Bojkot

Objavljeno: 24.09.2009, 11:44h

Potrošeni su ili se troše sva bogastva stvarana generacijama. I ona prirodna, od Boga data. Sve se prodaje u bescijenje, samo da bi održali apsolutnu i nekontrolisanu vlast.

Potrošeni su ili se troše sva bogastva stvarana generacijama. I ona prirodna, od Boga data. Sve se prodaje u bescijenje, samo da bi održali apsolutnu i nekontrolisanu vlast.

Piše: Zipp

 

20 godina vlast koja je došla nedemokratskim putem, ulicom i pučem, vrši vlast. „Uspješno" nas je vodila kroz ratove, hiperinflaciju, tri Države, opštu pljačku koju su nazvali privatizacija. Svi izbori u periodu njihove vladavine su bili nedemokratski. Vlast je urušila i zarobila sve institucije Države. Polako i sigurno ruše i treću Državu kroz koju nas vode. Urušili su i porodicu kao stub društva, moral, etiku, pravo na pošten rad. Enormnim-prljavim novcem, policijom, sudstvom, tužilaštvom, medijima, kriminalcima kao vojskom, pritiskom, ucjenama, potkupljivanjima, svojom „opozicijom", vlast  20 godina urniše prostor i narod kojim vlada. Ne više zbog nas, mi smo izraubovani i potrošeni, već zbog naše djece, ovoj i ovakvoj vlasti treba pružiti otpor, nenasilini i mirni. Potrošeni su ili se troše sva bogastva stvarana generacijama. I ona prirodna, od Boga data. Sve se prodaje u bescijenje, samo da bi održali apsolutnu i nekontrolisanu vlast. Djeci ostavljamo pustoš. Materijalnu, ličnu, imovinsku i svaku drugu nesigurnost. Izvjesnost u neizvjesnosti da se sa njima trguje kao sa potrošnom robom. Jedini možda, preostali način da pokušamo da se izvučemo iz kandži sveopšte propasti je otpor putem aktivnog bojkota. Sveopšteg. Prvi korak je bojkot nailazećih lokalnih izbora. Zatim izlazak opozicije ili takozvane opozicije iz Republičkog Parlamenta te lokalnih Parlamenata. Bojkot režimskog sindikata. Bojkot režimskih udruženja penzionera. Bojkot nametnutih apartčika u mjesnim zajednicama. Bojkot…

Opozicija ili takozvana opozicija će se teško odlučiti na sveopšti bojkot.  I zbog primanja, statusa, benificija, privilegija, medijske i svake druge promocije koje imaju, te zbog ucjena, potkupljivanja, straha…

Vlast će sve svoje mehanizme usmjeriti na pritisak, kako prema opoziciji tako prema gradjanima, protiv bojkota, ako procjeni da on može postati sveopšti. Bit će teško svima, ali se cijena mora platiti. Da se izvučemo iz ovog haosa. U slučaju sveopšteg bojkota, najzad će i medjunarodna zajednica shvatiti da više ne može podržavati ovakvu vlast, za koju veoma dobro zna kakva je, a koju podržava, na ovaj ili onaj način, iz svojih „pragmatičnih" razloga.

Učestvovati na unaprijed projektovanim i izgubljenim izborima   je davanje legitimiteta nedemokratskoj vlasti.

Učestvovanje opozicije ili takozvane opozicije u radu Parlamenta, raznim odborima, komisijama, radnim grupama, gdje  nijedan njihov predlog nema šansu da prodje je u skladu sa sportskom maksimom „važno je učestvovati". Politika nije sport. A da je sport, tim koji uvijek igra na domaćem terenu, ima svog sudiju, neograničen budžet za kupovinu igrača, nesakcionisane kostolomce u svojim redovima. Tim koji na teren uvijek istrčava sa viškom igrača, pobjedit će svakog. Tim ili timovi koji žele igrati takvu ligu daju legitimitet njegovom uvijek garantovanom prvom mjestu. Odustati od takmičenja, dok uslovi igre ne budu isti za sve, jedini je način „igre". Odustajanjem od učešća u uvijek namještenoj farsi, primorat će uvijek pobjednički tim da se podvrgne fer uslovima igre. U suprotnom, liga bez timova, tj. sa jednim timom, nije liga. A FIFA ili FIBA bit će primorani da isključe  tim bez lige iz  svog društva, te ga prinuditi da napravi fer i poštenu ligu.

Za sveopšti bojkot treba nam gradjansko ujedinjenje a ne podjele, uglavnom nametnute. Trebaju nam novi i neiskopromitovani ljudi, ne „lideri". Treba nam upornost i polet Cetinjskih gimnazijalaca, opšta  mobilizacija kao oko potapanja Tare, malo gradjanske ili seljačke hrabrosti. Podrška par, od vlasti nekontolisanih medija, koji će za trenutak ostaviti po strani svoje politikansko-profiterkse interese. Mogu oni to, ili bar mislim da mogu. Podrška studenata ako ih imamo. Da se najzad zapiše i upiše, da su i crnogorski studenti učestvovali u nekom buntu. Podrška opljačkanih i uniženih penzionera. Radnika koji mjesecima ili godinama ne primaju plate. Radnika koji su ostali bez posla. Državnih službenika, tom armijom vladajućih glasaća koji su najzad došli na red(regres, bonovi, smanjenja plata, otpuštanja). Treba nam javni glas i podrška makar par sudija, doktora. Onih koji više od stida ne mogu suditi tj.liječiti. Par univerzitetskih profesora, onih koje se stide nekih svojih kolega i statusa u kojem su gurnuti. Trebaju nam stotine i hiljade pametnih i radnih, koji su pobjegli u inostranstvo, gdje se njihov rad i pamet cijeni. Trebaju nam Crnogorci, Srbi, Bošnjaci-Muslimani, Albanci, Hrvati, Romi koji neće da se biju i svadjaju za račun onih koji tuču medju njima stalno izazivaju. Trebaju nam bivši, sadašnji i prošli. Trebaju nam prije svega novi, neukaljani, svježi, energični i hrabri

Ne trebaju nam uvijek isti. Kriminalci, tajkuni, šverceri, narkodileri, ratni zločinci, sijači mržnje, nedodirljivi, bahati, arogantni, neznalice, profiteri. Valjda su oni ipak manjina!?

Ima li nas? Možemo li? Hoćete li?

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Vladimir Nedovic says:

  Ima nas!

  A Mirjana Kuljak dodala bi ‘Moze se!’ 😉

  Zippe, dobar tekst u kom su artikulisani uglavnom svi razlozi i sve skupljeno na jedno mjesto, da ga bude i na ovom portalu.

  Da mene pitate, bojkot bi podrazumijevao i njihove kafice i plaze i diskoteke i banke i samoposluge i… To je tesko postici jer su medjedi sve zaposjeli, ali bi, sa druge strane, narod morao da shvati da oni zavise od nas, i da bez nas nema ni njih!

  Evo zato rijeci Tylera Durdena iz Fight Club-a:

  “Remember this. The people you’re after are everyone you depend on. We’re the people who do your laundry and cook your food and serve your dinner. We guard you while you sleep. We drive the ambulances. We process your insurance claims. We control every part of your life. So don’t fuck with us.”

 2. Vulcan says:

  Nažalost, nema nas. Ne dovoljno u svakom slučaju.

  Nekadašnji Crnogorci su mutirali. Danas se rađaju iz epruvete. ”Parada ponosa” bi im sasvim pristajala.

  Oko mene su sve sami beskičmenjaci i mekušci. Klimoglavci i podguzne buve.

  Revolucija je za njih samo misaona imenica.

 3. Milovan Vukov Jankovic says:

  Da bi pobijedili njih i njihovo STADO,
  treba JAVNOSTI I SVAKOM POJEDINCU,
  oznachit izvore iz kojih oni napajaju svoje glasache.
  Monopol na gorivo Grchke drzavne forme.
  Monopol na ELENRGIJU, DPSDPovaca i Sicilijanaca.
  MONOPOL na uvoz od konca do pamuchnog q.rca i krivog krstavca.
  HOD PO MUKAMA od vodovoda, EPCGe, protiv pozarne do urbanisma za obichnu dozvolu za gradnju kuce na tajovu imovinu, ljubljene stotine shaltera i stotinak uplata i skuta i rukava DPSDPovskih birokrata.
  Limitirane peMzije podobnih i poslushnih, kakademika i proserfora.
  Umjesto da drzava daje, da su svi ravnopravni i jednaki , svih klasa i rasa, i da primaju svi sinovi i shjceri CGe, stipendiju ne 550eura kao u Dansku, nego 50 ili 100, samo da UCHE I DA NAPREDUJU INTELEKTUALNO, MI OPREMISMO PEmZIONERE SA JEDNOM NOGOM U GROB SA 800 EURA PEMZIJE.
  Agencije za KRIVI KRASTAVAC,
  dhje suprug ili supruga DPSDPovaca, prima debelu mjeschu nadoknadu za dvije ure fiskulture, i jebu narod u zdravi mozak.
  DPS ovska nakardna firma sa logom,
  iznad VLADE CGe,
  bode u ochi svakog civilizovanog chovjeka Jevropejca, lishe nashih gradjana CGe.

  Ima josh hiljade izvora sa kojih poje svoje pristalice, ali ih rijetko koji novinar prezentuje GRADJANIMA, vlada totalni MUK u nash PUK.

 4. perfect stranger says:

  Бојкот Парламента и институција.

  Бојкот избора.

  Прије одржавања првих слободних избора основати нову “Народну слогу” која ће у предизборном споразуму саставних чинилаца имати прецизне и детаљне одредбе и услове који ће предвиђати механизме који ће бити коришћени за експресно уклањање националне дискриминације након успоставе нове власти. Разлози за ово су вишеструки; прије свега треба имати у виду да процес демократизације друштва послије пада власти може да потраје, а самим тим и пошаст националне дискриминације (која по мом мишљењу у мору проблема које има ова држава представља најозбиљнији и најделикатнији за сами опстанак државе и одржавање мира на овим просторима) – а времена за чекање нема. Други разлог је сљедећи: у одсуству таквих одредби у коалиционом споразуму огромни дио српског бирачког тијела неће бити заинтересован за склапање предизборних коалиција са било којим чиниоцем из индепендентистичког опозиционог амбијента. То је моје мишљење.

  План је амбициозан, али не и неостварљив. Добра воља и демократски капацитет учесника ће да буду пресудни.

  У сваком случају, почетак свега је – БОЈКОТ!

 5. Vulcan says:

  Trebalo bi vas ostaviti da se sami nosite sa avetima koje ste iznedrili.

  Sada ste u prilici da u potpunosti spoznate pravo značenje reči ”privatna država” protiv koje smo se godinama borili.

  Bolju ni ne zaslužujete.

 6. Milovan Vukov Jankovic says:

  26. Sep 2009, 10:00
  Trebalo bi vas ostaviti da se sami nosite sa avetima koje ste iznedrili.

  Sada ste u prilici da u potpunosti spoznate pravo značenje reči ”privatna država” protiv koje smo se godinama borili.

  Bolju ni ne zaslužujete.
  Vulcan

  Jes PRIHVATNA DRZAVA,
  sa TANDARAMA-LOPOVSKIM-MANDARAMA,
  nishta boljim od prodaje NISa,
  Rusima, Kusima i Repatima, mi smo braca po ocu i materi, od Biograda, Zagreba, Moskve, trgovci i MRTVIM I ZIVIM DUSHAMA, SLAVJANSKAJA DUSHA koja ludom trojkom juri stepom i gazi sve civilizovano pred sobom, Kara-mazovi, Kara-djurdji, Ane-na-kara-njine,
  sve Roskoljnikov, Raspuchin i Rogoshin,
  a mi Pushojevi i Sisojevi,
  ZLOCHIN BEZ KAZNE.

 7. Zipp says:

  Gospodine Vulcan,
  Vi znate za koju i kakvu Državu sam se ja npr.borio?
  Izmedju “privatne Države i “ratne” Države je izbor izmedju jadana i grdana. A takav izbor nam je uvijek bio. U svemu, ne samo Državi.
  Oćete li nas Vi “ostaviti” ili ne, Vaša je lična stvar. Vaš cilj je, rekao bih iz komentara, vaš “kolektiv”. Moj opšti. Kako vaš, tako moj, njegov, njen…
  Znam da mi nećete vjerovati, ali to je Vaš problem, ne moj.

 8. Vulcan says:

  Rat je prejaka reč.
  Ali u svakom slučaju konstantno dobar izgovor.
  Čak i dvadeset prvom veku.

 9. Vladimir Nedovic says:

  Vulcan,

  kako se u 21. vijeku naziva ono u sta je Crnu Goru devedesetih godina proslog vijeka odvelo tadasnje i sadasnje rukovodstvo? Gdje vi zivite, izvinite?

  P.S. Zalosno je da na ovako dobar tekst nema vise komentara, da se nije razvila diskusija. Da li se ljudi boje, ili smatraju da je bojkot radikalno rjesenje (odnosno, boje se) ili se ne slazu sa idejom? U svakom slucaju, dobro bi bilo cuti ih.

 10. labud dabanovic says:

  Pošto živimo u vakat đe svačije mišljenje treba da se čuje i ja nešto suprotno udrobim od pametnih.
  Te ratove,od prije 20godina,treba već jednom i zauvijek batalit prišivat ih Crnoj Gori.Crna Gora nije pokretač tih ratova i ne može bit krivlja od drugih.O ratovima Crne Gore može se pričat o onima do 1918g i onim poslije 2006g.Ono između pripada svima iz SHS/Kraljevine/FNRJ/SFRJ Jugoslavija i potonje zajedničke SCG-‘Mini Jugoslavije’.Što ima pojedinih u ovoj vlasti koji su bili i u ondašnjim Jugoslavijama to je ukus/povjerenje većine glasača-kao što je ukus/povjerenje manjine da ima lidere iz tih istih Jugoslavija.Te stalne priče o pokradenim izborima je samo priča/kultura gubitničkih partija.
  Kad neko zna lopova ko je i na koji način krade a dozvoli da stalno od njega bude pokraden onda je to magarac.
  Nekulturni gubitnici su uvijek za bojkot protiv pobjednika.Opozicija koja nije sposobna da ubijedi većinu građana da su bolji od aktuelne vlasti-bojkot im služi za prikrivanje svoje nesposobnosti.A ono-‘narod je stoka’ kažuje ko je i kakav je sam taj govornik.Ma i ovakvi nekulturni gubitnici ne razlikuju se ni od onih koji poznaju lopova i njegove marifetluke a dozvole da budu od istog pokrateni.Ako je vlast takva kako se ođen iznosi onda-prava opozicije može ‘nakrivit kapu’ i na izbore sa ovom vlašću napravit bez muke ‘veliku rokadu’.Pa nek se onda vlast burokće s bojkotom-prikriva svoju nesposobnost.

 11. Zipp says:

  Dobro došli g.Dabanoviću. Ošutili ste me,iskreno. Znam da će Vam se svidjet izraz “ošutili”.
  Ni Veljka B.Ilića nema odavno?
  Izvinite mi, na nekulturi bojkota.
  Svako dobro. I kulturno.

 12. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ova shaka jada,
  koja vidi shto nam rade,
  se nije ugradila u DPSDPovski sistem regrutovanja njiOVih pristalica, kojih ima debelo iznad 50%, i nema te sile, koja ce zaljuljat njihove fotelje, u koje su smjestili svoje gospodske guzice, i brinu o svom PUPKU&SHUPKU. i brinu o broju ugradjenih i obradjenih, samo onih 100 000 koji su bezpravno podigli kuce i kucerke, ili ce glasat njih, ili ce stici bageri da rushe i bushe bespravno naslozene opeke i krshe.
  Struje i vode nece gLEat,
  ako njih ne izaberu, mogu jesti hovno za vecheru.

  Ovo su vapaji davljenika,
  kojima voda ulazi u ushi, a mozak se pushi i isparava, jer se svi chudom velikijem chude, da gradjani i brdjani biraju DPSDPovce, a ne nas, koji sve vidimo, puchina i raja tako bira, da ih vode MLADI&SLIJEPI, i tako ce birat sledecih dvije decenije, ja VAM jemac.

 13. labud dabanovic says:

  G.Zipe ako je kulturno biti za bojkot ne vidim nekulturu u-biti protiv njega.Mene i da imate rogove,ne dovode nas u neslogu.Naše neslaganje ili “ošutiti” ne dolazi zbog naše različitosti nego što smo prifatili različito društvo.Za Vas je po vašem mišljenju vaše društvo jedino koje donosi boljitku državi Crnoj Gori a za mene moje društvo.To su sve razllitosti koje ja viđu među nama.
  Takođe svako dobro.I šutavo.

 14. Zipp says:

  Gospodine Dabanoviću,
  U Vašem prvom komentaru potencirali ste nekulturu onih koji se ne slažu sa Vama, i ovim, poput mene, koji su za bojkot:

  “Te stalne priče o pokradenim izborima je samo priča/kultura gubitničkih partija.
  Kad neko zna lopova ko je i na koji način krade a dozvoli da stalno od njega bude pokraden onda je to magarac.
  Nekulturni gubitnici su uvijek za bojkot protiv…”
  Čisto da Vas posjetim.
  Pozdravljam Vas.

 15. danilo stojanovic says:

  Bojkot – kao sredstvao politicke borbe – opravdan je.

  I moralan, jer je nepristajanje na zlo.

  Pa i americka revolucija je pocela “bostonskim pijenjem caja” – bojkotom.

  Medjutim, ovdje se ne radi o bojkotu kao sredstvu – vec bojkotu kao cilju.

  “Cui bono” (u ciju korist) se poziva na bojkot.

  Ako bojkotujemo protiv nacionalizma (svih vrsta)- ja sam za bojkot.

  Ako bojkotujemo protiv jednog korumpiranog, arogantnog, i nespososobnog sistema vlasti – ja sam za bojkot.

  Ali, ako bojkotujemo da bi nam promijenili zastavu, himnu, – i drzavu -, da bi jednog nesposobnog politicara zamijenio jedan, jos nesposobniji, “opozicionar” (gladan moci, i bogatstva) – protiv sam bojkota.

  Dakle, neka se oni koji pozivaju na bojkot izjasne protiv cega su? Ili, jos bolje, zasto su?

  Inace, samo zbunjuju ovaj, vec dovoljno, zbunjen i osiromasen narod. To se onda zove politicka manipulacija.

  I, postavlja se se pitanje: Koliko je ovo drustvo spremno za bojkot?

  Dok god se ne dostigne “kriticna masa” nezadovoljstva nikakvi bojkoti nece uspjeti.

  Problem je CG sto su svi “nezadovoljni, nezadovoljni na svoj nacin” i iz razlicitih razloga. Ima bar 3-4 razlicita cilja izmedju nas desetak disktanata.

  A sto rece, g. Nedovic, “dje su ostali diskutanti”?

  Ili, bolje je reci, dje su oni koji cute? Od muke. Samo oni mogu uspjeti u bojkotovanju.

 16. perfect stranger says:

  “Dakle, neka se oni koji pozivaju na bojkot izjasne protiv cega su? Ili, jos bolje, zasto su?” – D. S.

  Protiv Mafije.

  Za demokratiju.

 17. Zipp says:

  Gospodine Stojanoviću,
  Što se mene tiče, hiljadu je razloga za bojkot izbora, kao možda jedinom načinu da se režim promjeni. Navest ću samo neke:
  -Sve da je ova vlast idealna, 20 godina je previše. Sve da je najkarakternija, najpametnija, najplemenitija vlast, pokvarila bi se.
  -Valjda je vrijeme da i naš narod vidi da promjena vlasti nije smak svijeta, da je to normalno, poželjno. Da ne možemo biti “Evropski narod”, niti gradjansko društvo ako nikada u istoriji legalno nijesmo promijenili vlast(bojkot je legalno sredstvo)
  -Da bi se mogla izvršiti lustracija, te da svako ko je odgovoran ponese svoj dio odgovornosti za prethodno učinjeno, pogotovo u prljavim, osvajačkim ratovima koje smo vodili.
  -Da Sudstvo, Policija i Tužilaštvo sudi, hapsi i tuži po Zakonu, da nema nedodirljivih.
  -Da ja, Vi, On i Oni mogu poslovati na tržištu, shodno svojim poslovnim umijećima, znanju, vještini. A ne da pitamo za svaku “uspješnu” firmu, ko stoji iza nje. A stoje gradonačelnici, Ministri, visoki partijski činovnici, kumovi i ostala mnogobrojna rodbina(kao na umrlicama).
  -Da kao radnik mogu imati sindikat koji želim i koji će zastupati moje interese, a ne sindikat koji mi je nametnut i koji zastupa interese Vlade i poslodavca.
  -Da mi nikad niko ne dodje u firmu, govoreći mi za koga treba da glasam, da moram da glasam, inače…
  -Da u maloj Crnoj Gori policija odmah otkrije ko je ubio i dao nalog za ubistvo novinara, policijskog inspektora, vozača ili telohranitelja nekog književnika, ili “književnika”.
  -Da imamo vlast u kojoj se svako malo neće osnovano sumnjati da je njen sami vrh povezan sa medjunarodnim švercom, organizovanim kriminalom, ljudima sa potjernica, ili da su sami na potjernici.
  -Da vlast radi na pomirenju svojih gradjana, malo nas ima, a ne na stalnim podjelama i sukobima.
  -Da dodje do takve promjene vlasti, gdje mi ta nova vlast neće predstavljati kao nevjerovatan uspjeh skidanje sankcija, ili mogućnost da putujem bez viza u svijet. Ja sam bez viza putovao u svijet prije 20 godina!
  -Da mi vlast sve ne rasprodaje, često u bescijenje, od fabrika i preduzeća do teritorije, jer to nije ove vlasti, već moje i svih gradjana. Neka nešto i kupi!
  -Da…
  Jako je ružan osjećaj, gospodine Stojanoviću, a ja taj osjećaj imam, da odredjeni ljudi, mogu da me prebiju na sred Podgoričkog korzoa, kada je najviše ljudi. Ili ubiju čak. A da za to ne odgovaraju, te da, sve da hoće sud da im sudi, niko od te mase ne smije svjedočiti protiv njih ili njega! Eto, dovoljno je, mislim, i samo zbog ovog osjećaja. Ako nijesam paranoik i ne uveličavam. A mislim da nijesam, već da je to realnost.

 18. Milovan Vukov Jankovic says:

  Pa i ja se borim za Zippove ideale,
  ali vidim da nemam podrshku od vecine gradjana CGe, jer su oni ugradjeni u taj MAFIJASHKI SISTEM, i na mene gledaju kao na GUBAVCA.

 19. labud dabanovic says:

  Uvijek sam za promjenu svake vlade-boljom,ma koliko goć da je vlada dobra ako na vidiku ima boljih.Uvijek sam opozicija svakoj vladi kad ima boljih-vječiti opozicionar.Mislim da tako misli svaki građanin koji želi da živi i radi ‘svija gnjijezdo’ u jednoj državi.Ali vikati-Promjena vladeeeee!-To su lopoviii!-Bojkotiii!-a na viđelo nema boljih od aktuelnih-to,za moj pojam,NEmogu vikat oni koji žele da država napreduje a oni žive i rade u toj državi.A one koji tu viku pretvaraju u parole i nose simbole drugih država doživljam podmuklim i kukavickim neprijateljom ili slugama nekog mučkog/prikrivenog osvajača.
  Sve ono što NEsazrijeva svojim tokom je vještačko ili prinudno-osuđeno na propast.Nije komunizam propao zbog načela u njemu nego nespremnost naroda koji je to prifatijo prije nego je sazrijo za to-prinudno.U državi kad narod svojim sazrijevanjem-svojim tokom-vrši promjene uvijek su to temelj/polumenta za svaku bolju i bolju naprednost.
  A i ovi što su otišli po demokrackim državama a drže predike onima što ostaše ‘đe im je śeme klicu zametnulo da tun i plod počiva’ nije u njih demokratija uljegla sazrijevanjem nego što su se nšli u takvoj okolini a to je ipak prinuda a ne njihova zrelost demokrate.Pa kad drže prediku gnjijezdu i jatu iz kog su ižljegli liče mi na čavku koja koketira okićena tuđim perjem-kao Kir Janju iz romana Petra Kočića.Ovo ne zborim da bih nekog vrijeđao nego iznosim moje lično viđeno iskustvo.
  Pozdrav:Živjeli svi s naprednim,a crkli do śutra svi s podmuklim,mišljenjima.

 20. Vladimir Nedovic says:

  @ danilo stojanovic

  Ideja bojkota nam nije bliska samo bojkota radi, to bi bilo neozbiljno. Ne znam da li pratite na DNMN, tamo se bojkot promovise jace, a mnogi komentatori objasnjavaju zasto je to jedino rjesenje za gradjane i politicke partije koje ih nece odvesti u corsokak vlasti. Jedino rjesenje, kad ne funkcionisu institucije sistema, otkazati poslusnost tom sistemu.
  Dakle bojkot kao gradjanska neposlusnost (jer ima mnogo stvari koje nama kao gradjanima ne odgovaraju) i kao politicka opcija (jer izbori su namjesteni i pokradeni).

  @ Milovan Vukov Jankovic

  U pravu ste, nazalost, i vjerovatno je to razlog sto DPS u Budvi ima 70% podrske. Sveti Marovic je smekerski pustio sve lokalne hohstaplere da bespravno izgrade i naplaste se, i zna da ih onda drzi u saci i moze da radi sta god hoce. Jer jedino ova vlast nece rusiti njihove vile.
  Ali niste u pravu da je podrska vlasti tolika. Ipak ima dosta ljudi koji ne pristaju na tu igru, kojima je voda dosla do usiju ili koji traze da se odmore od ovolike bahatosti medjeda na vlasti. Ima doduse jedna zackoljica tu – kad maknemo medjede, ne smijemo dopustiti da nas prevare foliranti, navodni naprednjaci!

 21. Vulcan says:

  A da sada malo obrnemo sled?
  Prvo demokratija, pa onda država.
  Lako ćemo se dogovoriti (u ”demokratiji”).

 22. Vulcan says:

  …jasno ti je valjda Zipp da se neki ovde panično boje demokratije.
  Prisustvo demokratije bi (valjda) onemogućilo nameštanje izbora (referenduma).
  Demokratija je zato za njih najgora noćna mora.
  Bolje samo stvoriti njen privid i živeti u podeljenom društvu. Baš kao u Bosni.

 23. Vladimir Nedovic says:

  Vulcan, jesu li vam neki rod ovi sa Slobodne Misli?

 24. danilo stojanovic says:

  A da sada malo obrnemo sled?
  Prvo demokratija, pa onda država.
  Lako ćemo se dogovoriti (u ”demokratiji”).

  …jasno ti je valjda Zipp da se neki ovde panično boje demokratije.
  Prisustvo demokratije bi (valjda) onemogućilo nameštanje izbora (referenduma).
  Demokratija je zato za njih najgora noćna mora.
  Bolje samo stvoriti njen privid i živeti u podeljenom društvu. Baš kao u Bosni.

  Vulcan

  Naša tragedija je što uvek od dva zla izaberemo koaliciju! Rade Jovanović (Afokrizam – Danas 01/10)

  G. Vulcan, zaista sam smatrao da smo prevazisli taj netacan i besmislen slogan “prvo demokratija pa drzava”. Iz prostog razloga sto je demokatija jedan od mogucih politickih sistema u odredjenoj DRZAVI. Dakle, ne postoji apstraktna demokratija, vec se, kao politicki sistem, manje ili vise uspjesno, primjenjuje u nekim (ne svim drzavama).

  Vas problem je sto vi ne zelite (da ne koristim emotivni pojam -volite) samostalnu drzavu CG. Dakle, vi nijeste za demokratiju u CG – vec za neciju tudju demokratiju. U kojoj bi se “lako dogovorili”? Pod puskama – ka 1918?

  Zato se i zalazete, na sve moguce nacine, da srusite ovu Vladu – ne zato sto je losa (a jeste losa) vec zato sto nije “vasa”. Vi stalno kazete – “eto vam vasa privatna drzava”, a koja je to “vasa” “demokratska” drzava? Ovdje nas stalno razvrstavate na “vi” i “mi” itd. Ko ste “vi”?

  I jos imate obraza da nam (nekim komentatorima) prebacujete da zelimo da zivimo u “podeljenom drustvu. Bas kao u Bosni”.

  Zna se ko dijeli crnogorsko drustvo – nacionalisti svih vrsta (a zna se ko su i najveci nacionalisti u CG). Zna se kome je je stalo da se izazove haos, i da se onda, u mutnome, izbori za necije tudje demokratije.

  Ja razumijem i podrzavam g. Zippa. jer on iskreno zeli promijene u CG. Da li i vi to zelite? Ili je vas cilj da CG bude u nekoj drugoj “demokratiji”?

  Ako mislimo na istu? – jasno je da ta “demokratija” izgleda mnogo bolesnije od crnogorske.

  Zato sam i trazio da se izjasnimo o ciljevima bojkota. Strategije i metodi (kao sto je bojkot) kreiraju se prema cilju.

  Ako je cilj demokratija u CG, i demokratska promijena vlade – onda je najdemokratskiji nacin da se glasa protiv Vlade. Ali, i bojkot je legitiman.

  To, naravno, podrazumijeva, da imamo opoziciju koja je sposobna da vlada. Jer, ako nije sposobna, a to je moje misljenje, onda cemo se naci u jos gorem polozaju.

  Ali neka i bude tako. Dajte da ih (opoziciju) vec jednom “isprobamo”.

  Medjutim, prije nego sto glasam za tu slavnu “koaliciju opozicije”, neka se ta koalicija (dakle sve partije ucesnice) javno zakune da ce se boriti za Ustav i zakone CG, za demokratiju u CG – i za uspjeh drzave CG i dobrobit SVIH njenih gradjana.

  Mislim da je to minimum ispod kojega se ne moze traziti vlast u nekoj drzavi.

  A CG – zeljeli vi to da priznate ili ne – jeste drzava.

 25. labud dabanovic says:

  G.Zippe kad Vi i ostali pričate o ‘lopovskoj i mafijaškoj’ vlasti ubrajate i mene zato što ono što zborim ide njima u prilog.Ja se na Vas za to nijesam ljutijo niti sam shvatijo da Vi to mene smatrate ‘lopovom i mafijašom’.Pa i tako i ja za ono što Vi rečete a ide u prilog ‘magarcim kulturama’ ne smatram Vas magarcom.
  Toliko da i ja Vas pośetim i pozdravljam Vas.

 26. Vulcan says:

  Stojanoviću,

  [G. Vulcan, zaista sam smatrao da smo prevazisli taj netacan i besmislen slogan “prvo demokratija pa drzava”.]

  – Ironija i sarkazam, naravno. Pitajte Nikoladisa šta to znači.

  ”Vas problem je sto vi ne zelite (da ne koristim emotivni pojam -volite) samostalnu drzavu CG. ”

  – Ne ja više volim da živim u državi koja joj je prethodila. Ne u ovoj – privatnoj.

  ”Ovdje nas stalno razvrstavate na “vi” i “mi” itd. Ko ste “vi”?”

  – ”Vi” ste svi oni koji ste se zalagali za privatnu državu.

  ”Zna se ko dijeli crnogorsko drustvo – nacionalisti svih vrsta (a zna se ko su i najveci nacionalisti u CG). Zna se kome je je stalo da se izazove haos, i da se onda, u mutnome, izbori za necije tudje demokratije.”

  – Zna se, Đukanović i svi oni koji se šlepaju uz njega. Lovi u mutnom evo već dve decenije. I jedino je to on u stanju.

  [”Ili je vas cilj da CG bude u nekoj drugoj “demokratiji”?]

  – Svaka ”demokratija” (vladavina većine) je prihvatljivija od ove koju imamo (samovolje jednog čoveka).

  ”To, naravno, podrazumijeva, da imamo opoziciju koja je sposobna da vlada. ”

  – A kriterijume će naravno određivati Đukanović. Ili Krivokapić?

  [Medjutim, prije nego sto glasam za tu slavnu “koaliciju opozicije”, neka se ta koalicija (dakle sve partije ucesnice) javno zakune da ce se boriti za Ustav i zakone CG, za demokratiju u CG – i za uspjeh drzave CG i dobrobit SVIH njenih gradjana.]

  – Znači, ako se zakunem biće mi dovoljno da mi verujete. Ili treba da se koristim oprobanim Milovim receptom? Da pogazim sve za šta sam se borio i zalagao?

  Mislim da je to minimum ispod kojega se ne moze traziti vlast u nekoj drzavi.

  A CG – zeljeli vi to da priznate ili ne – jeste drzava.

 27. Vulcan says:

  …greškom su se zadržale zadnje dve rečenice.

 28. Zipp says:

  Gospodine Dabanoviću,
  Ako će te mi vjerovat, ja mislim da sve što Vi pišete, pišete najiskrenije. Pišete ne zato što samo tako mislite, već što ste uvjereni da je tako. Zato, Vaši stavovi, sa kojima se najčešće duboko ne slažem, cijenim. Mislim, da od patriotizma, shvaćenog na Vaš način, ne vidite, ili jednostavno ne želite da vidite duboku krizu i Države za koju se zalažete i društva uopšte. Bez namjere da Vas uvrijedim, ponekad mi smiješno djeluje način odbrane svega i svačega što se dešava u našem društvu, i da sve pravdate Države radi. Mene su te faze odavno prošle.
  Nekad, samo što pred TV što nijesam ustajao na himnu “Hej Sloveni”-od ponosa(i patriotizma). Pa je došlo vrijeme da na javnim skupovima sjedim dok se ona intonira, praćen žestokim, prijetećim pogledima okolne publike, nekad čak i prijetnjama. U isto vrijeme sam imao isti, ako ne i jači unutrašnji doživljaj pri intoniranju, tj. pjevanju “Oj svijetla majska zoro” a tada se za to pjevanje moglo ići u zatvor, upravo po nalogu onih koji se sada kunu u majsku zoru.
  Na takav patriotizam više ne padam. Patriotizam za mene je uredjena, pravna, demokratska, prosperitetna Država. Sa jednakim šansama za sve i sa jednakim pravima za sve, dje nema nedodirljivih. Najradije bih bio da bude svoja, naša Država. Da je svi doživljamo kao takvu. A ako, ili kada postane takva, takvom će je svi i doživljavati. Protiv nje će moći biti samo šačica ljudi, možda. Ovako, suverenost i samostalnost mi ne znači ništa. Prazna ljuštura.
  Iz provizorijuma u provizorijum.

  P. S. Znao sam da je ovdašnji, isti ondašnji, ne mogu napraviti bolju, bez ovakvu kakvu su je napravili. Sve, čega su se dotakli, propalo je.

 29. labud dabanovic says:

  Puštimo patriotizam.Ja sam samo jedan od onih 55% što vrnuše Crnoj Gori ono što je i čini od postanka-nekom crnom/gorkom a nekom medenom.I moje su želje g.Zippe ka i vaše.Ali samo imamo drugačije poglede i način kako to ostvarit.Ja samo smatram da ste Vi i drugi počeli s pogrešnog kraja uređivat državu.Ja smatram da treba prvo onima,koji se drže ka pjani plota nekakvih 32% i nekakvih ‘najispravnijih popisa’ š njima raščistit-utuvit im u glavu da mi nemamo druge kuće i da ne mogu činjet to što čine protiv države-mrze vlast da bi se država oburdala a državu mrze da bi od svojih mentora dobili vazalsku vlast nad Crnu/Medenu Goru.Tek onda možemo zajednički činjet to kako Vi mislite da treba da bude.
  Ja znam da ne umijem tačno sročit pisanjem ono što mislim pa mi ne vadite pasuse napisanog nego me gledajte kroz ono što sam ćijo reći.
  Bez ljutnje i budite pozdravljeni.

 30. danilo stojanovic says:

  G. Vulcan,

  Izuzetno cijenim Nikolaidesa, ali njegov (ne samo njegov) stav – “prvo demokratija a zatim drzava” – je besmislen (bez ikakve ironije s moje strane). Zasto?

  Jer, demokratija se moze posmatrati ili proucavati sa dva aspekta: demokratija kao teorijski sistem (apstraktni, filosofski pojam) i demokratija kao politicki sistem u vecini drzava (prakticna primjena).

  Mislim da ovdje ne raspravljamo o teorijama demokratije, vec o konkretnim politickim sistemima.

  Slijedi da, demokratija, kao politicki sistem, moze postojati – u boljem ili losijem izdanju – samo u okviru jedne drzave. Dakle, “prvo drzava – pa demokratija”. Jer drzava mora postojati – a sistem upravljanja moze biti razlicit. Demokratija nije neophodna, ni nuzna, da bi drzava funkcionisala. Postoje (i postojale su u istoriji) drzave sa drugim politickim sistemima. Da vas podsjetim da postoje i mnoge “demokratske” drzave koje to nijesu. Kao npr. Demokratska Republika Kina u kojoj jos zivi “dikatatura proleterijata” tj. nema (prave) demokratije.

  Problemi nastaju kada se ta dva pojma mijesaju. Utopija postoji u knjigama i glavama mislioca, ali nikad nije, i nece biti, realizovana u stvarnosti.
  Ako o svemu sudimo s gledista idealnog ovaj svijet jeste “strasno razbojiste”.

  Amerikanci su “uzivali”, kao i ostali podanici UK, u najstarijoj i najsavrsenijoj (modernoj) demokratiji, pa ipak su prvo stvorili drzavu (USA), da bi, zatim, stvarali svoju, americku, demokratiju. Dakle, da su se vladali po vasoj maksimi oni bi jos trista godina uzivali cari engleske kraljevske demokratije – ali ne bi bilo USA. Ni amercke demokratije.

  Takodje, prvo su napisali “Deklaraciju o nezavisnosti”, pa zatim, u slobodnoj, nezavisnoj drzavi, njihov Ustav? I dan danas, u USA najveci praznik se zove “Dan nezavisnosti” a ne “dan demokratije” – na koju su oni izuzetno ponosni.
  Dakle, “prvo drzava pa demokratija” – ako je stvorimo i “sacuvamo”? Postoji anegdota da je Franklin, kada se zavrsila sjednica ustavotvornog parlamenta USA, na pitanje novinara koji su im politicki sistem donijeli rekao”republiku ako uspijete da je sacuvate” On je dobro znao koliko su krhke institucije demokratije i kako se lako demokratija moze pretvoriti – ili u haos, ili u diktaturu.

  Nadam se da smo time zatvorili ovu temu.

  Hvala sto ste se, najzad, deklarisali ko ste “vi”, kao i da ste za “prethodnu drzavu”.

  Medjutim, i dalje nas sve koji se ne slazu sa vama trpate u “mafijase” i “lopovsku drzavu”. Iako nemate nikakvog osnova za takve tvrdnje.

  Ali, da krenemo sa te vase tacke gledista.

  Vi smatrate, ako sam vas dobro razumio, da je u prethodnoj drzavi vecini gradjana CG bilo bolje?! I da bi bilo mnogo bolje da smo svi ostali u “Kostunicinoj, i sada, Tadicevoj Srbijici”?

  Moguce, da je to ironija, sada sa vase strane? Naime, nema nikakve sumnje da je za vecinu gradjana CG nezavisna i samostalna drzava CG mnogo bolje rjesenje – u svakom pogledu – od prethodne drzave. Nije idealno, daleko od toga, ali bi CG nestala u talasu srpskog nacionalizma (da ne upotrebim teze rijeci koje se ovih dana cuju u samoj Srbiji, od uglednih srpskih politicara) da nije postala nezavisna i samostalna drzava. Da samo pomenem da bi i dan danas placali ceh za Mladica, Kosovo, itd, tj. sve ono sto, nazalost, Srbiju, zadrzava da zauzme mjesto u EU, koje neosporno zasluzuje.

  Nazalost, sve nase rasprave se uvijek vracaju na Srbiju i CG – i na proslost. Ako je Srbija izabrala da zivi u “nemanjickoj proslosti” i “svetosavlju” to je njihov izbor i ja ga postujem. Medjutim, ne vidim nikakvog razloga da gradjani CG slijede tu, po meni, pogresnu politiku.

  Naprotiv, CG moze mnogo brze da koraca naprijed bez tih okova proslosti (pa i nase “slavne i junacke”) na nogama. Doduse nasa Vlada ne doprinosi maksimalnom koriscenju tih mogucnisti i zato ih treba smijeniti – ali demokratski – na izborima.

  Stalno pricate kako su svi izbori “pokradeni”. Mozda i jesu? Ali niko od opozicije nije, koliko ja znam, jos podnio tuzbu sudu (sa dokazima) protiv tih pokradenih izbora i “lopova” koji su ih pokrali. Ako su nasi sudovi, i korumpirani, i nesposobni – postoje i medjunarodni sudovi.
  I jos da dodam, svi izbori su “posmatrani” od strane nezavisnih medjunarodnih organizacija. Nikada nijedna nije trazila da se izbori poniste – mada su regitrovane nepravilnosti – “koje nijesu bitno uticale na rezultate”. Prema tome, ili je ova Vlada fantasticno sposobna da “krade” na izborima, ili je opozicija fantasticno nesposbna da ih – politicki i/ili pravno – za to kazni. Ili moze biti i jedno i drugo tacno? Ili su vase price “svojevrsna teorija svjetske zavjere protiv srpstva”?

  Medjtim vi, a i vecina komentatora, zatvara oci pred cinjenicom da je opozicija u CG zaista katastrofalno losa. I moralno (a mozda i materijalno – kada se citaju optuzbe izmedju srpskih stranaka u CG?) korumpirana.

  Jer, posebno vasa strana, sjedi u Parlamentu drzave CG i prima platu – od SVIH gradjana – a radi protiv te drzave (ili, preciznije, za drugu drzavu), tj. protiv vecine gradjana koji ih placaju?!

  Ne slazem se sa njihovim metodima olajavanja i pljuvanja drzave CG (ne samo Vlade) i njenih simbola, jezika, itd. na svakom mjestu i i u svakoj instanci. Vjerujte, da neki politicar (npr. u USA) napravi nesto slicno – ne bi bio u politici ni 24 casa. A Parlament bi ga po hitnom postupku iskljucio. Mozda bi zavrsio i u zatvoru? Kolika se graja digla u USA oko povika jednog parlamentarca, za vrijeme govora Predsjednika Obame u Parlamentu, da to sto je on rekao nije istina. Ne zbog Obame, i ne zbog istine, vec zato sto se to “ne cini” Predsjedinku USA. A ovdje, ljudi, koji i dan danas podrzavaju ratne zlocince, bez imalo stida pricaju o Predsjedniku drzave da je lopov, mafijas, itd. Zar nije to, u najmanju ruku, dvostruki standard?

  Ne radi se o njemu (on kao individua ne moze biti iznad zakona – zato ga tuzite sudu/ovima), nego o njegovoj funkciji koja zahtjeva postovanje. Ali to dobro znaju ti isti ljudi – jer prava meta nije on – vec drzava CG.

  Svuda, u “pravoslavnim” drzavama, crkva postuje drzavu i moli se pri svakoj sluzbi za Predsjednika – osim u CG!? Mi imamo crkvu (SPC) koja patoloski mrzi drzavu u kojoj bi da vlada, i od koje dobija novac i privilegije. Amfilohije je “najpopularnija javna licnost” vec godinama, a ne propusta priliku da izlije “otrov svoje duse” protiv CG i Crnogoraca. Da li je to na dijelu nas “politicki mazohizam”?

  Sudeci po svemu, u CG zaista postoji “visak demokratije” jer svako nalazi da ima pravo (mnogi i duznost) da pljuje po svojoj drzavi.
  Bez kazne. Politicari se, s druge strane, sude. Moze im se. I nijma nije stalo do drzave.

  Jedno pitanje (izvinjavam se za digresiju): Zasto Medojevic misli da ce ga bolje razumjeti strani politicari od crnogorskog glasackog tijela? I da li oni mogu da glasaju na nasim izborima?

  Naravno da ne. Znaci on trazi stranu intervenciju u unutrasnjim stvarima drzave CG? Ako mogu da intervenisu USA – zasto ne i Srbija? Ovo je samo primjer “mudrosti” nase opozicije. Misli li on zaista, da ce ga Obama, Mur ili Ren, vise postovati zbog toga?

  Zato i ne zelim da glasam (ni da bojkotujem) za ljude koji misle zlo ovoj drzavi. To je jedina drzava koju imam. Nemam rezervnih.

  Zato se i brinem za njenu (i moju) sudbinu.

  Jer ovi koji vladaju ne zasluzuju da vladaju – a ovi koji bi da vladaju zasluzuju to jos i manje.

  Dako Bog spasi CG i njene gradane – od nas samih. I da nas dozove pameti. Jer samo zajedno, kao ravnopravni gradjani, mozemo stvarati pravu demokratiju. Dok god se svadjamo izlisno je govoriti o demokratiji. Jer onda vlada zakon jacega i “pravo postaje najveca nepravda”. “Podijeli pa vladaj” je staro imperijalno pravilo. Ko nas, i po kojim osnovama, dijeli? U ciju korist?

  No, bez obzira na odgovor, demokratija moze opstati i cvjetati samo u “gradjanskim” drzavama. Svaka drzava koje nema gradjane – vec “nacije” – nuzno je u premanentnoj demokratskoj krizi – ili krizi demokratije (pogledajte Belgiju npr.).

  Sto prije “stvorimo gradjane” tim prije cemo imati pravu demokratiju. A “gradjanin” se ne postaje preko noci. Treba vrijeme da se izbrise onaj predznak “malo”-…. Tesko je postati “gradjanin svijeta” iz palanke i prevazici palancki mentalitet.

  A mozda i jeste vasa poruka da nam demokratija i nije potrebna? Nama je potrebna “sabornost” tj. svi “Srbi u jednoj drzavi”. Jedan “vozd” bi caskom sredio stvari – pod uslovom da se ne zove “Milo” – nego, po vama, bolje: “Milos”, Voja, ili “Slobodan”?

  Kod nas je najveci sukob u nama samima – izmedju individulane i kolektivne svijesti.

  Izgleda da je nasa “kolektivna svijest”, zasnovana na mitologijama i laznim istorijama, mnogo jaca od nase individualne svijesti. A samo covijek koji individualno misli moze biti pravi demokrata. Grupe (nacionalne, vjerske, itd.) ne poznaju – i ne priznaju – demokratiju nego samo predvodnike/vodje i zakone stada.

  Mozda “ima nesto u nasem bicu sto nas vodi anti-demokratskom picu?” Nijesu sve drzave, (narodi, drustva, religije, itd.) spremne, ili sposobne, za demokratiju. USA upravo uce tu lekciju u Iraku i Avganistanu.

  Ako je to tacno, sto onda kukamo sto imamo “diktatora” i “prvatnu” drzavu? I Saudijci, imaju to isto pa ne kukaju. I mi imamo nase “mule” i fundmentaliste a niko se, od svih ovih vajnih demokrata, ne buni protiv njih? I ne poziva na njihov bojkot? A trebalo bi.

  Sve u svemu “mnogo buke oko – nista”.

  Jer nista se nece promijeniti dok se mi – iznutra – kao ljudi, ne promijenimo.

  A bojkot moze biti dobro sredstvo u rukama dobromislecih ljudi. “A u ruke Mandusica Vuka svaka puska bice ubojita” No nesto ne vidim “Mandusice” ovijeh dana po CG. Ni na jednoj strani.

  P.S. Ovim, sto se mene tice, zavrsavam diskusiju. Izvinite na duzini odgovora.

 31. Vulcan says:

  Prvo onih 43% moraju sebi da utuve u glavu da će bez konsenzusa sa tih 32% ova država večito tapkati u mestu.

 32. Veljko B Ilic says:

  Ovaj 31 komentar gospodina Danila Stojanovica je za svaku pohvalu. Ovo je jedan od najboljih komentara koji je upotpunosti analizirao nas gradjane drzave Crne Gore, na koje “evolucija” sporo djeluje. Procice puno vremena da bi smo uspostavili tolerantan odnos jedan prema drugima, bez predhodnih predrasuda i stereotipa. Komentaru gospodina Stojanovica nebih nista dodao, niti oduzeo. Sve je receno. Cesstitamo!

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register