Dok tigar spava…

by | feb 21, 2010 | Blog | 35 comments

Komediografski serijal oko crnogorskog drzavljanstva se nastavlja, s namjerom da pobije rekorde po popularnosti koju je svojevremeno imala znamenita “Dinastija” Blejka Karingtona. Naravno, nije tesko pogoditi ko je u crnogorskom serijalu “Dinastija” i Blejk Karington. Privatni posjed, na cijoj teritoriji se vrsi snimanje ovog spektakla, pored snimanja koje redovno obavljaju mobilne ekipe TV ANB, je nadaleko cuveni demokratski Montenegro.

Piše: Vojin Grubač

  Komediografski serijal oko crnogorskog drzavljanstva se nastavlja, s namjerom da pobije rekorde po popularnosti koju je svojevremeno imala znamenita "Dinastija" Blejka Karingtona.  Naravno, nije tesko pogoditi ko je u crnogorskom serijalu "Dinastija" i Blejk Karington. Privatni posjed, na cijoj teritoriji se vrsi snimanje ovog spektakla, pored snimanja koje redovno obavljaju mobilne ekipe TV ANB, je nadaleko cuveni demokratski Montenegro. U ulogu Blejkove vjecno placuce zene Kristl se, sa crnogorske percepcije dogadjaja, adekvatno uklopio  Miodrag Vukovic, politicki vispreno mijenjajuci svoje glumacke uloge – od Kristl, preko Aleksis do … A glavni zaplet  serijala se sastoji u tome sto se na crnogorsku Kristl Vukovic iz Beograda gleda kao na Stivena, srednjeg sina Karingtonovih, koji  je nastao u prvom braku izmedju zle Aleksis i dobrog Blejka, i bio netradicionalne orjentacije.

U zadnjoj epizodi doticne serije Misko Vukovic je, politicki promisljeno promijenivsi ulogu, progovorio jezikom zle Aleksis, vidjevsi da lijepo ne moze, rekavsi "tamo daleko" sljedece: "Srpski zakon o drzavljanstvu je katastrofalan i za Crnu Goru kao malu drzavu nije prihvatljiv, jer sve male drzave u svijetu zele da cuvaju drzavljanstvo. Ministar unutrasnjih poslova Srbije Ivica Dacic, treba da u srpskom parlamentu kaze – zakon nas je los i ne mozemo da se dogovorima sa Crnom Gorom oko dvojnog drzavljanstva." Zbilja, kada bi Dacic tako nesto uradio, i obrazlozio da je Zakon o drzavljanstvu Srbije los time sto je jedna od 192 drzave clanice OUN nezadovoljna, a nalazi se medju zemljama koje su priznale Kosovo, sta bi se desilo? Pretpostavljam da bi svi pomisili da je taj predlog u stvari dao Stiven Dacic, i rekli bi mu na necenzurisani balkanski nacin … Zato je Dacic odbio da bude Stiven i rekao "ovamo daleko": "Mozemo i bez sporazuma o drzavljanstvu, ako ne bude dogovora, ne vidim da je neka katastroficna situacija – i jedna i druga drzava ce primjenjivati svoje zakone." Poslije ove izjave, uloga Stivena je trajno presla u ruke gospodinu Vukovicu za sledece serijale, da se hrabro nosi s njom.

Din, din, "Dinastija", serija mi najmilija  

U crnogorskoj Dinastiji ima i unutarporodicnih  novosti, jer MUP CG dijeli crnogorska drzavljanstva po raznim principima. Tako je Crnogorac postao kosarkas Omar Šarif Kuk iz Njujorka, knjizevnik Andrej Nikolaidis – kao izbjeglica iz Ulcinja, Nenad Stevović sa Cetinja – zato sto je predsjednik jedne NVO, Drenko Orahovac iz Sarajeva – zato sto je sin Saita Orahovca, poznate ličnosti iz Tuzi… Crnogorke su postale – ministarka sa drzavljanstvom Srbije u Vladi Crne Gore Gordana Djurovic, Egipćanka Reem Ahmed Ahmed Khader iz Kaira – po funkciji unuka Crnogorke iz Grblja, Redjina de Dominikis – zato sto je kcerka Crnogorke koja nije iz Grblja, Milena Dravic, glumica – koja je prosla pored Grblja… Tako su pobrojane persone, zajedno sa ostalima, povlasceno dobile crnogorsko drzavljanstvo kao ljudi  "od posebnog interesa za Crnu Goru". Time su stali rame uz rame sa povlascenim radnicima Oboda, Radoja Dakica, Kombinata aluminijuma, koji nisu svjesni svoje vaznosti za drzavu.

Tomo Sladojev Krivokapic, po funkciji praunuk Crnogorke iz Morace, nije dobio drzavljanstvo Crne Gore – jer mu pradjed nije bio poznata licnost u Tuzima. Pajo Djukin Radovic iz Titograda nije dobio drzavljanstvo iako je predsjednik jedne NVO, zato sto mu prababa nije iz Grblja, a nije ni rodjen na Cetinju. Plivacki sampion Matija Jaukovic nije otisao na Olimpijadu – zato sto su potomci prababa i djedova iz COK-a zeljeli u kineskoj metropoli da probaju pekinsku patku ili raritete u restoranu "Guolizhuang", koji se specijalizovao za jela od penisa raznih zivotinja.  

Mala digresija, u toku Olimpijade je u pekinskom restoranu "Guolizhuang" nutricionistkinja i konobarica Nancy ispricala BBC- evom gastro reporteru g. Hardingu kako je restoran posjetio jedan jako bogat čovjek s cetiri prijatelja i potrošio punih 5.700 dolara na jelo koje je naručio mjesecima unaprijed – penis od tigra. Naravno, kojim jezikom je govorio bogati gospodin ona nije htela reci, jer taj jezik ne razumije, ali recept za specijalitet pocinje recenicom: „Dok tigar spava…"  O nacinu primjene akupunkture za drzanje tigra u uspavanom stanju, pravilnog odabira velicine makaza, sto sve pise u receptu, pravilima izbora hiruskog konca, neki drugi put. Naravno, kao i o metodama zastite od kineskih policijskih specijalaca obucenih za borbu protiv zivotinjskih penisokradica, i razjarenih tigrica koje mogu predstavljati veliku opasnost – tim prije sto ne citaju ljubavne romane, ne idu u muske tigar-striptiz klubove, ne gledaju TV sapunice… A sad da se vratimo na slicnu temu, stavivsi pod lupu neke autohtone crnogorske "specijalitete". 

Osobjenosti „nacionalne kuhinje"

Kao grom iz vedra neba – crnogorsku javnost je pogodila informacija da je i Dojčilo Maslovarić,  bliski prijatelj Mirjane Markovic i član JUL-a, dobio drzavljanstvo Crne Gore. Pretpostavlja se da je Maslovaric crnogorski vrh odusevio trošenjem i bahanalijama po Rimu, o cemu su pisali italijanski mediji.

Naravno, u zapletu serijala doslo je i do spektakularnog procesa oduzimanja crnogorskog drzavljanstva lideru Narodne stranke Predragu Popovicu. Vjecno „patriotski spremni" SDP je javno zamolio Popovica da ostane „usvojoj drzavi" i da „pokaze lojalnost njoj, a ne tudjoj drzavi". Ako se Popovic ipak odluci za crnogorsko drzavljanstvo, desice se kljucna serija „Dinastije". Gledacemo scenu kako Popovica, bez drzavljanstva Srbije, sa suzama u ocima s podgorickoga aerodroma ispracaju gospoda iz SDP-a Krivokapic i Konjevic i masu mu prilikom polijetanja. Potom cemo vidjeti kako Popovica u Beogradu, na aerodromu Nikola Tesla, ceka delegacija Vlade Srbije da mu uruci novi dokument o prijemu u drzavljanstvu Srbije. Ta kontradiktorna epizoda je planirana da ima tuzan pocetak i srecan zavrsetak, ukoliko je ne podijele u dvije serije. Na kraju ispada da je jedini nacin da gradjani Crne Gore, koji dobiju drzavljanstvo Srbije, izgube pravo na drzavljanstvo „svoje drzave" – ako teatralno posalju dokument o drzavljanstvu Srbije u MUP Crne Gore, kao sto je to uradio gospodin Popovic. Zato i sljeduje instrukcija o tome kako dobiti dvojno  drzavljanstvo, a da vam niko nista ne moze.   

Dok tigar spava, svi gradjani porijeklom iz Crne Gore koji zive u Srbiji, a koji zele crnogorsko drzavljanstvo, trebaju da se ispisu iz drzavljanstva Srbije i dobiju potvrdu da nisu njeni drzavljani. Po dobijanju te potvrde, bez razmisljanja treba predati na isti salter sva dokumenta o zelji da se ipak bude drzavljaninom Srbije. Doticnu potvrdu o ispisu iz drzavljanstva Srbije potrebno je, sa ostalim dokumentima potrebnim za prijem u drzavljanstvo Crne Gore, predati u crnogorski MUP. Po povratku u Srbiju treba odmah podici dokumenta da si ponovo drzavljanin Srbije, a drzavljanstvo Crne Gore ce se dati u redovnoj proceduri. Ukoliko slucajno osjetite potrebu da potvrdu o ponovnom prijemu u drzavljanstvu Srbije spektakularno i herojski posaljete u MUP CG, tigar ce se probuditi – pa cete morati citav ciklus da junacki ponovite.

35 0 komentara

  1. Yankee

    Gospodine Grubac,
    Steta sto ste propustili priliku da napisete jedan ozbiljan tekst o jos ozbiljnijoj temi. Ovako mi ostaje da kazem da je vas tekst, bez namjere da umanjim vrednost njegove krajnje poruke, na nivou tandara-mandara. A znam da mozete bolje i konkretnije.
    Gospodin Popovic ce rijesiti sve svoje probleme i to na nacin kako to i rade politicari. Politicari su rodili taj problem pa ce ga i odnjihati do punoljetstva. Ali sta ce Gospodine Grubac raditi djeca koja su ‘90-‘91 imali svega po tri-cetiri godine. Ta ista djeca su zavrsila u CG i osnovnu i srednju skolu, a neka od njih se i zaposlila. Ovih dana, Gospodine Grubac, njih otpustaju s posla zbog toga sto nemaju CG-drzavljanstvo a time ni dozvolu za rad. Gospodine Grubac, da li se ovo sprovodi neka nova “deportacija”. A svi dobro znamo kako su prosli bivsi policijski rukovodioci zbog one prave deportacije. Molim Boga da se u buducnosti isto dogodi i ovima sto otpustaju tu djecu s posla i tjeraju ih na ulicu.

  2. Veljko B Ilic

    “Dok tigar spava” nas Grubac nam drzi predavanje o “Dinastijama” u kojima ne pomenu Petrovice, niti Karadjordjevice! Cudno, zar ne? Dalje, gospodin Grubac kaze da se “Komediografski serijal oko crnogorskog drzavljanstva nastavlja…” On ne kaze da onaj zakon o srpskom drzavljanstvu je prava “lakrdija od zakona”, pa zbog toga njihovog zakona “Made in Serbia”, Crnogorci nemogu da donesu svoj zakon, koji bi bio ‘fer’ za obje drzave.

    Istina je, da obje drzave moraju da izvrse korekcije svojih zakona o drzavljanstvu, da bi gradjani u obje drzave bili zadovoljni. Necu ulaziti u detalje o tim spornim zakonima, napomenucu ovoga puta ovo: Pretpostavimo da se neki gradjanin u Crnoj Gori momentalno osjeca Srbinom, po srpskom zakonu moze odmah da dovije srpsko drzavljaanstvo. Ta osoba ne mora da zivi u Srbiji, ta osoba ne mora da ima nikoga od svojih u Srbiji, ta osoba moze da je rodjena u Crnoj Gori, i da su svi pretci te osobe rodjeni u Crnoj Gori. To se ne uziima u obzir! Glavno je da se on/ona osjecaju da su Srbi. To je dovoljno za srpsko drzavljanstvo.

    Po Grubacevom brojanju u ‘komediografskoj’ Crnoj Gori ima 32% Srba. Po srpskom zakonu o drzavljanstvu, svi ti 32% mogu odmah da vade srpske pasose! Kad bi Crnogorski Srbi svi uzeli pasose drzave u kojoj ne zive, i nijesu nikad zivjeli, tada bi nastupili veliki problemi. Zamisliite ovo, da Ujedinjeno Kraljevstvo-Engleska kaze, da svi oni Dzoni, Dzekovi, Elizabete, Viktorije iz nekadasnjih kolonija, mogu automatski da dobiju UK-drzavljanstvo, (zato sto su anglo-saksonskog porijekla), bezobzira sto ne zive u toj drzavi. Kakva ‘lakrdija’ od zakona o drzavljanstva bi se desila?.

    I na kraju, drzavljanstvo nije za igranje i manipulacije. Danas si ovo, sjutra si ono, i da to sve zavisi od nekih trenutnih osjecaja onih koji zele da politiziraju i stvaraju neka “Velika” drzavljanstva na nezakonit nacin.

  3. Yankee

    Gospodine Ilicu,
    Ako hocete da pisite o srpskom “nakaradnom” zakonu o dvojinom drzavljanstvu onda navedite tacno taj dio koji je po vama manjkav. Ovako kako vi pisete, navodno necete da ulazite u pojedinosti, je samo ajde da nesto pisem protiv Grubaca zbog njegove srpske orjentacije.
    Meni nije samo jasno da li je vasa drzava AUS, pretpostavljam da imate i njihovo drzavljanstvo sto naravno ne tvrdim, pravila kakve sporazume sa CG prije nego je vama dala drzavljanstvo i da li ce GG i vama kao i Gospodinu Popovicu oduzeti CG-drzavljanstvo ili cete se pak vi odreci od australskog. Ili cijela galama se svodi samo na Crnogorce u Srbiji i Srbe u CG. A sto je sa malisorima u USA? Da li su USA pravile kakav sporazum sa bilo kim? Ajde neka CG samo proba da njima oduzme CG drzavljanstvo po istom principu kao Popovicu? Ne smiju ni prdnuti! Ovako, na zeca i zaba qrac vadi.

  4. Vojin Grubac

    RE: “Ovih dana, Gospodine Grubac, njih otpustaju s posla zbog toga sto nemaju CG-drzavljanstvo a time ni dozvolu za rad. Gospodine Grubac, da li se ovo sprovodi neka nova “deportacija”. A svi dobro znamo kako su prosli bivsi policijski rukovodioci zbog one prave deportacije. Molim Boga da se u buducnosti isto dogodi i ovima sto otpustaju tu djecu s posla i tjeraju ih na ulicu.”
    Yankee

    Gospodine,

    naravno da se radi, u slucaju koji ste naveli, o novoj “deportaciji”. Prosto se ljudi metu na neljudski nacin, i taj virus kojim je inficirana vlast samo dobija nove mutacije.
    Mislim da se radi o tendenciji da se novi “partiotizam” projavljuje proganjanjima, umjesto tolerancijom i razumijevanjem.
    Sto se tice poredjenja sa pravom deportacijom, jasno je da ce samo postradati policijski rukovodioci lokalnog nivoa, a oni koji su to naredivali nece. Ti koji su naredjivali su sada zauzeti razmisljanjem o tome – kako sprovoditi nove “deportacije”, i koga pustiti niz vodu iz nizeg nivoa vlasti kada dodje vrijeme podizanja odgovornosti.
    Sto se tice te teme, koju ste naveli, ja zaista u ovom momentu ne mogu da napravim osvrt jer nemam dovoljno podataka. Ovu temu samo izabrao da se prokomentarise jedan segment problema, koji je, cini mi se – rijesen tako sto ce svaka drzava sprovoditi svoje zakone .
    Nadam se da ce vasa intervencija podstaci druge blogere i komentatore da se osvrnu na tu problematiku prije mene.

  5. Vojin Grubac

    “Po Grubacevom brojanju u ‘komediografskoj’ Crnoj Gori ima 32% Srba. Po srpskom zakonu o drzavljanstvu, svi ti 32% mogu odmah da vade srpske pasose! Kad bi Crnogorski Srbi svi uzeli pasose drzave u kojoj ne zive, i nijesu nikad zivjeli, tada bi nastupili veliki problemi. Zamisliite ovo, da Ujedinjeno Kraljevstvo-Engleska kaze, da svi oni Dzoni, Dzekovi, Elizabete, Viktorije iz nekadasnjih kolonija, mogu automatski da dobiju UK-drzavljanstvo, (zato sto su anglo-saksonskog porijekla), bez obzira sto ne zive u toj drzavi.”
    Veljko B Ilic

    Gospodine Ilicu,

    kome bi nastupili problemi? Srbiji? Izvinite, ali neka se sama muci ako donosi zakone koji joj donose probleme. Kao npr. “problem” sto ce imati mozda par miliona, ili par stotina hiljada, drzavljana vise, koji ne zive na njenoj teritoriji. Ali, koliko vidim, Srbija i Hrvatska, koje imaju slicne Zakone o drzavljanstvu, su vrlo zadovoljne tim zakonima, i ne osjecaju nikakve probleme, niti potrebu da ih mijenjanju.
    Evo, recimo na zadnjim izborima za hrvatski Sabor otvorena su bila glasacka mjesta u Crnoj Gori, koja je bila u sastavu trinaeste hrvatske izborne jedinice. Gradjani hrvatske nacionalnosti, koji imaju drzavljanstvo i Crne Gore i Hrvatske su u Kotoru,Tivtu,…, normalno glasali za hrvatski Sabor, kao sto ce glasati i za crnogorski Parlament krajem marta. I sta se desilo? Nista! Samo neko ko nije dobronamjeran moze u tome vidjeti problem. Zato ja ne vidim problem ako bi, recimo, na isti nacin, pola Crne Gore “sjutra” glasalo za Parlament Srbije. Isto se nista ne bi desilo.
    Cini mi se da se problem vjestacki naduvava. Umjesto da vlast razvija privredu, i vodi racuna o zivotu obicnih ljudi, ona je sve to pustila niz vodu i bavi se kojestarijama.

  6. Veljko B Ilic

    Mister Yankee kaze…”samo ajde da nesto pisem protiv Grubaca zbog njegove srpske orjentacije.” Ja ne pisem ni protiv koga koji ima srpsku, rusku, americku, tursku, i bilo kakvu orjentaciju. Odavno smo mi culi te vase price i pricice, ako se neko ne slaze sa vama, onda ga proglasite kao mrzitelja vaskolikih Srba ovoga svijeta. Nijeste navikli kao kulturni pojedinci i gradjani da samostalno i pricinpijelno branite svoje stavove.

    Pisete, kako je nekom Popovicu oduzeto crnogorsko drzavljanstvo zbog toga sto ima srpsko. Treba da znate, da se on odrekao crnogorskog, niko mu ga nije oduzeo. Dalje, on zeli da bude poslanik u crnogorskom Parlamentu, da prima platu od Crnogorske drzave kao drzavljanin tudje drzave. Takva ‘lakrdija’ ne moze biti prihvacena ni u jednu zemlju svijeta. On je slobodan kao gradjanin da odseli u njegovu voljenu Srbiju, i da tamo uziva u svim blagodetima srpskog drzavljanstva. Ako zeli da se vrati u Crnu Goru da zivi i da se jopet bavi politikom, gospodin Popovic moze da ulozi molbu za ponovno dobijanje Crnogorskog drzavljanstva kojega se jednom odrekao.

    Koje ja drzavljanstvo imam, i koliko sam ih imao, javicu tebe i Grubacu ovih dana. Moram da vam saopstim, za vas tuznu vijest, posjedujem Crnogorski Pasos koji mi je izdat 2008 godine. Ponosim se njime. Zivjeli, i budite mi pozdravljeni!

  7. Veljko B Ilic

    Gospodine Grubacu,
    Vi kao Crnogorski Srbin ste ravnopravni gradjanin nase/vase zemlje. Mozete biti birani za poslanika, pa cak i za sefa drzave. Pitao bih vas, da li vi gospodine Grubacu ispunjavate obaveze kao drzavljanin Crne Gore, i da li aktivno doprinosite njenom razvoju i napretku?

  8. Vojin Grubac

    Naravno, g. Ilicu,
    ja sam protiv toga da se g. Popovicu uzme drzavljanstvo, jer je gospodja Gordana Djurovic donedavno protivzakonito bila ministar u Vladi Crne Gore, sto vi imate drzavljanstvo Australije i Crne Gore, kao i hiljade drugih gradjana Crne Gore. Ono sto mi nije bilo prihvatljivo u vezi Popovica vac sam rekao, s tim sto gospoda iz Vijesti nisu prenijela moj odgovor g. Socu, a on je bio sljedeci:

    “Uopšte mi nije jasno da g. Šoc može bilo kako logički odvojiti najave g. Mila Đukanovića o koalicionoj saradnji sa NS, i iste takve pozitivne signale koje šalje vrh NS, od aktuelnog kvazispektakla oko državljanstva g.Popovića. I uopste, čudno je da g. Šoc ne zna osnovnu činjenicu da ne postoji nikakva šansa da crnogorski građani koji uzmu državljanstvo Srbije ostanu bez njega, osim u slučaju da neznaveno ili politikantski poput g. Popovića taj dokument pošalju crnogorskom MUP-u. Zato sve ovo i liči na politički propagandni dil DPS i NS, gdje predsjednik NS dobija status ugrozenog mučenika, a da to nije, a DPS jos jednom informativno prekida opasni duh saradnje glavnih opozicionih partija, koji je demonstriran tih dana.

    Da bi sve to bilo prožeto nijansom groteske, pojavljuje se plačuća SDP, koja moli na koljenima g. Popovića da “ostane u svojoj državi”. Zato pretpostavljamo da će poslije odluke g. Popovića “da ostane u svojoj državi”, g. Krivokapić i g. Konjević sa suzama u očima ispratiti na avion za Beograd g. Popovića, da bi mu na aerodromu “Nikola Tesla” visoka delegacija Srbije sa osmjehom uručila novi dokument o prijemu u državljanstvo Srbije. Dakle, ne postoji nikakva zloba prema uvaženoj NS, već potreba da se jednom krajnje neukusnom perfomansu g. Popovića i koalicije DPS-SDP da odrednica nekonstuktivnosti i političke netalentovanosti.”

  9. perfect stranger

    Текст госп. Грубача показује да се о озбиљним темама, као што је питање двојног држављанства, може ефикасно говорити и на духовит начин. Иначе, мени је нарочито интересантна епизода из пекиншког ресторана “Гуолизхуанг”, у којој је пет врсника нашло за сходно да се храни гениталијама једне животиње. Ваљда да би постали неустрашиви као што је та животиња. Претпостављам да конобарица Ненси није разумјела језик којим су говорили петорица неустрашивих из разлога што тај језик још увијек није нормиран.

  10. Vojin Grubac

    @perfect stranger

    Postovani gospodine,
    drago mi je ste se pojavili kao komentator na ovom blogu. Pratio sam i ranije s velikim zanimanjem vase visprene komentare.
    Ako je tacno to sto su neki komentatori naglasavali da zivite u Moskvi, pozivam vas veceras u dvadeset casova u restoran Truffaldino da budete u nasem drustvu. To je na ul. Marksistskaya 20/1. M – Taganskaya. Naravno, tamo nema olimpijskih specijaliteta kao kod Nancy.

  11. perfect stranger

    Господине Илићу, овај текст госп. Грубача је представљао за вас изванредну прилику да нас увјерите да сте демократски оријентисани и да се залажете за једнакост свих грађана једне државе, без обзира којој нацији припадали. Умјесто да искористите такву шансу и све нас обрадујете, ви сте прибјегли неким истрошеним ново-монтенегринским флоскулама, типа “одселите се у вашу вољену Србију и тамо уживајте…”, које не само да су неукусне, већ су многима и досадиле. Зашто бисте господина Поповића или било кога другог тјерали на селидбу из ЦГ само зато што је српске нације? Зашто би само Србима било укинуто право на нешто у чему већ годинама уживају припадници неких других народа у ЦГ? Ви сте, рецимо, у прилици да имате више од једног држављанства, али бисте такву привилегију ускратили неким другим грађанима, само зато што су Срби. Уколико неко налази за сходно и у прилици је да добије држављанство неке друге државе, зашто бисте га ви, или било ко други, у томе ометали, и чак му пријетили прогоном? Како бисмо могли назвати такву врсту политике, ако не дискриминацијом?

    Господине Илићу, све су прилике да ће било који грађанин ЦГ српске националности бити у могућности да добије држављанство Србије, и црногорске власти по том питању неће ништа моћи да ураде, осим ако се не одлуче за недемократске методе. Није за искључити њихово прибјегавање таквим методама, али нас историја учи да било какав државни пројекат који се базира на политикама дискриминације и угњетавања једног народа нема шансе за успјех. Осим тога, ако је главна државна стратегија усмјерена ка смањивању броја припадника једне нације на наредном попису становништва, шта рећи осим – јадно.

  12. Vojin Grubac

    Gospodine Ilicu,

    kazete za g.Popovica: “On je slobodan kao gradjanin da odseli u njegovu voljenu Srbiju, i da tamo uziva u svim blagodetima srpskog drzavljanstva.”
    Ovo mi lici na tjeranje! Naravno, uz vrijedjanje covjeka koji voli ne samo Crnu Goru nego i Srbiju. I ovo je dosta povezano sa onim sto je pisao g. Yankee, o mnogim ljudima koji u Crnoj Gori nisu regulisali drzavljanstvo, a koje bi vi vjerovatno otjerali kao i g. Popovica. Cemu taj impuls tjeranja ljudi kod vas? Da li cete mi zamjeriti sto je moja voljena i Rusija, i Srbija, i Grcka, i…
    Smijesno zvuci – ako volis Sloveniju, Dansku, Italiju, …, seli se tamo!
    Mozda bi trebalo crnogorskim gradjanima koji idu u inostrane zemlje dati instrukciju i uputstvo- Ako ti se svidi ta drzava u koju ides, i njeni ljudi, obicaji, duh iatmosfera, pa je zavolis – nemoj se ovamo vracati!?
    Pretpostavljam da vi Australiju mrzite decenijama da ne bi upali u klopku da vam neko kaze – ako je volis ne vracaj se vise u Crnu Goru? Morate izaci iz te caure u kojoj ste zarobljeni, jer su takvi vasi stavovi nekorektni, blago receno.

  13. Vojin Grubac

    I g. Ilicu – da li to tjeranje ljudi vi dozivljavate kao patriotizam, ili se ipak tu radi o cistoj perverziji koja nema nikakve veze sa ljubavlju prema drzavi?? Da li smatrate da pravi patrioti moraju biti gonici ljudi kao sto to vi radite?

  14. perfect stranger

    @ Војин Грубач

    Нажалост не живим у Москви (остала ми је у лијепим успоменама из времена једне дјечачке екскурзије), али са задовољством прихватам ваш позив на вечеру у Труфалдину, под условом да ми ЦОК обезбиједи средства за путовање. Истичем да сам добар спортиста, а познато је колико се ЦОК брине о успјешним спортистима.

  15. Zoran V. Raicevic

    Poštovani,

    koliko sam shvatio g. Grubača, izgleda da će se lakrdija sa crnogorskim i srbijanskim državljanstvom nastaviti, kao i sa ostalijem državnim pitanjima. Stara poslovica veli: Vrana vrani oči ne vadi.

    Koliko se da viđeti, VELJKO RAIČEVIĆ može otići u Srbiju i dobiti srbijansko državljanstvo, iako tamo ne živi i ne treba mu, što je vrlo važno, ispisnica iz crnogorskog državljanstva ili bilo kojeg drugog. Onda kad se VELJKO vrne u Crnu Goru, kad ga priupitaju – đe si bio Veljko, on im prozbori – bio sam kod strine na Dedinju.

    Pošto Veljkova strina će uskoro odapeti, da bi Veljko postavo vlasnik strinine vile poželjno je imati i srbijansko državljanstvo.

    Veljko Raičević ima u isto vrijeme crnogorsko državljanstvo i radi u Vladi Crne Gore, đe inače se može raditi i bez crnogorskog državljanstva ( koje se vazda može završiti preko veze, dovoljno je poznanstvo sa nekim iz MUP-a, može i zapisničar).

    I tako Veljko je vječiti Crnogorac, a tajni Srbijanac.

    Crnogorcima najviše i odgovara srbijanski Zakon od državljanstvu, zato njima i nije u interesu da se promijeni. Jer svi mogu da imaju oba, a da sve bude po Zakonu, osim ako neko nije poavetao, kao g. Popović, pa javno iznosi da ima srbijansko, a da neće crnogorsko.

    S poštovanjem

  16. Yankee

    @Veljko B. Ilic
    Druze Ilicu, jer gospodin nijeste, i da se nijeste upinjali predstavljajuci sebe po stranicama PCNEN lako vas je prepoznati da ste iz vremena jednopartijskog-komunistickog jednoumlja. Mislio sam da upste ne trosim vrijeme sa vama ali to radim zbog ostalih ucesnika u diskusiji. Da ste se samo malo potrudili i procitali dolje pastirano
    “Gospodin Popovic ce rijesiti sve svoje probleme i to na nacin kako to i rade politicari. Politicari su rodili taj problem pa ce ga i odnjihati do punoljetstva.”
    lako bi znali da tema moga interesovanja nije Popovic&Co. vec principi na kojima pocivaju demokratija i pravda. Ili vama ovakve vrednosti nijesu poznate?
    Spocitavate mi srpstvo? Mogao sam pastirati nesto sto sam vec poodavno napisao na ovim istim stranicama ali me mrzilo da trazim. No, parafrazirat cu: Zbog raznih srBijanaca i jos raznoraznijeh crnoGorijanaca (medju kojima ste i vi) ja sam se DRUZE Ilicu poarapio. Ako vi znate rastumaciti taj izraz.
    A to sto zanovetate oko vasih drzavljanstava, pasosa, ponosa i svega sto se vas tice: Hebe mi se!!!

  17. Yankee

    @ Vojin Grubac
    Sto se tice te teme, koju ste naveli, ja zaista u ovom momentu ne mogu da napravim osvrt jer nemam dovoljno podataka.
    ____________________

    “Oprez je majka mudrosti”, rece neko i to mnogo prije nas. A opreza nikada na odmet. Ja vam zaista ne zamjeram. Ipak vas pozivam da mi vjerujete da je prije neki dan s posla otpustena osoba zbog nemanja drzavljanstva koja je u ljeto ‘91 izbjegla u CG kao trogodisnja djevojcica. Svakog dana ocekuju u porodici da otpuste i njenog brata zbog istog problema. Oboje su ovdje zavrsili i osnovnu i srednju skolu.

  18. Milovan Vukov Jankovic

    Teshko toj drzavi koju brane zabranama i restrikcijama prema svojim rodhjenim gradjanima, ta i takva nece biti dugoga vijeka, ako se REZIM u toj drzavi ne aviza, i umjesto maceha postane MAJKA svim DRZAVLJANIMA, da im ne pada na um, da se sele trbuom za kruOm po bijelom svijetu, niti da prose po komshiluku, da im daju rezervno drzavljanstvo.

    Lasta ima prirodni instikt,
    da bude selica,
    a vrabac da bude vjeran domaji i na promaji,
    od toga INSTIKTA se niko ne moze odbranit, dok je svijeta i vijeka,
    te tichice se na tom planu nece mijenjat, ako ne otopli, da nema promaje.

    Ne plashi se DRZAVA od lasta selica,
    nego od same sebe , jer u konkurenciji sa drugima, nije sposobna da se nosi i obezbijedi svim GRADJANIMA PRISTOJAN ZIVOT, svih klasa i rasa, pa mashe prutom umjesto shargarepom.

    Bolje da smanje LICHNE APETITE, i brigu o svom PUPKU & SHUPKU,
    da to shto pokradu i potroshe na luXuz, iskoriste za svoje gadjane i podignu njihovu vjeru u svoju drzavu, da je svi vole kao MAJKU, a da nikome nije MACEHA.

    Lakshe je ovo recheno, nego uchinjeno, jer REZIMLIJE imaju pametnijeg posla, da brane svoj posjed nelegalno stechen od sopstvenih gradjana, koji nijesu izgubili pamcenje nego se dobro sjecaju GAZDE JEZDE & DAFINE ….

  19. Veljko B Ilic

    Gospodo iste krvne grupe, gospodine Grubacu, Perfectni i druze Yankee, zelim da vas zajednicki pozdravim, i da vi svi u toku vaseg zivljenja imate drzavljanstva onoliko koliko sami zelite. Nije vazno da li ste u tim drzavama ikada bili, nije vazno da li cete tamo u tim voljenim drzavama ikada imati stalno mjesto boravka ili ne. Vazno je da se vi osjecate gradjanima tih drzava, ciji pasos treba najhitnije da dobijete, da bi ste ispunili svoje gradjanske duznosti. Najbolje bi bilo da vas prvo proglase “Gradjanima svijeta”, (naravno, u tom vasem svijetu nebi trebalo da se nalazi Montenegro), pa da birate drzavljanstva po vasoj volji.

    Radujeme sto gospodin Grubac aktivno doprinosi razvoju i napretku Crne Gore. To je za svaku pohvalu. Odmah se primjecuje, odkada se on aktivirao, Crna Gora napreduje ubrzanim koracima, ne prema Beogradu, nego prema EU i NATO.

    Nesto, svi vi istokrvni, napominjete da ja ceram Popovica u Srbiju kod Matije. Nije to istina gospodo. Davno nam je gospodin Grubac rekao da ja nijesam “uticajan” i da ne mogu nista promijeniti. Za Popovica sam rekao ovo:”On je slobodan kao gradjanin da otseli u njegovu voljenu Srbiju, i da tamo uziva u svim blagodetima srpskog drzavljanstva”. Ovdje se ne radi ni o kakvom ceranju ljudi, kao sto kaze asistent Vojina Grubaca, onaj Perfektni.

    Primjecujem da nas Vojo poziva na cascavanje svoje istomisljenjake ovih hladnih februarskih veceri u Moskvu. Bolje bi bilo Vojine da tu proslavu odlozite kad malo otopli, i neka to bude u Ponedjenik 30 marta, tada je pazarni dan u Niksicu, a to veselje bi odrzali u hotelu “Onogostu” uz intoniranju Himne nase drzave. Poslije veselja, mogli bi zahtijevati od crnogorske i srpske vlade da izvrse korekcije u njihovim zakonima, da bi drzavljani obje drzave bili jednom potpuno zadovoljni. Zivjeli nam vi iste krvne grupe, kao i oni koji imaju moju krvnu grupu!

  20. Danilo Stojanovic

    “Dok tigar spava, svi gradjani porijeklom iz Crne Gore koji zive u Srbiji, a koji zele crnogorsko drzavljanstvo, trebaju da se ispisu iz drzavljanstva Srbije i dobiju potvrdu da nisu njeni drzavljani. Po dobijanju te potvrde, bez razmisljanja treba predati na isti salter sva dokumenta o zelji da se ipak bude drzavljaninom Srbije. Doticnu potvrdu o ispisu iz drzavljanstva Srbije potrebno je, sa ostalim dokumentima za prijem u drzavljanstvo Crne Gore, predati u crnogorski MUP. Po povratku u Srbiju treba odmah podici dokumenta da si ponovo drzavljanin Srbije, a drzavljanstvo Crne Gore ce se dati u redovnoj proceduri. Ukoliko slucajno osjetite potrebu da potvrdu o ponovnom prijemu u drzavljanstvu Srbije spektakularno i herojski posaljete u MUP CG, tigar ce se probuditi – pa cete morati citav ciklus da junacki ponovite.” V.Grubac

    G. Grubac, nijeste bas talentovani za satiru. Suvise ima mrznje u vama. A mrznja i humor ne idu zajedno. Osim za ljude kao sto su “perfect stranger”- koji nemaju smisla za humor – iz istih razloga.

    Posto ucite Crnogorce iz Srbije i Srbe iz CG, da lazu (i krse zakone CG) nijeste razmisljali o (mogucim) posljedicima “dobrog zakona” Srbije. Sto bi bilo ako bi svi gradjani CG – 650.000 hiljada (jer zaboga mi smo svi poreklom “Srbi”) – lazno izjavili da su “Srbi” da bi dobili sva prava u Srbiji? Da li bi to drzavi Srbiji odgovaralo? I da li bi se s tim slozili gradjani Srbije?

    Da vas podsjetim da je institut “dvostrukog drzavljanstva” vise izuzetak nego pravilo u svijetu. Jer ga vecina drzava ne priznaje.

    To sto su ga uvele Hrvatska, pa Srbija, da bi za lokalne nacionaliste – Tudjmana i Kostunicu – glasali ustase, odnosno cetnici, rasuti diljem planete – je, u najmanju ruku, – diskutabilno. I nije dobar primjer.

    Jedini nacin da se suzbije vasa kriminogena ideja o namjernom i svjesnom krsenju zakona CG, je da se uvedu veoma stroge zakonske kazne za te “pametne glave” koje ce da vas, eventualno, i poslusaju.

    A navodjenje drugih lica na krsenje zakona je takodje krivicno dijelo.

    PS – Ne zelim da ulazim u to ciji je zakon o drzavljanstvu “bolji”. Svaka drzava ima pravo da donese zakone koji njoj odgovaraju.

    Ali nijedna drzava nema pravo da svjesno krsi zakone druge drzave.

    Nadam se da ce drzava Srbija, i vecina postenih Crnogoraca koji zive i Srbiji, biti iznad vasih nelegalnih manipulacija i korektno saradjivati sa CG.

    I jos nesto, cinjenica da ste se vi, i vasi, toliko zapjenusili oko pitanja ” dvostrukog drzavljanstva” samo ukazuje na vase neprijateljske namjere prema drzavi CG.

    Da vas, na kraju, podsjetim na eticku normu “cilj NE opravdava sredstvo” (naravno za politicare vaseg kova – norma je obratna).

    Yankee – svaka zloupotreba bilo kakvih prava, od strane bilo koga, u CG – takodje treba biti strogo sankcionisana. I tu se slazem s vama.

  21. Vojin Grubac

    Gospodine Ilicu,

    uvijek sam spreman da ucestvujem na veseljima, s tim sto predlazem da na tom derneku, sto bi rekli Bosanci, sa mnogobrojnim slavljenicima odslusamo jednu staru himnu Partibrejkersa – “Hipnotisana gomila”.

    ” Mi ne idemo nikud/ i ne radimo nista, mi smo jedna velika hipnotisana gomila…”

    http://www.youtube.com/watch?v=KgGQ96OQX2I&feature=related

    Sto se tice krvnih zrnaca, ne vjerujem da postoji cistota rase, pa se cudim vama koji vjerovatno prihvatate teoriju o amalgamu desetina naroda koji su zivjeli na teritoriji danasnje CG, od kojih su nastali Crnogorci – da postoji razlika u krvnim zrncima bazirana na osnovu ideoloskih razlika.
    Kada sam se prvi put prije dvanaest godina obreo u Celjabinsku, tesko sam se razbolio do te mjere da sam se borio za zivot. Tri puta na granici smrti, sa hemoglobinom koji je padao na 30, nezaustavljivim raspadom
    crvenih krvnih zrnaca, dvije plazmafereze i osamnaest litara primljene krvi je gola statistika toga procesa. Marija Ivanovna, sef Klinike za krv, je bila odogovorna da mi pravilno izabere krv, ne samo po krvnoj grupi / RH i HR faktoru, nego i po mogucnosti sto vise odgovarajucih ostalih podfaktora, kojih ima preko cetrdeset. I nasla se u cudu, kao dr. sci. i vrhunski specijalista koji radi preko trideset godina u svojoj oblasti. Rekla mi je da mi moze naci krv slicnu samo u nekoliko podfaktora, a po ostalim da je to nemoguce, jer je takva krv rijetka. Ustvrdila je se takva krv moze naci samo na Kavkazu i samo kod tamosnjeg malog naroda – Cerkeza.
    Evo ih:

    http://www.youtube.com/watch?v=cPN1GP9hgHA&feature=related

    Zato, nemojte se zalijetati pricom o krvnim zrncima. Otidjite do Marije Ivanovne, jer ona to zna bolje od vas.
    Ko zna, mozda smo vi i ja g. Ilicu braca Cerkezi?! Ako ispadne da ste Kabardinac, tada smo dva susjedna plemena.

  22. Vojin Grubac

    @Yankee

    Postovani gospodine,

    ja vam vjerujem. S obzirom na to da sam pratio vase ranije komentare, a mogu reci da su oni bili jako dopadljivi i izbalansirani, to ne sumnjam da vi mozete na tu temu napisati odlican tekst.
    Ostaje pitanje – kako ga objaviti. Mislim da je najbolja sljedeca varijanta…

    Evo, ja predlazem gospodinu Dusku Vukovicu da se otvori novi blog – blog citalaca PCNEN, u kojem ce se objavljivati probrani tekstovi citalaca, ucesnika u komentarima blogova PCNEN, pod njihovim nikom.

    Ukoliko ta varijanta nije moguca, tada vam predlazem sljedecu varijantu – da svoj tekst posaljete redakciji PCNEN, koju bih zamolio da mi ga proslijede na moju, redakciji poznatu, adresu gmail.com, i ako nemate nista protiv ja cu ga objaviti na ovom mom blogu, s naznakom da je to vas tekst. Ako smatrate da je to potrebno, ja bih ga mogao dotjerati po vasoj zelji, a ako nije neophodno neka ide u dostavljenoj verziji.

  23. Vojin Grubac

    @yankee

    Napravicu malu paralelu, osobe koje ste spomenuli su izbacene s posla u drzavi u kojoj su provele sedamnaest godina.
    Evo teksta na PCNEN:
    http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=35585

    ” Šezdeset posto Švajcaraca se na referendumu, održanom juče, izjasnilo za proširenje sporazuma o slobodi kretanja građana EU, kojim se sada i građanima EU iz Bugarske i Rumunije omogućava da se nastane i zatraže posao u Švajcarskoj.”

    Namece se pitanje – ako sada vlast Crne Gore ne dozvoljava pravo na rad i dostojan zivot bez proganjanja gradjanima koji su proveli u njoj skoro dvije decenije, kako misle da regulisu ta pitanja kad CG udje u EU, i kada nece biti dozvoljeno vlastima CG da zabrane pravo da se nastane i da rade u Crnoj Gori – desetinama hiljada ljudi koji mogu doci iz: Bugarske, Rumunije, Albanije, kosovskim Albancima i slicno?
    Mozda na ovo pitanje moze dati odgovor g. Stojanovic i g. Ilic?!
    Da li ste gospodo Stojanovicu i Ilicu protiv toga da se u Crnu Goru naseli, recimo, par stotina hiljada Albanaca sa Kosova i iz Albanije, na desetine hiljada Bugara i Rumuna, …, i kako to mozete regulisati ako CG udje u EU, i dobije ultimatum kao Svajcarska a protiv ste toga?

  24. Vojin Grubac

    G. llicu,

    ako ste odslusali himnu Partibrejkersa i ako vam se ona neizostavno dopala, predlozio bih da na svecanom derneku sljedeca pjesma bude takodje od iste grupe. Tu pjesmu bi posvetili rukovodstvu drzave, a to rukovodstvo u pjesmi ima status – “slatke male”, jer su naociti i mali pred Roderikom.

    http://www.youtube.com/watch?v=GDSfSV1fvVU&feature=related

    Sa stihovima poruke: “Mozes da lajes, mozes da rezis, mozes da ostanes a mozes i da bezis/ Bez duse si niko, bez duse si nista/ Kupujes, prodajes, oduzimas i dodajes…”

  25. perfect stranger

    @ Danilo Stojanović

    “G. Grubac, nijeste bas talentovani za satiru. Suvise ima mrznje u vama. A mrznja i humor ne idu zajedno. Osim za ljude kao sto su “perfect stranger”- koji nemaju smisla za humor – iz istih razloga.” – Danilo Stojanoviću

    Gospodine Stojanoviću, ne znam na osnovu čega tvrdite da u meni ima (suviše) mržnje. Iznijeli ste jedan ozbiljan sud, pa bi bilo korektno s vaše strane da ga obrazložite. Nikoga je ne mrzim gosp. Stojanoviću, pa ni vaše političke miljenike koji su nas tako usrećili za posljednjih 20 godina (za njih sam rezervisao neke druge vrste osjećanja). Neću ulaziti u suštinu vašeg komentara – to nas ničemu ne bi dovelo – jer sam u više navrata primijetio da vi nijeste u stanju konstruktivno da polemišete. Konstatovao sam sljedeće: da biste efektnije (po vašem mišljenju) iznosili neka vaša gledišta, vi se koristite komentarima drugih strana, ali ih ne prenosite niti tumačite ispravno, već se trudite da ih izvitoperite i uobličite kako bi bili pogodno sredstvo za iznošenje tih vaših “istina”. Ja sam u više navrata raskrinkavao takvu vašu taktiku (smatrao sam da se radi o smišljenoj radnji) i demontirao neke vaše proizvoljnosti, nakon čega bi obavezno nastupalo vaše ćutanje, a i moje uvjerenje da takvo ćutanje predstavlja vaše povlačenje i spoznaju o neodrživosti nekih vaših teza. Sada sam, međutim, sklon da pomislim da vaše iskrivljeno prenošenje i razumijevanje komentara druge strane ne predstavlja rezultat neke smišljenje radnje, već nesposobnosti za pravilno čitanje i razumijevanje teksta. Legere et non intellegere est tamquam non legere. Ukoliko je tako, mislim da bi takvo stanje stvari za vas bilo povoljnije.

    Gospodine Stojanoviću, u vašim često dosadnim, besadržajnim, ali zato beznadežno dugim komentarima se moglo mnogo čega primjećivati, ali nikad duhovitost ili prisustvo humora (i vjerujte mi da ovo moje uvjerenje uveliko prethodi objavljivanju vašeg posljednjeg komentara). Vi ste, po mom mišljenju, tipičan primjer čovjeka koji, kada mu se ispriča neki dobar vic, slegne ramenima ili traži dodatna objašnjenja od besjednika. Nakon tri – četiri ponovna pričanja istog vica, pojačane gestikulacije i objašnjenja kod pričaoca (“vidiš – tu je ironija”, “tu se treba malo nasmijati”, “ne – to je parodija”, itd.), takav tip čovjeka na kraju obično izjavi: “aha, znači tu je bila caka!” i grohotom se nasmije. Iz ovih razloga me i vaša ocjena o odsustvu smisla za humor kod mene neobično raduje i učvršćuje u ubjeđenju da bih mogao krenuti stazama Čaplina ili Kitona. Ako sam nekada i imao nedoumice o istančanosti sopstvenog smisla za humor, vi ste ih, gospodine Stojanoviću, iznošenjem vaše ocjene nepovratno odagnali. I na tome vam hvala. S poštovanjem,

  26. Yankee

    @ Danilo Stojanovic

    To sto su ga uvele Hrvatska, pa Srbija, da bi za lokalne nacionaliste – Tudjmana i Kostunicu – glasali ustase, odnosno cetnici, rasuti diljem planete – je, u najmanju ruku, – diskutabilno. I nije dobar primjer.
    Danilo Stojanovic
    _____________________________

    Gospodine Stojanovicu, pa za Boga miloga, svi znamo da pomenure licnosti vise nijesu na politickoj sceni. Cak je jedan i pokojni i to svi znamo. Mozda su zakoni o dvojnom drzavljanstvu pravljeni za njihova vremena ali ipak ti zakoni i danas su u opticaju kada su na vlasti sasvim neke druge garniture kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji. Ja znam da je na CG jelovniku veoma omiljena poslastica tipa Milosevica i Kostunice. Ali njih nema, kao sto nema ni Djindjica.

  27. Vojin Grubac

    Postovane kolege komentatori,

    s obzirom na to da cu biti odsutan nekoliko dana, to necu biti u mogucnosti da ucestvujem u eventualnoj polemici. Nadam se da sve to o cemu mozemo dodatno razmijeniti misljenje moze sacekati neki novi tekst.
    Hvala vam za dosadasnje komentare. Ukoliko ipak budem u mogucnosti da se osvrnem na neki komentar koji bi mogao da uslijedi, bice mi zadovoljstvo.

  28. Yankee

    Gospodine Grubac,
    Zahvaljujem na ponudi i nemam nista protiv ako neko misli da neki moj post moze koristiti kao postavka nove teme na blogu i jos to prihvati Redakcija. Uz sva uvazavanja kako prema vama tako i prema Redakciji nije mi namjera da blogujem ni ovdje ni bilo gdje drugo iako sam prisutan na jos nekim blogovima. Zato molim i vas i Redakciju da ne dopunjavam svoje postove jer se plasim da necu biti autentican u mjeri kako sam navikao. Ostavljam mogucnost Redakcji za korekturu mojih postova ukoliko nadju za shodno da neki od njih promovisu za novu temu. Istu mogucnost imate i vi.

  29. Veljko B Ilic

    Gospodine Grubacu,
    Radujeme (with all my Heart), sto vam je uspjela ta tranfuzija krvi u Celjabinsku prije 12 godina. Ja sam prvi poceo nesto da komentarisem o krvnim grupama, ne shvatajuci da ste vi imali tranfuziju krvi koju su dali Kavkaski Cerkezi, i tako zahvaljujuci Mariji Ivanovnoj, mi danas mozemo da komentarisemo, i da se radujemo zivotu.

    Mnogi od nas su primijetili da ste se puno promijenili za poslednjih 12 godina. Moji izvori kazu, da ste prije bili mnogo drustveniji, nenametljivi, i voljeli ste da salusate i druge sta hoce da kazu. Sada ste potpuno drugciji: Przeci do zla Boga, pa pomocu nekih vasih himni vrijedjate mirne komentatore, forsirajuci da slusaju stihove iz te himne: “Mozes da lajes, mozes da rezis..” Kada vam se pomene ona nasa Himna koja nikoga ne vrijedja, “Oj svijetla majska zoro..”, odmah vi se povisi krvni pritisak.

    Citao sam davno u jednom Medicinskom zurnalu o psihickim ponasanjima pacijenata koji su imali tranfuziju krvi. Doktori kazu, da oni pacijenti koji su dobili tranfuziju krvi od osoba sa drugog geografsko podrucja, ponasaju se mnogo drugcije, nego da su dobili tu tranfuziju krvi sa svog geografskog podrucja gdje su se rodili. Ima tu neke istine, bezobzira sto se analizom dokazuje da i primalac, i davalac ima istu krvnu grupu. Ja vjerujem, da ste kojim slucajem imalu tu uspjesnu tranfuziju u Crnoj Gori, koristeci nasu crnogorsku krv, vi bi se gospodine Grubacu ponasali drugcije. Vas krvni pritisak bi bio normalan, cak i kad bi se svirala nasa Himna, ili kad bi razgovarali sa “prokletim” Dukljanima.

    Da bismo stvarno saznali potpunu istinu o krvnim zrncima, i o krvnim grupama, morali bi smo primijeniti novu naucnu metodu ‘Genetskog Mapiranja’. Otkrice srukture DNK prije 50 godina nam danas dozvoljava da tacno utvrdimo nasu daleku proslost i kada su se prvi put pojavili anatomski moderni ljudi-Homo Sapiens. Tako, naucnim metodama mogli bi utvrditi koje drzavljanstvo najvise odgovara nasem genetskom sastavu, i valjda tada, nebi bilo nikakvih nesporazuma izmedju gradjana Crne Gore i Srbije.

  30. Mirjana Kuljak

    Postovani gospodine Grubac,

    posto sam propustila priliku da se zahvalim Akademskoj alternativi i Vama licno zbog reagovanja povodom prijetnji koje je DPS uputio povodom moje izjave o predizbornoj koaliciji, koristim ovaj Vas blog da to ucinim i pred onim ljudima koji, vidim, prate i Vas i ostale blogove.

    Meni je jako zao sto mi u Crnoj Gori nemamo dovoljno kapaciteta ni volje da ukazemo na to da su svi izbori pokradeni i da se u odnosu na tu cinjenicu organizujemo i delujemo, ne bi li doslo do organizacije prvih legitimnih izbora.

    Uz izvinjenje sto sam iskoristila ovaj blog za “staru temu”, srdacno vas pozdravljam.

    Mirjana Kuljak

  31. Darko Vidovic

    Dragi Svi,

    Ja sam u dilemi pa bih vas zamolio za savet. Naime, ja sam Srbin, moja supruga je Crnogorka. Trenutno zivimo u Londonu, ali i razmisljamo da se vratimo na prostore S ili CG.
    Ne razumem uopste zasto bi problem bio da ja uzmem Crnogorsko drzavljanstvo pored Srpskog, i da moja supruga uzme Srpsko drzavljanstvo pored Crnogorskog. Pogotovo sto nam je sada familija i u Srbiji i u CG i sto se osecamo da su obe zemlje nase. Ako sve bude u redu i jednog dana budemo imali decu sta ce oni da budu? S ili CG? Zar ne moze oba?

    Hvala vam na savetu

    Pozdrav
    Darko Vidovic

  32. Vojin Grubac

    Postovana gospodjo Kuljak,

    vase ovim Vasim pismom cu svakako upoznati moje kolege iz AA, a u njihovo ime Vam se zahvaljujem na paznji koju ste obratili nasim stavovima.
    Kao sto vidite, na stare postove ja dosta rijetko ulazim, tako da mi necete zamjeriti sto sam Vase pismo tek sada otvorio.
    Mogu Vam reci da je situacija oko Vase reakcije u javnosti i istupanja g. Popovica pokazala da se u javnosti Crne Gore desavaju cudne deformacije, koje su ocigledno i do sada postojale – samo su na najnevjerovatniji nacin potvrdjene.
    Kod mene se rodila sumnja da postoje takve stvari kada je, svojevremeno, izvrsen napad na Zeljka Ivanovica. Moju ostru reakciju na taj dogadjaj, koja je bila cak i preostra, “Vijesti” nisu objavile. Zacudo, “Pobjeda” je tu reakciju objavila u cjelosti.
    I tako, imam osjecaj, da Apel povodom nekog nemilog dogadjaja u smislu podrske ugrozenoj osobi iz odredjenog kruga mogu potpisati samo odabrani koji se nalaze u tom krugu. Tada se logicno postavlja pitanje – da li je zrtva u stvari “zrtva”, i da li se radi o projektu u kojem “zrtva” i dio potpisnika podrske “zrtvi” zele imati ekskluzivitet iz nekog odredjenog, nama nepoznatog, razloga?
    Cak i da se radi o tome, ja opet ne vidim smisao, tim prije sto se isti slucaj u par dana desio i sa Vama – tako da je bilo kakav razlog diskriminacije u podrsci diskriminisanim osobama dozivio povratni talas, koji je sve stavio pod sumnju.
    Na kraju, zelim da Vas pozdravim i da Vam u ime kolega iz AA izrazim puno postovanje. Na nasu podrsku mozete uvijek racunati.

  33. Vojin Grubac

    G. Vidovicu,
    ne postoji drugi nacin za dobijanje dvojnog drzavljanstva osim onoga sto sam naveo na kraju teksta. Nazvao bih taj nacin – legitimnim oblikom zaobilazenja diskriminacije u dobijanju drzavljanstva.
    ” Ako nece Muhamed brijegu, hoce brijeg Muhamedu”!
    Vlastima CG nije u interesu da iseljenicima iz Crne Gore i clanovima njihovih porodica daju drzavljanstvo, jer bi oni mogli glasati protiv vlasti. Samo je to glavni razlog i nijedan drugi.

Submit a Comment