Tomanović: Staviti pod lupu i druge eparhije

Objavljeno: 17.02.2010, 08:24h

Poslije istrage koju je srpska policija zbog malverzacija pokrenuo protiv najbližih saradnika vladike raško-prizrenskog Artemija, poznavalac prilika u SPC, istoričar Milorad Tomanović je ocijenio da bi pod lupom trebalo da se nađu i druge eparhije. Iako nije iznio nikakva saznanja, Tomanović je za B92 rekao da je poznato koje vladike voze skupe automobile i imaju velelepne vile. "Videli ste one slike onih dvorova vladika Vasilija Kačavende, gde jedna komoda košta više nego možda automobil vladike Artemija. Gde je tu mitropolit Amfilohije, gde je vladika Irinej Bulović? U čemu vi mislite da se vladika Iriniej Bulović vozi!? U Jugu? Ne verujem, ali ono što hoću da kažem je da oni koji sada čiste, koji sada to sređuju, koji to sada rade bi trebalo da dođu i do tih pitanja. Ko će vladiki Irineju Buloviću da kaže- vladiko, prodaj taj auto, kupi upola jeftiniji, a ostalo daj za kuću Sigurnu itd", objašnjava svoje mišljenje Tomanović. Prema Tomanovićevoj ocjeni, Vladika Atanasije koji je postavljen za administratrora u raško prizrenskoj eparhiji, nije najmudrije rešenje. "Oko vladike Atanasija treba da se setimo 1994. godine, Sarajeva i izjave -nastavite dalje sa opsadom. Setimo se priče o loju i muslimanima koji smrde, a pretpostavljam da svi znaju da je većinsko albansko stanovništvo muslimansko. I sad ne znam da li je on baš pravi čovek da smiruje, jer tamo je potreban čovek koji je melem, a ne kiselina koja će ranu da rastvara", kaže on. Tomanović kaže da je vladika Atanasije imao tri eparhije i sve tri ostavio, da se žalio na bolest, a da sada radi u trusnom području. On je citirao vladiku Nikanora koji je, svojevremeno, za Atanasija rekao – "iza njega niko ne stoji nego sam đavo".

Poslije istrage koju je srpska policija zbog malverzacija pokrenuo protiv najbližih saradnika vladike raško-prizrenskog Artemija, poznavalac prilika u SPC, istoričar Milorad Tomanović je ocijenio da bi pod lupom trebalo da se nađu i druge eparhije.

Iako nije iznio nikakva saznanja, Tomanović je za B92 rekao da je poznato koje vladike voze skupe automobile i imaju velelepne vile.

"Videli ste one slike onih dvorova vladika Vasilija Kačavende, gde jedna komoda košta više nego možda automobil vladike Artemija. Gde je tu mitropolit Amfilohije, gde je vladika Irinej Bulović? U čemu vi mislite da se vladika Iriniej Bulović vozi!? U Jugu? Ne verujem, ali ono što hoću da kažem je da oni koji sada čiste, koji sada to sređuju, koji to sada rade bi trebalo da dođu i do tih pitanja. Ko će vladiki Irineju Buloviću da kaže- vladiko, prodaj taj auto, kupi upola jeftiniji, a ostalo daj za kuću Sigurnu itd", objašnjava svoje mišljenje Tomanović.

Prema Tomanovićevoj ocjeni, Vladika Atanasije koji je postavljen za administratrora u raško prizrenskoj eparhiji, nije najmudrije rešenje.

"Oko vladike Atanasija treba da se setimo 1994. godine, Sarajeva i izjave -nastavite dalje sa opsadom. Setimo se priče o loju i muslimanima koji smrde, a pretpostavljam da svi znaju da je većinsko albansko stanovništvo muslimansko. I sad ne znam da li je on baš pravi čovek da smiruje, jer tamo je potreban čovek koji je melem, a ne kiselina koja će ranu da rastvara", kaže on.

Tomanović kaže da je vladika Atanasije imao tri eparhije i sve tri ostavio, da se žalio na bolest, a da sada radi u trusnom području.

On je citirao vladiku Nikanora koji je, svojevremeno, za Atanasija rekao – "iza njega niko ne stoji nego sam đavo".

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register