Riba sa providnom lobanjom (video)

Objavljeno: 28.02.2009, 20:16h

Duboko u vodama kraj Kalifornijske centralne obale živi neobična vrsta ribe. U pitanju je riba sa providnom lobanjom koja je u stanju da gleda kroz sopstvenu glavu.

Duboko u vodama kraj Kalifornijske centralne obale živi neobična vrsta ribe. U pitanju je riba sa providnom lobanjom koja je u stanju da gleda kroz sopstvenu glavu.

Naučnici Brus Robinson i Kim Rajzenbihler iz Instituta za pomorsko istraživanje u zalivu Monteri u Kaliforniji "MBARI" objavili su iznenađujuće fotografije jedne ribe koja živi u velikim dubinama okeana.

U pitanju je riba latinskog naziva "macropinna microstoma" sa providnom lobanjom, koja je u stanju da gleda kroz sopstvenu glavu.

Njene oči razvile su se unutar glave kako bi se zaštitile od ogromnog pritiska koji vlada na dubinama kojima se kreće od 600 do 800 metara ispod površine okeana.

Kako bi mogla da vidi šta se dešava ispred, ali prije svega iznad nje gdje sunčeva svjetlost još uvijek dopire, gornji dio ribine lobanje postao je transparentan.

"Macropinna microstoma" je tako u stanju da gleda iznad sebe, kroz sopstvenu lobanju.

Na objavljenim fotografijama i video snimku jasno se vide dvije zelene lopte koje predstavlaju ribine oči, smještene iza "rupa" na prednjem dijelu glave koje predstavljaju njene organe mirisa, poput nozdrva kod čovjeka.

Tokom vremena, evolucija je omogućila ribi da se nevjerovatno prilagodi okolini.

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply