Polovina kredita obezbijeđena hipotekom ili fiducijom

by | sep 2, 2009 | Novosti | 0 comments

Pozivajući se na Veselina Vukovića, višeg kontrolora u Sektoru za superviziju Centralne banke Crne Gore, podgorički dnevnik piše da se na kredite odobrene pravnim licima odnosi 1.630 milijardi eura ili 64 odsto.

Ukupan dug po hipotekarnim kreditima u iznosu od 1.452 mil eura obezbijeđen je nekretninama čija je procijenjena vrijednost 5.338 milijardi eura, od čega se 1.439 milijardi odnosi na hipoteku i fiduciju po kreditima fizičkim licima, a 3.899 milijardi eura na kredite pravnih lica.

* Zaloga – stvarno pravo vezano za obezbjeđenje potraživanja iz nekog pravnog posla. Subjekat koji daje stvar radi obezbeđenja (najčešće radi obezbeđenja duga) je zalogodavac, a subjekat koji uzima stvar u zalogu je zalogoprimac. Zalogodavac se, zato što je dužnik, ograničava u svom pravu svojine i ukoliko ne ispuni svoj dug, zalogoprimac (povjerilac) ima pravo, prodajom stvari koja je data u zalog, da naplati svoje potraživanje. S obzirom na to šta je predmet zaloge, ona može biti: ručna i hipoteka. Ako se u zalog daju pokretne stvari, onda je to ručna zaloga. Ako su predmet zaloge nepokretnosti, onda je u pitanju hipoteka.

* Fiducija (njem. Treuhand, lat. pactum fiduciae) je ugovor pri kojem jedna stranka (fiducijant) prenosi neko pravo na drugu osobu (fiducijar) i pri tome ugovara da poslije postizanja određenog cilja fiducijar ponovno prenese to isto pravo  natrag na fiducijanta. Zapravo se tu radi o dva ugovora: o ugovoru o
prenosu prava i o ugovoru o ograničenju privrednog učinka prenosa, tj. ugovora
o vraćanju rava. Praktična primena ovog instituta je ustupanje (cesija) radi osiguranja.

0 Comments

Submit a Comment