Perfect Stranger i Darko Šuković o Zipp-u

Objavljeno: 26.04.2010, 23:00h

Gospodin Šuković o Zipp-u: “najdobronamjernije Vam sugerišem da kao izvor informacija o mom radu koristite nekoga ko je savladao jednačenje suglasnika po zvučnosti. “

Gospodin Šuković o Zipp-u: \”najdobronamjernije Vam sugerišem da kao izvor informacija o mom radu koristite nekoga ko je savladao jednačenje suglasnika po zvučnosti. \”

Piše: Zipp

Danas, sasvim slučajno sam doznao o polemici koja je skoro vodjena o meni, na jednom drugom portalu.

Ništa protiv, da se razumijemo. Čim pišem, javno, ili bar pokušavam da pišem, na neki način sam javna ličnost, pa kao takav "moram trpjeti više od ostalih" .

Tužiti neću nikog , a svako ima pravo da me tuži, uprkos tome što pišem pod pseudonimom.

Za sve napisano ovdje ili bilo gdje drugdje odgovaram materijalno i krivično kao bilo ko drugi. Moj identitet je uvijek na raspolaganju nadležnim institucijama.

PCNEN pored ostalog smatram jednim od rijetkih medija gdje nije sve "uniformisano", tj. gdje su komentatori "i za, i protiv", gdje posjetioci i komentatori nijesu usmjereni i profilisani – da tako kažem.  Stoga mislim da bi eventualni komentari na polemiku Perfect Strangera i Draka Šukovića o mojoj malenkosti mogli biti bar relativno objektivni, tj. da će biti "i po meni, i za mene".

Volio bih da ih pročitam, iskreno. Komentare na blogu ne brišem, niti sam ijedan izbrisao do sada,  ma koliko bili kritični po mene.

Volio bih da, ako se redakcija usaglašava, ova polemika bude i u rubrici "Huškanje na dijalog", kako bi i neregistrovani posjetioci portala mogli ostaviti svoj komentar.

Ja bih želio da ostanem po strani, tj. da se ne miješam u eventualnu polemiku.

Slobodan sam napomenuti da Vuka Mićunovića tj. Perfect Strangera lično ne poznajem, osim kroz komentare i polemike koje smo imali na portalu(ima) i blogu u poslednje 2-3 godine, dok gospodina Darka Šukovića poznajem duže od 20 godina, kao i on mene. Uz to, gospodin Šuković zna moje političke poglede i javna angažovanja od 1990. godine do danas, tako da svaku moju eventualnu  nedoslijednost, političku ili čak gradjansku prevrtljivost može upotrijebiti protiv mene. I to uz moju punu saglasnost.

Uz izvinjanje zbog niza pravopisanih grešaka koje sam sigurno napravio u inicijalnom textu, evo navedene polemike:

19.04.2010. 18:21:31 Vuk Micunovic  – Cestitke!

Nikada nijesam pratio tu radio emisiju (radi se o "Radio vezi", moja primedba), ali mi je bilo interesantno da procitam Zipp-ovo misljenje o emisiji i voditelju. Zipp zapravo smatra da voditelj na jedan vjest nacin u emisiji eliminise sve svoje oponente i kriticare aktuelnog stanja:

"Možete kritikovati benigne stvari(saobraćaj, elektrodistribuciju, poštu…) ili onako, upošteno. Ako konkretno krenete na stvari i pojave, prekida vas, upada vam u riječ, pokušava da vas ismije. Pogotovu ako konkretno pomenete odgovornost Premijera za neke stvari, ili ne daj Bože, R. Krivokapića. Ako ne uspije u toku vašeg uključenja da vas dezojentiše ili omalovaži, onda poslije vašeg isključenja iz programa, najčešće činično, osvrće se na vaš komentar. Tako daje šlagvort njegovim vjernim obožavateljima da vas popljuju i ocrne.

U poslednje vrijeme je malo nesiguran u vodjenju emisije. Izvještačen. Poslije intervjua sa Mugošom i profesionaliznma tamo iskazanog, kao i otvorenih prozivki istog u "Monitor"-u."

19.04.2010. 18:52:24 Darko Šuković

Poštovani g-dine "Mićunoviću",

napisao sam svoju "zahvalnicu" prije nego je objavljen Vaš komentar. Zato Vam sada posebno odgovaram, jer ne želim da pomislite kako ignorišem kritike.

Poštujem sam fakat da ste se potrudili da pošaljete komentar. Vjerujem da je to pouzdana najava da ćete uskoro postati slušalac Antene M i Radio veze.

Tada cete moći sami da formirate stav o onome što tamo radim(o).

Do tada, najdobronamjernije Vam sugerišem da kao izvor informacija o mom radu koristite nekoga ko je savladao jednačenje suglasnika po zvučnosti.

U protivnom, komunikacija neće imati smisla, a meni ćete dati odličan alibi da ova moja prva "forumaška polemika" u životu, bude i posljednja.

Srdačan pozdrav, Darko Šuković

19.04.2010. 18:22:39 Vuk Micunovic  – Cestitke i za "Zivu istinu"!

A evo Zipp-ovog misljenja i o "Zivoj istini":

"Njegove "žive istine" su posebna priča. Poslije nekog perioda će se gledati kao što sada gledamo one intervjue radjene na TVCG u vremenu Čolovića. Ako se ne unište, kao "Pobjeda" iz vremena "rata za mir".

Ta "Živa istina" je po meni još jedan pokazatelj "mudrosti" naših lidera opozicije. Utrkuju se ko će gostovati kod njega, u toj emisiji, dajući mu legimitet za to što radi, umjesto da ga bojkotuju. Tamo ih isti "čereči". Kao vješt novinar, iz arhiva (da li samo njegovih?) pronadje im svaku nedoslijednost. Inisistira da mu ih razjasne, upada im u riječ, prevrće očima i pravi grimase kad ih uhvati u laži, maše rukama, cinično im se smije, postavi seriju škakljivih podpitanja…

Kada gostuju predstavnici vlasti, postavi poneko nezgodno pitanje kako bi se odglumila objektivnost, bez podpitanja, insistiranja na preciznom odgovoru. I bez grimasa, normalno."

19.04.2010. 18:19:32 Darko Šuković

E, pa red je da vam zahvalim, prije nego vijest ode sa početne strane.

Baš je lijepo čitati pohvale!

Samo, bez pretjerivanja. Jer, moja omiljena uzrečica je – niko nije savršen, čak ni ja!

Inače, broj komentara se sumnjivo poklapa sa brojem mojih najboljih prijatelja!? Pokušavam da detektujem koja dvojica fale, pa da ozbiljno porazgovaramo. Očekujem i od familije da da svoj doprinos, biranim riječima na istu temu.

Sad ozbiljno, hvala i slušajte Antenu M! Mi vas nećemo namjerno prevariti.

19.04.2010. 20:11:35 Vuk Micunovic

Znaci tako, gospodine Sukovicu: ako neko nije savladao jednacenje suglasnika po zvucnosti, on ne moze da predstavlja izvor informacija o Vasem radu? Neko ko, po Vasem misljenju, ne poznaje u dovoljnoj mjeri pravila gramatike i pravopisa, ne treba da se usudjuje da iznosi misljenje o Vasoj djelatnosti i emisijama? Slijedeci takvu logiku, mozda bi nedovoljno pismenim osobama trebalo uskratiti pravo misljenja o bilo cemu, mozda i pravo glasa? Nije lijepo takvo nipodastavanje neistomisljenika gospodine, ono se kosi sa osnovnim demokratskim principima i civilizovanim odnosima medju ljudima. Imali ste priliku da se suocite s kritikom neistomisljenika, ali ste se, vjerovatno u nedostatku argumenata, odlucili za nizak udarac.

Upravo je Zipp-ov komentar jedan od razloga zbog kojih cu poceti da slusam Vase radio emisije: kako se njegovo misljenje o Vasoj tv-emisiji uglavnom poklapa s mojim (vidite, "Zivu istinu" sam imao prilike da gledam u vise navrata), zelio bih da vidim da li ce …

19.04.2010. 22:45:09 Darko Šuković

Poštovani g-dine "Mićunović",

pomoći ću Vam u tumačenju moje, vjerovao sam, prilično lake poruke: oprezno sa sudovima koje iznose pretenciozne, a očigledno slabo pismene osobe! Meni se logičnim čini zaključak da takva osoba ne može biti POUZDAN izvor, ne informacija, nego SUDOVA! Nadam se da razumijete?

Vašoj logici prepuštam otkriće motiva opozicije da se "utrkuje" za gostovanje u Živoj istini? Vole da budu "čerečeni" ili poštuju principe na kojima osam godina intervju opstaje?

Konačno, ja nemam baš nikakvih problema sa neistomišljenicima. Kvaka je u sljedećem komunikacija mora imati potrebnu razinu – intelektualnu i pristojnosti.

Ako ne umijete bolje od ovoga, prekidam prepisku i ljubazno Vas pozdravljam.

19.04.2010. 23:58:45 Vuk Mićunović

Gospodine Šukoviću, iako ste revidirali Vaš prethodni stav i sada tvrdite da nedovoljno pismene osobe ne mogu da budu pouzdan izvor SUDOVA (dok se u prethodnom komentaru radilo o izvoru INFORMACIJA), ne znam da li ste svjesni koliko i ovaj Vaš novi stav, kao i prethodni, odudara od nekih elementarnih demokratskih principa koji u slobodnim društvima regulišu civilizovane odnose među ljudima? Pokušajte da zamislite situaciju u kojoj bi se ovaj Vaš "logičan zaključak" generalno primjenjivao: to bi značilo da ne treba vjerovati sudovima nedovoljno pismenih osoba (i kao što pomenuh u prethodnom komentaru, eventualno im oduzeti pravo glasa), dok bi samo mišljenja "dovoljno pismenih" pojedinaca zavređivala pažnju. Dakle, Vi insistirate na Vašem "logičkom zaključku", iako je jasno da on vodi do tužnih situacija u kojima su se nalazila neka totalitarna društva.

20.04.2010. 00:02:22 Vuk Mićunović

Gospodine Šukoviću, moja logika mi govori da su različiti motivi opozicionih lidera za "utrkivanje" za gostovanjem u Vašoj emisiji: neki su svakako željni vidljivosti (pa makar tu vidljivost platili sopstvenim maltretiranjem koje opisuje Zipp), drugi smatraju da određenu, makar minimalnu političku korist mogu da izvuku bez obzira na nepovoljne uslove.

Ipak, dozvolite mi da primijetim da je Vaš način ophođenja prema Zipp-u (koji je izvanredan poznavalac političke situacije u CG i koji u svojim, po mom mišljenju dovoljno pismenim i lucidnim komentarima često razobličuje nedemokratski režim koji već dvije decenije gospodari sudbinama pojedinaca s ovih prostora) u najmanju ruku nekorektan.

20.04.2010. 00:02:47 Vuk Mićunović

Umjesto da pronađete način da se izbavite iz nezavidne situacije u koju ste zapali iznošenjem jednog necivilizacijskog i nekorektnog stava (a iskreno i javno izvinjenje bi svakako predstavljalo prvi korak u tom smjeru), Vi ste odlučili da dodatno zaglibite iznošenjem stava da diskusija MORA imati i određenu intelektualnu razinu, koji je jednako neprihvatljiv kao i prethodni. Takvo Vaše na prvi pogled mazohističko ponašanje je vjerovatno podstaknuto podrškom Vaših istomišljenika, koji Vas oduševljeno (a katkad i iracionalno) bodre i na ovom portalu. I gle čuda, svi ti Vaši istomišljenici su vrhunski intelektualci, izrazito pismene osobe i pristojni ljudi (kao što se vidi iz komentara) – jer biste se u suprotnom od njihovih mišljenja automatski ogradili. To je Vaša logika. Razmislite malo o ovim stvarima, izvedite odgovarajuće zaključke.

Sve najbolje Vam želim.

20.04.2010. 00:41:54 Darko Šuković

Poštovani g-dine "Mićunoviću", sada, uistinu, za kraj:

1. Nema nikakvog revidiranja mojih stavova. Pošto ste rekli da ne slušate Radio vezu, logično sam zaključio da Vas o njenom sadržaju INFORMIŠE stanoviti Zipp. A ocjene koje ste citirali, po svom karakteru su SUDOVI, o meni i mom radu. Nadam se da ste sada shvatili?

2.Slabo sam razumio ovu opasku o mom mazohizmu, pod uslovom da toj tuđici dajemo isti sadržaj. Ali sam shvatio da o Zippu tako dobro mišljenje moze imati samo – Zipp!?

(Inače, ova igra skrivalica imena prilično mi je smiješna, neprikladna za ozbiljne ljude. Čak apsurdna, pošto i kad biste otkrili identitet, vjerovatno ne bih imao pojma ko ste.)

3. Sada Vam zahvaljujem na dobrim željama i žestoko uzvraćam – istim!

20.04.2010. 01:12:11 Vuk Mićunović

Gospodine Šukoviću, uprkos mom umjerenom optimizmu, nijeste izvukli odgovarajuće zaključke iz ove kratke rasprave, što nije dobro. Ipak, siguran sam da ćete jednog dana shvatiti moju opasku o Vašem mazohizmu.

Zipp-a lično ne poznajem, a među nama je često dolazilo i do neslaganja povodom nekih značajnih pitanja; i pored toga dobar dio njegovih tekstova vidim kao doprinos procesu demokratizacije ovog tužnog društva.

Vi slobodno nastavite da prekidate prepiske, ali treba da znate da korišćenje pseudonima na raznim forumima nije neuobičajeno niti neprikladno; ni meni ništa ne znači eventualnost da u slučaju otkrivanja mog identiteta ne biste (ili biste) imali pojma ko sam. Ako će Vam biti lakše, obavještavam Vas da sam se na ovom portalu u više navrata predstavljao – ja sam Perfect Stranger. Laku noć.

P.S. Nadam se da u copy-paste nijesam propustio neki komentar.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Vladimir Nedovic says:

  Polemika jasno pokazuje zasto se g-din Sukovic drzi podalje od, kako ih on naziva, brloga – jednostavno, to nije teren na kom on moze da dominira kao sto je navikao.

  Evo mog komentara koji na portalu Analitika (dosad) nije objavljen:

  “Jako mi je zao sto tako kasno otkrivam ovu prepisku, ali se ipak moram ukljuciti. To jest, ako administratori odluce da ipak objave ovaj moj *sud*.

  Gospodine Sukovicu, ni ja ne pratim Radio vezu, ali mi je bilo dovoljno dva sata ‘Zive istine’ i intervju s N. Medojevicem da mi postane jasna sva ‘profesionalnost’ i ‘nivo’ (o pretencioznosti da ne govorim) vasih nastupa. Vase emisije mogu biti primjer profesionalizma i demokratije samo u mediokritetskoj, duhovno i moralno opustosenoj Crnoj Gori. Tako da – zao mi je – moracu se sloziti sa Zipp-om.

  Skretanje teme na pismenost gore pomenutog je pogotovo indikativna. Ispod svakog nivoa, naravno. Zipp uvijek sam naglasi svoje pravopisne nedostatke, ali i pored njih uspijeva iznositi izuzetno lucidne komentare na nasu zbilju. No da ne duzim, samo bih kopirao jedan od svojih skorijih komentara sa PCNEN-a:

  ‘Nietszche i Schopenhauer nisu neophodni da se shvati dubina pada naseg (nezavisnog) drustva, niti stipajuca, ogoljena i surova crnogorska realnost. Pozivajuci se na te velike autore u banalnim temama i s provincijalnim razlozima, obesmisljava se njihova metafizicka velicina, a nas jadni diskurs dobija jos i grotesknu dimenziju.’ ”

  Ovako izdvojen, moj komentar moze prilicno djelovati kao napad ‘ad hominem’. Medjutim, tema je i u tekstu i u komentarima uglavnom bio upravo gospodin Sukovic, pa sam iznio svoj sud u tom kontekstu. Takodje, smatram da je bilo opravdano stati u odbranu Zipp-u nakon prebacivanja teme na pismenost.

  Vijest i komentari mogu se nacin na slijedecoj adresi (mozda Zipp moze istu staviti i u sami tekst):

  http://www.portalanalitika.me/politika/vijesti/4720-petstota-emisija-radio-veza-radija-antena-m.html

 2. Dusko Vukovic says:

  Želim da podržim stav da sloboda mišljenja i izražavanja ne smije biti uslovljavana stepenom obrazovanja, kao ni nivoom vještine pisanja i govorenja, jer bi se time nijekala sama ta sloboda. Autoritarci i elitisti raznih fela rado posežu za mjerama isključivanja iz javne sfere svih onih koji remete ili dovode u pitanje njihovu sliku svijeta, koja je, zakonomjerno, uvijek približno vjeran odraz njihove ekonomsko-socijalne i psihološke profilacije.

 3. Neon says:

  Meni se baš dopada “Živa istina”. Kratka i sažeta pitanja, nenametljtiv odnos novinara prema sagovorniku, izbalansiran i profesionalan pristup svim gostima… Posebno mi se dopada oštrina kojom novinar “reže” sagovornike koji dolaze iz režmskih klupa. Ukratko, Živa istina je ogledalo elitnog crnogorskog novinarstva pa mi se čini i logičnim angažman urednika ove kultne emisije na fakultetu Političkih nauka. Ko bi, uostalom. bolje mogao da poduči buduće crnogorske novinare zanatu od tvorca “Žive istine”?

 4. Maśa says:

  Perfect Stranger or is he perfectly strange person?
  To answer this question I have to take you back to the time when Cafe del Montenegro was only web site coming out of Montenegro and its Forum still did not require registration for participating in it. I was frequent visitor to the Forum at the time and “Perfect Stranger” was my pseudonym. All went without any problems until the Forum one day announced that in the future, in order to enter the Forum one has to be registered first.
  So be it, I thought and went on to register but a trouble started right there. A message came back saying “Sorry, pseudonym perfect stranger has been already taken”. Tried again just to make sure I entered correct nickname but the same message came back again.
  After realizing that my nickname was stolen I was thinking to myself: Geez, what kind of low life scum would take my identity rather than coming up with his own nick. What on the earth would be reason for someone to do that, unless it’s just intellectually challenging for him to come up with at least one word nick. I don’t want to sound sarcastic but it appears that it was a big time challenge for this poor soul to do so.
  Consequently over the time I stopped visiting CdelM Forum but this faker is all over Net taking part in almost every single discussion and usually he’s one who responds first to new topics. I scroll over his postings with delight without reading it but I have to tell you I’m still bugged seeing my nickname used by this faker and just out of curiosity occasionally I check him out. Besides proving himself as a faker, he comes across to me as the phoniest guy on the Montenegrin Net and this is without a slightest exaggeration.
  Finally to answer the question, He is NOT Perfect Stranger, but perfectly strange person. In a word – PATHTIC.

 5. Danilo Stojanovic says:

  I?… “mnogo buke ni oko sta” (Sekspir – ako mi g. Nedovic dozvoli?).

  ZIPP-e nikako da vas “profilisem”.

  Napisete lijep clanak o ljudskoj dobroti, hrabrosti, itd. a onda mazohisticki tekst o vjecitoj nepravdi i crnilu u CG, pa onda neku vrsu crne satire, pa onda objavite ovu potuno moronsku raspravu izmedju dvije osobe, koja koja omogucava PS ili VM (osobi pod raznim pseudonimima) da nas zatrpa s lavinom gluposti i cjepdlacenja oko toga da li oni koji se ne izrazavaju gramaticki ispravno imaju pravo na misljenje ili nemaju?

  To uopste nije stvar za diskusiju (sramota za D.Sukovica da se uopste i upustio u ovu “raspravu”). Svi gradjani su, po Ustavu CG, jednaki. I imaju jednaka prava da izraze svoje misljenje. Cemu onda toliko mnogo rijeci, i toliko mnogo strasti da se odbrani nesto – sto nema potrebe da se brani? Ali PS/VM ne brani prava na “nepoznavanje gramatike” ili pravo misljenja – njemu je to samo razlog za jos jedan napad na “losu demokratiju u CG” i, naravno, CG.

  Sto se tice gramatike, ovo me je podsjetilo na anegdotu o camdziji koji je prevozio preko rijeke naucnika – gramaticara. Gramaticar zgranut nacinom govora tj. nepoznavanjem gramatike camdzije ga upita: “Da li vi znate gramatiku”? Camdzija odgovori “Ne”, a gramaticar mu rece: “U tom slucaju, vi i ne znate koliko mnogo gubite u zivotu zato sto ne znate gramatiku”. Poslije izvjesnog vremena, na sred rijeke, camac udari u panj i pocne da tone. U tom trenutku se camdzija obrati gramaticaru i upita ga:”Da li vi znate da plivate”. Ovaj odgovori da ne zna, a camdzija mu na to rece: “U tom slucaju izgubili ste vas zivot”.

  Ne interesuje me nicije misljene o Darku Sukovicu i njegovim emisijama. Imam svoje – hvala. Ali me zivo interesuje, zasto se g. PS ili Vuk Micunovic, ili….? toliko raspisao ovih dana i spreman je da dijeli lekcije lievo i desno – po svim mogucim pitanjima. Da li ga je ohrabrila opozicija?, ili mozda Vujanovic? Ili je jednostavno “dobio nalog” da krene na sve crnogorsko?

  Ili ste ga zaista vi inspirisali ZIPP-e? Ili vas koristi, jer kaze “iako se ne slazem sa ZIPP-om u mnogim stvarima” (crnogroskim?) u ovome se slaze jer je meta D. Sukovic i – po dobrom “velikosrpskom” obicaju – gadja se “preko brda” – CG?

  Ovog puta nemate moju podrsku.

  Ali, imate moju zahvalnost – jer ste mi pomogli da “profilisem” PS-a

  P.S. Masa, Thanks for disclosing the story of the origins of the name “Perfect Stranger”. As you see he is (very) active at the other site – http://www.portalanalitika.me as “Vuk Micunovic”!? I would not be surprised if he had stolen that identity as well. It seems that he is desperately trying to hide his real name, not because of his “shyness”, but for, it seems to me, very sinister reasons. Anyhow, I don’t care. Let him take as many covers/masks as he likes – he cannot hide his intellectual shallowness and ugly nationalism. I will not comment on morality of stealing other people’s names or ideas.

 6. perfect stranger says:

  Moj dobri gospodine Stojanovicu,

  ispostavlja se da Vi zaista posjedujete rijedak talenat za nerazumijevanje pisanog teksta. Cak i kada su stvari kristalno jasne, kao u ovom slucaju, Vi ipak uspijevate da ih razumijevate i tumacite na iskrivljen, rekao bih bizaran nacin. Kako sam siguran da ovakvo Vase naopako razumijevanje pisanog teksta nije neiskreno, konstatujem da se radi o jednoj zaista neobicnoj osobini, nesvakidasnjoj cak i za nase prostore.

  Sto naravno ne znaci da i Vi ponekad imate trenutke lucidnosti i da uspijevate ponesto pravilno da primijetite. Recimo, Vi i u ovoj prilici polazite od ispravne pretpostavke “da su svi gradjani po Ustavu jednaki i da imaju jednaka prava da izraze svoje misljenje”. Ali se odmah potom vracate u ulogu onog starog, dobrog gosp. Stojanovica koga svi poznajemo i izvlacite pogresne zakljucke.

  Vidite, sustina moje rasprave s gosp. Sukovicem nije u tome da ja branim “nesto sto nema potrebe da se brani”, vec u tome da on brani nesto sto NIJE MOGUCE braniti. On je imao priliku da revidira svoj anticivilizovan stav, ali to nije ucinio, vec ga je odlucno potvrdio i prosirio. Zato sam i iznio pretpostavku o mazohistickom ponasanju, jer ako uzmemo u obzir da je pomenuti novinar inteligentna i obrazovana osoba mala je vjerovatnoca da ne uvidja koliko iznosenje takvog stava odudara od nekih elementarnih normi civilizovanih odnosa medju ljudima, i koliko moze da bude kompromitujuce cak i u nasem, nedemokratskom, drustvu.

  Vas trenutak lucidnosti je dosao do izrazaja u jos jednom dijelu komentara Stojanovicu: u pravu ste kada tvrdite da moja intervencija nije bila samo odbrana slobode misljenja, vec da je jedan od motiva bio i ukazivanje na “losu demokratiju u CG”. Upravo tako, gosp. Stojanovicu, mislim da je intervencija ovog popularnog novinara ocigledan primjer za to.

  Medjutim, nije lijepo sto mi podmecete da sam “dobio nalog da krenem na sve crnogorsko”. Ukoliko nijeste u stanju da polemisete s mojim stavovima, bilo bi korektno da se uzdrzite od podmetanja. Nikada ja nijesam “kretao na crnogorsko”, uostalom veliki broj mojih prijatelja koji su po nacionalnosti Crnogorci, a koji podrzavaju moje intervencije dovoljno govori o tome. Cesto su meta nekih mojih satiricnih (i ne samo satiricnih) komentara bili rezimski, pri-pejd i “za dom spremni” Crnogorci i njihova ideologija (kojoj ocigledno i sami pripadate), ali prije svega sami nedemokratski rezim. Vjerujte mi da Crnogorci (kao i Bosnjaci, Albanci, itd) s kojima se ja druzim i neki s kojima povremeno polemisem na portalima imaju mnogo vise bliskosti sa mnom i sa mojim stavovima, neko s rezimskim Crnogorcima i nekim njihovim gledistima.

  Gospodine Stojanovicu, hvala Vam na Vasim rijecima – “intellectual shallowness and ugly nationalism.” Uzimajuci u obzir ono sto sam iznio na pocetku komentara i sto uvijek iznosim kada ste Vi u pitanju, jasno Vam je da Vase rijeci prihvatam kao kompliment. Zabrinuo bih se da ste nesto pohvalno napisali o meni.

  Na kraju, samo jedna stvar. Pseudonim Perfect Stranger sam prvi put upotrebio na portalu PCNEN (a nakon toga i na nekim drugim portalima) otprilike u oktobru 2008. godine (mozda bi gospodin Dusko Vukovic mogao da da precizniju informaciju o datumu moje registracije). Prije toga, nijesam ni u jednoj prilici ostavljao komentare na Internetu. Na Forumu CDM nijesam, ni kao Perfect Stranger ni pod nekim drugim pseudonimom, ostavio NIKADA NITI JEDAN JEDINI KOMENTAR.

  Ostajte mi dobro moj dobri gospodine Stojanovicu.

 7. Dusko Vukovic says:

  @Perfect Stranger

  15. Oct 2008, 17:07 je na portalu PCNEN registrovan nick name Perfect Stranger.

 8. perfect stranger says:

  15. Oct 2008, 17:07 je na portalu PCNEN registrovan nick name Perfect Stranger.

  Zahvaljujem gospodinu Vukovicu.

  Dakle, izjavljujem da prije 15/10/2008. godine nijesam ostavljao komentare na Internetu ni pod kojim pseudonimom, a da na forumu CDM ni prije ni poslije ovoga datuma nijesam nikada ostavio nijedan komentar. Nikada u zivotu, a ko dokaze suprotno prepisujem mu svu svoju imovinu.

  Hvala vam na uvredama, Vama Stojanovicu i Vasem kolegi. Takve su vam sve istine.

  To su Vase Zive Istine.

 9. Sonja Radošević says:

  “Napisete lijep clanak o ljudskoj dobroti, hrabrosti, itd. a onda mazohisticki tekst o vjecitoj nepravdi i crnilu u CG, pa onda neku vrsu crne satire, pa onda objavite ovu potuno moronsku raspravu izmedju dvije osobe, koja koja omogucava PS ili VM (osobi pod raznim pseudonimima) da nas zatrpa s lavinom gluposti i cjepdlacenja oko toga da li oni koji se ne izrazavaju gramaticki ispravno imaju pravo na misljenje ili nemaju?”
  —————–
  Koliko kavlifikacija , da ne kažem uvreda samo u ovom dijelu komentara . Želi se reći da ako primjećujete anomalije u društvu u kojem živite, vi zapravo sve bojite crno i to bezrazložno , iz zlobe i pakosti, vi ne volite svoju domovinu ( iako “moja domovina mene voli “).
  Samo kratko o ovom dijelu- u Crnoj Gori se danas za najveća patriote izdaju oni koji su je najviše popljačkali; za razliku od njih- oni koji ne učestvuju u tom zločinačkom činu nazivaju se državnim neprijateljima i sl. Ne znam tačno ko je rekao ali sam saglasna sa konstatacijom da je ” patritoizam poslednje pribježište za hulje” “Živa istina” .
  Jedan od komentatora gore navedenu raspravu okarakterisa , ni manje ni više nego “moronskom” iz čega se može izvući zaključak da su u njoj učestvovali “moroni”.
  Po meni to se ne može reći za ove dvije osobe ali mogla bih konstatovati da je zaključak da ” “slabo pismena osoba nema pavo na svoj sud odnosno da ne može imati ispravan sud ” zaista “moronska”.
  Takodje navodim da imam loše mišljenje o novinarskom opusu pomenutog medijskog poslenika te da je u svemu najtragičnije da tako srevilne osobe uče novinarstvu neke nove mlade žurnaliste.
  Naravno, svoj stav sam i javno saopštila više puta pomenutom novinaru na radiju “Antena M” te ovdje samo prenosim isto.
  Takodje , smatram da je priča drugog diskutanta / sa kojim se ne slažem po brojnim pitanjima) suvisla i “na mjestu”. A interesantno je to , da je upravo ovaj drugi diskutant na jednom drugom sajtu javno ukazao na gramatičku grešku u mom tekstu ( na čemu sam se zahvalila ) a što su brojni komentatori ( kojima se nije dopao moj stav u diskusiji ) to iskoristili da me ismiju, ponize , uvrijede. Očito da drugog argumenta nijesu imali.
  Dobro je što je ova “diskusija” ugledala svijetlo dana na PCNEN-u jer je primjer kako čovjek sam sebe može najviše diskreditovati.
  Sonja Radošević

 10. perfect stranger says:

  Gospodjo Radosevic,
  moram da priznam, u vezi te epizode koju pominjete, da mi nije bilo drago kada sam primijetio – nakon mog ukazivanja na gramaticku gresku u Vasem tekstu – intervenciju nekih rezimskih kerbera koji su to iskoristili kako bi Vas uvrijedili. Naknadno sam sam se i pokajao sto sam uopste intervenisao, jer bez obzira na neke ocigledne razlike u stavovima povodom odredjenih pitanja izmedju mene i Vas (a drzim da sam u nekim raspravama bio i nepravedno optuzivan za neke stvari, no ne bih otvarao tu pricu) – nikada ne bih pristao da budem, pa makar i igrom slucaja, na istoj strani na kojoj se nalaze rezimski kerberi.

  No, svakako treba napraviti razliku izmedju ukazivanja na gramaticku gresku u necijem tekstu (a tome se ponekad pribjegava i iz dobrih namjera) i stava da “slabo pismena osoba nema pravo na svoj sud, odnosno da ne moze imati ispravan sud”.

  Recimo, iz teksta gosp. Stojanovica se primjecuje da i on uvidja koliko je takav stav Sukovica anti-demokratski i kompromitujuci – ali se zbog toga ovaj gospodin iz nekih razloga ljuti na mene, vrijedja me i podmece mi sve i svasta. Kada gospodin Sukovic ili neki drugi rezimski novinar budu iznijeli novi anticivilizacijski stav, mislim da ce gosp. Stojanovic i njegove ideoloske kolege da me konacno zamrze i da predloze da mi budu oduzeta sva ljudska prava.

 11. Veljko B Ilic says:

  “Perfect Stranger i Darko Sukovic o Zippu”, takav je naslov ovoga bloga o kojemu bi trebali komentarisati. Posto nijesam slusao “Zivu istinu” ne mogu komentarisati o tom dogadjaju gdje je gospodin Sukovic postavljao neka ‘cudna pitanja i podpitanja’ osobi iz opozicije, kako kaze Zipp, a potpuno se drugcije ponasao kad je razgovarao sa onima iz vlade. Cudno, zar ne?

  Procitah ove komentare i vidim da postovana Mas’a dobro “izriba” Perfect Stranger, koristeci engleski jezik kojega dobro poznaje. Ljuti se Mas’a sto je ona prvo koristila taj nickname, pa je onda “Vuk Micunovic” poceo da koristi to ime. Ja sam nekada koristio nick “Dukljanin”. Kad sam pogledao da na drugim portalima da koriste isto ime, odustao sam i od tada koristim moje pravo ime i prezime. Mene cudi jedino, zasto postovana Masa nije ranije reagovala? Dalje, i postovana gospodjica Sonja Radosevic se ljuti na “Perfect Stranger” zbog nekih toboz gramatickih gresaka.( Mene bi, po P.S trebalo zbog gramatickih gresaka zabraniti pristup na bilo kojem portalu.)

  Procitah na besposlicu i komentare na drugim portalima. Cudi me da osobe koje koriste nickname, otkrivaju svoj pravo ime i prezime na drugim portalima, a ovdje na PCNEN-u koriste samo nickname. Istina, pojedinci su poceli da upotrebljavaju puno ime i prezime ako treba dati Analizu &Misljenja, ili pisati za neku drugu rubriku. Od cega se plasite ljudi/zene? “Ako se budete stalno plasili, kad cete zivjeti gospodo?”, rece jednom jedan uplaseni. “Zive Istine” nebi trebao niko da se plasi.

 12. perfect stranger says:

  “(Mene bi, po P.S trebalo zbog gramatickih gresaka zabraniti pristup na bilo kojem portalu.)” – Вељко Б. Илић

  Поштовани господине Илићу, иако врло добро знам да је ова Ваша “замјена теза” (како је данас популарно рећи) коју сам горе цитирао – намјерна, тј. да Ви сасвим добро знате како стоје ствари, треба да знате да се на Вас нимало не љутим, јер ми је јасно да Ваше “уношење збрке” не произилази из зле намјере, већ то радите како бисте постигли комични ефекат (а што се мене тиче у тој намјери сте успјели, као што и обично бива у Вашем случају).

  Ви врло добро знате да се Ваше ријечи које сам цитирао заправо односе на “философију” Вашег омиљеног (претпостављам) новинара, која нам је на тако ефикасан начин изнесена у краткој дискусији коју је с њим водила моја маленкост. На његово поимање слободе изражавања, на његову професионалност, ниво, третирање неистомишљеника, итд. (заиста се много ствари могло уочити из неколике кратке, али изузетно одлучне и упечатљиве интервенције нашег симпатичног новинара).

  Но, умјесто да дате Ваше мишљење о основној тези новинара (тј. да неко ко није савладао једначење сугласника по звучности и неко ко се не налази на одговарајућем “интелектуалном нивоу” – не може да представља поуздан извор информација и судова и не може да учествује у расправама с особама које се налазе на одговарајућем интелектуалном нивоу) – Ви се, чика Вељко, одлучујете за уношење збрке и збуњености код евентуалних неупућених читалаца. Помало ме подсјећате на онога Фјодора Карамазова који у свакој погодној прилици прави лакрдије и скандале. Нека сте, чика Вељко, мене сте искрено засмијали.

 13. Veljko B Ilic says:

  Postovani Perfect Stranger, radujeme kad se ne ljutite na moje mudrolije i gramaticke greske. Vas sam uvijek vidio kao borca za pravdu i blagostanje. Istina, ponekad ta vasa pravda mi cudno izgleda. Kinezi kazu: “There are many paths to the top of the mountain but the view is always the same”. Zivjeli!

 14. Vladimir Nedovic says:

  “Istina, pojedinci su poceli da upotrebljavaju puno ime i prezime ako treba dati Analizu &Misljenja, ili pisati za neku drugu rubriku. Od cega se plasite ljudi/zene?”

  Gospodine Ilicu, niste ni vi tako naivni kao sto se pravite…

 15. Veljko B Ilic says:

  “Gospodine Ilicu, niste ni vi tako naivni kao sto se pravite…” javlja nam gospodin Vladimir Nedovic.
  ——————————————————————————–
  Ja sam zelio da kazem nesto o komentatorima koji upotrebljavaju razne pseudonime, ponekad i na ovom portalu koriste puno ime i prezime (ako zele nesto da postave u druge rubrike gdje ne mozemo komentarisati.) Primijetio sam, da isti otkrivaju svoj pravi identitet na drugim portalima, dok na PCNEN-u se “igraju neke skrivalice”. Zasto je to tako? Mala je Crna Gora, pa se tesko iko moze sakriti.

  Servantes je jednom prilikom napisao da je dobro ime vrednije od blaga. Bez imena prestao bih postajati onakav kakav jesam. “Sa oduzetim orginalnim imenom imao bih osjecaj da hodam zemljom nag i ubog”,rece jedan kojemu su stranci dali drugo ime radi lakseg izgovora.

  Sto se tice gramatickih gresaka i pismenosti, jos davno francuski prosvetitelji su bili uvjereni da ce nivo ljudske gluposti opadati proporcionalno rastu obrazovanosti naroda, pokazalo se obrnuto, da sa razvojem obrazovanja rastao je i nivo ljudske gluposti. PS: I na kraju, gospodine Nedovicu o mojoj naivnosti primjenicu izreku Katherine Hepburn: “I don’t care what is written about me as long as it isn’t true.”

  O Sukovicu i Perfect-nom komentarisacu kad prodju ovi lokalni izbori, da se nebi niko ljutio.

 16. Vladimir Nedovic says:

  G-dine Ilicu,

  gdje zivite vi? Ima li tamo grbaljske pamidore?

 17. Veljko B Ilic says:

  Gospodine Nedovicu,
  da vam odmah odgovorim gdje zivim, i imali kod nas grbaljskih pamidora? Zivim 12 stepeni juzno od Ekvatora u Northern Territory of Australia na obali Timorskog mora. Nemamo grbaljskih pamidora. Ovdje kod mene, gospodine Nedovicu, cvijece je bez mirisa, hrana bez ukusa, a zene bez ljubavi. Kako je kod vas, postovani gospodine Nedovicu?

 18. danilo stojanovic says:

  g. PS/VM/… – whatever

  Znam da sam naivan i priglup cim ne razumijem toliko sveobuhvatni i genijalni opus osobe koja sav svoj zivot, izgleda, provodi na blogovima, u beskrajnom komentarisanju samog sebe.

  Ima li teme u kojoj vi ne znate sve, i bolje, od drugih?

  Vama ne vrijedi jedan briljantan intelekutalac i izvanredan kolumnista kao sto je Nikolaidis (“Nikolaidisov prizemni sovinizam …. Mogla bi citava knjiga da se napise o primjerima trivijalne mrznje koju je ovaj pisac izbljuvavao u raznim prilikama..”.).

  I to samo zato sto on, na vasu veliku zalost, nije “veliko-srpski” kolumnista.

  Upravo, ta vasa osobina, da napisete deset komentara – jedan za drugim (pobogu stanite malo, razmislite sto zelite da kazete, a ne da kao “bik na crvenu krpu” reagujete cim neko pomene nesto dobro o CG, ili lose o “srpstvu”) – me je navela na komentar o “plitkoci intelekta”. Ne znam vas licno, nemam nista protiv vas, ali mi jednostavno vasa opsjednutost sa “detaljima” pokazuje da nijeste sposobni da vidite “vecu sliku” (ili “od drveta ne vidite sumu”). A vama i ne nedostaje znanje i logika, ali je vasa “emocionalna inteligencija” potpuno zasjencena mrznjom prema svemu “crnogorskom”. A bez spoja uma i srca nema prave mudrosti – i sve znanje i “pamet” iskljucivo na nivou uma su “plitki”.

  Zato sam i rekao da je citava diskusija izmedju vas i D. Sukovica “moronska” (nijesam tvrdio da ste vi, ili D. Sukovic, moroni) i potpuno izlisna, osim.. Osim ako to PS ne posluzi da oplete po CG (preko demokratije). Jer ne smije se propustiti prilika da se “pljucne” po CG. A ZIPP je to obavio jer ga je PS “branio” ?

  Vise puta sam rekao da ne pripadam nijednoj stranci, da nemam koristi (naprotiv) ni od vlasti, ni od opozicije, da mogu zivjeti bilo gdje u svijetu (i zivio sam), da jednostavno nemam licnih razloga da navijam ni za jednu stranu. Osim, sto volim svoju domovinu i zelim joj sve najbolje.

  No, za ljude kao sto sam ja, normalno je da bude napadan sa obije strane (upravo zato sto zam u sredini). Tako nasa visprena Sonja donosi zakljucke koji jednostavno ne stoje.

  A zatim dodaje: “Samo kratko o ovom dijelu-u Crnoj Gori se danas za najveća patriote izdaju oni koji su je najviše popljačkali; za razliku od njih- oni koji ne učestvuju u tom zločinačkom činu nazivaju se državnim neprijateljima i sl. Ne znam tačno ko je rekao ali sam saglasna sa konstatacijom da je ” patritoizam poslednje pribježište za hulje” “Živa istina” .

  G. Sonja, da pokusam malo da vam objasnim o najcuvenijem politickom citatu, koji se tako cesto, a veoma pogresno, koristi u zadnje vrijeme – i s desna, i s lijeva – da se diskredituje patriotizam. A i vi, izgleda, dijelite to misljenje. Zasto?

  “Patriotism having become one of our topicks Johnson suddenly uttered in a strong determined tone an apophthegm at which many will start Patriotism is the last refuge of a scoundrel. But let it be considered that he did not mean a real and generous love of our country but that pretended patriotism which so many, in all ages and countries, have made a cloak of self- interest.
  (Samuel Johnson quoted in Boswells Life of Johnson)

  “Buduci da je patriotizam postala jedna od nasih tema, Johnson je, iznenanda, izrekao, u veoma snaznom odlucnom tonu, aforizam (maksimu) koju ce mnogi koristiti: “Patriotizam je zadnje utociste nikogovica” (pokvarenjaka, losih ljudi, nistaroba, isl. – jer ova rijec ima toliko sinonima da je tesko precizno definisati – ali moze i bagra). Ali, morate da shvatite da on pod ovim (patriotizmom) nije mislio na stvarnu iskrenu i snaznu ljubav za nasu domovinu vec je mislio na hinjeni (lazni) patriotizam koji toliko mnogo ljudi, u svim vremenima, i svim zemljama, koristi da bi zastitili svoje licne interese.

  Dakle, pravi smisao ove izreke nije bila kritika istinskog, iskrenog patriotizma – jer skoro da i nema vecih patriota od pripadnika “Gordog Albiona”, pa i samog Johnson-a – vec kritika “patriotizma” lopova, varalica i bagre.

  Zasto se u CG, i ne samo ovdje, ova maksima uglavnom citira naopako tj. kao da to znaci da su svi patriote – implicitno – bagra, zaista me cudi?

  Mada, mozda i ne treba da me cudi, jer se ova interpretacija koristi (isuvise cesto) u politicke, lose svrhe, da bi se napala odredjena grupa ljudi koji “nose domovinu u srcu a ne na potplacu” (M. Miljanov), a zastitila, istovremeno, druga grupa ljudi – koja mrzi svoju domovinu? Pa ispada kao da su mrzitelji domovine bolji od onih koji iskreno vole domovinu?

  Osim toga, iskrena i prava ljubav za bilo koga, ili za nesto, (domovinu) ne moze, po definiciji, biti losa. Ljubav je najpozitvnije ljudsko osjecanje, da ne citiram sada sv. Pavla “… a iznad svega ljubav”. Medjutim, kada neko glumi ljubav koju ne osjeca – to jeste laz i prevara, a posebno ako to cini da bi stekao neki dobitak. Dakle, nije patriotizam los – vec lazni patriotizam.

  I tu je razlika izmedju mene i vas (i PS) – ja volim CG – a vas dvoje je (iz razlicitih uglova i razloga) mrzite. Ja, za svoju ljubav ne trazim, i ne trebam, opravdanje.

  Koje je opravdanje imate vi za vasu mrznju?

 19. perfect stranger says:

  Moj dobri gospodine Stojanovicu,

  jedan od osnovnih razloga za moje ucestalije komentarisanje na elektronskim medijima u posljednje vrijeme nije ono sto Vi pretpostavljate, vec moje uvjerenje da svojim intervencijama doprinosim, makar i minimalno, stvaranju kriticke javnosti u CG, tj. necega sto ovo drustvo skoro nikada nije iskusilo. Internet mnogima od nas omogucava (u zavisnosti od vremena i obaveza) da ucestvujemo u razbijanju monopola koji je uspostavljen nad politickim prostorom na svim stranama, koji se odrzava uz svesrdnu podrsku “tradicionalnih” medija (na politickoj sceni CG vec decenijama defiluju uvijek ista lica) i da doprinosimo uspostavljanju konstruktivnog dijaloga. A sve su to neophodni preduslovi za demokratizaciju drustva. Jer vidite, gosp. Stojanovicu, ja sam svjestan da se s mojim komentarima neki slazu, neki djelimicno slazu, a neki uopste ne slazu – ali sam uvjeren da moje intervencije imaju odredjenog uticaja u procesu demokratizacije ovog drustva, koje je sustinski nedemokratsko i koje nikada nije upoznalo mirnu smjenu vlasti na izborima.

  Medjutim, sve je ovo uzaludno Vama objasnjavati Stojanovicu, jer s Vama nije moguce voditi konstruktivan dijalog (a zasto, u vise navrata sam objasnjavao – Vi uglavnom nijeste u stanju da razumijete i tumacite tekst neistomisljenika). Iz toga razloga nemam namjeru da odgovaram na Vase uobicajene lazi i podmetanja. Vi opet insistirate da ja mrzim CG. Na osnovu kojeg moga komentara to zakljuciste, moj dobri gosp. Stojanovicu? Kakve veze ima, recimo, ova kratka polemika sa Sukovicem s mojim osjecanjima prema Crnoj Gori? Kada bih ja koristio Vasu tehniku (ili talenat), mogao bih da Vas optuzim da mrzite zene i djecu i da Vas upitam: koje opravdanje imate za Vasu mrznju zene i djece?

  Primjecujete li koliko je besmislen dijalog ovakvog tipa, sastavljen od svjesnih ili nesvjesnih lazi i podmetanja? Cemu to vodi?

  Ja ne znam da li Vi pripadate nekoj stranci, da li imate koristi od vlasti, itd. – ali nema nikakve sumnje da ste Vi zapravo jedan obicni rezimski kerber (kerber u smislu cuvara ovog anti-demokratskog rezima, ne u smislu poredjenja s tim zastrasujucim bicem iz grcke mitologije). Vi svaku priliku koristite za odbranu nekih najruznijih i najmanje civilizovanih odlika i ponasanja ovih Transformersa na vlasti (cak nijeste u stanju ni da otvoreno osudite anti-civilizovan i skandalozan stav jednog rezimskog novinara). Samo sto se s nekim rezimskim cuvarima bar moze diskutovati; s Vama to nije moguce, iz gore pomenutih razloga. Vi ocigledno kritiku rezima i njegovih kerbera dozivljavate kao napad na CG; medjutim, ja ni rezim i njegove cuvare ne mrzim, prema njima imam neku drugu vrstu osjecanja; u tom smislu dvostruko grijesite.

  Vi Nikolaidisa smatrate briljantnim intelektualcem i izvanrednim kolumnistom (dok ste za Ducica nedavno izjavili da se radi o “prosjecnom autoru”, sto dovoljno govori o Vasim knjizevnim ukusima). Moje je misljenje da je Nikolaidis los kolumnista, a o njegovom knjizevnickom opusu se necu izjasnjavati – ali to nije toliko bitno, koliko moje uvjerenje da ukazivanje na sovinizam ovog pisca, na njegovo podrzavanje nedemokratskog rezima, ima odredjenog uticaja na proces demokratizacije. Na osvjescivanje gradjana. Nema tu nikakve veze nekakvo “veliko-srpstvo” ili “veliko-hrvatstvo”, ili nesto slicno. Ali sve je to Vama uzaludno objasnjavati, jer Vi to ne mozete da razumijete.

  Koje opravdanje imate za Vase nerazumijevanje?

  Mogu da naslutim, zato Vas i ne osudjujem.

 20. danilo stojanovic says:

  g. PS hvala na “lijepim rijecima”.

  Izgleda da sam vas pogodio u zivac?

  Vi mene nijeste.

 21. perfect stranger says:

  Ne, moj dobri gospodine Stojanovicu, nijeste me uopste pogodili u zivac. Stavise, Vase bizarne komentare i uvrede na moj racun citam sa stalozenoscu i nekom vrstom simpatije prema Vasoj osobi, jer znam da nista od toga ne proistice iz zle namjere, vec iskljucivo iz nepravilnog razumijevanja tekstova, stvari i pojava u zivotu i svijetu.

  Ipak, mislim da ce da Vam bude interesantno da procitate cjelokupan komentar (ciji ste dio ovdje citirali), o “demokratskim” shvatanjima Vaseg omiljenog kolumniste, a koji je u dobrom dijelu cenzurisan na mediju na kojem ste ga uocili. Komentar nije usko vezan za temu koja je ovdje pokrenuta, ali svakako jeste za proces demokratizacije drustva, o cemu sam ranije govorio. Nemam iluzija da cete Vi ista od toga pravilno da razumijete, ali ipak procitajte.
  —————————————————
  Gorka je istina da je Nikolaidis u “slobodnomislecim”, nezavisnim, drzavotvornim opozicionim krugovima (u najsirem mogucem smislu znacenja tog ambijenta) definitivno postao predmet kritike tek onoga trenutka kada je ozvanicen njegov transfer u rezimsku ekipu, tj. dobijanjem mjesta savjetnika predsjednika Parlamenta. Sve do tada, on je u tom ambijentu vazio za izuzetno uglednu i postovanu licnost (naravno, postoje i izuzeci, koje cu uvijek sa zadovoljstvom da isticem). Eventualne kritike na njegov racun u tom ambijentu su se uglavnom bazirale, koliko mi je poznato, na njegovom nekorektnom i licemjernom odnosu prema izvornoj suverenistickoj stranci.

  To je kao da Al Kaponeu zamjeramo ukrivanje poreza. Nikolaidisov primitivni, vulgarni, prizemni sovinizam, koji je svoj najveci polet imao upravo u vremenu koje je prethodilo transferu pod rezimsko okrilje, u tim krugovima je uglavnom bivao ignorisan (ponavljam, cast izuzecima), ili je predstavljan kao “dodatni” instrument za dokazivanje njegove nekorektnosti. Mogla bi citava knjiga da se napise o primjerima patoloske, katkad trivijalne mrznje koju je ovaj pisac izbljuvavao u raznim prilikama, a ja cu se ograniciti na tek nekolika, iz njegovih knjiga:

  “Pravoslavlje u Crnoj Gori smrdi kao kužna lešina, sve do neba. Pastva je, kao i svuda, zločinacka – ali pravi zlikovci su popovi. Oni ionako kolosalnu crnogorsku mržnju dodatno uvećavaju…”

  Evo ponesto o Njegosu:

  “Tako smrću zavodnika umire ovaj pravoslavni sveštenik, koji je u “Noći skuplja vijeka” našao za shodno da ispiše odu pički!”

  Evo o Novljanima:

  “Dobrostivi grad Herceg Novi zaobilazim kao Djavola. Ne samo sto mi se taj grad i njegovi stanovnici gade zato sto sam svojevremeno dobio formalnu zabranu ulaska u taj Raj na zemlji. Sto se tice Bosanaca, onih cijim je parama nakon zemljotresa 1979. godine ponovo izgradjena ta balega od grada, preporucujem da ga i sami u sirokom luku zaobidju…”

  Ovaj “demokrata” je otvoreno pozivao i na terorizam:

  “Nikolaidis je za sajt “Urban Bug”, između ostalog, izjavio da bi “bio počastvovan ako bi njegov rad bio inspirativan za bilo koju fundamentalističku grupu, bilo islamsku ili protestantsku”.

  Meni licno nije toliko skandalozan Nikolaidis (on je vec odavno postao konstanta) , koliko je skandalozno sto ovi prizemni izlivi mrznje prolaze gotovo neopazeno u ambijentu koji sam pomenuo. Salje se poruka da tolerancija, fondamenti demokratije, norme civilizovanog ponasanja ne predstavljaju konstantu, vec se od mnogih tretiraju fakultativno, od slucaja do slucaja. To je tuzno, i to je jedan od pokazatelja koliko ce biti dugotrajan proces demokratizacije na ovim prostorima.
  ———————————————————-

  Pozdravljam Vas, moj dobri gospodine Stojanovicu.

 22. Sonja Radošević says:

  Gospodine Stojanoviću , pokušaste visoko da poletite ali nisko padoste . ” Koje opravdanje imate vi za vasu mrznju? ”
  Već ste mi pripisali ono što ste htjeli a da vam se pravdam nemam namjeru. Jer, to bilo isti kao da ja vas pitam da li vi više volite Crnu Goru od “Familije Djukanović, Mičunović, Veselina Barovića, Brkovića i brojnih drugih zaljubljenika u domovinu čija je ljubav srazmjerna onome što su od nje oteli”.
  Ostajte mi zdravo !

 23. Vladimir Nedovic says:

  Gospodine Stojanovicu,

  ja Nikolaidisa smatram provincijalnim novinarcicem, a nisam velikosrbin. Sto to moze bit?

 24. danilo stojanovic says:

  “Tri losa ubise Milosa” (srpska narodna izreka) – salim se

  Posto sada “ratujem” na tri fronta (ustvari dva) nije mi lako (a posebno sto nijesam “Milos”, a nijeste ni vi “losi” – jednostavno, u ovom slucaju, se radi o igri rijeci).

  No, da pocnem s kraja:

  “ja Nikolaidisa smatram provincijalnim novinarcicem, a nisam velikosrbin. Sto to moze bit?” Vladimir Nedovic

  Postovani g. Nedovicu,

  Moj komentar se odnosio na PS. – koji se deklarise kao veliko-srbin u ideoloskom smislu.

  Sto se nas dvojice (crnogorskih patriota) tice, pretpostavljam da nas dvojica nemamo isti estetski i intelektualni ukus. Postujem tudje misljenje i kada ga ne dijelim. Osim toga mislim da grijesimo kad pricamo o Nikolaidesu kao autoru – bolje da se koncentrisemo na njegova dijela. Meni se svidja, ili ne svidja, necije pisanje – a to s autorom nema nikakve veze. Posebno sto autora licno ne poznajem.

  Postovana gdjice Radosevic.

  CG volim kao svoju domovinu.

  A “familije” ne poznajem, ne razmisljam , i ne opterecujem se sa njima, na isti nacin kao i vi. Volim sve postene i dobre ljude. Ako se prepoznajete u tome – onda i vas volim.

  Inace, samo onaj ko moze da leti, moze i da padne.

  Postovani g. PS,

  Ja cijenim vase nastojanje da budete pristojni u diskusijama. To jeste vas kvalitet. Medjutim, jasno mi je, od samog pocetka, da nas dvojica imamo suprotne stavove.
  Dok ja volim CG (iako je to postao “zlocin” u zadnje vrijeme) – vi je ne volite!
  Sve izvire iz ovog osnovnog pitanja.

  Za mene, je nezavisnost CG velika pobjeda svih gradjana CG – za vas, to je veliki poraz “srpstva”.

  Za mene, je za lose stanje u CG kriva Vlada – za vas, je kriva – drzava CG (koju “uostalom, smatrate, treba unistiti”).

  Za mene, samo gradjanska CG moze uspjeti kao drzava – za vas, samo “srpska” CG moze da postoji.

  Itd. Itd.

  Sto se tice stavova g. Nikolaides-a, po pojedinim pitanjima dijelim njegovo misljenje, (npr. o crkvi i popovima), sa nekima se ne slazem. Ali, i dalje smatram da, uz B.Brkovica, pise najbolje kolumne, ne samo u CG, vec i na prostorima bivse SFRJ.

  Vase citiranje pojedinih stavova g. Nikolaides, izvadjenih iz konteksta, ne sluzi vam na cast. Moglo bi se izvaditi par citata iz Biblije koji bi ukazivali da je to knjiga gora od “Mein Kampf”-a. Nije to metod za dokazivanje istine. Osim toga radi se o “vrijednosnim stavovima” . Dakle, vi ocito, kao i g. Nedovic,, ne volite dijela g. Nikolaidesa (vjerovatno iz potpuno razlicitih razloga). Kao sto ja ne volim, npr. vaseg Ducica. Zapravo, volim njegove pjesme, ali ne volim njegove politicke i nacionalisticke stavove. Dakle, i vi, i ja, imamo puno pravo i slobodu da nam se svidjaju ili ne svidjaju odredjeni autori, umjetnici, itd. mada bi, bilo jedino ispravno govoriti o njihovim dijelima.

  Medjutim kada pricamo o cinjenicama onda nemamo bas toliku slobodu. Zapravo imamo duznost da se prema cinjenicama odnosimo s postovanjem. A vi to cesto ne radite. Nijesam ni ja “nevin” u tom pogledu, ma koliko se trudio. Ali truditi se moramo da prevazidjemo lazi, gluposti i “moronske” rasprave o suvisnim stvarima.

  Jedno je jasno – ako svi ne prihvatimo CG kao svoji drzavu – svi cemo izgubiti.

  Jer, ako nam nasa drzava ne valja, i ne cinimo nista da je popravimo, zasto bi nam tudja vise valjala? Ako nijesmo dobri za sebe, za koga cemo biti dobri?

 25. Neon says:

  RE: Jedno je jasno – ako svi ne prihvatimo CG kao svoji drzavu – svi cemo izgubiti.

  Jer, ako nam nasa drzava ne valja, i ne cinimo nista da je popravimo, zasto bi nam tudja vise valjala? Ako nijesmo dobri za sebe, za koga cemo biti dobri?

  Stojanoviću, patriotizam se ne utjeruje na silu, diskriminacionom, etnokulturološkom asimilacijom… Ili vjerujete da je “naučno istraživanje” sprovedeno na Golom otoku sredinom prošlog vjeka, dalo rezultate koji navode na vašu vodenicu?

  Vama je država totem kojem se bespogovorno klanjate, i odavno ste zaboravili na to da države postoje radi interesa građana (nikako obratno).

  Ovakva država Crna Gora postoji radi ispunjavanja interesa jednog dijela njenih građana, koji se zadovoljava se na štetu drugog dijela njenih građana.

  Ona zadovoljava interese grupice ljudi koji se bogati zahvaljujući zloupotrebi položoja u vladajućem aparatu. Ta grupica opstaje zahvaljujući podršci onih građana koji državu doživljavaju kao totem, svetu kravu… Grupicu koja se bogati (pljačkajući većinu građana), održavaju na vlasti upravo oni koji su zahvalni jer im ovi čuvaju njihovu svetu kravu.

  I to je taj začarani krug u kojem vi pozivate ljude poput mene da se poklonimo vašem voljenom totemu, povjerujemo u njegove magične moći, u saberemo se pred njim.

  Savjetujem vam da konačno ramislite o tezi da država treba da služi građanima a ne oni njoj, i da je odnos državljana Crne Gore kojima je nivo
  patriotizma spao na nulti podiok rezlutat jedne toliko očigledne devijacije u funkcionisanju crnogorskog državnog totema.

  Predlažem zato da počnemo sa rasturanjem crnogorskog državnog totema, i uzdizanjem ideala građanskih sloboda. To je proces emancipacije kroz koji narodi i narodnosti Crne Gore još uvijek nisu prošli.

  Crnogorski državni totem zasada rasturaju samo građani srpske nacionalnosti. Uzdam se da će ubrzo to početi da čine i Bošnjaci i Albanci. Jer, dok god u većini budu oni koji smatraju da je klanjanje totemu izraz demokratije i slobodarstva, nećemo biti u prilici da sagradimo normalno društvo. Zajednicu koja neće postojati radi bogaćenja čuvara totema, već radi normalnog i slobodnog života građana. Baš zbog toga rasturanje crnogorskog državnog totema, najviše ide u prilog građanima crnogorske nacionalnosti. Jer se upravo oni nalaze u hipnotičkom transu koji zloupotrebljava gurpica ekstraprofitera na vlasti i njihovi poslovni partneri.

  Zamislite šta bi radili totemobranitelji kada ne bi imali dovoljno hipnotisanih i kada bi im se postavilo jedino logično pitanje za ovu stiuaciju i ovaj trenutak – dobro, a šta je sa mojim interesima, sa mojim pravima, sa mojim životom?

  Građani Cetinja se već decenijama klanjaju istom totemu kojem i ti. U tom transu zaboravili su da postave pitanje: zašto jedino u njihovom gradu u Crnoj Gori postoji samo jedan lanac prodavnica prehrambenih artikala? Da li je taj monopol uticao na činjenicu da su na Cetinju prehrambeni artikli skuplji nego u drugim gradovima Crne Gore? itd itd itd Sličnih primjera je mnogo.

  Zato je hronični deficit patriotizma od kojeg pati Crna Gora, odnosno smanjivanje broja građana hipnotisano zagledanih u totem, najljekovitija stvar koja se mogla desiti ovom društvu u poslednjih sto godina.

  Oni koji žive od pljačkanja hipnotisanih i onih koje su hipnotisani zarobili u svom sistemu, zatp ovako očajnički i insistiraju na odbrani totema.

  Ovo moderno crnogorstvo postalo je pseudoreligija. Meni je lično civilizacijski izazov u društvu koje počiva na toj pseudoreligiji biti jeretik.

  Baš kao što sam prije dvadeset godina bio jeretik u trenutku kada se vajao srpski državotvorni totem. 🙂

 26. perfect stranger says:

  Moj dobri gospodine Stojanovicu,

  moram da priznam da sam se dvoumio da li da odgovaram na ovaj Vas posljednji komentar, uzimajuci u obzir sve navedene stvari u mojim prethodnim intervencijama; ukratko – nemogucnost uspostavljanja konstruktivnog dijaloga s Vama. U pravu ste, nas dvojica imamo suprotne stavove, ali ako se ne biste uporno bavili etiketiranjem i podmetanjem, mislim da bi neka vrsta konstruktivnog dijaloga ipak bila moguca.

  Recimo, sta Vi sada ocekujete od mene: da se pravdam kako se nikada nijesam “deklarisao kao veliko-srbin”, da opet nekoga uvjeravam da ne “mrzim Crnu Goru”, itd? Priznacete da bi bilo kakva vrsta konstruktivne diskusije na ovakvim osnovama bila nerealna.

  Stavise, iz citavog iskustva na virtuelnim prostorima koje sam imao s Vama, stekao sam utisak da je Vasa svijest konstruisala nekog Perfect Stranger-a koji zadovoljava kriterijume koje ste prethodno postavili. Taj Vas imaginarni oponent je zapravo projekcija nekih Vasih strahova, nekih Vasih slabosti, to je neki opskuran tip koji je mrzitelj svega i svacega, a narocito Crne Gore, “osoba koja krade tudje identitete i koja zivi u ambijentu intelektualne plitkosti i grdnog nacionalizma, bice ciji se moral odrazava u kradji imena i ideja drugih ljudi”. Ja zaista ne zelim da ulazim u odnose koje imate s tim Vasim imaginarnim suparnikom (mislim da to ne bi bilo ni pristojno s moje strane), ali ponekad sticem utisak da Vi, s vremena na vrijeme, povezujete ponasanja te osobe s nekim mojim pisanijama, sto nije korektno. S tim Vasim personalnim Strangerom ja zaista nemam nikakve veze, ali uvijek sa zanimanjem pratim vase diskusije (a mislim da bi bilo interesantno da ga nagovorite da se i direktno ukljuci u dijalog, tj. da o njegovim misljenjima ne saznajemo iskljucivo iz druge ruke, tj. preko Vas). Samo mi nije jasno zasto ste Vasem imaginarnom oponentu nadjenuli pseudonim koji koristi moja malenkost; zasto ga nijeste nazvali, recimo, Vilijam Vilson?

  Upravo sam se sjetio jedne epizode koju mi je ispricao prosle godine jedan moj prijatelj. Naime, jedne ljetnje veceri on je na ulici uocio jednog gospodina koji je, s unezvijerenim pogledom i neprestano udarajuci nogama neku banderu, uzvikivao: “Mrzim CG, mrzim CG, mrzim CG!” Neobicnost se zapravo nije u tolikoj mjeri odslikavala u agresivnom i neuobicajenom ponasanju ovog covjeka, koliko u primjecivanju mog prijatelja da je gospodin u trenutku obavljanja ove radnje na sebi imao karakteristicnu majicu s crnogorskim drzavnim grbom. Tako da pomisljam, moj dobri gospodine Stojanovicu, da ste se iza ovih energicnih nasrtaja na banderu upravo Vi nalazili, u trenucima kada je Vasom psihom gospodario Vas imaginarni Perfect Stranger.

  Nije za iskljuciti da je Vasa psiha projektovala jos neke licnosti, znamo da sindrom “multiple personality disorder”, ili “dissociative identity disorder” ne ogranicava broj saputnika koje je psiha nekog pojedinca u stanju da konstruise. S obzirom da se cesto bavite istorijskim pitanjima, sasvim je moguce da je u Vama pronasao prebivaliste nezaobilazni Napoleon, a vjerovatno da ima mjesta i za neka neobicna stvorenja iz skandinavske mitologije. Sto se tice klasicnih primjera, ne bi bilo dobro da u Vama obitava majka Normana Bejtsa, jer je njen uticaj na okolinu opstepoznat.

  Ipak, mislim da bez obzira na situaciju ne treba padati u ocaj, medicina je napredovala. Jedan moj poznanik, psihijatar, tvrdi da je uspio da istjera Napoleona iz jednog pacijenta poslije svega 5 seansi (Napoleon je, veli, maciji kasalj za njega), dok je majka Normana Bejtsa ipak tvrdji orah, i za njeno uklanjanje je potrebno par godina.

  Gospodine Stojanovicu, budite sigurni da ja imam blagonaklon odnos prema Vama, zelio bih da Vas i licno upoznam. Samo bih Vas zamolio da prilikom naseg susreta ne budu prisutni Vas personalni Perfect Stranger i majka Normana Bejtsa, dok nemam nista protiv razgovora s Napoleonom ili Gandalfom.

 27. perfect stranger says:

  Moj dobri gospodine Stojanovicu,

  dozvolite mi da sada ipak prokomentarisem jedan dio Vase posljednje intervencije. Vi tvrdite da mi ne sluzi na cast citiranje pojedinih stavova Nikolaidisa “izvadjenih iz konteksta”. Vidite, misljenja sam da je ova Vasa reakcija zapravo uobicajena fraza kada se neko nadje u situaciji da brani neodbranjivo. Kada se neko nadje u neprijatnoj poziciji da opravdava, ili ignorise, necije sovinisticke bljuvotine, obicno se slamka spasa trazi u nekakvom “vadjenju iz konteksta”. Slicno Vama je reagovao i urednik jednog drugog portala, koji je zapravo utvrdio da je meni “dovoljna i jedna recenica” i da “moji postupci lice na ponasanje kardinala Riseljea”. Evo kako sam u toj prilici odgovorio:

  “Administratore, mislim da neko ne mora da bude detaljno upoznat s cjelokupnim opusom tog mladog pisca da bi mogao da iznese misljenje o nekim njegovim stavovima (a znate da u svojoj intervenciji nijesam izdvajao recenicu ili dvije, vec znatno vise, a imalo bi tu mnogo cega jos da se navede). Smatram da, zapravo, sama sustina i struktura stavova koje sam naveo omogucavaju da se odredjeni sudovi o njima mogu iznijeti bez obzira na kontekst, i bez obzira na tekst koji im prethodi ili slijedi u opusu mladog knjizevnika. Jer vidite, neki stavovi su jednostavno neprihvatljivi i anticivilizacijski bez obzira na kontekst u kom su izreceni, na “umjetnicku slobodu”, i razna druga opravdanja. I upravo sam naznacio ideologiju u kojoj, po mom misljenju, imaju izvoriste ti stavovi i obrazlozio da oni ne mogu da budu u skladu s nekakvim “lekcijama o antifasizmu” o kojima Nikolaidis pise u ovom tekstu. U tom smislu ne vidim riseljeovski metod u mojim intervencijama. Pozdravi.”

  Da dodam ponesto, gospodine Stojanovicu. Znate, kada su devedesetih neki srpski politicari davali izjave da (parafraziram) “Srbi nikada ne bi napastvovali muslimanke, jer one smrde”, ili kada bi hrvatski predsjednik zahvaljivao Svevisnjem sto mu supruga nije Srpkinja ili Jevrejka – cak bi se i u takvim situacijama mogao pronalaziti nekakav kontekst u kojem su takve izjave date, ali to ne bi predstavljalo nikakav alibi; te izjave bismo svakako morali da oznacimo kao sovinisticke. Slicno je sa nekim pisanijama ovog mladog pisca, Vaseg miljenika, od cega sam ponesto citirao, a imalo bi tome mnogo cega da se doda.

  Da pojasnim, ne bih se ja posebno osvrtao na pisaniju tog mladog knjizevnika da ta osoba ne obavlja funkciju savjetnika Predsjednika Parlamenta, dakle jednog od najvaznijih drzavnih organa (a o Predsjedniku Parlamenta i njegovim demokratskim shvatanjima i ponasanju necu u ovom trenutku, bice to neka druga tema). Ovaj zastrasujuci podatak dovoljno govori o stanju demokratije u ovoj drzavi, o tome koliko ovo drustvo vapi za desovinizacijom. U tom smislu je moja intervencija neophodna.

  Naravno, sto se tice mladog pisca, smatram da nikada nije kasno za pokajanje, i da svakome treba dati “drugu sansu”. Ali da bi se takvo nesto obistinilo, potrebno je decidno ogradjivanje od nekadasnjih sovinistickih stavova i zvanicno recitovanje “mea culpa”. Do toga koliko mi je poznato, jos uvijek nije doslo.

  Primjecujem da sam se, slijedeci Vase intervencije, prilicno udaljio od osnovne teme bloga, koja je: da su nedovoljno pismene osobe pouzdan izvor informacija i stavova.

  Budite mi pozdravljeni moj dobri gospodine Stojanovicu.

 28. danilo stojanovic says:

  Čovek je tako sazdan da izmišljotine na njega ostavljaju mnogo veći utisak nego istina. (Erazmo Roterdamski)

  Gospodo, moj duboki naklon za provalu vase iskrenosti. Najzad.

  g. PS, zaista ste me nasmijali sa vasom psihoanalizom moje licnosti. Prije svega polaskan sam sto ste se upustili u toliki trud da (zlo)upotrebite vas genijalni intelekt na “dubinsku psiho-analizu” moje licnosti. Ali se i zahvaljujem na zaista interesantnim opservacijama. Dobro je cuti i drugu stranu, i vidjeti sebe nekim drugim ocima (znam da ce sada i ZIPP da se ukljuciti – jer on misli suprotno).

  Borba misljenja jeste borba za bolju i slobodnu CG. Bilo bi lose da svi isto mislimo. Tako da ocekujem, s nestrpljenjem, nase dalje susrete.

  Neon je,medjtim, kvalitetno poboljsao diskusiju uvodeci interesantno (i validno) pitanje drzave kao “totema”. (Neone, odgovoricu vam detaljnije i konkretnije u slijedecem komentaru.)

  U pravu ste da bi se neke moje diskusije mogle protumaciti kao “obozavanje drzave CG (totema)”. Moja je krivica sto sam, mozda isuvise temparamentno, stao u odbranu drzave CG od konstantnih, nekorektnih i neopravdanih napada. Iritiran sloganima o “patriotizmu kao zlocinu” (a kvinslistvu kao idealu) pokusao sam da objasnim sto je pravi patriotizam. I dalje smatram da je patriotizam normalan i ispravan stav prema svojoj domovini.

  Medjutim, ne mislim da ste u pravu o drzavi CG kao totemu, bar sto se mene tice.

  Zasto?

  Zato, sto sam “jeretik” – kao i vi? Zato sto nijesam (i nikada nijesam bio) obozavatelj velikih lidera (nijesam siguran da to nije, mozda, vas “totem”?), institucija, partija, ili kako vi, pravilno, kazete “totema” – ili “idola trga”. (Mozda je “totem” za mene – uman, i uzvisen covijek – covijek kao ideal). Tako da za mene CG, ili bilo koja druga drzaava (drzava kao pojam) – nije “totem”. Ali drzava je nuznost na ovom stepenu drustvenog razvitka. A ako je drzava nuznost onda je, po meni, bolje zivjeti u svojoj nego tudjoj drzavi.

  Prije bih rekao da je moj odnos prema nezavisnoj CG, u velikoj mjeri, iskljucivo pragmatican.

  Smatram da je nezavisnost CG bila kritican i kljucan korak ka nasem daljem razvoju (zao mi je sto to nije ucnio Slavko ali ..). Uvijeren sam (jos vise nego prije referenduma) da bi ostanak u zajednici sa Srbijom bio poguban za CG. I za vecinu gradjana CG.

  Srbija je, jos uvijek, tragicno podjeljena, (danas – poslije 4 godine – jos i vise) oko Kosova i Mladica i “Evrope” (“svetosavska” i “evropska” Srbija). “Crnogorsko pitanje” nikada ne bi bilo rijeseno u okviru “kostunicine ili tadiceve srbijice, demokratije i legalizma”. Zato sam i napao teoriju “prvo demokratija – pa drzava” jer je to bila najobicnija prevara da se CG zadrzi dovoljno dugo u okviru Srbije dok se ne unisti i poslednji tracak “crnogorstva”. To je bilo “kupovanje vremena” za (veliku) Srbiju.

  Koju sansu bi mi imali protiv srpskih medija, SPC, Akademije, ogromne koncentracije novca, moci, institucija u Beogradu, indoktriniranih “terazijskih crnogoraca” – i ogromne glasacke disproporcije – u odnosu na CG? Mi smo bili strucno, kadrovski, kulturno i demokratski – u svakom pogledu (da ne pominjem – brojcano) – slabi da se (iz) borimo na njihovom igralistu, i pred njihovom publikom. To bi bila utakmica “Lovcena i “Barcelone” na “Nea kampu”.

  Srbija jednostavno nije u stanju da prevazidje svoj srednjevjekovni, vizantijski, crkveno-drzavni imperijalizam i rasizam (“nebeski narod” je cisti rasizam). Vec sam vise puta rekao da “crnogorski nacionalizam” kao pandan “srpskom” ne postoji. Zato sto, po meni, ne postoji – jos uvijek – “crnogorska nacija”. Mozda cemo biti prva “post-moderna nacija” – ali nama put ka nekom (nacionalnom ili drzavnom) identitetu tek predstoji. CG je jos uvijek “dijete” medju nacionalistickim vukovima Balkana.

  Da bi to “dijete”(crnogorsko drustvo/gradjani) odraslo mora da raste zasticeno od “spoljasnih” opasnosti i nepijatelja, – mora da ima svoju drzavu!!! Da bi zivjeli kao slobodni ljudi moramo imati nasu drzavu (“svoja kucica – svoja slobodica”) !!!

  To dobro znaju svi nasi neprijatelji i zato tako bjesomucno napadaju upravo to – drzavu CG!!!

  Zato je toliko i branim, jer bez nje, ne samo da nece biti “crnogoraca”, nego ce (svi) gradjani CG (ponovo) zivjeti u jednoj od najzapustenijih srbijanskih provincija/banovina. A Crnogorci ce biti i dalje, kako D. Tucovic kaze, u svojoj odlicnoj knjizi “Srbija i Albanija,” primitivan narod: “Naravno da oni (Albanci) za pretapanje, za asimilaciju tuđega elementa nisu imali uslova, jer su kulturno stajali ispod svih suseda, pa čak i Crnogoraca.”

  Zar se nikada nijeste zapitali kako to da CG za 4 (cetiri) godine – uz losu Vladu – prevazidje Srbiju u skoro svim parametrima. Kako to da USA i clanice EU imaju tako pozitivan stav prema CG – uprkos danonocnom pljuvanju opozicije i podmuklih napada i podmetanja od strane susjeda? Kako to da su nam otvorena vrata u NATO-u (po meni, mnogo vaznije za CG) i EU – a opozicija je trvrdila da necemo godinama uci ni u UN?

  Sve to je CG postigla zahvaljujuci svojoj nezavisnosti i okretanju prema sebi i svojim problemima.

  I to za samo 4 godine!!!

  Daleko sam od toga da tvrdim da je stanje u CG i crnogorskom drustvu dobro. Daleko smo mi od dobra i predstoji nam tezak i dugotrajan rad da izgradimo pravni system, da se koliko toliko izborimo sa korupcijom, neznanjem, nepotizmom, kumstvom, vjekovnom zaostaloscu, itd. A to sve moramo da radimo u drustvu podijeljenom po mnogim osnovama. I u novom “globalnom svjetskom poretku” koji prolazi kroz ogromnu krizu.

  Ali cinjenica je da NATO & EU ne primaju ni Crnogorce, ni Srbe, ni Bosnjake, ni Albance iz CG – vec drzavu CG! To je nasa pravna adresa.

  Voljeli je, ili ne, – to jeste nasa drzava.

  Zato ako zelimo da je ocuvamo – i da je popravimo – moramo svi zajedno da se za nju borimo. Jer ako se ne borimo za nju onda je prepustamo na milost i nemilost neprijateljima. A malo li ih je?

  Samo, Neone, ako ova drzava propadne – doci ce neka druga – jer anarhizam, koji izgleda vi promovisete?, (nazalost) je jos uvijek utopija.

  Gospodo – nasa ili tudja drzava – izbor je na vama.

  To je, po meni, kljucno pitanje, sve drugo su samo komentari i price.

  Sto se mene tice, ja sam vec izabrao.

  P.S. Izvinjavam se za ovako dug odgovor.
  PS – Mislim da je pitanje Nikolaidisa marginalno u ovom kontekstu tako da cu to kasnije (ako stignem) komentarisati. Za sada mogu samo da kazem da se ne slazem s vama.

 29. Vojin Grubac says:

  RE: “A ako je drzava nuznost onda je, po meni, bolje zivjeti u svojoj nego tudjoj drzavi. Gospodo – nasa ili tudja drzava – izbor je na vama.”

  Господине Стојановићу,
  ако је боље живјети у својој него “туђој” држави, зашто сте ви тада у Београду а ја у Москви?
  Исто тако, у избору – наша или туђа држава, ви сте одабрали Србију а ја Русиј!?
  Обесмисли сте сопствену тезу, тј. једно причате, а друго радите.
  Једно предлажете себи, а друго другима.

 30. Neon says:

  Danilo,
  čini mi se da vi ne shvatate da sam ja (kao i još mnogo mojih sugrađana) prestao da osjećam Crnu Goru kao svoju državu?
  Nije se to desilo zato što Crna Gora više nije u zajednici sa Srbijom, niti zbog toga što se u jednoj dekadi trećina njenih građana odrekla nacionalnog kulturološkog nasleđa koje je njegovano nesporeno bar prethodna dva vijeka. Niti zbog bilo kakvih sličnih razloga.
  Prestao sam da osjećam Crnu Goru kao svoju državu zbog toga što je u njjoj uzgojeno jedno autoritarno, diskriminativno i do zlaboga poltronizovano društvo, zbog toga što njen suverenitet ne počiva na građanima, zato što oni koji joj se klanjaju kao totemu ne razmišjaju o osjećanjima, potrebama i pravima svojih sugrađana.
  Ne može na tim temeljima da se gradi normalna država. Ne mogu Transformersi i nacionalšovinisti iz bratske partije da stvaraju građansko društvo, zajednicu slobodnih.
  Vjerujem sam da oroman broj Crnogoraca ne vidi nepravdu i prevare oko sebe upravo zato što su hipnotisano zagledani u državni totem.

  O vizantijaskoj Srbiji možemo neki drugi put. Mislim da joj moramo joj biti zahvalni bar zbog toga što je rekla “iš” trojici manipulanata koji se skrivaju iza crnogorskog totema. Podjednako bih na toj usluzi bio zahvalan svakoj drugoj državi na Balkanu.
  Dakle, prvo sloboda i dešovinizacija pa ćemo se lako dogovoriti oko svega ostalog. Do sloboden ne možemo tako što ćemo svi, bez izuzetka, da se zagledamo u CG totem…

 31. Neon says:

  By the way, preporučujem svim komentatorima sa Pcnen-a da pročitaju tekst Filipa Kovačevića u današnjem izdanju Vijesti.
  Čovjek je izveo savršenu dijagnozu društva u kojem nas je zla kob sve smjestila.

  Kad kažem “sve”, mislim samo na one koji ne uživaju u smradu nacšovinizma koji se uzgaja u pojedinim režimskim, štampanim, elektronskim i internet medijima. Znaće ološ na koga mislim.

 32. Neon says:

  Ispravka: režimskim štampanim, elektronskim i internet medijima
  (režimskim je epitet koji stoji uz sve vrste, pa je zarez bespotreban)

 33. Milovan Vukov Jankovic says:

  Kao redovni uchesnik RADIO VEZE, u 400 od 500 emisija, sa Darkom Shukovicem samo sam jednom SHTRAJKOVAO,
  prije ekonomske i finasiske krize,
  jer sam osjetio omalovazavanje mog STAVA, a afirmaciju STAVA Gospodina Fabrisa,
  kad je VRIJEME demantovalo Fabrisove optimistichke stavove, i poslije vishe poziva da nastavim saradnju, ja sam nastavio sa NECENZURISANIM NASTUPIMA, i ako sam polupismen i bez filtera, uvijek kritichan prema REZIMU, nikad nijesam osjetio sabotiranje od strane Gospodina Darka Shukovica.

  Veliki sam BORAC za POLUPISMENE I NEPISMENE, jer sam vishe mudrosti chuo od dhjeda Stanishe nepismenog, nego od svih Dr-ova, Mr.ova i Sh-ova, i GRAMATICHKIH ESTETICHARA, kad sam sve zaboravio shto sam uchio u shkoli i fakultetu,
  i pocheo da mislim SVOJOM GLAVOM, stigla je i HRABROST da zborim i tvorim,
  u svoje ime ime oca i prezime,
  i mjesto rodjena Brskut.

  Moju ili bolje recheno DANSKU ZAPOVIJEST,
  niko ne POSHTUJE,
  IDI NA LOPTU, NE NA IGRACHA,
  tuzna je ova pricha i ovaj topik, ali ilustruje TRAZENJA DLAKE U JAJCE,
  I VECIH KATOLIKA OD PAPE.

 34. Zipp says:

  Poštovani,
  zahvaljujem vam se na komentarima.
  Komentari i rasprava, kako to nerijetko biva su većim djelom bili bazirani na nešto drugo, sasvim različito od postavljenog texta tj.prenijete rasprave.
  No, opet, drago mi je što sam čuo vaša mišljenja. I ona “za”, i ona “protiv”.

  Zakljucujem raspravu.

  Na kraju bih dodao:
  Ako neki policajac npr. selektivno kažnjava učesnike u saobraćaju, nerijetko kažnjavajući one koji naprave sitnije prekršaje a oprašta nekima koji naprave krupnije prekršaje, vi to vidite, ali ste jedan od onih koje ne kažnjava nikada, smatrate li takvog policajca dobrim policajcem? Još ako vidite da nekima, neznajući kako da ih kazni, traži pomoćnu opremu, trokut, prvu pomoć, rezervne sijalice…! A istovremeno znate, da ni vama samima, ni vecini drugih ucesnika u saobraćaju ta oprema nije baš kompletna.

  Ili, smatrate li za dobrog doktora, onog koji je prema vama i još nekim pacijentima ljubazan i korektan, dok se prema drugim ponaša nekorektno, omalovažavajuće i grubo, a to sve naočigled vas i u vašem prisustvu?
  Da li je mjera mišljenja o nekom ko je na bilo koji način javni djelatnik, njegov odnos prema vama lično, ili njegov odnos prema svim onim gradjanima koji su potencijalni korisnici usluga onoga čija je to profesija?!

 35. perfect stranger says:

  Ah da, prije srdacnih pozdrava za Stojanovica, zaboravih da mu ponovim sta mislim o njegovom pisanju (ovo preslikavam iz jednog drugog komentara jer mi je dosadno ponovo da sastavljam):

  Ja ne znam da li Vi pripadate nekoj stranci, da li imate koristi od vlasti, itd. – ali nema nikakve sumnje da ste Vi zapravo jedan obicni rezimski kerber (kerber u smislu cuvara ovog anti-demokratskog rezima, ne u smislu poredjenja s tim zastrasujucim bicem iz grcke mitologije). Vi svaku priliku koristite za odbranu nekih najruznijih i najmanje civilizovanih odlika i ponasanja ovih Transformersa na vlasti (cak nijeste u stanju ni da otvoreno osudite anti-civilizovan i skandalozan stav jednog rezimskog novinara). Samo sto se s nekim rezimskim cuvarima bar moze diskutovati; s Vama to nije moguce, iz gore pomenutih razloga. Vi ocigledno kritiku rezima i njegovih kerbera dozivljavate kao napad na CG; medjutim, ja ni rezim i njegove cuvare ne mrzim, prema njima imam neku drugu vrstu osjecanja; u tom smislu dvostruko grijesite.