Ljekovita svojstva kurkumina ubijaju stanice raka

Objavljeno: 30.10.2009, 10:14h

Među ostalim ovaj začin pomaže u dezinfekciji rana i opekotina, u liječenju psorijaze i upalnih bolesti kože, smanjuje rizik od dječje leukemije, čisti jetru te sprečava razvoj Alzheimerove bolesti i regulira metabolizam. Kurkumin za koji se odavno vjeruje kako ima ljekovita svojstva u istočnjačkim je kulturama sastavni dio prehrane, ali i posebnih terapijskih pripravaka, pa ne čudi da se i na Zapadu počeo testirati kao lijek za artritis i demenciju. Novi testovi koje je proveo tim Istraživačkog centra za rak Cork otkrili su kako kurkumin koji je jedan od glavnih sastojaka curryja (upravo mu on daje karakterističnu žutu boju), uništava i stanice raka grla i to unutar 24 sata. – Znanstvenici već dugo znaju da neki prirodni sastojci imaju potencijal djelovati na stanice koje postaju kancerogene. Činilo nam se mogućim da bi upravo kurkumin mogao imati terapeutske vrijednosti – objasnila je doktorica Sharon McKenna čiji je tim radio navedeno istraživanje. Njihov će rad samo dodati ogromnoj listi dobrobiti ovoga čudotvornog prirodnog lijeka za koji je do sada poznato, među ostalim, kako pomaže u dezinfekciji rana i opekotina, u liječenju psorijaze i upalnih bolesti kože, smanjuje rizik od dječje leukemije, čisti jetru te sprečava razvoj Alzheimerove bolesti, regulira metabolizam i pomaže u mršavljenju. Inače kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama i gotovo da nema recepta u koji se ne može dodati kao začin od riže, preko jela od povrća, tijesta za palačinke do juhe. večernji.hr

Među ostalim ovaj začin pomaže u dezinfekciji rana i opekotina, u liječenju psorijaze i upalnih bolesti kože, smanjuje rizik od dječje leukemije, čisti jetru te sprečava razvoj Alzheimerove bolesti i regulira metabolizam.

Kurkumin za koji se odavno vjeruje kako ima ljekovita svojstva u istočnjačkim je kulturama sastavni dio prehrane, ali i posebnih terapijskih pripravaka, pa ne čudi da se i na Zapadu počeo testirati kao lijek za artritis i demenciju.

Novi testovi koje je proveo tim Istraživačkog centra za rak Cork otkrili su kako kurkumin koji je jedan od glavnih sastojaka curryja (upravo mu on daje karakterističnu žutu boju), uništava i stanice raka grla i to unutar 24 sata.

– Znanstvenici već dugo znaju da neki prirodni sastojci imaju potencijal djelovati na stanice koje postaju kancerogene. Činilo nam se mogućim da bi upravo kurkumin mogao imati terapeutske vrijednosti – objasnila je doktorica Sharon McKenna čiji je tim radio navedeno istraživanje.

Njihov će rad samo dodati ogromnoj listi dobrobiti ovoga čudotvornog prirodnog lijeka za koji je do sada poznato, među ostalim, kako pomaže u dezinfekciji rana i opekotina, u liječenju psorijaze i upalnih bolesti kože, smanjuje rizik od dječje leukemije, čisti jetru te sprečava razvoj Alzheimerove bolesti, regulira metabolizam i pomaže u mršavljenju.

Inače kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama i gotovo da nema recepta u koji se ne može dodati kao začin od riže, preko jela od povrća, tijesta za palačinke do juhe.

večernji.hr

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register