Likvidacija albanskih regruta 1945. u Baru

Objavljeno: 07.06.2010, 19:48h

Događaj o kome se ne uči na časovima istorije

Piše: PCNEN

Premijer Albanije Salji Beriša je optužio posljednjeg komunističkog lidera Ramiza Aliju da je kriv za zločin nad kosovskim Albancima, koji je krajem Drugog svjetskog rata izvršen u u Crnoj Gori, prenijeli su mediji, uključujući i PCNEN, pozivajući se na makedonsku agenciju MIA.

U vijesti je bilo navedeno da je zločin počinjen u Tivtu, a tačno je da se radi o Baru, koji se na albanskom kaže Tivar, na šta nam je jutros skrenuo pažnju kolega Mustafa Canka iz Ulcinja.

“Taj poslednji komunistički diktator je dželat. On treba da odgovara za genocid i ispašta grijehe i za taj i za druge zločine”, izjavio je premijer Beriša.

Događaj koji sada poteže premijer Beriša dogodio se, navodno, u martu 1945. godine u Baru, kada je, kako se tvrdi u Tirani, likvidirano “4.000 nedužnih kosovskih Albanaca”, prenijela je agencija MIA.

“Ja imam veliku manu da ne slušam šta govori Beriša. Naš premijer je rođen da izaziva svađu medju ljudima. Tivat je u Crnoj Gori, a kada se desio taj zločin, mi smo bili u Bosni. To je jedan tragičan događaj i za njega treba da odgovaraju oni koji su krivi, bolje rečeno Srbi”, odgovorio je Alija premijeru Beriši na promociji svoje knjige Moj život.

Prema izvoru PCNEN-a, žrtve likvidacije su bili albanski mladići sa Kosova koje su partizani mobilisali u svoje jedinice, a koji su trebali da budu upućeni da se bore u Istri.

Na Forumu B92 se nalazi post o tome šta se desilo u Baru, pri čemu se autor posta poziva na Jugoslovenski istorijski časopis, godišnjak tom XV, u kome se navode riječi Dušana Mugoše, koji je replicirao Aleksandru Rankovicu na Osnivačkom kongresu KP Srbije, održanom  8-12 maja 1945. godine.

“Jedan kosovski regrut, koje je Bokeljska brigada sprovodila za Dalmatinski front, oteo pusku jednom partizanskom borcu-sprovodniku. Nakon sto je regrut razoružan, na očigled svih drugih regruta maltretiran. On je počeo vikati i upozoriti ostale regrute ‘da će ovako proći svako’. Nastalo je komešanje i sprovodnici iz Bokeljske brigade počeli su pucati. Njihovoj vatri na bosonoge regrute pridružili se i stanovnici Bara, sa svih okolnih zgrada, čak i bolnice. Tom prilikom je pobijeno više od 600 regruta. Da nesreća bude veća sve su to snimili američki obaveštajci”.

Autor ovog posta pominje i likvidaciju gušenjem kosovskih regruta, poslatih na Dalmatinski front, koji su bili zatvoreni u dubrovačkoj barutani. Pominje broj od 180 ljudi i da se to desilo istog mjeseca i iste godine.

A evo izvora na koje nam je skrenula pažnju posjetiteljka PCNEN-a iz Moskve.

O ovoj temi postoji članak na Wikipediji pod naslovom Masakr u Baru.

Tekstove o istoj temi objavio je i portal prizren-web.com.

Barski slučaj I dio

Barski slučaj II dio

Barski slučaj III dio

Barski slučaj IV dio

Masakr u Baru pominje i Željko Milović u tekstu Pristan – Drugi svjetski rat, objavljen na Montenegrina.net

Ovdje možete pročitati i tekst na engleskom Albanske Telegrafske Agencije

PCNEN poziva sve koji znaju nešto više o ovom događaju da se jave. Kontakt adresa redakcije nalazi se na home page portala.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register