Predsjednik parlamenta nepropisno parkira

Objavljeno: 01.10.2009, 20:35h

Službeni automobil Predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića bio je nepropisno punih sat vremena partiran danas ispred Buda bara, objavila je večeras televizija Vijesti.

Krivokapić je tvrdio da na to ima pravo, jer je štićena ličnost, ali TV Vijesti su zavirile u Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima i otkrile da predsjednik nije u pravu.

 Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima

Član 133

Vozač koji na putu susretne ili ga sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužan je da zaustavi svoje vozilo, da noću, umjesto velikih svijetala, upotrijebi oborena svijetla za osvjetljavanje puta, da se pridržava naredbi koje mu daju lica iz pratnje i da kretanje nastavi tek pošto prođu sva vozila pod pratnjom.

Vozila pod pratnjom imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila (član 36), osim u odnosu na vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima policijskog službenika i na njih se ne primjenjuju odredbe ovog zakona o ograničenju brzine (čl. 32 i 34), o zabrani preticanja i obilaženja vozila (član 48) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 67), pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

Pješaci su dužni da se sklone sa kolovoza da bi omogućili nesmetan prolaz vozilima pod pratnjom.

28. Vozila sa pravom prvenstva prolaza

Član 134

Na vozila sa pravom prvenstva prolaza ne primjenjuju se odredbe ovog zakona o ograničenju brzine (čl. 32 i 34), o zabrani preticanja i obilaženja vozila (član 48) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 67). Ta vozila imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila (član 36), osim u odnosu na vozila pod pratnjom (član 133) i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima koje daje policijski službenik, pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, a vodeći računa o bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju, na vozila policije sa ugrađenim uređajima za utvrđivanje prekršaja u saobraćaju na kojima nema posebnih uređaja za davanje svjetlosnih i zvučnih znakova ne primjenjuju se odredbe ovog zakona o poštovanju saobraćajnih znakova postavljenih na putu (član 10), o ograničenju brzine (čl. 32 i 34), o zabrani preticanja i obilaženja vozila (član 48), kada neposredno prate vozilo kojim je počinjen prekršaj.

Pješaci su dužni da se sklone sa kolovoza da bi omogućili nesmetan prolaz vozilima iz stava 1 ovog člana, a ostala vozila su dužna da ih propuste i da se, po potrebi, zaustave.

Kada policijsko i vojno vozilo upotrebom dva plava svijetla obezbjeđuje prolaz jednom vozilu ili koloni vozila koja se kreću iza njega, vozači su dužni da obrate pažnju i na vozila kojima se obezbjeđuje prolaz, da ih propuste i da, po potrebi, zaustave svoja vozila dok ta vozila prođu.

U pogledu međusobnog prava prvenstva prolaza vozila iz stava 1 ovog člana važe odredbe ovog zakona o prvenstvu prolaza.

Uređaji za davanje posebnih svjetlosnih i zvučnih znakova smiju se ugrađivati i upotrebljavati samo na vozilima kojima pripadnici policije ili vojna lica vrše pratnju i na vozilima sa pravom prvenstva prolaza iz st. 1 i 4 ovog člana.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register