Lako je ćerati, teško je ne ćerati

by | jan 23, 2010 | Blog | 17 comments

Oooog mene! Og!

Piše: Ovlašćeno lice

Otvori vrata onome koga gone, a zatvori progonitelju!

Tako – nekako je naukovao vojvoda Marko Miljanov, prepisujući direktno iz narodnih glava, koje su, je li, vazda pune mudrosti.

Ove se Markove, oću reći narodne, drži crnogorska policija i nacionalni javni servis.

Svi se dali u poćeru za nekim Pljevljacima koji su, navodno, organizovaali šverc neke grdne količine droge iz preko Atlantika (čuš Pljevljaci da to učine!), a naša policija i RTCG odlučili da se, koliko se sada može viđeti, makar toj poćeri ne priključuju.

Slutim kako vojvodino srce poskakuje od radosti zbog toga što mu se preci još odazivaju na "Primjere čojstva i junaštva".

Oooog mene! Og! 

17 0 komentara

 1. Maja

  Vi ocekujete da drzavna TV bude kao privatne TV koje zive od spektakularnih vijesti i neprovjerenih prica sa samo njima poznatim informatorima… Jesu – samo sto nisu, a kad ce – to je pitanje…
  Ima tu razlike, samo treba shvatiti.

 2. Neon

  Odlično Ovlašćeni!

  Majo, jesi čula da je Milo dobio dugme od Bajdena? Spektakularno a provjereno. To su nam državni javili kao eksluzivu.

 3. Maja

  Postovani Neon, ja razumijem sta znachi taj gest u Americi, a znam i da je to nerazumljivo mnogima u CG. Takodje znam da se u CG kad neko izrece: “Oooog mene! Og! ” , tad se iz postovanja pita: ” A sto Vas boli?”.. I onda ide utjeha.
  Ali, kako tjesit sem logicnim tumacenjem problema, a to znachi objasniti da nedostatak adrenalina koje pruzaju senzacionalisticke priv TV i uopste mediji, nije i ne moze biti u kontekstu urednistva ni jedne drzavne TV.
  Ovisnost i navika za senzacijama nisu problem drzavnih medija.
  U ovom slucaju se radi o provjerenoj chinjenici, a u drugom slucaju se radi o “provjerenim izvorima” ali javnosti nepoznatih informatora.

  S postovanjem,

 4. Cajo

  “… u drugom slucaju se radi o “provjerenim izvorima” ali javnosti nepoznatih informatora.”

  Nepoznati?

  “Uprava policije Crne Gore je nešto prije 16.00 sati danas izdala saopštenje da su policijske snage “jutros preduzele intenzivne aktivnosti u cilju pronalaska D.Š, za kojim je NCB Interpol Beograd raspisao međunarodnu potjernicu”.”

  Prepoznati.

 5. zoki

  Kako smo postali ljigava zemlja ,Evo 3 mjeseca se prica o ovim organizatorima iz Pljevalja i sada kada se policija sa njima dogovorila da nestanu poceli su da ih ceraju i svi se prave ludi pa i mi citaoci ,jadno bijedno i ponizno a djeca nam umiru od droge

 6. Maja

  Cajo, upravo ste potvrdili o cemu sam govorila. Bravo.
  Ozbiljni mediji, u ovom slucaju drzavni, prenose samo provjerene sluzbene informacije. Ne “istrcavaju” sa informacijama bez dobre provjere. Uostalom, informacija je potekla iz medija druge drzave i to u formi spektakularne vijesti da se radi o drzavljaninu CG, a ….citat nije potreban, prochitali ste.

 7. Cajo

  “Ozbiljni mediji, u ovom slucaju drzavni, prenose samo provjerene sluzbene informacije.”

  Samo “sluzbene informacije”?! Znaci nista, ako nijesu potvrdili “sluzbeni organi”? Cak iako se informacija dobije od neposrednih aktera? A sta cemo sa istrazivackim novinarstvom, koje upravo treba da pokusa da sazna ono sto “sluzbeni organi” pokusavaju da sakriju od javnosti? Da li to znaci da je Washigton Post u Watergate-u prekrsio novinarska pravila, jer svoje vijesti nije pravio na osnovu “provjerenih sluzbenih informacija”? Kakve veze ima sto su neku vijest objavili strani mediji? Da li to znaci da u Crnoj Gori ne treba objavljivati vijesti zato sto su izvor Ruters, ili France Press? I kakve veze ima cije drzavljanstvo ima doticni? Da li po toj logici nije trebalo dirati one “biznismene” iz Santa Corone koji su vrsljali po crnogorskom primorju?

  Samo cu se sloziti da mediji ne bi smjeli da objavljuju informacije koje nijesu provjerene. A u novinarstvu se zna kako to treba raditi. Nazalost, tacno je da se kod nas veoma cesto u medijima objavljuju informacije koje nijesu provjerene i da (neki) mediji slobodu govora shvataju kao slobodu lajanja. U tom dijelu imam razumijevanje i za Majinu rezervisanost. I samo u tom dijelu. Nikako se ne mogu sloziti da mediji treba da objavljuju samo “sluzbene informacije”. Makar bile provjerene. To bi bio kraj novinarstva. I raj za diktatorske rezime.

 8. Maja

  Postovani Cajo, vjerujem da vi novinare zamisljate kao detektive iz TV serija ili tuzioce koji ispituju svedoke, masta je chudesna, ali njihov posao nije taj o kojem govorite.
  Koliko znam svaki susret novinara sa kriminalcima mora biti prijavljen prije ili kasnije, a novinari takodje mogu biti dobri “jataci” bilo kojoj kriminalnoj sferi djelovanja u drustvu, pa im “epoleta” novinara ne daje neki poseban kredibilitet u odnosu na bilo koga drugog i to ne odbija sumnju od sauchesnistva. U istrazivalachkom novinarstvu postoji povod, lobi, i cilj, i to je veoma lako i potrebno utvrditi.
  Drzavna TV mora ispitati sve informacije prije iznosenja u javnost, pa takva procedura iziskuje mnogo vise vremena od c/p i pustanja u “etar”.
  Poznato je da je narod na Balkanu sklon uvjerenjima u neistine nakon par puta ponovljenih u medijima (na zapadu se mora ponoviti mnogo puta), i to je velika opasnost za kreiranje ostre atmosfere protiv bilo koga.
  Da li se radi o labilnijim ili bezobzirnijim karakterima, to je vec za dublju studiju.
  Dakle, moj oprez je opravdan, pa senzacionalisticke nesluzbeno objavljene info bez dokaza za svaku napisanu rijech, dozivljavam kao teshki kich novinarstva.

  Nadam se da gospodin Ovlasceno Lice nema vise razloga da ogce :”Oooog mene! Og! ”
  Simpa:D

  🙂
  S postovanjem,

 9. Neon

  Majo, kako onda da razumijemo eksluzivna saznanja Pobjede (takođe državnog glasila), da se Šarić skriva u Hrvatskoj ili Švajcarskoj?

  Državni list se poziva na “nezvanični izvor”?

  Usput, i TVCG se mnogo puta pozivala na nezvanične izvore. Naravno, isključivo u situacijama kada su nezvanični izvori dojavljivali Šefu podobne informacije.

 10. danilo stojanovic

  Maja je potpuno u pravu.

  Ali me zabrinjava sto se u CG, od strane odredjenih ljudi/grupa, sve mjeri po nekim izuzetno visokim kriterijumima. Koje ne primjenjuju na druge – koji su im “simpaticni”.

  Ono sto jos vise zabrinjava je sto se, kako Maja kaze, koriste u javnosti lazne vijesti, koje bi, po gebelsovskom principu, poslije odredjenog vremena, tj. ponavljanja, trebale da budu prihvacene kao istina.

  Veliki dio napada na situaciju u CG je u tom stilu i u tome prednjace politicari, pa i neki intelektualci – profesori/naucnici – koji bi trebali da primjenjuju naucne metode (provjere) a ne “olajavanje”.

  I u USA se vodi velika rasprava u vezi FOX TV koja, umjesto (objektivnih, potvrdjenih) vijesti plasira – preko svojih, vise nego pristrasnih, komentatora – svoje negativno misljenje o Obaminoj administraciji (Vladi). Tu se upravo podvalci razlika izmedju pravog novinarstva i vijesti, i metoda koje koristi FOX TV.

  Posto su glavni mediji u rukama velikih korporacija, borba za istinu se prebacila na Internet i na razne blogove. Medjutim, i tu je podjela na “lijeve” i “desne” drasticna pa se u tim borbama istina izgubila. Poseban je problem sto se i drustvo podijelilo pa skoro niko vise ne cita, ili slusa, sto druga strana kaze. To moze samo da vodi do relativizacije istine i do velikih podjela u drustvu, koje mogu lako da zavrse u gradjanskom ratu.

  Ima li boljeg primjera kako “lazne vijesti” mogu da zatruju citave narode i drustva, nego ono sto se desilo kod nas u 80-im godinama. Novine, i nesavjesni, korumpirani novinari, doveli su nase narode do usijanja – i, na kraju, do krvavog rata. I umjesto da se opametimo mi i dalje njegujemo lazi i “olajavanje” protivnika umjesto pokusaja da se utvrdi istina.

  Istrazivacko novinarsvo umire na Zapadu, a kod nas se nije ni rodilo.

  Medjutim, posljedice ovog “ubijanja istine” su podjednake u svim drzavama bivse SFRJ. I tu CG nije nista ni gora, ni bolja. Mada, s druge strane, ja ne vidim mnogo “Monitora” oko nas? Tako da mozda imamo neku blagu prednost.

  P.S. – Organi bezbjednosti tvrde da osobe pomenute u ovom blogu “nijesu drzavljani CG”?
  Naravno, to ne umanjuje njihovu duznost da ih privedu pravdi.

 11. Cajo

  “Maja je potpuno u pravu. ”

  Ne slazem se. Jer, ako je Maja “potpuno u pravu” to bi znacilo da istrazivacko novinarstvo ne bi trebalo ni da postoji. Upravo zato sto se istrazivacko novinarstvo po definiciji ne bazira na “zvanicnim” izvorima, nego, kao u Waterrgate-u, pokusava da na drugi nacin sazna “skrivanu stranu”, odnosno prave cinjenice. Kao, sto je, na primjer, BBC pokusavao da sazna stvarne razloge za ucesce V. Britanije za intervenciju u Iraku. Jer, “zvanicna informacija” je glasila da je razlog lezao u posjedovanju oruzja za masovno unistavanje od strane Iraka. Sada i ptice na grani znaju da je ta “zvanicna” informacija bila obican “bullshit”, da upotrijebim termin V. Nedovica. Zvanicni organi, ukljucujuci policiju, mogu imati razne razloge da izvrnu cinjenice i ne saopste istinu. Takav je, na primjer, bio slucaj sa prebijanjem onog nekadasnjeg boksera Pejanovica u policijskom pritvoru u Podgorici. Zna se sta je bilo zvanicno saopstenje policije, kao sto se zna i sta se saznalo na sudskom pretresu. Da nije bilo medijskog pritiska i da se vjerovalo samo “zvanicno provjerenim informacijama”, nikada se ne bi saznalo sta se stvarno desilo.

  Svako bira u sta zeli da vjeruje. I svi mogu iskreno vjerovati u ono u sto zele da vjeruju. Zato su svi ljudi na neki nacin pristrasni. I zato je uloga medija toliko vazna i ujedno moze biti opasna. Po zlu je ostala zapamcena uloga drzavnih medija, kod nas “Pobjede” i RTCG, pocetkom 90-ih. Treba li podsjecati da su se laz i mrznja sijali i na osnovu “zvanicno provjerenih” informacija? Naravno, ponekad je veoma tesko odluciti u koju vijest se treba vjerovati. Ali valjda glava sluzi da se njome razmislja, a ne da se umjesto glave razmislja televizorom, kako neko duhovito primijeti tokom tih poganih 90-ih.

  Ako se uloga medija svede na to da prenosi samo vijesti iz zvanicnih izvora, to bi znacilo da se uloga medija svodi na neku vrstu glasnogovornika zvanicnih organa. A da li je to zaista uloga medija? Naravno, i na ovo pitanje se moze odgovoriti razlicito, zavisno od onog sto se od medija ocekuje. Ako Maja i Danilo zele da vjeruju u samo “zvanicno provjerene” vijesti, to je vas izbor. Go ahead. I beg to differ.

 12. perfect stranger

  Дакле, кренуло се с причом да не треба објављивати спектакуларне, непровјерене вијести, и направила се јасна разлика између државне и приватних телевизија (у овој прилици нећу отварати причу о монтенегринској државној телевизији, леглу непрофесионалности и генератору подјела и неједнакости у ЦГ).

  Затим, када је након неколико сати домаћа полиција схватила да није могуће даљње игнорисање проблема, и када се утврдило да је вијест провјерена и вјеродостојна (и да информатори нијесу познати “само некоме”) – умјесто очекиваног рецитовања mea culpa-e, приступило се тврдоглавој одбрани државне телевизије и патетичној констатацији “да осумњичени није црногорски држављанин”. Ето сламке спаса; нијесу битне пословне везе осумњиченог с режимом (јер су то непровјерене информације, је ли?), није битан сав тај заплијењени кокаин – кључна информација се налази у чињеници да “осумњичени није црногорски држављанин”. Ето кључа за спас режима! Још када се установи да је осумњичени некад био про-српски оријентисан – уживанција!

  Међутим, пренебрегава се једна ствар: уколико је стабилност економског система у овој држави у директној зависности од ”пословања” нарко-картела, шта ће се десити ако падне још понека пошиљка?

  Госп. Стојановићу, већ сам вам у једној прилици рекао да мислим да сте коректан човјек: мислим да је крајње вријеме да престанете да браните овај срамни режим. Рекао бих да је то цивилизацијска дужност слободног грађанина.

 13. Yankee

  P. S.
  Госп. Стојановићу, већ сам вам у једној прилици рекао да мислим да сте коректан човјек: мислим да је крајње вријеме да престанете да браните овај срамни режим.
  ____________________

  Gospodine P.S. ne cini li vam se da korektnost i sram nijesu slicne supstance i da se hemijski ne mogu sjediniti. Ja veoma rado citam i vas i g. Stojanovica ali korektnost koju vi spominjete ja ne primjecujem. Ne primjecujem je upravo iz razloga koje i sami navodite: g. Stojanovic u svojim komentarima nikada nema negativnog osvrta na bilo sto a sto se tice aktuelnog rezima pa ja njega na ovom blogu dozivljavam ko covjeka na sluzbenoj duznosti za odbranu svega onoga sto vi i mnogi drugi kritikuju.
  Ali kad sam vec uzeo nesto da napisem onda cu se i osvrnuti na temu. Ovdje se najvise vremena trosi na nekakve “izvore infomacija”. Zvanicne, nezvanicne, poluzvanicne i kojekakve budalastine. Bloger je jasno postavio pitanje: hocemo li hapsiti kriminalca ili necemo, hocemo li hapsiti Terzica, zasto dajemo utociste kroz drzavljanstvo belosvetskim kriminalcima pa makar oni bili i bivsi predsednici nekih vlada iz nekih samozvanih drzava, hocemo li sve crnogorske siledzije kaznjavati sa 400 eura kao, naseg svevisnjeg Miomira…

 14. perfect stranger

  @ Yankee

  Ја сам заправо пошао од претпоставке да, у случају госп. Стојановића, нека погрешна разумијевања и тумачења ствари и појава у животу и свијету не морају исходити из зле намјере, тј. не морају да буду намјерна. С друге стране, свјестан сам да не примјећивати погубну политику двадесетогодишњег монтенегринског режима је еквивалентно непримјећивању слона у посластичарници у којој се налазимо.

 15. danilo stojanovic

  Nijesam, niti cu ikada, da “branim” ovu (ili bilo koju drugu) nespobnu ili losu Vladu – branim samo principe.

  Mislim da sam uvijek kritikovao lose poteze ove Vlade i njenih losih politicara. Medjutim, jesam se borio protiv apsurdnog izjednacavanja Vlade i CG (kao drzave). Naime, po mojem misljenju, napadi na Vladu se uglavnom svode na napade na nezavisnu CG. Kada bi kritike Vlade bile usmjerene na njen los rad, bio bih na istoj strani. Ali, ako neko, koristi losu situaciju u CG (koja nije samo rezultat loseg rada Vlade) da bi napadao validnost nezavisne CG, s pozicija “veliko-srpstva”, kao neuspjelu (da ne pominjem onaj standardni izraz “mafijasku”) drzavu, onda iznosim svoj, suprotan, stav.

  Ja, naime, smatram da CG moze imati buducnost samo kao nezavisno i slobodno drustvo. I, takodje, smatram da je osnovni cionioc/nosilac demokratije – gradjanin, a ne neka partija, nacija, pleme, crkva, korporacija, itd.

  Smatram, takodje, da je nuzno da se vodi dijalog i da se nadju zajednicke ideje i projekti koji nas ujedinjuju, a ne samo oni koji nas razdvajaju.

  Mnogo je lakse okupiti ljude oko neke negativne ideje – posebno na Balkanu. Zato smatram da nam treba mnogo vise pozitivnih misli i zelja da se, neosporno, losa situacija u CG prevazidje.

  Sto se tice vijesti/medija, apsoutno sam protiv toga da se mediji u CG pretvore u “zidne novine” vlasti. Medjutim, ja sam za mnogo vecu odgovornost za izgovorenu rijec i vece postovanje istine. Toliko smo se naslusali lazi u svim nasim dosadasnjim drzavama, i medijima, da vise niko ne zna ni da kriticki razmislja, a kamoli da prepozna istinu.

  Moram da zakljucim, sa velikim zadovoljstvom, da se kvalitet razgovora na ovim blogovima popravlja. Borba misljenja je izuzetno vazna za demokratske procese. Ali ta “borba” treba da se vodi po nekim pravilima. I uz puno postovanje “protivnika” tj. onih koji drugacije misle. Mnogo vise mozemo nauciti iz takve situacije. Zato i smatram, da je najveci problem autokrata u tome sto nikada ne cuju istinu. Jer ljudi oko njega nemaju hrabrosti da je kazu.

  Mediji moraju biti slobodni – ali i odgovorni.

 16. Maja

  Postovani Cajo, meni je jako drago sto ste spomenuli par slucajeva iz novinarstva koje Vi smatrate primjerima istrazivalackog novinarstva. Naravno, niste jedini, i mnogi novinari koriste te primjere i mnoge slicne, kao opravdanje za svoj nacin rada. Obzirom da to potvrdjuje ono sto sam vec navela povod – lobby- cilj. Nista nije slucajno, niti u osnovi altruistichki. Sigurno ste upoznati i da je cuveni slucaj Watergate o kojem je napisano toliko knjiga, poceo nakon jednog razgovora na nezvanicnom rucku direktora FBI i novinara Woodward/a. Dakle, za bilo kakvo istrazivanje postoji i odredjeni interes. U ovom slucaju politicki, pa dovelo to do pada sa pozicije predsjednika USA, direktora Vijesti, Pobjede, RTCG, totalno je irelevantno. Neciji interes postoji. To je za vas istrazivalachko novinarstvo ali u CG gdje se zna ko sta kuva i chime se hrani, to je van pameti. U CG sve sto se napise jeste sa odredjenom namjerom i odredjenim ciljem.
  Nekome je interes da se kreira otpor prema informacijama koje pruzaju RTCG i medijima u vecinskom drzavnom vlasnistvu. Medjutim, obaveza drzavnih medija je da imaju sluzbene potvrde za ono sto iznose javnosti, i ne smije doci do prozivanja za klevetu ili uvredu casti. Za razliku od privatnih medija koji olako i bezobzirno plasiraju c/p info sa svojim interesnim razlozima i bez kontrole da li su te info tacne, jer je interes da se info plasira na stetu ciljnog, a cesto u prvi mah najcesce i ne spomenutog subjekta. Tako nesto Vi nazivate investigatinvnim novinarstvom a ja to smatram novinarskim manifetlukom. Svjesno klevetati, iznositi neistine, insinuacije, i bilo sta slicno tome, da bi se neka licnost, institucija ili politichka grupa degradirala, nije bash za “nase” moralne kodekse nesto cemu se treba diviti.
  Da li je i jedan novinar koji sebe smatra istrazivackim novinarom, ikada napisao i dokumentovao ko su osobe koje bacaju smece u Ribnicu, Moracu, Cijevnu, koje osobe lome gradski inventar , lampe, klupe, ko krade zasade cvijeca I drveca…itd… itd? Nema takvih informacija, pa nema ni tuzbi za klevetu. Tu im je sasvim jasno da nemaju avansno isplaceni interes, ali za politichki namontirane info protiv odredjenih licnosti, tu su broj jedan i veliki “borci”. 😉

  S postovanjem,

Submit a Comment