Ratko Mladić ekskluzivno na PCNEN-u

Objavljeno: 22.03.2010, 13:29h

Već godinama se vodi (ne)primjerna hajka na gospodina Ratka Mladića u većini, kako evropskih i svjetskih, tako ovdašnjih medija

Već godinama se vodi (ne)primjerna hajka na gospodina Ratka Mladića u većini, kako evropskih i svjetskih, tako ovdašnjih medija

Piše: Zipp

 

Postovani posjetioci site-a.

Već godinama se vodi (ne)primjerna hajka na gospodina Ratka Mladića u većini, kako evropskih i svjetskih, tako ovdašnjih medija. Za njim je, kao što znate, raspisana medjunarodna potjernica za najteža krivična djela genocida i ratnog zločina. To je jedna strana medalje, ona koja nam se svakodnevno servira. Niko ne pokušava da čuje argumentaciju druge strane, tj. optuženog a odbjeglog gospodina Mladića. U ekskluzivnom intervjuu koji ću uskoro objaviti sa njim, čućete i drugu stranu medalje, tj. da nije sve ni približno onako kako nam se plasira. Mislim da će mnogi od vas, poslije intervjua shvatiti da su većina zločina koji mu se stavljaju na teret u stvari plod politikanstva, ujdurmi, zavjera, špekulacija, te da odredjene partije, politički lideri, lobisti, interesne grupe, elite, uz pomoć stranih obaveštajnih službi žele predstaviti gospodina Mladića u najružnijem svjetlu kako bi  to iskoristili da se domognu vlasti i sruše Republiku Srpsku, pri tom ne birajući sredstva.  

Na kraju krajeva, intervju sa Mladićem, iako će izazvati razne polemike i oprečna vidjenja je moj skroman doprinos novinarskom profesionalizmu, tj. poštovanju maksime da je svako nevin dok se izvršnom sudskom odlukom ne dokaže suprotno, i da svako ima pravo da odgovori na optužbe, ma koliko one teške bile. U najavljenom intervjuu, ja i sagovornik ćemo se više baviti pozadinom i ciljevima optužbi na njegov račun,  a manje njegovom mogućom stvarnom krivicom. Iz intervjua ćete saznati i da gospodin Karadžić nema ama baš nikakve veze sa teškim zločinima koje mu se stavljaju na teret a za koje se tvrdi da ih je uradio u sadejstvu sa gospodinom Mladićem, što je u stvari glavna poenta intrvjua. Saznat ćete pored ostalog, da osim što su bili prijatelji u vrijeme rata, to su ostali i sada. Da je svako od njih radio svoj posao, nezavisno, shodno svojoj funkciji koju je obavljao, onako kako je smatrao da je to najbolje, i da svako treba da odgovara za ono što je uradio ako tu uopšte ima mjesta za bilu čiju odgovornost. Bit će vam pojašnjeno da je u Srebrenici uradjeno sve legalno, shodno važećem medjunarodnom ratnom pravu tj. tada važećem zakonu, a isključivo u interesu Republike Srpske.

Sobzirom da ću intervju prenijeti integralno, unaprijed se izvinjavam čitaocima na ne baš pristojan rečnik gospodina Mladića u pojedinim djelovima intervjua i teškim optužbama koje je iznio na račun političkih protivnika gospodina Karadžića.

Unaprijed vas upozoravam da me ne pitate dje sam radio intervju i ko mi je bio veza da dodjem do gospodina Mladića, jer je to manje važno. Važno je da će intervju biti In.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Vladimir Nedovic says:

  Bravo!

  Jedan dodatni element koji bi trebalo mozda razmotriti za emisiju jeste direktno ukljucenje u program dr. Karadzica iz zatvora u Hagu, gdje bi, shodno ocekivanjima, potvrdio da se ne odrice prijateljstva sa generalom Mladicem uprkos zlocinima koji se ovom posljednjem stavljaju na teret. S obzirom na kredibilitet dr. Karadzica u domacim i medjunarodnim krugovima, ova potvrda bi bila dovoljan dokaz za nevinost obojice, i naravno znacila jos jedan samar isfrustriranim pojedincima sa ociglednim politickim ambicijama.

 2. Vladimir Nedovic says:

  Druga strana medalje/dark side of the moon:

  Kao sto bi Jugoslava Cosica trebalo privesti u Srbiji, tako i novinare TV In treba ispitati u policiji o tome na koji nacin komuniciraju sa licem sa Interpolove potjernice.

 3. Libero says:

  Zipp, daj odmah interview bit ce interesatno da vidimo sta pise na toj drugoj strani medaljona. 🙂
  Ako smo mogli pretrpjeti da nam od kriminalca i zlocinca Djukanovica naprave ‘eroja i najodabranijeg ‘naucnika’ mozemo i ovoga sto si ga intervjuirao.

 4. danilo stojanovic says:

  “Audiatur at altera pars” (“da se cuje i druga strana”) je mnogo stariji (potice jos iz stare Grcke), pravni, i civilizacijski princip i kao takav mnogo bitniji od bilo kakvih novinarskih principa.
  Ili misljenja gradjana.

  Uopste mi nijesu jasni, ni ZIPP, sa njegovim poduzim, i dosadnim, satiricnim? tekstom, ali jos manje g. Nedovic koji , kako mi se cini, zivi u Holandiji gdje se ovaj pravni princip takodje primjenjuje. I bas me interesuje koji su njihovi motivi da se protive ovom principu?

  Zasto se vi (i bilo ko drugi) plasite sto ce g. Subotic reci na IN TV?

  Postoje dvije mogucnosti: Ili ima materijalne dokaze (recimo priznanicu na 50 miliona) i u tom slucaju izaci ce mnogo blata na povrsinu. Ili i on, kao i Medojevic, ima samo “indicije” u tom slucaju proci ce kao i Medojevic – bice smijesan. Ili, sto je jos gore za njega, utvrdice se optuzbe protiv njega. Dakle ne vidim sto javnost gubi sa svjedocenjem bilo koje licnosti. Prije, u toku, ili poslije sudskog procesa. Ili TV emisije.

  Poznato je da cesto advokati savjetuju optuzenom da cuti tj. da se brani cutnjom, kada se plase da optuzeni moze da sam sebe optuzi. I obratno, ako mu to ide u korist, izvesce ga kao svjedoka. Pretpostavljam da g. Subotic ima dobre advokate koji su mu savjetovali da javno progovori.

  Kamo srece da se i Mladic moze cuti. Vi cete ZIPP u tom slucaju biti najbogatiji gradjanin CG. Iskreno vam to zelim (bez ironije).

  Da vas samo podsjetim da je prije par mjeseci bio, svakodnevno, prisutan na americkom TV i ostalim medijima, optuzeni Guverner Blagojevic (zbog zloupotrebe sluzbenog polozaja, ucjene i korupcije) koji je iznosio svoju argumentaciju – i prije, a i sada, poslije presude kojom je utvrdjena njegova krivica.

  Niko u USA nije digao glas protiv njegovog prava da kaze sto ima da kaze. Ili protiv medija koji su prenosili njegove izjave. Na kraju niko vas ne tjera da gledate ili slusate nesto sto vam se ne svidja, ili sto vrijedja vasa ubijedjenja. Samo iskljucite TV.

  Zasto je to tako neprihvatljivo ovdje kod nas?

  Ovo nema nikakve veze s tim da li g. Subotic kriv ili nije? To ce se utvrditi, nadam se, na sudu.

  Ali, ako neko bez materijalnih dokaza, samo sa (njegovim licnim) “indicijama”, optuzuje drugu osobui za kriminal, pa valjda je zaista fer cuti sto na to ima da kaze optuzena osoba.

  Osim, ako su te “indicije” potpuno bez osnova pa se pokusava spasiti obraz tuzitelja. To je vec druga prica.

  Zato i postoje sudovi i sudjenja da se objektivno utvrdi ko je u pravu. Medjutim, stranke u sporu su apsolutno jednake u svojim pravima da iznose svoje argumente. U svakom trenutku.

  Ako je ovaj, najdemokratskiji princip, “nedopusten” u Srbiji i CG, onda smo zaista u ozbiljnoj krizi.

 5. Zipp says:

  Gospodine Stojanoviću,
  Samo sam ovlaš upućen u slučaj guvernera Blagojevića koga pominjete. Moja predpostavka je da je navedeni gospodin na raspolaganju američkom sudstvu i tužilaštvu, tj. da nije bjegunac do pravde. Ako je moja predpostavka tačna, onda navedeni ima pravo da se brani, napada i radi što god hoće na medijima koji su zainteresovani za njegov slučaj. Čak, ne da ima pravo, nego je poželjno da se čuje i njegova riječ.
  Ovaj gospodin je bjegunac od pravde, za njim je raspisana potjernica. Kada se odazove pozivu, bude procesuiran, onda ima sva navedena pravda. Ovako, za mene je on kriminalac kojeg pozivaju sa njim i njima povezani mediji, kako bi se branio insuniacijama i neistinama koje nema petlje da iznese pred organima gonjenja Države koja ga potražuje.

 6. Zipp says:

  Nijesam bio u mogućnosti da Vam odgovorim na komentar potpuno, jer sam bio u obavezama, pa ću to uraditi sada, iako smatram da sam i prvim dijelom otkrio suštinu.
  Vi kažete, citiram:
  “Uopste mi nijesu jasni, ni ZIPP, sa njegovim poduzim, i dosadnim, satiricnim? tekstom, ali jos manje g. Nedovic koji , kako mi se cini, zivi u Holandiji gdje se ovaj pravni princip takodje primjenjuje.»
  Zatim dodajete:
  “Na kraju niko vas ne tjera da gledate ili slusate nesto sto vam se ne svidja, ili sto vrijedja vasa ubijedjenja. Samo iskljucite TV.»

  A ko Vas tjera da čitate Zippove poduže, dosadne i satirične textove i još se «mučite» da ih komentarišete?
  U komentaru se dalje, pozivate na američka iskustva, dokaze, sudstvo, jednom riječju pravnu državu.
  Gospodine Stojanoviću, to je upravo osnovni problem kod nas. Što ne postoji pravna država, nezavisno sudstvo i tužilaštvo, profesionalna policija. Svako malo nas ljudi iz vrha i navedene «institucije» pozivaju da iznesemo dokaze.
  Kome?
  Jesmo li mi gradjani, opozicioni političari, to malo kritičke inteligencije, ti koji treba da radimo posao policije, sudstva, tužilaštva?
  I kad imamo takve dokaze, sve je džaba, jer su nam institucije zarobljene. Ono što vidimo golim okom, na svakom koraku, mi obični gradjani, to ne vide «institucije». Uzmimo primjer divlje gradnje na Zavali. Toliko je tu golim okom vidljivih dokaza, te materijalno predočenih tužilaštvu(MANS prije svega). I?
  Ili slučaj Lipci.
  Ili…
  Jeste gledali najskorije javno predočene snimke o prebijanju zatvorenika u ZIKS-u? Državni tužilac kaže da snimci nijesu dovoljni, da nijesu vjerodostojan dokaz!
  Jeste čuli svojevremeno snimljenje prijetnje Aleksandru Saši Zekoviću, javno puštene u etar? Pola Crne Gore je, da tako kažem, prepoznala glas onog koji prijeti, ali nijesu oni čiji je to posao.
  I da ne nabrajam, do beskonačnosti.
  I Vi doista mislite da bi naša policija i tužilaštvo smjeli prikupljati dokaze i suditi Stanku Subotiću za kojeg je Premijer izjavio da mu je prijatelj?
  Ne budite smiješni, gospodine Stojanoviću.
  Da se vratim ja ipak gospodinu Mladiću. Vi očekujete da bi mu sud Republike Srpske sudio i prikupljao dokaze za krivicu, za optužbe koje mu se stavljaju na teret? I da bi ga uhapsio ako se krije na njihovoj teritoriji?
  Nego, opet sam dosadan.

 7. Vladimir Nedovic says:

  “Uopste mi nijesu jasni, ni ZIPP, sa njegovim poduzim, i dosadnim, satiricnim? tekstom, ali jos manje g. Nedovic koji , kako mi se cini, zivi u Holandiji gdje se ovaj pravni princip takodje primjenjuje. I bas me interesuje koji su njihovi motivi da se protive ovom principu?”

  A meni uopste nije jasan Danilo Stojanovic koji, izgleda, zivi na Marsu.

  A da zivi na Marsu pokazuju slijedeci pasusi:

  “Ovo nema nikakve veze s tim da li g. Subotic kriv ili nije? To ce se utvrditi, nadam se, na sudu.

  Zato i postoje sudovi i sudjenja da se objektivno utvrdi ko je u pravu. Medjutim, stranke u sporu su apsolutno jednake u svojim pravima da iznose svoje argumente. U svakom trenutku.”

  Mislim da nema potrebe da pojasnjavam zasto se crnogorsko pravosudje moze smatrati nepostojecim (sem za sitne dilere i prekrsioce saobracajnih pravila, da popune kukavci kvotu), ali ako zelite, elaboriracu.

 8. perfect stranger says:

  Subotić na TV IN? Pa dobro, zar tako nešto treba da nas čudi? Sve su to ljudi iz istog kružoka, s isprepletanim interesima i poslovnim varijantama. Evo, recimo, šta Sonja Drobac, glavni i odgovorni urednik TV IN, misli o državničkoj politici Subotićevog najboljeg druga (posljednjeg evropskog diktatora, uz možda Lukašenka – moja primjedba):

  “Đukanović je sagovornik međunarodne politike. Ima šta da kaže i ume aktivno da sasluša. Zbog iskustva, kontakata, uticaja i konstruktivnosti ima specifičnu težinu. Na Balkanu, koji svet još slabo razume, on je gotovo jedini koji govori jezikom razumljivim tom ostatku sveta, čak i kada vodi prevodioca sa sobom. I razume ono što svet ima da kaže.

  Đukanovićev eventualni odlazak sa vlasti ne bi otvorio nikakav novi, koristan prostor za međunarodnu zajednicu. Da li bi Crna Gora postala stabilnija? Uticajnija u regionu? Opredeljenija za EU i NATO integracije? Odgovornija u dogovorima? I da li bi region bio stabilniji bez Đukanovića ili je to sa njim? Odgovor na sva ova pitanja porazan je po opoziciju.”

  To su ovdašnje “nezavisne” televizije, to su patriotski novinari i mediji. Ti ljudi bi, da medijski djeluju tridesetih godina prošlog vijeka u Čikagu, Al Kaponea proglasili najuspješnijim lokalnim biznismenom.

 9. zoki says:

  Ovo si izgleda neka nova pravila kako doci do ucesca na TV/Da bi neka TV napravila intervju, prvo treba da se covjek nadje na interpolovoj potjernici.drugo pravilo ,najmanje 10 godina kriminalnog staza,i trece pravilo .sto vise opljackas imas vecu minutazu,

 10. danilo stojanovic says:

  Gospodo pravednici,

  Nadam se da ste gledali sinocnji intervju na IN TV?

  Ako je i pola od onoga sto je G. Subotic rekao tacno, i to dokaze na sudu – ovo ce biti skandal stoljeca – ali ne u CG.

  P.S.

  ZIPP – ako vam nije dobar primjer guverner Blagojevic, sto mislite da radi CNN i ostale USA TV kada prenosi poruke i filmove Osame bin Ladena. I on je “lice sa potjernice”.

  Garantujem da nema medija, ni novinara, u svijetu koji ne bi dao velike pare da prvi intervjuise Ratka Mladica. ZIPP vi ste srecan covijek.

  Inace, Srbija je poznata po tome da pise dobro obrazlozene potjernice (Ganic, Taci, itd.). A i g. Subotic je bio zadrzan u pritvoru – u prijateljskoj Rusiji – pa su ga pustili kada su procitali obrazlozenje za potjernicu. Izgleda da i tamo ne poznaju krivicno dijelo “zloupotrebe slubenog polozaja”?

  Uostalom, nijesam stekao utisak da se g. Subotic krije – naprotiv. Zao mi je sto hotel “Kempinski” nije na Zabljaku, vec u Zenevi – poznatom “utocistu lica s potjenice”, i to u Svajcarskoj, poznatoj kao zemlja bez funkcionalnog pravnog sistema.

  g. Nedovicu vasa primjedba o sudovima u CG – je (opet) besmislena, jer se protiv g. Subotica vodi postupak u Italiji (on tvrdi da ce se to “povoljno za njega” zavrsiti uskoro) i u Srbiji – koja je u soku. Najdemokratskiji list Srbije “Danas” je stavio naslov “Subotic priznao da poznaje Sarica”. Od citavog intervjua, Danas smatra da je to ono “kljucno”. Svaka cast.

  I onda, postovani PS, vi pricate o “medijima u CG”? Nesto mi se cini da u Srbiji nema Monitora i Vijesti (Dan je ionako iz Srbije) koji bi napisali pola onoga sto se pise o g. Djukanovicu u CG.

  Zaboravili ste, gospodo pravednici, da je g. Subotic, takodje, dobio SVE procese (a bilo ih je dosta) koje je pokrenuo protiv hrvatskog magazina”Nacionala”, i hrvatskog novinara Pukanica – u Hrvatskoj!. Kako vam vec tada nije bilo jasno koliko ima istine u onome sto se pisalo?

  No, nemam namjeru da vas ubjedjujem – vi ste fanaticno ubijedjeni ljudi. Cinjenice, logika, itd. su vam manje vazni od toga da izlijete svoj “pravednicki” gnjev.

  U jednom se slazemo, mnogo toga ne valja kod nas u CG – ali mislim da je opozicija definitivno na prvom mjestu.

  P.S.2

  Umalo ne zaboravih, G. Subotic je sinoc rekao da je bio svjedok optuzbe – u postupku protiv sverca duvana – pozvan da svjedoci od strane OLAF-a (Evropske sluzbe protiv prevara i korupcije – “anti-fraud office”) na sudjenju u New Yorku. Kako to da OLAF nema podatke o g. Suboticu kao sverceru i ubici, peracu novca, isl. i uzima ga kao svojega svjedoka?

  Neko ovdje krupno laze – nijsam bas siguran da je to g. Subotic. Koji je, cini mi se, pred sobom imao debelu fajlu sa papairima, pectaima, itd. I koji je izjavio da je podnio krivicnu prijavu kod svajcarskih vlasti protiv za sada NN lica (izgleda da je i Medojevic na tom spisku)?

  Bas me zivo interesuje kako ce se ovo zavrsiti?

 11. Vulcan says:

  Poznata nam je ta priča Zipp. Ne moraš da se trudiš.
  Ali možda ne bi škodilo da sa njome bolje upoznaš političke protivnike gospodina Karadžića i Mladića.

 12. Vulcan says:

  Slažem se.
  Opozicija je najveći krivac za stanje beznađa u Crnoj Gori,
  Predlažem da je ukinemo.

 13. danilo stojanovic says:

  G. Vulkan,

  “Svaki narod ima Vladu koju zasluzuje” – ja bih dodao – i opoziciju.

  Tako da su gradjani CG osudili sami sebe da budu vjecito izmedju Scile (lose Vlade) i Haribde (jos losije opozicije).

  Problem je sto nemamo Odiseja, a jos vise, sto dosta nasih opozicionih politicara ne plovi za Itaku.

 14. Vulcan says:

  O, znam i ja puno narodnih umotvorina i izreka za jednokratnu upotrebu.

  Jedna od njih glasi: ”Ako vam je rezultat bio loš, menjajte pristup (Đinđić).”

  A da mi malo promenimo ove koje su doveli do takvih rezultata?
  Ili je Đinđić bio u krivu? (loš mu bio i rezultat i pristup)

 15. Zipp says:

  Gospodine Stojanoviću,
  Zamolio bih Vas da sada, poslije navedenog intervjua ponovo pročitate moje trućanje, koje je kao što znate napisano prije njegovog emitovanja, i da mi kažete dje sam omašio u predvidjanju njegovog toka, načinu vodjenja, razlozima pravljenja, patriotizmu, prijateljima(u), nevinosti i naivnosti, političkim protivnicima koji podmeću i rade za račun…
  Te polemikama koje će intervju izazvati.

 16. Zipp says:

  Još da dodam.
  Možda ne bi bilo loše da se napravi i jedan intervju sa gospodininom Šarićem?! Da se i tu čuje druga strana. Čini se da je i on žrtva kampanja, zavjera, lobija, podmetačina, napada na državu…
  I tako redom.

 17. perfect stranger says:

  Не знам другари, али испада да је господин Суботић, строго документовано и аналитично, током овог интервјуа за независну ТВ ИН доказао да је за вријеме свог учешћа у дуванском бизнису помогао црногорску привреду, а самим тим и сваког од нас понаособ, наше породице и нашу дјецу. Стога бих предложио да сви ми који смо га неправедно нападали, и доводили у питање пословну коректност његову и његових партнера, изрецитујемо као прво један свечани “mea culpa”. Као друго, да организујемо прикупљање добровољних новчаних прилога за господина Суботића, како бисмо се бар у минималној мјери одужили за његово несебично и племенито понашање за вријеме дуванског бизниса. Као треће, да званично осудимо све оне људе који су такво племенито дјеловање господина и његових партнера на један потпуно искривљен и некоректан начин представљали јавности. Да осудимо људе као што је Душко Јовановић, људе који су се усуђивали да племениту дјелатност добронамјерних бизнисмена доводе у питање.

  То су неке моје идеје, ко је за нека дигне руку.

  (Опрости ми Душко).

 18. Cajo says:

  Mislim da u Crnoj Gori cesto postoje odredjena pretjerivanja, koje su, vjerovatno, posledica naseg mentaliteta. Svako pretjerivanje je, po pravilu, na stetu objektivnosti. Kao prvo, ne mislim da je adekvatno uporedjivati Mladica i Subotica. Ipak se radi o veoma drugacijem nivou. Ne samo kada je rijec o tezini djela za koja su optuzeni. Osim toga, Subotic nije optuzen pred crnogorskim pravosudnim organima. Jedino pred srpskim i to za neko krivicno djelo koje kao takvo nije propisano svajcarskim zakonima (ako se dobro sjecam, radi se o zloupotrebi sluzbenog polozaja u privatnoj firmi), te zbog toga Svajcarska odbija da Srbiji izruci Subotica. Barem sam ja tako shvatio taj dio, na osnovu onog sto se moze naci u medijima. Sumnjicenja i indicije su nesto drugo. Dakle, u cemu je problem, sa pravne strane, da TV In pravi intervju sa Suboticem? Ja ga ne vidim. Kako su oni pravili intervju, gdje su se sreli sa Suboticem, to nije problem za crnogorsku policiju. Mozda to moze biti interesantno za srpsku. A ako je tacna verzija da je Subotic zaista u Svajcarskoj, te da Svajcarska odbija da ga izruci Srbiji, ne vjerujem da je to nesto sto bi posebno interesovalo i srpsku policiju.

  Sasvim je drugo pitanje zasto je TV In odlucila da pravi intervju sa Suboticem. I mislim da nije narocito tesko odgovoriti na to pitanje. Prilicno je jasno. Mislim da je ovaj tekst trebao da se jasnije fokusira na taj dio, umjesto sto se tekst trosio na pitanje kako je intervju mogao biti pravljen sa nekim ko je na potjernici. Kao podsjecanje, svojevremeno je jedna zapadna TV (mozda cak CNN) objavila opsiran intervju sa Arkanom, predstavljajuci ga kao ratnog zlocinca. Ne sjecam se da je iko pravio pitanje oko toga.

  Zippove tekstove rado citam, ali mislim da u ovom nije dobro namjestio nisanske sprave. Mislim da Zippov tekst odabrao ne samo pogresnu parelelu, vec je i pogresno fokusiran, sto je, u konkretnom slucaju uzrocno-posledicno povezano. Postoji obilje materijala za postavljanje vaznijih pitanja vezanih za ovaj intervju. Ne samo kada je rijec o TV In i njihovim razlozima za pravljenje ovog intervjua. A to bi, svakako, bilo vaznije pitanje, nego kako je TV In mogla praviti intervju sa licem koje se nalazi na Interpol potjernici. Nije glavni problem to sto je TV IN napravila ovaj intervju. Mnogo vazniji problem je kako se drzava Crna Gora odnosi prema organizovanom kriminalu. Tu se moze postaviti citav niz pitanja o ulozi vlasti, pravosudnih organa, kao i medija. Mislim da je ovaj tekst trebalno jasnije staviti upravo u taj kontekst. Da bi se pokusalo doci do pravih odgovora, najprije treba postaviti prava pitanja. U svakom slucaju, ne sumnjam u dobre namjere autora da i ovim tekstom da dorrinos borbi protiv organizovanog kriminala.

 19. Zipp says:

  Gospodine Cajo,
  Al Kapone je optužen i osudjen za utaju poreza a ne za organizovani kriminal, ubistva, reketiranja, zastrašivanja. Osudjen je za ono za što su mu na jedvite jade našli dokaze. Mislim da je slična situacija i sa ovim srpsko-crnogorskim Kaponeom(ima). Srbija ga je optužila za ono za šta ima, valjda nedvosmislene dokaze. Drugi se prikupljaju.
  Vi pored ostalog kažete:
  “Mnogo vazniji problem je kako se drzava Crna Gora odnosi prema organizovanom kriminalu. Tu se moze postaviti citav niz pitanja o ulozi vlasti, pravosudnih organa, kao i medija.”
  Upravo je to poenta. Ja znam, ili bar mislim da znam za koga radi koji medij tj. novinari i specijalci u njima. Stoga znam kako će se postaviti prema “gostima”(ili domaćinima!) koje intervjuišu. I postavili su se upravo onako kako sam i predvidio u textu kojeg sam napisao prije intervjua. A to je, da negativca predstave kao heroja na neki način. Da ocrne političke oponente, to jest sve one kojima ne da smeta, već ih guši kriminal, korupcija, povezanost mafije sa nosiocima najvećih političkih funkcija i koji se bore protiv toga. Bio sam siguran(što se ispostavilo kao tačno), da gost-domaćin neće biti izeršetan pitanjima tipa: odakle i kako je stekao bogastvo, kako to da je uvijek u žiži većine kriminalnih afera na Balkanu, kako je to izabrao baš Crnu Goru za “legalan tranzit ciagareta” i odakle to njegovo “roduljublje i patriotizam”, kako to da su većina ljudi iz duvanske afere ubijeni, o njegovom eventualnom učešću u aferi S.Č te prepoznavanju tj. prozivanju njega od iste(S.Č.). Pasarelama, ostrvima i turističkim kompleksima koje je namjeravao da gradi. “Olakim i naivnim” pozajmicama od 50 miliona eura. Špekulacijama na berzi u kojim je učestvovao,a koje je nespretno sam priznao…
  Cilj intervjua meni je bio unaprijed jasan, a njegov tok i svrha unaprijed poznata. Gledajući ga, uzvikivao sam iz minuta u minut “BINGO”.

  P.S. Ovdje mi oponenti često pominju Osamu Bin Ladena, Arkana i slične i intervjue radjene sa njima. Koliko ja znam u svim tim intervjuima, one televizije i novinari koji su ih radili su im postavljali veoma nezgodna pitanja sa ciljem diskreditacije onog što rade a ne njihove afirmacije. Ovdje se radilo obrnuto.

 20. Vulcan says:

  Uskoro će lokalni izbori. Njihov datum smo unapred mogli da pogodimo.
  Zato i ”pametnog” Subotića treba da posmatramo u njihovoj funkciji.
  Ipak je on najbolji Emilijov prijatelj.
  Ili možda to beše Mićunović?
  (Šarić će još morati da se dokazuje)

 21. Cajo says:

  Zipp, moja glavna primjedba je bila na to sto se tvoj tekst previse fokusirao na to sto je uopste pravljen intervju sa Suboticem, kao licem sa potjernice, a mislim da je bilo mnogo bolje da se fokusirao na to kako je pravljen i zasto je pravljen na takav nacin. Na to sam mislio kada sam napisao da nijesi dobro postavio nisanske sprave. Da je sada Al Kapone ziv, pa americke TV stanice bi se utrkivale koja bi prije pravila intervju sa njime.

  Sto se tice paralele Karadzic-Subotic, ja i dalje mislim da je pretenciozna. Mladic je optuzen za genocid, najteze krivicno djelo koje uopste postoji na svijetu, i to od strane Medjunarodnog tribunala. Za Mladicem vec godinama traje potjera i cinjenica da dosada nije uhapsen je imala negativnog uticaja i na proces integracije Srbije u EU. Na drugoj strani, Subotic je optuzen za zloupotrebu polozaja u privatnoj firmi od strane srpskog tuzilastva. Svajcarska ignorise tu optuznicu, a Srbija sada pokusava da preinaci optuznicu, tako da bi bila prihvatljiva za Svajcarsku. Barem se takva vijest mogla naci u medijima. Zasto niko ne usmjeri svoju kritiku na Svajcarsku, gdje se, po svoj prilici, Subotic nalazi i zivi kao slobodan gradjanin?! Da li mislis da bi Mladic mogao da se krece kao slobodan gradjanin u bilo kojoj drzavi na svijetu?

  Naravno, ovo je samo moje misljenje. Ako ti i dalje mislis da je paralela Subotic-Mladic bila dobra, mislim da se barem mozemo sloziti da se ne slazemo oko toga.

 22. Zipp says:

  Gospodine Cajo,
  Ne moramo se usaglasiti oko mnogih stvari.
  Moguće da je moj text pretenciozan. Njegova suština je da zavisno od cilja i namjere intervjua, namjere TV kuće i novinara koji ga intervjuiše, i Mladić može biti doveden u pozitivan kontekst. I to sam paralelama, sa predvidjanjima kako će intervju izgledati htjeo reći. Danas se sve uvija i zavija u roduljublje, patriotizam, borbu za državu, pa i najteži ratni zločin ili kriminal. Negativci postaju super heroji. Mediji i novinari(velika većina) spinuju javni mijenje onako kako «elite», «biznismeni», lobiji, zločinci i mafijaši traže od njih, jer su posredno ili neposredno dio istih. Bili su ot 90-tih, sada možda još i više, jer su krupniji ulozi i krupniji kapital u igri.

 23. Cajo says:

  Zipp, nijesam napisao (niti mislim) da je tvoj tekst pretenciozan. Mislim da sam jasno napisao da mislim na paralelu Mladic-Subotic koju si napravio, ne na sami tekst. Za tekst sam napisao da je izabran pogresan fokus, te da je intervju trebalo jasnije staviti u kontekst odnosa crnogorskih vlasti, pravosudja i medija prema organizovanom kriminalu. Mislim i da sam dovoljno jasno objasnio razloge zasto to tvrdim. Uporedjivati na jednoj strani covjeka koji je pred Medjunarodnim sudom optuzen za genocid i koji se godinama skriva i bjezi od potjera, sa covjekom koji je optuzen za zloupotrebu polozaja u Srbiji i koji se slobodno krece, zivi i radi u jednoj demokratskoj drzavi, kakva je Svajcarska, ne da je pretenciozno, vec se moze reci i da je besmisleno. Radi se o sasvim drugim nivoima. Istina, ne tako drasticno razlicitim da bi se moglo upotrijebiti ono staro uporedjivanje Marka Kraljevica i televizije. S druge strane, objasnjenje koji si dao u zadnjem odgovoru da si pokusao da napravis paralelu da se i Mladic moze dovesti u pozitivan kontekst adekvatnim pristupom, ima smisla. Ali je onda to trebalo jasnije artikulisati u tekstu. Iz teksta se moze zakljuciti da je glavni problem sto je intervju uopste pravljen i Suboticu data sansa da iznese svoje argumente, te da je na to stavljen veci akcent nego ono sto sam ja naveo da je trebalo biti glavna poenta, a to je kako je intervju pravljen i zasto je pravljen na takav nacin. Komentarisao sam tekst onakakv kakav je postavljen na ovaj sajt, ne ono sto si, eventualno, namjeravao da napises. Uz par intervencija, narocito brisanjem pojedinih djelova koji citaoca navode da tekst shvati kao osudu sto je intervju uopste pravljen sa nekim ko je na potjernici i sto mu je pruzena prilika da iznese svoju stranu price, tako izmijenjeni tekst bi se mogao tumaciti na nacin na koji si ga tumacio u zadnjem odgovoru.

 24. djoko says:

  Sta tebe kao Crnogorca boli uvo za Mladica i kako je branio srpski narod u Bosni ! U pamet se (makar malo ) Crnogorci !

 25. danilo stojanovic says:

  “Neka se cuje i druga strana”

  G.Zipp kada sam kritikovao vas tekst, cinio sam to jer smatram da je pravo na odbranu jedno od najznacajnijih, osnovnih, ljudskih prava:

  Jasno sam razlucio da je jedino sud nadlezan da utvrdi istinu – ciji sud u to nijesam ulazio.

  Bilo bi dobro da to bude neki neutralni sud – svajcarski npr. ?

  Vasa “zaprepascujuca vidovitost” je apsurdna. Pa sto bi okrivljeni mogao da radi nego da se brani? A osim toga on je pokazivao i neke papire – za razliku od nekih drugih, koji nemaju papire – a optuzuju ga.

  G. Cosic (B92TV) je “uhvatio u lazi” g. Medojevica. Koliko ja znam, vi nijeste, sa vasih visokih moralnih pozicija, niti jednom rjecju osudili taj cin g. Medojevica.

  Izgleda, po vama, da je sasvim (moralno?) prihvatljivo da jedan od vodja opozicije u CG govori neistinu na TVIn (i B92), i tesko vrijedja i optuzuje g. Subotica – samo na osnovu”ozbiljnih indicija” (bez materijalnih dokaza) – ali je apsolutno neprihvatljivo da – osoba koju g. Medojevic lazno optuzio da se sakriva, uz pomoc crnogorske policije, i u drustvu sa optuzenim narko-bosom Balkana, na Durmitoru – ima pravo da se brani na toj istoj TV?

  Nije mi vise jasno sto vi zastupate, koga stitite, i od cega? A mozda se plasite od istine tj. da vi, mozda, nijeste u pravu?

  Mislim da najbolje, da ostavimo vremenu i sudovima da rasciscavaju ovu gomilu lazi, optuzbi, zloupotrebe moci, itd.

  Ono oko cega se vi i ja, izgleda, necemo sloziti je – pravo svakog covijeka da se brani na najbolji nacin kako zna i umije. Bilo bi glupo ocekivati da bi neka osoba, pri zdravoj pameti, optuzila samu sebe. Dakle neka g. Subotic prica njegovu pricu – a tuzitelji svoju. Nadam se, da ce se i jedni, i drugi, sresti na pravom mjestu – sudu.

  Po meni, pitanje prava na odbranu nije pitanje. To je osnovni pravni princip, bez kojega ne bi bilo prava – a jos manje pravde.

 26. Zipp says:

  @djoko
  Ja nijesam Crnogorac već Bošnjak iz Crne Gore. A i da nijesam, interesovalo bi me.

  @ Danilo Stojanović
  “Vasa “zaprepascujuca vidovitost” je apsurdna. Pa sto bi okrivljeni mogao da radi nego da se brani”
  A profesionalni novinar, zbog veoma ozbiljnih indicija da je intervjuisani umijesan u sve i svasta, uživajući u tituli “kontraverznog biznismena”, je duzan da ga rešeta pitanjima i podpitanjima a ne da od negativca stvara uzor i idola. Mada Vi možda smatrate da nam intervjuisani treba biti idol?
  Kako se neko ne sjeti(In) da intervuise npr. nesrecnog mašinovodju tragične nesreće na Bioču, na koga se svali sva krivica za nesreću za koju je moguće krivac, ali sigurno nije jedini?

  “Vasa “zaprepascujuca vidovitost” je apsurdna. Pa sto bi okrivljeni mogao da radi nego da se brani? A osim toga on je pokazivao i neke papire – za razliku od nekih drugih, koji nemaju papire – a optuzuju ga.”

  Koje papire? Ono brdo papira ispred njega! Što znače ti papiri? Imali ste uvid, javni, Vi ili ja u te papire?
  Moja vidovist nije zaprepašćujuća, već se desilo sasvim očekivano za mene. Znajući koja će ga TV intervjuisati i sa kojim ciljem.

  “G. Cosic (B92TV) je “uhvatio u lazi” g. Medojevica. Koliko ja znam, vi nijeste, sa vasih visokih moralnih pozicija, niti jednom rjecju osudili taj cin g. Medojevica.”

  Sa “mojih visokih moralnih pozicija” ne komentarišem svaki mogući dogadjaj kod nas. Nijesam Medojevićev fan. Svakako govori manje neistina, ali govori nesitine, i svakako manje kobnih po nas(makar zbog pozicije u kojoj se nalazi-u opoziciji) od vrhovnog obmanjivača, ratnika za mir, čas velikosrbina, čas velikocrnogorca, uvijek Premijera.
  Potez “B-92” i J.Ćosića po mom shvatanju novinarstva je neprofesionalan i nizak.

  “lazno optuzio da se sakriva, uz pomoc crnogorske policije, i u drustvu sa optuzenim narko-bosom Balkana, na Durmitoru…”
  Vi ste sigurni da onda kada je prozvan nije bio tamo dje je prozvan? Ja nijesam, ali ne tvrdim i da je bio. Tvrdim da je u par navrata bio na Svetom Stefanu u vremenu kada je za njim raspisana medjunarodna potjernica-vidjeli ga neki moji poznanici. Ali nije ga vdijela naša policija. Ogromna država u kojoj se ništa ne zna!

  “Nije mi vise jasno sto vi zastupate, koga stitite, i od cega? A mozda se plasite od istine tj. da vi, mozda, nijeste u pravu?”

  Ja zastupam komninternu, Vatikan i Teheran. Piše mi u profilu. Nekad sam bio zastupnik CIA. U poslednje vrijeme sam plaćenik Beograda. Iskreno, jako se plašim istine, i što će biti sa nama kada ogoljena, neretuširana istina ispliva u javnost.

  “Mislim da najbolje, da ostavimo vremenu i sudovima da rasciscavaju ovu gomilu lazi, optuzbi, zloupotrebe moci, itd.”

  Kojim sudovima? Kao što Vam reče g. Nedović. Naši sudovi su za sitne dilere, sitne lopove, obijače trafika, prekršioce u saobraćaju koji ne poznaju ama baš nikog u policiji. Ovim drugim su naši sudovi vjerne sluge i zaštitnici.

  Na kraju. Svako ima pravo na odbranu, tu ćemo se sigurno složiti ja i Vi, iako me optužujete da sam ja protiv toga. Ali svako, ama baš svako mora i treba odgovarati za nepočinstva, ratni zločin, organizovani kriminal, ma na kojem mjestu se nalazio, ma koju funkciju pokrivao, ma koji novac posjedovao.

 27. Vladimir Nedovic says:

  @ Cajo

  S obzirom da smatram da jedino vase primjedbe (na sam tekst, razumije se) imaju smisla, a i da sam ovaj Zipp-ov tekst odusevljeno pozdravio, pokusao bih da se nadovezem na diskusiju vas dvojice.

  Ako sam ja pravilno razumio Zipp-ovu namjeru, paralela sa Mladicem nije bila iskrena i stvarna. Upravo je poenta u tome da je stanje u Crnoj Gori (ukljucujuci kljucne institucije suda, policije itd.) toliko apsurdno, da ne bi cudilo ni da se u nekom od narednih intervjua dovede Ratko Mladic i sve sto je on radio pokusa opravdati, staviti u pozitivan kontekst i prikazati ga kao dobrotvora. Na tom fonu, nije toliko bitan detalj sto je osumnjiceni Subotic bio intervjuisan koliko je bitan razlog zbog cega je to uradjeno (kao sto ste i sami ustvrdili), kao i nacin na koji je isti predstavljen.

  Drzava Svajcarska mi se gadi i sto se tice Interpola i sto se tice nacistickih para koje su uredno cuvali, skrivajuci se iza neutralnosti. Dakle, mozemo odmah osuditi stav drzave Svajcarske u ovom slucaju, s tom bitnom razlikom sto ona ne predstavlja nase dvoriste. A nase dvoriste je puno i prepuno smeca koje treba pocistiti. I u tome je sustina.
  S tim u vezi, nije bitno ni da li je trenutni pritisak iz Srbije politicke prirode. Vjerovatno jeste, ali opet nije u tome sustina. Interesi drugih drzava ce uvijek biti realnost, a najbolji nacin da se mi od njihovih (‘hegemonistickih’) pretenzija odbranimo jeste da stvorimo stabilno drustvo. Nadam se da cemo se sloziti da trenutna politika u CG tamo ne vodi. Dakle, sustina nije u tome sto je Srbija vjerovatno izabrala da se obracuna sa nekim kriminalcima, dok neki drugi nemaju problema. Sustina je da su oni koje su oni izabrali stvarni, a ne izmisljeni problem, i da oni jako zagadjuju nase dvoriste. Prema tome, smijesna je optuzba da napadajuci vlast ili kriminalce ustvari idete na ruku srbijanskim interesima ili birate da stanete na njihovu stranu. Ne. Kriminalci su u Crnoj Gori realnost, i mi se moramo uhvatiti u kostac s tim. Ja sam jako zahvalan svima koji nam svojim interesima u tom smislu pomognu, jer ne vidim ni jedan jedini znak politicke volje da se unutar same Crne Gore to pitanje pokrene.

  Pozdrav!

 28. Cajo says:

  Vladimire, moje primjedbe su bile vise tehnickog, nego sustinskog karaktera. Naime, mislim da je osnovni problem Zippovog teksta sto je na jednom mjestu pokusao da govori o vise razllicitih stvari. Kada se na takav nacin pise, onda se cesto izgubi osnovni fokus, koji svaki tekst treba da ima (osim ako se radi o tekstovoma tipa kolaza, a i u tom slucaju cesto postoji osnovna nit koja povezuje tekstove). Posebno je trebao izbjeci potezanje pitanja zasto je intervju pravljen sa nekim ko se nalazi na potjernici. Po meni, to uopste nije problem. Ako je TV In pravila intervju sa Medojevicem u kojem je on iznio teske optuzbe na racun Subotica (pretpotstavljam, nijesam gledao), onda je TV In postupio sasvim profesionalno u dijelu da je pruzio sansu Suboticu da isprica svoju strane price. Pa nek svako zauzima stav kakav zeli, nakon sto su se cule obje strane. Dakle, taj dio je Zip trebao izostaviti, jer je time diskusija otisla u pogresan pravac. Da se ne ponavljam, vec sam objasnio sta je trebalo biti, po mom misljenju, glavni fokus teksta.
  Ima jedna kineska poslovica, koja otprilike kaze, “kada hvatas ribu, hvataj je s obje ruke.” Poruka je da ne treba pokusavati hvatati vise riba istovremeno, jer ce se tako tesko uhvatiti ijedna. Treba se potpuno koncentrisati na jednu.

  Priznajem, veoma mi se dopala ideja koju je Zipp iznio u odgovoru meni, u pogledu paralele Mladic-Subotic i nkegovo objasnjenje poruke koju je time zelio poslati. Misao koja mi je dosla kada sam to procitao bila je “sparkling idea!” Uz malu doradu, izbacivanjem nekoliko recenica koje vode pricu u pogresnom pravcu i dodavanjem par drugih kojima bi se jasno elaborirala ideja koju je Zipp iznio, ovo bi zaista mogao biti izuzetan tekst. Zipp nesumnjivo ima talenta za pisanje. Sve ostalo je stvar tehnike i rutine. U svakom slucaju, moje primjedbe su bile donronamjerne i bilo bi mi drago ako ih je Zipp tako shvatio. Da li se on sa njima slaze ili ne, to je njegova stvar.

 29. Vladimir Nedovic says:

  @ Cajo

  Uglavnom se slazemo. Da ne bude nesporazuma, samo sam htio dodati da se, iako pocinje s osudom drzave Svajcarske (koju ste vi pomenuli), drugi dio mog proslog komentara ne odnosi na vas, vec predstavlja generalno moj stav povodom ovog i slicnih pitanja. Mozda je vise odgovor g. Stojanovicu.

 30. danilo stojanovic says:

  Ocigledno imamo probleme u komunikaciji – a posto nikada nije kriva jedna strana – prihvatam da je dio odgovornosti na meni. Ocigledno nijesam uspio da jasno izrazim ono sto sam zelio da kazem. Iako sam se trudio.

  Mislim da je, u tom smislu, doprinos g. Caja znacajan i dobrodosao. Naime on pokusava, korektno, da izvuce neke logicne i objektivne zakljucke iz citave ove zbrke oko intervijua.

  Po meni, moglo bi se zakljuciti:

  – Da, u principu, ako te neko napadne, na nekom mediju – imas pravo da se branis, na tom istom mediju.

  – Da li je InTV imala neke “tajne planove ili zelje” – ne znam – i ne mogu da komentarisem. Ona je bila duzna da da sansu g. Suboticu da ogovori na optuzbe g. Medojevica. Nijesam stekao utisak da je novinar bio pristrasan kao sto se to sada pokusava insinuirati. On je postavljao prava pitanja – ali odgovori g. Subotica mozda nijesu bili po volji odredjenom broju gledalaca. Ocigledno se nijesu dopali ni politicarima u Srbiji, jer su mediji u Srbiji neubicajno nijemi poslije ovog intervijua.

  – Potrebno je cuti obije strane – a to sto svaka strana sebe predstavlja onako kako bi zeljela da je drugi vide – to je u redu. Javnost neka izvlaci zakljucke, svako na svom nivou. Ili neka se, jednostavno, iskljuci – ako im sve to nije interestantno. Opasno je samo kada se presudi nekome unaprijed – bez sudjenja.

  – Ne znam da li je Subotic govorio istinu? – ali sam se uvjerio (i mnogi gledaoci B92) da g. Medojevic nije govorio istinu. To mu se isuvise cesto ponavlja (vidim da ga je tuzio i g. Simovic zbog lazne optuzbe) – i isuvise cesto oprasta. Zasto? Gdje su “nezavisni mediji”? Osim toga, zaista mi se gadi optuzivanje i blacenje protivnika na osnovu “snaznih indicija i opravdanih sumnji”. Ili imas dokaze, ili nemas – “put up, or shut up” (ili dokazi, ili umukni – slobodan prevod) sto kazu Amerikanci.

  – Vise puta sam ponovio da su sudovi jedini – i iskljucivo – nadlezni da utvrdjuju istinu. I slozio sam se da su sudovi u CG lose rjesenje u ovom slucaju (na istoj osnovi kao i srbijanski), pa sam predlozio svajcarski. Medjutim, posto nam je g. Nedovic objasnio da mu se “gadi sve svajcarsko”, promijenio sam misljenje, i predlazem Holandiju. Ako treba i to cu promijeniti. Ili jos bolje , neka g. Nedovic kaze koja mu se zemlja ne gadi.

  – Na mnoge insinuacije i podmetanja ne zelim da odgovaram. Ne stidim se da budem patriota. Ne stidim se sto volim, postujem i brinem za svoju drzavu. Ako mi je to grijeh onda zaista nemam sto da kazem.

  Ne podrzavam Vladu, niti opravdavam ono sto je lose u CG (a toga ima i previse – a gdje to tece “med i mlijeko”?). Ali isto tako mislim da je CG ucinjela mnogo za ove 3-4 godine. Budimo objektivni. Prije referenduma opozicija je tvrdila da cemo propasti na svim planovima cim se odvojimo. Pokazalo se da je CG, u mnogim vaznim parametrima, daleko ispred Srbije.

  Eto i juce: “Crna Gora je zauzela 42. poziciju po konkurentnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija između 133 rangirane zemlje, pokazuje istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma. Crna Gora je napredovala 29 pozicija u odnosu na prošlu godinu i našla se među top 50 zemalja. Od bivših jugoslovenskih republika, bolje od Crne Gore rangirana je Slovenija, koja je na 31. poziciji. Hrvatska je na 51. mjestu, Makedonija 73, Srbija 84, a Bosna i Hercegovina 110.”

  Ovo me je jako obradovalo i ucinilo ponosnim. Jer radi se o buducnosti CG i njenih gradjana. Ovo je jos jedan od dokaza da je nezavisna CG pun pogodak, ma kako se neki trudili da bas sve u CG, a posebno drzavu CG, uvaljaju u blato kriminala. I da je vrate tamo gdje je bila.

  U tome, nikome, ne zelim, niti imam namjeru, pomagati.

 31. Vladimir Nedovic says:

  @ danilo stojanovic

  Gospodine Stojanovicu,

  iako ste me direktno prozvali, zaista vam necu odgovoriti na pitanje, jer smatram da nema smisla ubjedjivati se s vama. Vi ste ponosan gradjanin dicne nezavisne Crne Gore, i ja vam samo zelim da nastavite da uzivate u svim blagodetima koje vam ta i takva Crna Gora pruza. Sudovi su tu najmanji problem.