Sme li se verovati tabloidima?

Objavljeno: 17.10.2009, 10:06h

Britanski tabloidi, tvrdi Kris Atkins, svakodnevno objavljuju neproverene informacije

Britanski tabloidi, tvrdi Kris Atkins, svakodnevno objavljuju neproverene informacije

Piše: Sloboda izražavanja

Da li ste ikad pročitali priču u nekom tračarskom listu i sebi rekli: gluposti, ovo ne može da bude istina!

Ako je verovati autorima filma Starsakerz (Starsuckers) velike su šanse da ste pravu.

Oni su, naime, pozvali više britanskih tabloida i ispričali im potpuno izmišljene priče. U jednom pozivu, anonimni "dojavljivač" je rekao da ga je malopre zvao jedan prijatelj koji je bio na žurci kod pevačice Ejmi Vajnhaus – svirali su električne gitare i u jednom trenutku su poiskakali osigurači; Ejmi je pokušala da ih zameni, i od strujnog udara joj se zapalila kosa.

Priča je potpuno izmišljena, ali su je dva tabloida objavila a njihovo pisanje preneli su internet sajtovi širom sveta. Jedan list je čak "obogatio" priču detaljem da je jedan prijatelj šakom udario Ejmi u glavu u nastojanju da ugasi požar.

Pikanterija do pikanterije

Pisac i režiser Starsakerza, Kris Atkins, objasnio je BBC-ju zašto se odlučio da napravi ovakav film:

"Hteo sam da proverim koliko ima istine u pričama o poznatim ličnostima i koliko novinari proveravaju činjenice. Izmislili smo priče, zvali tabloide i većina njih je objavljena bez ikakvih provera. Bilo je zanimljivo gledati kako novinari obogaćuju priče, kako dodaju izjave i detalje. Onda druge novine preuzmu priču pa dodaju neku svoju pikanteriju, i tako u nedogled", kaže on.

Urednik sajta koji se bavi tračevima o poznatim ličnostima, HolyMoly.com, kaže da nije posredi otkriće koje će iznenaditi mnoge ljude i da se neproverene priče objavljuju i u sporstkoj, privrednoj i drugim oblastima novinarstva.

On napominje da su priče izmišljene za potrebe filma Starsakerz bile bezazlene, i da je to možda razlog što ih niko nije proverio.

"Ako je reč o bezazlenoj priči kao ona koju ste naveli, verovatno bih je objavio bez provere. Znate, mene često jure predstavnici i menadžeri poznatih ljudi koji izmišljaju mnogo gore priče za koje znaju da su neistinite, samo da bi se njihovi klijenti pojavili u medijima. Ipak, ne zaboravite da je reč o prilično trivijalnim stvarima", kaže on za BBC.

Milenijumski virus – velika obmana

Novinari su pod velikim pritiskom, tvrdi autor filma "Starsakerz"

Autor filma Starsakerz Kris Atkins kaže da nije samo reč o trivijalnim stvarima u koje niko ionako ne veruje – objavljivanje neproverenih vesti proširilo se i na druge oblasti novinarstva.

"Uzmimo slučaj milenijumskog virusa. To je u velikoj meri bila izmišljena priča, ali su je mediji neprestano objavljivali, i milijarde funti je potrošeno na zaštitu od nečega što nije imalo nikakve šanse da se dogodi. Sve se češće dogadjaja da novinari jednog medija pruzimaju priče i izveštaje drugog pretpostavljajući da je reč o istini. Jedna od naših izmišljenih priča objavljena je u listu Times of India, najtiražnijim novinama na engleskom jeziku u svetu. Tračevi o poznatim ličnostima sve češće nalaze mesto i na stranicama ozbiljnih listova. To se nije dogadjalo pre pet ili deset godina", kaže Atkins.

Urenik sajta HolyMoly.com ističe da njegov sajt nije baš isto što i štampani tabloid, ali kaže da donekle ima razumevanja za novinare bulevarske štampe.

"Rokovi koji im se postavljaju su užasno tesni, i novinari su pod ogromnim pritiskom. Ne zaboravimo da su priče o poznatim ličnostima gotovo obavezne za sve veći broj tabloida. Oni jednostavno nemaju vremena da provere istinitost svake priče", kaže on za BBC.

Kris Atkins sa svoje strane dodaje da su novine i pod sve većim finansijskim pritiskom – priča o zemljotresu u Avganistanu ne može da se proda kao priča o Ejmi Vajnhaus.

Zbog toga će članak o njoj, ili nekoj drugoj poznatoj ličnosti, uvek imati prednost – konkurencija je velika, a novine moraju da prežive, kaže Atkins na kraju razgovora za BBC.

Preuzeto sa: www.bbc.co.uk/serbian

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register