Svjedoci

Objavljeno: 10.03.2009, 15:52h

„Svjedoci“ – skoro uvijek lažni, su uvijek tu, da potvrde laž

„Svjedoci“ – skoro uvijek lažni, su uvijek tu, da potvrde laž

Piše: Zipp

 

Istoričarima, pogotovo domaćim, ne vjerujem skoro ništa. Kao aktivan „učesnik i svjedok" dogadjaja u minulih dvije decenije, svjestan onoga što se dogadjalo, što sam vidio svojim očima, doživio na svojoj koži, a čitajući što o svemu tome pišu „oni",  istoričari, analitičari, novinari i ini, vidim da neko laže(moderno rečeno, govore neistinu). Više vjerujem sebi, svom razumu i očima, nego njima. Mada je u Crnoj Gori najgore vjerovati u sebe, vjerovati u ono što vidiš golim okom, a ne u ono što serviraju „oni" i sveprisutni mediji.

„Svjedoci" – skoro uvijek lažni,  su uvijek tu, da potvrde laž. Sa svjedocima, lažnim, je imao iskustvo i urednik ND „Vijesti". Oni se za sve mogu naći. Orvelovski predvidjam da će se uskoro nalaziti  lažni svjedoci priznanja ubistva koje nijesu počinili. Dotle smo došli.

Sa pravim svjedocima, onim koji će reći istinu, oduvijek smo imali problema. Tako, iako je cijela, mala Crna Gora, preko medija čula snimljen glas kojim se prijeti Aleksandru Saši  Zekoviću, ne nadje se svjedok koji če reči „to je taj i taj"

Ili, kada ubiše čovjeka na nosilima ispred KBC-a. Od 6-7 svjedoka koji su bili uz nosila, niko ne vidje ništa, osim neki ruku. Kao u lošim horor filmovima. Ruka, bez glave i tijela, ubi čovjeka!

Ili, kada počnu Državni, a nastave „nezavisni" mediji da uništavaju ili zabranjuju pristup arhivi koja svjedoči o njihovom „minulom radu".

U poslednjih 20 godina najbolje prolaze lažni svjedoci iz čuvene kategorije „bivši". To „bivši" im je preporuka koja se kod nas bolje uvažava od preporuke sa Kembridža ili Oxforda. Sa diplomom „bivši" i lažnim svjedočenjem možete dosegnuti same vrhove. Dna.

Opet, „sadašnjim i vazdašnjim" niko na svijet ne valja. Samo su oni bezgrešni. Stiječe se utisak da su se i rodili bezgriješnim začećem, mada svjedoka nema.

Lažni svjedoci su izgleda usud  „časne i poštene" Crne Gore. Nekada su trebala dva lažna svjedoka pa da od četnika postaneš partizan i primaš boračku penziju. Onda su četnici koji su lažnim svjedočenjem postali partizani, svjedočili drugom. Ovi trećem. Pa ovi, četvrtom. I tako u nedogled. Na kraju svi postadoše partizani, iako je prećutkivana činjenica da je  do 1943.godine, tj. do kapitulacije Italije, četnika bilo više nego partizana.

U periodu početka 90-tih godina, po mojoj slobodnoj procjeni, 80% gradjana Crne Gore se zaklinjalo u Beogradskog nepomena. Tada i sada aktuelno crnogorsko rukovodstvo je kreiralo takvo raspoloženje gradjanstva svojim neograničenim mehanizmima propagande i konkretnom, nedvosmislenom podrškom njegovoj  politici.Kako političko rukovodstvo, tako velika većina gradjanstva,  su iz svog srca podržavali „Rat za mir",„ćerali  Turke na buljuke", zaklinjali se najprije u Jugoslovenstvo pa u Srpstvo. Procrnogorski i antiratno nastrojane gradjane i partije, prije svega LSCG, su proglašavali izdajnicima, ustašama, stranim plaćenicima…

Zatim je došlo vrijeme Crnogorstva, medjuetničke i medjunacionalne tolerancije, osude rata kao sredstva za postizanje cilja. Bar polovina pomenutih, 80% gradjana, valjda  u skladu sa tradicijom, počinje nalaziti svjedoke da su uvijek bili za „ovo", a nikad za „ono". Vladajuća garnitura im je dala primjer. Svi najednom postadoše „veliki Crnogorci, borci za mir i prosperitet, a protiv rata". Svjedočili su za to jedni-drugima, izmedju sebe. Sveopštom kontrolom sredstava informisanja potrudili su se da im se iz arhiva  izbrišu sva nekadašnja „principijalna zalaganja". Ratni huškači, etnički čistači, raspirivači vjerske i nacionalne mržnje, sa dva ili više svjedoka „dokazaše" da to nijesu nikad bili. Postadoše jedini „pravovjerni", i što je valjda normalno, najglasniji i najbučniji u tome. Mahanjem zastavama i što glasnijom „patriotskim" vikom, pokušavaju nadjačati svoj mogući Edipov kompleks. Usput, naknadnom pameću, ničim izazvani, ubjedjuju mene i one poput mene „da treba ovako i da su oni douvijek bili takvi".

Tako u firmi u kojoj radim, kolege, koje su me svojevremeno ćerali sa posla, govorili da me treba protjerat, zatvorit, zapaliti kuću – zbog mog  protivljenja ratu i zalaganja za suverenost(ali ne ovakvu), počeše da me ubjedjuju „da nam Dubrovnik nije ništa trebao", „da je suverena Crna Gora prava stvar", „da im ja više  nikako nijesam Turčin i izdajnik, već prijatelj, sugradjanin i saveznik"…

Da li traže još nekog svjedoka, ne znam. Ali nemam namjeru svjedočiti lažno.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Intet Glemt says:

  Zanimljiva tema…

  Mada, iskreno, zasmetao mi je cinizam u pasusu o „sadašnjim i vazdašnjim”. Dobro znate da nije tako…

  Pozdrav.

 2. Veljko B Ilic says:

  Mene je zasmetao ovaj sadasnji, i ondasnji Intent Glemt. Procitacu ovu Zippovu pricu “Svjedoci”, pa cu onda to polako da razradim, i da razmislim kako da komentarisem? Tu nece biti “ni po babu, ni po stricevima, vec po pravdi Boga istinskoga”.

 3. Milovan Vukov Jankovic says:

  Da smo ja i ti vladali sa onijem narodom, sa onom JNA i Zlobom&FRanjom,
  mozda bi i mi i narod GRDJE PROSHLI.

  Ovi shto su tada i sada na vlast, uplovishe u mirne vode, i ja i ti mozemo da ih blatimo do mile volje, mene lichno je i tada i sada GRESHNIJI NAROD, nego VLAST.

  VLAST JE BOLJA OD NARODA,
  i ako bih lichno volio da prestanu sa zloupotrebom vlasti i da povade skelete iz ormara, ali GLASACHI I GRADJANI, ne zele KATARZU I POKAJANJE, ne zele da vide sebe u ZRCALO, niti da svjedoche protiv njih i samih sebe, jer je i danas vecina GRADJANA , sa istim predrasudama prema DRUGOSTI, kao i pochetkom devedesetih.

  Jedina garancija GRADJANIMA, da ih niko nece posjecati i prikazivat retroviziju sa onih demostracija je ovaj REZIM, isto tako je bivsha vlast chuvala tajnu o masovnim grobnicama sa zenama i dhjecom po Sloveniji, po 12000 u rudnichku jamu, dhje su bili shjedoci ovijeh shest decenija, trazili su borachke, nijesu trazili bracu, sestre i sinovce po Sloveniji.

  Tako ZIPPE, nema sHJedoka,
  pojela ih maca, no treba da budemo SRECNI, shto ormari nijesu puni, kao rudnici u Sloveniji, jer je bilo podrshke u narodu i za takva reshnja.

 4. Vladimir Nedovic says:

  “Ratni huškači, etnički čistači, raspirivači vjerske i nacionalne mržnje, sa dva ili više svjedoka „dokazaše” da to nijesu nikad bili. Postadoše jedini „pravovjerni”, i što je valjda normalno, najglasniji i najbučniji u tome.”

  Odgovorio bih rijecima Noama Chomskog (odnosno Georgea Orwella):

  “And it underlies the fear and dislike of democracy that runs through elite culture always, and very dramatically right now. It often correlates closely with posturing about love of democracy. As any reader of Orwell would expect, these two things tend to correlate.”

  Milovane, slazem se da postoji velika kolektivna krivica, ali to je dugotrajan proces, a ovakvim pricama se samo daje izgovor vlasti da radi sto je i dosad radila – jase narod dovijeka.

 5. Dusko Vukovic says:

  Naomi Klain, jedna od ikona antiglobalizma, objavila je nedavno knjigu u kojoj ruši globalni mit o “slobodnom tržištu” i otkriva pravo lice neoliberalizma, koji se temelji na doktrini šoka, kakva je primijenjena svojevremeno u Čile, a posljednji put u Iraku. Suština šok doktrine je da se ljudi dovedu u stanje šoka, kada im se, budući su njihove perceptivne moći ograničene, a moć rasuđivanja značajno smanjena zbog straha i neizvjesnosti, mogu prodati, narodski rečeno, “muda za brubrege”. To se desilo i kod nas. Razaranje države i ratovi su bili naša verzija šok doktrine, a onda je razoren postojeći model društva, privreda, socijalne mjere zaštite stanovništva. Znamo šta je nastalo. ‘Uživamo’ u tome.
  Ko želi nešto više o Naomi (ne miješati sa Kembel 🙂 neka pogleda na ovoj adresi
  http://www.naomiklein.org/main

 6. Milovan Vukov Jankovic says:

  Milovane, slazem se da postoji velika kolektivna krivica, ali to je dugotrajan proces, a ovakvim pricama se samo daje izgovor vlasti da radi sto je i dosad radila – jase narod dovijeka.
  Vladimir Nedovic

  REZIMLIJE dobro znaju ,
  da postoji KOLEKTIVNA KRIVICA,
  i da nema te OPOZICIJE, koja ce ubijedit taj isti narod, da pokazu posrane gadje,
  zato imamo REZIM KOJI VLADA SHOKOM,
  ONI OKOM A MI SKOKOM,
  pune dvije decenije, i bez SHJedoka.

  Ako se GRADJANI ne AVIZAJU i pokaju,
  ovi ce vladat sledecih sto godina, na utakmici rukometnoj u Berane, se jasno vidjelo, koliko je tanka CRVENA LINIJA, i kako se lako preskache.

 7. Intet Glemt says:

  Smetam li Vam, Iliću? 🙂 A što, zaboga?

  Pazite čovjeka kako je najavio da će da pročita tekst i da iznese svoju objektivnu istinu… Kralj!

 8. Intet Glemt says:

  Milovane,

  U pravu si. Narod mora da se pokaje i za činjenja i za nečinjenja. To je jedini put u promjenu sistema vrijednosti. Zato opozicija ne smije da povlađuje nikome nego da govori punu istinu. Vrlo je malo onih koji to rade.

  Uopšte, takav pristup ni teoretski, u našim uslovima, ne može da ima veliku podršku. Baš zato, ovi na vlasti, sa svojim satelitima i klonovima, imaju ogromnu podršku.

 9. Milovan Vukov Jankovic says:

  Milovane,

  U pravu si. Narod mora da se pokaje i za činjenja i za nečinjenja. To je jedini put u promjenu sistema vrijednosti. Zato opozicija ne smije da povlađuje nikome nego da govori punu istinu. Vrlo je malo onih koji to rade.

  Uopšte, takav pristup ni teoretski, u našim uslovima, ne može da ima veliku podršku. Baš zato, ovi na vlasti, sa svojim satelitima i klonovima, imaju ogromnu podršku.

  Intet Glemt

  Narod nije spreman da pogleda u RETROVIZOR, i prizna svoje zablude, i pozicija i dobar dio opozicije, je duvao u jedra pokojnom Shokiju i JNA, sad se plashe od “shjedoka”, ovaj REZIM im dodje kao flaster na otvorenu ranu.

  Za one koji su od pochetka bili protiv,
  za njih nema mjesta u CGi, ako ne izbrishu pamcenje i dozive amneziju, ili se mogu pridruzit kao Hamlet striku, koji mu je ubio oca i hebe mu majku, pa mora da se pravi lud, da i njemu glava ne odleti.

  Ako ih ne moz pobijedit, ti im se pridruzi,
  kazu na engleskom,
  no ja slabo spelujem.

  Eto , takvog te volim,
  kad mi dajesh podrshku.

 10. Veljko B Ilic says:

  “Svi najednom postadose veliki Crnogorci, borci za mir i prosperitet, a protiv rata”-kaze Zipp.
  —————————————————————-
  “I nasa mlada drzava se temelji na antifasizmu i naprednim idejama na kojima pociva zajednica evropskih naroda”-kaze Milo Djukanovic.
  ——————————————————————-
  “Potrebno je definisati “novi drzavni patriotizam”, kaze onaj iz DC-LP-Batricevic.
  ————————————————————–
  “Promote yourself, but do not demote another”, kaze- Izrael Salanter
  ————————————————————–
  Gospodo, proslost ne mozemo promijeniti pomocu ovih danasnjih prirodnih zakona, ali zato mozemo da gradimo zajednicki bolju i svjetliju buducnost. Zivjeli i srecni bili!

  PS: Ne zaboravite da izadjete na glasanje 29 marta. Obavezno ponesite vasu licnu kartu.

 11. danilo stojanovic says:

  “Razaranje države i ratovi su bili naša verzija šok doktrine, a onda je razoren postojeći model društva, privreda, socijalne mjere zaštite stanovništva. Znamo šta je nastalo. ‘Uživamo’ u tome.” D.Vukovic

  Ne bih se bas slozio sa G. Vukovicem u interpretaciji knjige N. Klein “Shock Doctrine”. Naime, Bush i njegovi sljedbenici “neo-cons” (novi konzervativci) koriste i prirodne katastrofe (npr. poplave u Luizijani, Tzunami na Cejlonu, itd.) i umijetne – kao sto su rat u Iraku i sl. – da bi svijesno izmijenili drustvo i ekonomiju, i uveli njihove omiljene principe liberalnog kapitalizma.

  Ja cisto sumnjam da je iko od nasih politcara na Balkanu sposoban da svijesno (s unaprijed definisanim ciljevima i startegijom) radi na slicnim makro zahvatima i promijenama drustva. Da jesu vec bi se vidjeli rezultati. Kod nas se sve odvija spontano, nekontrolisano, divlje, neplanski,… Kod nas je vise haos nego sok. Ili, mi smo u stanju permanentnog soka – izazvanog permanentim haosom.

  Cini mi se, da smo veoma sposobni da kreiramo sok, da pokrenemo talase unistenja, ali ne i da napravimo plan – sto poslije soka.

  A da smo zbunjeni – jesmo. I to vjekovima.

  Nema ko, a da nas ne “zbunjuje”: Vlada, crkva (SPC), nacionalisticke partije svih boja, moderne gradjanske partije bez koncepta, itd. I mi sami sebe.

  I onda se cudimo sto ima toiliko zbunjenih – i tako malo gradjana. A bez gradjana nema demokratije.

  Jedna stvar, veoma opasna, je sto – svjesno ili nesvjesno (vise ovo drugo) – vecina “gradjana” prihvata teorije o jednakosti vlade(ara) i drzave – tj. “losa vlada ” = “losa drzava”.

  Cak i Zivkovic i Batricevic izjavljuju “ovo nije drzava koju smo zeljeli” (izvinjavam se ako citat nijie potpuno tacan). Svi koji – sasvim opravdano – kritikuju vladajuce partije na neki nacin izjednacavaju Vladu i drzavu. Sto nije korektno i iskrivljava sliku. Vladi to odgovara jer time koristi svu pozitivnu energiju koju (vecina) gradjana osjeca prema svojoj drzavi.

  Naime, prednosti drzave CG u odnosu na prijasnje stanje je ocigledno u svakom pogledu. I mislim da samo krajnje neobjektivni i anti-crnogorski nastrojeni gradjani mogu da nas ubjedjuju u suprotno. Jer, dovoljno je pogledati oko nas.

  Ako nam Vlada ne valja – treba je promijeniti. Ali nemojmo unistavati i ideju nezavisne CG zajedno sa kritikom (opravdanom) Vlade. A ima ih kojima je to iskljucivi cilj. Promijenimo Vladu, ali ucvrstimo drzavu. I njene najvaznije organe: nezavisno sudstvo i parlament.

  I mozemo li, najzad, da koraknemo naprijed?

  G. Zipp – vi ste ocigledno jedna veoma postena osoba koja je mnogo prepatila u ovih posljednjih 15-ak godina. Ocigledno je da vas nepravda i nasilje nacinjeno prema vama duboko boli. Ali vi unistavate i svoj zivot zivijeci u toj tamnoj proslosti. A vi nijeste izuzetak. Naprotiv.

  Ako stalno prebrojavamo grijehe i kopamo po proslosti – nemamo vremena za sadasnjost. A ono sto uradimo danas odredjuje nasu sutrasnjicu. Ako danas nista korisno ne napravimo – zasto ocekujemo da ce se nesto korisno i lijepo ostvariti sjutra? “Sto posijemo – to cemo i poznjeti”.

  Ovu “danasnjicu” smo mi napravili “juce”.

  Ne kazem da treba “zaboraviti” prosle grijehe. Ali ih treba oprostiti (ako je to ikako moguce) i krenuti naprijed.

  Covijek koji mrzi je zarobljenik svoje mrznje, covijek koji zivi u proslosti je zarobljenik svoje proslosti.

  Cesto pomislim da je ta nasa opsesija s prosloscu i proslim grijehovima proklestvo koje nas drzi tu gdje jesmo. U soku i zbunjenosti.

  Bez ciljeva i ideja o buducnosti.

  I, sto je najvaznije, – bez punog i plodnog zivota u sadasnjici. Jedinog kojeg zaista imamo.

 12. Zipp says:

  “I onda se cudimo sto ima toiliko zbunjenih – i tako malo gradjana. A bez gradjana nema demokratije.

  Jedna stvar, veoma opasna, je sto – svjesno ili nesvjesno (vise ovo drugo) – vecina “gradjana” prihvata teorije o jednakosti vlade(ara) i drzave – tj. “losa vlada ” = “losa drzava”.”
  Danilo Stojanović

  Zašto nema gradjana pa ni demokratije, već podanika?
  Mislim, tj.siguran sam da vlast svojim činjenjem traži podanike a ne gradjane. Podanici nemaju snage da promjene vlast, gradjani bi je redovno mijenjali, sve da je najbolja. Opet, Vlada sebe poistovjećuje sa Državom a većina podanika to tako i prihvata. Geslo Vlade je “propadnemo li mi (ppromijenili se Vlada), propadnut će sve, pa i Država”.

  “Ako stalno prebrojavamo grijehe i kopamo po proslosti – nemamo vremena za sadasnjost. A ono sto uradimo danas odredjuje nasu sutrasnjicu. Ako danas nista korisno ne napravimo – zasto ocekujemo da ce se nesto korisno i lijepo ostvariti sjutra?”
  Danilo Stojanović

  Problem je po meni, što nekažnjavanjem nepočinstava iz prošlosti (lustracija plus krivična odgovornost za najodgovornije) ne možemo graditi niti sadašnjost ni budućnost. Ne pričam napamet. Svoja osnovna ljudska prava nijesam mogao ostvariti ni prije, ni sada. I nije to slučaj sa mnom kao pojedincem, ili kao pripadnikom odredjenog nacionalnog korpusa. To je opšti slučaj za sve koji nijesu “članovi i aktivsti”, koji ne žele da daju mito, koji ne žele da “hvataju veze” i uklope se u opšti ambijent. Pravo nam se svodi na vladavinu veze, mita, udvorištva i poslušnosti. Svaki pokušaj normalnog, gradjanskog rješavanja problema je nepoželjno, kažnjava se.
  Onima koji su iznikli iz systema grabeža, rata, nepotizma i protekcionizma, ne prava, nekažnjenosti za nepočinstva, smeta svaki pokušaj suprotnog ponašanja. Svaki pokušaj suprotnog tj. gradjansko ponašanja se kažnjava, na ovaj ili onaj način. Svakodnevno se susrećem sa barijerama i nemogućnošću ostvarenja svojih prava(u Sudstvu, zdrastvu, policiji, administraciji…), jer ne želim da ih ostvarujem na tako proklamovan način.

 13. Vladimir Nedovic says:

  @ Danilo Stojanovic

  “Ja cisto sumnjam da je iko od nasih politcara na Balkanu sposoban da svijesno (s unaprijed definisanim ciljevima i startegijom) radi na slicnim makro zahvatima i promijenama drustva. Da jesu vec bi se vidjeli rezultati. Kod nas se sve odvija spontano, nekontrolisano, divlje, neplanski,… Kod nas je vise haos nego sok.”

  I ja smatram da je dijelom to tako (takav nam je mentalitet, i ni DPS ili Milo Djukanovic nisu imuni na provincijalnu svijest, a uvijek postoji i slucaj), ali sve vise sam blizi vjerovanju da ipak sve funkcionise po istim pravilima koja za druge sisteme u svijetu navodi recimo Chomsky. A rezultati se vide svuda, samo pogledajte oko sebe.
  Sve drugo sto vi poslije navodite moze se interpretirati i kao posljedica upravo dobro organizovanog sistema vladanja, koji izmislja novu zabavu za narod svakih par mjeseci.

  “I onda se cudimo sto ima toiliko zbunjenih – i tako malo gradjana. A bez gradjana nema demokratije.”

  A ovo je vjerovatno poenta objasnjenja koje sam pokusao da iznesem.

  “Vladi to odgovara jer time koristi svu pozitivnu energiju koju (vecina) gradjana osjeca prema svojoj drzavi.”

  Sto vas mora navesti da se zapitate zasto ovi politicari rade stvari koje idu na ruku vlasti. Jedno objasnjenje je da nisu svjesni. U ovom slucaju, nisam siguran.

  “Ako stalno prebrojavamo grijehe i kopamo po proslosti – nemamo vremena za sadasnjost. A ono sto uradimo danas odredjuje nasu sutrasnjicu. Ako danas nista korisno ne napravimo – zasto ocekujemo da ce se nesto korisno i lijepo ostvariti sjutra? “Sto posijemo – to cemo i poznjeti”.”

  Ovo je klasicna teza upravo onih koji sve rade u korist vlasti (kod vas nesvjesna, naravno), jer se njome opravdavaju svi zlocini koje je vlast pocinila i zaboravljaju stvari zbog kojih niko nikad vise nista ne bi smio da im vjeruje. Slazem se da ne treba biti zarobljen u proslosti (nema nikakve svrhe, jer se ista ne moze promijeniti), ali pojam lustracije nisu izmislili oni s kompleksom Kosovskog boja (metafora za ljude koji zive u proslosti), vec demokratski i razvijeni svijet (iako sam i ove kvalifikacije mogao da stavim pod navodnike).
  Dakle, gospodine Stojanovicu, meni se ustvari cini da ste vi prilicno zbunjeni (ne kazem da nisam i ja), i da ne biste bili na toj poziciji kad biste znali sta se ustvari desava iza kulisa (racunajuci na vasu iskrenost).

 14. perfect stranger says:

  Што се тиче ратних дешавања, потребно је уопштено сагледавање ситуације, избјегавање парцијалних, “црно-бијелих” гледишта (али нећу сада отварати ту тему), уз неизоставну регионалну сарадњу (чини се да је, у том смислу, недавно покренута једна важна иницијатива), како би се за све жртве макар приближило задовољавање правде. Наравно, треба правити разлику између ратних злочинаца, ратних хушкача, људи који су давали симболичну подршку ратним операцијама и пасивних посматрача, и не стављати све у исти кош. Најважнија је кривична одговорност људи који су починили ратне злочине. Што се тиче лустрације, она је свакако пожељна, али овдје већ улазимо у субјективне територије, јер није увијек лако доказивати шта се подразумијева под ратним хушкањем или подржавањем злочина, и на који начин је све то могуће правно санкционисати. Према томе, ако икада дође до неке врсте лустрације, јасно је да се при њеном спровођењу мора бити јако опрезан и објективан, како не би дошло до додатних неправди. Ја не знам да ли је “демократски и развијени свијет” измислио појам лустрације (ове категорије ја морам ставити под наводнике, јер без њих израз дјелује заиста смијешно), али знам да лустрација у многим земљама, прије свега Источне Европе, није адекватно и ефикасно спроведена, већ је често представљала средство помоћу кога су се разне пост-комунистичке гарнитуре обрачунавале са политичким неистомишљеницима и супарницима (па су се у том смислу неријетко “откривале” шпијунске активности код одређених лица, иако знамо да је таква врста активности била правило код већине становништва земаља комунистичког блока). Сувишно је додавати да су таквом врстом лустрације погођена лица била изложена разним облицима дискриминације. Да бих закључио овај први дио коментара, поновићу оно што су многи више пута истицали: да би дошло до остваривања пуне кривичне одговорности ратних злочинаца и спровођења праведне лустрације у ЦГ основни предуслов представља смјена недемократске власти, и надам се да се у вези овога сви слажемо.

  Други дио коментара се не бави прошлошћу већ садашњом ситуацијом, односно тишином. Избјегавањем. Недостатком свједока, како истинитих, тако и лажних. Стављањем шарених наочара на очи и играњем глувих телефона. Непримјећивањем слона који се тетура у дневној соби. Поштована господо, избјегавање сагледавања проблема етничке дискриминације од стране “независних интелектуалаца”, аналитичара, “грађанске јавности”, истраживача кршења људских права, блогера и ко зна кога још, је најефикаснији показатељ колико је далеко свјетло на крају тунела у којем се налази ово несрећно друштво. Вишегодишња јавна тајна – о којој су и врапци знали многе појединости, а која се састоји у најгрубљим видовима етничке дискриминације и чињеници која показује колико је бесперспективно и штетно у овој држави данас бити припадник српске нације – недавно је и дијелом озваничена у Извјештају Шефка Црновршанина о националној заступљености у државним органима. (Упитао бих Александра Сашу Зековића да ли је проучио скандалозне податке које садржи тај извјештај и јавно изнио неопходне закључке?). Послије објављивања тог извјештаја и озваничења националне дискриминације (извјештај, опет, показује само један њен сегмент), с нестрпљењем сам очекивао реакцију “граћанске јавности” на нешто што би у свим демократским земљама представљало скандал прве категорије (уз неизоставан пад владе и преиспитивање устројства неких институција). Начекао сам се, не знам да ли ми је промакло и да ли сам био непажљив, али до такве реакције није дошло. Умјесто тога, на страницама новина, како електронских тако и штампаних, у коментарима разних блогера, аналитичара и истраживача, упорно ми се појављивала слика Три мудра мајмуна (“не видим, не чујем, не говорим”). Додуше, наишао сам на неколика коментара, типа: “Како сте посијали, тако вам се враћа”, или: “Гдје сте били када је требало осудити другачије ситуације, протеклих година”. Не знам да ли ово вриједи коментарисати. Сувишно би било додавати од колике је важности разматрање проблема етничке дискриминације од стране једног дијела друштва и интелектуалаца (тј. онога који је гласао за независну државу, или који није дио српског националног корпуса). Одсуство таквог разматрања на одговарајући начин указује на стање грађанске свијести у ЦГ, о коме се у посљедње вријеме увелико разглаба.

  Извињавам се због дужине коментара.

 15. Vojin Grubac says:

  …и чињеници која показује колико је бесперспективно и штетно у овој држави данас бити припадник српске нације – недавно је и дијелом озваничена у Извјештају Шефка Црновршанина о националној заступљености у државним органима. (Упитао бих Александра Сашу Зековића да ли је проучио скандалозне податке које садржи тај извјештај и јавно изнио неопходне закључке?). Послије објављивања тог извјештаја и озваничења националне дискриминације (извјештај, опет, показује само један њен сегмент), с нестрпљењем сам очекивао реакцију “граћанске јавности”.

  perfest stranger ///

  Gospodine,

  tu reakciju gradjanske javnosti necete vidjeti u duzem periodu. Razlog tome se nalazi u cinjenici sto je gradjanska javnost u CG u sustini “gradjanska javnost”, dakle, laz i mimikrija. Tacnije – prevara. Balkanska krcma, koju uljepsavaju Armani odijela.
  Naravno, ne mogu a da vam ne zamjerim na jednoj nepreciznosti.
  Ne smatram potpuno tacnim da su u drzavnim organima po Izvjestaju ombudsmana Crnovrsanina diskriminisani samo Srbi.
  Naime, po statistici toga Izvjestaja Srba i Bosnjaka ima otprilike u sedam ministarstava (koja su dala informacije)- sest puta manje nego sto treba da to bude po Ustavu i civilizacijskim normama. Albanaca i Hrvata ima tri puta manje a Muslimana dva puta manje.
  Lustracija? Kolektivna krivica?
  Ako Srbi u Crnoj Gori trebaju da nose kolektivnu krivicu, tada je neophodno da se javi zastupnik takve teorije da bi ona bila objektivno proanalizirana. Ko je zastupnik te teorije?
  Ako su zastupnici te teorije gospoda koja su u ratnom periodu bila na vlasti – tada se radi o ljudima koji su po nacionalnom opredjeljenju Crnogorci! Ako se radi o opoziciji u vidu NS koja je bila nevjerovatno jaka, tada se opet radi o apsolutistickom politickom vodji koji je po nacionalnosti Crnogorac, i koji sada tvrdi da “zaljubljenici u srpski jezik i srpsku naciju trebaju na privatnom fakultetu uzgajati srpski jezik i knjizevnost”, mada Ustav kaze apsolutno suprotno, za sto ga je je bilo potrebno pozvati na odgovornost po Zakonima, ako se oni uopste trebaju postovati.
  Uzgajati?! Uzgajati naciju?! Knjizevnost?! Profesor?! Knjizevnosti?! Tolerancija?
  Zipp kaze u tekstu: “U periodu početka 90-tih godina, po mojoj slobodnoj procjeni, 80% gradjana Crne Gore se zaklinjalo u Beogradskog nepomena”.
  Ako Srba ima 31 odsto, ko su tada tih ostalih 49 odsto? Da li oni imaju “kolektivni krivicu”?
  Kakvu, nacionalnu ili ideolosku?
  Zbilja, sta bi se desilo kada bi neka “visa sila” odlucila da su prije Srba u Crnoj Gori odgovorniji Crnogorci za prosla vremena?
  Dakle, ako bi se spisku “ratnih vodja ” osim spomenutih Crnogoraca dodali i clanovi LSCG koji su se otrgnuli od g.Slavka Perovica i priklonili “ratnim vodjama”. Onima kojima nije smetalo da poslije “Oprosti nam Dubrovnice”, kliknu “Oprosti nam sada i predsjednice”!?
  Krug je zatvoren! Lustracija i kolektivna krivica su poprimile solidnu deformaciju, logicki nevjerovatnu.
  Da li su tada glavni krivci iskljucivo Crnogorci?
  Naravno, NE! Kriv je nas mentalitet, ma o kojem se narodu to radilo. Mentalitet koji iskljucuje prastanje, o kojem govori g.Stojanovic, ovaj put se slazem s njim, otvorene razgovore, korektno nalazenje rjesenja i sto je najvaznije – medjusobno razumijevanje, cak minimalno.
  Mi se , kao partizani, probijamo u grupama, trazeci spas od imaginarnog protivnika koji je svuda oko nas, i u vrhu komande i tamo protiv.
  I na kraju, da li Bosnjacima treba prilijepiti kolektivnu krivicu sto Srba u drzavnim organima ima sest puta manje, Albanaca i Hrvata tri puta manje a Muslimana dva puta manje zato sto o tome ne govore gospoda Rastoder i Kalamperovic, jer je to oblik “blage deporatacije”? Prevedeno – otvorene nacionalne diskriminacije! Protivustavne! Nicemu lijepom ne slutece.
  Naravno ne! Oni ce reci – pa i Bosnjaka ima sest puta manje pa se ne bunimo. Ne bune se- sto je tacno, jer je i nihov narod diskriminisan – sto je tacno, i nisu nikakvi sefovi rezima – sto je pogotovo tacno!
  Da li bi ministar Kalamperovic, da je bio ministar MUP u vrijeme deportacije Bosnjaka, reagovao na te dogadjaje?
  Mislim da ne!
  Ako nije greska u njima u cemu je tada?
  U nama, i sistemu koji funkcionise van nase snage da ga promijenimo, za sada.
  Dakle, nalazimo se u sistemskoj gresci, zato opet treba pogledati film “Matrix”. Ko je Neo! Koliko se stotina godina on treba cekati?
  Ako se uzme u obzir da iza rezima u vrijeme predizborne kampanje stoji SAD, i kompletni Zapad, to je Neo izvjestan koliko i sreca poslije Apokalipsisa.

 16. Zipp says:

  Gospodine Perfect Stranger,
  Što se tice lustracije, mislim da ne treba uporedjivati nas i istočnoevropske zemlje. Stoji, po meni, većina onog što ste Vi rekli o lustraciji u istočnoevropskim zemljama. Razlika je što je ovamo bjesnio rat i ratni zločin. Da je neko ovamo, podržavao i huškao i na rat i na ratni zločin. Tamo je lustracija sprovedena(djelimično) nad saradnicima kumunističkih tajnih službi, domaći rečeno špjunima, a rata nijesu imali. Zato su oni tu dje su, a mi ovdje dje smo. Zato nam je gospodin Topolanek postao neko, kome se dičimo što nam je došao u posjetu, što koristimo u Državnu propagandu. A do juče praktično, mi smo bili zapad za Češku i Slovačku, tj. Čehoslovačku. U svemu. Od standarda do ljudskih prava.
  Što se tiče izvještaja obdusmana, Š. Crnovršanina, nijesam imao priliku da se upoznam sa tim što navodite. A vjerujem Vam. Jer je, meni bar, golim okom vidljivo da su sada Srbi nepoželjni na funkcijama i u Državnim organima. Opravdanje za to ne nalazim, u stvarno specifičnom pogledu dijela gradjana srpske nacionalnosti na matičnu Državu. Jer za mene lično, opravdanja za bilo koju vrstu diskriminacije, bilo koga, osim pozitivne diskriminacije, nema i ne smije biti.
  P.S. Ne čitam mnogo izvještaje g. Crnovršanina, niti im pridajem značaja. Smatram ga karikom systema. A u te karike nemam povjerenja. U njega posebno, jer je na dodjeli nagrade, takozvane ILH, prvi potrčao da pruži ruku laueratima tj. Djukanoviću. Crnovršanin, Bošnjak ili Musliman, ili Crnogorac islamske vjeroispovjesti(ne znam kako se izjašnjava) prvi čestita g.Djukanoviću nagradu ILH! Dovoljno za mene. I za ocijenu njegovog kredibiliteta.

 17. perfect stranger says:

  Gospodine Zipp,
  jasno je da je, imajući lustraciju u vidu, naša situacija uveliko drugačija od istočnoevropskih iskustava. I pored toga, određeni negativni rezultati istočnih zemalja pokazuju da se kod nas ovom pitanju mora prići s velikom dozom delikatnosti. Recimo, ko i kako može odrediti granicu između ratnohuškačkog i nacionalističkog pisanja? Ili, na koji način pravno sankcionisati primjere ratnog huškanja, a da se istrovremeno diskriminatorskim mjerama ne ugrozi previše sloboda pa i sam opstanak “grešnika”? I tako dalje.

  Što se drugog dijela Vašeg odgovora tiče, moram istaći sopstveno zadovoljstvo činjenicom da javno iskazujete ubjeđenje o diskriminaciji srpskog naroda u ovoj državi. Time dokazujete Vaš demokratski kapacitet, koji mnogima koje sam u prethodnom komentaru pomenuo očigledno nedostaje, bar što se ove teme tiče. Ostali ćute. Nadam se da će jednog dana biti objašnjeni razlozi takvog ćutanja. Jer vidite, gosp. Zipp, od svih nepočinstava kojima se ovaj režim trenutno može “dičiti” (a konkurencija je velika), po mom mišljenju nacionalna diskriminacija je neprikosnoveno na prvom mjestu. Situacija je isuviše ozbiljna. Situacija je nešto što bi se moglo nazvati i aparthejdom. Situacija godinama prouzrokuje dramatične posljedice, kao što je recimo činjenica da nečija dječica imaju manje novogodišnjih poklončića od druge dječice, ali ne zato što je njihov tata manje radan, sposoban ili stručan od drugih, već zato što pripada “pogrešnoj” naciji. A taj isti tata plaća poreze ovoj državi na isti način kao i tatice koji su pripadnici nacije koja je “in”. Situacija je postala neodrživa, a ćutanje onih koji ne smiju ćutati je više nego skandalozno.

  Što se tiče Crnovršanina, nijesam upoznat s njegovom biografijom, a nema razloga da sumnjam u neke podatke koje ste iznijeli. Ipak, bez obzira na njegovu eventualnu bliskost s Transformersima, podaci koje iznosi se, takoreći, ne mogu izbjeći (čak ako bi to i bila njegova volja), jer bi bilo ko drugi do njih lako mogao doći. Podatak da nijeste upoznati s ovim podacima najbolje govori o činjenicama koje sam iznio u prethodnom komentaru, odnosno o stanju u medijima u ovom društvu. Ako mi dozvolite, upoznao bih Vas s jednim malim dijelom njegovog izvještaja o situaciji u državnoj administraciji (a može se uočiti da nije samo srpski narod diskriminisan). Ponavljam, ti podaci daju samo jedan mali dio mozaika etničke diskriminacije. Nadam se da neću zauzeti previše prostora.

  “U Ministarstvu kulture, sporta i medija ima zaposlenih ukupno 40 lica. Od toga broja su: Crnogorci 33 ili 82,5%; Srbi 4 ili 10%; nijesu se izjasnili 3 ili 7,5%.

  U Ministarstvu odbrane je zaposleno ukupno 201 lice. Od toga su: Crnogorci 171 ili 85,07%; Srbi 9 ili 4,47%; Bošnjaci/Muslimani 5 ili 2,48%; Albanci 1 ili 0,49%; Hrvati 1 ili 0,49%; Makedonci 1 ili 0,49%; Jugosloveni 2 ili 0,99%; nijesu se izjasnili 5 ili 2,48%.

  U Vojsci Crne Gore je zaposleno ukupno 2169 lica. Od toga su: Crnogorci 1357 ili 62,56%; Srbi 638 ili 29,41%; Muslimani 69 ili 3,18%; Albanci 4 ili 0,18%; Hrvati 22 ili 1,01%; Makedonci 10 ili 0,46%; Slovenci 2 ili 0,09%; Mađari 3 ili 0,13%; Vlasi 1 ili 0,04%; Jugosloveni 57 ili 2,62%; Slovaci 4 ili 0,18%; Rusini 1 ili 0,04%; nijesu se izjasnili 1 ili 0,04%.

  U Ministarstvo prosvete i nauke je zaposleno ukupno 69 lica. Od toga su: Crnogorci 54 ili 78,26%; Srbi 6 ili 8,69%; Bošnjaci 2 ili 2,89%; Hrvati 1 ili 1,44%; Muslimani 1 ili 1,44%; Bosanci 1 ili 1,44%; nijesu se izjasnili 4 ili 5,79%.

  U Ministarstvu zdravlja, rada i socijalnog staranja je zaposleno ukupno 207 lica. Od toga su: Crnogorci 185 ili 89,37%; Srbi 12 ili 5,79%; Muslimani 5 ili 2,41; Albanci 2 ili 0,96%; ostali 3 ili 1,44%.

  U Ministarstvu turizma i zaštite životne sredine je zaposlenio ukupno 96 lica. Od toga su: Crnogorci 86 ili 89,58%; Srbi 6 ili 6,25%; Albanci 2 ili 2,08%; Muslimani 2 ili 2,08%.

  U Ministarstvu za zaštitu ljudskih i manjinskih prava je zaposleno ukupno 8 lica. Od toga su: Albanci 5 ili 62,5%; Bošnjaci 3 ili 37,5%.

  U Izvještaju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se navodi da zaposlenih ima ukupno 91 lice. Od toga su: Muslimani 10 ili 10,98%; Albanci 2 ili 2,19%.”.

  Itd itd…

 18. Vojin Grubac says:

  S obzirom na to da sam pisao tekst s velikom prekidima nekoliko sati, poceo prije Zippa, a zavrsio poslije prefect strangera, gledam sate i minutazu otvaranja teksta, to je vec sada moja zamjerka g. perfect strangeru postala izlisna. Ipak sam u pravu da nisu samo Srbi diskriminiasani, sto je poslednjim prilogom g perfect stranger dokazao.
  Ipak, sada moram da blago zamjerim g Zipp-u sto Izvjestaj Crnovrsanina stavlja pod sumnju, jer – iako se doticni gospodin rukovao sa premijerom, on je Izvjestaj napisao uprkos premijeru, sto zasluzuje moje postovanje.

 19. Vojin Grubac says:

  RE : “Što se tiče izvještaja obdusmana, Š. Crnovršanina, nijesam imao priliku da se upoznam sa tim što navodite. A vjerujem Vam. Jer je, meni bar, golim okom vidljivo da su sada Srbi nepoželjni na funkcijama i u Državnim organima. Opravdanje za to ne nalazim, u stvarno specifičnom pogledu dijela gradjana srpske nacionalnosti na matičnu Državu.”
  Zipp

  Specifican pogled??

  Gospodine Zipp,

  apsolutno razumijevajuci i podrzavajuci vase glediste o tome sto ste naveli u gonjem komentaru, korektno, pokusacu da vam pojasnim – zasto?
  Maticna drzava?
  Maticna drzava svakog naroda je ona drzava koje uvazava, cijeni, sve svoje gradjane i narode, nezavisno od njihovog politickog ubjedjenja ili ljubavi prema bilo kojoj drugoj drzavi, i stara se da taj narod ili gradjani je osjete kao svoju.
  Ako toga nema – maticna drzava je tamo gdje si jednak sa svim drugim gradjanima, nezavisno od svoje nacionalne opredjeljenosti, gdje te postuju i ne prave ti probleme.
  Da li je to Srbija, Hrvatska, BiH, Rusija, EU ili Saudijska Arabija nema nikakvog znacenja.
  To je stvar licnog afiniteta ili igre slucaja – gdje se osjecas u toj drzavi uvazenim i postovanim. Jednakim!
  Dakle, to nije stvar uslovljavanja – ja tebi a ti meni – to je stvar vezna za postovanje Zakona.
  Prosao sam mnogo drzava, i nisam nikad osjetio da me neko tjera da navijam za neke timove, obracam paznju na neke simbole, a svima je bilo vazno da placam takse i vize, poreze, ne remetim javni red i mir, ne pusim cigarete u djecjim parkovima, postujem pravila kretanja na putevima, i posebno sam imao uvazenje ako ustanem u Metrou ili tramvaju ili autobusu starim osobama, majkama sa djecom i invalidima. Tu se zavrsavala moja obaveza prema drzavi.
  U drzavi koja je drzava.
  Poslije Izvjestaja Crnovrsanina, i poslije svih mogucih neprijatnosti koje imam kao gradjanin i drzavljanin nesolidne drzave , mogu konstatovati da mi je matica…
  Pratim razne sajtove i mogu utvrditi da je velikom broju gradjana Crne Gore, nezavisno od nacionalne i politicke oprijedljenosti matica takodje…
  Naravno, suznjima je matica tamo gdje su mu lanci, verige …

 20. Milovan Vukov Jankovic says:

  Mozda su ovi zaposhljeni u Ministarstva, klonovi Kilibarde,
  a takvijeh ima dosta,
  ka`bubulja ispod mosta.

  Kad se napravi sledeci popis,
  ja cu biti za pozitivnu diskriminaciju, svih naroda i narodnosti, da manjinski narodi imaju prednost pri zaposhljavanju u drzavne i opshtinske sluzbe.

  Ali kad pogledamo istoriske statistichke podatke,
  mnogi su od onih,
  KAKO VITAR PUSHE,
  tako mi obraza i srca i dushe.

 21. Veljko B Ilic says:

  “Podsjetimo da je najvazniji drzavni interes da pokusamo da zivot u Crnoj Gori uredimo tako da nasi ljudi ovu kucu dozivljavljavaju kao svoju. Da u njoj mogu da rade, da dobro zarade, da imaju dovoljno pravne sigurnosti, dovoljno slobode. Dakle, da zive zivotom gradjana razvijene Evrope 21 vijeka”, kazao je Djukanovic

  Dalje, kao zivi ljudi satkani smo i od vrlina i od mana. Greske koje su neki politicari napravili u par proslih godina, necemo ih precutati, otklonicemo ih, porucuje vam ON.

  I na kraju ovo: “I stalno cekamo sudbonosne izbore, spustene glave mrmljajuci sebi u bradu “ovo se vise izdrzati ne moze”, kaze Tanja ona koja misli svojom glavom.

  Ja na ovo gore navedeno necu sada komentarisati, jer i ja, (kako kazu neki esperti), kao osvjedoceni patriota razmisljam svojom glavom. Ja ne dozvoljavam Zippu, Grubacu, perfectnom i Intent Glemtu da razmisljaju za mene. Oni kao slobodni gradjani mogu razmisljati za sebe i za svoje voljene procente.

 22. Zipp says:

  Gospodine Jankoviću,
  Iako je ova priča skrenula u potpuno drugom smjeru od postavljene teme, kao što to obično i biva, potpuno ću se složiti sa Vašim komentarom, pogotovo dijelom, citiram:
  “Mozda su ovi zaposhljeni u Ministarstva, klonovi Kilibarde,
  a takvijeh ima dosta,
  ka`bubulja ispod mosta.”
  Vi to mozda naslućujute, iz Danske. Ja to gledam očima, u svojoj firmi. Nekdašnje glavne “kilibarde”, ovdje dje radim, postali si glavni “perovici”, preko noći. Što je “normalno”, za to su adekvatno i nagradjeni i od njih se ne može živjet. Kao ni onda što se nije moglo, kad su bili glavne “kilibarde”.

 23. Zipp says:

  Jedno pojašnjenje.
  Malo nespretno sam stavio poredjenje Kilibarda – Perović, pa mogu biti pogrešno shvaćen. Prema prvom osjećam prezir, prema drugom poštovanje.

 24. perfect stranger says:

  “Kad se napravi sledeci popis,
  ja cu biti za pozitivnu diskriminaciju, svih naroda i narodnosti, da manjinski narodi imaju prednost pri zaposhljavanju u drzavne i opshtinske sluzbe.” – Milovan Vukov Janković

  Ako sam dobro razumio, treba sačekati još nekolike godine, do sljedećeg popisa, kako bismo digli glas protiv diskriminacije i nepoštovanja civilizacijskih i zakonskih normi. A to što će nečija djeca za te nekolike godine nečija djeca imati manje od drugih (upravo zbog nepoštovanja civilizacijskih i zakonskih normi), ne treba previše da nas zabrinjava, je li tako gosp. Jankoviću? Takva logika o ispravnosti čekanja narednog popisa, uveliko rasprostranjena u određenim segmentima ovog društva, svoje opravdanje valjda nalazi u očekivanju da će se rezultati narednog popisa više približiti nekim našim (individualnim) nadama i željama. Pa ako nas statistički podaci ni na narednom popisu ne budu zadovoljili, zašto ne sačekati narednih deset godina nakon kojih bismo konačno stali na stranu Civilizacije? O tempora, o mores! (Inače, slažem se s Vašom konstatacijom o fenomenu promjenljivosti nacionalnog osjećanja u ovoj državi, za žta najveću odgovornost, po mom mišljenju snosi period komunističke vladavine – ali to više nije bitno).

  @ Zipp

  Ne bih se složio s Vašom konstatacijom o skretanju teme u drugi smjer, jer je započeta tema u tijesnoj vezi s originalnim tekstom. Bavi se prije svega tišinom, a pojam tišine je konstanta (s pravom) mnogih Vaših blogova i prisutan je i u ovom Vašem tekstu.

  Što se tiče Vaše izjave: ” prema N. Kilibardi osjećam prezir”, mislim da je to jedan od rijetkih stavova oko kojeg u ovoj državi, pa i šire, postoji consensus gentium.

  Na kraju da još jednom konstatujem, vezano za započetu temu, koliko je prodoran i razdirući “the sound of silence”.

 25. Sonja Radošević says:

  Poštovani Zipp
  U što se ova tvoja tema “izrodi” ?
  U priču o ugroženosti Srba . Aman . Priču koja je bila glavna tema na prostorima bivše nam Jugoslavije i zbog čije je ” ugroženosti” gorio Dubrovnik, uništen Vukovar, masakrirana Srebrenica. Istim onima koji ukazuju na ” ugroženost Srba” nešto se baš ne dopada pominjanje “lustracije”. Zašto? Poenta je u tome što bi izgleda za prava Srba htjeli da se “bore” i oni koji bi morali biti lustrirani, koji su radili na formiranju zločinačkog SDS-a u Sarajevu, čiji je “idol” Radovan Karadžić.
  Tako u Crnoj nam gori slušamo uvijek istu priču o nekim i “nečijim” zaštitinicima koji ovu nam Crnu takvom pričom drže u okovima ovdašenjg režima.
  U Crnoj Gori nijesu ugroženi ni Srbi, ni Bošnjaci, ni Crnogoroci , ni Albanci , ni Hrvati … već samo oni slobodnomisleći gradjani, slobodni ljudi, kako god se nacionalno izjašnjavali.
  Ja se izjašnjavam kao Crnogorka ali me to , zbog kritičkog odnosa prema aktuelnoj vlasti, nije spasilo ni progona , ni otkaza, ni presuda samo mogućih kod ” njihovih sudova”.
  Toliko o ugroženosti .
  Dalje, to što u držvanim institucijama navodno nema Srba, Bošnjaka i drugih … to upitajte vaše sunardnike od prije 21 maja.
  Fino su ljudi nakon referenduma shvatili da im nije isplativa kapica sa ” četiri S” ili da im je bolje da su Bošnjaci koji se izjašnjavaju kao Crnogorci ili…
  Uglavnom, sve su sami odradili pa su ondašnji Srbi sada Crnogorci. Ne čuh nikoga živoga od njih u državnoj administraciji da se nešto pobuni, da ostade bez posla kao ja.. Takva vam je Crna Gora . Sačekajte sledeći popis stanovništva pa ćete se uvjeriti.
  Poštovani Zipp, ” ufati me mučnina” kada i ti pokušaš da pomogneš ” Srbim i kažeš da su ugroženi.”
  To je već osobina vječite žrtve što su tokom poslednjih 100 godina na ovim prosotorima bili Muslimani. Ja mislim da je tebi prosto neprijatno i zbog Srebrenice pa bi se i zbog toga mogao izviniti Srbima jer ” i oni su bili žrtve”-morali su ubijati po 24 sata , bez prestanka , da bi počinili taj genocid.”
  I još nešto -kako god se koja tema na PCNEN-u pokrene , biva obesmišljena istom pričom ovih ugroženih koji bi , po meni ,morali biti ” lustrirani”.
  Sve je manje prostora za neke realne priče i probleme.

 26. perfect stranger says:

  Eto gospodine Zipp, pojavi se jedan od svjedoka koji su tema Vašeg teksta. Od njega saznadosmo da Srbi uopšte nijesu ugroženi u ovoj državi, već su ugroženi samo slobodnomisleći ljudi. Nijesu ugrožena ni ona djeca koju sam pominjao u prethodnim komentarima, koja imaju svega manje od svojih vršnjaka zato što im roditelji ne pripadaju odgovarajućoj naciji, a koja još nijesu u uzrastu da slobodno misle. Nego je vjerovatno bolje da ja odmah stopiram ovu temu kako me “svjedoci” ne bi optužili za podstrekivanje novih Dubrovnika, Vukovara i Srebrenica. Bolje je da ćutim. O lustraciji sam, dobro znate, iznio svoje mišljenje i istakao da je neophodna.

  Nijesu bili dovoljni podaci iz izvještaja Crnovršanina (koji, ponavljam, predstavljaju samo jedan mali dio mozaika diskriminacije), nijesu bila dovoljna ni Vaša lična iskustva gosp. Zipp (rekli ste da ste se i golim okom uvjerili u realnost situacije), nije bilo dovoljno svjedočanstvo o onome što i svi vrapci u CG dobro znaju – jer za Svjedoka to ništa ne znači. Svjedok zna bolje. Svjedok misli da je samo on ugrožen i nekolicina “slobodnomislećih”, ili “nezavisnih jednoumnika” kako sam ih jednom nazvao. Svjedok zna – da nije tako ne bi ni bio Svjedok. Cilj Svjedokove intervencije je ućutkivanje, kako se ne bi slučajno prekinuo “the sound of silence”. Ako koje dijete slučajno zucne da je ugroženo, Svjedok munjevito reaguje: “Ćuti – Dubrovnik, Vukovar i Srebrenica!”. Inače, o Svjedokovoj toleranciji i kredibilitetu dovoljno govore neki njegovi stavovi, poput: “Srbija se danas nalazi u raljama nacizma”. Mašala! Mi ovdje razglabamo o raznim temama, a nijesmo znali da su u jednoj susjednoj zemlji na vlasti nacisti!

  Gospodine Zipp, znam koliko će Vam biti neprijatno da odgovarate na prethodni post, uzimajući u obzir “dobre odnose” koje imate sa Svjedokom koji su se dali naslutiti iz mnogobrojnih komentara. A poznat je i uticaj koji Svjedok ima na ostale blogere, komentatore i “slobodnomisleće”. Ja inače nemam namjeru da odgovaram na ekstremizme za koje sam već jednom primijetio da su bliski retorici iranskog predsjednika Ahmadinedžada. Ponavljam još jednom, i ovaj žalosni slučaj dovoljno govori u kakvom se stanju nalazi ovo tužno društvo.

 27. Sonja Radošević says:

  Prepoznali su se i počeli samo da se javljaju likovi iz moje priče
  Hvala Vam . Nadam se da sada sledi vaše lično preispitivanje. Samo “zažmurite ” i” zaćutite ” pred Srebrebenicom jer o tome “sigurno ništa ne znate.”

 28. Sonja Radošević says:

  Prepoznali su se i počeli samo da se javljaju likovi iz moje priče
  Hvala Vam . Nadam se da sada sledi vaše lično preispitivanje. Samo “zažmurite ” i” zaćutite ” pred Srebrebenicom jer o tome “sigurno ništa ne znate.”

 29. perfect stranger says:

  Жалост и немоћ.

 30. Sonja Radošević says:

  Samo stida nema. A ne može ga ni biti kod onih koji su zastupalli Srebrenicu i ostale zločine. Stida ne može ni biti kod onih koji žale što “Srebrenica” nije bio svaki grad u Hrvatskoj i Bosni pa da se zaštite ” prava svih Srba”.
  Ova osoba koja je napisala prethodna dva komnetara na moje reagovanje, bez dileme bi mogala da se potpiše kao “Škorpion” ili” Bijeli orlovi” ili sl.

 31. perfect stranger says:

  С обзиром да ме нема чега бити стид, да никада нијесам заступао никакве злочине, већ сам одувијек јавно и у било којој другој прилици осуђивао несреће и патње које су доживјели народи и појединци током протеклих ратова (и прије свега злочин у Сребреници), а уз то никада нијесам био припадник никаквих војних или паравојних формација, замолио бих редакцију да ме заштити од екстремистичких и фашистичких испада. Истовремено бих позвао овдашње коментаторе, блогере и уопште све слободне и људе добре воље да на одговарајући начин реагују на овакве фашистичке испаде јавних личности. Унапријед захваљујем.

 32. perfect stranger says:

  A neko ne mora da bude genije pa da zaključi da je osnovni cilj ovakvih ahmadinedžadovskih ispada skretanje pažnje sa problema etničke diskriminacije. Bravo Svjedoče, samo ti radi svoj posao…

 33. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ko plache za ovom dhjecom,
  shto su obuchavana na strani jezik pune dvije decenije, koja je presha da se bash VASHA NEBESKA PRAVA zashtite pod hI`Tno,
  ako smo mi koje ste negirali da uopshte postojimo, jer nijesmo stariji od ameba niti pali sa neba, nemamo pravo ni prekrstit jezik u maternji, dok nam Strunjash&Co, ne udare nebeski pechat.

  Mene je veca presha, da sahranimo one zrtve VASHEG CUNAMIJA, od Triglava pa do Vardara, da ih oplachemo i ochistimo dushu od grijehova, da dozivimo KATARZU i obecamo BOGU I NARODU, da vishe NIKAD necemo klati i hushkat na klanje po kucama, slichno Gospodinu Kilibardi, koga ja poshtujem, jer svaki chovjek koji za zivota prizna svoje zablude, kod mene dobije AMNESTIJU, ali ne AMNEZIJU.

  Mnogi se odhje prerushavaju u popa Rista miloustog i mirotochivog, borca za nebeski narod sa guslima na Konavle i Dubrovnik, da da podstrek za trijebljenje SKAKAVACA I MUPAVACA; ZENGA I DENGA.

  Od VASHEG guslanja o ugrozenosti i diskriminaciji, mene se aktivira memorija o pravima ranjenika iz Vukovarske bolnice, o onim civilima iz Srebernice, o onim iz raznih logora i vozova, a za Sheshelja i Rasha, se trazi pravedno sudhjenje sa milionskim svotama iz Hashkog suda za njihove advokate i odbranu.

  Dok se kriva Drina ne ispravi,
  i dok se grijehovi ne plate suzama za zrtve,
  ja nebi zurio sa ispunjavanjem zahtjeva, koji dolaze od ljudi, koji su do juche CGi i njenim manjinskim narodima o glavi radili.

  Svi smo mi SHJEDOCI, moj dobri ZIPPe, i tvojih patnji i svih zlochina koji su se odigrali na brdovitom Balkanu, i gledali onu Sarajevsku dhjecu , preko hiljadu komaTTa, kako ih raznose granate sa Pala i okolnih brda, a ovi prekriveni Ristovom mantijom i slatko rechivoshcu traze AMNEZIJU,
  e nece moci ove noci,
  ni VAMA NI DPSu, dok ne podignete zid placha i pochnete oplakivat MINULI RAD.

 34. perfect stranger says:

  Господине Миловане Вукова Јанковићу,

  да не постојите требало би вас измислити. Ви сте заиста најчувенији голгетер на овим просторима. Само што су сви ваши голови аутоголови. Ипак, у претходном коментару написах да ме ничега није стид, мада кад боље размислим, можда бих се морао стидјети што улазим у полемику с одређеним “елементима”. Опет ме ви, попут савезника вам Свједока, оптужисте за разна непочинства, онако произвољно, без икаквих елемената или аргумената, мислећи ваљда: “дај да покушам да га испљујем, можда ми се прође; можда неће реаговати”. Иако добро знате да бљувотине које сте овдје изнијели на мој рачун могу бити и правно санкционисане. Ви ме не познајете, а из свих коментара које сам оставио на овом медију нико ме не може оптужити за тако ужасне ствари које сте се усудили овдје да избљујете.

  Никада ја вама нијесам бранио да ви, или било какав други неписмен појединац попут вас, називате језик којим говорите како год хоћете, већ сам истицао да је недопустиво да ви мени браните да зовем језик којим говорим његовим именом. (Уз то, нико ми не може замјерити да сам икада тукао жене, или се јавно хвалио да сам дарежљив човјек; таква понашања презирем).

  Како се усуђујете да ме оптужите, симболично или несимболично, да са гуслама идем на Конавле и Дубровник и прерушавајући се у некога дајем подстрека за нечије тријебљење. На основу које моје писаније сте могли да изведете тако озбиљан закључак? На основу мог принципијелног примјећивања да у овој држави постоји дискриминација, је ли тако? Као да сам ја открио топлу воду.

  Зашто ви моје залагање за поштовање цивилизацијских норми везујете за рањенике из вуковарске болнице, цивиле из Сребренице, логоре и возове? Какве везе ја имам с тим трагичним догађајима, осим што сам у свакој прилици и на сваком мјесту јавно и приватно осуђивао таква и слична злодјела? Када сам је радио о нечијој глави? За кога сам ја икада тражио “Амнезију”? И какве то везе има с било чим што сам икада овдје написао? Јесте ли ви при себи? Што не реагујете Милованови другари? Што му не кажете: “обуздај се човјече, не вријеђај људе и не подмећи им на тако огаван начин?”. Све јунаци ником поникоше. Какав сте ви то човјек Јанковићу када на овакав начин неистомишљеницима пришивате разноразне злочине и подстрекивање на злочине? Из свега овога што сте написали проистиче да према вама морам имати онолико поштовања колико гајим према вашем миљенику Килибарди.

  Ипак морам истаћи задовољство чињеницом да у недостатку аргумената, одбрани цивилизацијских норми се могу само супротстављати разноразни екстремисти који лажима, подметањима, мистификацијом покушавају да блате људе и скрећу пажњу с теме. Још се једном обраћам редакцији и упозоравам на могуће ширење шовинистичког материјала и националне нетрпељивости.

 35. Sonja Radošević says:

  “Зашто ви моје залагање за поштовање цивилизацијских норми везујете за рањенике из вуковарске болнице, цивиле из Сребренице, логоре и возове? Какве везе ја имам с тим трагичним догађајима, осим што сам у свакој прилици и на сваком мјесту јавно и приватно осуђивао таква и слична злодјела”.

  ——————————-Pod kojim imenom ste to osudjivali. Bojiim se ako napišete pravo ime da će ve biti svima jasno pa i to zašto vas istina toliko boli.

 36. Zipp says:

  Kao autor texta na blogu, zatvaram temu za daljne komentare, uz napomenu da ću sve daljne komentare brisati, odnosili se oni ili ne na temu bloga.

  P.S. Molio bih Vas da me ne dovodite u situaciju da biršem bilo čiji komentar, jer to do sada još nijesam uradio.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register