Bum

Objavljeno: 31.05.2010, 13:12h

Pustite nas da radimo, da razvijamo turističku infrastrukturu, radimo velike i luksuzne komplekse i hotele poput „Splendid“-a za što u sporoj proceduri uvijek ne možemo dobiti dozvole, i Crnogorci neće trebat ništa da rade a imat će prihod od po minimum hiljadu eura mjesečno

Pustite nas da radimo, da razvijamo turističku infrastrukturu, radimo velike i luksuzne komplekse i hotele poput „Splendid“-a za što u sporoj proceduri uvijek ne možemo dobiti dozvole, i Crnogorci neće trebat ništa da rade a imat će prihod od po minimum hiljadu eura mjesečno

Piše: Zipp

 

Kada ovo pišem „obradovala" me je informacija da se juče desio još jedan bum. Ovog puta u Kotoru. U stvari bio je to „bum-bum", na kalendarskom zaletištu turističke sezone. U bašti kafića starog Kotorskog grada, u prisustvu turista, na jednom od najprometnijih mjesta ubijen je jedan od naših novokompovanioh biznismena. U informaciji se kaže da su, pazite, njegova 4 tjelohranitelja(!!!) sustigli ubicu, umalo ga linčovali, ali je policija stigla, uhapsila…

4 tjelohranitelja! Biznismen? Pokupovao pola Kotora! Uz sve to,  mediji a pogotovu kuloarska  javnost – često najbolje obavještena, su ga dovodili u blisku vezu sa Darkom Šarićem, kraljem kokaina. Sve to nije bilo dovoljno našoj profesionalnoj i depolitizovanoj policiji da budno motri na „biznismena", prati ga, prisluškuje, drži pod prismotrom, ranije izvrši raciju, razoruža i privede naoružane tjelohranitelje…   

Ali to je, bar za mene, stara priča.

Turizam nam je glavna privredna grana. A ko zna nešto o turizmu – a ja mislim da znam, zna da je turizam veoma profitabilna ali najnesigurnija grana privredjivanja, te da  nijedna ozbiljna država ne bazira kao svoju osnovu već samo kao dopunsku bazu razvoja, turizam. Nekoliko godina ili decenija možete biti bum tj. hit u turizmu. On vam može donositi ogroman prihod i profit, ali u trenu možete potpuno nestati sa turističkog tržišta. Rat u okruženju, epidemija, elementarna nepogoda, teroristički akt, neobuzdani kriminal sa uličnim razračunavanjima (nešto poput  ovog slučaja) i slično, može vas turistički „zakopati" za duži niz godina. Ili neplanska i prenatrpana gradnja, manjak zelenih površina, loša infrastruktura, nedovoljan mir, prenatrpanost na plažama, nekonkurentne cijene, slabe saobraćajne veze… A upravo su ovo problemi u turizmu koji nam dolaze na naplatu, poslije lažnog Rusko-oligarsko-mafijaškog buma prije svega, kog smo imali unazad par godina. Tada, u tom i takvom turističkom „bum-u" se nije moglo živjeti od optimizma i stvaranja osjećaja kod gradjana, prije svega od državnih i paradržavnih institucija i funkcionera „ da ne trebamo raditi ništa, te da ćemo od turizma i prodaje nejeksluzivnijih djelova obale svi živjeti kao bubreg u loju". Tako se drugi Blagota Mitrić, tj. prvi Žarko Radulović, direktor i djelimični vlasnik(?) hotela „Splendid"  nije skidao ( a i sad ga ne fali) sa medija.  Slavodobitno i „oštroumno" je znao izjaviti, parafraziram:

„Pustite nas da radimo, da razvijamo turističku infrastrukturu, radimo velike i luksuzne komplekse i hotele poput „Splendid"-a za što u sporoj proceduri uvijek ne možemo dobiti dozvole, i Crnogorci neće trebat ništa da rade a imat će prihod od po minimum hiljadu eura mjesečno"!!!

Opšti optimizam je bujao sa svih strana. Nadležna Ministarstva i sama država se u trenu, bez ikakve podloge (infrastruktura, planski razvoj, cijenovna politika, raznovrsnost ponude, zelene površine, aktivni turizam…) okreću takozvanom  elitnom turizmu, počinju sa kampanjom ćeranja (ja bih to samo tako nazvao) niskoplatežnih turista. U kampanji ćeranja fokus je bačen na turiste iz okruženja, prije svega na tradicionalne turiste iz Srbije. Pored ekoloških taksi uvodi se i zabrana unosa namirnica. Istovremeno se vodi tiha državna, medijska i svaka druga kampanja protiv njihovog masovnog dolaska.

Kažem da nešto znam o turizmu, ali svakako nijesam ekspert. I  kao takav nijesam mogao  da vjerujem u ono što nam se tih par sezona predočavalo i plasiralo sa „visokih i odgovornih" mjesta.

Napisao sam tada, prije svega ovdje na PCNEN-u, još nekim medjima, kao i izjavio u jednom „otvorenom" radijskom  programu kao slušalac: 

„Mi nemamo osnovnih preduslova za razvoj elitnog turizma, ovo je samo trenutan bum. Sada ćeramo niskoplatežne turiste, prije svega iz Srbije, a neće proći više od 4-5 godina i iste ćemo moliti da nam se vrate". Navodeći pri tom razloge iz gornjeg dijela teksta.

Ta moja, na žalost, ispostavlja se realna predvidjanja su izazvala brojne kontrareakcije i optužbe tipa „da na sve gledam nedobronamjerno, politikanski, da se ne radujem nijednom pa ni turističkom uspjehu Crne Gore". I najprofesinalniji novinar kod nas i u svijetu mi je bio jedan od oponenata sa sličnom argumentacijom.

Sada, samo dvije godine poslije turističkog „buma"-a, a ne 4-5 kako sam predvidjao, vidimo dje nam je turizam. Vidimo i što je sa velikim (Splendid) hotelima i Zavala projektima. Nudimo komplet ljetovanje za 77 eura. Molimo turiste iz okruženje, posebno iz Srbije, da  dodju i spasu nam sezonu.

Ali i kasno i džaba, čini mi se.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Dražen Remiković says:

  Neka, mozda je ubica iz “zdravog jezgra”..

 2. Ervina Dabizinovic says:

  događaj u Kotoru je samo vrh ledenog brijega. Tek toliko da građani i građanke Crne Gore znaju da niti je mirno niti je dobro u Kotoru gradu već duže vremena.
  U ovom trenu u gradu je mrtva tišina, donekle prija jer drugim danima su to decibeli koji probijaju uši-…da pitate lokalnu vlast rekla bi da je to turizam.
  Događaj od juče pokazuje koji stepen bezbjednosti i sigurnosti imamo. I što se dešava sa svima nama kada “ugledni građani” kako to kaže lokalna vlast zatresu grad.

 3. Yankee says:

  “Hipo Alpe-Adrija banka je obavijestila Upravu za sprječavanje pranja novca da su Dudić i njegov sin Damjan, od decembra 2009. godine podigli višemilionske iznose gotovine. ”
  ____________________________________

  Moze li ovaj citat neko da potvrdi ili demantuje. Ukoliko je istinit, ja zista nemam komentar.

 4. perfect stranger says:

  Поштовани Зипе, надам се да ми не замјерате што сам се одлучио да још један Ваш коментар објавим на порталу “Аналитика”, без Ваше сагласности. Основни мотив таквог мог чињења је одбрана слободе изражавања, а и давање простора личним свједочанствима о неким ружним догађајима из наше блиске прошлости.

  Администратор портала је изгубио стрпљење, обратио ми се непримјереним ријечима, и тврдњом да није цензурисао спорни коментар. Наравно, добио је одговарајући одговор који ће, надам се, бити објављен.

  Истичем да интервенцијом том медију не бих желио да Вам проузрокујем било какву врсту непријатности. Уколико је ипак тако, унапријед Вам се извињавам.

  Коментари се налазе на овом линку:

  http://www.portalanalitika.me/politika/tema/6340-nato-nema-alternativu.html

 5. Zipp says:

  Gospodine Perfect Stranger,
  Uprkos našim, rekao bih dijametralno suprotnim nacionalno-istorijsko-političkim stanovištima(da to tako nazovem, mada znam da nije pravi izraz), zahvaljujem Vam se na intervenciji i obavještenju koje ste mi ovim putem poslali. I na principijelnosti-bar što se mene tiče.
  Nemam ništa ptotiv da se Vi, ili bilo ko drugi pozove na ono što sam javno ostavio na bilo kom mediju. Uvijek stojim iza onog što sam napisao ili rekao.
  Istina je da sam komentar koji ste citirali ostavio na navedenom portalu. I istina je da on nije objavljen.
  Sobzirom da sam zahvaljujući Vama upoznat sa navedenom polemikom, upravo sam dao svoj osvrt, koji će, nadam se, biti objavljen.

 6. Zipp says:

  Gospodine Perfect Stranger (i ostali koje to eventualno interesuje),
  Ukljucio sam se u raspravi na koju ste mi ukazali a čiji sam djelimičan predmet bio i ja. Moja dva komentara su korektno prenijeta, stoga nijesam sumnjao da će i treći komentar biti penijet, sa kojim sam želio završiti polemiku.
  Medjutim, iako je taj komentar poslat oko 19h, vidim, nije prenijet. On je otprilike glasio ovako(nijesam ga sačuvao-moja greška i lakomislenost).

  “za kraj

  Gospodo,
  Želim da se vratim na temu na koju mi komentar nije objavljen, a to je zločin u Štrbcima.
  Postavljam pitanje; ko je odgovaran za taj zločin, ko je tada vršio vlast, bio Premijer i po funkciji bio najodgovorniji, kao i za druge slične zločine (Bukovica, deportacija, Pljevlja, Dubrovnik, Sarajevo, Srebrenica…)? Nije valjda odgovoran samo, tamo neki Nebojša Ranisavljević-puki izvršilac. Ko je komandno i politički odgovoran? Cinično je poslije 20 godina pričati o tome da će krivci biti pronadjani i kažnjeni, iz usta tadašnjeg i sadašnjeg Premijera.
  Ko je odgovoran za nacističku histeriju tada raspirivanu kroz državne medije, a o čemu sam djelimično svjedočio u neobjavljenom komentaru?
  Dok Crna Gora ne provede sveobuhvatnu lustraciju i krivičnu odgovornost za najodgovornije, napretka kod nas neće biti. A kad-tad će najodgovorniji (političari, komandanti, planeri) odgovarati za svoje zločine.
  Što se tiče portala, svako ima pravo na svoj izbor. Moj kriterijum za izbor je kredibilitet uredjivačkog tima, komentari, te sponzori i oglašivači na portalima (mislim da je ovo poslednje bilo “najuvredljivije”-moj dodatak, primjedba).
  Svako dobro”

 7. perfect stranger says:

  Господине Зипе, лично допуштам могућност да неки коментар, као што је онај спорни, није био објављен на том порталу због нечије грешке или пропуста. Не тврдим да је било тако, али допуштам могућност. Након нечијег указивања на необјављивање коментара, природно би било да уредник медија утврди у чему се састојала грешка и понуди неку врсту објашњења заинтересованим странама.

  Међутим, реаговање уредника је било непримјерено. У првој реакцији је истакао наводну нејасност у мом првобитном обраћању. Након “појашњења” изгубио је живце, а и сваку везу с пристојним понашањем: прво ме је увриједио, затим изнио ужасну и ничим аргументовану тврдњу да су “идеје које баштиним некога послале у смрт” (а како доцније није дошло до извињења уредника због ове клевете, одлучио сам да прекинем полемику). Затим је, попут свог колеге Шуковића, одлучио да се на један витешки начин окоми на Вашу писменост, а у том смислу ни мене није заобишао, па је у мојим коментарима пронашао неке несувислости и плеоназме.

  Све сте ово Ви вјероватно прочитали, али понављам како бих истакао да се на оваквим примјерима најбоље види у коликој мјери неко чељаде може само себе да искомпромитује. Покушао сам да му укажем на ту компромитацију, али очигледно није разумио, већ је срљао све дубље. Није разумио, попут свог колеге, ни моју опаску о “мазохизму”.

  У читавој овој ствари је најинтересантније (или боље рећи – најтужније) то да ови људи представљају неку новинарску елиту, бар што се тиче тог амбијента око режима. И не само новинарску елиту. И то је један од показатеља стања у овој држави.

 8. Zipp says:

  Ipak je objavljen. Ili “ipak se okreće”.

 9. danilo stojanovic says:

  Interesantno je da je najveci dio komentara ZIPP posvetio turizmu. Medjutim, dosadasnji komentatori su ocigledno imprersionirani “uvodnim bumom” .

  I onda se ukljuci nas dobri Perfect Stranger sa njegovim beskrajnim prepucivanjima i glavna tema (turizam) je zaboravljena.

  A ja opet mislim da je “turisticki bum” mnogo vazniji za CG.

  Dakle, ZIPP-e ovo je veoma interesantna prica. Sa nekim vasim postavkama se slazem, sa nekima ne.

  Turizam da ili ne? – veliko DA! Ali, ne iskljucivo, naravno – jer ekonomije sa jednom, izuzetno dominantnom, prozvodnom granom (“mono-proizvodom”) zaista jesu izlozene velikom riziku. Ne treba zaboraviti da jedan Euro zaradjen u turizmu doprinosi/stvara tri Eura ostaloj privredi. Turizam je daleko najveci izvoz CG – dakle bitan za trgovinski bilans. I ne treba zaboraviti da turizam zaposljava najveci broj radnika.

  Medjutim, jos stetnije za crnogorski turizam oslanjanje na jedno (ili samo nekoliko) trziste – u ovom slucaju Srbiju, ili Rusiju – koje moze lako da se okrene “vecim prijateljima” bez obzira na cijene. Cim nema konkurencije nastaju monopoli, ucjene i obaranje cijena.

  “Prema anketi Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, više od polovine od oko 10.000 anketiranih turista, tačnije 59% , izjavilo je da će ove godine letovati u Grčkoj. Na drugom mestu je Španija sa 13%, potom Turska sa 10%, a sledi Egipat sa 8% . U Crnu Goru će svega 3% odsto anketiranih, ali bi taj podatak trebalo uzeti sa rezervom, jer je to destinacija na koju većina naših građana odlazi u sopstvenoj režiji, a na put se odlučuje u poslednjem trenutku. Hrvatska 1%, itd. ” (Danas 01.06.10).

  Jasno je svima, osim nasim turistickim radnicima, da turizam ne moze biti sveden na iskljucivo kupalisni turizam (2-3 mjeseca godisnje).

  Elitni ili masovni turizam? – dilema je lazna – jer umjesto “ili/ili” trebalo bi biti “i/i”. Treba razvijati i jedan, i drugi, vid turizma, s tim da se masovni turizam postepeno ogranicava i time smanjuje njegovo ucesce u ukupnoj turistickoj proizvodnji.

  Masovni turizam je velika opasnost za svaku turisticku destinaciju. Posebno je opasan za CG koja ima svega oko 200 km obale. Osim toga prirodne ljepote CG i interesantna kulturno-istorijska prica, zaista je usmjeruju na druge segmente. CG bi trebala biti “ekskluzivna destinacija”. Ali za to treba dosta ulaganja ne samo u hotele vec , mnogo vise, u poboljsanje kvaliteta usluga. I promovisanje specijalnih programa. Ono sto je najvaznije, ovi turisti (special interest tours) se najvise krecu u pred i post sezoni. A cesto i u vasezoni. U vansezoni glavno trzuste bi trebali biti penzioneri – prvenstveno iz Zapadne i Sjeverne Evrope, i zimski sportovi. Ali to zahtijeva niske cijene avionskog prevoza – a to je posebna prica crnogorskog turizma. Jer CG nazalost, za sada, jeste izrazita “avionska” destinacija – ali bez adekvatno rijesenog vazdusnog saobracaja.

  Najveci problem CG je upravo sezonalnost – tako da sudbina citave ekonomije i turizma visi na nepuna dva mjeseca. Cinjenica da se sada ponovo jure srpski turisti za 77 eura nedeljno, sto je sramota, ukazuju da su nasi turisticki radnici u velikoj panici.

  Osim toga, mi smo izgubili dobar dio srpskog tzista ne samo zbog visokih cijena i losih usluga (u tome ima dosta istine) – vec i zbog srpske politike prema CG. Tako da se kladim da ni ovih 77 eura/nedeljno nece izvaditi “srpsku” sezonu. A negativnu propaganda nije vodila Vlada CG, vec beogradski mediji i turisticke organziacije koji vec godinama vode negativnu kampanju o CG (cak i izmisljaju probleme kao sto su bolesti, epidemije, itd.) da bi uplasili turiste da dodju u CG.

  S druge strane, ne vidim da srpskim privrednicima smeta “negativna kampanja” Vlade CG, kako vi kazete. Od ukupnih kolicina npr. mineralne vode u crnogorskim prodavnicama 9/10 su iz Srbije!? Zar mi nemamo vode ovdje? Slicno je i sa ostalim proizvodima. Dakle ne smeta im da uzmu nase Eure iz trgovine, ali smeta da dodju u CG i da ostave svoje Eure kao turisti? Jer smo ih mi kao “uvrijedili”!?

  Ne morate menu da vjerujete – pogledajte oglase u beogradskim medijima za ovo ljeto. CG se jedva vidi. A nekada su se ti isti agenti i operatori “tukli” oko kreveta u Budvi – i to po znantno vecim cijenama.

  Ali cak i da dodju oni sa tim parama ne mogu izvaditi sezonu – ako ne tece prodaja na drugim trzistima i na drugim turstickim segmentima/prozvodima. Dakle, nema “spasonosnih turista za CG” . Samo ozbiljan i simultani marketinski i prodajni nastup na svim svjetskim trzistima moze da “spase” CG.

  I tu je nas najveci problem u turizmu. Nasi turisticki radnci su navikli da lagodno zive od dva mjeseca sezone. I taj mentalitet se jos uvijek nije promijenio – nazalost.

  Da zakljucim, jer ova tema je mala i za citavu knjigu, CG nema turisticki Marketing! Ne zna se koja su, ili, koja bi trebala biti ciljna trzista, nema konkretnih prozvoda za ta trzista, niti za razne turistiske segmente na tim trzistima, itd. Nije dovoljno samo sazidati nove hotele, marine, itd. To je infrastruktura koja je neophodna. Medjutim, najvece umjece je prodati destinaciju na izuzetno konkurentnom svjetskom trzsitu. Nasi turisticki radnici ucestvuju na svim mogucim turistickim sajmovima i svuda su prisutne brosure o ljepoti CG – ali nigdje konkretnih prozvoda. Osim za kupanje. U sezoni.

  I ono najvaznije: u lancu usluga turizma, najvaznija karika (ujedno i najosjetljivija) su ljudi. Mi moramo imati ljubazan, sposoban i skolovan kadar u turizmu – tj. visok kvalitet usluga. A i citav narod ucestvuje u turistickoj ponudi. Ljubazni osmjeh strancu, pomoc, prijateljski konatakt sa strancima daju konacnu sliku/utisak stranim turistima o nekoj destinaciji. Vecina ljudi putuje da upozna druge kuture, obicaje, ljude, da nauci nesto novo – a mi smo tu jos uvijek nedovoljno organizovani. Iako imamo puno toga da ponudimo.

  A sadasnja kriza u nasem turizmu je posljedica iskljucivo naseg prethodnog (ne)rada.

  Ako se neke stvari hitno ne promijene ne treba ocekivati ni promijene u (buducim) rezulatatima.

  P.S. – Izvinjavam se zbog duzine (ali i kratkoce) komentara. Ovo je jedna od “beskrajnih tema”.

 10. Zipp says:

  Gospodine Stojanoviću,
  Imao bih da pišem o temi turizma, stranice i stranice. Ali, em bih bio dosadan, em nemam volje.
  Evo Vam današnje slike(jedne).
  Glavni magistralni pravac, Podgorica-tunel Sozina je u totalnom kolapsu(danas je 15 jun!). Radi nam Roćen 4 trake prema aerodromu. Ops, izvinite, radi Bemex ne Roćen. Roćen je Ministar! Na izlazu iz Podgorice u tom pravcu je pravi haos, opšti kolaps jer su radovi u toku. Danas je plus bio neki udes, tačno sam 40 minuta išao kroz prašinu, mic po mic, da bih prevalio 1-2 km i izašao iz Podgorice.
  Drugi pravac, magistralni, preko Cetinja,takodje se radi. Saobraćaj se obustavlja od 9-11h prije podne i ne znam od kad do kad poslije podne.
  Prohodno je, normalno, znači samo od pravca Debeli Brijeg. U jeku sezone! Koje nema.
  U Podgorici je već 15-tak dana temperatura od 30-35 stepeni. Od Mugijevih čuvenih 5 bazena, ništa. Ne radi ni taj jedan. Radio je izgleda samo za vaterpolo prvenstvo. A i Podgorica je “turistički grad”. Makar tranzitni.
  Ufff. Nemam volje, vjerujte mi, da pišem.
  Moram Vam ipak reći, da je doskorašnji Direktor Ulcinjske rivijere bio Jakšić, sa Žabljaka! Prije toga je bio Direktor FOND-a Zdravstva.
  Sadašnji Direktor Ulcinjske rivijere je Mikan Zec. Taj gospodin ima veze sa turizmom koliko i … Bio je Direktor Hotela “Crna Gora”. A što se tamo radilo dok je direktorovao, nije za štampu.
  U Herceg Novom je sve uzele “Vektra-Boka”, koja je propala-nama novca. Hoteli su nerenovirani, neotvoreni.
  Hotel “Otrant” u Ulcinju su namjestili rusima-koji ga godinama ne otvaraju. A “ispalili” Žarka Rakčevića iako je njegova ponuda, kažu, bila bolja.
  U Perazića Do-isto. U Budvi, “beton, beton, beton nama treba”. Plus vašarište. I Zavala-koja strči neizgradjene a brdo ogoljeno.
  Sve plaže po primorju, koje ište valjaju, su namješteno zakupili “bliske porodice”, koje često nemaju nikakve veze sa turizmom i gdje mobilijar na plaži često više košta od samog smještaja za turiste.
  Itd, itd.

 11. danilo stojanovic says:

  g. ZIPP-e,

  Vjerujem da je sve sto navodite tacno. Medjutim to nije turizam vec “anti-turizam”.

  Ljudi ne shvataju sto rade sebi i svojoj okolini jer CG je nas “stan”. Vjerujem da niko ne bi bacao smece po svom stanu, ali po CG se to sistematski radi.

  Da ne kazem da se sa ovom odvratno-ruznom arhitekurom i (anti)urbanizmom ne samo unistava priroda vec i citavi gradovi – npr. Budva. I ne radi se to samo o zgradama vec i gradskom zivotu. A bez gradova nema civilizacije i kulture.

  Medjutim, za CG turizam je od krucijalnog znacaja. I u poztivnom, i u negativnom (unistenje prirode i starih urbanih mjesta) smislu. Ali kako zaustaviti pohlepu, zelju da se preko noci obogatimo, bez obzira na cjenu?

  Jedini spas vidim u sto brzem ukljucivanju CG u EU i Mediteran. nacerace nas drugi da se ponasamo civilizovano. Ono sto zabrinjavajuce je da je za to potrebno vrijeme. A mi ga zaista nemamo mnogo.