Google se izvinio zbog rasističke fotografije Mišel Obame

by | nov 26, 2009 | Blog | 0 comments

Internet gigant je saopštio da će ukloniti određene fotografije ukoliko ih zakon obaveže na to

Piše: Sloboda izražavanja

Internet pretraživač Gugl (Google)izvinio se zbog uvredljive rasističke fotografije Mišel Obame, koja se pojavljuje kada korisnici pretražuju fotografije prve dame Sjedinjenih Američkih Država, prenosi BBC.

Slika je bila prva među rezultatima pretraživanja fotografija Mišel Obama na Guglu. Gugl je kasnije postavio upozorenje preko slike na kom je pisalo "Uvredljivi rezultati pretrage".

"Slažemo se da ponekad naši rezultati pretrage mogu biti uvredljivi", piše u upozorenju.

Iz Gugla su, međutim, odbili da uklone fotografiju iz rezultata pretraživanja, a Bela kuća je odbila da da bilo kakav komentar povodom toga.

"Smatramo da je integritet našeg pretraživanja ekstremno važan. Zbog toga ne uklanjamo fotografije samo zato što nešto nije popularno ili zbog toga što dobijamo žalbe", saopšteno je u Guglu.

Korisnici koji kliknu na obavještenje iznad slike automatski bivaju preusmjereni na saopštenje Gugla u kojem se objašnjava da "rezultati mogu da sadrže uznemiravajući sadržaj, čak i slučaju naizgled bezopasnih upita".

Internet gigant je, međutim, saopštio da će ukloniti određene fotografije ukoliko ih zakon obaveže na to. Portparol Gugla Skot Rubin nije dao detalje o tome kako je uvredljiva slika supruge američkog predsjednika završila na prvom mjestu rezultata.

Dejvid Vajs, novinar i dobitnik Pulicerove nagrade rekao je za BBC da pojedini rezultati zauzimaju prvo mjesto zbog popularnosti, a ne zbog nekakvog sistema rangiranja koji koristi pretraživač.

"Ukoliko bi Gugl dobio poziv iz Bijele kuće u kojem bi im bilo rečeno da je protiv zakona da se među njihovim rezultatima pretraživanja uvedljiva fotografija ovog tipa koja prvu damu prikazuje u rasističkom maniru kao majmuna, onda bi oni bili u obavezi da je skinu i siguran sam da bi oni to i učinili", dodao je on.

Preuzeto sa Blic online

0 Comments

Submit a Comment