20 godina

Objavljeno: 22.01.2009, 20:22h

Vazda nam malo bilo

Vazda nam malo bilo

Piše: Zipp

 

Dvadest godina ima od kada je kod nas došlo do promjene vlasti. Mirno, dostojanstveno, bez potresa, jednopartizam tj. socijal-komunizam smo zamijenili višestranačjem.  Novi ljudi, nove ideje, prosperitetni, mladi i pošteni političari sa  vizijom su, ne preuzeli vlast, već prinijeli svoju žrtvu, stali ispred naroda da budu prvi medju jednakima,  za opšti dobrobit i napredak. Dok su u zajedničkoj Državi počinjalo zveckati oružjem i širiti mržnja, naše, demokratski izabrano rukovodstvo je vršilo strukturne promjene društva, bavilo se ekonomijom, što bezbolnijimm prelazom sa društvene na privatnu svojinu. Vršena je transparentna i poštena privatizacija, a prekobrojni radnici su dobijali izdašnu pomoć Države. Istovremeno su članovi Vlade, eksperti  u svojim oblastima, ozdravljivali posrnula Državna preduzeća, odričući se zasluženih visokih otpremina ili ih donirajaći u huminitarne svrhe. Nacionalnih i drugih trzavica nije bilo. Skladan ekonomski razvitak, Država socijalne pravde sa odgovornom Vladom, ljudske slobode i prava na najvišem nivou, zdrastvo i školstvo za primjer, efikasna i profesionalna policija i nezavisno sudstvo su otklanjali i najmanju pomisao na tako nešto. I dok je u složenoj Državi vladao nacionalizam i rat, naša vlast i gradjanstvo uz nju, bavilo se životnim problemima i stalnim poboljšanjem standarda, uspješno izbjegavajući zamke rata, vjerskih i inih podjela. Inflaciju, najveću na svijetu, koju su izazvali drugi u složenoj Državi, naša vlast je skoro bez potresa prevazišla. Dok su drugi  pokušavali da ratovima izbore svoju nezavisnost i suverenost, mi smo čekali pravi momenat da to ostvarimo mirnim putem, u što smo jedini i uspjeli. Bili smo primjer u regionu i šire, u svemu, što smo i danas. U impozantne rezlultate koje je naša Vlada postigla, kao primjer navodim najveći rast BDP u Evropi za prošlu godinu. Kod nas su godine uvijek počinjale januarom. Žiivjeli smo sve bolje i bolje. Mi znamo kako.

Osim odgovorne, posvećene  i prosvjećene vlasti, pametnih i razboritih gradjana, mediji su odigrali jednu od ključnih uloga u sveopštem napretku društva. Profesionalni, objektivni, veoma kritični, u Državi, gdje se praktičnio nije imalo što kritikovati, mediji su stalno radili na edukaciji već prirodno edukovanih i samosvjesnih gradjana.

Jedino opozicija u  našoj Džavi nije bila  na nivou na  kakvom su bili svi ostali segmenti društva. To je i jedini razlog što se vlast nije mijenjala 20 godina.  Znala je za nepisano demokratsko pravilo, da uprkos svim njenim uspjesima, poslije najviše 8 godina vladavine treba doći do njene smjene. Odviše odgovorna i brižna za društvo i gradjane, nije se mogla upustiti u takvu avanturu, prepustiti vlast  takvoj opoziciji, iako svjesna da 20-godišnjom vladavinom i pored svih svojih ogromnih kapaciteta, političkog i svakog drugog poštenja, može doći do devijacija u njoj smoj. Devijacija poput korupcije, nepotizma, zasićenosti, gubljenje elana i slično. Naznake, ali samo naznake takvog ponašanja,  su se počeli javljati, što je odmah izazvalo buru u javnosti i oštru analizu i osudu svih medija, posebno javnog servisa.

Poslije dvadeset godina skoro besprokorne vladavina i nadolazeće ekonomske krize koja je opet strani a ne naš produkt, naša vlast se nevoljno sprema za još jednu četvorogodišnju žrtvu u korist Države i društva a nauštrb svojih ličnih i poslovnih interesa.

Opozicija je još podijeljenija i još gora nego je to ikad bila, uprkos stalnim pokušajima vlasti da je objedini i upristoji kako bi sebi našla dostojnu zamjenu. Gradjanima, iskreno zahvalnim za dvadesotogodišnju, skoro besprijekornu vladivinu aktuelnih političara, malo je, moguće, dosadila uvijek sve ista vlast i ljudi, uprkos njihovom nesumnjivom poštenju i sposobnostima. 

Da su sve pozlatili, a skoro da jesu, 20 godina je odviše, logično mislim, da misle mnogi gradjani. Treba možda dati šansu i lošijima, makar iz pijeteta prema samim ljudima iz vlasti i njihove nesebične žrtve za sve nas. Da malo odmore, da se posvete svom ličnom biznisu i ličnom napretku u čemu bi bili nesumnjivo uspješni.

Plašim se, da ćemo mi gradjani opet ispasti sebični. Žrtvovati njih u korist nas. Natjerati ih da još 4 godine izgaraju za našu dobrobit.

„Vazda nam malo bilo"- kaže izreka.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Milovan Vukov Jankovic says:

  Poshto gradjani Gore Crne u vecini misle, da mogu shedhjet na gospodsku guzicu, ili jednom u cipan cijeli vijek, izac na ulicu i da im sve pane sa NEBA, 400 godina britanskog parlamentarizma i borbe izmedju kralja, crkve, poslodavaca i radnika, 200 godina francuske gradjanske revolucije i zrtava, dva vijeka borbe radnika i seljaka sa kraljem i crkvom oko prava u Danskoj, dok su doshli do 600 eura za studente svakoga mjeseca, samo da redovno pohadjaju nastavu, dug je to i dzombast put.

  Nije Bugarska i Rumunija demokratizovana ulaskom u Jevropu, ni Grchka i ako se druzi sa civilizovanim narodina tri decenije, josh ne priznaje nacionalne manjine, i Turska je u NATO, pa neka taj majchin sin proba da provede malo vremena u njihove zatvore i trazi ljudska prava za Kurde, ili trknite do juzne Italije, pa se opushtite, jer tamo nema mafije i kriminala.

  Velika je razlika izmedju vremena Martina Lutera Kinga i vremena Baraka Huseina Obame u Jameriku,
  jer je VRIJEME MAJSTORSKO RESHETO.

  I nama ce pamet iz shupka do glave putovat pet decenija, dok ne pogledamo u retrovizor, umjesto u televizor RTCGe,
  i mi izaberemo BARAKA HUSEINA OBAMU, bez predrasuda, za klasu , rasu i naciju,
  kad smo svi rodhjeni gologuzi i jednaki,
  samo shto je mnogima guzica svjetlija od obraza, jer nam kolektivna svijest i civilizacisko iskustvo nije ostalo od predaka, nego podanishtvo gospodaru, caru, kralju, cesaru, Titu & partiji, Milu & Co,
  NIKO NIKOME U PAMET NE MOZE POMOC,
  reche jadan prognanik iz Trebinja, koga je Vuchurovic sa vozachkom, prebachio u Dansku u izbjeglichki logor, sa svojeg ognjishta,
  da jede gorke zalogaje hljeba,
  dhje svoga nema i dhje brata nije.

  Slobodno se opushti,
  nishta sa neba nije palo ni jednom narodu,
  pa nece ni nama, dok se ne izborimo za bolje shjutra, sa ovih stolica moje i tvoje ispred rachunara, nishta dobroga ne mozemo postic, ako sa neba ne panu cuskije.

 2. Vladimir Nedovic says:

  Zvuci kao kontekst u biografiji Mila Djukanovica, koju ce opet odusevljeno sastaviti neki nezavisni intelektualac pred primopredaju nagrade za mir.

  Ili, jos gore, kao lekcija iz knjiga istorije za osnovnu skolu. Ili predavanje iz moderne istorije na Ju-Di-Dzi.

  Neka nam je sa srecom jubilej, 20 godina krke-brke.

 3. perfect stranger says:

  Ne bi me iznenadilo da Zipp narednih dana dobije poziv Ministarstva prosvjete i nauke i ponudu za učešće u pisanju udžbenika istorije.

 4. Zipp says:

  Gospodo Jankoviću, Nedoviću i Vi Strendžeru,
  Dosadila su mi vaše žalopojke i kuknjave iz nekakve Danske, Holadnije i što ja znam dje i okle. Vama se odje ništa ne svidja. A Država, bajto moj. Država je važna. Sve ostalo će sljegnut kad dodje vakat. Da vi što voljate ne bi bili u strane zemlje, no bi došli odje da radite i gradite. Otale vam je lako pričat praznu priču. Ako ste tolko pametni ka što velite, dodjite ovamo, u Bord Direktora, a ne da vozite nekakve bordove po skijalištima i kad se dobro izbordate, udrite priču odje, i ništa vam na svijeti bijeli ne valja. Malo, malo pa mi počnete trabunjat «Trebaju nam standardi da udjemo u Evropsku uniju». A što nebi ta Evropska unija ušla u nas? Što su oni to bolji? Po sto puta mijenjaju Vlade. Da valjaju što, ne bi ih mijenjali. Ti si perfektni, perfektan neprijatelj Države. Zato si se i prozva tako. Kad ti dodje u glavu, pa postaneš patriota ka svako časni i pošteni što je, onda možemo pričat kolko ti je volja. Ovako, samo ti perfektuj do mile volje.
  Aj, uzdravlje.
  P.S. Kad dodjete iz tija vašija propalija Danskija, ne veli se džabe «propade ka Danska» i kurvarsko-drogaških Holandija, svratite na lozu i pršutu(govedju). Ako povedete kakvoga Hansa, napravit ćemo mu priganice.

 5. Vladimir Nedovic says:

  Sto jes’ jes’, ja sam strani placenik.

 6. perfect stranger says:

  Primjećujem g. Zipp da je kod vas došlo do metamorfoze, ali se nijeste, poput Kafkinog Gregora Samse pretvorili u insekta, već u jednu ovdašnju pticu, i sa tih visinskih pozicija me podučavate i otvarate mi oči. Uspjeli ste u vašem naumu, i kod mene je konačno došlo do preobražaja i priznajem: i ja sam bio strani plaćenik. Istina, ne neke strane države, već jedne vanzemaljske inteligencije koja potiče s jedne planete Sunčevog sistema (prvo slovo je M., ali ne bih želio previše da otkrivam – ipak se ovdje radilo o špijunskim aktivnostima). U svakom slučaju, vaša priča je odlučujuće uticala na mene da postanem patriJota, i od danas ću samo lijepo i pozitivno govoriti o državi, pojavama u društvu, i prije svega o partiji na vlasti (jer je ona, u stvari, Država – zar ne?). Radujem se što ću prvom prilikom okusiti vaše specijalitete, jer se s punim stomakom najbolje razmišlja (kao što pokazuje dvadesetogodišnje iskustvo vladajuće partije). Hvala vam, moj dobri Zipp-e, što ste mi otvorili oči i dopustili da uđem u Klub PatriJota! Svi smo mi najpametniji, svi smo mi najbolji! Živjeli!

  P.S.: Pored svega, mislim da treba da očekujete telefonski poziv iz Ministarstva prosvjete. Siguran sam da većina ljudi iz tog ministarstva neće primijetiti ironiju u vašem pisanju.

 7. Veljko B Ilic says:

  Prodjose ona dobra vremena kad je covjek covjeku mogao da “skrese brk u brk” ono sto misli i osjeca. Cak smo nekad imali hrabrosti da i zenama kazemo ono sto osjecamo. Nema toga vise kod “nekijeh” komentatora, cija imena i ja ovoga puta necu spominjati. Poceli su da pisu ponesto u zavijenoj formi, da se nebi zamjerili nikome. Ima jedna domaca zivotinja, (cije ime necu navoditi), koja kad se opogani (usere, pokaki,da oprostite), zatrpava to, da nebi zagadila okolinu, ili bolje reci, nasu Eko-drzavu. Eto tako rade puno nasih komentatora! Sta uraditi, i kako prevaspitavati vaspitane, ja za taj nas ‘fenomen’ nemam odgovora. Pozdrav svima ‘spomenutima i ne- spomenutima’ komentatorima!

 8. perfect stranger says:

  Па добро, госп. Илићу, зар није боље што та животиња не загађује околину? Замислите кад не би затрпавала нечисте производе, на шта би личила наша Еколошка Држава! Да ли би нам била овако лијепа, чиста и мила!?

  У сваком случају, реците ми ко је тај појединац међу нама ког сте упоредили с једном домаћом животињом, тај који не смије “брк у брк” да скреше, него се све нешто укрива и боји? Казујте ко је тај – како бих одмах предложио његово искључење из нашег Клуба патриЈота! У нашем клубу нема мјеста за млакоње и превртљивце – такви су штетни за Државу! Извините госп. Илићу, кад се помене Држава ја се аутоматски узбудим и присјетим мелодије Марсељезе! Или наша бјеше нека друга химна, нешто сам се збунио сад, ваљда од узбуђења… Живјели!

 9. labud dabanovic says:

  E moj Veljko ođen se igra čuš-kape.Imaju ih na pretek,a i kad ih pocijepaju oni će je opet pozajmit.Ti i ja nijesmo za tu igru jer nam je to jedina kapa koja nam krasi glavu i jedina kad đe dođemo ili uđemo da se zna ko je doša/uša.Njima je lako imaju ih za kolekciju i nijesam im zavidan.Ja im samo zamjeram,jer se pozivaju na ljuckost i demokratiju a ćuškaju ono što im je spašavalo glave kroz razna razdoblja-muka ili privilegija.
  Budi pozdravljen.

 10. Veljko B Ilic says:

  Hvala Labude na finom ljudskom i rodoljubivom razgovoru. Vi dobro znate da su mene i Vas neki proglasili za ‘zlocince’ samo zbog toga sto volimo zemlju gdje smo rodjeni i postujemo Vladu koju su izabrali gradjani Crne Gore. O ‘takijema’ necu danas da pisem. Mi rodoljubi, koji volimo napredak i uspjeh svoje zemlje, imamo spresnijih poslova, a ne da gubimo vrijeme sa ‘onijema’ nama dobro poznatim negatorima.

  Radujmo se uspjehu nase Crne Gore, gdje se znanje, integritet, ugled u zemlji i inostranstvu, sposobnost, slobodoumnost i postovanje zakona cijeni. Zivjeli!

 11. Milovan Vukov Jankovic says:

  E moj Zippe,
  ja uz gusle, ti uz diple.

  E zamisli kad sam tebe dosadio, shto tek patriJote misle o mene ????

  Da te uceshim,
  mogu ti prilozit lichnu biografiju,
  da sam poslije boravka u “propalu” Dansku od 69 godine, sa dankinjom i dhjecom dojavio u socijalistichku Jugoslavju, da gradim solarne od Porecha do Ulcinja,
  sa svojim kolima DK-registracije koje mi carina oduze, jer nijesam imao novca od te socijalistichke samoupravljachke plate da ponovo placam istu vrijednost za ta kola, koja sam uredno otplatio u Dansku sa carinom od 200%, i tako montiram 6000 m2, solarnih sa eLJAStikom-pLJAStikom od 81-83, pokupim prnje i familiju i sina rodjenog u Titograd na Krushevac tih godina “blagostanja”, dhje sam chekao za 100 grama kafe po dvije ure u prodavnicu sa gospodjama u bijelim mantilima, koji vishe nijesu bili bijeli, nego govnasti i kafenkasti, pa se razeljah samoupravljanja i deMonkratije, i ostavih TEBE & PATRIjOTE, da se zdoGovorite o buducnosti CGe, kao shto vidim iz prilozenog, u tom zDogovoru je nastradao vash roditelj, jer ste imali razlichite stavove oko mobilizacije, patriJota i VAS lichno, oko opravdanosti te radnje i aktivnosti nashih dzemperasha u klanju po kucama.

  Da sam pametan, no nijesam,
  ja bih se OPUSHTIO, i pushtio TEBE&DZEMPERASHE da se zDogovarate, kao shto ste navikli, pa kome opanci, a kome obojci, ali se plashim od josh roditelje, koji ce biti zrtve sledece mobilizacije, pa se trudim u skladu sa svojim neznanjem, da to lijechim i sprijechim.

  NESHTO JE TRULO U DRZAVI DANSKOJ,
  da je kod nas TRULO,
  za to bise chulo,
  ja cu nastavit da VAM dosadjujem, sa mojim STAVOVIMA, jer nikad nijesam pristajao od malijeh nogu, ni onoga shto me iz MOODI iztresa, da slusham shto zbori i to aminujem, jedini autoritet za mene LICHNO, je moje lichno mishljene, sva druga mishljenja poshtujem u mjeri sa kojom se slazem sa uchesnikom u diskusiju, ni manje ni vishe.

  Dosadilo je i mene, da plachem nad tvojom sudbinom u proshlim ratovima, ali to do sad javno nijesam iznosio, chekao sam, da se ti izjasnish o nama iz Jevrope i diJaspore.

 12. Veljko B Ilic says:

  @ Perfect stranger: “Ko je taj pojedinac medju nama kog ste uporedili sa jednom domacom zivotinjom, taj koji ne smije “brk u brk”da skrese?
  Odgovor perfect-nome: Ja nijednog pojedinca ne uporedjujem ni sa jednom domacom zivotinjom. Rekao sam: “Eto tako rade puno nasih komentatora”. Znaci, neki nasi komentatori nece otvoreno da iznesu istinu (ili laz) o kojoj pisu, nego je “zatrpavaju” kao macka govno, da oprostite vi uvrijedjeni. Moj se komentar nije odnosio na Zipp-ovo pisanje Crnogorske istorije za poslednjih 20 godina.

  A sada, mi ‘stranci u svojoj rodjenoj zemlji’, kako nam kaze Zipp, treba da se uozbiljimo kada komentarisemo o nasoj Crnoj Gori i njenoj vjecitoj vladi i opoziciji. Nasemu Zipp-u mogu reci ovo: “Bolje se kuca vidi kako nam izgleda, kad se malo odmaknemo i posmatramo je iz daljine.” Pozdrav svima!

 13. Zipp says:

  Gospodine Jankoviću,
  Iskreno mi je žao što nijesti shvatili ironiju u mom textu na blogu i datom komentaru poslije njega. Upravo ironijom u komentaru sam Vas “prozvao” onako, kako Vas neki ovdje prozivaju ili žele prozvati samo zbog toga što ne misle kao Vi. Još jednom mi je žao što me nijeste shvatili, a mislio sam da je ironija više nego očigledna.
  “Plakati” više neću. Mada, dio lične i porodične sudbine nije moj “plač”, već upozorenje za naredne generacije-da se ne ponovi, nikom. I ne zaboravi.
  Očigledno je da se ovdje, kod nas, puno stvari pogrešno shvata i tumači. To je možda jedan od razloga što smo tu dje jesmo.
  A dje? Nigdje, rekao bih.

 14. perfect stranger says:

  Ja sam vam nagovijestio (a meni moje iskustvo) da mnogi vašu ironiju neće prepoznati, iako je očigledna. Stoga ne budite začuđeni ako vas neko iz vladajuće koalicije narednih dana predloži za odlikovanje Ordenom velike zvijezde.

 15. Sonja Radošević says:

  Ne traje ova sramota crnogorska samo poslednjih 20 godina već su joj korjeni duboki. Najjače i najdublje usadjena u podaničku svijest naroda koji iz generacije u generaciju prenosi “genestku potebu” da se savijaju pred Gospodarom.

  Kome nije “mučno ” čitati , evo interesantnih izvoda na tu temu iz knjiga Živka M. Andrijaševića.

  …Kralj Nikola je bio glavna i nezaobilazna figura u Crnoj Gori vise od pola vijeka. Sistem u kojemu je on imao apsolutnu vlast i moc da u gotovo svim oblastima drustvenog zivota neprikosnoveno odlucuje, stvorio je od njega takvu figuru. Jedan covjek, kojeg su njegovi podanici s razlogom zvali “Gospodar”, decenijama je odlucivao o svemu, skoncentrisavsi u svojim rukama svu vlast i ingerencije svih drzavnih institucija. Gospodar je bio izvor najvece zemaljske moci: on je odlucivao o svim postavljenjima u drzavnoj sluzbi, dijelio je zemlju i kuce, davao stipendije i pomoc, upisivao u skolu ili gimnaziju, dijelio odlikovanja, presudjivao ukoliko je to htio, otpisivao pojedinacna dugovanja drzavi…

  … U zemlji koja je bila balkanski primjer ekonomske zaostalosti i siromastva, i u kojoj je socijalna prohodnost imala najnizi stepen, vladar koji slobodno raspolaze svim mjestima u drzavnoj sluzbi ili koji po licnom nahodjenju dijeli zemlju i kuce, postaje za najveci dio podanika presudni cinilac njihove socijalne pozicije.
  Kraljeva odluka mogla je promijeniti ekonomski status pojedincu i rijesiti ga materijalnih briga, ili ga, isto tako, pomjeriti navise u socijalnoj stratigrafiji. To je znacilo da je kralj imao moc da zadovolji citav spektar zahtjeva – od potrazivanja zemlje, zaposljenja, stipendija, davanja materijalne pomoci i zita, do podjele vojnih cinova i odlikovanja. Takva, gotovo apsolutna ekonomska zavisnost od vladara, morala je proizvesti – ne samo primjernu podanicku poslusnost vec i polubozansko tretiranje vladara, koje je veoma realno utemeljeno u njegovoj stvarnoj zemaljskoj moci.

  Kralj je, inace, vodio posebnu brigu o pravosudnim organima, tako da bez njegovog znanja nijesu mogli biti imenovani cak ni clanovi oblasnih sudova…

  A sada o izborima. Obratite pažnju ( primjedba S.R.)

  …Potreba da se unaprijed kreira cjelokupna politička scena javila se samo godinu dana poslije uvođenja ustavnosti i parlamentarizma. Nakon prvih parlamentarnih izbora (1906), kada još nije bilo političkih stranaka već se glasalo za pojedince, desilo se da u Skupštini većina poslanika formira Klub narodne stranke. Okupilo ih je nezadovoljstvo zbog kraljevog apsolutizma, koji je ostao neokrnjen i nakon uvođenja ustavnosti. Kada je kralj uvidio da u Skupštini nema većinsku podršku, on donosi odluku da Skupštinu raspusti i raspiše nove izbore. Prvi saziv crnogorske skupštine nije trajao ni godinu dana. Da se slučajno ne bi desilo da u novom sazivu opozicija dobije većinu, Gospodar odlučuje da ovog puta vlast povede računa o ličnostima koje treba da budu izabrane. Tada počinje njegova kampanja pod motom: “Kandiduj se da te izaberemo!”
  Gospodar je znao da mu sistem vlasti koji je decenijama stvarao omogućava tu vrstu kreativnosti. Uz to, on je znao da u mentalitetu svojih podanika ima važnog pomagača. Čak se i najhrabrijem Crnogorcu kada siđe u podrum čini da ga odnekud posmatra plemenski kapetan, koji dostavlja u Odžakliju izvještaje o podaničkoj vjernosti. Zato nije slučajno što je u vrijeme predizborne kampanje policijski kapetan u Riječkoj nahiji na seoskom skupu postavio pitanje koje je istovremeno bilo i direktiva: “Nećemo valjda dozvoliti da oni poganski sinovi, koji rade protiv Crne Gore i Gospodara, opet zasjednu u Skupštinu?” Naravno, nije on seljanima rekao: “Nemojte birati narodnjake”. Pozvao ih je da budu patriote.
  Znao je da Crnogorci slabo razlikuju podaništvo od patriotizma, odnosno, da poistovjećuju vlast i državu. Kako je kampanja mjerenja patriotizma vođena u čitavoj Crnoj Gori, nijedan kandidat Narodne stranke nije osvojio dovoljno glasova za mjesto u Skupštini. Zahvaljujući tome, novi crnogorski poslanici nijesu izabrani, nego su – unijeti u Skupštinu. U parlamentu su bile dvorske kreature, koje su imale mandant da vladaju. To je prvi bitan fenomen crnogorske vlasti – vladavina kreatura…

  Nad kreaturama koje čine vlast stoji jedan čovjek – Gospodar. Gospodar ih je stvorio, upravalja njima i koristi ih poput lutaka u pozorištu. Oni su mu zahvalni za izbor, jer se učestvovanje u lutkarskoj predstavi plaća, a donosi i zeru ugleda. Uz to, oni znaju da odbijanjem da budu dio lutkarskog ansambla ne dovode u pitanje održavanje predstave, jer ako oni neće – ima ko hoće. Svijest o toj gužvi pred pozorištem koje redovno isplaćuje honorare, učvršćuje kod kreatura odanost i bespogovornost. Takva njihova svijest daje Gospodaru neophodno spokojstvo. Lutke na sceni imaju svoje titule, zvanja i resore. Poslanici, ministri, predsjednici ovog i onog, likovi su iz predstave koja se zove – crnogorska vlast. Svi glume kompetentnost, činovničku samostalnost, moralnu postojanost; oni tobože donose odluke i iznose svoje mišljenje. Stvarno, oni govore pripremljeni tekst i izvode unaprijed određene kretnje.
  Ukoliko neko na trenutak poželi ili pokuša da i u životu bude lik koji glumi u pozorištu, odmah gubi privilegije koje kao dio Gospodareve trupe ima. Logično: ako je politički život lutkarska predstava, onda se jedino učestvovanje u predstavi nagrađuje. Većina lutaka zna da je to što jeste samo zato što je dio predstave. Ne zanose se lažnom nadom. Oni znaju da bi bez Gospodara bili niko i ništa. Zbog toga su njegovi slijepi poslušnici, iako ga ne vole previše.

 16. Sonja Radošević says:

  P.S.
  Čitaoci i posjetioci ovog bloga sami neka procijene da li izmedju gore navedenog i sadašnjeg vremena postoje bitiije razlike u načinu vladavine. I posle ondašnjeg “Gospodara” novi
  Gospodar” i potomci ondašnih podanika i dalje su na sceni. Lutkarska predstava je vječito na repertoaru ove nam napaćene Crne Gore.

 17. Milovan Vukov Jankovic says:

  (((((((Gospodine Jankoviću,
  Iskreno mi je žao što nijesti shvatili ironiju u mom textu na blogu i datom komentaru poslije njega. Upravo ironijom u komentaru sam Vas “prozvao” onako, kako Vas neki ovdje prozivaju ili žele prozvati samo zbog toga što ne misle kao Vi. Još jednom mi je žao što me nijeste shvatili, a mislio sam da je ironija više nego očigledna.
  “Plakati” više neću. Mada, dio lične i porodične sudbine nije moj “plač”, već upozorenje za naredne generacije-da se ne ponovi, nikom. I ne zaboravi.
  Očigledno je da se ovdje, kod nas, puno stvari pogrešno shvata i tumači. To je možda jedan od razloga što smo tu dje jesmo.
  A dje? Nigdje, rekao bih.))))))))))

  Poshtovani Zippe,

  Ponovo sam prochitao tekst i mucnuo glavom, vidim da te napadoh na pravdi BOGA ni krivoga ni duznoga za moju povrshnost i nervozu,
  popit ce-mo po lozu i bozu,
  i plakat zajednichki za svim nevinim zrtvama i tvojem hodu po trnju u teshkim vremenima za Goru CRNU i chekat RUJNU ZORU, da svane nashoj dhjeci, jer za mene je kasno, jer se GOSPODAR kruto, ka Latific Buto drzi za IZVRSHNU; SUDSKU I ZAKONODAVNU VLAST, sveto trojstvo, Mila,Ranka & Vesne ,
  da nam nema ustavnoga suda,
  otishli bi i q.rac & mooda.

  Izvini za ovaj faul na IGRACHA,
  bolje bi bilo, da idem na loptu.

 18. Milovan Vukov Jankovic says:

  (((((((P.S.
  Čitaoci i posjetioci ovog bloga sami neka procijene da li izmedju gore navedenog i sadašnjeg vremena postoje bitiije razlike u načinu vladavine. I posle ondašnjeg “Gospodara” novi
  Gospodar” i potomci ondašnih podanika i dalje su na sceni. Lutkarska predstava je vječito na repertoaru ove nam napaćene Crne Gore.

  Sonja Radošević )))))))

  Nijesi morala uzimat primjer Kralja Nikole,
  jer su nam svjezija sjecanja PODANIKA SLOBOVIH & TITOVIH,
  a i ovi MILOVI PODANICI nas svakodnevno posjecaju kako se nashi dhjedovi grabe na onaj film iz kinoteke, kako se grabe oko KRALJA NIKOLE da ga zagrle i pomiluju onko krivonogog i trbuljatog, dobro je, shto je Milo visok, pa ga ne mogu balat ruskim poljubcima,
  da se chojeku smuchi na luzichicu,
  shto vikashe moja pokojna baba Stana, laka joj crna zemlja, i mene ce biti laksha crna zemlja, nego ova sramota shto moram gledat oko sebe, u shto se sve chuJek pretvori, fina je kanavaca ili otirach za noge, pri ovakvijema obozavaocima CAREVA; KRALJEVA I GOSPODARA.

  Pozdravi antenu M od Milovana iz Danske,
  jer su mene bili pocheli da mjere vrijeme, pa sam odusta, da ne dosadjujem i unosim nemir u to stabilno drushtvo.

 19. Neon says:

  RE”…Jedino opozicija u našoj Džavi nije bila na nivou na kakvom su bili svi ostali segmenti društva. To je i jedini razlog što se vlast nije mijenjala 20 godina…”

  Crna Gora nikada u istoriji nije doživjela demokratsku smjenu vlasti. To je podatak koji najbolje dešifruje ovu državu.

 20. Zipp says:

  BLOG u BLOGU
  Svjetsan sam, da sam u poslednje vrijeme zauzimao puno prostora ovdje. U narednom periodu, redovno ću čitati PCNEN, ponajviše zbog brzih i meni interesantnih informacija i njegovanja različitog mišljenja. Javljanje ću svesti na najmanju moguću mjeru. Razloga za često pisanje textova na blogu u poslednje vrijeme je više. Osnovni su:
  -Potreba da slobodno i necenzurisano iznosem ono što me tišti, dam sebi oduška, istovremeno pokušavajući da ukažem na loše strane društva u kom živimo, ne ličnog radi, već opšteg interesa.
  -Da bih natjerao druge blogere da se aktiviraju. Kada vidim da nečiji blog stoji duže od 4-5 dana, a nema novog texta, znam da je i autoru tada mučno(znam po sebi).
  Cilj mi je bio i da se po mogućnosti textovi na blogu mijenjaju svakog drugog dana. Od različitih autora, sa različitim pogledinma i mišljenjima. Jedno od mnogih mojih «uzalud»..
  Veoma sam takodje svjestan, da, od mojih stavova, pogleda, mišljenja mogu samo imati neprijatnosti, nikako koristi. Iza mene ne stoji nijedna politička partija, NVO, vjerska, interesna ili bilo kakva druga organizacija ili grupa. Sve što radim i pišem, činim po svojoj savjesti. Neprijatnosti, direktnih, iskreno, nijesam imao. Imam i imao sam indirektnih, konstantno od 90-te naovamo, od kada javno iznosim svoje stavove(jedno vrijeme nijesam imao gdje, javno, pa ih nijesam mogao ni iznositi)

  Napisao sam text «20 godina». Sve u njemu, od prve do poslednje rečenice i misli je gola ironija.. Jedini «istinit» podatak je da smo imali najveći rast BDP za prošlu godinu. A ta istina je upravo najveća ironija. Rast BDP od 8%, kakav smo mi zabelježili za prošlu godinu i koji je najveći u Evropi, sa čim se neprestano hvalimo, je toliki, da se može desiti samo u zemljama predhodno opustošenim ratom ili elementarnom nepogodom. Kada se sve uništi, pa se počne od 0(nule). Stabilne i «normalne» Države-da kažem tako, ne mogu zabelježiti veći rast od 2 do 3%. Koja je to elementarna nepogoda nas pogodila? Blago društvu u kojoj ovo primjećuje, izgleda, samo jedan polupismeni radnik, a ne novinari, intelektualci i analitičari.
  Uvijek kada sam nešto pisao, želio sam izazvati polemiku, raspravu, razmijenu mišljenja i činjenica. Prebacivanje rasprave sa problema, na patriotizam i Državu, crkvu, naciju, jezik, zastavu-nije me interesovao, nite me interesuje. Niti etiketiranja tipa «izdajnik-patriota», koji se najčešće poteže u nedostatku činjenica.
  «Patriotizam je poslednje utočište hulja»-reče neko pametan.
  I da nijesam jasno i precizno-bar tako mislim, nebrojeno puta iznio svoje stavove ovdje, nije mi jasno kako je neko, ko me i prvi put čita mogao pomisliti da je text «20 godina» ozbiljan? Takav text, ozbiljno u svojoj neozbiljnosti, ne bi napisali ni ljudi iz čuvane kategorije «bivši liberal». I potporaoli vladajućih stranaka bi se zacrvenjeli, ako je to ikako moguće, tj. ako im imuni sistem nije izgubio tu sposobnost.
  Neću ići redom:
  «Istovremeno su članovi Vlade, eksperti u svojim oblastima, ozdravljivali posrnula Državna preduzeća, odričući se zasluženih visokih otpremina ili ih donirajaći u huminitarne svrhe».
  Poslije aktuelnih otpremnina u željeznici, i cifri od 180 000 eura za pola godine «bordovanja» u željeznici, čovjeka koji je predhdno bio na čelu Opštine Cetinje-znamo kako je obvršila, i još predhodnije na čelu «Crnagoraput»-a, u to vijeme preduzeća poznatog po tome što ih je snijeg uvijek iznenadjivao u decembru, što drugo napisati? A željeznica nam je u takvom stanju da joj je prosječna brzina 40km na sat. U 21 vijeku! Vagoni takvi, da nijesu ni za prevoz stoke, a ne ljudi. Pomoćnica Ministra saobraćaja poslije afere se sjeti da uplati «svojih» 25 000 «bordovanja» za žrtve nesreće! A što drugo napisati? Ima li smisla pisati išta više ozbiljno?

  Svi visoki funkcioneri vladajućih garnitura, njihova bliža i dalja rodbina, kumovi i prijatelji, ginući najprije za srpstvo, zatim za crnogorstvo, su najbogatiji ljudi u CG. Svi to znamo. Toliko novca od «patriotizma» niko nije zaradio. Krenu li u biznis, za godinu naprave milione. Pa se vrate na funkcije, ostavljajući milionsku dobit, da bi radili za hiljadu eura plate, kako bi nama bilo bolje a njima gore! Ko još vjeruje u te bajke? Što za to napisati osim ono što sam napisao? Kakve tu više ima ozbiljne priče?

  Na sve to, neki i ovdje viču «patriotizam, Država, Srbi, Crnogorci, Amfilohije, Miraš…» «držte izdajnika» «ruše vlast i Državu», «ako padne vlast, past će i Država».
  Kuku Državi koja može pasti zbog jednog čovjeka ili jedne vlasti. Kakva je to onda Država?
  Kada sam priočitao komentar g.Jankovića, sledio sam se, iskreno. Nijesam mogao vjerovati da On nije shvatio text. Zapitao sam se «Ako On nije shvatio, koji ima približno iste stavove kao ja, koji me na neki način poznaje,što očekivati od drugih, i čemu sve ovo? Možda misli da sam i ja, u skladu sa našom tradicijom(crnogorsko-srpsko-bošnjačko-albansko-hrvatskom), preko noći postao neko drugi, počeo se udvarati bivšim mi dželatima, kao što to radi «moja» Bošnjačka stranka?»
  A «plač» je bio uvrijedljiv. Znam dobro da se kod nas ne smije plakati javno, osim u četiri zida. Kod nas kada «plačeš», niko ti neće pomoći, ili te žaliti. Već će ti dodati malo dima pod nos i oči, da plačeš još više. Ovdje plač kod jednih, drugima izaziva najgrohotniji smijeh. Zato javno nikada ne plačem. Textovima sam se trudio da niko nikad ne zaplače, bar politike i političara radi, tj. da ne dozvolimo da prave takva nepočinstva, zbog kojih bi iko ikad zaplakao. A previše je ljudi zaplakalo u Crnoj Gori medju onih 4 zida, upravo zbog njihovih nedjela.

  U prošlom foto-blogu, sam postavio fotografije koje su pokazivale stradanje Palestinske djece. Od komentatora koji uvijek polemiše činjenicama i čiji su stavovi najpribližniji mojim, ili moji njegovim, dobio sam komentar «propaganda». Bez obješnjenja, koja je to propaganda? Na kasniji moj komentar, dobio sam linc koji me poveo na site Izraelskog Ministarstva rata(odbrane)! Ako sam dobro shvatio, jer je moj engleski nikakav? A nezavisni podaci na kraju tog blic – kriga govore sledeće:
  Preko hiljadu mrtvih Palestinaca , većinom civila, od čega preko 300 djece. Na Izraelskoj strani13 mrtvih, od čega 10 vojnika i 3 civila.

  Što se tiče vlasti-pozicije, najzad mislim da znate, kad već nijeste znali, koji je moj stav. Što se tiče opozicije, kakvo društvo i vlast – takva opozicija. Loša. Moj favorit je Mehmed Bardhli. Kao najdoslijedniji i najpošteniji opozicionar u sadašnjem sazivu parlamenta. Niti znam program mu stranke, niti sam Albanac. Cijenim ga zbog doslijednosti. I čak sam se mislio da napravim možda prvi blog-intervju sa njim, ako bi pristao- ne znam lično čovjeka. Dok sam još imao volje.

  Pozdrav svima i svako dobro.

 21. perfect stranger says:

  Gоspodine Zipp, iako sam svjestan činjenice da se oko određenih stvari ne slažemo, kao i da se oko mnogih nećemo slagati, moram vam priznati da sam u vašem pisanju primijetio dosljednost, i prije svega iskrenost. Ono što vam želim poručiti, jeste da vas vaša trenutna (ili uobičajena) usamljenost na ovim prostorima ne treba uznemiravati. Jer ste vi, po mom mišljenju (i poput mene), trkač na duže staze. A istina – pravda (ili ispravno rasuđivanje) na našim prostorima može biti sagledana na odgovarajući način tek poslije izvjesnog vremena. Sjetite se da je normalna i preporučujuća “the Loneliness of the Long Distance Runner”.

 22. Veljko B Ilic says:

  @Sonja Radosevic: “Ne traje ova sramota crnogorska samo poslednjih 20 godina vec su joj korjeni duboki.”

  Korjeni te crnogorske sramote trebamo da trazimo tamo u nekom Drugom Milenijumu za vrijeme vladavine nasega Gospodara-kralja Nikole. Hoce Sonja da nas vrati u proslost, da trazimo neku nasu SRAMOTU! Zipp hoce da nas vrati u sadasnjost, da bi nas upoznao sa nasom SRAMOTNOM Vladom. Nece oni nista da pricaju o buducnosti, i da nam kazu kao eksperti, koji su ti njihovi lijepi i pametni pa da glasamo za njih, i da se oslobodimo te SRAMOTE za sva vremena.

 23. Veljko B Ilic says:

  Perfect-ni trkacu, poceli ste od nule, ako zavrsite na nuli, onda ste na dobitku. Tako rece jedan koji pise Aforizme. Najteze je trkacima koji neznaju gdje je START, i koji ne shvataju da svaka trka ima svoj FINISH-zavrsetak. Cak i Maratonci znaju koliko je duga njihova staza. Vi mi dvojica trkaca na duge staze izgledate, “da trcite tamo, ne znate kamo, traziite to, ne znate sto.” Pozdrav obojici i srecno vam trcanje!

 24. labud dabanovic says:

  Prošla su vremena,i u Evropu i kod nas,da se vlast mijenja revolucijama.Znači vladu u državu biraju glasovi naroda na biračkim mjestima.Takođe taj narod bira i poslanike,koji poštuju simbole države,za skupštinu.Oni su ti koji će obuzdavat vladu da ne pravi poteze na štetu države i naroda.To je jedini do sad najpravilniji i jedini uspješni put biranje/smjenjivanje vlade.U nijedan parlamet evropskih država ne mogu biti poslanici koji ne poštuju simbole te države.Ako ima onih koji su protiv simpola on ih istom moraju poštovat a kad dođu takvi na vlast mogu to iznijet na refrrendum da narod odluči.Ako je današnja vlast toliko loša,koliko drugi iznose,zanači da vlada sama radi za svoju promjenu.Pa ako opozicija nije grđa od ove vlasti njoj je zagarantovan dolazak za formiranje nove vlade.I tačka.
  Vi humanodemokracka gospodo mislite pričanjem preko sajtova da mijenjate vlast.To je vaše mišljenje a ja mislim da griješite.Ovi sajtovi su za sudaranje mišljenja-velikog palamuđenja.Pa sam odlučijo da ta vaša prefinjena prdoklačenja ne ometam više stvarnošću na moj vulgarni način.Pošto volim svoju državu i one koji je poštuju,idem među njima,da im pomognem.Pa ako me odaberu da ih u skupštinu prestavljam prefinjenim lažima biće i vulgaran kraj.
  Tako od sad vas napuštam ako me ko lično ne prozove.
  Pozdrav svima i izvinjenje Crnogorcima i onima koji poštuju državu ako sam ih s čim uvrijedijo,bilo je nenamjerno zbog moje nedovoljne obrazovanosti.

  PS:Različita mišljenja rađaju i različite ironije.Pošto je ođen ironija na račun ‘patriJote’ nek i ova moja ironija počiva na račun ‘patriOte’.
  Prigovori i čuđenja da Crnogorcima jedna ista vlast traje dugo-istorijski od jednog do 15 mandata (4-60g) nek se uporedi sa onima koji su jednu istu vlast imali vjekovima-oko 125 mandata bez promjene.Tako će i poete,željne prestiža,imati šansu da konkurišu Njegošu s novom pjesmom ‘Orao i svinja’.

 25. perfect stranger says:

  Gospodine Labudanoviću, vaša odluka da napustite ove prostore je ispravna i za mnoge osvježavajuća, i u potpunosti je podržavam. Ipak, moram primijetiti da riječi koje ste upotrijebili prilikom vašeg odlaska ukratko odslikavaju sve ono što ste bili i predstavljali na ovim prostorima. Između ostalog, iskoristili ste i ovu priliku da date oduška vašem šovinizmu i da vrijeđate jedan narod. Pa dobro, vi za sebe smatrate da ste orao, a neki drugi su svinje. Nadam se da vas ovo vaše ubjeđenje ispunjava radošću. Stoga iskoristite ovo vaše veselo raspoloženje i počnite da se bavite nekim za vas pametnijim stvarima, nahranite se ili otiđite na pecanje (i ne zaboravljajte obećanje koje ste ovdje pred svima dali). Zbogom.

 26. Yankee says:

  @perfect stranger
  Cesto sam se pitao kako neki ljudi imaju strpljenja sipati u suplje. Ja vam zavidim. Mora da ste mladi i puni kodicije koje ja nazalost nemam. A pogotovu je nemam kada su u pitanju “JUNACI koji stoje na braniku svoje otadzbine”. Evo, primjera radi,napisite nesto, nije obavezno da bude ruzno, sto nije afirmativno o babi, pascetu ili bilo cemu sto je u vlasnistvu aktuelnog Gospodara, bit cete zestoko napadnuti od dezurnih “JUNAKA” jer su oni Bogom dani da zastite grb i zastavu od vas i vama slicnih. Zaboga, sve sto je Gospodarevo to je zastitni znak CG pa makar to bili baba, pasce, g….; sto je Gospodarevo, Gospodarevo je zar ne?
  Privremeni oprostaj dvojice “velikih” blogera sa stranica PCNEN me potsjeca na Cigu, za koga niko nije znao da je Cigo, kada je prdnuo na umrlu uru.
  PS: (eto i ja koristim PS, ali sa dvije tacke) Moja poruka dvojici “velikih”: “Putuj Igumane…

 27. Veljko B Ilic says:

  Procitah neke Aforizme od talentovanoga Senada Honica-Hona, pa zelim da kometatorima aktiviram onaj dio tijela kojega nazivamo Mozak. Evo nekih:

  “Nasa domovina je bogata i lijepa.
  A znate li i vi neku bajku?

  Osvjetljavajuci mracnu proslost,
  smracili smo svijetlu buducnost.

  Davljenik se dobro osjeca.
  Mase rukom.

  Covjek se okrenuo prirodi.
  Postao je zvijer.

  Rat im je donio finansijski mir!

  Poznajem ih kao svoj dzep.
  Nema nista u njima.

  Isti su nam pogledi,
  kad nam padne mrak na oci.

  Narod sve zna.
  Samo mu to treba reci.

  Svi se smiju mojim Aforizmima.
  Niko da se prepozna.

  I na kraju: “Ja necu vise da vjerujem pesimistima. Zasto dva puta da se nerviram? Zivjeli nam i pesimisti i optimisti!

 28. Vladimir Nedovic says:

  Moram reci da, sve zajedno uzevsi (jer tek sad citam sve komentare odjednom, poslije 4 dana odsustva), ovaj blog tekst i njegovi komentari lice na filmove Zivka Nikolica: po konfuziji koja tu vlada, po ogromnom opsegu karaktera, stavova i kvaliteta izjava, po emocijama i patetici…

  Znam da ce se Zipp obradovati ovakvoj asocijaciji. Jos bih mu dodao da je, cini mi se, Michel Foucault u definiciju zrelosti covjeka kao nezaobilazni elemenat uvrstio ironiju.

  Hvala Sonji na otrijeznjejucem tekstu. Otrijeznjejucem zato sto, meni licno (iako po ko zna koji put), govori koliko su naivna i nerealna moja ocekivanja, odnosno kako je lako objasnjivo sadasnje stanje.
  No ipak, tekstu ne i demotivisucem. Iako bi svi mi, kao Crnogorci/ke (iz lijenosti, impulsivnosti, nestrpljivosti), zeljeli da se promjene dese odmah, i da vidimo pozitivne pomake vec sjutra, shvatamo da je put dug i jedina moguca opcija – evolucija. Bez ‘r’.

  Zippe, i ja sam hiljadu puta odustajao od pisanja. Milion je razloga, neki su slicni vasima. Ipak, istrajte. Na za vas optimalan nacin, koji vas ne trosi i ne dovodi u konfliktne situacije, kako sa neistomisljenicima, tako i sa iskljucivim istomisljenicima (kako dobro o tom ‘monopolu na istinu’ pise Krleza u knjizi ‘Na rubu pameti’!).
  Polako i strpljivo, licnim pozitivnim primjerom i aktivizmom (mogucim u crnogorskim uslovima), promjene nabolje i pozitivan pomak su neminovni.

 29. Milovan Vukov Jankovic says:

  Nema toga Zippa,
  koji ce promijent STAV,
  Bebe Dzakovic, mojih tetaka, ujni, strina, stricheva i ujaka,
  to je STANJE NACIJE-A u GORI CRNOJ,
  a da budem iskren,
  imam i rodjaka i poznanika, za koje je BEBA DZAKOVIC otishla deset koraka ispred u proJevropskim STAVOVIMA.

  Volim i ja Zippa i Sonju i njihove STAVOVE dijelim skoro u potpunosti sa njima, ali ja ne krivim DPSDP shto rade ono shto znaju, za svoj PUPAK&SHUPAK, nego ove bliznje oko mene, shto ne progledaju i promijene STAV, ali od moje ljutnje, nema nikakve koristi, niti dobrih rezultata, chak naprotiv, moji bliznji me zale, shto nishta ne znam i ne vidim kao oni i ovijeh par patriJota sa PC-NENa, koji odustashe od daljeg gubljenja vremena sa nama, izdajnicima, stranim placenicima i neprijateljima drzave & DPSDPa i gorke suze prolijevaju, shto se ne opametimo i pristupimo onijema koji troshe dvije milijarde od prodaje GORE CRNE, a zarade 400 meLJeona godishnje, pa neka unuci otplacuju otpremnine partiskim struchnjacima iz bordova direktora, koji listom posluju sa gubitkom i sahranishe svaku firmu u koju oni uleceshe sa baljegama na opanke , neoliberalnog DPSDPa.

  Dok njima ne MRKNE,
  nama RUJNA ZORA NECE SVITAT,
  ali se treba psihichki pripremit, da chekamo minimun JEDNU DECENIJU, dok stashu dhjeca.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register