Balkanci preživjeli ledeno doba

Objavljeno: 30.12.2008, 21:47h

Današnji stanovnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i šireg područja bivše države, potomci autohtonog stanovništva koje je na tim prostorima preživjelo ledeno doba.

Današnji stanovnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i šireg područja bivše države, potomci autohtonog stanovništva koje je na tim prostorima preživjelo ledeno doba.

To je pokazao rad grupe naučnika iz više zemalja, među kojima je i hrvatski ministar nauke, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, koji je objavljen u naučnom časopisu European Journal of Human Genetics.

Prema tome istraživanju, o kome izvještava Večernji list, kasnije, u doba neolitika, nije bilo značajnijeg doseljavanja drugih populacija s područja tadašnje Mesopotamije, Jordana odnosno Bliskog istoka.

Taj odgovor je dobiven istraživanjem muškarcu svojstvenog Y hromosoma. U radu je analiziran Y hromosom 1206 rodbinski nepovezanih muškaraca 17 populacija regije, među kojima su i Hrvati, Albanci iz Makedonije, Hrvati iz Slavonije, Slovenci, Italijani iz pokrajine Trento, te ranije populacije s Kavkaza, Grci, Albanci iz Albanije, Poljaci, Česi, Ukrajinci, Mađari kao i Hrvati i Srbi iz BiH, te Bošnjaci.

Pratila su se tri ključna biljega I-M423, E-V13 i J-M241, istorijski vezani za različite regije Afrike, Bliskog istoka i Evrope, a pratilo se preklapanje biljega, odnosno utvrđivale su se neolitske migracije. Pokazalo se da je biljeg J-M241 vezan za neolitsko razdoblje i njegovu populaciju, dok su biljezi E-V13 i I-M423 karakteristični za mezolitske lovce i skupljače koji su bili starosjedioci, između ostalog, i krajeva bivše Jugoslavije.

Novi naučni rad je rezultat istraživanja koje je počelo prije dvije i po godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register