Sandžački lobi pripremao ubistvo Izetbegovića

Sandžački lobi i ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić spremali su, uoči napada u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, likvidaciju tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića po povratku iz Lisabona, koju bi pripisali JNA, izjavio je Milenko Inđić, bivši oficir za vezu u štabu generala Stanislava Galića, prenosi agencija Srna.

Inđić je naveo da bi, da je Izetbegović likvidiran, njegovo ubistvo bilo pripisano JNA, "koja je već bila poistovijećena sa srpskom stranom", a da bi sandžački lobi na samom početku preuzeo potpunu političku kontrolu nad budućim dešavanjima u BiH.

On je istakao da je pripremu likvidacije potvrdila činjenica da niko nije pokušao da kontaktira komandu na aerodromu niti da obezbijedi dolazak nekoga ko bi Izetbegovića sačekao.

Na osnovu svih informacija, tvrdi Inđić, procijenjeno je da je bolje da Izetbegović sa pratnjom bude doveden na Lukavicu.

"To je učinjeno zbog toga što smo znali koji bi nam problemi bili pripisivani da se desi ono šta mu je Ganić sa saradnicima pripremao", istakao je Inđić, gostujući sinoć na Alternatovnoj televiziji.

Prema Inđićevim riječima, da je neko od Srba ili od pripadnika JNA htio likvidirati Izetbegovića mogao je to učiniti na aerodromu.

Koordinator tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak istakao je da se u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu dogodio zločin nad građanima Srbije, navodeći da srpsko pravosuđe ima potpuno pravo da provodi istragu o tom zločinu.

"Tu su većinom bili mladi vojnici, državljani Jugoslavije. Oni su bili pripadnici JNA, koja je bila legalna vojna formacija na prostorima bivše JNA… Pripadnici mladi vojnici zatekli su se na odsluženju redovnog vojnog roka u BiH 1991. godine. To nisu nikakve snage koje su došle iz Srbije, koje su okupirale BiH", istakao je Tuševljak.

On je rekao da Tužilaštvo BiH provodi istragu u vezi sa događajima u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine, ali da ne zna dokle je ta istraga stigla.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je zbog ratnog zločina potjernicu za 19 lica osumnjičenih za napad na kasarnu i bolnicu u Sarajevu i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, među kojima je i tadašnji član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić.

Pripadnici Armije Republike BiH i "zelenih beretki" napali su 3. maja 1992. godine kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

U napadima 2. i 3. maja, prema prijavi Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva protiv 15 osoba, ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je zarobljeno 215. Zarobljenici su psihički i fizički zlostavljani.

Objavio/la na 11:47. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-