Marijana Mugoša podnijela tužbu protiv glavnog grada

Objavljeno: 29.12.2008, 14:04h

Danas je predata tužba Osnovnom sudu protiv Glavnog grada – Podgorice zbog diskriminacije, kršenja Zakona o kretanju slijepog lica uz pomoć psa vodiča, onemogućavanja pristupa radnom mjestu i nanošenja ličnih uvreda i duševnih bolova Marijani Mugoši. Naime ni danas, trinaesti radni dan za redom, Marijani nije omogućeno da dođe do svog radnog mjesta i tako ostvari svoje ustavom zagarantovano pravo na rad. Ovo predstavlja najgrublje nepoštovanje pravnog sistema Crne Gore i akt ugrožavanja ljudskih prava i to baš u trenutku kada smo predali aplikaciju za članstvo u Evropskoj Uniji. Na kraju, preostaje nam da se nadamo de će Nova 2009. godina donijeti neku bolju realnost, veći stepen demokratije i poštovanja ljudskih prava. S poštovanjem, Izvršni direktor UMHCG-a, Milan Šaranović

Danas je predata tužba Osnovnom sudu protiv Glavnog grada – Podgorice zbog diskriminacije, kršenja Zakona o kretanju slijepog lica uz pomoć psa vodiča, onemogućavanja pristupa radnom mjestu i nanošenja ličnih uvreda i duševnih bolova Marijani Mugoši.

Naime ni danas, trinaesti radni dan za redom, Marijani nije omogućeno da dođe do svog radnog mjesta i tako ostvari svoje ustavom zagarantovano pravo na rad. Ovo predstavlja najgrublje nepoštovanje pravnog sistema Crne Gore i akt ugrožavanja ljudskih prava i to baš u trenutku kada smo predali aplikaciju za članstvo u Evropskoj Uniji.

Na kraju, preostaje nam da se nadamo de će Nova 2009. godina donijeti neku bolju realnost, veći stepen demokratije i poštovanja ljudskih prava.

S poštovanjem,

Izvršni direktor UMHCG-a,

Milan Šaranović

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Ljilja says:

  Prosto covjek da ne povjeruje koje razmjere uzima samovolja i osionost pojedinca. Nevjerovatno koliko smo kukavicko drustvo, i drustvo bez elementarnog morala.

 2. babaroga says:

  Realno, Mugi je Indijanac. No, malo mi ide na zivce samopromocija NVO-a i PZP na racun njene nesrece. Imam osjecaj da su se dokopali teme da drve i da se pojavljuju u medijima, a realno ih to tangira samo onoliko koliko da pokupe donacije.
  Kada toliko kukaju o jadu u narodu i siromastvu, valja takve pitati koliko su iz svoga dzepa dali u dobrotvorne svrhe

 3. ziva bila says:

  Ne mogu da zamislim da u Crnu Goru ima odraslih koji uzivaju da se sprdaju i unesrece unesrecenog.Pa vjerujem da ovo ima neku drugu pozadinu i da ce se zavrsiti u korist nase unesrecene gradjanke Mugos.

 4. Ljilja says:

  Ne znam kako se uvijek prica zavrsi pljuvanjem po nekome ko nesto primijeti, a ne po onome ko grdno ucini. Nisu ovdje bitni ni PZP ni ini, OVDJE je bitno da NEKO moze sto mu drago, a NIKO NI DA GA PLJUNE!!!

 5. Maja says:

  Zar u CG bar sto se tice net- pismenih pljuvanje i kletve nisu izasle iz upotrebe? Bilo ko da napise nesto sa suprotnim vidjenjem od samoproglasenih “pravednika” mora biti ispljuvan, a isto tako i proklet da mu ne bi palo na pamet da napise drugacije mishljenje?
  Ruzno da ruznije ne moze bit.

  Poznata je ona: “Ucini hiljadu puta, jednom reci dosta, i ko da nikad nijesi nista ucinio.”

 6. Maja Mugoša says:

  Dragi/e,

  Možda nekom ovo zazvuči suludo, ali ja nijesam ni najmanje unesrećena, ni jadna. Tako bih se zasigurno osjećala, a možda i puno lošije, da sam poklekla, dopustila da me zgaze i ubijede me da su moja prava samo ona koja mi oni ponude.
  U svojoj familiji sam još od najranijih dana bila podsticana i učena da svaki lijep gest pohvalim, da za svaku lijepu riječ uzvratim sa barem ‘hvala’, ali isto tako sam ništa manje snažno ohrabrivana da ne prećutkujem nepravdu, da se civilizovanim sredstvima borim za svoja prava, da uvijek jasno i s uvažavanjem drugačijeg mišljenja, istaknem i svoje i naravno da i poraze prihvatam jednako kao i uspjehe i uvijek ispružim ruku u znak pomirenja. Nikada nijesam likovala nad nečijim neuspjesima, pa makar ja u tim situacijama bila pobjednica i nikada taj uspjeh nijesam smatrala samo svojim, pa tako neću činiti ni sada.
  Ja zaista vjerujem i ništa me neće pokolebati u tome da su svi ljudi, sve NVO, pa cak i predstavnici politickih partija bili vodjeni iskrenom ljudskom solidarnošću i saosjećajnošću sa običnim, malim čovjekom. Sigurno ne bih uspjela i prešla polovinu puta do rješenja, da nije bilo svih njih i da zaista nijesam osjetila toliko iskrenosti u njihovim porukama, pozivima, višednevnim jutarnjim smrzavanjima zajedno sa mnom ispred zgrade Glavnog grada…

  Dajmo svi mali (veliki) doprinos u Novoj 2009-j godini da naša voljena CG bude jednako majka svima nama – da i prosjak i car budu pred zakonom isti.

  Iskreni i topli pozdravi svima vama od Marijane-Maje Mugoše.

 7. Goran Macanovic says:

  Prosto je nevjerovatno kako smo kao gradjani ubijeni u pojam, pa ne vidimo ili ne zelimo da vidimo da je neko flagrantno prekrsio Zakon i da reagujemo na to ne zbog nekog pojedinacnog slucaja vec zbog nas samih i svih gradjana, jer se svima nama može dogoditi da nam neko ko misli da je iznad Zakona prekrsi neko od osnovnih ljudskih prava.
  Koleginica Marijana nije unesrecena kao sto rekoste, njoj je samo uskraceno pravo na rad time sto joj je uskraceno pravo slobodnog pristupa svojoj kancelariji uz pomoc psa vodica. Na njenu i srecu svih nas koji smo uz nju i borimo se za vladavinu prava u Crnoj Gori ona je SRECNA i to sto neko pokusava da joj uskrati jedno od osnovnih ljudskih prava je samo privremena cinjenica koju kad otkloni bice mnogo srecnija jer ce se pokazati da je moc pravde i moc pravnog sistema u crnoj Gori jaca od bilo kog pojedinca, pa bio on i Gradonacelnik Glavnog grada.
  Ovdje je nepotrebno unositi elemente humanosti i saosjecajnosti, jer je slucaj cist kao suza. Neko ko smatra da je svemocan je na najnecivilizovaniji nacin uskratio pravo jednog obicnog smrtnika i svi mi trebamo da samo sagledamo taj aspekt i da se borimo da zakoni vaze za sve ma kog socijalnog statusa bili.
  Kao sto ste vidjeli Marijana je podnijela tuzbu protiv Glavnog grada pa ćemo sacekati i presudu koja ce biti sigurno na strani Marijane i svih nas koji cemo nadam se dobiti bar malo snage da se u slicnim slucajevima borimo za svoja prava onda kada nam ih neko pokusa uskratiti. Pretpostavljam da ce biti pokusaja da se utice i na sudije koje ce voditi ovaj proces, ali sam siguran da je ogroman broj casnih sudija i da nece baciti pod noge svoje iskustvo i strucnost zbog lijecenja necije sujete i tvrdoglavosti. Draga Majo, opte neuspio pokusaj da se istakne velikodusnost Gradonacelnika Glavnog grada. Navodjenje ove narodne izreke u ovom slucaju se ne moze primijeniti. Zasto? Zato sto je kada je postovanje Zakona u pitanju, Zakon se mora postovati ne sto puta nego uvijek i to sto neko postuje Zakon sto puta a jednom ga nepostuje odnosno ga flagrantno krsi ne moze biti oslobodjen odgovornosti za to krsenje.
  Te price o njegovoj velikodusnosti prema Marijani je potpuno izlisna i neupotrebljiva u ovom slucaju direktne diskriminacije.

 8. Ljilja says:

  Draga Marijana,
  imam zadovoljstvo i cast da Vam LICNO uputim najtoplije cestitke na odvaznosti da se suprostavite samovolji i bezakonju na koje smo izgleda, vecina nas, precutno pristali. Cestitke na gradjanskoj i ljudskoj hrabrosti, koja nazalost vecini nedostaje. Zelim Vam srecnu i uspjesnu Novu 2009.
  Svim gradjanima CG zelim makar djelic hrabrosti i odlucnosti koje ima ova djevojka. Zelim im djecu kao sto je MM.

 9. Maja says:

  Doprinos za humani odnos, za kulturno ponasanje, bez kamenovanja, pljuvanja, ponizavanja, samo uz ljudsku lijepu rijech i razumjevanje, apsolutno – da.
  Za necije ratove radi ratovanja, za politichku pozadinu humanih akcija, apsolutno – ne.

  Reci toliko ruznih stvari, pozivati na pljuvanje ljudi, preciznije, nekog ko je toliko uchinio za veliki broj socijalno ugrozenih gradjana Podgorice, to sve iz chistog inata radi vodjenja nekog lichnog medijskog rata, samodokazivanja, i zbog nedostatka zelje za dogovorom i zakonskim resavanjem problema…..lichi na sve osim na iskrenu borbu za humaniji odnos prema hendikepiranim osobama.
  Suvise prkosno i agresivno.

  Moram priznati da sam mnogo shvatila iz ove kampanje, i od onog degutantnog racunanja procenata materijalnog doprinosa, i vrijedjanje ljudi zbog drugacijeg tumacenja zakona, do politichkog hushkanja i zloupotrebe, spominjanje cifara sa ponizavanjem darodavaoca i imenovanog i onih koji nijesu imenovani…..
  Ucestvovala sam u bezbroj humanih akcija godinama, za znane i neznane, ali ovo mi je pokazalo da to moze biti sasvim drugacije tumaceno i ponizeno, pa cu veoma dobro razmisliti za nadalje.

  Humanosti se u zube ne gleda, ili bijase nekad tako…

 10. podgoricanin says:

  Ovo je tuzna i kukavna slika CG. Svi cute, a slijepa osba treba da nama, toboz sposobnim i bez “posebnih potreba”, otvori oci i pokaze kakvim bahatim i oholim sljamom smo okruzeni i zarobljeni.

  Jad i bijeda u sopstvenoj reziji i izboru.

  Hoce li ovakvi i slicni apsurdi ikad prestati da dominiraju stvranoscu CG?

 11. Glupan says:

  Stice se blagi utisak da se u ovim komentarima neko lazno potpisuje!!!

  Nadam se da to jos neko primjecuje!!!

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register