Izraelski vojnici i palestinski ekstremisti

Objavljeno: 12.01.2009, 11:55h

Upozorenje, objavljenje fotografije su potresne i teške

Upozorenje, objavljenje fotografije su potresne i teške

Piše: Zipp

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Vladimir Nedovic says:

  Naravno, nije tako jednostavno, ali ono sto mene izludjuje je opet svuda nacionalizam!!! Sa Izraelcima se uglavnom ne moze pricati, uprkos protestima sirom svijeta; Jevreji u Americi lobiraju tako zestoko iako, po mojoj logici, nemaju mnogo veze s Izraelom i Gazom; Arapi se satro zauzimaju za svoju palestinsku bracu po nekim linijama koje su, opet po mojoj logici, nebulozne. Kakve veze ima ko je kakve vjere i nacije, kad ljudi pate!? Nikad to necu razumjeti.

  Ja cu licno uvijek a priori biti na strani civila, a protiv vojne i propagandne drzavne masinerije.

 2. perfect stranger says:

  Страдање палестинског народа ће се без сумње наставити (само у актуелној војној операцији број палестинских жртава се већ приближио једној хиљади), као и накнадно страдање израелских цивила проузроковано самоубилачким нападима, све док израелска држава за све своје акције буде имала безрезервну подршку свог америчког покровитеља (гдје, опет, значајну улогу има јеврејски лоби – као што каже госп. Недовић). Јасно је да на тим територијама не може доћи ни до каквог дуготрајног мира уколико не дође до даљњих уступака (прије свега територијалних) израелске стране. У одсуству таквих уступака и сам опстанак Израела као државе би могао бити доведен у питање (без обзира на његову војну надмоћ и нуклеарно наоружање).

  Најпознатији израелски демограф, Серђо Дела Пергола (Sergio Della Pergola), износи сљедеће податке: на територији бивше британске колоније (Израел и Палестина) живи отприлике 10,5 милиона људи. Јевреји чине око 50% те популације. Израелских Арапа има око 1,3 милиона, а на палестинским територијама живи око 3,3 милиона Палестинаца. Уколико актуелни демографски тренд буде потврђен (2-3 сина/ћерке по израелској фамилији, наспрам 4-5 по фамилији израелских Арапа), 2050. године Израелци ће чинити само 35% популације на укупној територији. Стога је неопходно схватити да Израел не може истовремено бити велики, јеврејски и демократски. Да би опстао као држава, он мора одустати од бар једног од ова три прерогатива, и разумљиво је да ће се на крају одлучити за додатне територијалне уступке. Трагедија у читавој ситуацији јесте да, док код Израела и прије свега Сједињених Држава буде сазријевала одлука о неопходности описаних мјера, патња палестинског народа ће бити настављена.

 3. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ovo je “VELKOMST” OBAMI,
  ne mozesh ti biti HUMAN,
  koliko mi mozemo biti NEHUMANI,
  LOBI KOJI TRGUJE ORUZJEM ima svoje vjerne saradnike,
  a ako ima BOG&ALAHA,
  neka posjete PALESTINU i zakrpe rane onoj dhjeci i izceraju dhjavole i ratnichki raspolozenih JEVREJA& MUSLIMANA.

 4. Intet Glemt says:

  Zipp, ovaj tekst je jednostran, a igra na jake emocije, tako da ga mogu doživjeti jedino kao propagandu.

 5. Zipp says:

  Poštovani Intet,
  Čitajući neka Vaša mišljenja i stavove na blogovima «B92» i na blogu gospodina Aleksića, primjetio sam Vaš jasan, kritičan i prepoznatljiv stav, koji odiše odmjerenošću i argumentima. Vaši i moji stavovi su po mnogim pitanjima identični ili slični što mi daje inspiraciju za dug odgovor na Vaš komentar povodom mog foto-bloga.
  Povoda za njega, ovakav kakav je ima više. Osnovni je taj, što Izraelce smatram okupatorima iza koje stoji Amerika, sa svom svojom vojnom premoći, a Plaestince žrtve najbrutalnije agresije, koji se uglavnom bore nekim «tandžarama» a doskora i sa kamenjem-djeca gadjaju kamenjem do zuba naoružane Izraelske vojnike(ovdje ne ulazim u palestinske frakcije, ekstremiste medju njima i slično).
  Drugi razlog je taj, što se u većini svjetske štampe, i u crnogorskoj (eto i mi smo u nečemu svjetski), Palestinci nazivaju teroristima a Izraelci vojnicima. Tako se nerijetko srijećem sa ovakvo konstruisanom rečenicom. «Na okupiranoj teritoriji Gaze, Palestinski teroristi su ubili dva Izraelska vojnika»!!! Iz navednog razloga sam blog nazvao tako kako sam ga nazvao.
  Treći razlog je taj što sam antiamerički raspoložen. Ne zbog Palestine i Izraela, ali i zbog toga. Jer zahvaljujući punoj podršci Amerike, Izrael radi to što radi, a što ja vidim baš ovako kako sam prikazao fotografijama, koje su autentične.
  A antiamerički sam raspoložen i zbog toga što:
  -Amerika ima pravo da «uvodi demokratiju» tamo dje joj se ćefne, obično ratom, i uvijek zbog svojih ekonomsko-strateških-imperijalističkih ciljeva. Istovremeno podržavajući najdiktatorskije režime, dje nema ni «d» od demokratije, opet iz gore navedenih razloga.
  -Zbog toga što Amerika ima ekskluzivno pravo na nuklerano naoružanje. Svako drugi ko joj nije po volji, a želi ga imati, ima prijetnju ratom od iste Amerike. Ona kao da poručuje «samo ga mi znamo upotrijebiti kako treba, ostali ga mogu zloupotrijebiti»!!! Ili, «samo mi i oni koji su naši saveznici mogu imati nuklearno naoružanje, ostali stop ili ćemo vas sraviniti sa zemljom» i tako uvesti demokratiju-dodao bih. Napominjem da sam protivnik rata, pogotovo svih vrsta nuklearnog naoružanja.
  -Zbog toga što Amerika ima monopol nad svjetskim informacijama i plasiranju njene «istine», u približno sličnoj mjeri koliko naša vlast ima monopol nad crnogorskim informacijama(da bih pojasnio, dajem uporedjenje). Zato su Palestinci teroristi a Izrealci vojnici. Zvuči poznato, skoro smo na našim bivšim prostorima imali slične «uravnotežene» stavove.
  -Zato jer me kao gradjanina Crne Gore vrijedja ovoliki uticaj američkog ambasadora Roderika Mura na dešavanja u Crnoj Gori. Vrijedja me kada radnici «Oboda» dolaze pred Američku ambasadu i od Roderika Mura traže pomoć-znajući da je kod njega moć. Vrijedja me kada isti napravi iftar(večera poslije Ramazanskog posta) za ugledne Bošnjake-Muslimane u Crnoj Gori, a reis Islamske zajednice, gospodin Fejzić u pozdravnom govoru izjavljuje: «Ubijeđen sam da će muslimani u Crnoj Gori podržati sve demokratske procese uključujući ulazak Crne Gore u NATO savez čime bi ovi prostori ojačali stabilnost kako Crne Gore tako I regiona”. I pitam se dokle ide to udvorištvo? Vrijedja me i saznanje da istom gospodinu Muru, može pasti na pamet možda, da me zbog ovakvih stavova optuži da sam povezan sa Al kaidom ili nekom «Alžirskom grupom». Da zatraži da budem izručen Americi. Da me uprkos Ustavnoj zabrani odmah izruče, povedu u neki Gvantanamo, bez sudjenja, iživljavaju se nadamnom. I kada se utvrdi da nema ništa od toga, da me jednostavno puste, a da niko ne odgovara. Ili možda da mi daju par desetina hiljada eura kao deportovanim i pobijenim Bošnjačkim izbjeglicama i tako kupe svoju nevinost?
  Napominjem da nijesam vjernik u klasičnom smislu te riječi,što ne smatram svojom ni prednošću ni manom. Ovo kažem čisto iz razloga da ne bih možda bio shvaćen kao «islamski fanatik», jer se ne bih začudio da i taj epitet dobijem, pored svih ostalih kojima sam u poslednjih 20 godina čašćavan.

 6. Yankee says:

  Ovo kažem čisto iz razloga da ne bih možda bio shvaćen kao «islamski fanatik», jer se ne bih začudio da i taj epitet dobijem, pored svih ostalih kojima sam u poslednjih 20 godina čašćavan.

  Zipp
  _________________________

  Gospodine Zipp,
  U ovoj recenici sam prepoznao samoga sebe i vi dobro znate zbog cega, iako nijeste smogli snage da makar za trenutak zauzmete gard u korist sopstvene odbrane. Svoje misljenje o vama ni za jotu nijesam promijenio, naprotiv. Svakim novim blogom se samo potvrdjujete i raduje me da jos neko ima hrabrosti da to kaze. To pokazuje i termin kada pokrecete temu o USA instalacijama (Izrael je instaliran kao drzava za radi USA-ciljeva, zar ne?). Pa zar na slican, ili cak identican nacin nije instalirana i najmladja drzava na Balkanu? I zar ne ocekuje i nas u Crnoj Gori, ne samo u Srbiji, slicna sudbina Palestinaca?
  Ne sporim sadrzaj teme, upravo se zgrazavam na zvjerskim zlocinima, ali pokusavam da i drugima kazem o vasoj jednostranosti.

 7. Vladimir Nedovic says:

  @ perfect stranger

  Ne bih htio da moja opaska o jevrejskim lobijima bude pogresno shvacena. Naime, nisu mi bliske teorije zavjere, i htio sam samo ukazati na nacionalizam svuda, koji povezuje neznane ljude po nekim, meni nejasnim, principima. Od nekakvog ekstremnog cionizma nije bilo rijeci. Sustina je u onome sto kaze Milovan, sve kontrolise novac od prodaje naoruzanja.

  @ Zipp

  Drago mi je da ste pomenuli Roderika Mura, i slazem se sa svim recenim, zato su naravno iskrivljene informacije i u nasim medijima. Doduse, mislim da je vrlo vazno biti precizan, i ne usmjeriti bijes ni prema Jevrejima (cak ni prema drzavi Izraelu), vec prema izraelskoj vladi; ni prema Amerikancima, vec prema njihovoj trenutnoj vladajucoj garnituri; ni prema licnosti Roderika Mura, vec prema instituciji ambasadora Amerike u Crnoj Gori.

 8. Zipp says:

  Gospodine Nedoviću,
  Ne pominjem jevreje kao narod, niti amerikance kao narod. Nadam se da shvatate da mislim na njihove Vlade.
  A smeta mi gospodine Nedoviću i jedan naizgled, ali samo naizgled bizaran detalj-Američka ambasada u Podgorici. Osim što mjestom(u parku), veličinom placa i ogradom demonstrira moć, što nekako i mogu svarit, nikako ne mogu dva “podeblja ležeća policajca” pred ulazom u ambasadu. Ti ležeći policajci se nalaze na stotinjak metara jednog od 3 prilaza KBC-u.
  Saobraćajna nesreća, povreda kičme, lom noge ili kuka, unutrašnje krvarenje… Autom se juri ka urgentnom centru i nailazi na njih, što neminovno izaziva naglo kočenje, zatim potres i bol ili dodatno povrijedjivanje bolesnika, pogotovo onih sa prelomima dok prolaze preko “ležećih policajaca”….
  Pitam se jednostavno i logično:
  Da li bi oni dozvolili tako nešto u Americi, na jednom od prilaza svojoj glavnoj bonici?

 9. perfect stranger says:

  @ Владимир Недовић

  Нијесам говорио ни о каквим теоријама завјере. Ја не знам како ће ваша опаска бити схаћена, али треба да знате да процес лобирања не подразумијева нешто тајно и мрачно, повезано са теоријама завјере. Већина земаља посједује легалне лобистичке агенције у многим државама. Стога не страхујте да би вас неко због ваше опаске могао прогласити антиционистом или антисемитом.

  “Лобирање је посебан облик придобијања утицајних појединаца или група. Подразумева процес развијања ефикасних и ефективних комуникација са онима који имају формалну и неформалну моћ. Процес је успео уколико утицајни појединци или групе успевају да у будућности подржавају одређене иницијативе и интензивирају своје активности у правцу реализације планираних циљева”.

  Ако некада одлучите да се детаљније позабавите овим проблемима, сазнаћете да ционизам, заправо, представља основну форму јеврејског национализма. С друге стране, без ционизма не би било ни настанка израелске државе. У овој “вјечној кризи” трговина оружјем није један од фактора који може одлучујуће утицати на њено рјешење (нити трговци оружјем одржавају ову кризу). Укратко, мора се пронаћи рјешење које би омогућило да на једној малој територији коегзистирају два народа и двије државе. Иако сам велики поштовалац јеврејског народа, јасно ми је су један од основних предуслова за такво рјешење додатни територијални уступци израелске стране (као што сам рекао у свом првом коментару).

 10. Vladimir Nedovic says:

  @ Zipp

  Jasne su mi vase namjere, naravno. Zato sam i ukazao samo na potrebu da se bude precizan. A mozda sam zbunio pominjuci bijes, koji gledam, slusam i citam svuda, sa vasim primjerom. Ne zamjerite.

  @ perfect stranger

  Ne strahujem, opet zelim da sam precizan. Vi ste se pozvali na mene, i ne znam sta ste tom referencom mislili, pa se ogradjujem.
  Lobiranje prezirem.

 11. Milovan Vukov Jankovic says:

  To su oni isti Jevreji, koje su progonile sve Jevropske nacije, od Shpanije do Rusije, a koje su prihvatali Jamerikanci, da im spashavaju goli zivot od Jevropskog naZijonalizma, i svoju nechistu savjest su natovarili PALESTINCIMA na grbachu, fino ih Jevropski oslobodili od svojih domova i imovine i naselili one prezivjele, djece kuce pravo u Jerusalim, da chuvaju STARI ZAVJET,
  OKO ZA OKO, ZUB ZA ZUB,
  i grob ISUSA HRISTA, koji garantovano nebi bio HRISHCANIN da vidi shto ovi u dugachkim rashvama rade u njegovo ime, potpomognuti uniformama sa machem u jednoj a krstom u drugoj ruci.
  Nebi ni ALAH bio odushevljen nachinom borbe koju pojedini Palestinci, a bogUmi i drugi koriste u islamskom svijetu.

  Gledam djecu u komate, sa ranama od istopljenog metala, najnoviji izum Jevreja, koji su uvijek bili jaki u nauci , kulturi, filozofiji i tehnologiji, i te rane ostavljaju dublje rane na moju dushu, ali su bolovi neuporedivi sa patnjom i suzom jednoga dhjeteta, Jevrejskog ili Palestinskog, mene ostaje jedini izbor, da gedam na Vukove kao bozija stvorenja bezgreshna, a na ljude, kao na krvolochne zvijeri,
  koje je Arei strava zemna,
  slavom bojnom njih opio,
  i zemlju im za poprishte,
  da se bore naznachio.

  Evo slusham ove nashe vojskovodje i drzavnu bastilju,
  kako PATE, jer mi nijesmo u NATOu,
  mi koji smo svaki kami bratskom krvlju zalili,
  ne mozemo ratovat trenutno, no nas drze na steb-bay, josh na stotine tona oruzja zaostalog od Marksista.Komunista, stoji i prijeti CGi, da ce jedan grom zapalit cijelo skladishte, pa mogu snimat film “crnogorci lete na nebo”, Bog je hebo,
  nema se za sirotinju,
  a ima za GENERALE&ADMIRALE,
  moj brale, do juche su cerali gadove i oslobadjali gradove, sad oce i`Jopet, vishe vole MURA, od pet sexi avantura.

 12. perfect stranger says:

  @ Владимир Недовић

  Изјављујете да желите да будете прецизни, иако се у вашим коментарима много чега може уочити, али не и прецизност. Ви сте у вашем првом коментару, између осталог, написали:
  “Jevreji u Americi lobiraju tako zestoko…”.
  Ја сам у свом коментару написао: “…свог америчког покровитеља (гдје, опет, значајну улогу има јеврејски лоби – као што каже госп. Недовић)”. Поновио сам другим ријечима оно што сте ви написали и у том контексту поменуо ваше име. У чему је проблем? Шта ви не знате? Шта вам, дакле, није јасно? Од чега се ограђујете? Стога бих вас замолио – мало више луцидности и, управо, прецизности – како обојица не бисмо губили вријеме у безсадржајним коментарима.

 13. Zipp says:

  Gospodine Jankoviću,
  Naveli ste jedan mali dio razloga zbog kojih sam i ja protiv ulaska u NATO, iako su partije meni bliske(mada je ovo “bliske” pod velikim znakom pitanja), sve za NATO. A imat ću prilike da objasnisnim svoje razloge protiv. I nijesam to od juče, već od početka same priče o ovoj “evroatlanskoj integraciji”.

 14. Vladimir Nedovic says:

  @ perfect stranger

  Ogradjujem se jer ne znam iz kojih razloga ste upotrijebili moje rijeci. Koliko znam o Blisko-istocnom pitanju, smatram i ja da bi trebalo da Izrael napravi ustupke. Medjutim, s obzirom da ne znam dovoljno, uzdrzavam se od velikih rijeci i nudjenja rjesenja. Moj je utisak da je vas prvi komentar bio malcice pretenciozan, i ja nisam zelio da moje rijeci budu koristene u tom kontekstu. Nadam se da sam svoje namjere dodatno objasnio u kasnijim komentarima, i da nema potrebe da se toliko zadrzavamo na ovoj stvari. Izvinjavam se ako ste moju ogradu protumacili licno, nije mi bila namjera da je tako upotrebim.

 15. perfect stranger says:

  @ Vladimir Nedović

  Vaše ograđivanje me je iznenadilo jer nijeste ulazili u suštinu mog komentara, već se pitate zašto sam upotrijebio vaše riječi. Mislim da je to svima jasno, a već sam vam maloprije i pojasnio: vaše riječi su upotrijebljene iz moje dobre namjere za iznošenje jedne opštepoznate činjenice, koju sam ja samo ponovio. Nijesmo ni ja ni vi otkrili toplu vodu iznoseći fakt da postoji jevrejski lobi u Americi. Zatim ste nastavili s ograđivanjem od teorija zavjere i pominja jem ekstremnog cionizma, pa bi neko neupućen mogao pomisliti da je toga bilo u mom komentaru. Dakle, vaše ime je pomenuto dobronamjerno (kao što vi često kažete: “kao što je Milovan rekao”), za iznošenje jedne činjenice, a nikako za ostatak mog komentara, pa zaista nije bilo potrebe da se distancirate.

  Inače, iako se radi o vrlo komplikovanom konfliktu, mislim da se uzdržavanjem i izbjegavanjem nuđenja rješenja kod većine ljudi u svijetu samo (nesvjesno) doprinosi njegovom trajanju. Najlakše je reći – ne znam dovoljno o određenom pitanju i uzdržavam se od komentarisanja i predloga solucija. Treba se elementarno informisati – taj konflikt traje više od 60 godina, dok ljudi pate mi ne možemo naše neiznošenje stava obrazložiti nedovoljnom informisanošću.

  Vi kažete da je moj prvobitni komentar pretenciozan, i to je vaše mišljenje. Mislim da je blisko-istočni problem toliko komplikovan da je nemoguće ovdje bilo šta komentarisati ako se istovremeno ne pribjegne ekstremnoj semplifikaciji. Teško se nešto smisleno može reći ako se ne analizira uloga Irana, Sirije, Egipta, libanskog Hezbolaha, rivalitet Hamasa i Al-Fataha (a u konkretnom slučaju i primicanje parlamentarnih izbora u Izraelu). Ja sam samo, u svom krajnje pojednostavljenom komentaru, iznio mišljenje da bilo kakvo rješenje mora podrazumijevati dalje teritorijalne ustupke Izraela (za dobrobit ne samo Palestinaca, već prije svega Izraelaca) i to sam pokušao da potkrijepim nekim statističkim demografskim podacima.

 16. Jole says:

  Sto ima relativnije od pravde. Nepravdi i tiranije, sirom svijeta od kad je postao. Medju zivotinjama. A covjek jeste zivotinja.
  Iskreno iznenadio sam se kad sam vidio da jedan od komentatora na ovom site-u dotice ovu temu.
  Ako je PCNEN odlucio, ili je neko odlucio da koristi PCNEN da prosiri domen komentara sa crnogorskih tema na globalne, onda bi bilo pozeljno biti balansiran i konzistentan.
  Da li cemo se baviti i drugim masakrima civila po svijetu pocinjenim od regularnih armija, paravojnih formacija i teroristickih grupa? Sto da ne? Mogli smo i ranije. Ili bi bilo ljepse da nijesmo ni pocinjali?

 17. Jole says:

  “Zbog toga što Amerika ima ekskluzivno pravo na nuklerano naoružanje. Svako drugi ko joj nije po volji, a želi ga imati, ima prijetnju ratom od iste Amerike. Ona kao da poručuje «samo ga mi znamo upotrijebiti kako treba, ostali ga mogu zloupotrijebiti» ”

  Gospodine Zipp, Amerika nema ekskluzivno pravo na nuklerano naoruzanje.

  Napravite upit na Google “Nuclear Weapon Proliferation”. Jedan od site-ova je i http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_Non-Proliferation_Treaty

  Postoji Nuclear Non-Proliferation Treaty, kao formalni akt protiv sirenja nuklearnog naoruzanja. Naravno, mozemo tvrditi da su ovaj Treaty sastavili Amerikanci, i tako u beskraj.

  Ukoliko predsjednik jedne zemlje javno i nekoliko puta prijeti brisanjem druge zemlje sa mape, i ako ta zemlja nastoji doci do nukleranog naoruzanja, onda je to za brigu, blago receno.

  Inace, ne zelim da ostavim utisak pro-Izraelskog stava. Izraelci su u jednom danu ubili vise Palestinskih civila nego li sto je Hamas ubio Izraleaca za nekoliko godina, koristeci sofisticiranu armiju bez mnogo obzira na “kolateralnu stetu”.

 18. Peta says:

  Komentar na komentare:

  …Ne daj Boze da se kojim slucajem dokopate skupstinskih govornica…

  Komentar na fotografije: No comment

  Reakcija na fotografije: Ne vidi se i ne pise se, u stomaku je…

  A sad odoh “pod ruku” s Blagotom Mitricem

 19. Vladimir Nedovic says:

  @ perfect stranger

  Mozda se u nekim detaljima i slazemo, ali vec sam naveo kako mislim da je sustina drugdje, pa samim tim ne bih zelio da se paznja usmjeri na nesto drugo. Nema potrebe da ovoliko diskutujemo jednu sporednu stvar, krenimo dalje.

 20. Vladimir Nedovic says:

  @ PCNEN

  Mozete li intervenisati da se link iz mog proslog komentara skrati, da ne bi remetio sirinu prozora: sve poslije ‘barak.html’ je suvisno? Onda mozete izbrisati i ovaj komentar.

 21. perfect stranger says:

  Približavanje datuma izbora u Izraelu je bez sumnje uticalo na izbijanje posljednjeg sukoba. Rukovodioci Hamasa, kršenjem posljednjeg primirja i neprekidnim ispaljivanjem raketa ka izraelskim gradovima, su vrlo dobro znali da će izraelska vojska prije ili kasnije odgovoriti, ali nijesu pretpostavljali da će žestina odgovora podrazumijevati njihovu fizičku eliminaciju, kao i njihove organizacije (kao i preko 900 ubijenih civila za sada – “kolateralne štete”). Izraelsko rukovodstvo je pažljivo odabralo datum operacije. Apsurdna u čitavoj situaciji jeste činjenica da bi uspjeh vojne operacije (koji podrazumijeva nove žrtve i razaranja) na izborima favorizovao vladajuću koaliciju, dok bi neuspjeh i opstanak Hamasa gotovo sigurno obezbijedio vlast radikalnom Likudu, koji odbija bilo kakve teritorijalne koncesije i koji bi se vjerovatno upustio u nove vojne avanture. Ukratko, prilično gadna i mučna situacija.

  Što se tiče Baraka Obame, i pored njegove harizme, odlučnosti i sposobnosti, sumnjam da će biti u stanju da se suprotstavi nekim osnovnim smjernicama američke spoljne politike (kao što je bezrezervna podrška Izraelu u svim mogućim situacijama). Ukoliko Obama ipak uspije da zauzme neutralniji stav, mislim da bi postizanje mira bilo bliže.

 22. PCNEN says:

  13. Jan 2009, 17:00
  Recimo, ja se pitam zasto se ovo desava bas sada, i na ovaj nacin. Imam osjecaj da je Izrael vec napravio stetu Obami, koji je morao da eskivira kritiku njihove ofanzive, za sta su ga mnogi prozvali. Postoje, medjutim, spekulacije da ce sve biti zavrseno prije Obamine inauguracije, kako on ne bi morao mnogo da se bavi tim pitanjem. Jos jedna eskivaza.

  No jos ‘interesantnije’, sve ovo se desava neposredno pred izbore u Izraelu, i rezultati su vec doprinijeli velikom porastu popularnosti za tvrdog bivseg premijera, Ehuda Baraka. Da vam se smuci vec u prva 2-3 paragrafa:

  http://www.nytimes.com/2009/01/08/world/
  middleeast/08barak.html?scp=1&sq=israel+gaza+popularity&st=nyt

  Vladimir Nedovic

 23. Intet Glemt says:

  Poštovani Zipp,

  Komentar sam ostavio po slobodi, znajući da se inače razumijemo, u najboljoj namjeri. Ja inače, dijelim Vladimirov stav da ne treba jednostrano i olako pristupati ovako složenom konfliktu (koji inače ne traje 60, nego oko 3200 godina). Obije nacije imaju svoje viđenje ove zemlje, ona je sveta i jednima i drugima, i jedni i drugi su ubijeđeni da polažu potpuno pravo na nju i time pravdaju sve svoje postupke.

  Što se tiče Amerike, u mnogome ste u pravu. Ali ni tu ne treba pretjerivati, jer da nije Amerike, ovakve kakva jeste, svijet bi bio mnogo drugačiji. Ne bi bilo puno toga što nam se inače ne sviđa, ali ne bio bilo ni gotovo ničega što smatramo modernim, plemenitim i uzvišenim u politici. Posebno se postupci Amerike neposredno nakon 2. sv. rata moraju posmatrati u jednom širem kontekstu. Jer da nije bilo te i takve reakcije u ratu, što bi danas bila Evropa?

  Pa tako i Izrael se može posmatrati kao pokušaj iskupljenja čitavog svijeta za sve što je jevrejski narod istrpio od evropljana i mnogih drugih. Ali kako god ga posmatrali, Izrael je nezavisna i međunarodno priznata država već 60 godina. Kako onda mogu biti okupatori?

  Slike koje ste postavili jesu stravične i potresne. Ali što sve još stoji iza toga što se desilo? Koliko ekstremista (jer Hamas, podsjetiću vas, ima većinsku podršku u Gazi), koliko indoktrinirane djece i žena? Koliko ljudskih štitova u kojima monstruozno žrtvuju svoj narod zarad samo njima jasnih ciljeva? I tako dalje, mogli bi do sjutra o ovom teškom i komplikovanom sukobu. Neki drugi prije mene su dali i bolje i sadržajnije analize nego što bih ja mogao. A slika bi moglo da se stavi svakakvih, sa veoma različitim porukama.

  Što se tiče nuklearnog oružja, ja kao pacifista koji prezire sve vrste oružja, najviše bih volio da uopšte ne postoji. Ali jedno su moja ubjeđenja i ideali, a drugo realnost. Znamo ko ga je i kako i kad prvi napravio. I tada je to svijetu donijelo olakšanje. Ali mi je šokantno ako stvarno mislite da se Iranu treba dozvoliti da ga napravi? A znamo zašto im treba.

  I ja sam ponekad antiamerički raspoložen, pa mi smetaju iste stvari koje vama smetaju. Ali racionalno gledajući, najveći problem čovječanstva danas, što se već dobro vidi, nije Amerika, kao ni što ni jedna druga nacija nije (jer zlo vlada prilično stabilno u svim krajevima svijeta), već sistem sam po sebi. On je takav da se neće zaustaviti dok ne pojede planetu. Marks je to lijepo predvidio, pa je bio ismijan i prezren. I tek danas mu se stidljivo priznaju rezultati kad se vidi koliko je bio u pravu. I danas je taj sistem mnogo jači nego što je bio 40-tih i 50-tih i reaguje, kako ste već i sami rekli, samo tamo đe mu je u interesu i na način koji će mu omogućiti dalju ekspanziju, osiono i bez imalo stida.

  Srdačan pozdrav

 24. Libero says:

  Cesto se kaze da slika govori vise nego hiljadu rijeci. I ovaj izbor slika koje je Zipp postirao najbolje oslikava stanje rata, vojske, civila, mocnih nad nemocnim, vojske nad civilima, vojnika nad djetetom….
  Jedno sto nikada vjerovatno necu shvatiti jeste sljedece:
  Nad jevrejima je prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata pocinjen najstravicniji zlocin, oznacen kao holokaust. I jeste holokaust jer je u njemu nestalo nekoliko miliona jevreja. I da ovaj narod ciji preci su dozivjeli i(li) prezivjeli holokaust istim, slicnim ili jos gorim metodama vec vise od 60 godina to cine nad palestinskim narodom.
  Iz tog razloga dizem glas kao pripadnik ljudskog roda. Eh, sta je sve spreman covjek uraditi.
  Da, osudjujem svaku vrstu terorora nad neduznim civilima pa bez obzira od koga i od koje vjere i nacije dolazio. Zato makar glasom razuma zastitimo neduzne i nejake, i ne raspijamo rijeci mrznje ipak slike najbolje govore! A to je samo par slika….

 25. Veljko B Ilic says:

  Ove slike su mnogo potresne. Nekada davno na prostorima danasnjeg Izraela, i na Palestinskim teritorijama zivjeli su u harmoniji Jevreji, Muslimani i Hriscani. Onda dolaze ratovi kojih je bilo u ljudskoj civilizaciji, kako kazu neki istoricari, preko 14.500. Samo desetak generacija nase civilizacije je zivjelo u miru.

  Da bi shvatili bolje i onu drugu stranu sto drzi uperene cijevi pusaka prema maloj djeci, u ovom ratu izmedju Izraela i Hamasa iz Gaze, procitah jedan dopis izraelskog novinara Ben Dror Jemini koji kaze, da je polovicna istina gora od lazi, i navodi sledece: “Naime, od osnivanja drzave Izrael, oko 12 miliona Arapa i Muslimana je izgubilo zivot, i to uglavnom od Arapa i Muslimana.
  “Doprinos” Izraela od osnivanja drzave je 60 000 a ova cifra ukljucuje sve ratove i dvije intifade, drugim rijecima u pitanju je pola procenta.” Vise mozete procitati na:
  htt://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=292728

  PS: Kao humanista ne simpatisem nijednu stranu u ovom konfliktu. Moje simpatije ce uvijek biti na strani djece zena i nenaoruzanih civila. Oni najvise stradaju u svim ratovima.

 26. perfect stranger says:

  Господине Недовићу, колико сам примијетио у чланку се не наводи да ли је за успјех иницијативе неопходна сагласност свих сталних чланица Савјета безбједности. Уколико је тако, мале су шансе нажалост да иницијатива прође, усљед извјесног америчког вета.

  Само једно примјећивање. У одређеним коментарима сам уочио несугласице око питања да ли Израел може бити сматран окупационом силом (и у том смислу се појавио аргумент да је Израел независна држава већ 60 година). Мислим да нико од овдашњих коментатора није антисемита и не негира Израелу право на постојање (иако је такво несрећно схватање прилично распрострањено у свијету). Иако је палестински народ претрпио огромна страдања приликом стварања модерне јеврејске државе а и касније, то никако не значи да је реалан и разуман повратак свих палестинских избјеглица, јер би то значило аутоматско нестајање јеврејске државе и још већа страдања и несреће (само у Јордану палестинско становништво представља апсолутну већину). Под окупираним територијама се подразумијева углавном земља коју је Израел присвојио послије рата из 1967. г. и на којој су Палестинци већина (територије која би требало да уђу у састав будуће палестинске државе – између осталих и Појас Газе). Понављам, како би се спријечило даље страдање палестинског народа, као и опстанак Израела, неопходни су додатни територијални уступци јеврејске стране. Да би дошло до ефикасног и безбједног разграничења, вјероватно ће бити нужно присуство међународних снага Нато пакта или неке друге организације, али овдје већ залазимо у даљу будућност.

 27. Zipp says:

  Gledam Nacionalnu geografiju. Njihova ekipa se priključuje jednoj američkoj jedinici u Iraku. Kao pažljivi posmatrač ne onoga što mi neko propagandom želi reći, već nekih „sporednih stvari“, primjećujem.
  -Bagdad je sav u ruševinama a njegova okolina nepregledno groblje transportera, tenkova, oklopnih vozila i ostale gvoždjuruije. Utiska sam da se to nikad ne može očistiti i sve izgleda kao „Dan poslije“
  -Američki oklopni transporter juri jer prolaze kroz zonu dje ima čestih i iznenadnih „terorističkih napada“. Noć je, pada kiša. Čuje se „tuup“. Vozač kaže udarili smo u nešto, mislim nekog čovjeka, ali se ovdje ne smijemo zaustavljati, da nas ne napadnu…
  Ispostavlja se da su udarili u ženu koja je bila u neku kupovinu. Ona je pregažena a kesa sa namirnicama razbacana po asfaltu. Kažu „ovakve stvari su neminovne jer smo u opasnoj zoni“. I nikom ništa. Ja gledam, saginjem glavu pred televizorom, stidim se od televizora, kao da sam ja to uradio.
  Intervjuišu američke vojnike, u toj jedinici, najčešće dobrovoljce. Snebivaju se nad Iračanima i njihovi nerazumom. Najčešće kažu:
  „Nije nam jasan ovaj narod, mi smo došli da im svrgnemo diktatora i uvedemo demokratiju a oni nas svi odreda mrze“ !!! (Nesporno je da je Sadam bio tiranin i diktator)
  „Došao sam poslije napada od 11 septembra, da se borim protiv terorizma, za Ameriku, ali poslije ovih iskustava, sumnjam ikad više…“
  Što se tiče Baraka Obame, smatram ga kao jednu lažnu nadu izmorenom svijetu. Od Amerikanaca do svih drugih, vidjeli su ga kao mesiju-spasioca svijeta. To najbolje pokazuje u kom grmu lezi zec i odakle potiče većina aktuelnih svjetskih problema. Poštujući i podržavajuči njegov izbor, smatram da neće doći do nikakvih bitnijih promjena, osim možda manjih na unutrušnjem planu Amerike. Svaki ozbiljan zaokret u spoljnoj politici Amerike (ako neko ima takvu nadu) , koštao bi ga života. Ako i pomišlja nešto tako-u što sumnjam, isto tako znam, da sam zna, da bi bio ubijen. U pitanju su stotine milijardi dolara raznih vojnih, finasijskih, energetskih i inih lobija, kojim se nijedan pojedinac, pa bio on i Predsjednik Amerike ne može suprostaviti.
  Toliko o pravednosti i demokratiji(Američkoj i svjetskoj).

 28. Zipp says:

  Izuzimajući Skandinavske zemlje, zaboravih da dodam.

 29. perfect stranger says:

  Gospodine Zipp, kao što vam je dobro poznato, povod za posljednji rat u Iraku bila je lažna američka tvrdnja o iračkom posjedovanju oružja za masovno uništenje. Između ostalog, Kolin Pauel je nedavno izjavio da nikad sebi neće oprostiti što je dozvolio da se iskompromituje u Ujedinjenim Nacijama, kada je natjeran da iznese lažne dokaze o postojanju oružja za masovno uništenje u Iraku.

  Ono što je mene kao čovjeka najviše pogađalo gledajući tv debate Obame i Mek Kejna, kao i rasprave nekih drugih američkih političara je bilo njihovo viđenje negativnih rezultata rata u Iraku. Tu se uglavnom pričalo o nekih 5.000 američkih vojnih žrtava, katastrofalnim posljedicama po američku ekonomiju, nedovoljnom ugrožavanju Al-Kaide, zabrinutosti za rast uticaja Irana, itd. Niko se nije sjetio da govori o civilnim žrtvama koje su posljedica američke intervencije. Prema podacima medicinskog časopisa Lancet od posljednje američke intervencije u Iraku život je izgubilo oko 650.000 civila, dok britanski Lancet tvrdi da je taj broj oko 1.200.000. Jedan milion i dvjesta hiljada. Šta reći? Ništa…

 30. perfect stranger says:

  Ispravka: …”britanski ORB tvrdi da je taj broj oko 1.200.000″.

 31. Intet Glemt says:

  Skandinavija ne postoji kao faktor u međunarodnoj politici. Danske trupe su svuda đe i američke, priča se da će Anders Fogh (danski premijer) biti sledeći gen. sekretar NATO pakta. Zaslužio dečko.

  Obama neće promijeniti apsolutno ništa u spoljnoj politici. Za to su se već pobrinuli Klintonovi. Možda ako ojača na unutrašnjem planu, pa dobije još jedan mandat, ubjedljivije od ovoga. A možda je i on jedna obična prevara za naivne.

  Perfect Stranger, I/P situaciju poznajete očigledno mnogo bolje od mene. Moja poenta je jedino da stvari nisu tako crno-bijele, nema naivnih, a nevini stradaju, kao i u svakom ratu.

 32. Intet Glemt says:

  Što se tiče Skandinavije, njihov mentalitet mi najbolje opisuje stih Ramba Amadeusa “anarhija je cool because nothing to lose”.

  Ja bih svakako volio kad bi mi o svom interesu mislili kao oni i zaštitili sebe.. Ali isto tako nikako ne bih volio da smo bili dio te sramne priče u Iraku kao danci.

 33. Zipp says:

  Kada sam postavio ovaj blog, osim naslova, postavio sam 6 fotografija koje pokazuju stradanje Palestinskih civila od Izraelske vojske. Pisani komentar nijesam postavljao. Jedna od optužbi na tako postavljen blog bila je, da je to što radim pristasno i da vršim propagandu.
  Najnoviniji podaci iz Gaze od to malo nezavisnih izvora koji postoje u Gazi, jer je Izrael zabranio pristup svim svjestskim novinskim agencijama, glasi:
  -Na Izraelskoj strani ima 13 žrtava od čega 10 vojnika i 3 civila.
  -Na Plaestinskoj strani ima 974 žrtve, od čega su oko 40% žrtava su žene i djeca, prevedeno , nešto ispod 400 žrtava samo medju ženom i djecom. Većina ostalih žrtava su takodje civilne žrtve.
  Postavlja se logično pitanje, zbog čega Izrael ne dozvoljava nijednoj stranoj novinskoj agenciji da udje u pojas Gaze? Valjda da nebi bile «pristrasne» i vršile «propaganu» na način kao što je ja vršim.
  Ovim komentarom završavam javljanje povodom ovog foto-bloga.

 34. PCNEN says:

  15. Jan 2009, 11:58
  A evo i kako to objašnjava druga strana:

  http://www.mfa.gov.il/MFA/Pages/MediaPlayer.aspx?
  MediaUrl=http://switch3.castup.net/cunet/gm.asp?ai=
  58!!!!ar=HamasExploitationofCiviliansD!!!!ak=null&
  LANGUAGE_NAME
  =En

  Intet Glemt

 35. Vladimir Nedovic says:

  @ perfect stranger

  “У одређеним коментарима сам уочио несугласице око питања да ли Израел може бити сматран окупационом силом…”

  Sa ovim postom se u potpunosti slazem.

  “Niko se nije sjetio da govori o civilnim žrtvama koje su posljedica američke intervencije.”

  Sjetili su se odavno, ne brinite, samo ne smiju o tome da pricaju jer bi izgubili glasove. A zasto? Zbog faking nacionalizma!

  @ Intet Glemt

  “Skandinavija ne postoji kao faktor u međunarodnoj politici. Danske trupe su svuda đe i američke…”

  “Što se tiče Skandinavije, njihov mentalitet mi najbolje opisuje stih Ramba Amadeusa “anarhija je cool because nothing to lose”.
  Ja bih svakako volio kad bi mi o svom interesu mislili kao oni i zaštitili sebe.. Ali isto tako nikako ne bih volio da smo bili dio te sramne priče u Iraku kao Danci.”

  Potpuno isto se moze reci i za Holandiju, vjerovatno je tako i sa svim evropskim drzavama cije su ekonomije vezane u nerazmrsivo klupko s americkom. Jad i bijeda.

 36. Anto says:

  Izrael nije kreacija Amerike iako ima konstantnu, manje vise, podrsku svih njenih administracija. Problem je bio strahovito slozen od nastanka te drzave jer su se interesi tada vec umirucih ex-kolonijalnih sila preplitale bas na tom podrucju. Za vrijeme “hladnoga rata” opet je globalna politika omogucila sijaset medjunarodno osudjivanih akata, Izraela da prodju nekaznjeno. Podsjetimo se da je , recimo Irak napanut zboj nepostovanja jedne rezolucije UN ( ne davanje punog aksesa medjunarodnim inspektorima:) a da ih Izrael do sad ima barem desetak (znatno tezih). Rjesavanje problema je trajno izbaceno iz kolosjeka posebnio nakon “uvoza” miliona neizraelskih jevreja tokom devedesetih. Time je toliko poremecena struktura glasaca u Izraelu da je jednostavno postalo nemoguce dobiti izbore a da prije toga ne napravite neku “ekskurziju” u Gazu ili W. Bank. Oslo dogovor je potvrda tome jer poslije potpisa i konacno nade da se nesto u toj 40-i kusur godina dugoj tragediji moze desit, ubijen je izraelski PM usred Izreala i to od, sto bi mi rekli, novoprispjeloga, jevreja. Poljaka. Nevjerovatno efikasni i ponekad zastrasujuci MOSAD je to previdio, kao.
  Nadam se da ce Obama, prvi u mnogo cemu, barem po statistici, smoci snage da napravi dovoljno jak pritisak na Izraelsku vladu da se konacno stvori mir jer ovo sto se radi ne ide na cast Izraelu i daje stvarnu snagu antisemitima u citavom svijetu.
  Moje srce gori kad vidim ovu mrtvu i izranjavanu djecu ili ,sto je svakodnevica, necije majke i babe da ih maltretira pubertetlija u Izraelskoj uniformi, dok dled, u nekom od prebukiranih i strahovito neuslovnih izbjeglickih kampova, jos uvijek nosi kljuc od kuce iz koje je kao dijete proceran.
  Mi bi rekli” nicija ne gori do zore”.
  Ima tako nesto i u Tori, ja sam siguran

 37. Zipp says:

  Amnesty International: Izrael počinio ratni zločin nad palestinskim civilima, za 22 dana pobijeno preko 900 civila od kojih više od 300 djece
  July 2, 2009 by Daily News Montenegro

  Izvor: RFE

  Izrael je tokom ofanzive počinio ratne zločine izvodeći teške napade i svjesno razarajući pojas Gaze, navodi se u izvještaju Amnesty Internationala, nezavisne grupe za ljudska prava. Stotine palestinskih civila ubijene su krajnje preciznim oružjem, a mnogi su ubijeni iz blizine, navodi grupa Amnesty International u izvještaju.

  U izvještaju se također raketni napadi palestinskih militanata nazivaju ratnim zločinom i optužuje Hamas za ugrožavanje civila. Izraelska vojska tvrdi da je njezino ponašanje bilo u skladu s međunarodnim humanitarnim i ratnim pravom. Izrael je pripisao neke pogibije “profesionalnim greškama”, ali je odbacio prigovore da su njegovi napadi bili neselektivni i nesrazmjerni.

  Amnesty tvrdi da je oko 1.400 Palestinaca ubijeno u 22 dana ofanzive, između 27. decembra 2008. i 17. januara 2009., što se velikim djelom podudara s palestinskim brojkama. Više od 900 njih bili su civili, među kojima je 300 djece i 115 žena, tvrdi Amnesty. U martu je izraelska vojska saopćila da je ubijeno ukupno 1.166 Palestinaca, od kojih su 295 bili civili “koji nisu bili umiješani”.

  U izvještaju Amnesty Internationala na 117 stranica navodi se da se stotine civilnih žrtava u sukobu “jednostavno ne mogu smatrati kolateralnom štetom” u inače nezakonitim napadima – ili “greškom”.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register