Prekršaj i kazna

by | apr 9, 2009 | Blog | 25 comments

\”Pi, \'bem ti ovakvo razmišljanje\”, rekao sam sebi uhvaćenom u stupici jeftinog modela brđanskog obračunavanja sa civilizacijom

“Navedeno lice je upravljalo priv matiz reg. Oznaka PG BZ 396 ulicom Kralja Nikole i za vrijeme kretanja istom nije koristio oborena svijetla.”

“Navedeno lice” sam ja. Svojevoljno sam otkrio saobraćajnom policajcu koji je pisao nalog za plaćanje kazne kako se zove ulica u kojoj sam uhvaćen u prestupu. On je bio uvjeren da se nalazimo “4.jula”.

Prekršaj sam napravio juče, nešto poslije 17.00.

Dešava mi se jednom u sto puta da ne upalim svijetla odmah nakon pokretanja motora. Čak sam, da bih prevenirao moguće greške, mjesec dana prije stupanja na snagu novog zakona o bezbjednosti saobraćaja palio svijetla.

Danas je, na moju inicijativu, moja supruga platila kaznu. I tako, ode mojih s mukom zarađenih 30 eura.

Zbog čega vam ovo pričam?

Niko od nas s radošću ne priznaje da griješi, a pogotovo s radošću ne prihvata da bude kažnjen. Nijesam izuzetak. I zbog toga sam, prvo sam za sebe, analizirao vlastito ponašanje u vezi sa događajem, a potom poželio sagovornike na nenadno iskrslu temu.

Nakon što sam uhvaćen u prekršaju, spontana samoodbrambena taktika je policiji ponudila glupavo opravdanje: “Taman sam krenuo od kuće…”

Policijska replika je bila sasvim suvisla: “Da li upalite kola kad krenete?”

Izvlačenjima u stilu: “Prvi mi je put, oprostite mi…” nijesam vičan, a i lagao bih da mi je bio prvi put.

Dok sam odgovarao na policajčeva pitanja, trudio sam se da budem miran i ostavim utisak građanina koji je svjestan težine učinjenog djela i zna za red, ali ispod kože mi je miljelo mnoštvo bubica protesta. “Eto”, ključalo je ispod epiderma, “oni su tu napravili zasjedu i haračuju, a neko od obijesnih prolijeće kroz crveno u centru grada i nikom ništa. Ponestalo para u državnoj ćesi za ine Parače, pa naredilo policiji da uvodi red.” I da se dalje ne samocitiram, možete pretpostaviti kako brainstorm-uje nezadovoiljni građanin mojih godina.

Nakon što sam se potpisiao u lijevom donjem uglu naloga, čime sam potvrdio da sam isti shvatio i primio, moj mozak je počeo da pretražuje virtuleni adresar prijatelja i poznanika koji bi mogli priskočiti u pomoć i nalog deaktivirati.

“Pi, ‘bem ti ovakvo razmišljanje”, rekao sam sebi uhvaćenom u stupici jeftinog modela brđanskog obračunavanja sa civilizacijom; sebi zaljubljenom u vožnju biciklom i time zavisnijem od tuđeg odnosa prema saobrćajnim propisima; sebi uvaženom koji je dan ranije dodjeljivao novinarske nagrade za najbolje tektove o korupciji.

Ne, ne bih, i kad bih mogao, da se odreknem onoga dijela sebe čija je prva reakcija – pobuna. Ali ovaj blog je moj skroman doprinos učvršćivanju svjetonazora da samo onaj koji poštuje zakon ima moralno pravo da kontroliše da li to isto rade drugi.

 

25 0 komentara

 1. perfect stranger

  Дакле, господине Вуковићу, да ли бисте могли да нас обавијестите шта се десило с конкурсом који је расписан, а чија је тема, ако се не варам, виђење односа ЦГ и НАТО? Уколико се добро сјећам, требало је да Ви будете један од оцјењивача пристиглих радова. С обзиром да више нема никаквих вијести поводом ове теме, можете ли да нас обавијестите да ли је конкурс и даље валидан и да ли ће награђени радови да буду објављени на страницама ваше новине (као што је било предвиђено).

  А сада ћу да прочитам Ваш текст. Поздрави.

 2. Atanas

  Dragi Duško

  Prebrzo si sam sebi natovario krivicu na vrat i nepromišljeno platio kaznu.
  Nije dobro bez razmišljanja priznati grešku i potpisati sve što ti uniforma ponudi. Ako se na greškama uči prvo provjeri da li si uopšte pogriješio.
  Tvoj slučaj pripada „Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima” objavljenom u Službenom listu RCG 1. decembra 2005 godine.
  Ovaj veoma važan i nasušno potreban zakon morao bi biti lako dostupan svima učesnicima u saobraćaju takoreći u svakom trenutku. Nažalost nije. Na internetu ga nijesam uspio pronaći. Arhiva Službenog lista je ažurirana do 2004 godine.
  Kako se informisati o pravilima u saobraćaju, kako o promjenama pravila, kako o novim pravilima, kako poštovati ta ista pravila ako u institucijama države ne postoji svijest da se ovakvi zakoni moraju javno prezentirati i popularisati u javnosti ?

  Bićemo prinuđeni kao i do sada da mnogo toga sami uradimo za našu Crnu Goru. Prihvatićemo se posla onih drugih koji su spremni samo da joj slave ime i simbole i naplaćuju se za zaluge .

  Čini mi se da da Zakon po kojemu si kažnjen ne sadrži nedvosmislenu normu o tvojoj krivici. U jednom od članova ( možda između 78 i 85 ) piše da se svijetla koriste u uslovima smanjene vidljivosti.

  Taj član glasi :

  „Svetla na vozilu moraju biti ukljucena nocu i danju u slucaju smanjene vidljivosti. Motocikli na putu moraju imati ukljucena oborena svetla van naseljenog mesta i danju i nocu. Za nepostovanje ovih propisa kazna je 30 Eura.”

  Ako si kažnjen juče 08. aprila 2009 godine neposredno poslije 17 časova vidljivost je bila dobra. U Podgorici nije bilo kiše, magle, smoga a do početka građanskog sumraka preostalo je čitavih dva sata vremena. Po mom tumačenju Zakona nijesi zaslužio kaznu.
  Pogledaj što piše u prijavi – po kom članu si kažnjen. Pogledaj „Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima” i pronađi član koji tretira tvoju krivicu i tebi ide u prilog.
  Napiši žalbu na kaznu. Traži povraćaj novca i izvinjenje. Usput kao savjestan novinar predloži im da se edukacija i informisanost po pitanjima saobraćajne kulture sprovodi na drugačiji primjereniji i civilizovaniji način, bez policijske ironije „Da li upalite kola kad krenete od kuće”

  Ali o čemu ja to pričam …. ! ?

  Sad će me zaskočiti blogeri iz Australije, Danske, Luksemburga .. spočitati mi da ne poštujem državu Crnu Goru i njene zakone, da ne priznajem rezultate Refrenduma, da koristim ekavicu i potcenjujem takozvani crnogorski jezik (mada u izvornom zakonu piše svetla a ne svijetla) …..
  Ali neka .. Zbog ovako lijepe teme podnijeću njihovo strastveno pripadništvo jednoj jedinoj temi.

  Biće mi drago ako sam analizirajući saobraćajni prekršaj i zakon koji ga tretira imalo pomogao razumnom preispitivanju naše svakodnevnice a posebno onom dijelu Tebe u kome leži pobuna

  Srdačno te pozdravljam

  Atanas Stupar

 3. Dusko Vukovic

  @perfect
  Konkurs je zavrsen, sjutra ce biti dodijeljene nagrade, a nakon toga eseji ce biti objavljeni kako je i predvidjeno konkursom.

 4. Dusko Vukovic

  @Atanas
  Moglo bi biti da si u pravu. A ako tako bude, stupa na scenu onaj brdjanski ja+gradjanski izbrusen. Ja sam zivio u uvjerenju da su oborena svijetla obavezna, bez obzira na vidljivost. Na internetu sam i ja veceras nasao izvode iz novog zakona, u kome stoji onako kako si ti naveo.
  Dacu se u potjeru za zakonom, a onda… slijedi nastavak bloga, tako mi Boga.

 5. Peta

  Eh, sto bih voljela da sam bar nakratko
  rahat pameti. Da se ne sichijam vishe. Bash me bre covjece nasichija. Znas da ja nemam vishe zeludac za ovakvo “uredjenje”.

 6. perfect stranger

  @ Душко Вуковић

  Хвала вам на појашњењу у вези конкурса, ради се о актуелној и “врућој” теми која ће сигурно пробудити интерес међу читаоцима ових новина. Мислим да би било пожељно омогућити коментарисање награђених радова, али то је већ ствар уредништва ПЦНЕН-а.

  Ваш нови блог је интересантан и рекао бих да на ефектан и вјеродостојан начин описује уобичајени ток свијести код учесника у саобраћају који су приморани да потпишу налог за плаћање казне. У више наврата сам и сам био у прилици да размишљам слично вама, како у ситуацијама на црногорским друмовима, тако и у иностранству гдје углавном боравим. А казне су незгодне и готово увијек “незаслужене”. Уколико се заиста испостави да нијесте направили прекршај, ситуација ће постати још интересантнија.

 7. Veljko B Ilic

  Dusko Vukovicu, vi ste dobro prosli, napravili ste prekrsaj nesto poslije 17.00 ura, kada je Sunce zalazilo iza brda u okolini Podgorice. Nijeste upalili svijetla, kako vi kazete, a to vam se desava jednom u 100 puta. To znaci, ako ste vozili kola 300 puta u toku godine, vi ste napravili najmanje tri saobracajna prekrsaja, od kojih dva jos nijeste platili. To je previse za Osobu koja dodjeljuje novinarske nagrade za najbolje tekstove o korupciji.

  Sto se tice onog “vrtoglavog” Anatasa Stupara, koji zeli da vam daje neke savjete na osnovu nekog “Izvornog zakona”, u kojem je otkrio “cudo nevidjeno” da tamo pisu svetla, a ne svijetla, ne vjerujem da imate neku sansu da vas oslobode tog prekrsaja koga ste priznali, potpisali i platili kaznu.

  Mogu da vam navedem slucaj jednog naseg Balkanca koji je napravio saobracajni prekrsaj, ovamo u ovoj zemlji kapetana Kuka. Policajac ga je na licu mjesta kaznio 20 australskih dolara. Njegova je odbrana bila : Ne govori engleski (No speak English). Kada je cuo to policajac, povecao mu kaznu (fine) na 40 dolara. Ovaj je ponovio isto, no speak English a policajac povecao kaznu na 80 dolara. Vidi to ovaj nas Balkanac, da njegovo “no speak English” ne ‘pali’ vise, kaze policajcu na njegovom “broken English”: Me understand 20 dollars. Ovaj ovamo pristaje da plati kaznu od 20 dolara.

  Neznam kako bi ste vi prosli tamo u Podgoricu, da ste nasli izgovor da ne govorite Crnogorski. To bi nam mogao objasniti “pronalazac svetla” Anatas Stupar. Na kraju, vama Dusko Vukovicu zelim dati mali savjet, da ne bi ste napravili ponovo prekrsaj zbog neupaljenog svijetla. Dobro bi bilo da kad startujete kola, pocnete tiho da pjevusite onu nasu pjesmu koja pocinje sa onim stihom: “Oj svijetla..” To bi aktiviralo vasu memoriju da je potrebno upaliti ona svijetla.

 8. Atanas

  Drugu Veljku B. Iliću / AUSTRALIJA

  Šezdesetih godina, među osnovcima u Cetinju kružila je priča da ti milicajac ništa ne može dok pjevaš himnu. Čak i ako ubiješ čovjeka milicajac je dužan stojati mirno dok ti pjevaš himnu. Teorija je među đacima bila široko prihvaćena. Razvijane su i njene specijalne primjene. Koliko se vremenski dugo može pjevati himna i odlagati kazna, koliko dugo milicajci mogu izdržati da stoje u stavu mirno i slušaju himnu i što sve za to vrijeme može uraditi ubica, lopov, prekršilac zakona … koristeći se ovom zakonskom povlasticom.
  Učestalost ovakvih razmišljanja opadala je sa uzrastom i potpuno nestala u višim razredima osnovne škole svuda osim u Vašoj dalekoj Australiji. Da li zbog izolovanosti kontinenta ili nedoraslosti njegovih doseljenika …. nije ni važno.

  S poštovanjem prema psihologiji adolescentnog doba i lijepim đačkim uspomenama

  Atanas Stupar

 9. Dusko Vukovic

  @Veljko B Ilic

  Priznao sam i platio, ali je nov momenat ako paljenje oborenih svijetla nije izricito zakonom propisana obaveze, kako sam mislio. U vrijeme kada me je policija zaustavila, vidljivost je bila odlicna. Sunce jeste bilo na zapadu, ali je bio vedar proljetnji dan i dnevna svjetlost se nije uzmicala valerima sutona.

 10. Veljko B Ilic

  Druze Anastasu Stuparu,
  zivijo nam i srecan bio! Vidim bolan da si se uzbudio mnogo zbog neke Himne sto su djecica pjevala u skole sesdesetih godina proslog vijeka. Nekako mi to cudno izgleda kako si to srocio? Ja se samo sjecam nekada davno kad nam je ucitelj ulazio u ucionicu, svi smo ustajali i govorili: “Za domovinu S Titom naprijed!” Da sjecam se da smo imali onu Himnu koja je pocinjala sa: “Hej Sloveni joste zivi”.

  Mozda tebe nije odgovarao onaj savjet koji sam uputio postovanom gospodinu Dusku Vukovicu, da bi mu aktivirali memoriju, dobro bi bilo da pjevusi onu pjesmicu koja pocinje sa, Oj svijetla.. Svi su izgledi, da si ti pobrkao i neznas potpuni izraz te rijeci “svijetla” sta znaci? Nasega Duska su ta neupaljena svijetla kostala mnogo. Budi mi pozdravljen druze Stuparu.

 11. Veljko B Ilic

  @Dusko Vukovic
  Dobro bi bilo, postovani Vukovicu, da znamo u koliko sati zalazi Sunce ovih dana kod nas u Podgoricu? Ja koji zivim na 12 stepeni juzno od Ekvatora, kod mene Sunce izlazi ujutro u 6.52 sata, a zalazi u 18.44 sati uvece. Tako je to bilo vjekovima, i skoro da nema velike razlike u toku citave godine. Posto se nasa Podgorica nalazi na sjevernoj hemisferi, zalazak Sunca se mijenja u toku godine. Da nije toga dana bilo kakvo pomracenje? Mora se sve to ispitati prije nego rijeste da se zalite na na tu prokletu kaznu.

 12. danilo stojanovic

  “Sad će me zaskočiti blogeri iz Australije, Danske, Luksemburga .. spočitati mi da ne poštujem državu Crnu Goru i njene zakone, da ne priznajem rezultate Refrenduma, da koristim ekavicu i potcenjujem takozvani crnogorski jezik (mada u izvornom zakonu piše svetla a ne svijetla) …..
  Ali neka .. Zbog ovako lijepe teme podnijeću njihovo strastveno pripadništvo jednoj jedinoj temi.” Atanas Stupar

  G. Stupar – prije vas niko nije pominjao temu o kojoj tako posprdno govorite. Dakle zapocnete s provokacijom – pa optuzite druge da to rade.

  Da li to radite namjerno ili nenamjerno nije ni vazno.

  Vi samo uzivajte u ljepoti srpskog jezika, a mi cemo u ljepoti crnogorskog (kojeg vi uvrijedljivo nazivate “takozvani”).

  Ne morate da nas bas u svakoj prilici ponizavate i vrijedjate.

  Zahvaljujem Vam se unaprijed (ili unapred – kako god se vama svidja).

 13. Zipp

  Biciklo trotarima, pa niz one rampe, dje ih ima. Čim svane. A svanulo je. Mislim kalendarski je svanulo!. I malog iz vrtića dovodim na šipku. Po starinski.
  „Tataaaa, sve tate dolaze autom za djecu, moj biciklom“-oduševljen je.
  Inače, kad vozim auto ostanem bez živaca, koji su mi odavno potrošeni u ovih 20 SIGURNIH godina. Zbog nekulturne stoke(veoma namjeran izraz), koja upada(tj.pokušavaju da upadne) na silu ispred mene iz suprotne trake, obično preko pune linije, „turajući“ mi nos nekakvih grdosija (a ja im nedam po cijenu sudara). Koji onda pritisnu dugme da se im se spušte stakla i počinju da mi prijete, da…
  A ja ovakav, sa svih 30kg im odgovorim još žešće, ospujem još gore. Izadjem iza auta da se bijem sa siledžijama. Dok me neki ne prebije ili upuca. Stoka koja nikada ne pali pokazivač pravca. Stoka, čija je broj kubika u automobilu tj. broj KONJA osnovni znak prava prventsva.
  Poslije se kajem. „Što će ti da se blamiraš, da te gledaju ljudi, da te prebije neko. Stoka je stoka. Ne možeš ih prevaspitati.“
  Uz sve to, policija. Koja uvijek stoji na istim raskrsnicama. Uvijek lovi na mjestima dje je neki znak ili skretanje nelogično. Gdje je ograničenja brzine na 40-50, van svake pameti. Koji zaustavljaju na takvim mjestima kojima obično baš ugroze bezbjednost saobraćaja. Kako vozim strogo po propisima(koliko god to izgledalo nemoguće kod nas), kada me zaustave ponašam se gradjanski i kulturno, onoliko koliko i oni. Tj. uvijek za „zeru“ kulturnije. Na nepristojnost(uobičajnu) budem drzak u granicama kulture. To ih iznenadi, razljuti. Kada vide da im se ne smješkam, unaprijed pravdam. Onda slijede sve moguće kontrole. I „imam li sajlu za vuču“, „jesu sve rezervne sijilice tu“…
  Za razliku od D.V, kada pokušaju da me kazne a čuje za to „Ranja, Mico”, Janko il Marko“ pa mi kažu „sredit ćemo to“, ja im kažem „ne hvala, sam ću“
  „A težak li je majko mila“-obično im je odgovor. Težak, sa 30 kg!
  Podjem na Sud. Do sada sam bio 7-8 puta. I uvijek sam ih dobio. A na Sudu, Sudije su slične policajcima.
  Ta iskustva ću negdje opisati ovdje:
  Jednom sam tako, iznerviran, namjerno prošao polukružno na njihovo „omiljeno mjesto“ gdje je to kao zabranjeno. A tik do omiljenog mjesta „Torzo, Fazo, Jazo i Mazo“ parkiraju na trotoaru, naočigled njih. Da skratim, došao sam, na Sud.
  Sudkinja me pita:
  Jeste li…?
  Jesam.
  Moram vas kazniti.
  Zašto?
  Pa tu je zabranjeno polukružno.
  Dje to piše, ima li znaka?
  Pa mislim da ima?
  Evo vam fotografija cijele ulice, znaka nema, osim horizontalne signalizacije.
  Pa horizontalna signalizacija.
  Evo vam forografija horizontalne signalizacije(samo se naziru neke strelice, potpuno potrošene)
  A jeste li vi iz Podgorice?- pita me.
  Jesam, kažem.
  Pa trebalo bi da znate da je tu zabranjeno polukružno bez obzira što nema znaka i što se slabo vidi tj. ne vidi horizontalna signalizacija!!!!
  Šalite se samnom?- sasvim je ozbiljno pitam
  Pa kaznit ću Vas minimalnom kaznom!
  Vi kaznite, ja ću uložiti žalbu i podnijeti fotografje kao dokaz.
  Najzad prihvata moju „odbranu“ uzimajući fotografije kao dokaz.
  Ili kada sam jednoim Sudiji ja morao da čitam Član Zakona o saobraćaju za koji je On prvi put čuo!
  Nevjerovatno.

 14. Vojin Grubac

  Gospodine Ilicu,

  ukoliko bi vozaci pristali da svaki put prilikom ulaska u automobil puste: “Oj, svijetla…”, da bi ih ti stihovi podsjetili o neophodnosti ukljucivanja farova, da li bi im zamjerili sto pjesmicu slusaju u sjedecem polozaju?
  Inace, prica mora imati nastavak u smislu prepravljanja automobila u kabriolet, ili izlaska iz automobila dok ide svecana pjesmica uz obavezno stojanje u stavu “mirno”, da bi se ispostovala neka pravila koja vi potencirate.

 15. Dusko Vukovic

  Danas su mi dva izvora potvrdila da sam napravio prekrsaj po novom zakonu, koji predvidja obavezno koriscenje oborenih svijetla u svako doba dana. Jedan izvor je jedna moja draga koleginica, a drugi policajac sa kojim sam slucajno bio u drustvu. Ipak, u potrazi sam za tekstom zakona. Volim da i sam provjerim.

 16. labud dabanovic

  Gospodine Vukoviću po mojoj,imali ste baksuz.Nepravilno/pravilno korišćenje saobraćajnih puteva nekad imaju istu kaznu (Vaš slučaj).Nekad znaju i aparature,koje posmatraju saobraćaj,da zataje a time i zakon koji se oslanja na njih.Takođe nepravilne kazne pišu (češće) policajci na koje se istom zakon oslanja.Jedni zbog stepena obrazovanisti nekad prave nenamjerne greške a oni drugi,sa višim stepenom obrazovanosti,znaju da prave namjerne greške za neko njihovo zadovoljstvo.To se ne dešava samo u Podgoricu/Crnu Goru/Evropu nego i na svim kontinetima.E ko doživi,ka’ Vi, jedino mu ostaje da plati ili dokaže da je čuvar zakona (policajac) za tu službu nesposoban ili je zloupetrebljava.Obicno baksuzi,kojima se takve neprilike dese,pomire se time radi velikih peripetija dokaživanja.Ali greška će biti Vaša i svih koji slično dožive,ako ne učine prijavu protiv tog lica-policajca.Kad se više prijava pojavi protiv jedne iste osobe-policajca a ne bude smjenjen/kažnjen onda se zna da je zakon i vlast u pitanju.Platit a policajca za nepravilno kažnjavanje prijavit je dužnost građanina a beznačajnim panjkanjem nekog,tamo dje ne treba,su neka lična ćešenja/utjehe.
  No nebih se javlja zbog vašeg teksta kao doživljaja,jer znam da će te Vi s tim znati izać na kraj.No me drugi naćeraše što ovu i skoro svaku temu (ka’ hronicni bolesnici) okreću na svoje boljke.Ovaj poznati hronični (k)ritičar-Atanas,učinje-prozva me,da se javim.Ali neću š njim da komentarišem (jer ni se ni čorba nebi pomiješala) nego da mu zafalim što mi je pomogao da potkrijepim sumnju-zašto u državu (Crnu Goru) ima sinova koji je mrze-Nju i vlast.Sad pouzdano znam da je mrze zato što je sv.21 Maja 2006g.uspjela da sebe svijetu prikaže SV'JETLOŠĆU sa svojih izvora-koju su do tada sa tuđih izvora tuđa SVETLA ružila a lice ĐETIĆIMA krastama nagrđivala.

  PS:Gospodine Vukoviću ako u buduće budete palili/gasili sv'jetla kad ne treba,ličiće te na ovu ‘našu svetlu opoziciju’ koja kad treba neosv'jetli put kojim ide-IZBORI,zataji.Oni tek poslije IZBORA/VOŽNjE,pale sv'jetla,valjda,da pravdaju tu za njih-‘nezasluženu kaznu’.A to je,priznajem,za hronično neuspješnu opoziciju i hronično krastave bolesnike,jedino ćešenje/utjeha.Od sada ću ih bolje razumjevati i sažaljevat.U zdravlje.

 17. Veljko B Ilic

  “Ukoliko bi vozaci pristali da svaki put prilikom ulaska u automobil puste: “Oj svijetla…” pise gospodin Vojin Grubac.
  ———————————————————-
  Andjeli s vama Vojo, ja nijesam rekao da gospodin Dusko Vukovic pusta onu: “Oj svijetla…” nego da se sjeti i da on pjevusi bar pocetak te pjesme, tako bi aktivirao svoju memoriju i upalio ona “djavolja” svijetla. Da se nebi uzbudjivali vi, kao i onaj Atanas, predlozio bih vam da izbacimo ono “OJ”, (Vojo moj), i da ostanu samo ono “Svijetla”. Ja vama dvojici, kao i onome “perfect”-nome, pruzam ruku pomirenja, i obecavam da necu vise u potrebljavati ono “OJ”, cak i onda kad me nesto zaboli, pokusacu da bolove izrazavam na neki drugi nacin. Vojo bi mi mogao naci neku pogodniju rijec koja bi bila prihvatljiva za sve nas. Zivjeli mi, postovani moji!

 18. Milovan Vukov Jankovic

  Chudo jedno da je Gospodin Vukovic chekao da ugradi rele, koji automatski pali svijetla, toliko godina.

  Josh vece je chudo,
  naplacivanje KAZNE GOTOVINSKI NA LICU MJESTA, vole policajci KESH, treba potrazit podatke od REVIZORA, koliko je POLICIJA zavela PRIHODA od kazni, a koliko su izkoristili za STIMULISANJE PRIVILEGOVANIH PODOBNIH POLICAJACA..

  Ja sam mislio,
  da sve civilizovane zemlje, daju uplatnicu, pa se kazna plati elektronski ili preko poshte i banke.

  U DANSKOJ JE SVIM JAVNIM SLUZBAMA ZABRANJENO GOTOVINSKO POSLOVANJE,
  sve mora ici preko KONTA,
  to je najveci izvor ZARAZE I KORUPCIJE,
  ali ce CGa biti zadnja u Jevropi, koja ce to UKINUT.

  Moja supruga je dobila KLIP u vozachkoj dozvoli i kaznu, jer se sin autista izkobeljao iz sjedishta, i nije bio propisno svezan,
  takva tri KLIPA, pa ponovo na polaganje za vozachku, ali oni imaju 400 zrtava na 5,5 miliona stanovnika i par miliona auta, a mi 122 zrtve, na tih par stotina hiljada,
  jer nema toga prijatelja, koji VAM moze pomoc ako su vas KLIPALI do nule, objesite kljucheve, pa ponovo u shkolsku klupu i uchite testove, ima ih koji po tri puta LJUSHTE NA POLAGANJE, i ako voze tri decenije.

  SA ZAKOM SE GRADI DRZAVA,
  pishe iznad SUDA u centru Kopenhagena, blizu shetachke ulice.

 19. Dusko Vukovic

  @perfect stranger/dabanovic

  Nerado brisem komentare na svom blogu, cak i kada se ne ticu osnovne teme, ali sam to ucioni sa vasa dva posljednja komentara, zbog toga sto je nacin komunikacije prijetio da se razvije u pravcu koji ne bih volio.

 20. labud dabanovic

  Gospodine Vukoviću u pravu ste.
  Smoje strane nema ljutnje jer uvijek poštujem zakone onamo đe dobrovoljano dolazim.
  Ja se izvinjavam Vama a jedino mi je pravdanje što sam da sam radi ‘društva malo popijo’. Izvinite i fala na Vašem kulturnom postupku.

 21. perfect stranger

  Iskoristili ste Vaše neotuđivo pravo suverena na Vašem blogu Vukoviću i neću se žaliti jer uvažavam Vašu argumentaciju za brisanje komentara, iako nijesam bio u prilici da pročitam odgovor gospodina kome sam se obratio pitanjima. Siguran sam da je i u, kako priznaje, pripitom stanju ispoštovao neke svoje osnovne karakteristike u obraćanju ljudima, kulturu i vaspitanje koje ga krase kao pojedinca.

  Moje šaljivo obraćanje njemu je, zapravo, predstavljalo reakciju na njegovu neumornu djelatnost pronalaženja antidržavnih elemenata na bilo kakvom blogu i po bilo kojem pitanju.

 22. Dusko Vukovic

  I da zavrsim ovu pricu…
  U cl. 80 Zakona o bezbjednosti saobracaja na putevi pise, pored ostalog: “Vozač vozila na motorni pogon mora danju, za vrijeme vožnje na putu, da ima na vozilu upaljena oborena svijetla za osvjetljavanje puta.”

  Dakle, preksio sam zakon i platio kaznu.

Submit a Comment