Noć veštica – istorija i činjenice

by | okt 31, 2009 | Svaštara | 0 comments

Proslava Noći veštica, 31. oktobra na 1. novembar, stara je više od 2.000 godina. Kelti u Evropi slavili su 1. novembar kao Novu godinu, a festival se zvao Samhain (SAH-win). Magazin "Nešenel džiografik" izneo je istoriju, činjenice i današnje proslave vezane za Noć veštica.

Smatralo se da noć pre Samhaina, današnje Noći veštica, duhovi hodaju Zemljom dok putuju na onu stranu života, jer je to vreme kada se otvaraju kapije između sveta smrtnika i sveta magičnih bića. Vile, demoni i druga stvorenja takođe su prisutni među nama tokom ove noći.

Pored toga što su žrtvovali životinje bogovima i okupljali se pored lomače, Kelti su često nosili kostime, verovatno načinjene od životinjskim koža, kako bi zbunili duhove, a možda i izbegli da ih isti zaposednu. Kelti su smatrali da nošenjem maski i bojanjem svojih lica u crno predstavljaju svoje mrtve pretke.

Mladići bi se oblačili kao žene, označavajući privremeni prekid normalnih podela u društvu.

Smatra se da su Kelti, obučeni kao duhovi, išli od kuće do kuće i izvodili razne trikove kako bi dobili hranu i piće – ova praksa, verovatno inspirisana još ranijim običajem ostavljanja jela i pića natprirodnim bićima, preteča je današnjeg obilska kuća i darivanja slatkiša kostimiranoj deci.

Samhain je kasnije transformisan, nakon što su hrišćani usvojili ovaj paganski praznik. Papa Bonifacije IV je u sedmom veku proglasio 1. novembar za Dan svih svetih. Noć pre Samhaina i dalje se slavila sa lomačama, kostimima i paradom, iako pod drugim imenom – Veče pre Svih svetih – Noć veštica.

Evropski imigranti su bili ti koji su doneli Noć veštica u Sjedinjene Američke Države, a proslava ovog drevnog festivala dostigla je vrhunac tokom osamdesetih godina.

Grad Anoka u Minesoti zvanično je najstariji američki grad u kome se slavila Noć veštica, počevši od 1920. godine.

Ova godina možda će biti posebno strašna za industriju kostima za proslavu – prosečni kupac potrošiće sada manje novca na kostime nego 2008. Procenjeno je da će Amerikanci potrošiti u proseku oko 56 dolara po stanovniku za Noć veštica, dok je prošle godine ta suma iznosila 66 dolara. Sveukupno, Noć veštica ove godine trebala bi da donese zaradu od 4,75 milijardi dolara, što je za čak milijardu manje nego prošle godine.

Oko 15 odsto Amerikanaca izjavilo je da će kostime napraviti sami, ili će nositi prošlogodišnje.

Popularnost nekih kostima je opala, pa je tako, među odraslima, odeća medicinske sestre sa 5. pala na 10. mesto.

Isto važi i za maske političara, koji se ove godine nisu ni našli na listi najpopularnijih kostima, dok su prošle godine državnici SAD preplavili ulice.

Sada su, i među decom i među odraslima, popularni kostimi vampira, zahvaljujući brojnim novim filmovima i serijama na tu temu.

Deset najpopularnijih kostima za odrasle:

1. Veštice

2. Vampiri

3. Pirati

4. Klovnovi

5. Indijanci

6. Mačke

7. Đavoli

8. Smrt

9. Atleta

10. Policajac

Deset najpopularnijih kostima za decu:

1. Princeze

2. Veštice

2. Spajdermeni

4. Pirati

5. Bundeve

6. Vampiri

7. Diznijeve princeze

8. Likovi iz "Ratova zvezda"

9. Zvončice

10. Betmeni

Jedan od pet Amerikanaca veruje u magiju

Više od trećine Amerikanaca kaže da veruju u duhove, pokazala je anketa koju su sproveli "AP-Ipsos" uoči Noći veštica 2007. godine. Oko 23 odsto ispitanih tvrdilo da su videli duha ili osetili nečije prisustvo, a jedan od pet stanovnika SAD veruje da je magija stvarna.

Majka osmorki kao trudna opatica u pratnji crvenih đavolčića

Nađa Suleman, poznata kao "oktomama" (majka osmorki), prerušila se u trudnu opaticu za Noć veštica, a svojih osmoro beba, rođenih u januaru, obukla je kao crvene đavolčiće, prenosi "Dejli mejl".

Sulemanova, koja sveukupno ima 14 dece, prošetala je sa svojim bebama La Habrom u Kaliforniji, kako bi proslavili Noć veštica. Ona je dekorisala i par ogromnih kolica za bebe, prekrivajući ih tkaninom u vidu paukove mreže. Sulemanova, nezaposlena samohrana majka, treba uskoro da se pojavi zajedno sa decom u realiti šou programu, nakon brojnih kontroverzi koje su propratile njenu trudnoću. Bebe, rođene u Kaliforniji nakon veštačke oplodnje, drugi su slučaj osmorki u Americi koje su preživele duže od nekoliko časova nakon rođenja. Svih osam beba su u dobrom zdravstvenom stanju.

Blic online

0 Comments

Submit a Comment