OVDJE NEMA NIČEG SEM SEXA!

Objavljeno: 17.09.2009, 10:25h

Iznenađujuće, ovo sam čuo na mjestu gdje bih to najmanje očekivao…

Iznenađujuće, ovo sam čuo na mjestu gdje bih to najmanje očekivao…

Piše: Milan Šaranović

Put me nanese u Delta City u Podgorici. Ovaj tržni centar spada među modernije, a centri ovog tipa se trude da posjetiocima boravak u njima učine što prijatnijim. Tako i ovaj podgorički… Pored ostalih stvari u ovom centru vodilo se računa i o audio senzacijama iliti akustičkom zadovoljstvu gostiju, što u mnogome doprinosi kompletnom užitku.

Ipak, u jednom lokalu, upravo je to izazvalo moje u najmanju ruku rečeno čuđenje.

Brz poznat ritam u pozadini se čuo, i sasvim mahinalno oslušnuh riječi, kad začuh: „znam da tu nema ničeg sem seksa…“. Vjerujem da znate ovu pjesmu Marine Perazić.

A zašto ovo izaza čuđenje kod mene? Pitate se zašto mi je to čudno? „Pa sex je tako prirodna stvar“ – rekli biste. Jeste, naravno. Pridružujem se tom stanovištu.

Ali obgovor je: Da to je zaista čudno, ako uzmemo u obzir da se ova numera čula u prodavnici dječje garderobe. Zaista, bio sam u čudu!

Jeste da je čovjek pored socijalnog i seksualno biće, i da nije sexa ne bi bilo ni te dječice za koju se i kupuje odjeća. Međutim, odavanje počasti sexu treba ostaviti za druga mjesta i prilike.

S obzirom na vrstu prodavnice, normalno bi bilo očekivati da se čuje neka dječja muzika ili makar neki veseli instrumental…

Poslje ove bilo je tu i drugih muzičkih numera neprimjerenih mjestu… No sa aspekta ovog teksta, nije ih bitno dalje navoditi.

Rekli biste da je kraj. E pa nije! Hmm?!?! Priča se nastavlja, ali u drugom shopu koji sem odjeće nudi i širok asortiman igračaka, krevetića, dječjih kolica i druge baby opreme. Tamo sam bio jednostavno zatečen spoznajom da ću se rasplakati ostanem li još koji trenutak. Razlog tome svakako nije to što sam vidio mnogo stvari o kojima sam kao dijete mogao samo da maštam krajem 80tih i početkom 90tih, već zbog, vjerujem pogađate, izbora muzike. Da ne budem pogrešno shvaćen, nemam ništa protiv balada, već protiv toga što je ovdje u pitanju muzika neprimjerena sadržaju. Umjesto da djeca slušaju neke vesele melodije, ona se ovdje mogu, kako se to narodski kaže, „ubiti u pojam“, smanjiti njihov osjećaj prijatnosti i zadovoljstva, te time zasigurno uticati i na raspoloženje prilikom odabira nezaobilaznih malih ili velikih stvari koje uljepšavaju život mališanima. No, jesam li prestrog? Možda ova priča ima i drugu stranu? Moguće, i da je ovakva muzika izabrana s namjerom da pomogne odraslima (čitaj roditeljima) da lakše prihvate činjenicu da možda ipak nijesu u mogućnosti svom djetetu priuštiti igračke koje bi ono željelo, što je manje vjerovatno ako uzmemo u obzir da je osnovni cilj bilo koje radnje da svoju robu plasira na tržište i na osnovu toga ostvari dobit.

Na kraju zaključak koji se može izvući iz ovoga je da, makar sudeći po ovim shopovima, današnja djeca, a u skladu sa kupovnom moći roditelja, mogu birati kako već rekoh nezaobilaznie male ili velike stvari koje će im uljepšati život, ali i da su uskraćena za muziku primjerenu njihovom uzrastu i potrebama.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. brana says:

  milane slazem se sa tobom u potpunosti,,nema vise kulture lijepog vaspitanja ponasanja itd svega onog sto cini zivot lijepim i ljude sretnim,vazan je samo biznis profit lova kako to kazu ljudi koji ne cjene zivot!
  pozzzz od branislave iz igala!

 2. Milovan Vukov Jankovic says:

  I roditelji i djeca koji shtaju takvim prostorima su uskraceni u mozdanoj masi koja je bombardovana sa hiljadu reklama, muzika je samo josh jedan dodatni nachin zatupljivanja, generacije ,
  GUZICE ZA SANDALICE,
  OBOJE MOODI ZA AUDI.

  Kako je fino bilo gledati Babu Stanu iznad obora, kako puni shtruglju mlijekom od bijelih brava, nema toga shoping centra, koji je ce priushtit i 5% od toga zadovoljstva, ili lovu na VRGANJ po shumama i gorama CGe.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register