Krastače mogu predvidjeti potres

Objavljeno: 31.03.2010, 20:56h

Žabe krastače (Bufo bufo) imaju sposobnost detekcije seizmičkih aktivnosti prije potresa

Žabe krastače (Bufo bufo) imaju sposobnost detekcije seizmičkih aktivnosti prije potresa

Sukladno tome promijeniti svoje ponašanje i skloniti se prije nevolje, stoji u novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Zoology.

Istraživači sa sveučilišta Open University otkrili su da je 2009. godine pet dana prije potresa koji se dogodio u gradu L’Aquila u Italiji 96 posto mužjaka jedne populacije žaba krastača napustilo mjesto parenja koje se nalazilo 74 kilometra od epicentra potresa.

Broj parova krastača na mjestu parenja također je pao na nulu, i to tri dana prije potresa.  Također, na mjestu parenja od dana potresa do dana kada se dogodio posljednji manji potres (magnitude >4.5) nisu pronađena nova jajašca. Inače, uobičajeno je da su na mjestu parenja dominantni mužjaci, a žabe ostaju na mjestu parenja od početka aktivnosti koje prethode parenju do njegova završetka.

Pomak u ponašanju žaba sukladan je poremećajima u ionosferi, najvišem elektromagnetskom sloju Zemljine atmosfere koji su u vrijeme potresa također detektirani.

Ostele promjene u okolišu koje utječu na ponašanje žaba, kao što su lunarne faze i promjene u klimatskim uvjetima, također su uključene u studiju. Poznato je da se broj žaba koje se pare na mjestu provođenja istraživanja povećava za punoga mjeseca. No, nakon potresa broj žaba prisutnih u to vrijeme iznosio je 34, dok je ranijih godina za punoga mjeseca na istom mjestu boravilo između 67 i 175 jedinki.

"Naša je studija prva koje je dokumentirala ponašanje životinja prije, za vrijeme i nakon potresa. Smatramo da žabe imaju sposobnost otkrivanja seizmičkih aktivnosti prije samoga potresa, kao što su otpuštanje plinova i nabijenih čestica, koje koriste kao rane znakove nadolazećeg potresa", zaključuje glavna autorica studije, Rachel Grant.

Biologija.com

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply