Osamnaesta godišnjica napada na Dubrovnik

by | okt 1, 2009 | Novosti | 0 comments

Na današnji dan prije 18 godina, 1. oktobra 1991. godine,  u 6.00 sati ujutro počela je srpsko-crnogorska agresija na Dubrovnik i hrvatski jug, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Pripadnici  Jugoslavenske narodne armije uz pomoć rezervista iz Crne Gore i istočne Hercegovine napali su grad Dubrovnik i dubrovačko područje s kopna, mora i vazduha.

Cijelo dubrovačko područje ostalo je bez vode i struje, telefonskih veza i sve luke bile su u potpunoj blokadi.

U agresiji na dubrovačko područje poginulo je više od 300 hrvatskih branitelja i civila, 33.000 ljudi napustilo je svoje domove, a u logore u Bileći i Morinju odvedeno je 336 osoba.

Za granatiranje Dubrovnika Haški tribunal je osudio trojicu pripadnika JNA, generala Pavla Strugara, admirala Miodraga Jokića i kapetan Vladimir Kovačević.

U spomen na sve poginule u Domovinskom ratu, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće pred Spomen-križem na dubrovačkom groblju Boninovo, a u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u Crkvi Male braće u 19 sati služiće se sveta misa zadušnica, javlja Dubrovački vjesnik.

0 Comments

Submit a Comment