana – ali i nekih „demokratskih“ lidera se svako malo pozivalo na odbranu države, spoljne i unutrašnje neprijatelje, ugroženosti nacije…

Piše: Zipp

 

Kroz istoriju, kao što znamo, većina vladara, diktatora, despota, tirana – ali i nekih „demokratskih" lidera se svako malo pozivalo na odbranu države, spoljne i unutrašnje neprijatelje, ugroženosti nacije… Skoro uvijek, hajka na „neprijatelje države" omugućavala je tim i takvim „liderima" da opstanu na vlast, da mobilišu i ujedine narod protiv obično imaginarnog neprijatelja i opasnosti, skrećući pažnju javnosti sa unutrašnjih problema. Lideri bi dobili novi mandat, diktatura bi obično bila pojačana, narod bi uludo ginuo u ratovima sa „mrskim neprijateljem", razni politički, interesni i finasijski lobiji i ostali šljam bi profitirao, gradjani dobrano gubili.

Tako su radili Hitler i Staljin. I Bler i Buš. I Kastro i Sadam. I Nepomen i Tudjman. Tako su radili Bulatović i Djukanović. Tako je radio i vladao  Djukanović uvijek, pa i sada.

Buševa administracija je priznala da je napravila grešku, te da Sadam nije imao oružje za masovno uništenje zbog kojeg je kao pokrenuta invazija na Irak. Bivši američki državni sekretar u Bušovoj administraciji Kolin Pauel je prije neki dan u Sloveniji izjavio, citiram: „Osobno ću zauvijek žaliti, a to vrijedi za vladu koje sam bio član, što su obavještajni podatci, koje smo dobili, bili netačni«

Uništeni i opustošeni Irak, destine hiljada ubijenih iračana, mahom civila, imaju kao utjehu kajanje! Za   smrt i beznadje u koju ih je dovela američka pogrešna procjena(?) i loši obavještajni podaci(?) nikom ništa.

Da se vratim na domaće "neprijetelje" i naša "kajanja".

Moja malenkost je svojevremeno bila "neprijatelj države, mudžahedin, ustaša, kominternovsko-vatikansko-teheranski plaćenik, neprijatelj srpstva i svega što je srpsko". Glavni razlog za dodjelu takvih mi epiteta bilo je zalaganje za suverenu i demokratsku Crnu Goru(ne ovakvu) i  protivljenje Beogradskoj ratnoj politici i ratu uopšte. Svi, ne samo ja, koji su bili na tim pozicijama su proglašavani za neprijatelja države a dijeljeni su im isti ili slični epiteti. Isti oni koji su tada bespogovorno provodili politiku rata i ratnih zločina,  mržnje, netolrancije, deportacije, posredno ili neposredno podržavali politiku etničkog čišćenja, su se poslije svega uvijeno, tiho, neiskreno izvinuli i objasnili: bili su zavedeni(!), dobili su pogrešne obavještajne podatke u koje su naivno povjerovali(Dubrovnik), napravili su "tragičnu grešku"(deportacija-M.Bulatović) ili nijesu bili obavješteni(M.Djukanović). I nikom ništa.

Svoju vlast u prethodne 3 države(SFRJ, SRJ, SiCG) politička "elita" u kojoj je uvijek bio Djukanović, je održavala na stalnoj mobilazaciji naroda protiv neprijatelja države. Kako nekad, tako sad, Djukanović i kamarila oko njega to radi i u četvrtoj mu po redu  državi, Crnoj Gori, u kojoj je neprikosnoveni vladar. A njih, neprijatelja, ne fali niti ih je falilo; od unutrašnjih do spoljnih. Spoljni neprijetalj je nekada bila kompletna medjunarodna zajednica koja nam je uvela "neopravdane i ničim zaslužene sankcije", a unutrašnji, kao što već napisah – svi oni koji su bili "antisrbi", kako su ih(je)  tada jednom riječju kvalifikovali(o).

Sve je preslikano. Ista elita i nepromjenjivi Djukanović vlada na podjelama i na "narodnom jedinstvu protiv neprijatelja države". Samo, većina nekadašnjih "neprijatelja države" postaju "prijatelji i patriote", a nekadašnji "patriote i prijatelji države" postaju njeni "neprijatelji". I nekad i sada su to bili Srbi, nekad bezrezervni i jedini prijatelji i braća – sad "neprijatelji". Naravno, prije njih, svi oni gradjani koji su i tada i sada ukazivali i ukazuju na društvene anamolije; kritičari bahate, nekompetentne i nepromjenjive(ne) vlasti. Dežurni spoljni neprijatelj i krivac je umjesto "nepravedne medjunarodne zajednice" postala država Srbija.

Sav lopovluk, kriminal, ekonomski i moralni sunavrat i gadluk koji nam se svakodnevno servira su uvijeni u patriotizam. A  kritika tog i takvog ponašanja se po difoltu svrstava u neprijateljstvo prema državi, srbovanje i slično. Isti ljudi koji su nekada sve sugestije medjunarodne zajednice doživljavali kao nedobronamjerne i neprijateljske sada svaku njenu sugestiju bespogovorno prihvataju, čak i toliko besmislene poput one o slanju naših vojnika u Avganistan. Jedino ne ispunjavaju one zadane im zadatke koje iz "objektivnih" tj. ličnih razloga ne mogu izvršiti, a to je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Medjutim, to istu tu medjunarodnu zajednicu manje tangira, uostalom, njeni gradjani ne žive ovdje već mi. Medjunarodnoj zajednici, Americi prije svega je važniji Avganistan, Irak, Crna Gora u NATO – od toga kako ćemo i sa kim živjeti mi, nazovi gradjani Crne Gore. Zato se za bolje i pravednije društvo moramo izboriti sami. Pitanje je samo imamo li potencijala, volje i gradjanske hrabrosti za tako što? Kako više prozlazi vrijeme, sve više mislim – da nemamo.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Lado Tajovic says:

  Ovaj uvod je bio da se obezbijedi objektivnost… valjda. A ovoga oko ‘spoljnih i unutrašnjih neprijatelja’ nema ni izbliza koliko pojedinci žele da ima. Projekcije su čudo, pogotovo kod Crnogoraca, jer šta sam ja ako nijesam bezbjedonosno interesantan i ako nema dva do tri udbaša i pet do šest šaptača da mnome bave. Recimo ja i to pro bono 🙂 Zašto je ljudima teško da se bave realnim, vidljivim. Koja je to glad da se uvijek nalazi nešto između redova.

  Na ovo sam se stvarno iskreno nasmijao ‘Dežurni spoljni neprijatelj i krivac je umjesto “nepravedne medjunarodne zajednice” postala država Srbija’

  Gos’n Zipp-e, vi se uglavnom bavite u svojim tekstovima životnim, ljudskim pričama, što zna kad-kad biti zanimljivo. Pustite te analize Kovačeviću, tek je preuzeo štafetu od Popovića.

 2. Zipp says:

  Dobro došao gospodine Lado. Nijesam znao da Vas i ovdje ima!
  Dje Vi vidjeste u textu da pominjem udbaše?
  Nemam namjeru da se “takmičim” sa g.Popovićem, posebno g. Kovačevićem. Pored ostalog, jer mnogo manje znam od njih tj.nijesam ni približno vješt u izražavanju i teorijskom znanju kao oni. Ipak, i ovo što pišem je moje lično iskustvo, zapažanje, percepcija. Koja ne mora biti ispravna.
  Usput, Vaše nesvidjanje onog što pišem, meni je kompliment. Da ste mi pohvalili tekst, ozbiljno bih se zabrinuo.

 3. Lado Tajovic says:

  Pa to dođe po default-u. Kad se krene to ne zna stati. Sve pršti od raznoraznih neprijatelja. btw. pročitah ovo o autoru pa… tja… šta reći… Projekcije, projekcije…

  Nego i ja bi se zabrinuo da mi se svidio, što ne znači da vas ne cijenim. Ali upali ste u sistem. Sistem prepun igara, podvala i prevara, sukoba raznoraznih interesnih grupa. Sistem se nikad ne mijenja, ni kada vam se čini da se promijenio, npr. upravo ta Srbija. Eh, ja bi vam napisao šta da radite sa tim sistemom ali ne znam bili prošao ovaj komentar. Kad nijesi dio sistema, kada nijesi ni sa jednima, ni sa drugima moraš biti sve ono što i vi onako uvijeno implicirate. Ja ću uvijek biti manjina i uvijek suprotna strana, pa i od ovih koje pominjasmo.

  Ako već hoćete da se bavite analitikom, mogli ste negdje i naći primjere ovoga ‘da je Srbija kriva za sve’, jer kažete toliko toga ima. Ja kažem da ima ping-ponga, ja tebi ti meni. Zabava za neznavenu raju dok se marifetluci ne obave, kako s jedne tako sa druge strane. Sistem se upravo i održava ovakvim tekstovima, koji ste vi kopiju pokušali da izradite…

  Znate kada može doći do pomaka u borbi protiv sistema. Kada dođu novi ljudi. Bez Kovačevića, Perovića, Medojevića, Popovića, Bulatovića, Mandića… To nije pitanje, kako vi mislite, građanske hrabrosti, već zasićenosti istima. I oni to znaju, ali su svjesno ili nesvjesno dio matrix-a. Ako vam nije normalno, mada ne znam šta je tu nenormalno, što su ovi dvadeset godina na vlasti, šta je onda ovo što su pomenuti isto toliko opozicija. Koji je to apsurd!? Do tada, dok su pomenuti tu živo mi se fućka i za sistem i za njihove igrice. Samo ih gledam kao u pozorištu, tek da se zabavim.

 4. Zipp says:

  I ja volim pozorište, ali ne u svojoj kući :))
  Nijesam dio nikakvog sistema, lobija, interesne grupe, partije, NVO…
  A i ko bi me ovakvog. Džaba se nudim :))
  Čini mi se da ovaj g. F.Kovačević ne traje 20 godina. Ili mi se samo čini? Al nebitno. I ne brišem komentare, da znaš. Svi Ti ih brišu :))
  Zato udri g. Tajoviću, po meni ka po pranju.
  A ja Ti više neću odgovarati, bar po pitanju ovog teksta.

 5. Vojin Grubac says:

  Zipp: “Dobro došao gospodine Lado. Nijesam znao da Vas i ovdje ima!”

  Мислим да се ради о небеској појави.
  Ту сам експерт, а лако је претпоставити – зашто!?

  На другу страну, могуће је да постоје и логичка објашњења.

  Ипак, мало је награда које се могу мјерити са оваквим појављивањима. Нобелова је у том смислу дјечја играчка.

 6. Lado Tajovic says:

  Nijesam ni rekao da ste dio sistema, već da ste upali u sistem. Pali na njihove mantre.

  Ne znam čemu ova melodramatika, niti radost što svi moje komentare brišu. Govorili vam to šta. Eto Slavko Perović je sve komentare na wordpress platformi pomiješao jer mu je bitnije bilo da moje izbriše.

  Što tiče Kovačevića, ne bih. Nekorektno bi bilo da sada širim priču, niti je čovjek tu, a ja pišem pod nickom. Uvijek sam za korektnost za razliku od nekih… a to je i stvar vaspitanja.

  Gos’n Zipp-e, po čemu prepoznajemo opoziciono orjentisanog državljanina Crne Gore, da ne bude zabune oko nacionalnih odrednica. Obično radi u državnoj firmi, obično su mu puna usta demokratije i borbe protiv režima. Njihova priča o režimu je toliko naglašena i svakodnevna da se čovjek priupita kako su samo dobili posao u takvome režimu. Obično se sa njima ne da ni o čemu razgovarati osim… zna se. Za njih smo mi mali, obični ljudi, koji ne radimo u državne firme ili ne radimo uopšte… šta reći… pa mali. Nismo imali vezu ili nismo toliko ‘stručni’ pa da se ne može bez nas. Malima nošeni raznim nedaćama, prevareni po sto puta od raznih Kurta i Murta… ne da se više o tome. Ne padamo više na tu patetiku, ‘nismo se za ovo borili’, bla, bla, bla… Mali su ljudi obično pod sumnjom velikih. Nisu tu čista posla, čim on neće sa mnom vikati DOLJE VLADA. Ali prosto mi se ne da s njima vikati.

  Tako je jednom došao u Crnu Goru jedan ‘evropejac’. Ponešen pričama crnogorskih opozicionara, mislio je da će naći opozicione lidere u lancima, a ove analitičare, političare, novinare… i ostale are kako se kriju po nekih zabiti, jadni i ubogi. Međutim primiše ga lideri u domovima o kojim on može da sanja. Vodiše ga razni novinari, NVO-i i ini NLO-i po večera, u njihove vikendice… da pričaju o nesnošljivosti i neodrživosti ovoga režima, da lobiraju za ‘našu stvar’ tj. njihovu. Pritom mu pokazivahu i slike sa putovanja. Ovo sam ja u Parizu, Amsterdamu, Londonu, Lisabonu, Buenos Airesu, ‘ah kako je divan Buenos Aires jeste li bili kad?’ Čovjek je bio u čudu. Ništa mu nije bilo jasno. Potpuno ga razumijem.

  E sad, lažem li ja o ovome? Jel’ ovo istina? Šta mislite?

  Šta mene briga kakav je tim protiv koga treba da igram ako me pozivaju da igram za šupalj tim. Tim pun karijerista, isfrustriranih ljudi, ljudi koji su kao jaje nalik onima iz suprotnog tima. Pa ako ću da igram, da igram za ovaj drugi tim, koja je razlika, a. Ma kakva igra, kakvi bakrači. Ja sam vam kao onaj lumpen proleterijat u starome Rimu. Hleba i igara. Na stadionu, gledam uz sjemenke i sokove. Gledam utakmicu đe niko ne ide na loptu, što bi rekao Milovan, već svi na igrača. Pritom onaj šuplji tim ne startuje na protivničke, ne, oni se između sebe polomiše. Tek kakve auto golove daju. Neko bi pomislio da igraju viktorije. Ne znam možda misle da će se tako doći do viktorije iliti pobjede. Šta znam ja šta oni misle, mali sam ja za njihove visine.

  Na kraju, da vas pozdravim i oprostite što vam poremetih večernji mir. Neću komentarisati više vaše tekstove. Slobodno pišite. Teško je protiv Lada razumijem ja to, zato me i brišu.

  P. S.

  Eto tu je i gospodin Grubač, sad vidjeh. Čovjek je ekspert za sve. On će ti objasniti i kako ovaj problem sa naoružanjem da riješimo. Prostom utilizacijom! Jednostavno utuliš i to je to… ha, ha, ha… što me nađe, što me nađe…

  Kakav doček. Još u novine ako pročitam Lado Tajović na PC-NEN-u… ccc… Bruka.

 7. Vojin Grubac says:

  Lado Tajovic: “Eto tu je i gospodin Grubač, sad vidjeh. Čovjek je ekspert za sve. On će ti objasniti i kako ovaj problem sa naoružanjem da riješimo. Prostom utilizacijom! Jednostavno utuliš i to je to… ha, ha, ha… što me nađe, što me nađe…”

  Господине Тајовићу,

  свој систем “ха, ха, ха утулиш”, који нема алтернативу, имате могућност упоредити са дотичним информацијама из сусједства…

  „Višak je negdje oko 24 hiljade tona, kojeg se treba riješiti. Od toga je, prije uspostave Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, ugovorima entitetskih ministarstava, prodato negdje oko četiri hiljade. Dakle, višak je negdje oko 20 hiljada tona.“
  Razvojni program Ujedinjenih nacija uključen je u program uništavanja municije. Odlučeno je da se koristi industrijska demilitarizacija (što znači uništavanje oružja i municije u zatvorenim fabrikama, a ne otvorenim detonacijama.) Utvrđene su lokacije: TRON Doboj, Pretis, Vitez i Binas, gdje se višak naoružanja uništava. Kontrolu i nadzor uništavanja vrše predstavnici UNDP-a, EUFOR-a, OSCE-a, i NATO-a, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH vrši kvartalnu inspekciju“, kaže se u saopštenju UNDP-a.”

  Наравно, разумијем да сте приврженик експлозија, тако да вам индустријско уништавање оружја представља проблем у смислу кварења угођаја.

  На другу страну, јако је симпатично што сте се појавили на овом блогу, извели кате гдје сте се борили са замишљеним проблемом, те потпуно оправдано зарадили жути појас.

 8. Lado Tajovic says:

  Nisam ni sumnjao da će te to vi onako… ekspertski, kao šta rekoh, uz malo guglanja pojasniti. Nije suština jesam li ja za ili protiv, već je suština u načinu i želji da svako želi da priča o svemu. Bez da se upita ni kako, ni koje je naoružanje u pitanju, starost, mogućnosti, koje sve opasnosti postoje etc. Ne, bitno je da su oni, a vi ne možete biti s njima ma šta radili. A da ste vi u kojem slučaju na njihovom mjestu, uopšte ne sumnjam, vi bi isto kao oni, e tada bi oni bili protiv. To je ljepota crnogorske scene. E upravo su to te kate koje ste pozajmili od mene, jer sam Skilačija i družinu, još davno proglasio vrhunskim kata majstorima, možda čak i vas, ne sjećam se, i naravno da ja ne mogu više nego do žutog pojasa. Tek sam počeo. Dok vi već oko pasa sa ponosom nosite crni. Ali avaj.
  Inače gdje od svih primjera na svijetu izbaciste baš ovaj. Mora da vam je google prvo njega izbacio.

 9. Vladimir Nedovic says:

  Eh sad, kako se ukljuciti a da se ne protumaci kao napad ad hominem, ali sta cu kad je sa tekstom sve jasno i kad se slazem?

  Dakle Tajovicu, nemojte mi zamjeriti, ali ono sto mene iznenadjuje je koliko ste vi, uprkos vasim godinama (a siguran sam da ste stariji od mene), zbunjeni. A ovih par komentara koje ste ovdje ostavili nedvosmisleno daje takav utisak.

  Kazete, i ja se donekle slazem, kako su svemocna UDBA itd. projekcije siromasnog duha koji time gradi svoju velicinu (ima u Filosofiji palanke i o ovome da takav duh ima potrebu sve da dokuci, sve da provali). Ali pogledajte samo koliko ste vi ovdje redova napisali o sebi! Pritom ste ubijedjeni kako je na blogu Slavka Perovica poremecen redoslijed komentara samo zato sto su vas brisali. Radi li se i ovdje mozda o projekciji sopstvene velicine? Obrisan je i moj komentar, kao i neki drugi, niste vi nicija meta, mozete biti mirni.

  Jedno pitanje za vas, posto pominjete matrix. Ako su ovo (o cemu pise Zipp) projekcije, sta je onda taj matrix? Sta podrazumijevate pod tim pojmom? Cime on opravdava svoje ime?

  I drugo, ko je pominjao opoziciju? I ko vas zove u njihove redove? I sta ce vam bilo kakvi redovi da biste se suprotstavili zlu?

  Pozdrav.

 10. Lado Tajovic says:

  Vladimire, ponekad me podsjetite na onu anegdotu kako su svatovi 89′ prolazili pored ‘Radoja Dakića’ pa radnici pošli za njima i tako dođe do ‘prevrata’ ili još bolje na one koji su vjerovali da je do protesta na Kosovu stvarno došlo zbog loše ishrane u studentskoj menzi… Pa tako i vi tražite ‘menze’ po Crnoj Gori ne bi li se pokrenulo nešto, bilo to cetinjski gimnazijalci, rudari, problem sa naoružanjem… bilo šta, ali sve je to malo patetično. Zato ste vjerovali ili još vjerujete DNMN-u, pojma nemam. Dok drugi to rade profesionalno, kao grupe za pritisak iz svojih razloga, koji su od slučaja do slučaja različiti, vi to radi te onako donkihotovski, zaneseno, nadahnuti raznim lirskim likovima. Nego ni Don Kihot nije stvaran, ni njegovi neprijatelji nijesu stvarni, a nama treba stvarnost. Stvarnost nije ni izbliza dobra kolikom je neki žele predstaviti, niti toliko loša kolikom je žele ovi drugi prikazati.

  Postoji jedna crnogorska novina. Odlučili da napadnu, posve opravdano, neke nepravilnosti u društvu, napravili sjajan članak, ali nije im bilo dovoljno. Hoće još. Naprave silu na sramotu još par tekstova koji treba da pojačaju oštricu. Svako ko se služi internetom za pola sata je mogao da otkrije da je to gola laž. Šta mislite kako je izgledao onaj tekst pored takvih. E to je zlo protiv kojeg se ja borim, pa neka ispadnem po sto puta i udbaš i šaptač i žbir i šta ti ga ja znam sve. Mene je čovjek skinuo sa liste prijatelja samo za to što sam mu preveo tekst na koji je on ukazivao. Šta sad treba ja da nekoga ubjeđujem da piše nešto šta ne piše. Zlo je u pretjerivanju, preuveličavanju, neozbiljnosti i upravo zahvaljujući njima ovi drugi opstaju. neka se posipaju praškovima po cio dan ili još bolje neka uzmu onaj detektor iz ‘Top liste nadrealista’ pa da vide đe fercera, a đe ne. Neću sa njima, ne vjerujem u revolucije, ne želim da podržim njih ni u jednom obliku, neka se sklone, neka zaćute mudrijaši… tek tada… do tada nek evolucija odradi svoj posao, kod nas to ide sporije ali ide…’Matrix’ čine svi oni zajedno i volio bi uskoro da dođe do šminkanja istog pa da vidite da ‘sloboda neće da pjeva kao što su sužnji pjevali o njoj’ ili kao naslov jedne knjige ‘Rat je bio bolji’ i njima je stvarno ‘rat’ bolji, zato još ratuju, a dokad će ne znamo. Zato u ‘ratu’ nema ni pobjednika ni poraženih, niti iko napušta scenu. Svi su pobjednici i svi su zadovoljni.

  Šta se tiče ovoga oko Slavka Perovića ako bi vam u detalje objašnjavao banalizovao bih sve… Recimo da se razumijem kako to ide na wordpress blogovima, recimo dok se nije pročulo i dok nije narasla posjeta na blogu da su bili moji komentari odmah među njih desetak i kada ih obrišete onda se ostali lome od njih. Probajte, ako ste dokoni, vidjećete i sami. Znam da je i vaš obrisan kao što znam zašto su moji brisani. Prosto ne znam zašto neko prema kome sam gajio i još uvijek gajim toliko poštovanje mora na takav način da iskazuje svoje stavove i pominje potpuno nepotrebno neke ljude. Ne bi više o Slavku uskoro će on sam pojasniti neke svoje stavove pa će biti zanimljivo slušati.

  O Zipp-u i njegovom tekstu neću jer se čovjek dobrovoljno samoisključio

  Pozdrav Nedoviću od zbunjenog Lada Tajovića i preporučujem vam od Mike Antića ‘Epitaf za obmanute’
  http://lyricstranslations.com/prevod-poetry/miroslav-antic-epitaf-za-obmanute

 11. Vojin Grubac says:

  Lado Tajovic: “Ne, bitno je da su oni, a vi ne možete biti s njima ma šta radili. A da ste vi u kojem slučaju na njihovom mjestu, uopšte ne sumnjam, vi bi isto kao oni, e tada bi oni bili protiv. To je ljepota crnogorske scene.

  E upravo su to te kate koje ste pozajmili od mene, jer sam …, još davno proglasio vrhunskim kata majstorima, možda čak i vas, ne sjećam se…”

  Господине Тајовићу,

  нема потребе да превише будете убијеђени – шта би се десило када би било. Ако вам смета мој приступ уништавању сувишног оружја, то није мој проблем.

  Навео сам вам примјер како се то рјешава у сусједству, а ви сте ме оптужили гуглање?! А можда је било рамблеровање, маиловање, или јандексовање, враг би га знао…

  Ипак, требали сте мало гугловати прије него што сте навели нешто што је бесмислено.

  Дакако, проблем је у томе што један ратом разорени простор у сусједству рјешава вишак муниције цивилизовано, а један “просперитетни” као што је ЦГ – на дивљачки начин.

  Да ли сам ту кривац ја, сусједство, власт у ЦГ или ви? Знате, мислим да је проблем у вама.

  А што се тиче ката и имагинарног противника, признајем вам да сте у праву. Признајем, иако се не сјећам да сам то прочитао, што тврдите да сте написали.

  Нисам читао сваки ваш, или других, коментар, јер ме некада коментари не интересују. А некада сам просто заузет, или ме не интересује један период времена.

  Дакако, јасно ми је да сте почели да личите на оне који себи приписују да су нешто први рекли, те је то самим тим прворазредна информација, доказ оргиналности. Елем, као да је то важно!?

  Руси би рекли, ново је – добро заборављено старо!

  Ево примјера…

  Причу о катама и замишљеним противницима, употребљену у другом контексту, сам први пут чуо од бившег посланика Шоћа. Могуће је да је то било прије петнаестак година.

  Па, добро, ријешите с тим човјеком ко је био први, или гуглујте, па се чудите…

  Далеко до тога да је у ЦГ, од стране два човјека, вас и г. Шоћа, први пут ката стављена у тај контекст.
  А ви тврдите: “E upravo su to te kate koje ste pozajmili od mene, jer sam…”

  Па да, наравно, :))

 12. Vojin Grubac says:

  Зипп: “Skoro uvijek, hajka na „neprijatelje države” omugućavala je tim i takvim „liderima” da opstanu na vlast, da mobilišu i ujedine narod protiv obično imaginarnog neprijatelja i opasnosti, skrećući pažnju javnosti sa unutrašnjih problema. Lideri bi dobili novi mandat, diktatura bi obično bila pojačana, narod bi uludo ginuo u ratovima sa „mrskim neprijateljem”, razni politički, interesni i finasijski lobiji i ostali šljam bi profitirao, gradjani dobrano gubili.”

  Дакле, ово је прича која траје, рецимо, да будем скроман, стотину година, и трајаће…

 13. Lado Tajovic says:

  Gospodine Grubač,

  krenimo redom. Moja replika vama je bila insprovocirana vašim dodjeljivanjem nagrade, jel’. Da sam našao vaš tekst interesantnim ja bih tamo postovao. Kad ste me već uveli u tu priču ja sam se osvrnuo na suštinu, a suština je jednostavna da vi ne poznajete materiju o kojoj ste pisali. Vaš motiv je bio jedini da poentirate u borbi protiv mrskoga neprijatelja, kao što pokušavate i sada u polemici sa mnom vadeći neke stvari iz konteksta. Otud i onaj bombastični naziv ‘Enola Gej nad Golijom’. Dok su moji motivi uvijek da se nešto razjasni i da se nešto riješi. Činjenica je da postoji naoružanje, činjenica je da je to staro i nestabilno naoružanje i nijesam ekspert, kao vi, da ustvrdim da li se može uništavati kao što vi predlažete, mislim da je probano pa je Gornje Polje otišlo u vazduh. Da li mi imamo takve stručnjake, koliko to košta, da li to uopšte zagađuje okolinu i ako zagađuje koliko? Kad se sve stavi na tas, šta je najbolje? Nije samo Gornje Polje imalo taj nesrećni epilog, već i Albanija, Srbija par puta… Nije samo to bilo u ovim tranzitnim državama već i u ovim civilizovanim, a neke ih rješavaju tako što ih ‘civilizovano’ pospu bilo po nama, Iraku, Avganistanu…

  Primjer koji ste naveli je kontroverzan zbog nekih indicija da li ga oni uopšte uništavaju ili ga te privatne firme koje su preuzele tu obavezu prodaju. Bosna nema problem sa starim naoružanjem, već sa viškom naoružanja. Toliko od mene i nekih mojih laičkih stavova ali mislim da neki što zaplašuju Goljane, koji stvarno tamo žive, nekim apkaliptičnim scenarijima za cilj nemaju da pomognu tom narodu, već golo politikanstvo i to je ono što mi smeta. Da zaključim još jednom ja nemam nikakav stav po pitanju na koji način se rješava problem sa naoružanjem, jer jednostavno niti sam dovoljno upoznat, niti mogu biti od mnogih koji žele tim problemom manipulisati. Samo se ponekad pitam đe bjehu pojedinci kad su se viškovi ‘oslobađali’ po Bosni, kad je čitav jedan grad stavljen pod ključ i kada se po njemu besomučno oslobađalo naoružanje, čak dovođeni i pjesnici, filozofi… da i oni oslobode koji plotun. Prosto mi je muka kad neke vidim, ne mislim na vas, sa koliko žara pričaju na ovu temu a isti su… eh. Toliko o tome.

 14. Vojin Grubac says:

  Lado Tajovic:”Moja replika vama je bila insprovocirana vašim dodjeljivanjem nagrade, jel’.

  Господине Тајовићу,

  не знам да ли је разлог ваше реплике мени био поводом додјељивања награде г. Зипп- у, коју је он оправдано заслужио вашим појављивањем.

  Градили сте од себе култ на другим порталима, а потом на овом блогу, потупуно и без изузетка, уложили истовремено свој тзв. бренд “Тајовића”, а уједно, у суштини, демонстрирали ништа, без разлога…

  Очигледно је да ништа нисте разумјели због импулсивности.

  Уопште се нисте осврнули на текст аутора, већ сте се појавили у виду непотребног страшила за наивне, причама о државним фирмама и потребама да њихови радници буду нижи од траве, тиши од воде.

  Па добро, али ја не видим, тада, ту наводну “средину” којој припадате.

  Дакле, ако сте “средина” – нема потребе да себи дозвољавате кожни шињел до чланака.

 15. perfect stranger says:

  Ладимире, како иде мој добри Ладимире?

  Немојте Ладимира да ми дирате!

  Мислим да стварно није у реду што Ладимира цензуришу и банују с разних антирежимских гласила, јер он је баш једно фино и пристојно момче – никад од њега нијесам чуо неку непристојност или, не дај Боже, да нешто опсује (и сигурно није од оних што подригују послије јела, који испуштају крепитус-вентрисе у биоскопу кад су неке напете сцене, или који се чешкају по сопственим интимним дјеловима током вечерњих шетњи с вјереницама)! Зашто га цензуришу? Заиста срамота…

  Добро, Ладимир се залаже за тај средњи пут… – па шта онда? Дакле – власт није идеална, али је опозиција много гора; Ладимир је за то да се престане с било каквим радикализмима: доста с тим протестним шетњама, са штрајковима и бојкотима – он се залаже за једно конструктивно сукобљавање различитих визија на пољу демократије у овом пост-комунистичком друштву које је храбро закорачило на терен еуро-атлантских интеграција, па ко је бољи нека побиједи, а можда се из свега оваплоти и једно здраво језгро, не знам већ чега (како то лијепо зна да обнародује Генерал Граховац, нпр.).

  Не дирајте ми Ладимира!

  Ладимир се залаже и да се прекине више прича о том тобожњем криминалу који је везан за Режим (па ако се понешто и крадуцка у високим зонама – то је свакако у линији с неким стандардима модерних европских друштава). Ладимир не признаје националну дискриминацију – то је прича политичких лузера који немају способности за отварање других, суштинских тема. Ладимир не признаје феномен несмјењивости власти на овим просторима мирним путем – ово је мала држава, а уз то и демохришћани су дуго били на власти у Италији (а причају нешто слично и за неке Скандинавце).

  У реду – Ладимир је човјек који има неку визију и план, изгледа (а можда се једног дана одлучи понешто о тим стварима и да каже), многима то смета – али ми није јасно зашто га цензуришу и банују? Кажи ми Ладо зашто су те цензурисали, па да заједно протестујемо, ти знаш колико сам алергичан на те ствари…

  Шта ми радиш Ладимире, има ли још шта ново?

 16. Lado Tajovic says:

  Ajoj, Vojine, sad kapiram vaš angažman ovdje. Kako plemenito od vas.

  ‘Kult Lada Tajovića’ su gradili neki drugi, a ja se nisam sjekirao zbog toga, niti sam trošio vrijeme da ih demantujem. Gradili, upravo kao vi sada. Stvarno nemam namjeru da se od toga branim, jer cijenim da ste dovoljno inteligentni da razumijete šta sam napisao ali i dovoljno željni poentiranja, kao po običaju, da istrgnete iz konteksta nešto i predstavite drugojačije. Ja ka takvim polemikama ne naginjem, jer ako ja krenem da vam objašnjavam vi će te skočiti na neku treću temu, pa tako u nedogled. Niti sam političar, niti sa borim za simpatije i vjerujte mi da me baš briga šta će neko o meni da misli.

  Znate kako u onom filmu rekoše, nekada su ih po tom šinjelu na ulici prepoznavao, pa odmah znaš na čemu si, danas je sve drugačije, ne znaš sa koje ti strane prilaze. Drugačije se oblačimo, a vidim i vi se mijenjate.

  Naravno da ne prepoznajete sredinu jer ste i vi dio matrix-a koji na sve gleda crno bijelo. Sredina je svedena na nivo neprepoznatljivosti ali polako se budi. Biće nas. Nijeste nas baš sve istrijebili.

  Nego sjetih od koga ja čuh ono sa ‘katama’. Od Darka Šukovića, i čini mi se baš kad je imao intervju sa Šoćem. Ovo čisto da ne bude spora oko autorskih prava.

  ‘Шта ми радиш Ладимире, има ли још шта ново?’

  Perfektni, vazda ti fala na podršci. Sretne oči te te vide. Pa znaš kako je. Služimo narodu.
  Ne znam što me cenzurišu, svuda povećam ‘gledanost’ i na kraju me banuju, pfff… i to mi je fala. Ne znam bi li mijenjao nick, mislim da bi mi Filip Latinović odgovarao… ha, ha, ha… što me nađe, što me nađe…

 17. Vladimir Nedovic says:

  Eh sad, toliko ste iznepadali Tajovica da mi dodje da ga branim! A i dobija novu potku za pricu kako se od njega “lome komentari”. Ili oko njega lome koplja.

  Elem, Tajovicu, mislio sam reci kako se mi u sustini razumijemo, ali mi vas posljednji komentar (odgovor na moj prvi) govori da vi mene ipak ne razumijete (a pokusavao sam da objasnim, i direktno, i na off-u, dakle bilo je prilike). Slazem se oko toga gdje je zlo na duge staze, mada to nije kraj price (a osudio sam tada diletantizam Medojevica i PZP). Slazem se i da ja nastupam zanesenjacki, ali to sebi mogu priustiti jer sam neke druge svoje probleme rijesio, jer zivim vani, itd. Svjestan sam toga, ali se ne slazem da to ide toliko daleko koliko se vama cini. Naime, vjerujem da se ne moze reci da ja nesto navlacim na misice (poput pomenute novine), a siguran sam da me sve sto se desava ne moze navesti da izaberem stranu (otkud vi znate kome ja vjerujem, a kome ne?). A upravo je to ono na sta se vi konstantno vracate, pricajuci o nekakvoj opoziciji, o stranama, alternativama, manjem i vecem zlu, valjda, ko zna…

  I poslije svih nasih diskusija, zaista ne znam cime sam vam dao povoda da mislite kako imam iluzija o tome kako ce sloboda ubrzo poceti lijepo da pjeva. Naprotiv, svjestan sam da bez promjene svijesti nema ni valjane promjene sistema (i obrnuto), ali ne vidim zasto bi to trebalo da znaci nekakvu apatiju, indiferentnost (pozorisne publike), cinizam, opredjeljenje iskljucivo za ‘srednji put’, evoluciju (zamka koja nas je itekako kostala zadnju deceniju) ili, cak, mijenjanje iznutra (zdravo jezgro?). Pa da se vratim na svoje zanesenjastvo, ne vidim sta bi me kocilo da “budem realan, [pa] trazim nemoguce” (Martin Luther King), odnosno da vicem ispod ovog Internet neba iz sveg glasa. Ako vi to protumacite kao biranje strane, ja vam tu ne mogu pomoci.

  Ja bih da se vratim na ‘redove’, jer vjerujem da je u tome sustina. Vi se borite protiv zla na duge staze, i to je lijepo, a pritom se ne cini da imate potrebu za saveznicima u toj ‘misiji’. E pa isto tako shvatite i moj poziv na gradjansku neposlusnost: svako za sebe neka bojkotuje mafijaske kafice, butike i markete, neka barem na Internetu digne glas protiv svake anomalije, neka nadje neki (kreativni) nacin da se izrazi, da artikulise svoje principe. I eto evolucije, polako ali sigurno. Sa druge strane, apatija i indiferentnost je sigurno nece donijeti, jer u tom slucaju definitivno prezivljavaju laktasi.

 18. Sonja Radošević says:

  Poštovani ZIPP
  Sasvim je razumljivo što pišete o načinu očuvanja vlasti kroz upiranje prsta na takozvane državne neprijatelje jer na žalost, živimo u takvom sistemu. Ovo o čemu pišete poznato je vjerujem svima onima koji žive u Crnoj Gori , u jednoj bolesnoj atmosferi, već punih 20 godina .
  Ali, samo rijetki imaju harbrosti da ukažu na ovu pojavu.
  Morate razumjeti da upiranje prstom na državne neprijatelje koji vide da je “car go” , nije za čuđenje ako imamo u vidu da su naši veleposjednici prvi kapital stekli u u ratu , na novcu stečenom u krvi nevinog naroda širom bivše nam zajedničke države.
  Nakon toga nastvaili su oni isti sa trgovinom oružja, cigara, trgovinom ljudskim životima i trenutno sa heroinsko-kokainskim” biznisom. ” Na pomolu je i novi način zarade-prodajom državljansta za koje će sigruno biti zainteresovane sve kriminale grupe poput onih u Meksiku koje vode pravi narko mafijaški rat , preko Kolumbije, Napulja i sličnih “veselih mjesta.
  Zamislite kako će tek tada procvjetati Crna Gora i na koje će sve načine će biit moguće ukloniti “državne neprijatelje”.
  Suština cijele priče je da mi u Crnoj Gori već 20 godina živimo u društvu kojim upravljaju monstrumi , nakaze koje sa ljudskim rodom nemaju ništa zajedničko osim obličja čovjeka koje im služi kao maska.
  Te takve nakaze izobličene pohotom , več odavno ogulale na ljudsku krv , jedinu opasnost vide u slobodnim ljudima . Zato i imaju toliko žbira, špijuna ili UDBAŠA , kako god hoćete -možete ih nazvati -nećete ih uvrijediti. I zašto ćutati ., kada je živa istina da UDBA i mafija, već odavno ujedinjene , kreću zajednički na sve one koji ukazju na beskrupluoznu pljačkui, na uništenje Crne Gore.
  Ti i takvi su vlasnici vaskolike Crne Gore, oni odlučuju da li ćemo biti optušteni sa posla, ili samo “isprepadani” na smao mafiji znane načine , udareni nogom u zadnjicu -čisto da bi nam se ismlijavali oni i njihove sluge , da li će neko biti lividiran u sred dana -na ulici , ili u marku ispred svoje kuće
  Vlast , UDBA i mafija – jedan su organizam -ogranizam hobotnice čiji je jedan krak organizovani kriminal, drugi-korupcija, treći -odredi smrti , četvrti…
  Oni su jedom riječju ZLO koje je isisalo naše živote. Ko to ne vidi , u stvari neće da vidi pa govori o nekakvim “stranama” u ovom našem ambisu, običan je folirant i poslušnik ovog duboko bolesnog , istrulog sistema..

 19. Lado Tajovic says:

  Vladimire,
  ovo iznad vam je najbolji odgovor. Ovo je taj mentalitet, ovo je ta svijest koja je hrana ovoga režima, ovo je ono šta ga održava. Oni su, vjerujte mi, duboko svjesni toga. Negdje u malom mozgu dopire im to pa ih još više nervira. Onda naiđu projekcije, podmetanja, manipulacije…, a sve sa željom da opravdaju sebe i da svemu tome daju neki smisao. Zamislite njihov očaj kada bi ih neko uputio da, niti su interesantni, niti iko misli da njihov rad ugrožava ikoga, naprotiv. Mislite da bi mu vjerovali. Ne, pa da se sam Gospod spusti na zemlju i da im lično kaže.

  Oni limitirani po mnogo čemu ne umiju bilo šta da ponude i kažu. Da li ikada čuste od njih osim ‘udbašenja’ išta? E to je ta prva stepenica koju treba preći, jer ja ne vjerujem u korake od sedam milja. To je ta svijest koja sistematski obesmišljava sve, a sve boreći se protiv režima. To su ti Don Kihoti, ali pravi. To su ti koji kao onaj lik u Pikovoj dami priviđaju neke druge karte od onih koje su dobili. To su oni ‘intelektualci’ koji ne priznaju pravo na sopstveno mišljenje, koji znaju samo da vrijeđaju kao na pijaci.

  Dok god su oni u ovoj snazi, dok se jasno ne ukaže na te pojave za svaku rabotu, džabe smo krečili. Trenutna vlast može da nakrivi šešir a ta tzv. UDBA da uzme kolektivni godišnji odmor.

 20. Sonja Radošević says:

  Poštovani Vladimire,
  Prvo moram reći da ste vi pravo osvježenja na ovim “virtuelnim prostorima” . Vaši komentari vas odslikavaju i isijavaju pozitivnu energiju . Drago mi je da postoje mladi ljudi poput vas , profesora Filipa Kovačevića i nadam se mnogih drugih koje će iznjedirit vrijeme promjena.
  I samo jedna napomena- vidite li kako padaju u vatru i izgube smisao za humor kada se prepoznaju. SlLUŽBA je SLUŽBA i ona se mora odrađivati. Neki je odrađuju ovdje na internetu , neki u kafanama , na poslu…
  Njihova nervoza odražava blisko vrijeme promjena.

 21. Lado Tajovic says:

  Tja, sa nekima možeš pričati o bilo čemu, sa nekima ni o čemu, jer jednostavno nemaju šta za reći. Svoje nedostatke farbaju parolama ali niti oni više ne vjeruju u njih, već ih onako pišu automatizovano, ogorčeni najviše svojim ograničenjima. Nema se više farbe, nema se ideja pa to sve zajedno izgleda… heh.

  Ima, mislim kod Andrića, nikad dovoljno primjera iz knjiga, to je ono što oni ne shvataju da su davno pročitani. Dakle, ima jedna pripovjetka zove se ‘Stadion’, koliko me sjećanje služi, radi se o jednom tihom, povučenom čovjeku koji je svake nedjelje išao na stadion i tamo vikao, nervirao se… uglavnom oslobađao se svih stresova, frustracija… koje mu se nagomilaju… Svako nađe svoj način. Eto, ako znam zašto i ovo napisah, ali neće da škodi, kako kaza Lane Gutović.

  Uglavnom nalazim da se decenijska ukazivanja ‘prepadnutih udbaša’ koji samo što nijesu, jednom stvarno desiti ali do tada kome doprinose oni sa tim prikazama. Nikome, a najmanje sebi, ali to je već njihov problem.

 22. danilo stojanovic says:

  “Nema vece ili manje istine – ali ima plitkih i dubokih ljudi” (Zen izreka).

  CG nikada nije bila bez neprijatelja – i spoljasnih, i unturasnjih. I imace ih uvijek.

  Sa spoljasnjima se lakse boriti, jer je najteze upoznati i pobijediti svoje sopstvene demone.

  Ne smatram da se ova vlast pretrze da stvara neprijatelje. Nema ni potrebe. Ona samo potpiruje (uspjesno) vec dugo postojecu politicku bolest CG – etnicku, kulturnu i vjersku, itd. s(k)izofreniju i opstu paranoju.

  Indijska politicka filosofija je davno (prije vise od 3 tisuce godina) definisala potencijalne neprijatelje jedne drzave (cuvena teorija o koncentricnim krugovima). Ako je CG centralni krug, svi nasi susjedi (drugi krug) su potencijalni neprijatleji – a drzave iza njih (treci krug), koje se nalaze u zaledju nasih potencijalnih neprijatelja, su nasi potencijalni saveznici.

  Pa vi sada birajte koji od susjeda jeste najveci (potencijalni ili stvarni?) neprijatelj CG?

  Sto se tice unutrasnjih podjela i neprijatelja – pa oni zive u simbiozi sa vlastima.

  Ne bi oni mogli jedni bez drugih. To je (politicko) dijalekticko jedinstvo suprotnosti CG-e.

  Vrhunac ZIPP-ovog bloga – je bila odbrana “sirote Srbije” (“dezurnog krivca”) koju eto – bez i najmanjeg razloga, iz cista mira, odnosno, iz koristi, – napadaju nase zle “mafijaske” vlasti. Svaka cast – ovo je briljantna misao. Medujtim, ima malu falju. Treba samo procitati beogradske novine (i blogove) i shvaticete koliko nas nasa braca vole i postuju. “Sa takvim prijateljima , neprijatelji nam zaista nijesu potrebni”.

  Da nije nezavisne CG – i V.Grubac, i perfektni stranger, i ostali – ne bi mogli biti najveci “Srbi” na planeti. I ne bi se oni mnogo brinuli o nepravdama i nedemokratskoj, mafijaskoj, Vladi, eksplozijama, aparthejdima, itd. – da se ova drzava, kojim slucajem, zove – Srbija (ili bar SCG). Kao sto ih ne bi smetao ni crnogorski jezik samo da se zove “srpskim”.

  Sve, sve – samo CG & “crnogorsko” – NE!!!

  Cak i da se sa nekim njegovim stavovima i ne slazem (a slazem se u mnogim), cinjenica da je napadnut, sa svih strana, stavila bi me na stranu L. Tajovica. Nemam cast da ga poznajem “od davnina”, kao ostali diskutanti, ali cini se da govori – za razliku od mnogih ovdje – iskreno.

  Vladimir je krenuo (lose) na njega, ali se ispravio – pa ga izuzimam od kritika. Osim sto ne dijelim njegovo odusevljenje sa revolucijama i bojkotima. Revolucije nijesu nikada promijenile stvari – samo su se promijenili oni na vlasti. A bojkot bi bio u redu –osim ako bi doveo na vlast sadasnju opoziciju – a ne vidim neku drugu, trenutno, u CG. Zamislite da bojkotujemo i patimo da bi CG-om vladali Mandic & Danilovic? Da ne pominjem ostale – za dlaku (ne)simpaticnije momke – iz SNP & PZP?

  Dakle ostaje nam ipak (omrznuta?) “evolucija svijesti” – ako je uopste moguca – u balkanskim palankama? Ali za to je potrebna i iskrenost – sto i nije neka nasa (balkanska) osobina.

  Ostali kriticari su na niviou ZIPP-a i njegove lose kolumne. Poceo sam da se pitam zasto to ZIPP radi? Napise dvije tri liepe price, a onda kuknjava nad demokratijom, paranoja, malo anti-NATO kuknjave, malo uvlacenja veliko-srbima (veoma moderno kod vodecih “ïntelektualaca” u CG – izgledaju sami sebi tolerantniji, nacionalno neoptereceni, itd.), malo (odvise) posipanja pepelom, i naravno, ogromna, sasvim razumljiva, mrznja prema Milu. (Pre)oteo im covijek omiljeni projekat i sve koristi koje su uz njega isle.

  No, i nije tako lose biti u opoziciji u CG (vjerujem da je ona prica L. Tajovica – o posjeti stranog drzavnika ili eksperta “sirotim” crnogrskim opozicionarima – tacna). Naprotiv , mislim da je, trenutno, “pozicija opozicije” – najlukrativnije zanimanje u CG. Malo pljucnes preko medija, malo lupas gluposti i “optuzbe” – iz puna glasa – preko medija i u Parlamentu (kada postoji TV prenos) – ali sve mora biti protiv CG – i “neko” to izdasno finansira (mozda i sama vlast jer su joj “potrebni i unutrasnji neprijatelji”)? Ukratko, nema ih u zatvorima, a nesto in ne vidim da prose po coskovima podgorickih ulica. Dakle, nikako ne bi mogli za njih reci da su mucenici i zrtve rezima – naprotiv.

  A zbog svog strastvenog srbo-filstva (ili crnogoro-fobije) mozda ce biti proglaseni jednog dana za svece – od strane SPC?

  Na ulicama su, nazalost, samo – davno zaboravljeni od svih – proleteri.

  A ZIPP-ovo “politicko pisanje” pocinje da “smara”.

  P.S. Umalo da zaboravim – kako i zasto je ZIPP propustio da medju “velikane stvaranja neprijatelja” – smjesti i Milosevica? Da li se radi o omasci (jer njegov pajtas Tudjman je tu) ili je ZIPP (koji stalno istice da je “Musliman” – zasto je to uopste vazno?) krenuo putevima Nemanje (nee Emira) Kusturice?

 23. Vojin Grubac says:

  Danilo Stojanovic: “Da nije nezavisne CG – i V.Grubac, i perfektni stranger, i ostali – ne bi mogli biti najveci “Srbi” na planeti. I ne bi se oni mnogo brinuli o nepravdama i nedemokratskoj, mafijaskoj, Vladi, eksplozijama, aparthejdima, itd. – da se ova drzava, kojim slucajem, zove – Srbija (ili bar SCG). Kao sto ih ne bi smetao ni crnogorski jezik samo da se zove “srpskim”.

  Sve, sve – samo CG & “crnogorsko” – NE!!!”

  Господине Стојановићу,

  ви увијек говорите у претпоставкама, тачно знајући шта би било када би било.
  Ви ми личите на фитиљ три пута обмотан око земаљске кугле, који не престаје да гори великом брзином. У тој брзини све пропуштате, па чак и оно очигледно.
  Ево примјера, оптужили сте аутора ове колумне да није споменуо Милошевића, а да је споменуо Туђмана, превиђајући очигледност да је Милошевић у тексту споменут до Туђмана, тик прије. Али ви то не видите, јер вам треба нацртати ту реченицу и показати фотографије ликова у њој присутне. Као у основној школи.

  Толико сте промашили тему, несмотрено не видјели оно што постоји, затим се разгоропадили, да вам је примједба аутору да се, наводно, увлачи великосрбима, јака као на примјер убод комарца у кљову слона.

  Дакле, себи сте дозволили бесмислену етикету, што вас препоручује на мјесто љепилаца етикета у Никшичкој пивоварни.

  Опет сте антизаблистали, баш као и господин Тајовић.

  А сад на оптужбе упућене мени. Рекли сте, све све, само ЦГ и црногорско не!

  Знате, ви сте од мноштва аутора који праве слику Црне Горе и црногорског, оргиналнални по томе што вам та слика ништа не ваља, с моје тачке гледишта.

  Други аутори слику Црне Горе и црногорског умију љепше нарисовати од вас.

  Не вјерујем да би своју слику Црне Горе и црногорског могли продати чак ни истомишљеницима за један грош.

  Па добро, можда сам претјерао, господин Тајовић би вам дао два и по гроша.

 24. Lado Tajovic says:

  ‘антизаблистали, баш као и господин Тајовић’

  G-dine Grubač, možete vi i bolje. Ono prije nije bilo ni za prelaznu, što ste i sami svjesni, ovo jeste malko ali možete vi puno bolje, ne zadovoljavajte se dvojkama. Eto prilike da zablistate.

  Pozdrav, moj eksperte…

 25. Vojin Grubac says:

  Gospodin Tajović: “To je ljepota crnogorske scene. E upravo su to te kate koje ste pozajmili od mene, jer sam … i družinu, još davno proglasio vrhunskim kata majstorima, možda čak i vas, ne sjećam se, i naravno da ja ne mogu više nego do žutog pojasa.”

  Gospodin Tajović: “Nego sjetih od koga ja čuh ono sa ‘katama’. Od Darka Šukovića, i čini mi se baš kad je imao intervju sa Šoćem. Ovo čisto da ne bude spora oko autorskih prava.”

  Господине Тајовићу,

  да не би било спора око ауторских права, а ту се слажем с вама, сјетите се од кога је г.Шуковић чуо оно о катама…

 26. Zipp says:

  Od čega da počnem? Da li uopšte da se «branim»- su pitanja koja su mi se nametnula poslije Vašeg komentara g.Stojanoviću.
  Uporedjujete me sa Nemanjom Kusturicom, prozivate da pored Tudjmana nijesam pomenuo Nepomena(njega po imenu pomenem jedino ako mi se omakne). Spočitavate mi da stajem u odbrani «sirote Srbije», kako svako malo naglašavam da sam Musliman…
  Gosodine Stojanoviću,
  O Nemanji Kusturici mislim otprilike isto ono što većina Srba u CG misle o Novaku Kilabardi. Čak sam od mojih skromnih prihoda uplatio malu svotu novca na račun Andreja Nikolaidisa tj. «Monitor»-a poslije presude, a povodom texta «Dželatov šegrt». Ne zbog Nikolaidisa, ne zbog «Monitor»-a, već zbog principa. Jer taj text odražava moje mišljenje o Kusturici. I bio sam toliko dalikovid, da sam u jednom otvorenom programu upravao tada upozorio istog tog Nikolaidisa «samo se pazite da i Vi ne postanete dželatov šegrt». I? Bi što bi.
  Usput, osudu ovom textu i mišljenje o (ne)ratnohuškačkom angažmanu Nemanje Kusturice donilo je naše sudstvo, koje je poznato po svojoj nezavisnosti od ove iste vlasti a koja je za Vas valjda dobra.
  Zna se da postoji odredjeni, manji ili veći antagonizmi izmedju Bošnjaka-muslimana i Srba u državama bivše Jugoslavije. Kako meni nerijetko spočitavaju da sam «velikosrbin, poraženi koji pati za zajedničkom državom, Nepomenov i Koštuničin simpatizer…», a kako po pseudonimu ne znaju da sam Bošnjak, onda ja, iskreno nevoljno, naglasim da sam Bošnjak. Mada, opet to ne mora ništa da znači, jel da? Možda sam ja neki dvojnik Nemanje Kusturice, Isa Klača, Smaja Šabotića, Hasana Kurtagića.
  Što se tiče «odbrane sirote Srbije», što reći? Ja iskreno mislim, da zadnjih par godina mi vodimo mnogo negativniju kampanju protiv Srbije nego što je ona vodi protiv nas. Često se kaže kako Medojević «olajava» Crnu Goru po srpskim medijima. Ovdje, kod nas, stalno nam gostuju razni Janjići, Jovanovići(Čedomir), Popovići(Beba), Batići, Biserke i ostali slični čanci(Nenad), koji iskazuju jako negativan stav prema svim dogadjajima u Srbiji. Stiče se utisak da su oni jedini politički predstavnici Srba.To istovremeno ne znači da o svim gore navedenim osobama mislim loše.
  Onda, što god kod nas nije dobro, najprije je za to bio kriv rat i medjunarodna zajednica(ko ga je vodio?), poslije Nepomen i njegova politika(ko mu je bio najvjerniji saveznik), pa je kriv raspad zemlje(bilo ih je tri). Nekad su za sve bili krivi Slovenci(Bečki konjušari), Hrvati(ustaše), Albanci(šiptarski irendetisti i teroristi), Bošnjaci(Alijine balije i mudžahedini), Crnogorci(crvene ustaše) – sad su svako malo krivi Srbi.
  Koliko do juče smo se sprdali do iznemoglosti na račun «hrvatskog novogovora», sad uvodimo crnogorski novo(staro)govor! Opet ograda. Ne volim da se miješam u identitetska pitanja i smatram da crnogorski jezik treba biti u upotrebi ali ravnopravno sa ostalim jezicima koji su u suštini isti(po meni). Opet, da ne bude zabune, i na prošli i na ovaj popis se izjašnjavam da govorim «naški». Periferni, isforsirani, vještački problem, još jedan u setu nametnutih problema kojim se dijeli ovaj narod i skreće se pažnja sa kurcijalnih problema
  Što se tiče opozicije i vaše opaske «da je gora od vlasti», moguće. Ali nijesam probao! Nemam visoko mišljenje o opoziciji, ali probao bih. Pa ako ne valja, opet. Pa opet, sa nekom drugom opozicijom. I sve tako. Valjda bi se za narednih 20 godina našla neka koliko-toliko prihvatljiva opozicija koja bi pristojno vršila vlast!? Ovako, kušam samo jedno jelo, ne probam drugo; ne prija mi, boli me stomak i propada mi organizam od jedne te iste, kvarljive hrane, dobijam skorbut, ali ne smijem probati drugu hranu. Pod stalno nametanim strahom da se ne otrujem od te druge hrane.
  O NATO mislim da je ekspanzionistička, agresivna, interesna, dominantno američka vojna organizacija. Mislim da je slanje naših vojnika u Avganistan nešto slično što i slanje naših vojnika na Dubrovnik-jedino što nam je Dubrovnik bliži geografski, kulturno, mentalno.
  Iako predug, mislim da sam bio jasan i da sam odgovorio na sve moguće nedoumice oko iznesenih stavova. Na kraju bih dodao, da me je skoro, jedan komentator, na drugom jednom site-u prozvao da sam tipičan crnogorski nacionalista i fašista.
  Kako sam sam, kao manjina(nacionalna i politička) svojevremeno proživjeo užasnu diskriminaciju, fašizaciju, društveno izopštavanje – tako ću uvijek stati uz one koji to su diskriminisani po bilo kojoj osnovi. U tom stavu mi je manje važno to što su onda, možda ti isti – diskriminisani, tada prednjačili u diskriminaciji.

 27. Lado Tajovic says:

  Znao sam da nećete propustiti priliku da još jednom zablistate.

  Ne znam gdje ste se našli u onoj mojoj priči o wannabe ‘opozicionarima’ ili prepoznali neke koji su vam bliski. Široka je to lepeza ‘državnih neprijatelja’ od profesora fizičkog preko ljudi sa četiri, pet poslova koji izgubiše jedan pa eto dokaza za njihovo disidenstvo do raznoraznih ‘binismena’ koji zaradiše grdne pare u njima mrskome režimu. Naravno da će svi kao ja biti okarakterisani… zna se kako. Ipak, zar nije dosta bilo. Kradete ljudima nadu a to je već…

  Razlika u Crnoj Gori između ‘opozicionara’ koji su srpski ili crnogorski orjentisani je u tome što su ovi prvi uvijek spremni da se uhvate u koštac sa bilo čime i da obrazlažu svoje stavove, dok ovi drugi odmah svačiji drugačiji stav, od onog koji im se plasira preko blogova, karakterišu kao ‘udbašenje’. Ovi prvi su se uvijek ponosili sa time i govorili o nedovoljnoj potkovanošću ovih drugih u bilo kom smislu, što donekle i pije vodu. Zato ovakvo iskazivanje g-dina Grubača čudi ali kako čujem da je to povezano približavanjem ovim drugim. Valja se držati zajedno poslije svega. I baš se približio. Neko bi rekao ‘rodilo se, valja ga ljuljati’, i ljulja ga g-din Grubač u dobro poznatim ritmovima…

  S nadom da se baš nijeste toliko približili i da ćete razumjeti gore napisano, mada kako ste tumačili moje prethodno postove teško i dok nešto smisleno ne budete imali za reći ja vas pozdravljam, moj eksperte. Još nije jesen ni došla a vi već prodajete maglu… ccc…

 28. Vojin Grubac says:

  Gospodin Tajović: “S nadom da se baš nijeste toliko približili i da ćete razumjeti gore napisano, mada kako ste tumačili moje prethodno postove teško i dok nešto smisleno ne budete imali za reći ja vas pozdravljam, moj eksperte. Još nije jesen ni došla a vi već prodajete maglu… ccc…”

  Господине Тајовићу,

  када изнесете сувисли став, даћу смислени осврт. Наравно, независно од тога што се оштро разилазимо по питању магле, у том смислу што је ви видите само на јесен, а ја у било које доба године. Надам се да то суштинско размимоилажење неће сметати даљој комуникацији.

  Иначе, спознаја да сте ме усвојили, усинили, рекавши да сам ваш експерт, натјераће ме да Тајовић изговарам с посебним акцентом.

 29. perfect stranger says:

  Ладимире друже,

  не биг да прекидам ову твоју расправу с Војином, али ми дозволи да те нешто приупитнем: јел се оно Жеки јопет враћа на оне старе стазе са собама без климе и купатила (виђег, написа’ је скора некије конструктивни чланак о овијем питањима)?

  Да нијесу јопет некије паре у питање, или су други разлоги повратка изворишту?

  Речи ми Ладимире (мислим да си искусна риба у тим водама) – има ли какијег изгледа да се Жељо и Милета јопет зближе? Мереш ли икако да иг помириш? Што да не – зна се да Милета није неко злопамтило и да никад не заборавља старе пријатеље. Мислим да би то било од изузетне важности за еуро-атлантске интеграције.

  Па ако би уз добре, провјерене, изнимне социјалдемократе у операцију мога’ да се укључи и Ђенерал Граовац (уз све његове провјерене капацитете и младалачки занос), који би отклонио нека нездрава ткива, па се придода јоште понеки независни интелектуалац – ето Јевропе и Натоа, ето рингешпила!

  Ја сам сигуран да би Милета приста’ да се жртвује још једно десепетнес година за добробит народа и поред тога што изгоре од жеље да коначно почне да се бави приватним бизнисом и да најзад крене са зарађивањем некијег пара! А он је вазда у судбоносним тренуцима зна’ да се жртвује за народ и државотворност, па ће дакако пристат’ да још неки период прима ту биједну прешједничку плату.

  Јер зна се да се у Јевропу не иде с неким трулим причама о језику, дискриминацији, љуцкијем правима, небеском народу и сличним трицама и кучинама – како то лијепо примјећује Жеки!

  Мере ли се некако организоват’то помирење, мој добри Ладимире?

 30. Lado Tajovic says:

  Ma ne smetaš perfektni. Vidiš li da je Vojin između da pričamo o ničemu ili nečemu izabrao ničemu, pa nam dobro dođeš…

  Ne znam šta imaš ti protiv ‘Žekija’ i protiv klima… On je vazda bio otvoren čovjek širokih shvatanja, mada se ne čini takav na prvi pogled. Nije ti on toliko bitan koliko ti misliš ali biće svašta, vidiš da smo se ‘prepali’. Ne mogu stići na sve strane, pa i to pomirenje da organizujem. Ali kažu da će se svim jezgrima dati šansa da iskažu svoje stavove, pa… šta bude. Kažu i da će biti još zanimljivih intervjua, nekih iznenađujućih, još tekstova… ali ako te ko pita nijesi čuo to od mene. Ja to tebi da niko ne čuje.

  Eto Vojin sad misli da sam ga usinio. Čovjek se toliko trudi da stvarno zablista, ali…Oooo… što me nađe, što me nađe…

  Ма не сметаш перфектни. Видиш ли да је Војин између да причамо о ничему или нечему изабрао ничему, па нам добро дођеш…

  Не знам шта имаш ти против ‘Жекија’ и против клима… Он је вазда био отворен човјек широких схватања, мада се не чини такав на први поглед. Није ти он толико битан колико ти мислиш али биће свашта, видиш да смо се ‘препали’. Не могу стићи на све стране, па и то помирење да организујем. Али кажу да ће се свим језгрима дати шанса да искажу своје ставове, па… шта буде. Кажу и да ће бити још занимљивих интервјуа, неких изненађујућих, још текстова… али ако те ко пита нијеси чуо то од мене. Ја то теби да нико не чује.

  Ето Војин сад мисли да сам га усинио. Човјек се толико труди да стварно заблиста, али…Оооо… што ме нађе, што ме нађе…

  Ovo zbog Vojina dvojezično, imam osjećaj da ga ona latinica zbunjuje. Ako ovo ne uspije ne znam šta da radim.

 31. perfect stranger says:

  Интересантно, Ладета друже…

  А имају ли то јопет некакве паре да се подијеле? Је ли у томе штос?

  Пришапни ми на увце, срећо, нико нас неће чут’…

 32. Lado Tajovic says:

  Ma kakve pare. Sad se snima ‘sve za ljubav’… he, he, he…

 33. Veljko B Ilic says:

  Lado, Perfectni i Vojin, o cemu pricaju ova tri gospodina vala Bogu jedinome? Volio bih i ja pozboriti koju, ali ne znam o cemu da pisem. O Zipp-ovim drzavnim neprijateljima ne volim da komentarisem da nebih uvrijedio neke ‘postene’ ljude.

 34. Vladimir Nedovic says:

  @ Sonja Radosevic

  Hvala vam na komplimentima, mada znate da mnogo vise cijenim pisanje iz nekih drugih pozicija nego iz ove moje.

  @ danilo stojanovic

  Uopste se ne zalazem za revoluciju. Naprotiv, govorim o gradjanskoj neposlusnosti (individualnoj!), i na sve nacine pokusavam da napravim razliku izmedju ove dvije stvari. Ako na http://www.off-side.me pogledate stranicu Rijeci, vidjecete koliko citiram Albera Kamija upravo po ovom pitanju.

  Mislim da je glavni problem kod vas i Tajovica taj sto vidite stvari iskljucivo kroz (postojece) suprotstavljene strane. Non-stop pominjete opoziciju, a ne vidim da se neko drugi od komentatora njome bavi, odnosno da je tretira kao alternativu. Dakle, molim vas da shvatite, kritika vlasti ne podrazumijeva da se zalazem(o) za bilo koju od drugih opcija, samo se borimo protiv anomalija koje su prisutne u ovom sistemu i kod ove vlasti. Ako se sjutra (Tajovicu, metafora) promijeni vlast, bice podvrgnuta potpuno istoj analizi i kritici.

  @ Lado Tajovic

  Ja cijenim vase cinicno ‘oneobicavanje’ stavova, medjutim zaista ne mogu reci da se medju njima nazire neki jasan princip (sem zalaganja iskljucivo za borbu na duge staze, odnosno izbjegavanja jasnog stava povodom stvari koje su nam pred nosom, zbog kojih treba djelovati sada&ovdje – kao da oboje nije moguce!). Dakle, ako biste bili konkretniji (i iskreniji), ja bih se rado sa vama popricao. Medjutim, meni se cini da, u ambiciji da sagledate stvari iz sire perspektive, vi gubite onu uzu, a i tu bi moralo i jedno i drugo.

  Recimo, cini mi se da se ovo “preko ljudi sa četiri, pet poslova koji izgubiše jedan pa eto dokaza za njihovo disidenstvo” odnosi na Filipa Kovacevica, o kom ‘ne zelite da pricate’. Iako covjek nije izgubio poslove, nego predmete, a plata mu je ostala ista (no njega zanima da predaje, a ne da zaradjuje). Vidim da i njega percipirate kao prolaznu pojavu, kao momenat koji je efemeran iz vase perspektive vjecnosti. U slucaju Kovacevica, vidite, uopste se ne slazem. No mozda je bitnije ukazati na to da, takvim vasim pristupom (omalovazavanja svakog djelovanja), ni evolucija nije moguca, iako se, navodno, zdusno za nju zalazete. Dakle, u skladu sa gornjom molbom, upitao bih vas da nam objasnite kako se to postize ta vasa evolucija, sta mi treba da radimo da bismo istu omogucili, ako vec ne mozemo da je ubrzamo. Hvala.

 35. Lado Tajovic says:

  Vladimire,
  dobro bi bilo kada bi pročitao kolumnu Gorana Markovića; http://www.politika.rs/pogledi/Goran-Markovich/Posle-pada-2.sr.html

  Htjedoh da ti napišem nešto ali se sjetih da je to neko bolje uradio. Nijesam mislio na Kovačevića a i neko ti je prodao pogrešnu priču, kao što rekoh ne bih o tome jer me iskreno ne zanima.

  Ono što Crnoj Gori hvali je kultura dijaloga i mogućnost da se priča o suštini. Treba jasno ukazati na paranoju, od koje se ne može pomjeriti sa mjesta. Gdje su danas kolovođe bojkota? Kako sam ja dočekan kada sam im rekao da je to glupost, kada sam im rekao da će vlast raširenih ruku dočekati njihov bojkot. Bojkot je poslužio svrsi i više niko o njemu ne priča. Treba li sada ja da upadnem u matricu pa da kažem da su to oni radili u nečije ime i za nečiji račun!?

  Jednostavno postoje ljudi koji pljuju na sve i svašta i to je njihov optimum jer oni ne umiju da ponude bolje. Do kad se budemo bavili projekcijama o tzv. ‘državnim neprijateljima’, udbašima i sl. jednostavno se ne može pokrenuti ništa. Danas malo ko, na bilo kome forumu, ostavlja neke svoje impresije o stvarnosti jer ne želi da se sukobljava se ‘opozicionom’ internet gerilom o tome je li ‘udbaš’, zašto je to rekao… etc… Ponašanje tih ljudi je uskladu sa svjetlim tradicijama upravo te tzv. UDBE. Zato su mi na meti stalno, jer pored njih ne može ništa pozitivno da se rodi. Pogledaj Slavkov notebook, na šta ono liči!?

  Na kraju izdvojio bih jedan dio iz Markovićeve kolumne;

  ‘Јер култура је екстериторијална, припада свима. Не постоји пасошка контрола, царина, нису потребни формулари, уверења. Треба само пружити руку и она ће бити наша. И још нешто је потребно: лична, интимна одлука, тренутак када смо сами са собом у коме ћемо културу једном заувек прихватити као основно начело у нашим животима.

  Од тог тренутка, људи који су другачији неће више бити опасни, зли, неће представљати претњу.

  Разумећу их, разумеће и они мене. Ако будем културан постићи ћу да и они прихвате мој свет као легитиман, ма колико им се чинио чудним и на први поглед неразумљивим. Култура ће нам омогућити да саслушамо једни друге, да схватимо шта они мисле и да они разумеју шта је у нашим главама. Јер једна од главних цивилизацијских норми културног општења је баш то: слушати и бити саслушан.’

 36. Vladimir Nedovic says:

  Tajovicu,

  mi se stvarno mimoilazimo, i ja zaista ne znam je li do vas ili do mene. Ali vi me stalno upucujete na stvari kojih sam ja jako dobro svjestan, poput Markovicevih zapazanja o kulturi. Knjige, ne zvona i praporci, kultura, opismenjavanje, itd. sve je to jasno kao dan. Doduse, i Iran ima izuzetnu kulturu, Liban i Irak imaju jako dugu tradiciju, pa to opet nije sva prica. Italijanima Berluskoni ispira mozak slicno kao Djukanovic Crnogorcima, uprkos njihove kulturne superiornosti, itd.

  Drugo, kultura podrazumijeva i kulturu otpora, gradjansku svijest i neposlusnost. A ona se sigurno ne razvija indiferentnoscu.

  Dakle, sta cemo mi sad? Cekati da se opismeni i emancipuje sva Crna Gora da bismo se pokrenuli i djelovali? Ili je moguce oboje u isto vrijeme, a ja tvrdim da je i neophodno?
  I, kad smo vec kod kulture, ko nam je degradirao skolstvo, ko je unazadio drzavni Univerzitet, ko je osnovao ovoliko kvazi-obrazovnih institucija, ko namece preovladjujuci sistem vrijednosti, kako je ‘elita’ nabavila magistarske i doktorske titule, koju muziku slusa i koje knjige cita?

  Tajovicu, za mene je jedno jasno: proces mora da se odvija u oba smjera, dakle sporom emancipacijom pojedinaca (mase) odozdo i sistemskim promjenama odozgo; ipak, tvrdim da je ovo posljednje mnogo vaznije, jer je vrh vlasti taj koji je u poziciji da odredjuje pravila, zakone, vrijednosti, itd. Dok vlast (cak i ako se promijeni) ne bude to radila kako treba, imace u meni predanog kriticara.

  “Htjedoh da ti napišem nešto ali se sjetih da je to neko bolje uradio. Nijesam mislio na Kovačevića a i neko ti je prodao pogrešnu priču, kao što rekoh ne bih o tome jer me iskreno ne zanima.”

  Za kraj samo pitanje: ko mi je prodao pogresnu pricu i o kojoj se prici radi? Iskreno vas ne zanima, interesantno.

 37. Lado Tajovic says:

  Vladimire, nijeste pažljivo pročitali ni moj post, niti Markovićevu kolumnu. Ne radi se samo o toj vrsti kulture, već i kulturi dijaloga. A tim kulturama koje pominjete uvijek je hvalilo ove zadnje i zato su tu.

  ‘једна од главних цивилизацијских норми културног општења је баш то: слушати и бити саслушан.”

  ‘Од тог тренутка, људи који су другачији неће више бити опасни, зли, неће представљати претњу.’

  Ovdje nema toga što bi bilo nejasno, valjda…

  Pitali ste, ja sam vam odgovorio koji su moji stavovi, možete da ih prihvatite ili ne. Nije sporna kritika koju iznosite, to su sve stvari o kojima valja i kojima se treba raspravljati ali ta priča se ne čuje upravo od onih koji se radije bave prikazanijama. Da bi se došlo do ‘sistemskih promjena odozgo’ treba da postoje oni koji će ih zamijeniti i oni koji će željeti da ih zamijene, a mi smo i to čudo patentirali da opozicija pobijedi i ne uzme vlast!?. Zato vam ja kažem da treba vrijeme. Pojedinci su toliko žurili da bi davno stigli da smo išli polako. Ja samo ne želim da moje ideje propagira neko ko će iste kompromitovati, od njih samo tražim da odu. Ne da mi se sa njima… nikada, ni u čemu. Ukrali su ovome narodu nadu i sada im je jedino ostala paranoja da opravdaju svoje postupke. Kako napisa ‘Žeki’, blago Milu s njima. Licitiraju sa danom odlaska Đukanovića, a zašto ga ne bi pretekli. Zašto u svemu moraju biti drugi.

  Dok god neko od njih ne pokaže da je spreman pružiti priliku i za drugačije stavove, mišljenja… tek tada…, a vidite da nijesu, nego izmišljaju praškove. S tim praškovima, ovakvim tekstovima i sl. ovoj vlasti je vazda ‘ćetalo’ i ‘ćetat će’… Do tada ja mogu urlati na sav glas, čupati kosu i sjekirati se ali neću promijeniti ništa. Niko vama ne brani da budete ‘predani kritičar’ vlasti i sam sam, samo što ja kritikujem i druge koji svojim činjenjem upravo doprinose opstanku iste.

  P. S. Da ne bih više bez potrebe ‘nagrađivao’ Zipp-ov blog svojim prisustvom ja vas pozdravljam do sljedeće prilike.

 38. Vladimir Nedovic says:

  Tajovicu,

  vozate me, i neka, ja sam kriv. Opet mi govorite stvari koje se podrazumijevaju, i opet se vracate na nekakvu opoziciju, a ja vama uporno govorim da meni ne treba politicka alternativa (ledja?) da bih djelovao (ne trosim se, ne brinite). I tvrdim da upravo tim, individualnim stavom, krecemo u evoluciju.

  U pravu ste, kad bude bolji narod imacemo i bolju vlast. Ali ja vam tvrdim: lakse ce narod postati bolji ako se vlast ‘otvori’ nego obrnuto. End of story.

 39. Vladimir Nedovic says:

  Samo jos ovo: mislite da kulture dijaloga ima nezavisno od citavog kulturnog ambijenta? I niste u pravu, Iran, Italija, itd. imaju itekako prefinjenu kulturu, i dijaloga i inace.

 40. Vladimir Nedovic says:

  Uf, izvinjavam se, ali evo odlicnog primjera ‘kulture dijaloga’:

  http://dailynewsmn.wordpress.com/2010/09/06/6-573/

  “Direktorka NVO CGO Daliborka Uljarević ističe da su lokalna i državna uprava u Crnoj Gori “slabe na uticaje porodičnih i partijskih veza, kojima se daje nesumnjiva prednost u odnosu na sve druge, reformama definisane kriterijume”.

  – Potpredsjednik Vlade Marović i njegov kabinet su u posljednjih godinu dana izašli u javnost sa nekoliko kvalitetnih antikorupcijskih inicijativa. To obavezuje i njega i njegov tim da dodatno na svakom planu rade kako bi ove inicijative bile ozbiljno uzete i kako bi istinski zaživjele, počevši od razrješenja sopstvenih stvarnih ili potencijalnih konflikata interesa, nepotističkih pristupa ili indicija korupcije – smatra Uljarevićeva.”

  Kapiram, Tajovicu, da u slucaju Uljareviceve nemate primjedbe na kulturu dijaloga, sve je po bontonu. A opet, ta gospodjica organizuje antikorupcijske panele sa istim ovim Marovicem.

  “Blago nama s njooom…”, a vi vidite da li se ovo odnosi na domovinu, Uljarevicevu ili kulturu dijaloga.

 41. Lado Tajovic says:

  Morao sam se javiti zbog gospođice Uljarević. Pravda za Daliborku 🙂 Bespotrebno ste je uključili u priču. Nema potrebe da upadate u kolotečinu i da gledate stvarnost tako crno-bijelo.

  ‘Tajovicu,

  vozate me, i neka, ja sam kriv.’

  Ne vozam vas, da sam to htio vidjeli bi… Pitali ste, ja vam odgovorio. Vi biste da ‘otvarate’ vlast, ja bih da se ‘otvaramo’ na svim nivoima. To je moje razmišljanje ako u tom vašem ‘otvorenom’ društvu ja imam pravo na njega i upravo je u tome spor.

  Ko je spominjao Italiju?! Ona, naravno ima kulturu dijaloga zato im je svejedno jel’ na vlasti Berluskoni ili neko drugi, dok ako Iran ima kulturu dijaloga?! kako vi tvrdite onda…, onda biva sve jasnije.

 42. Vladimir Nedovic says:

  Tajovicu,

  u redu je, lijepo smo se ispricali. Nemam vise volje da se vozam s vama, rekao sam sto sam imao. Ako i dalje stvarno mislite da sam ja protiv otvaranja na svim nivoima, onda nema srece. Imali ste mozda moju naklonost, izgubili ste je (losom voznjom). Dovidjenja, prijatno.

 43. Lado Tajovic says:

  Još jednom, mada nevoljno jer nikada to ne činim.

  Pitanje: ‘ko vas zove u njihove redove? I sta ce vam bilo kakvi redovi da biste se suprotstavili zlu?’

  Odgovor: uz iscrpna obrazloženja gore i konstatacija ‘to je zlo protiv kojeg se ja borim, pa neka ispadnem po sto puta i udbaš i šaptač i žbir i šta ti ga ja znam sve.’

  Ko tu koga voza… ne znam, a kakva je vožnja to je već stvar ukusa Neka svako ‘otvori’ bar malo sa strane koje je krenuo i biće dovoljno ali ‘tvrd je orah voćka čudnovata’…treba vremena a to ćete sa istim sami shvatiti. Ja se borim protiv besmislica navodnih protivnika ove vlasti, jer se njome ona ne mijenja, naprotiv.

  Pozdrav i kako vi kazaste, prijatno.

 44. Vladimir Nedovic says:

  Uf Tajovicu, stvarno ste zajeban tip. Moje rijeci koje ste citirali bile su na pocetku, a u medjuvremenu ste mi objasnili da zlo nije vlast nego narod (mentalitet), da je opozicija gora od vlasti, i da treba da sjedimo skrstenih ruku dok evolucija ne uradi svoje. Vi cete vjerovatno reci da ste tvrdili nesto drugo, ali ovo je moj zakljucak, a neka i drugi zakljucuju iz ove (predugacke) diskusije sami.

  Drugo, naglasak u pitanju je bio na to da ne treba da se nadate ni u kakvu ‘opoziciju’ (redove; ledja), nego da djelujete sami.

  Evo, ovo je bilo ‘just for the record’, obecavam da necu vise svracati ovamo 😉

 45. Lado Tajovic says:

  Moje ime je Lado Tajović a ovo sve oko mene je crno bijeli svijet.
  Crno bijeli svijet, crno bijeli svijet…

  Hvala Zipp-u na prostoru, hvala Vladi Crne Gore na internetu, hvala kolegama udbašima, hvala njihovim protivnicima, samosvjesnima i nesvjesnima… kako bi drug Tito nekad zapjevao svoju omiljenu a danas je neki drugi pjevaju ‘od sveg vam srca hvala’…
  -odeon-

 46. Vojin Grubac says:

  06. Sep 2010, 22:52
  P. S. Da ne bih više bez potrebe ‘nagrađivao’ Zipp-ov blog svojim prisustvom ja vas pozdravljam do sljedeće prilike.
  Lado Tajovic

  07. Sep 2010, 16:41
  Još jednom, mada nevoljno jer nikada to ne činim. Pozdrav i kako vi kazaste, prijatno.
  Lado Tajovic

  07. Sep 2010, 18:09
  Moje ime je Lado Tajović a ovo sve oko mene je crno bijeli svijet.
  Lado Tajovic

  :))

 47. Vojin Grubac says:

  Аутор овог текста је био ловац и добио заслужени трофеј, баш као што сви добри ловци имају трофеје.

  Неки на зидовима дневног боравка свога стана или куће, а неки на коментаторским просторима свога текста.

  Честитам!

 48. Lado Tajovic says:

  he, he, he… pa kada je već tako, da budem dosljedan u nedosljednosti i… naravno hvala Vojinu Grubaču, vidim ja ima tu neke ljubomore… i kao kapitalac ulovljen ovdje bez ispaljena metka, bar da poginem časno boreći se za svetu UDBU…

  Kad god vidim Grubačevo ime a ja se sjetim nečega što je poručio Totu a ovaj okačio na svoj sajt… ne znam zašto…

  Puno pozdrava, moj eksperte od TAJOvića… oook, šta me nađe, šta me nađe.

  Razumijemo se mi odlično…