Svetozare, Svetozare, Crnogorci, Crnogorci…

by | dec 28, 2009 | Blog | 44 comments

Definitivno sam na Đukanovićevoj strani. Istina, nije stvorio naslednika i tim saradnika koji bi preuzeli i nastavili ono što je SAM postigao sa tako rđavim okruženjem! Mnogo je, bre, Marovića među vama.

Piše: Dragan Banjac

Molim crnogorskog premijera da mi oprosti što sam ga nekoliko puta okrznuo "u štampi" i triput toliko "u javnosti", mislite što želite pod oba navedena pojma. Istovremeno ga ne dužim za sitnice, što sam ono što je govorio (naročito otkako se ratosiljao prekidača u Beogradu) turao u novine i predlagao kolegama da s njim razgovaraju, "prave" intervjue. Svestan sam da neću skončati u Perastu ili unutar zidina Kotora grada, što me je podosta držalo i konačno me pustilo. Ne dajete politički azil sitnišu a i šta će Crnoj Gori jedan ovakav novinar pored previše vedeta u tako maloj zemlji. Gospodinu Đukanoviću ću se, možda, vrnuti pred kraj ovog teksta, ovde samo još pojašnjenje mojim boljim znalcima da čoveka ne kanim – ništa moliti i da ništa ne smeram.

Hoću, verovatno poslednji put, da se zabavim večitim drugim dole, trećim, drugim, prvim ovde i dole, večitom nepoznanicom, nedefinisanim grbaljskim begom, Svetozarom Marovićem. Preda mnom je najnoviji Svetozarov nastup ovde, intervju dnevnom listu "Blic" u kojem je, očekivano, nedorečen, dvoličan, dvosmislen, udvorički nekorektan, namerno ne razume… "Ne gledaj nikada da li si i koliko bolji u nečemu o drugoga, nego koliko si sam uradio da budeš bolji. Crna Gora je uradila sve što je planirala. Dobili smo upitnik od Evropske unije, radili na odgovorima oko četiri mjeseca, završili odgovore na pitanja i dostavili ih EU, već dobijamo i dopunska pitanja. Vjerujem da bi taj posao mogao da se završi do kraja 2010 godine, kada bi Crna Gora mogla da dobije status kandidata…" marovićevski se uvodi priča.

Sveta potom pominje liberalizaciji viznog režima, tvrdi da je Crna Gora "na dobrom putu ka EU" (postoji li rđavi put ka EU?!), da postiže "konkretne rezultate i ima primeran uspeh". Taj ("primaran") uspeh mi želimo Srbiji, kaže Svetozar, nakon čega sledi otkriće da "uspjeh Srbije na putu pristupanja EU nije i neće biti samo njen". No, čiji, čoveče. Da nije, možda, i Tvoj. Ali, vidite dalje: "To je uspjeh i podsticaj za čitav region. Srbija je zemlja koja ključno utiče na brzinu evropeizacije zapadnog Balkana. Zato smo životno zainteresovani za napredak Srbije i podršku njenih građana takvoj evropskoj perspektivi Srbije", a svom stilu kaže Marović.

Na novinarsko pitanje – da li očekuje da sve zemlje Balkana uđu u paketu u EU – Marović "misli" da je najvažnije "da svi idemo napred", a da je manje bitno ko je za trenutak ispred. Njemu to naliči "na pretkvalifikacije desetobojaca na Olimpijskim igrama". Sada biser, odgovor na pitanje – Da li će Crna Gora preispitati odluku o priznanju Kosova ako Međunarodni sud pravde presudi u korist Srbije? "Lično (podv. D.B.) sam za to da Crna Gora bude spremna da preispita svoju odluku o priznanju Kosova ako Međunarodni sud donese odluku da je proglašenje nezavisnosti bilo nelegalno. I tako ne mislim samo ja". On lično je za to, tako ne misli samo on, verovatno su za to (ništa loše o ljudima koje ću navesti) Božidar Bojović, Ranko Kadić, možda i bivši velikosrb Novak Kilibarda (čuvam tonski snimak sa promocije SDS Dubrovnik na Ivanici!), ali šta to znači, gospodine Svetozare. Da li je moguće da ne znaš ono što nisi rekao – da kakva god bude odluka tog Suda – ona NEĆE BITI OBAVEZUJUĆA kako (najmanje) za Kosovo, tako i za Ujedinjene nacije i desetine zemalja koje su već priznale Kosovo. Svetozar to, naravno, zna, li se čini nevešt, dvoličan je i radi nečeg se ponovo udvara Srbima, da li samo crnogorskim ili i drugima, ne mogu da odgonetnem.

Dalje, Sveta opet "misli". Pažljivo iščitajte ovog genija zavrzlame: "U ovom trenutku za sve u Srbiji, i ne samo u njoj, važnije je sačekati i vidjeti kakva će biti odluka Suda od toga šta će Crna Gora uraditi u vezi sa sadržajem odluke. Treba sačekati i videti kakva će to odluka biti. Crna Gora nije otvorila pitanje Kosova. Od nas neće ni zavisiti na koji način će se to pitanje konačno rešiti. Ono što najiskrenije želimo jeste da Kosovo ne bude prepreka za napredak građana Srbije, niti za napredak i siguran život svih građana na Kosovu. Najvažnije je saznati odluku Suda. Da li će to biti pravna ili politička odluka? Pravno bi značilo očekivati da Sud presudi da je proglašena nezavisnost Kosova bila legalna ili da ta odluka o nezavisnosti nije bila legalna. Biću iskren, ne očekujem da će Sud doći do tako preciznih formulacija. To znači da bi u suprotnom imali odluku koja pravno definiše situaciju na način koji će dopustiti moguća široka i različita tumačenja ili će to biti odluka koja će pozvati na nastavak nekog pregovaračkog procesa. U ovom slučaju uspeh odluka Suda zavisio bi u najvećoj meri od najuticajnijih zemalja i njihove spremnosti da takvu odluku protumače na najbolji način. Da li će to sve biti tako i u kom pravcu će nakon odluke Suda krenuti, teško je sada anticipirati. Do odluke Suda možemo ponoviti samo iskrene namere da se ovo otvoreno pitanje regiona reši u skladu sa međunarodnim pravom, da bude pravedno i demokratski, tj. političko ostvarljivo". Da li ste ga razumeli?! Ako jeste – svaka čast.

Novinar insistira "ukoliko Sud donese odluku koja se može različito tumačiti, kakav će biti stav Crne Gore" – a Svetozar jasno odgovara: "Ako Sud donese odluku koja neće ići u korist bilo koje strane, to znači da će donijeti odluku koja neće ići ni u korist Srbije koja je tražila da Sud proglasi odluku o proglašenju nezavisnosti Kosova nelegalnom. To bi moglo da znači da odluka nije nelegalna, što bi značilo da Sud uvažava faktičko stanje, a to znači i sve do sada učinjeno, uključujući i učinjena priznanja. U tom slučaju svaka promena stava Crne Gore značila bi neuvažavanje Suda".

U svakoj normalnoj zemlji osim u Srbiji i Crnoj Gori, gde su i ovakvi građani pismeniji od novinara, usledilo bi pitanje – o čemu, čoveče, govoriš. No, slede tri pitanje u jednom "da li će Podgorica, ipak, poslati ambasadora u Prištinu? Kada? U kojoj meri bi to unazadilo odnose sa Beogradom?" I dok moj kolega i prijatelj Radovan Miljanić pakuje kofere za Prištinu Đukanovićev potpredsednik to ne zna i kaže da se "u poslednje vreme o uspostavljanju diplomatskih odnosa Crne Gore i Kosova puno govori, iako ne razumem do kraja zašto. Želim i ovde da ponovim svoj lični stav: Mislim da taj proces ne treba požurivati dok se u Hagu vodi postupak i očekuje odluka Međunarodnog suda. Strpljenje nikome nije bilo neprijatelj. Nemam dilema da će Vlada CG pre nego donese bilo kakvu odluku u tom pravcu ozbiljno i odgovorno sagledati sve aspekte tog pitanja i čuti sva razmišljanja. U ovom trenutku Vlada, koliko ja znam, nema predlog MIP-a za otvaranje diplomatskih predstavništva u Prištini, što potvrđuje zaključak da Crna Gora kao nezavisna i samostalna država ovo pitanje veoma odgovorno i ozbiljno sagledava, ceneći, pre svega, interes i stabilnost celog regiona". Marovićevski, nema šta! pažljivo iščitajte šta je izgovorio i – ostao živ, kako kažu deca.

Čovek zna, ali neće da kaže da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović na poslednjem susretu sa novinarima deseti(?) put ponovio da je normalan sled da posle priznavanja Kosova u Prištinu ide –  ambasador. Njegova desna ruka "za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku" (uz Igora Lukšića, potpredsednik za međunarodnu ekonomsku saradnju, strukturne reforme i unapređenje poslovnog ambijenta i Vujicu Lazovića, potpredsednika za ekonomsku politiku i finansijski sistem) nije obaveštena o skoroj uspostavi diplomatskih odnosa Crne Gore sa Kosovom. Svaka čast, Sveto. Na kraju genije zavrzlame u svom stilu pojašnjava srpskom čitateljstvu nejasnoće o Ratku Kneževiću i Stanku Subotiću. Tvrdi da drugi nije u Crnoj Gori. a svog spasioca (Đukanovića) "brani" tako što kaže: "Lično, bio sam uvek bliži onima koji se brane nego onima koji napadaju i optužuju".

Pre nego što, sebi pre svega, postavim dilemu – da li Marović predstavla sebe i malobrojne ili pak većinski crnogorski mentalitet, želim ovde, što bi kazali brothers Croatians, priopćiti svedočenje dugogodišnjeg znalca, Crnogorca u Beogradu. Pre deceniju i nešto godina ovdašnja protuva Jezdimir Vasiljević hteo ga je za svog "poverenika za Crnu Goru", da (mu) bude čovek broj jedan u toj (tada) republici SRJ. Nekoliko nedelja kasnije Vasiljević mu je rekao: "U Crnoj Gori mnogo loše govore o tebi!" Ovaj, znajući svoje, ne govori ništa i predlaže "gazda Jezdi" da posluša glas naroda. Odu "dole" i sretnu sa trojicom Crnogoraca. Grle, ljube Vasiljevića i pitaju ga – zna li on uopšte ko je njegov izabranik, hvale, ga, kuju u zvezde… Kako, kaže im Vasiljević, vi ste mi pre petnaest dana govorili sve najgore o njemu, da je "ništa roba"… Ko, mi?! To je najbolji i najpošteniji čovek u Crnu Goru, to je ljudstvo i karakter niđe u svijet nećeš naći… Vasiljević zbunjen, ovaj odlazi. Snašao se ovde. Godinu-dve i penzijica.

Definitivno sam na Đukanovićevoj strani. Istina, nije stvorio naslednika i tim saradnika koji bi preuzeli i nastavili ono što je SAM postigao sa tako rđavim okruženjem! Mnogo je, bre, Marovića među vama.

44 0 komentara

 1. perfect stranger

  “Definitivno sam na Đukanovićevoj strani. Istina, nije stvorio naslednika i tim saradnika koji bi preuzeli i nastavili ono što je SAM postigao sa tako rđavim okruženjem!” – Novinar

  А зар је било икакве сумње на чијој сте страни? Рекло би се да сматрате да је једини гријех Ђукановића то што млади премијер није створио насљедника који би наставио оно што је он САМ постигао са тако рђавим окружењем. Алал Вам вјера! Тако се брани Систем!

  Ви сте вјероватно уочили нека превирања у владајућој партији у Монтенегру, предвидјели која ће да буде добитничка а која поражена страна, гдје ће да се нађе “здраво језгро” – па сте се истрчали да се опредијелите, мислећи ваљда да ће такав Ваш гест од некога бити регистрован, а Ви у будућности постати “лице са заслугама”. А шта ако сте се преварили? Шта ако се они на крају опет договоре, као што су се увијек договарали (можда опет испадну неке паре са стране које ваља подијелити)? Нијесте разматрали ту могућност? (Ипак, сматрам да Ви нијесте наивни, и да је вјероватно да ствари иду током који сте предвидјели).

  Господине, након 20 година овог ауторитарног режима који од овог парчета Балкана направио жалосни изузетак на европском континенту, мало ко би се усудио (и међу најоданијим присталицама премијера) да се о челном човјеку власти изрази на начин као што сте Ви учинили. У том смислу Вам треба честитати на оригиналности. О Маровићу, међутим, нијесте ништа ново рекли.

  Господине, да ли Вам је познато да за Италијане кажу да у било којој ситуацији (а односи се прије свега на дешавања након завршетка неког рата, или непосредно прије његовог краја) воле да засједну на побједничка кола? Без обзира на претходна савезништва, без обзира на чињеницу да су у неком рату били војнички поражени – они желе да на крају буду некакви побједници. Можда је ово мишљење за Италијане престрого (лично нијесам присталица генерализација везаних за народе), али у њему свакако има истине, с историјске тачке гледишта.

  Рекосте да у овом несрећном друштву има много Маровића, с чиме се слажем. Додао бих, међу балканским новинарима има доста “Италијана”.

  С поштовањем,

 2. Vojin Grubac

  “Definitivno sam na Đukanovićevoj strani. Istina, nije stvorio naslednika i tim saradnika koji bi preuzeli i nastavili ono što je SAM postigao sa tako rđavim okruženjem!”

  Gospodine Banjac, upravo vam je proletio dinosaurus ispred ociju, tacnije- pterosaurus, a vi – ili ga niste primjetili ili vam se ucinilo da se radi o slavuju? Mozda je bilo sljedece- trudeci se da ne primjetite pterosaura, ucinilo vam se da je slavuj. Bre, ogroman neki slavuj.

 3. Vojin Grubac

  Elem, samo neoprezni ne vide da je slavuj ipak stvorio naslednika, jer je u takvim demokratijama sin naslednik. Zato treba preventivno klicati sinu, otac ce biti rad. A striko, kao sveti duh, moze biti koristan i siroke ruke za podrzavaoce sina nezalazeceg sunca.

 4. danilo stojanovic

  Moram reci da cijenim vase blogove jer pisete o kontroverznim pojavama i licnostima. A posebno sto imate svoj stav koji je, po meni, pricipijelan i korektan.

  Ovaj blog je zaista dobar i tacan. Nazalost to je nasa sadasnjost, to su nasi politicari, i to su nasi sugradjani.

  Evo, proslo je tri godine od “vaskrsnuca slobodne i nezavisne CG” a situacija se ponovo zamutila.

  Pitanje Kosova je samo jedno od pitanja koje je “podijelilo” vladajucu ekipu. Da li namjerno, ili slucajno, to ce se vidjeti (tu je P.S. u pravu). Da li je CG efektivno rijesila pitanje crnogorskog jezika – nije. Da li je CG efektivno rijesila pitanje SPC/CPC- nije. itd. itd. Ocigledno je da u “vladajucerm timu” nema jasne ideje – kuda? A jos manje ZASTO? A ako se jasno ne definise cilj – poraz je neminovan.

  Mozda je objasnjenje i u mentalitetu iz one zgodne anegdote na kraju vaseg bloga. Sve kod nas je “marovicevsko” tj. “moze da bidne ali i ne mora”

  Nazalost, izgleda da je bilo neiskrenih glasaca za nezavisnost koji sada “koce” ne bi li se nasli, na “pobjedickoj strani” – ko god to bude “na kraju istorije” (i tu je P.S. u pravu – mada znam jos naroda koji sve svoje poraze slave kao pobjede – slicno Italijanima).

  Marovicevi (a i Vujanovicevi) posljednji “zmigavci” ka Srbiji ukazuju da se nesto krupno valja iza scene. Mozda je najava povlacenja g. Djukanovica izazvala paniku u DPS, posebno kod onih koji znaju koliko su “prazni i neupotrebljivi”, pa racunaju vrijeme je da se daju zmigavci prema drugoj strani? Za svaki slucaj. No, ti isti ne zele da shvate da oni ne vrijede ni za jednu stranu. I ko god njih prihvati nece se “usreciti”. Tj. moze ocekivati da ce ga, prvom prilikom, prodati ili izdati. To su ljudi “za sva vremena”. Kojima nista nije sveto – osim licnog profita.

  Mozda je to sve politicka igra? Ali narodu koji je na ivici gladi i prezivljavanja nije do “igrica”. CG je potreban jasan put, cilj.

  Nemam nikakve sumnje da CG moze biti “uspjesna prica” Balkana. CG zaista ima sve uslove da bude veoma uspjesna drzava – ako svi njeni gradjani to iskreno zele – i trude se – da to ostvare. Tragedija CG je sto ima gradjana CG koji ne zele njen uspjeh. Niti CG kao samostalnu drzavu.

  I ja se slazem sa vama da je Djukanovic daleko jaci i bolji politicar, i lider, od saradnika. Pa i od svih lidera u okruzenju.

  I tu se ne slazem sa P.S. – nije problem u vremenu vladavine (uzgred prvih desetak godina su bile na suprotnoj strani). Lee Kuan Yew je vladao Singapurom od 1959 do 1990 (31 godinu) i napravio, od jednog grada bez ikakvih prirodnih resursa, jednu od deset najacih ekonomija svijeta. I on je bio “diktator”.

  Nije problem toliko u Djukanovicu, problem je vise u “marovicima i vujanovicima” koji nemaju snage ili zelje da se opredijele, i koji namjerno, ili nenamjerno, “mute vodu” i miniraju svoju sopstvenu stran(k)u. I drzavu. Problem je u “mugosama” koji su se toliko osilili da stete svojoj stranci. U pravu ste – problem jeste u “Milovom okruzenju”. A problem je g. Djukanovica sto trpi to okruzenje. Njegova osnovna politicka greska, po meni, je – sto nije iskoristio svoj ogromni politicki kapital poslije referenduma i otresao se svojih nesposobnih i dvolicnih saradnika. Najveci dio intelektualaca CG, i medija, je bio uz njega u vrijeme referenduma. Tada je bilo vrijeme da se promijeni ekipa i osvjezi sa sposobnim – makar i politicki neopredijeljienim (“nepartijskim”)- strucnjacima. Pa cak i uvodjenje najsposonijih ljudi iz opozicionih stranaka u Vladu CG bio bi tada veliki politicki potez. Umjesto toga, on je, zadrzavajuci svoj nesposobni, kalkulantski, tim, okrenuo polako tu intelektualnu javnost protiv sebe (Monitor i Vijesti su sada potpuno opozicioni mediji). No, on to najbolje zna – vjerovatno ima razloga zasto tolerise neke ljude iz njegove okoline. Ako cemo posteno, imao je i objektivnih razloga da ne rizikuje nista, jer protivnici CG nijesu spavali, jer je trebalo donijeti novi Ustav, itd. U svakom slucaju sada grijesi – na svoju stetu. I na stetu gradjana i drzave CG.

  Osnovni problem CG je sto nema prave gradjane. Sto gradjani ne poznaju, niti priznaju, principe modernog demokratskog drustva.

  Problem je sto smo jos uvijek “plemensko” drustvo koje nije ni doslo do stadijuma “nacije”. Zato i smatram da u CG ne postoji “crnogorski nacionalizam” kao antiteza velikosrpstvu. (Zato je CG i pala 1918, i zato moze ponovo pasti. Tome se, uostalom, nadaju svi protivnici CG. I zato su, svi do jednog, protiv clanstva u NATO-u. Jer sa NATO-om na Balkanu – snovi o “velikoj srbiji” su mrtvi).

  Po meni, najveci problem CG je sto nema alternativu tj. opoziciju koja bi mogla – USPJESNO – da preuzme vlast. To vide i u EU, i USA, i vjerovatno zato niko od njih ne zeli da se CG destabilizuje, i ponovo pretvori u “problem”. Otuda, vjerovatno, potice nihovo “ne-mijesanje” u unutrasnje stanje u CG.

  Mada, istovremeno, opozicija koja ih napada “sto se ne mijesaju i ne sklone Djukanovica” pokazuje da sami nijesu sposobni da dodju na vlast. I da ne postuju osnovni princip demokratske promijene vlasti – a to je moguce postici iskljucivo na izborima. Jadna je to “demokratska opozicija” koja vjeruje u nedemokratske metode dolazenja na vlast.

  Tako da smo, po sopstvenom izboru, u “vjecitom sahu”.

  A nema – jos uvijek – na vidiku osobe/partije/grupe gradjana koja moze da razrijesi “Gordijev cvor crnogorske politicke scene”. Tako da me iskreno plasi “dan poslije Mila”.

  I u Srbiji nije doslo do “6-og oktobra” tj. “Djindjiceva revolucija” zavrsila se sa potpunim krugom. Tako da je danas, daleko najuspjesniji ministar srpske Vlade g. I. Dacic – “prekaljeni borac i politicar iz slobinih vremena”. To samo ukazuje zasto je na Balkanu “sve uvjek isto – samo njega nema”. Zato sto smo jos uvijek clanovi “stada” – a ne gradjani. I ne mozemo bez “pastira” – politickih ili vjerskih.

  Kako god okrenes, uvijek smo krivi mi sami za nasu sudbinu. No, malo ljudi je sposobno da to prizna sebi. A to je onaj prvi – najtezi – korak.

 5. Veljko B Ilic

  “Svetozare, Svetozare, Crnogorci, Crnogorci”, pise gospodin Dragan Banjac.
  ——————————————————————————
  O Crnogorci
  O Crnogorci

  Tako vi svega sto vi je najmilije,
  tako vi ovoga i onoga svijeta,
  tako vam duse i obraza,
  tako vi jucerasnjice i sjutrasnjice,
  tako vi dana danasnjega.
  ———————————————
  Ne budite tudja metla i lopata,
  ne lizite tudje sake,
  ne obijajte tudje pragove,
  ne dajte se varati,
  ne dajte se kupovati,
  ne budite tudja sreca,
  vrcite se sebi i svome.
  ——————————–
  Ne rezite jedan na drugoga,
  ne pijte krv jedan drugome,
  ne kopajte jamu jedan drugome,
  ne radite za svoju pogibiju.

  E vi sve ponesose,
  e vi mozak popise,
  e vi strv poginu
  e ve iskopase iz amina
  da vi nema ni imena ni pomena.

  Pod svoje nebo
  Na okup oko svog sunca,
  O Crnogorci
  O Crnogorci.

  RIJEC GOSPODARA SV.PETRA NA OPSTE CRNOGORSKOM ZBORU.

 6. Veljko B Ilic

  Mila Djukanovica sam prvi put vidio, sada te daleke, 1968 godine. Igrase se na nekoj poljani sa nekoliko njegovih vrsnika. Jedan starac, koji je sjedio sa nama, i posmatrao igru tih djecaka, rece nam: “Pogledajte ovoga maloga (Mila), nije slinav, nije glibav, bice to veliki gospodin kad poraste.” Eto, dragi citaoci, kada sam ja prvi put vidio Mila. Istina, vidio sam ga nekolika puta kasnije kad je porastao preko TV, da vidio sam mu slike u novine koje su izlazile u Crnoj Gori. Citao sam puno prica o Milu koje su se pojavljivale na naslovnim stranama tzv, nezavisnih novina. To je sve sto znam o Milu.

  Posto sam napustio Crnu Goru 1969-e godine, kad je Milo imao punih 7 godina, nebih vam umio nista konkretno i tacno reci o Milu, jedino kad bih prepricavao vase price. Te price, ‘komedije i trgedije’ su prepricane, ispricane, dopunjene hiljadama puta. Cudime jedino, kako se gospodin Banjac opridijeli da podrzi nasega Mila? On je prvi srpski novinar koji se odlucio na taj ‘hrabri’ potez. Mora, on da zna nesto mnogo vise, sto mi obicni smrtnici ne poznajemo. I ja se prikljucujem ovom talentovanom novinaru, i njegovoj podrsci Milu, koji ce nam biti mnogo potreban u nastupajucoj 2010 godini. Cestitam gospodinu Banjcu, nasem premijeru, kao i citaocima i urednistvu PCNEN-a Srecnu Novu 2010 godinu! Zivjeli!

 7. labud dabanovic

  Bez obzira,kako je Srbin izrastao u
  naciju-posebnu posebnost,da su poput Gospodina Banjca imalo bi smisla međusobno se braćom zvati i mišljenja bez srđžbe izmjenjivat.

  Srećna Nova 2010 Godina!

 8. Neon

  RE: “Bez obzira,kako je Srbin izrastao u
  naciju-posebnu posebnost,da su poput Gospodina Banjca imalo bi smisla međusobno se braćom zvati i mišljenja bez srđžbe izmjenjivat.”

  Zig hajl!!!

 9. Neonska lampa

  RE: “Ovo je Srbija!!!……”

  Nije, u Srbiji narkodilere masovno hapse i utovaraju u zatvore a plaćene ubice mafije tamniče na 40 godina. Da je ovo Srbija policija pomenutu faunu ne bi čuvala.
  I da, nije ovo Srbija i zbog toga što brat Borisa Tadića nema banku kojoj država mora da pozajmljuje 45 miliona po kamati od 0,2%. Nije ovo Srbija i zbog toga što gradonačelnik Đilas ne mlati novinare po ulici. Taj je folklor Srbija deaktivirala, evo ima skoro deset godina.

 10. Jole

  Neon, svijet nije ravna ploca koja se zavrsava na granicama Srbije,a iza je ambis.

  Ti ovdje demonstriras jedan anahron pogled na stvari sa kojim je davno raskrsteno i sto se nece vratiti. Potrebne su originalnije ideje od neonske luche demokratije koja ne prestaje da gori u Beogradu, u koju Crna Gora treba da gleda i da je slijedi.
  Rekao bi da je ova pamet bila uzrok podosta problema od kojih je jedan cvrsta pozicija ove vlasti. U najmanju ruku nije logicno traziti vlast u zemlji koju ne zelis.

 11. Neonska lampa

  RE: Neon, svijet nije ravna ploca koja se zavrsava na granicama Srbije,a iza je ambis.
  Ti ovdje demonstriras jedan anahron pogled na stvari sa kojim je davno raskrsteno i sto se nece vratiti…

  Gosn Jole, ja o hapšenju mafijaških ubica, narkodilera i činjenici da Tadićeva Vlada ne pozajmljuje lovu njegovom bratu bankaru, a gradonačelnik Đilas ne mlati novinare… a ti mi lijepiš etiketu da sam fan Dobrice Ćosića! Nije lijepo Jole, ali ne zamjeram ti jer znam da je to matrica po kojoj funkcioniše tvoje društvo. Znam da je zaludan posao polemisati na ovoj dionici s tobom i sličnima, ali zbog onih koji bi mogli da me strpaju u koš u kojem bi me ti rado vidio, da pojasnim:

  1. Za razliku od tebe gosn Jole, ja nisam nacionalista jer poštujem trista godina u pravno-političkim teorijama priznato načelo klasičnih liberala da je pojedinac bitniji od države, a da je država izraz dobrovoljnog ugovora slobodnih građana sa neotuđivim Bogom-danim pravima.
  2. Za razliku od tebe i tvojih saboraca na Pcnen-u gosn Jole, ja ne robujem instituciji države. Smatram da nijedna država ne treba da bivstuje ukoliko ne posjeduje legitimitnost u obliku jasno izražene volje prevlađujuće većine njenih građana za njenim postojanjem. Ukoliko jedna država svojim državljanima nanosi više štete nego što im donosi dobra, ta država pobija razlog svog nastanka, a njeno ukidanje postaje djelo u opštu korist. Ovog principa držim se kada govorim o obje države čiji pasoš posjedujem (državljanin Srbije sam svojevoljno, a Crne Gore po naslednom principu).
  3. Za razliku od tebe gosn Jole, ja se protivim svakoj vrsti diskriminacije ljudskih bića. Vjerujem da su ljudska bića rođena slobodna, ravnopravna i različita. Zalažem se za jednakost mogućnosti, a ne jednakost življenja, za vladavinu prava i pravedno društvo u kojem svaki čovjek treba da uživa kvalitet života u skladu sa svojim sposobnostima. To se, gosn Jole zove meritokratija a to ti je pojava koja u državi koju ti, Labud i vama slični doživljavaju kao zlatno tele nije primijećena u njenom „hiljadugodišnjem“ bitisanju.

  Zato Jole, tebi i Labudu, i vašem bratstvu sjajno i pristaje pozdrav Zig Hajl. Jedini tvoj izlaz iz te naci uniforme koju neuspješno pokušavate da maskirate građanskim šarama je da mi pripišeš nekakvo srpstvo na ravnoj ploči. Ali bata Jole, takve tvrdnje ne bi mogao da dokažeš ni na Đukanovićevom sudu. Ni ti ni svi oportunisti koji se sastajete na Pcnen-u u odbranu Crne Gore, što sračunato žmurite nad činjenicom da nije Tadić pozajmljivao svom bratu bankaru državnu lovu po nedopustivo niskoj kamati, da nije gradonačelnik Beograda mlatio novinare na ulici, da policija Srbije masovno hapsi narkodilere i na dugu robiju tamniči mafijaške plaćene ubice a neka druga ih čuva u mermernim palatama kraj rajskog ostrva na Jadranu.

  Pitomcima udbaške RePublike još jednom otpozdravljam Zig Hajl!

 12. Neon

  Bata Jole, zaboravih da dodam uz ovo „brane Crnu Goru“ – od onih koji nijednim djelom nisu ugrozili razvoj građanskog društva ili naprednih civlizacijskih tekovina u njoj.
  Muka je u tome što se pomenuta dostignuća jednostavno nisu primala na ovo tlo. Nisam ja kriv za to nego oni što su naglas odbijali da igraju šah zbog šahovnice, ljubili skute Slobodanu, ratovali nad Dubrovnikom, prodavali kuće Radovanu Karadžiću, šticovali devize, bogatili se na „tranzicijskom talasu“, uzimali lovu za razvoj „civlinog sektora“ a uzgajali patološki nacional-šovinizam u „književnim“ listovima… Imao sam sreće da ostanem podalje od te bratije. Zato mi se i može da se sprdam tvom zlatnom teletu i njegovim plodovima.

 13. labud dabanovic

  Tuminjava lampo a neonska
  jezik ti je obilat-možeš se š njim ubrajat u tajkune.Imaš š čime pričat/mazat i lizat.Jedina je mana,tom jeziku,što ima podlogu samo za ono što voli da liže.

  Pa kome će čovjek pomoći ako neće bratu.
  Ne čudi me što ti i Tadić ne želite pomoći bratu-čovjek se odriče od onog što mu je mrzno.

  Za lažnog brata – brat ne postoji.

  Pasoši su samo putne isprave koje može pośedovat i čovjek i živinče.Ono što je u
  genima-ČOVJEKA,ništa ne može zamjenit: ni putne isprsve ni brojna državljanstva.

  Mračna zubljo otvori blog ako oćeš da nađeš mjesto toj ‘tajkunskoj jezičini’ i megdanu.

 14. Neon

  Labudane znam ja da su tebi prioritetni geni, i da je tvojoj rasi neophodno tlo… Pa i rekoh ti da se prepoznajete po toj odanosti krvi i tlu.

 15. labud dabanovic

  Nekome su ‘prioritetni’ geni-‘krvi i tla’ da mu slobodu niko ne ograničava a neko to postiže ka’ svitnjak-osvjetljavanjem prkna.Te razlike su prepoznatljive i kod naroda kao i među nama dvojicom.

 16. Neon

  RE: Nekome su ‘prioritetni’ geni-‘krvi i tla’ da mu slobodu niko ne ograničava

  Labudane svaka čast, konačno si priznao. Zig Hajl stopostotni Crnogorče!

  RE: „…a neko to postiže ka’ svitnjak-osvjetljavanjem prkna.Te razlike su prepoznatljive i kod naroda kao i među nama dvojicom“.

  I na ovom ti priznanju svaka čast. Moj hobi zbilja i jeste rasvjetljavanje jedinstvenog balkanskog fenomena koji je Slavko Perović nazvao „veranjem na Milovo prkno“. Uspori malo Labudane, velika je gužva na „terenu“, i Đukanoviću je postalo neugodno.

 17. labud dabanovic

  Neonski svitnjaku
  svijetli ti i podmeći prkno i viči ‘Ovo je Srbija’ ako oćeš još 5-vjekova a ja ću za Crnu Goru i slovodu zlatnu,ako treba,postavljat glavu i vikat,kako ti to nazva-‘Zig Hajl’.

  Ako već oćeš da prknom i jezičinom ‘rasvjetljavanš jedinstveni balkanski fenomen’ otvori blog.Neukusno je na ovom blogu skrećati s domaćinove teme i slušat
  tvoje-‘Ovo je Srbija’ i moje-‘Zig Hajl’.

 18. Jole

  Neonska lampo,

  kako mozes iz jednog relativno kratkog pasusa izvuci toliko zakljucaka?
  Ako ti je pojedinac bitniji od drzave, zasto nam kao model demokratije nudis jednu drzavu iz susjedstva? Ako vec zelis da ponudis drzvu ili drustvo kao model u Evropi postoji obilje drzava sa liberarnom tradicijom. Upravo zbog ovoga samm ti rekao da svijet postoji i mimo granica Srbije.
  Jednoj drzavi legitimitet daju medjunarodne pravne institucije, jer nista egzaktnije u pravnom smislu ne postoji. Dakle tako je Crna Gora povratila drzavnost. Dakle jasno je izrazena volja vecine gradjana po pravilima definisanim od EU? Ja sam mislio da smo ovo apsolvirali? Nije li i tvoja model drzava priznala ishod referenduma? O drugima jasno ne treba ni diskutovati?

  “Ukoliko jedna država svojim državljanima nanosi više štete nego što im donosi dobra, ta država pobija razlog svog nastanka, a njeno ukidanje postaje djelo u opštu korist. ”

  Da, ovo je svakako jedna lucidna misao koju vrijedi prokomentarisati. Naravno, steta ili dobro bvi se dalo definisati jer je za svakoga razlicito. Da li si mozda pomisljao o ukidanju drzave Srbije u doba Milosevica, iako poredjenje nije u potpunosti primjereno?
  kako zamisljas ukidanje drzave. Eksteritorijalni status ili dolazimo do onoga sto ne mozes zatomiti u tvojim komentarima, ono sto je ishodiste tvoje zuchi-drzavni status Crne Gore prije no nivo demokratije u njoj. Dakle rijesenje je pripojiti drzavi sa naprednom demokratijom. 🙂

  Iskreno, nemam namjeru dalje polemisati sa tvojim providnim stavovima.
  Ti nisi razumio poentu !
  Takvi kao ti daju argumente ovoj vlasti da i dalje manipulisu nacionalnim osjecanjima i da se predstave kao zastitnici od onih koji, kad bi dosli do vlasti bi ukinuli drzavu, koji bi ponudili koncept uvoza demokratije iz “bratskih” zemalja. Koliko vidim taj koncept je stvar proslog vijeka. Valjda.
  Dakle neonska lampo ne vidim sto vise mozemo reci jedan drugom. Uz sav respekt prema beogradskoj stampi savjetovao bi ti da se informises i iz strane stampe, kao solidan metod za prosirenje vidika.

 19. Neonska svijeća

  Labo ne lupetaj. Reko` li ti već da ovo nije Srbija? Bata Caneta u Srbiji policija juri a ovdje ga čuva. I ne brini za blog i blogera, internet sve trpi. Ti si živi dokaz

 20. Jole

  Neonski, sto se radi u Srbiji je relevantno samo u tvom napaljenom nacionalistickom bronzinu. Sto treba da kazu Njemci:” Mi smo davno pohapsili nase,a vi jos jurite djenerala sa cijim likom se nose majice na nekim opozicionim skupovima po CG.”

 21. Neonska baklja

  Jole,

  RE: Ako ti je pojedinac bitniji od drzave, zasto nam kao model demokratije nudis jednu drzavu iz susjedstva?

  Ne nudim. Bata Labo mi je na Zig Hajl uzvratio sa „Ovo je Srbija“. A ti dodao ono o Srbiji i ravnoj ploči…

  RE: Dakle tako je Crna Gora povratila drzavnost. Dakle jasno je izrazena volja vecine gradjana po pravilima definisanim od EU? Ja sam mislio da smo ovo apsolvirali? Nije li i tvoja model drzava priznala ishod referenduma? O drugima jasno ne treba ni diskutovati?

  Da li sam otvarao tu temu?

  RE: Da li si mozda pomisljao o ukidanju drzave Srbije u doba Milosevica, iako poredjenje nije u potpunosti primjereno?

  Naravno da jesam. I upregao sam da ga, sa sugrađanima, smaknem baš da je ne bi gasili. Država postoji zbog građana a ne zbog diktatora. Da nismo smakli Slobodana, a većini građana to bilo u interesu, valjalo je ukinuti državu Srbijicu. (Vrlo važan detalj: Nije nam logistiku u skidanju Miloševića davao Naser Keljmendi).

  RE: Kako zamisljas ukidanje drzave. Eksteritorijalni status ili dolazimo do onoga sto ne mozes zatomiti u tvojim komentarima, ono sto je ishodiste tvoje zuchi-drzavni status Crne Gore prije no nivo demokratije u njoj. Dakle rijesenje je pripojiti drzavi sa naprednom demokratijom. 🙂

  To Jole kralju! Imaj u vidu i to da i Hrvatsku doživljavam kao znatno napredniji oblik demokratije. A razmisli i o mogućnosti da se zabrineš o tome kako tvoja domovina nikako ne postaje pravna država, kako toleriše razne oblike diskriminacije i kako ti problem vidiš u onima koji nijednim djelom nisu uticali na to žalosno stanje.

  RE: Takvi kao ti daju argumente ovoj vlasti da i dalje manipulisu nacionalnim osjecanjima i da se predstave kao zastitnici od onih koji, kad bi dosli do vlasti bi ukinuli drzavu, koji bi ponudili koncept uvoza demokratije iz “bratskih” zemalja.

  Ajde! Ovakvi kao ja ti čuvaju Đukanovića na tronu!?  I da nema ovakvih imali bi ste građansko društvo ko Švajcarska? Budi malo iskreniji prema sebi Jole. Događaji iza nas pokazali su, a oni koji slijede potvrdiće sav građanski potencijal ovog (tvog) društva.

  Dosta smo se ispričali

 22. Neon

  Ajde i na ovo da ti dogovorim pa da završavamo:

  RE: Neonski, sto se radi u Srbiji je relevantno samo u tvom napaljenom nacionalistickom bronzinu. Sto treba da kazu Njemci:” Mi smo davno pohapsili nase,a vi jos jurite djenerala sa cijim likom se nose majice na nekim opozicionim skupovima po CG.”

  Jolika, reko li ti već da nisam nacionalista? Ako nađeš ijedan trag nacionalizma u mojim komentarima aplaudiraću ti deset dana. Sve stojeći na glavi.

  A što se tiče hapšenja (očajna ti je ova paralela sa Njemcima): Srbija je pohapsila sve osim tog jednog koji ti služi kao poslednji adut. Srbija je ekspedovala je u Hag, između ostalog dva svoja predsjednika, načelnika generalštaba, šefa policije i šefa DB-a. I ti mi još prigovaraš??? Užas!
  Reci mi, a ko je uhapšen i osuđen u tvom slobodarskom Montengru? Ubice Duška Jovanovića? Ubice Srđana Vojičića? Ubice Gorana Žugića? Ubice Beloga Raspopovića? Radovana Kovačevića?… Reci mi Jolika, koja je to mafijaška zverka završila u kavezu i osuđena na 40 godina u tvojoj „pravnoj državi“? Koji je to meganarkodiler uhvaćen u šteti?

 23. Vojin Grubac

  Sonje Biserko podrzava sve ex-yu nacionalizme osim srpskog, tako da je njena javna licnost u vidu satare mira i saradnje nedvosmislena. Sto vrijedi za jedne ne vrijedi za druge, za trece vrijedi pola toga a za cetvrte cetvrtina.
  Vlastodrscima u Podgorici je lako priznati tudju pokrajinu za samostalnu drzavu, a nepodnosljivo tesko jednu malu MZ Tuzi za samostalnu opstinu. Biserko ih vjerovatno podrzava s usklikom – da vam se ne desi Kosovo?!

 24. danilo stojanovic

  Nikada mi se nijesu dopadale neonske lampe. Ispod njih svi izgledamo kao popljuvani.

  Sada mi je jasno zasto gospodin pod tim pseudonimom tako djeluje.

  G. Neone, vjerujem vam da nijeste “srpski nacionalista” – ali jeste u fazi otrovno-bolesnog “anti-crnogorstva”.

  Vase poredjenje “potlacene i nedemokratske CG” u poredjenju sa “zlatnom atinskom, periklovskom, demokratijom” u srbijici, nekako je ipak isuvise jednostrano – i pristrasno.

  U tom “paragonu moderne demokratije” divljaju horde “navijaca” koji ubijaju neduzne turiste, nacisticke partije i udruzenja se mnoze kao pecurke poslije kise, istorije se na brzinu pisu ne bi li promijenili tok istorije, ratni zlocinci postaju heroji, izjednacavaju se kvinslizi i heroji oslobodilckog rata, vlada “demokratski” dize ruke od zastite gay parade, jer ne moze (ili nece?) da zauzda klero-fasisticku rulju, …..

  Pitate se sto u CG nije uhapsen Cane, a ne pitate se sto u Srbiji nije uhapsen Ratko?

  Tadic nema brata, ali ima Miskovica – i dade mu cijelu Srbiju na raspolaganje. Kakvih 40 miliona? tu se radi o milijardama.

  Ali, ovako bi mi mogli do sjutra.

  Ajde da se slozimo da ni u CG, ni u Srbiji, ne cvetaju ruze. Ni u pogledu demokratije, ni u pogledu blagostanja.

  Sto da se radi?

  Mozemo nastaviti da se optuzijemo i vrijedjamo, jer nam politicari, a posebno onaj o kome je bio ovaj blog, bacaju koske.

  A mozemo poceti da mirno razgovaramo o tome kako popraviti stanje u drzavi CG. Jer, iskreno, mene najvise interesuje sto se ovdje dogadja – a vjerujem i vas.

  Ocigledno je da je u CG potrebna “smjena generacija”. Potrebni su novi ljudi neoptereceni prosloscu. Gdje su oni?

  I pored najbolje volje ja ih ne vidim u danasnjoj opoziciji. Oni su “opsjednuti s Milom”, umjesto sa sa dobrobiti gradjana CG. Oni padaju u trans, trce po svijetu da optuzuju Mila, a sto ne zamole te iste patrone, onako uzgred, da daju CG neku crkavicu? Ukratko, vise im je stalo do vlasti nego do naroda i drzave. Zato i ne mislim da bi uspjesno vladali CG-om.

  Ne branim ni Mila, a jos manje njegovu stranku, ali sto je mnogo, mnogo je. Mora se priznati da je CG, ipak, napravila i neke dobre korake za ove tri godine. Dovoljno duge da budemo ispred Srbije po pitanju ulaska u EU, NATO, itd. Mada ni to nije vazno. Vaznije je to sto nijesmo koraknuli jos dalje. A mogli smo. I jos uvijek mozemo – ako se slozimo.

  Ne postoje idealne drzave (osim “carstva dusanova”). U svakoj drzavi ima kriminala, nepravde, nasilja, itd. Pratite li sto se dogadja u “prvoj demokratiji svijeta” – USA? I tamo se vode slicni razgovori, o slicnim temama. I tamo je gradjanstvo podijeljeno. Ali bez obzira na formu, sve podjele su – u biti – na “bogate i siromasne”. I uvijek ce biti. Jer to je u ljudskom bicu. Dok se mi, kao individue, ne promijenimo, imacemo ove podijele, ratove, zlocine, itd. Nijedna revolicija nije nista promijenila (osim ljude na vlasti) – jer se covijek- kao individua – tesko mijenja.

  Ne kazem da treba dici ruke od promijena. Ali bi valjda pocetni korak bio da se pomirimo. Da se slozimo o cilju putovanja. I da zajedno krenemo dalje. Jer, ako desna noga hoce desno, a lijeva lijevo, necemo se pomaci s mjesta. Mozemo samo da padnemo.

 25. perfect stranger

  Да, не постоје идеалне државе. Али постоје Банана републике. Ево једног дијела из Викепедије о Банана републикама:

  “Banana republic is a pejorative term for a country that is politically unstable, dependent on limited agriculture (e.g. bananas), and ruled by a small, self-elected, wealthy, and corrupt clique. The first known use of the term banana republic was by American author O. Henry in his 1904 book of linked short stories, Cabbages and Kings. The book is based on Henry's 1896-97 stay in the Honduras, while hiding from federal authorities for embezzlement in the United States. The term was originally invented as a very direct reference to a “servile dictatorship” which abetted (or directly supported in return for kickbacks) the exploitation of large-scale plantation agriculture (usually banana cultivation).
  ——————————————————-
  Montenegro
  See also: Milo Đukanović#Ongoing criminal investigation in Italy
  For almost 20 years, since the collapse of Yugoslavia, Montenegro has been lead by one man, Milo Đukanović, as both President or Prime Minister. Montenegro has a reputation as a country involved in organized crime. Đukanović was accused by Italian prosecutors for organized crime, tobacco smuggling, money laundering, and contacts with Italian Mafia, but he could not be processed because of his presidential immunity. When Montenegrin politicians were asked where Đukanović's money comes from, they replied “from banana trade”, which led to the countries nickname, “Banana Republic”.”

 26. Neon

  Stojanoviću,
  očekivao sam poneki demanti ovoga što sam naveo, a ne nove etikete (bolesno anticrnogorstvo). Ovako, ispalo je da se odbrana zasniva na prebacivanje teze na paravan „ja o krušci, ti o babi“

  Paralala sa Srbijom je bila moj odgovor na opasku „Ovo je Srbija“. Jasna i precizna. Mogao sam da poredim i sa Hrvatskom. Ali niko nije rekao „Ovo je Hrvatska“ (iako je šefica HGI nedavno saopštila da je 70% kulturološke baštine Crne Gore Hrvatsko :))).
  O generalu Mladiću: Već sam prokomentarisao tu primjedbu – Srbija je isporučila dva predsjednika, komandanta generaltaba, šefa policije, šefa DB-a… Da iz toga nešto zaključiti. Huligani koji su ubili Tatona su na robiji, u poslednjih 12 mjeseci nekoliko navijača-huligana osuđeni su na više godina robija nego mafijaške ubice u CG.

  Već sam naveo nivo na koji je spalo crnogorstvo sudstvo. To što se ovakvi navodi tretiraju kao bolesno anticrnogorstvo, govori više o svijesti crnogorskih patriota. Već sam rekao i da nijednim činom nisam pomogao stvaranje ovako kreaturnog društva kakvo je danas crnogorsko. Naprotiv. Potrošio sam i više no što bi da sam bio za milimetar pametniji da stvari ne odu ovako bolesnim tokom. Umjesto dalje polemike, čestitaću svima koji su, mislima i riječima, pod ovim blogom stajali na braniku Montengra od mene: Srećni vam bili svi „gorski Vuci“ na slobodi.

 27. Neon

  @Stojanović

  Povodom opaske o huliganima, nekoliko na brzinu skupljenih vijesti:

  „Okružni sud u Čačku osudio je četvoricu Čačana, navijače fudbalskog kluba Borac iz tog grada, na ukupnu kaznu od četiri i po godine zatvora zbog vređanja i prebijanja tamnoputog fudbalera iz Gane Solomona Opokua (20). Osuđeni su Darko Obrenović (22) i Milan Milosavljević (22) na po 18 meseci zatvora, Mladen Ikonić (24) na 14 meseci i Nikola Cvetković (21) na 10 meseci zatvora.“

  ***

  „Navijač FK „Rad” Bojan Hrvatin (25) osuđen na 30 godina zbog ubistva navijača FK „Voždovac” Bojana Majića. Zbog učestvovanja u tuči koja je prethodila ubistvu još trojica navijača Rada osuđena na ukupno 6,5 godina zatvora“

  ***

  „Bojan Hrvatin (25), navijač Rada, osuđen je juče u Okružnom sudu u Beogradu na 30 godina zatvora zbog ubistva navijača Voždovca Bojana Majića (30) u avgustu 2005. Zbog učestvovanja u tuči koja je prethodila ubistvu, Aleksandar Kovačević (24) osuđen je na tri godine, Goran Pantelić (35) na dve i po, a Aleksandar Pavlović na godinu dana zatvora.“

  ***

  „Odlukom sudskog veća Drugog opštinskog suda u BeograduMiloš Zimonja i Slaviša Drakul, navijači Fudbalskog kluba Crvena zvezda osuđeni su juče na godinu i osam meseci, odnosno na godinu dana zatvora. Sudsko veće oglasilo je Zimonju i Drakulu krivim zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi.“

  ***

  „Okružni sud u Beogradu osudio je danas na deset godina zatvora navijača “Crvene zvezde” Marka Blagojevića (22) zbog ubistva Aleksandra Panića (24) iz Železnika na fudbalskom terenu FK “Žarkovo” (na slici) u julu 2006. godine.
  Blagojeviću je izrečena kazna duža za godinu i šest meseci nego prvom presudom od 6. oktobra 2007. godine, kada je osudjen na osam i po godina zatvora, koju je ukinuo Vrhovni sudu Srbije i naložio da se ponovi sudjenje.“

  ***

  Navijač Crvene zvezde Uroš Mišić (19) osuđen je u Okružnom sudu u Beogradu na 10 godina zatvora, za krivično delo pokušaj ubistva pripadnika Žandarmerije Nebojše Trajkovića na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda – Hajduk iz Kule.
  Sudsko veće je ocenilo da je napad na Trajkovića, koga je Mišić napao upaljenom navijačkom bakljom, pokušavajući da mu je ugura u usta, predstavljao “…

 28. danilo stojanovic

  P.S. – Poznato je kako se pise Wikipedia – dakle vas citat je potpuno neumjesan. Ja mogu da udjem na Wikipediju i napisem nesto suprotno.

  Uzgred, izraz “banana republic” nema veze sa CG vec se vezuje za centralno-americke drzave koje su bile pod apsolutnom dominacijom i uticajem USA (njihov jedini proizvod/industrija su bile banane za USA trziste).

  g. Neone – smatrao sam da pretjerujete sa divljenjem prema “srpskoj demokratiji”, sudstvu i policiji – kao primjeru kako je u Srbiji demokartija daleko jaca nego u CG . I, samo sam pokusao da vam objasnim da tamo (iako ima dosta boljega, ali i gorega, nego kod nas) nista nije toliko bolje da bi im se divili i uzimali kao primjer.

  Da vas podsjetim da se prije referenduma trvdilo da ce CG skapati od gladi, itd. bez Srbije. Takodje, bilo je tacno da je CG, uz Kosovo, bila najnerazvijenije podrucje bivse SFRJ. Kako onda objasnjavate da je CG, za tri godine, uz losu Vladu, postigla mnogo vise, u mnogim pogledima i pokazateljima, od Srbije? Pa i u pristupanju EU.

  Ne divim se crnogorstvom sudstvu. Naprotiv, smatram da su neke odluke sramotne i nedostojne jedne demokratske drzave. U prvom redu kaznjavanje medija i novinara. Kao i “zmurenje” kada su u pitanju kriminal i korupcija.

  To sto se u Srbiji malo, malo, objavi rat raznim “mafijama” , koji se, uzgred, nikada ne zavrsi sa presudama to je za njihovu “domacu upotrebu”.

  Tako i vase navodjenje presuda navijacima (od kojih su neke apsurdne kao ona mladicu koji je osudjen 11 godina za “pokusaj ubistva” a neki pravi zlocinci nikada nijesu kaznjeni, ili su blago kaznjeni), samo potvrdjuje da se radi o “politickim sudjenjima” tj. da se ubijedi gradjanstvo kako je drzava snazna i aktivna u zastiti njihovih prava. Medjutim, ta ista drzava kapitulira pred klero-fasistima kada se radi o “gay paradi”. Dozvoljava nacististicka udruzenja, itd. No, to je njihova stvar.

  Ja mogu da se slozim i da je njihov pravni (i administrativni) sistem daleko administrativno i kadrovski jaci od crnogorskog. Na kraju, Beograd je bio administrativno-sudski centar svih Jugoslavija. Koliko samo najvrsnijih Crnogoraca/strucnjaka radi u Beogradu? Kada bi 10% doslo nazad bilo bi nam mnogo lakse.

  I, kada uzmemo da je ljudski faktor daleko najvazniji u svakom pogledu, kako onda objasnjavate da je Srbija – iako neuporedivo veca, i jaca, u tom pogledu – u mnogo cemu iza CG? Ja to objasnjavam kao posljedicu jedne bolesne ideologije koja sprijecava Srbiju vec 20 godina da zauzme svoje mjesto u Evropi. I tu istu ideologiju pokusavaju da nakaleme nama. I, na moju veliku zalost, i uspijeli su, djelimicno, u tome.

  I tu, posebno na planu kadrova, treba zaista mnogo ucinjeti da bi se nas sudski sistem popravio. I postao balans za Vladu i Parlament. No, za to treba vise vremena i strpljenja. I para.

  Meni jedino smeta sto se stalno – za grijehe Vlasti (a oni su zaista veliki) – napada i kaznjava drzava CG. Ako Vlast ne valja, treba je smijeniti – ali to ne znaci da treba, zajedno sa Vlastima “smijeniti” i drzavu CG. “Ne izbacuje se sa prljavom vodom i beba iz kade”.

  Time sto napadate drzavu CG vi idete na ruke njenim neprijateljima.

  Ili, da obrnemo stvari, zar iskreno mislite da bi bilo bolje da u CG, i o CG, odlucuje Beograd?

  Da li zelite da kazete da nijesmo sposobni da imamo svoju drzavu? I da ne treba da je imamo?
  Da nam je potrebno “srpsko starateljstvo”?

  Ako je tako onda mi nije jasno sto su se nasi stari 500 godina kacili s Turcima? Mogli su, kao i srpska raja, da mirno zive i placaju proreze?

  U svakom slucaju, ja sam veoma jasan u stavu da je za CG izuzetno dobro sto je samostalna i slobodna. Mislim da je to osnovni uslov za napredak na svim planovima.

  Medjutim, osim “slobode od” (nekoga) postoji is “sloboda za”. U tom domenu CG nije napredovala, jer jos uvijek nije jasno cemu sluzi nasa sloboda?

  Sigurno ne da bogatimo politicare, tajkune i popove. Dakle, mi kao gradjani moramo preuzeti inicijativu da se neke lose stvari (u tom pogledu se potpuno slazemo) isprave i da iskoristimo nasu slobodu da bi u svakom pogledu (ekonomski, pravno, demokratski, itd). ojacali nasu domovinu. Svi mi moramo imati ista prava – ali i iste duznosti. A jedna od osnovnih duznosti gradjana je da postuje svoju drzavu.

  Nije Kenedi slucajno izrekao “Ne pitaj sto tvoja domovina moze ucinjeti za tebe – pitaj se sto mozes ucinjeti za tvoju domovinu”.

  Zato, ako prihvatimo kao tacan stav da Vlast i Drzava CG nijesu jedno isto – onda mislim da necemo imati velike razlike u stavovima. I moci cemo zajednicki da radimo da promijenimo stvari i standarde u CG. I naravno, Vladu.

  Ili, ne morate, i ne trebate, da postujete Vladu – ako ne valja. Ali morate i trebate postovati svoju drzavu.

  Naravno, ima ljudi koji ne vjeruju u drzavu (anarhisti). Ali, da li ste sremni da prihvatite drustveni haos u kojemu bi vladao iskljucivo zakon jacega? Dakle, ako je drzava potrebna – a jeste – zasto bi onda tudja drzava bila bolja od svoje?

  Onda bi, po vama, sve bivse kolonijalne drzave trebale da se vrate svojim bivsim gospodarima – jer nema sumnje da je demokratski i administrativno-pravni sistem jedne Velike Britanije (ili Njemacke, Spanije, it.) daleko bolji od sistema neke Gane, Nigerije ili da ne spominjemo Zimbabvea ili Angole. Onda mi zaista nije jasno sto je trebalo Gandiju da oslobadja Indiju? Ili sto je Amerikancima trebala njihova revolicija?

  P.S. Samo da dodam da bi, da smo ostali u zajednickoj drzavi (SCG), CG sa 650.000 stanovnika, u skladu sa demokratskim principma, imala manje uticaja na Vladu zajednice od opstine Vozdovac. Ili da banalizujemo – U CG vi i ja imamo sansu da, sa svojim glasovima, smijenimo Mila, ali i SCG ne bi imali ni promila sanse da smijenimo Tadica (Ili, ne daj Boze, Kostunicu, ili Nikolica). Ako to zelite, onda zaista nemam vise nikakvu argumentaciju za vas.

 29. labud dabanovic

  Ljudi pjan sam i zalutao a pred oči mi igraju slike:perfect strangera,Vojin Grubaca,Neona.
  Kojeg da pratim?
  Pjanca instikt ćera da se drži sredine.Pa ja ojdoh tim putom.

 30. Vojin Grubac

  Nista strasno, nije smrtonosno.
  Taj sindrom je opisao Rade Tomov u stihovima: ” Vojin baca u nesvijest ljude, al’ u pjanstvo neko precerano:))

 31. perfect stranger

  Господине Стојановићу, израз “банана република” се не везује искључиво за централно-америчке државе (иако отуда потиче) већ и за многе државе на другим континентима (“pejorative term for a country that is politically unstable, and ruled by a small, self-elected, wealthy, and corrupt clique; the term was originally invented as a very direct reference to a “servile dictatorship”). У модерној употреби тога израза “банана” постаје метафора. Умјесто тога, може се комотно ставити: “Марлборо република”, “хероин-кокаин република”, “царство бијелог робља”, “Књажевина Коза Ностра”, и слично.

  Мени је наравно познато како се пише Википедија, и не бих овај извор о банана републикама ни цитирао када не бих о предмету имао истовјетно мишљење. Ја сматрам да ЦГ јесте банана република. Ја сам у више наврата (па и испод овог блога) износио своје мишљење да ЦГ сматрам жалосним изузетком на европском континенту, и такво мишљење образлагао (мада се мора признати да пар европских држава, попут Бјелорусије и Молдавије – чију политичку ситуацију нијесам детаљно проучавао – имају сличних проблема). Уосталом, на овом мјесту је и Неон, изношењем не некаквих пројекција или процјена, већ искључиво ЧИЊЕНИЦА, показао зашто Монтенегро представља тужни изузетак.

  Ви Тако не сматрате. Ви мислите да се ради о једној демократској држави с манама (али испред неких балканских сусједа), која неумољиво граби ка евро-атлантским интеграцијама. Ви не примјећујете ни криминал, ни корупцију, ни кршење људских права. Ви сте у заблуди, али имате право на ваше мишљење. Савјетујем вам да напишете један текст за Википедију којим бисте израгали неслагање с аутором текста о банана републикама. И то је демократија.

  Једна интересантна ствар у овој ситуацији је та што смо и ја и ви, као и сви грађани ове државе, суперхероји. Сви смо ми БАНАНАМЕНИ. Неко је мало мањи Бананамен, неко мало већи.

 32. Veljko B Ilic

  “Ja smatram da CG jeste banana republika,” javlja nam tu laz i paralaz neki ‘Banana man’-perfect stranger. Kaza on to, pokusa da dokaze, ali svi su izgledi da nece moci da tu laz prikaze kao istinu ove 2010 godine. Srecan ti Bozic perfect-ni!

 33. perfect stranger

  Срећан Божић чика Вељко!

  А Монтенегро јесте банана република, у то нема никакве сумње. Ваистину вам кажем! Ви одлично знате да никада нијесам износио неистине.

  Уживајте у благодетима данашњег дана, јер да “није било рођења, не би било ни крштења, ни васкрсења ни других празника”.

 34. danilo stojanovic

  P.S. Ocekivao sam da cete tako da reagujete. Naravno da znam, da se termin “banana republic”, iako se orignalno odnosila na centralno-americke republike, sada, koristi, u politickom zargonu, za sve drzave koje su u “potpunoj zavisnosti i pod uticajem neke vece drzave ili sile” – odnosno nesamostalne.

  Zato hajde da pogledamo zajedno Wikipedia site koji ste nam, pobjedonosno, citirali. U pravu ste, tamo zaista postoji dio koji se odnosi na CG (koji ste vi citirali). Ali ste (slucajno ili namjerno?) propustili da navede slijedece pasuse (samo malo dalje) od kojih se jedan odnosi na, zamislite, – USA! (namjerno sam ispustio ostale da ne razvodnjavamo diskusiju). Dakle sto kaze Wikipedia na istom mjestu o USA kao “banana republic”? Prevescu tekst za one koji ne znaju Engleski.

  “United States of America
  In April 2009, Missouri Republican US Senator Kit Bond likened Barack Obama's administration to a banana republic if they proceed to hold public trials on the issue of torture, giving the term banana republic a bimodal definition in the context of the ongoing US torture investigations.[26]

  U aprilu 2009, predstavnik Republikanske stranke, senator Kit Bond je uporedio Vladu (Administaciju) Baraka Obame sa “banana republikom”, ukoliko nastave da idu na javna sudjenja u pogledu torture….

  In May 2009, Paul Krugman, columnist for The New York Times, referred to the state government of California as a banana republic. He was commenting on the state's tax system, in which taxes cannot be raised even in an emergency without a two-thirds majority. The state constitution requires that the budget be balanced, denying it the ability to borrow, while gerrymandering has turned many districts in California into safely conservative or safely liberal districts, crowding out moderate political voices in both political parties, and making a two-thirds majority consensus very difficult to achieve.

  U maju 2009, Paul Krugman, kolumnista New Yor Times-a (i dobitnik Nobelove nagrade za Ekonomiju) se osvrnuo na Kaliforniju kao na “banana republiku” …….

  In August 2009, New Hampshire Republican Senator Judd Gregg, a one-time Obama Cabinet pick, stated that the United States is on its way to becoming a banana republic within ten years, criticizing such programs as the Car Allowance Rebate System (Cash for Clunkers) for allegedly placing unfair tax burdens on future generations.[27]

  U augustu 2009, NH Republikanski Senator Judd Gregg, koji je, u jednom trenutku, bio izabran od strane Obame za jedno od vaznijih mjesta u Vladi, izjavio “da su USA na putu da postanu “banana republic”, u roku od deset godina”..

  In August 2009, Warren Buffett, chief executive of Berkshire Hathaway, used the term to refer to the risk of losing financial credibility posed by the high fiscal deficit being piled up by the U.S government.[28]

  U augustu 2009, Warren Buffet, predsjednik BH (inace jedan od vrhunskih finasijera i miljarder), koristio je ovaj izraz (“banana republic”) da bi objasnio rizik gubljenja finansijske reputacije (i nezavisnosti) zbog velike prezaduzenosti USA…

  On October 22, 2009, Senator Judd Gregg, ranking Republican on the Senate Budget Committee, says that the U.S. economy faces a future as a “banana republic” if current federal fiscal policies continue. “Congress works for the next election, not for the next generation.”

  U oktobru je Senator Judd Gregg (ponovo)… rekao da USA ocekuje buducnost “banana republic” ako se nastavi sa sadasnjom fiskalnom politikom. ….

  Dakle, vi se, dragi PS, nekorektno i tendeciozno sluzite podacima. Koristite samo one koje podupiru vase teze, ali (namjerno?) zaboravljate na one koje bas ne idu u vasu korist. Osim – ako i vi ne mislite da su USA – banana republic?

  Zao mi je sto smo uzeli toliko prostora i vremena da objasnimo pojam “banana republic”. Ali korisno je – jer moze biti primjenjen u raznim situacijama.

  No, osnovno zancenje tog pojma je “zavisnost od vecih sila/drzava” odnosno, nesposobnost da se ostvari “odrziva (samostalna)drzava” (sustainable state).

  Meni nijesu jasni vasi kriterijumi i zelje. Zasto?

  Kako ja vidim stvari, i CG i Srbija mogu lako postati (ako vec nijesu) “banana republike” (Srbija pogotovo sa prodajom NIS-a, i ostalih velikih preduzeca, Rusima). CG, ocigledno, mora da se nasloni na EU i USA (ili Rusiju, sto bi bilo tragicno). Medjtim, ako sam dobro razumio vase dosadasnje diskusije, vi se snazno borite da CG bude “banana republic” – Srbije.

  I to je sto vas sve boli. To sto se CG osamostalila i ne kupuje vise “velikosrpske” promasene ideologije. Zato se svim silama trudite da CG ponovo bude “banana republic” Srbije. Ona je to bez ikakve sumnje bila u SHS/Kraljevini Jugoslaviji (cak ne ni kao drzava – vec “banana banovina”).

  Upravo je i istorijski znacaj nezavisnosti CG sto je time napravljen najveci (ne i konacan) korak ka samostalnoj, odrzivoj, drzavi.

  Ocigledno je da u danasnjem svijetu, kojim dominira (jos uvijek) USA, male drzave, kao CG, moraju da se oprijedele (doba nesvrstanosti je davno proslo). CG se odlucila na okretanje EU i NATO. I to je sasvim dobro i pametno opredije-ljenje. Srbija ima pristup na “sve cetiri strane”. I to nije tako lose, ako moze da prodje?

  Medjtim, sto vi, i vasi istomisljenici, zele je da CG, kao i u posljednjih 80-ak godina, slijepo slijedi sve srpske zablude – tj. da bude (ponovo) “srpska banana banovina”.

  Po meni to je tragicno. To da neko, u ime nekih praznih ideologija i rasistickog, i fundamentalistickog, vjerovanja, zeli da (ponovo) od CG (svoje domovine) napravi “banana banovinu” Srbije!?

  Ja ne zelim da moja domovina bude bilo cija “banana republika” a jos manje “banana banovina”.

  Medjutim, moram priznati da vi imate pravo na vase misljenje. Ja nemam pravo da ga mijenjam – osim ako me ne zamolite da vam pomognem da rascistite ove vase “magle”. Dakle izvinite i vi, i ostali, s kojima sam vodio “verbalne bitke” na ovim blogovima. Zadrzite vasa vjerovanja. Ako su ispravna prezivjece, ako nije propasce. To se, podjednako, i na mene odnosi. Znam da “vjera” nema veze sa razumom. Vi ste, po mojemu misljenju, isuvise indoktrinirani sa svetosavljem i veliko-srpstvom.

  Kada smo kod “veliko-srpstva”, duzan sam da objasnim, da sam, ponekada, u zurbi ili zbog nemara, koristio izraz “srpski” kada sam mislio na “veliko-srpski”. Ovo navodim jer ne zelim da ispadnem “mrzitelj Srba”. Ja veoma volim i postujem srbijanski narod – i drzavu Srbiju. Imam puno prijatelja u Beogradu i Srbiji, moja djeca se osjecaju vise kao “Beogradjani” nego kao “Crnogorci” (iako vole CG).

  Medjtim, prezirem sve ideje “veliko-srpske/hrvatske/albanske/, itd.” Smatram da su nas te ideje/ideologije stravicno ostetile u posljednjih 20-ak godina. Mogli smo biti vec davno u EU da nije bilo “oceva, ili bolje reci, “ocuha nacija”, “nacionalnih bardova”,”popova guslara”, i sl.

  Volim CG – ali ne i “crnogorstvo” (to je isto tako nedefinisan i prazan pojam kao i “srpstvo” “hrvatstvo, “albanstvo”, itd.).

  I, u skladu s mojim vjerovanjima, ne zelim da budem zarobljen u “nacionalnim granicama”. Mogu za sebe da kazem da sam “gradjanin svijeta”.

  Na vama je da se odlucite sto VI zelite da budete.

  Srecno.

 35. perfect stranger

  Христос се роди, господине Стојановићу!

  Нема заиста никакве потребе да ширимо теме. Нијесам у својим коментарима овдје помињао Србију, нити државноправни статус ЦГ. Говорило се прије свега о двадесетогодишњем режиму, о чињеници да ово друштво никада у својој историји није упознало мирну смјену власти (и мислим да се тиме не треба поносити). Не знам откуд прича овдје о великосрпству, о окрузима Србије, о некаквој мојој нетрпељивости, итд. Мислим да није коректно, и да вам таква тактита неће бити од помоћи у излагању ваших теза.

  Сматрам да не треба превише разглабати о банана републикама. Моје је мишљење да се овај термин користи за државе чије су карактеристике прије свега оно што сам 2 пута цитирао на енглеском језику (и што нећу понављати), а може се додати и ваша дефиниција. То што се на Википедији помињу неки сенатори који су у неким приликама користили тај израз за САД, или Ђани Ањели који је употребио тај израз за Италију у једном тренутку, никако не значи да су САД или Италија банана републике. Ваљда је то свима јасно. А Монтенегро јесте. И ту нема никакве двојбе. Уколико сте и даље у недоумици, молим вас да усвојите моје мишљење, јер ја ријетко гријешим.

  Поздрави.

 36. labud dabanovic

  Vulkanu
  ti s tvojim nikovima samo potvrđuješ da si sazidan od gline-svaki dodir drukči lik/oblik.A tvoja ćud-mržnja,je betonirana.Pričao o demokratiji ili ljuckim vrlinama ćud ti je ista.

Submit a Comment