Kusturica urlao na Stankovića i oteo mu snimljeni materijal

Objavljeno: 05.11.2009, 21:13h

Nećeš se ti meni frajerisati niti preko mene graditi karijeru, izderao se Kusturica

Nećeš se ti meni frajerisati niti preko mene graditi karijeru, izderao se Kusturica

Piše: Sloboda izražavanja

AFP Ekipa HTV-a koja je u Mokru Goru pošla snimiti intervju s Emirom Kusturicom vratila se neobavljena posla jer je Kusta ‘puko’ nakon 22 minute razgovora i oduzeo sav snimljeni materijal.

Šesteročlana ekipa HTV-a, koju je vodio Aleksandar Stanković, vratila iz Kusturičinog sela neobavljena posla i prilično ‘pokisla’ jer je srpski redatelj bosanskog porijekla još jednom pokazao kakav je, zapravo, čovjek.

Nakon što su snimljene 22 minute intervjua, Kusturica je demonstrativno prekinuo snimanje, te se uz uvrede i pogrdne riječi obrušio na hrvatske novinare.

Povod gubljenju živaca bio je, naravno, Slobodan Milošević.

Na pitanje Aleksandra Stankovića zašto je pio viski s Miloševićem dok su po Sarajevu padale granate, Kusturica je odgovorio da mu je to tad bila obaveza (?!) jer je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu.

S obzirom da je nedavno izjavio da mu je Milošević "šekspirovski lik", zbog toga jer je supruzi Mirjani iz pritvora u Sheveningenu krišom slao ljubavne poruke, Stanković ga je pitao je li i Hitler bio takav kad je u bunkeru izmjenjivao nježnosti s Evom Braun.

Kap koja je prelila Kusturičinu čašu bilo je pitanje gdje će snimati sljedeći film. Kusturica je odgovorio da će to biti u Izraelu, pa ga je Stanković pitao ima li kakvu poruku i za izraelski narod, na što je Kusturica silom želio promijeniti ploču i pričati o "hrvatskim legionarima koji su po Hrvatskoj ubijali Srbe".

Stanković je pristao i na to tražeći da objasni svoju podršku Anti Gotovini, kojem se u Haagu sudi za ratni zločin, a Kusturičin i Karajlićev No smoking orchestra i dalje pjeva "tko ne voli Gotovinu, uvalim mu osovinu".

Tu se Kusturica potpuno pogubio vičući da se ni "Džej Leno nije tako odnosio prema njemu".

"Nećeš se ti meni frajerisati niti preko mene graditi karijeru", izderao se Kusturica i demonstrativno uzeo sav snimljeni materijal.

"To nije ništa drugo nego klasično razbojstvo, čisti lopovluk", rekao je Aleksandar Stanković za net.hr.

Net.hr

  

Kusturica: S pravom je izbačen

Reditelj Emir Kusturica kaže za internet portal RTS-a, da je hrvatski novinar Aleksandar Stanković primljen na Mokru Goru po Dušanovom zakoniku, gde je gost važniji od domaćina.

"Od bogate trpeze, izabravši pasulj i kobasice, Stanković je odmah pokazao da nije došao sa dobrom namerom. Kad je ušao u dnevnu sobu, uneo je dosta blata. A, kada je počeo razgovor, iz njegovoh očiju se videlo da ima zlu nameru", rekao je Kusturica.

Kada je Stanković počeo da mu postavlja uvredljiva pitanja, otkazao mu je gostoprimstvo. Kusturica negira da je oteo snimljeni materijal, kako tvrdi Stanković. "Snimke mu nisam oteo, nego ih je on zaboravio u žurbi i u ponedeljak će mu biti vraćeni", kaže Kusturica.

RTS

Intervju Aleksandar Stanković: Rekao sam Kusturici da je srpski nacionalist

Čime ste tačno isprovocirali Kusturicu pa je prekinuo snimanje?

– Konkretno pitanjima o njegovom nacionalizmu i odnosu sa Miloševićem, zašto štiti Ratka Mladića, ta pitanja su ga iživcirala.

Da li je Kusturica bio drzak?

– Nije. U toku intervjua je bilo sve uredu. Intervju je bio kao i svaki drugi , digresija, izjava, pitanje, odgovor i tako dalje. Tako, poslije intervjua je bio veoma drzak, svašta nam je izgovorio, 45 minuta nas je držao i verbalno maltretirao i uzeo nam snimljeni materijal.

Znači, bukvalno Vam je silom uzeo kasete?

– Doslovice je bilo tako. Na početku nismo dali ali poslije 45 minuta smo mu dali kazete da bi se izvukli odatle. Ne mogu reći da je bilo fizičkog nasilja, toga nije bilo, ali je bila rečenica: kazete na sunce pa onda možeš otići.

Kusturica je za RTV Srbija izjavio da ste Vi zaboravili kasete?

– Čujte, može on svašta izjavljivati.

Tvrdi da će Vam u ponedjeljak vratiti kasete. Vjerujete li mu?

– Ne vjerujem.

Jeste li očekivali ovakvo nešto?

– Ne, mislim, očekivao sam da može doći do prekida intervjua ali ne i do maltretiranja poslije toga. Očekivao sam da čovjek može odreagirati premda smo on i ja razgovarali ranije i sve je proteklo u najboljem redu. Čak sam u tom razgovoru rekao da ja mislim da je on srpski nacionalista. On je rekao da to nije ali da o tome možemo razgovarati u emisiji. Rekao je sva pitanja su dozvoljena, ja imam potrebu objasniti hrvatskoj javnosti o čemu se radi i završilo je tako kako je završilo.

Koliko ste dogovarali intervju?

– Dogovaramo se od proljeća. On je već u proljeće rekao da može, međutim, tada ja nisam mogao. Tako da smo sada napravili, odnosno nismo.

Poznati ste kao uporan novinar koji postavlja škakljiva i provokativna pitanja. Pretpostavka je da je i on znao za to. Zašto je po Vašem mišljenju uopšte pristao na intervju ako nije bio spreman da odgovara na takva pitanja?

– To sam ga i ja pitao i on mi je doslovice odgovorio: ja nisam znao ko si ti. Nisam se dobro informirao.

Šta ste ga još željeli pitati?

– Trebali smo razgovarati o tom njegovom identitetu, o tome što se on pronašao u pravoslavlju. Ja protiv toga nemam apsolutno ništa ali trebali smo razgovarati o tome. O njegovoj religioznosti, o filmu koji snima, šta će raditi ubuduće. Bilo je tu dosta tema za razgovor i imao sam, ja mislim, tema za dvije emisije, ali eto…

Ako nekim čudom pristane na novi intervju ili nastavak ovoga da li će te pristati?

– Ne bih imao ništa protiv. Na neutralnom terenu.

Čini li se Vama da Kusturica u posljednje vrijeme često mijenja priču, da se dodvorava?

– On je imao potrebu da dokaže hrvatskoj javnosti da nije to za što se izdaje, međutim, mislim da je izabrao najgori način da to pokaže. On je prije intervjua govorio da želi hrvatskoj javnosti objasniti da on nije četnik sa nožem u zubima, međutim, nije pokazao da je četnik ali je pokazao da je osoba sklona nasilju.

zurnal.info

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

  1. Miro Kuč says:

    Emir Kusturica? Hm… Ali, u centru pažnje je i dalje, oličenje tragikomičara.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register