Naslovnica

Objavljeno: 28.12.2008, 14:05h

“Kakvu ste fotku objavili na naslovnici, krijem novine od djece?”

\”Kakvu ste fotku objavili na naslovnici, krijem novine od djece?\”

Piše: Duško Vuković

"Kakvu ste fotku objavili na naslovnici, krijem novine od djece?"

"Ovo nijesu dječije novine, a rat nije video igrica."

"A i što bi koga uznemirila raskomadana tijela tamo nekih Palestinaca."

"Upravo smo htjeli da uznemirimo. Rat nije apstrakcija, već krvava faktografija."

Ovo je moj jutrošnji SMS dijalog sa kolegom Slavkom, koji me ‘prozvao’ zbog fotografije na naslovnoj strani nedjeljnog izdanja Vijesti, za čiji sam izgled i sadržaj odgovoran od 2. aprila ove godine.

Fotografija je Rojtersova, jedna iz serije koje pokazuju dramu na tlu Gaze nakon osvetničkih vazdušnih udara izraelske armije po teritoriji i ljudima koje kontroliše ekstremistički palestinski Hamas.

Kada sam sinoć, zajedno sa saradnicima, birao fotografiju za naslovnu stranu, bili smo u dilemi koju staviti pored naslova "Krvava najava rata". Odlučili smo se za jednu, uslovno kazano, blažu iz serije koja je na direktan način svjedočila o užasnim posljedicama jednog od ko zna kojeg u nizu okršaja Jevreja i Palestinaca.

Dok smo pokušavali da donesemo ispravnu odluku, sjetio sam se naslovne strane madridskog El Paisa nakon stravičnog terorističkog napada u Španiji početkom 2004. godine, koja je bila šokantna, i naknadno pročitanog objašnjenja da je izbor bio namjeran, upravo da bi se javnost suočila sa grozotom posljedica terorizma.

Shvatam kolegu Slavka i njegovu brigu o djeci. Reakcija moje supruge, nakon što je jutros vidjela naslovnicu Vijesti, bila je slična. Moj stav je da ni djecu ni sebe ne možemo zaštititi od zla i njegovih posljedica tako što ćemo skretati pogled.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Milovan Vukov Jankovic says:

  Dostojevski opisuje raspece H-RISTA u IDIOTU kod Rogozina od nekog umjetnika iz 16 vijeka, koja je realnija od ovih shto smo navikli da gledamo, da je takvih umjetnika vishe, valjda bi narod realnije gleda na sebe, shto smo mi u stanju da uchinjimo jedni drugima, i da od toga pravimo dopadljivu estetiku, pedikiranje i manikiranje.

  BRAVO JUNACHE,
  imash moju lichnu podrshku,
  suochi ove shto zatvaraju ochi,
  kakva smo mi kreature, i shto smo sve spremni da uchinjimo bliznjeme svome, chak i onome u chije se ime zaklinjemo dva milenijuma, sve je to nash ruchni “ljudski” rad, svojeruchni.

  Pa neka i dhjeca vide, shto su im roditelji radili po Konavlju , Vukovaru i Sarajevu, da im osvjezimo sjecanja na JNA i nashu VLAST.

 2. perfect stranger says:

  Moj stav je da je vas stav ispravan gospodine Vukovicu. Roditelj bi morao biti narocito obazriv i ne izlagati previse djecjim ocima naslovne stranice novina koje sadrze fotografije poput ove, ali s druge strane i uciti djecu od malih nogu (uz veliku dozu delikatnosti) da ne zive u rajskom Edenu, vec u svijetu u kom je rat, pa i druge nesrece, jedna od osnovnih komponenata. U nedostatku takve vrste vaspitanja djeca bi pri prvom zalogaju jabuke saznanja mogla dozivjeti sok jaceg intenziteta.

  Ono sto mene uznemirava u vasoj prici, medjutim, jeste komentar vaseg kolege Slavka:
  “…raskomadana tijela tamo nekih Palestinaca…”
  Suvisno bi bilo dodavati da ovakva vrsta rasistickog rasudjivanja, iako duboko rasprostranjena u ovoj pa i drugim drzavama, ne samo da ne prilici novinarskoj profesiji, vec ni normalnim i tolerantnim odnosima u drustvima kakvim svi tezimo.

 3. Dusko Vukovic says:

  Re: “Ono sto mene uznemirava u vasoj prici, medjutim, jeste komentar vaseg kolege Slavka:
  “…raskomadana tijela tamo nekih Palestinaca…”
  Suvisno bi bilo dodavati da ovakva vrsta rasistickog rasudjivanja…”

  Znam Slavka dugo i dobro i siguran sam da nije od onih na koje ukazujete… Ja mislim da je htio da bude ironičan i da pojača značaj svoga prvog iskaza.

 4. Boris Raonic says:

  I meni je zasmetala… A gledao sam u Plestini uzivo ovakve scene…

 5. Veljko B Ilic says:

  Ovu fotografiju, za koju je odgovoran gospodin Dusko Vukovic, i postavio na naslovnoj strani “Vijesti”, podsjetime na fotografiju internacionalnog magazina “Newsweek” od 31 marta 1975 godine. Na toj fotografiji uplakana Vijetnamka sa slamenim sesirom na glavi, a u rukama drzi malu devojcicu, cije je lice, stomak, ruke i noge u ranama, vjerovatno, prouzrokovano americkim Napalm bombama.

  Ovu fotografiju u “Vijestima”, mogla bi i djeca da vide, naravno, zavisi od uzrasta i pod uslovom, da im roditelji objasne, da jos pocetkom Treceg Milenijuma, ljudska bica ubijaju jedni druge…

  Ona fotografija u “Newsweek” -u obisla je svijet, i imala velikog uticaja na prestanak krvoprolica u Vijetnamu, gdje je poginulo 56400 Amerikanaca. Tada nijesu brojali Vijetnamce kao zrtve rata.

  I na kraju, ako se sa ovakvim fotografijama moze umanjiti besmislica danasnjih ratova, onda mi koji pripadamo miroljubivom dijelu gradjanstva Crne Gore, podrzavamo objavljivanje ovakvih fotografija na prvim stranicama novina.

 6. Cajo says:

  “Rat nije apstrakcija, već krvava faktografija.”

  S ovim stavom se mogu sloziti. Ipak, nijesam siguran na koji nacin bi ga trebalo primjenjivati u ovakvim situacijama, kada se radi o naslovnicama u dnevnim novinama. Postoji li granica koju “krvava faktografija” ne bi trebalo da predje kada se radi o naslovnoj slici u novinama? Mislim da bi trebalo da postoji. Ne samo kada je rijec o ratu, vec i nekim drugim situacijama. Koja je to granica? O tome bi se vec moglo raspravljati. Kada se radi o konkretnoj fotografiji, ona jeste jeziva. Ali, da li je presla tu granicu koju ne bi smjela? I o tome se moze raspravljati. Vjerovatno je blizu pomenute granice, a moje misljenje je da granica nije predjena. Radilo se o masakru i to ova fotografija na graficki nacin i pokazuje. Ipak, s fotografijama treba biti oprezan zbog snaznog efekta koje su u stanju da proizvedu (zato i sluze kao snazno propagandno sredstvo).

  Postoji i druga strana ove price, koji bi Dusko kao urednik u dnevnim novinama trebao da ima u vidu. Da li je dobar izbor za jutaranju kaficu uz novine imati pred sobom jezivu fotografiju na naslovnoj strani? Priznajem, u dilemi sam i nemam jasan odgovor.

 7. Zipp says:

  Ne pokušavajući da izigravam psihologa, mislim da je i g.Vuković u dilemi da li je ispravno postupio objavljujući fotografiju i da na neki “način traži našu podršku”, te da ge je veoma “takla” nečija kritika. Možda Slavkova.
  Fotografija nekad govori mnogo više od hiljada riječi.
  Odviše često podtavljanje brutalnih fotografija prelazi u naviku, ostavlja nas
  ravnodušnim.
  Vjerujem da je “Slavko” (možda Ščekić?) rekao-napisao “tamo neki Palestinci”, baš iz razloga što od malih nogu znamo za okupaciju Izreala nad Palestinom i uvijek rat. Prešlo u naviku, dosadu. Generacije Palestinaca su rodjene pod okupacijom, generacije se bore. Djeca gadjaju kamenjem Izraelce, ovi uzvraćaju mecima.
  Najzad, “koje kontroliše ekstremistički palestinski Hamas.”
  Iz navike valjda, kako “javni servis”, tako “nezavisni” mediji a evo i g. Vuković naziva jednu palestinsku grupu “ekstremistička”!!! Kao da su se svi školovali u Americi, kao da im ambasador Roderik Mur diktira kako što da nazovu.
  Gospodo, nema ekstremizma u pružanju otpora na okupiranoj teritoriji. Sva sredstva borbe su dozvoljena u pružanju otpora okupatoru. Istorijska je činjenica(nepobitna) da je Izrael okupirao Palestinu. Po svim ljudskim i medjunarodnim pravilima, protiv okupatora su dozvoljene sve vrste borbe i to nije ekstremizam već oslobodilački rat. Samo Američki imperijalizam i njegova puna podrška Izraelskoj okupaciji Palestine uveli su pojam “palestinski teroristi i ekstremisti”. Ovi su ekstremisti i teroristi, okupirani. A okupator koji raketama u jednom napadu ubije 140 palestinaca, većinom civila se naziva “vojna akcija”. Hmmm.
  Na kraju da se vratim jednoj fotografiji.
  Kada je objavljena fotografija, mislim Rojtersa, i mislim iz Bjeljine, gdje “Arkanovi tigrovi” šutiraju ubijenog Bosanaskog civila, ista je ostavila veći utisak nego milioni riječi o ratu u Bosni. Fotografija tada nije objavljena u nijednom CG Državnom listu. I taj podatak pokazuje da li smo ili nijesmo podržavali rat u Bosni i na čijoj smo strani bili. I toliko o idolu gospode Dabanovića i Ilića.

 8. Dusko Vukovic says:

  Cajo: “…Vjerovatno je blizu pomenute granice, a moje misljenje je da granica nije predjena. Radilo se o masakru i to ova fotografija na graficki nacin i pokazuje…”

  Re: U Institutu za medije CG je poslije željezniučne nesreće kod Bioča organizovana radionica na temu izvještavanja o nesrećama, koju je vodio američki novinarski veteran Don North (izvještavao i o ratu u Vijetnamu). Na kraju te radionice su usvojeni usaglašeni principi izvještavanja o kriznim događajima. Navešću ovdje jedan od principa: “Izvještavanje o kriznim događajima treba da predstavi karakter, realnost i stepen ozbiljnosti događaja, ali da pri tom ne pređe prag prihvatljivih standarda osjetljivosti unutar zajednice. Izvještavanje bi trebalo, idealno, da se primakne “ivici dopuštenog”. Tu granicu dopuštenog izvještavanja treba zajedno da usaglase novinari i menažment medija prije kriznih događaja. Snimanje i fotografisanje otkinutih dijelova tijela i lica poginulih smatra se u većini slučajeva prelaženjem granice dopuštenog.” U slučaju Rojtersove fotografije koju smo objavili vide se lica, ali nije to krupan plan, niti su vidljivi otkinuti djelovi tijela.
  U ovakvim slučajevima nema formula, dilema uvijek postoji i svako je mora iznova rarješavati u zavisnosti od konteksta i mnogo čega drugoga.

  Zipp: “…Najzad, “koje kontroliše ekstremistički palestinski Hamas.”
  Iz navike valjda, kako “javni servis”, tako “nezavisni” mediji a evo i g. Vuković naziva jednu palestinsku grupu “ekstremistička”!!! Kao da su se svi školovali u Americi, kao da im ambasador Roderik Mur diktira kako što da nazovu.”

  Re: Hamas jeste politički ekstremna organizacija i to nije samo stav zvaničnog Vašingtona, jer, pored ostalog, ne priznaje državu Izrael, za razliku od umjerenijeg Fataha, koga su Hamasovci oružjem potisnuli iz Gaze. Ovdje nije bilo riječi o pravednosti ili nepravednosti palestinske borbe za nezavisnost.

 9. Zipp says:

  “Hamas jeste politički ekstremna organizacija i to nije samo stav zvaničnog Vašingtona, jer, pored ostalog, ne priznaje državu Izrael, za razliku od umjerenijeg Fataha, koga su Hamasovci oružjem potisnuli iz Gaze. Ovdje nije bilo riječi o pravednosti ili nepravednosti palestinske borbe za nezavisnost.”
  D.V.
  Usaglašavam se da ovdje nije bilo riječi o pravednosti ili nepravednosti palestinske borbe.
  “Izraelska vojska” je izvela vazdušni napad u kojem je poginulo 140 palestinaca, mahom civila, po teritoriji “koju kontroliše ekstremistički palestinski Hamas”.
  Iz ovakvih informacija, polupismeni i u 90% neobaviješteni narod, koji ne zna ni za Fatah ni za Hamas, ni dje je Palestina, ni kako je nastao i dje je Izrael, stiče utisak da tamo neki ekstremisti napadaju mirni Izrael a ovi im “ponekad žestoko uzvrate”. Zvuči poznato.
  Ili, plestinski teroristi su napali izraelske vojnike na okupiranoj teritoriji Gaze!!!
  To su informacije koje nam se plasiraju. U nelogičnost same formulacije niko se ne upušta. Ili je sve logično što podržava Amerika.

 10. Milovan Vukov Jankovic says:

  Nechistu savjest Jevropskih naZijonalista, Rima, Berlina, Madrida i dobrog dijela balkanskih patrljaka od drzava, je natovarilo Palestincima na vrat, da ih jashu oni , koje smo mi jashali i istrebljivali vjekovima, od Spanije do Rusije.

  U mjesto KRSTASHA koji su oslobadjali Jerusalim od “jeresa” a usput djevojchice i dhjecu od zivota i nevinosti, narod od imovine i zivota, JEVROPLJANI su izmislili genijalno reshenje, da dvije muve ubiju jednim udarcem,
  da svoj crni obraz prebache u IZRAEL, pa neka se kolju do mile volje, samo shto dalje od NAS, “civilizovanih” JEVROPEJACA.

  Poshto je OBAMA, jes mi mozemo,
  sad ce ovi shto proizvode i prodaju oruzje, da mu prirede DOBRODOSHLICU, nekad su TALIBANI bili braca JAMERICI u borbi za slobodu, sad ce PALESTINCI iz Gaze, da unprijede mir u svijetu, a VIJESTI ce imat o chemu izvjeshtavat, ako ne iz Presheva, dje Dachiceve NINDJA KORNJACHE hapse “zlochince” poslije deset dugih godina, onda sa bliskog i-stoka, dhje se krv prolijeva dva milenijuma u slavu ljubavi za bliznjega svoga, kome su napravili DRZAVU VATIKAN, da svjetovnu i duhovnu malo zachinje materijalno.

 11. Cajo says:

  “Sva sredstva borbe su dozvoljena u pružanju otpora okupatoru.”

  Dok s ostatkom Zippovog komentara mogu biti saglasan, s ovim nijesam. Ne mogu da prihvatim napade na neduzne civile. Zlocine nikakav cilj ne moze opravdati. Nadam se da je Zipp previdio da postoji i ova mogucnost kada je napisao “sva sredstva”.

  Dusko:

  “Izvještavanje o kriznim događajima treba da predstavi karakter, realnost i stepen ozbiljnosti događaja, ali da pri tom ne pređe prag prihvatljivih standarda osjetljivosti unutar zajednice. Izvještavanje bi trebalo, idealno, da se primakne “ivici dopuštenog”. Tu granicu dopuštenog izvještavanja treba zajedno da usaglase novinari i menažment medija prije kriznih događaja. Snimanje i fotografisanje otkinutih dijelova tijela i lica poginulih smatra se u većini slučajeva prelaženjem granice dopuštenog.”

  Da, vjerovatno je to granica koju pomenuh. I bas zbog toga sto se na fotografiji u “Vijestima” ne vide “djelovi otkinutih dijelova tijela i lica poginulih, mislim da ta granica nije predjena, ali da se prislo blizu. Takodje, treba obratiti paznju na dio u kome se kaze da se ” pri tom ne pređe prag prihvatljivih standarda osjetljivosti unutar zajednice.” Mislim da nas narod nije navikao da se ovakvi prizori prikazuju u dnevnim novinama, tako da su negativne reakcije na fotografiju, vjerovatno, ili djelimicno, izazvane nenaviknutoscu na ovakve fotografije. Zato se odluka da se objavi ova fotografija moze nazvati hrabrom. Istina, hrabrost ne mora biti mudrost. Nekada jeste, ali cesto nije. Dilema koju pomenuh u ranijem komentaru odnosi se na to a li je ovakvu fotografiju trebalo objaviti na naslovnoj strani, ili je preseliti u unutrasnji i manje upadljivi dio novine. Postoje argumenti za obje alternative. Radilo se, ipak, o udarnoj vijesti, tako da je po tom osnovu fotografija imala opravdanje da bude na prvoj strani. S druge strane, nijesam siguran da li tako jezive fotografije treba stavljati na naslovnu stranu (ili samo izuzetno), jer kod covjeka izazivaju mucninu i negativna osjecanja. Kao vjerovatno svi ljudi, volim kad mi jutro pocne u dobrom i pozitivnom raspolozenju. Zato, da budem iskern, ne bih volio da mi jutro pocne gledanjem leseva na naslovnoj strani novina (ili na TV, svejedno). Ne kazem da bi “Vijesti” trebalo da stavljaju golisave ljepotice na naslovnu stranu, ali bi, mozda, neka neutralnija fotografija bila bolje rjesenje za naslovnu stranu (recimo, uz upucivanje citalaca na str.X na kojoj je data opsirnija informacija o masakru uz onu “blizu granice” fotografiju). Nijesam siguran da je paralela s El Paisom najbolje pogodjena, jer je u tom dijelu postojao “javni interes” Spanije da izazove snaznu reakciju gradjana protiv terorizma, jer se desio na njenom tlu.

  Da ponovim, oko ovog imam dilemu i ovo su neki od mogucih odgovora na tu dilemu.

 12. Veljko B Ilic says:

  @ZIPP: “Fotografija tada nije objavljena ni u jednom CG Drzavnom listu. I taj podatak pokazuje da li smo ili nijesmo podrzavali rat u Bosni i na cijoj smo strani bili. I TOLIKO O IDOLU GOSPODE DABANOVICA I ILICA.” ( Ovu poslednju recenicu, uvijek nezadovoljnog Zipp-a, napisao sam velikim slovima, jer u puno komentara, gore pomenuti, napominje nesto u zavijenoj formi, pa ce citaoci pomisliti da je Veljko B. Ilic podrzavao rat u Bosni.

  Gospodine Zipp-u, nikada nijesam podrzava rat u Bosni, kao ni one ostale ratove na prostorima ex-Jugoslavije. Tada sam za vrijeme ratovanja bio udaljen 18 000 kilometara od Crne Gore. Sta su tada pisale novine sa engleskog govornog podrucja, i koje sam ja izjave davao raznim svjetckim TV-stanicama, mogao bih ti to sve dokumentovati. Istina, imam snimaka sa CNN, BBC, ABC, gdje sam nekada davao neke izjave, pa bih vas lako razuvjerio da moji nijesu IDOLI ONI koji su podrzavali rat u Bosni.

  Moram vam Zipp-u i ovo napomenuti, da u Zakoniku opsti Crnogorski i Brdski koji je izdat na Cetinju 17 avgusta, 1803 godine pise: “Duznost svakog sina otacestva, da on bude vjeran i uzdan svojemu otecestvu, i da ga nijedno blago i bogastvo od toga razdvojiti nemoze, niti ga podmititi da se nazove izdajnik..”

  PS: Izvinjavam se sto skrenuh malo sa teme.

 13. Zipp says:

  Uz izvinjenje autoru bloga.
  Gospodine Iliću,
  U nikakvoj zavijenoj, već veoma konkretnoj formi “uvijek nezadovoljni Zipp” Vam je rekao da je Vaš idol, gospodin Djukanović, svim svojim bićem podržavao rat u Bosni, što je fakat, i da u medijima koje je on tada kontrolisoa(kao što ih i sada kontroliše) nije objavljena navedena fotografija a koja je obišla cijeli svijet.
  To što nijeste podržavali rat u Bosni a podržavate jednog od glavnih pomagača tog rata, meni je kontradiktorno.

 14. labud dabanovic says:

  Gospodo Zipp i zipovci
  moji ‘idoli’ su se pokazali da su jedini koji imaju više ljuckih osobnosti od drugih u nekadašnjoj osakaćenoj državi i republici Crnoj Gori.Danas sam ponosan što je moja zemlja obnovila svoju državnost na stvarnim temeljima državnosti a ne na provincijama i pašalucima.A mađu vaše Palestinsko/Izrajelske idole za mene ih nema i nepoynati su mi.Imam svoju zemlju i istoriju da mi ne treba pozajmljivat idole iz drugih istorija i zemalja.Za mene nema ni idola tamo đe ga vi vidite gospodine Zippei-u svakog ko sruši vladu Crne Gore.Gospodine Zippe ako je Crna Gora MI po “Arkanovim tigrovima” trebalo bi da Crna Gora bude Mi i kad su ‘LSCG lavovi’ pojali ‘Sa lovćena vila klikće…..’ A što se tiče mojeg idola jedino mu se može zamjerit što je morao slušat/izvršavat zapovjesti dok se nije dočapa zapovjedništva/vlasti.Koliko je vojnik kriv što ne smije da se suprostavi starešini toliko je i moj IDOL kriv.Toliko o idolima.

  A što se tiče slike na naslovnici gospodina Slavka i Vukovića ona je na mjestu ako su nam civilizovane zemlje mjerilo.Kad u civilizovane zemlje u novinama možete naći i groznijih slika koje isto đeca mogu da vide,neznam zašto bi to više uticalo na našu đecu koja su,što je reć do jućer,slušala koturanje glava u vrijeme njihovih đedova.

 15. Zipp says:

  Još jedno izvinjenje autoru, za komentar sa kojim ću završiti polemiku.
  Gospodine Dabanoviću,
  Ti “Arkanovi tigrovi” koje pominjemo i ja i Vi, i sami Arkan je bio, da Vas podsjetim, rame u rame sa Radojicom Božovićem i Pavlem Mijovićem. Ovaj prvi i dan-danas, “bez kucanja” ulazi kod Vaših idola, ovdje u Crnoj Gori. Ovaj drugi je to radio takodje, pa se u jednom momentu preračunao, tako da je morao pobeći za Beograd od bivšeg prijatelja-Vašeg idola.
  “Sa lovćena vila kliče oprosti mi Dubrovniče”
  Da, da, gospodine Dabanoviću. Pjevao sam je iz svog grla. Ali je Vaš idol tada govorio “to su ustaše, izdajnici, strani plaćenici”. Nego morao je. Rekao mu “nepomen” da tako mora, a on je samo vrijebao trenutak da i on zapjeva. Hajde, ne budite smiješni, stvarno Vam to moram reći.

 16. labud dabanovic says:

  Ni mene nije do polemike i svako mi je smiješan ko vidi tuđe a ne vidi svoje ‘idole’

 17. labud dabanovic says:

  A radi drugih da dodam.
  Smiješni su mi i svi u Crnu Goru koji oće da su viši Srbi od onih u Srbiju kao i Bošnjaci koji oće da su viši od onih u BiH.

 18. perfect stranger says:

  Ne pokusavajuci da se bavim problematikama koje su pokrenute odredjenim komentarima, vezanim za izraelsko-palestinski sukob, koje nijesu neposredno vezane za izvorni tekst i koje bi zahtijevale dosta vremena i prostora (uz jedino primjecivanje da bilo kakvo – malo vjerovatno – mirno rjesenje sukoba mora podrazumijevati sagledavanje nepravednosti koju su Palestinci dozivjeli samim nastankom izraelske drzave, nedopustivost teroristickih akcija i neophodnost sirokih ustupaka, prije svega izraelske strane), zelio bih reci ponesto vezano za odredjene komentare koji za temu imaju spornu fotografiju. Rekao bih, dakle, da zadatak kako novinara, tako i dnevne novine, jeste prije svega u izvjestavanju, objektivnom prenosenju informacija – a nikako u uljepsavanju dana kod citalaca, izbjegavanju negativnih osjecanja, poboljsavanju varenja dorucka i jutarnje kafice. Za tako nesto gradjanima bi bilo pogodnije citanje druge vrste literature ili gledanje kakve juznoamericke serije, zavisno od ukusa. Dalje, ozbiljne dnevne novine na naslovnu stranicu ne treba niposto da stavljaju “neutralnu” pricu ili fotografiju, vec iskljucivo najvazniju. Naravno, sve to uz veliku dozu obazrivosti, o cemu je bilo rijeci u mom prvom, a i u nekim narednim komentarima.

 19. Cajo says:

  “zadatak kako novinara, tako i dnevne novine, jeste prije svega u izvjestavanju, objektivnom prenosenju informacija – a nikako u uljepsavanju dana kod citalaca, izbjegavanju negativnih osjecanja, poboljsavanju varenja dorucka i jutarnje kafice.”

  Pretpotstavljam da sam se nezgrapno izrazio, ako je izveden ovakav zakljucak, jer ja uopste nijesam mislio da novine ne treba da izvjestavaju objektivno. Ne mislim da bi izvjestavanje bilo manje objektivno da je fotografija objavljena ne na naslovnoj, nego na nekoj strani unutar novine. Takodje, ne mislim da je zadatak dnevne novine da uljepsava dan citaocima (a narocito ne da uljepsava stvarnost). S druge strane, nijesam siguran da li bas treba da izaziva mucninu kod naroda pokazivanjem jezivih fotografija s lesevima na naslovnoj strani, ili je bolje da takve fotografije premjesti na neko manje upadljivo mjesto u novinama. Jasno je da o tome postoje razlicita misljenja, a ja sam vec kazao da sam u dilemi i da samo nudim neke moguce odgovore na tu dilemu.

 20. Veljko B Ilic says:

  Na naslovnim stranicama novina u Crnoj Gori, vecinom su se pojavljivale slike politicara. Ako vas sluzi dobro pamcenje, Milo Djukanovic je bio “mnogo omiljena” licnost, da bude na prvoj stranici “DAN”-a, a u poslednje vrijeme i “Vijesti” isto to praktikuju. Jedan moj poznanik mi je pokazao preko dvadest Milovih fotografija,(isjecaka iz novina), sto je nekad “”DAN” objavljivao, i objasnjavao, kako novinari ako zele, mogu da nam preko njihovih fotografija, prikazu covjeka onako, kako urednistvo novina naredi da bude prikazan.

  Kako ce gospodin Dusko Vukovic prikazivati Mila na prvim stranicama “Vijesti”, vidjecemo? Ova fotografija mrtvih Palestinaca na prvoj stranici bila bi mnogo efikasnija, da je neki Izraelski novinar to objavio u njihovoj stampi. Tada bi Izraelski narod zahtijevao, da je dosta sa ubijanjem svojih komsija. Nekada su to radili americki novinari, kada su njihovi vojnici ubijali u Vijetnamu i Kambodzi. Objavljivali su te fotografije ubijenih na prvim stranicama.

 21. Slobodan Radovic says:

  Mislim da bi pomenutom gospodinu Slavku bilo pametnije da svoju djecu zastiti od naslovnica tabloida koji su prava prijetnja njihovom vaspitanju i odgoju, a ova slika moze itekako da posluzi kao dobar uvod u price koje bi roditelji trebali da vode sa djecom.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register