Zaključci javne diskusije ‘Uloga mediJA’

Objavljeno: 16.12.2009, 17:00h

Facebook ima negativan uticaj na mlade zbog vrijednosti i shvatanja koja promoviše

Facebook ima negativan uticaj na mlade zbog vrijednosti i shvatanja koja promoviše

Piše: Sloboda izražavanja

Poštovani,

obraćamo Vam se u nadi da ćete se pridružiti organizaciji Forum MNE i Fondaciji instituta za otvoreno društvo u finalizaciji projekta Uloga mediJA.

U okviru završne i centralne kampanje projekta Uloga mediJA, održane na Cetinju 12. decembra 2009, mladi iz 7 crnogorskih opština predstavili su rezultate anketiranja vršnjaka iz svojih lokalnih zajednica, izveli nekoliko skečeva na ovu temu i održali javnu diskusiju o ulozi medija u njihovom odrastanju i formiranju stavova.

Obzirom na značaj ove problematike, a zbog malog prisutva javnih servisa tokom javne diskusije o ulozi medija u životu mladih, u nastavku teksta dati su rezultati anketiranja mladih i zaključci sa pomenute javne diskusije.

Sumirani rezultati ankete, provedene u 5 crnogorskih gradova, sa 1000 mladih, pokazali su da mladi smatraju internet najuticajnijim medijem među ovom populacijom, njih 41,2% dalo je ovaj odgovor; 51,55% anketiranih mladih reklo je da dnevno provode do 5h prateći TV programe; da od TV sadržaja najviše prate filmove (44,2%), zatim serije (24,5%) i reality shows (21,21 %).

Čak 62,8% smatra da su sadržaji u medijima srednjeg kvaliteta.

42% ispitanika smatra da mediji utiču na njihova razmišljanja, stavove, ponašanje, a 51% smatra da ima medijskog prostora usmjerenog na promovisanje i podršku mladima u ostvarivanju njihovih potreba i prava (TV, radio emisije i rubrike u časopisima itd.).

Da su mladi su u medijima uglavnom predstavljeni kao ,,nezreli i neodgovorni” zaokružilo je 33,73% ispitanika, ,,zainteresovani i sposobni” 23,45%, ,,problematični i nesposobni” – 13,92%, ,,pokretači i nosioci pozitivnih promjena” 10,76%, ,,snaga društva” 9,5%, ,,pasivni i apatični” 5,5%.

Na javnoj diskusiji mladi su kazali sljedeće o ulozi medija:

         Da se u štampanim medijima nalazi vrlo malo sadržaja za mlade, naročito u dnevnoj štampi

         Da se putem interneta i ,,Facebook”-a trenutno vrši najjači uticaj na populaciju mladih. ,,Facebook” ima negativan uticaj na mlade zbog vrijednosti i shvatanja koja promoviše, a suprotna su onima koja su osnova za zdravo odrastanje i razvoj mladih;

         Da političari/mediji koriste mlade zarad promocije svojih programa;

         Da u medijima ima malo sadržaja koji zastupaju prava i potrebe mladih; Ima nekoliko emisija koje su uglavnom zabavnog karaktera, ali se ne bave životnim problemima i potrebama mladih;

         Da postoje kvalitetni programi za mlade, koji su obrazovnog karaktera kao npr. ,,National Geographic”, ,,Animal Planet” i sl.

         Da postoje ,,The Books of Knjige” koji su pozitivna pojava u medijskom prostoru jer iznose svoj stav;

         Da je TV emisija ,,Robin Hud” pozitivan primjer jer omogućava građanima iznošenje svog mišljenja i problema u javnosti;

         Da trebaju postojati programi u svim televizijskim i radijskim kućama koji istražuju/govore o interesima tinejdžera i mladih;

         Da su mladi u medijima prikazani na negativan način.

Putem ovog javnog događaja i diskusije, i nizom kampanja koje su mu predhodile, mladi su pokušali da skrenu pažnju svojim vršnjacima, medijskim kućama i široj javnosti na ulogu, uticaj i važnost koji mediji imaju u njihovom životu.

Navedene aktivnosti ujedno predstavljaju finalnu fazu projekta koji je podrazumijevao organizovanje ljetnjeg obrazovnog kampa na Rijeci Crnojevića sa istoimenom temom (na kampu je prisustvovalo 25 učenika iz 7 crnogorskih opština). 

Ovim putem Vas pozivamo da direktno podržite mlade ljude medijskim prostorom u kome će se objaviti rezultati kampanja (sumirani rezultati anketiranja i zaključci iz javne diskusije) koje su mladi ostvarili tokom protekla dva mjeseca.

U tom duhu nadamo se da ćete biti u mogućnosti da promovišete pomenute rezultate anketiranja i zaključke iz javne diskusije.

Forum mladi i neformalna edukacija (Forum MNE) – program razvoja zajednice kroz neformalno obrazovanje i omladinski rad, radi sa mladim ljudima, organizacijama građanskog društva, i državnim institucijama, pri tom koristeći integrisani pristup u oblasti obrazovanja, rada sa mladima, razvoja volonterstva i razvoja politike za mlade. Kroz pružanje neformalnog obrazovanja i omogućavanje komunikacije i učenja među različitim kulturama, podržava i ohrabruje djecu, mlade i odrasle da koriste svoja znanja, vještine, vrijednosti i iskustva kako bi postigli svoj puni potencijal kao značajni pojedinci. O našim programima, saznajte više na http://www.forum-mne.com/.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register