Slobodan pojedinac

Objavljeno: 27.11.2008, 16:08h

I pored toga što ste svjesni da ste negdje grešni (ovo neplanirano ispade stih), a savjest vam ipak nalaže da se pobunite, najdobronamjernije pokušate da ukažete na loše strane vlasti, društva u kome živite, spremite se da prihvatite javni linč i epitete tipa„ izdajnik, plaćenik, mrzitelj Države, anticrnogorac, dežurni kritičar, isfrustrirani kvazientelektualac, polupismeni-umišljeni Don Kihot…

I pored toga što ste svjesni da ste negdje grešni (ovo neplanirano ispade stih), a savjest vam ipak nalaže da se pobunite, najdobronamjernije pokušate da ukažete na loše strane vlasti, društva u kome živite, spremite se da prihvatite javni linč i epitete tipa„ izdajnik, plaćenik, mrzitelj Države, anticrnogorac, dežurni kritičar, isfrustrirani kvazientelektualac, polupismeni-umišljeni Don Kihot…

Piše: Zipp

Malo, malo, stane vika „Crna Gora nema slobodnih pojedinaca!".  Viče to opzicija, dio NVO, bivši političari, analitičari, intelektualci, „nezavisni" mediji, dio interesnih i ostalih lobija suprostavljenih vladajućoj garnituri. Diplomatski, o tom našem fenomenu šapuću i medjunarodne institucije. O tome ne viče samo vladajući eštabliment. A zašto bi?  Kojoj vlasti odgovaraju slobodni pojedinci, pogotovu  na Balkanu!

Vapaji i oglašavanja za traženje slobodnog pojedinaca kod nas, moglo bi se preformulisati i kao „tražimo ludaka".

Slobodnog pojedinca alijas ludaka u našim prilikama čeka mnogo štošta. Počev od javnog suočavanja sa najsitnijim  detaljima svoje biografije, do ucjena, pritisaka, prijetnji. Ako je baš preslobodan, bez imalo samocenzure, može dobiti nevidjene batine a  i metak je jedna od opcija.

Prije nego odlučite da se javite na stalno otvorenom konkursu za slobodnog pojedinca, razmislite da nijeste možda:

– ranih 90-tih vikali na sav glas „Slobo-Slobodo"

–  istih godina se zaklinjali u Kosovo kao najskuplju srpsku(i crnogorsku) riječ, i klicali „Dajte nam oružje", „Ubit će mo Šiptare".

-zvali kolege sa posla, komšije i prijatelje na mitinge za ujedinjenje srpstva, smjenu nenarodnog rukovostva, pozdravljali „mitinge gladnih".

– svim svojim žarom učestvovali u oslobadjanju Dubrovnika od povampirenih ustaša, plaćenih Kurda i mudžahedina, donoseći „ratni plijen" u vidu tada skupih videorekordera, parfema koji nikada ranije u životu nijeste koristili, francuskih konjaka i viskija koje ste prethodno gledali samo u američkim filmovima, penta za brod iako nijeste možda znali ni plivat, televizora(valjat će za rezervu), kada ,bojlera…

-da javno nijeste mrzjeli sve što je Tursko, govorili „isrijebit će mo ta govna, jednom za svagada", pjevali uzneseni od unutrašnje toplote i junačkog patriotizma „Ko je drugi, ja sam prvi, da pijemo Turske krvi"?

-da nijeste očajavali nad „nepravednim i ničim izazvanim sankacijama ", koje su nezasluženo nametnute nama i našem mladom, lijepom i pametnom rukovodstvu, usput, sve pljujući na Ameriku, Njemačku i druge zapadne zemlje „koje žele da preko nas izadju na topla mora"?

-da možda svojevremeno nijeste u „patriotskom" zanosu  napisali neki text u " novini od riječi"- za rubriku „pisma čitalaca"?

Ako nijeste uradili ništa od ovoga, ima  nade za vas da budte „slobodan pojedinac". Ako jeste, ne igrajte se te igre, jer službe sve znaju, kao što vi sami znate da znaju i iznijeće vam to na svijetlost dana. Od te svjetlosti vama će se smračiti. Bolje vam je stoga ostati neslobodan, ali pametan.

Uspješno prošavši prvu stepenicu na stalno otvorenom konkursu za slobodnog pojedinaca,  na drugoj vas čekaju sledeća preispitivanja.

Nijeste li možda:

-kao tinejdžer ukrali čokaladu iz samoposluge?

-nekad nekom ostali dužan neki novac, makar pobjegli konobaru iz kafane neplativši račun?

-uživali drogu iz radoznalosti?

-imali sexualne odnose na način suprostavljen domaće prihvačenim načelima?

….

I to znaju!

Znadu, znadu!!! DB(ANB) je to. Tako se čuva Država.

Uh, koliko bi još toga mogao nabrajati za što postoji vjerovatnoća da ste možda nekad uradili. „Njihov" spisak je mnogo duži.

Uradili ste nešto od toga a sad bi da kritikujete-budete slobodan pojedinac? E, ne može.

Znam ja da nije to-to i da to nije ništa u odnosu na ono što oni rade a na što vi kao slobodan pojedinac želite da ukažete. I da su baš „oni" sve to zajedno radili ili podsticali,  al ne zna narod.  Ili neće da zna. A puk sudi. Ne ja. Uvijek nejakom. Nikada jakom i moćnom.

Kažete da nikad nijeste uradili ništa od pobrojanog!? Vjerujem vam, ali vam onda savjetujem da tražite za sebe da vas uvrste u kategoriji „rijteko zaštićinih vrsta kojim prijete izumiranje" a ne da konkurišite na jedinom nenamještenom i uvijek otvorenom konkursu „traži se slobodan pojedinac(ludak)".

I pored toga što ste svjesni da ste negdje grešni (ovo neplanirano ispade stih), a savjest vam ipak nalaže da se pobunite, najdobronamjernije pokušate da ukažete na loše strane vlasti, društva u kome živite, spremite se da prihvatite javni linč  i epitete tipa „izdajnik, plaćenik, mrzitelj  Države, anticrnogorac, dežurni kritičar, isfrustrirani kvazientelektualac, polupismeni-umišljeni Don Kihot…

Ili, kad „dobijete po repu", da slušate priče svojih prijatelja i rodbine: „Budala, što mu je to šćelo", „Aooo, zar mu nije  bolje  bilo da pazi svoj posa", „On oće protiv njih, govorili smo mu da mu je pametnije da šuti, vidji što uradi od sebe", „ Protiv njih ne mogu ni pametniji i jači, a ne on", „Ka da mi ne znamo sve to što on priča, pa se ne pravimo pametni ka on, no šutimo", „Da bar ima kakve vajde od toga, pa prosti jada" …

Baš ste spremni na sve ovo, da bi ste dobili toliko traženi epitet „slobodnog pojedinca"?

Onda  nećete biti sami u svojim nedaćama i linču sprovedenim nad vama. Naredena 1 do 2 dana od „primanja po repu", slobodni mediji (čitaj-druge interesne grupe), par NVO i opozicione političke partije će se zauzeti za vas. Taj, dan do dva, posvećivat će vam  pažnju, iznositi u javnost vaš „jednistven" slučaj. Sve opozicione partije će izdati saopštenje u kojima će se sa dvije, eventualno  tri  rečenice osvrnuti na vas samog i sam slučaj. Sve ostalo će biti na fonu ostavljanje utiska na svoje potencijalne birače  i na sitnopolitikanski obračun sa vladajućom garniturom u kome vi apsolutno nijeste bitni. Najduže i najžešće saopštenje će izdati ona opoziciona stranka  koja  po vašoj nacionalnosti zaključi „da ste njen". Potparoli vladajućih partija će  javno o vama iznijeti nešto od gore navedenog-dostavljenog  im od službe, natjerati vas da se zastidite, da vas neznaveni puk uzme sa rezervom, prezre i odbači. Eventualno će reagovati i neke medjunarodne institucije. Paraskeva Badesku ili Roderik Mur će možda  „izraziti svoju zabrinust i poziv vlastima da se slučaj istraži i riješi u skladu sa pozitivnim Zakonskim propisima". Sjutradan će isti izjaviti kako  je Crna Gora i njena vlast oličenje napretka, primjer u svemu  pa i u poštovanju ljudskih prava. Ubrzo,  medijima više nećete biti interesantni, nikada više se neće zauzeti za vas i vaš slučaj. To što ste možda ostali bez posla, sredstava za egzistenciju, bili izloženi troturama ove i one vrste, uništeni na ovaj ili onaj način, više nikog neće interesovati.

Javnost će vas upamtiti samo po tome što će im se negdje u podsvjesti usaditi misao da ako „lajnu" nešto protiv vlasti, proći će kao „onaj tamo, sjećaš li se onoga, kako se zvaše…".

Opozicione partije, analitičari, psiholozi, pisci, interesne grupe suprostavljena vlasti, „nezavisni" mediji i njima slični,  će se opet čuditi što nema slobodnih pojedinica i svako malo ih prizivati.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. perfect stranger says:

  Interesantan tekst. Narocito u onom dijelu u kojem se govori o riziku da “slobodni pojedinac” bude orudje u rukama politickih partija i NVO, koje poslije odredjenog vremena jednostavno bude odbaceno. A i tamo gdje se govori o opasnostima za “slobodnog pojedinca” od strane masinerije koju pokrene vladajuca struktura. Stavljam “slobodnog pojedinca” pod navodnike, jer prije svega treba odrediti sta zapravo predstavlja taj pojam. Ukoliko autor teksta smatra da se radi o osobi koja u proslosti nije pravila greske, ili nije imala pogresna (politicka) uvjerenja, mislim da takvo razmatranje ne bi bilo metodoloski ispravno. Time bi svaka osoba, u nedostatku rekvizita, izgubila sansu za dobijanjem statusa slobodnog pojedinca, jer, kao sto je poznato, ne postoje bezgresni ljudi. (Doduse, postojao je jedan bezgresan, i ovim, kao hriscanin, iskazujem svoje privatno misljenje i ne bih zelio nikoga uvrijediti).

  Dale, rekao bih da je prvobitna lista osoba koje su u nedavnom periodu “zabrljale” parcijalna, i autor nam predstavlja samo jedan ugao posmatranja odredjenih ruznih dogadjaja iz proslosti. Dakle, “zvanicnu” verziju ratnih (i neratnih) zbivanja na nasim prostorima. Time se postavlja i pitanje da li odredjene od iznesenih stvari mogu biti smatrane greskama. Recimo, patriotizam, sam po sebi, ne predstavlja negativnu kategoriju (u slucajevima kada ne preraste u sovinizam). Itd…

  I pored ovih primjecivanja, ponovio bih da se radi o interesantnom tekstu, koji slikovito predstavlja nezahvalnu ulogu koju imaju slobodni pojedinci u ovom drustvu, i opasnosti koje ih vrebaju. Kao i cinjenicu zasto ih ima u tako malom broju.

 2. Dusko Vukovic says:

  Sve sto je napisao Zipp vazi i za slobodne pojedinke; narocito za slobodne pojedinke.

 3. Zipp says:

  Nešto najmanje za što vas mogu optužiti je i da nijeste rodno nesenzibilni :))
  A fino sam razmišljao da dodajem ono “ka” u zagradi, ali se ni ovako ne snalazim u konstrukciji rečenica.

 4. Zipp says:

  “Dale, rekao bih da je prvobitna lista osoba koje su u nedavnom periodu “zabrljale” parcijalna, i autor nam predstavlja samo jedan ugao posmatranja odredjenih ruznih dogadjaja iz proslosti. Dakle, “zvanicnu” verziju ratnih (i neratnih) zbivanja na nasim prostorima. Time se postavlja i pitanje da li odredjene od iznesenih stvari mogu biti smatrane greskama. Recimo, patriotizam, sam po sebi, ne predstavlja negativnu kategoriju (u slucajevima kada ne preraste u sovinizam). Itd…”
  Perfect Stranger

  U textu ne predstavljam “zvaničnu” istinu na protekle dogadjaje, već moju lično. Zvanična je mnogo drugačija! U nijednom navodu iz prošlosti, u textu, ja ne vidim patriotizam. Već lažni patriotizam, šovinizam, euforiju mase, ratnu pljačku…

  Što se tiče pitanja: da li kao autor texta mislim da oni koji su se ogriješili u prethodnom periodu imaju pravo da djeluju kao “slobodni pojedinci(ke)-(zbog D.V.)? Mislim da-da, ali ne misle oni koji su kreirali atmosferu da “zgriješe”, i koji su sve pobrojano radili. U samom textu sam to napisao, možda ne dovoljno spretno.

  “Uradili ste nešto od toga a sad bi da kritikujete-budete slobodan pojedinac? E, ne može.

  Znam ja da nije to-to i da to nije ništa u odnosu na ono što oni rade a na što vi kao slobodan pojedinac želite da ukažete. I da su baš „oni” sve to zajedno radili ili podsticali, al ne zna narod. Ili neće da zna. A puk sudi. Ne ja. Uvijek nejakom. Nikada jakom i moćnom.”

 5. Milovan Vukov Jankovic says:

  Nijesam “laja” sebe radi, nego sela radi,
  ali moram priznat do danashnjeg dana bez posledica i bez i najmanje neprijatnosti od strane REZIMA, a nemam ugradjene filtere, nego idem na loptu, rijetko kad na igracha, sa njima iz REZIMA nikad nijesam drugova, niti imao simpatija za njihovu politiku.

  Nikad nijesam osjetio CENZURU na ANTENI M, dje sam iznosio svoje stavove. potpuno otvoreno u 350 emisija po desetak minuta, niti osjecam STRAH od rezima DPS-SDPa, jer za njihovom sofrom, nit sam jeo, niti pio, jer bih imao stomachnih problema, ili glavobolju od bezbol palica.

  Ako ima slobodnih pojedinaca,
  koji ne hebe poziciju i opoziciju za suvu shljivu,
  onda sam to ja, a mislim da ih ima na desetine hiljada, ali njih ne interesuje OPSHTE DOBRO, nego LICHNO, zato i cute, sami sebe CENZURISHU, jer im mogu valjat i jedni i drugi, nikad se ne zna, na chiju kucu ce vrana prnut.

 6. Zipp says:

  Gospodine Jankoviću,
  Ima raznih načina cenzure i samocenzure. Neko je radi na onaj brutalan, najprimitivniji način, argumentima sile. Neko, sofisticirano. Po meni su mnogo opasniji ovi drugi.
  Kako oni to rade:
  -navode sagovornika da priča ono što on i ciljana publika želi čuti, dajeći mu šlagvort za pravac u kojem treba da teče priča. Sagovrnik, obično nije ni svjestan da je u stvari izmanipulisan. Izadje li „slobodan pojedinac“ van zadate teme i upadicama nametnute mu priče, biva tehnikom iskustva i mijenjanja boje tona vraćen u željeni tok. „Slobodnom pojedincu“ se dozvoljava ne suštinska kritika. Time se stvara dojam profesionalnosti, objektivnosti medija ili novinara.
  -U „živim“ emisijama većina slušalaca-gledaoca koji se jave u program imaju odredjeni, manji ili veći stepen treme i nesnalaženja u javnom nastupu. Iskusni voditelji takvih programa, obično tu činjenicu iskoriste da dotuču „nestašnog“ pojedinca koji izadje iz okvira poželjnog pravca. Nerijetko kao takav bude ismijan, omalovažen na perfidan način, tako da mu više ne padne na pamet da remeti „sklad“ tj. cilj, obično veoma ciljanog kreiranja javnog mijenja.
  -U slučaju da „pojedinac(ka) „ odnese „pobjedu“ nad novinarom-voditeljem „otvorenih programa“, isti se kroz komentare drugih slušalaca-gledaoca i dalje obračunava sa onim koji nije više nije na vezi, opet dajući šlagvort sledećim koji se uključe da omalovaži ili pobije stav „onog koji nije po volji“. Predhodni pojedinac kako nije na vezi, nije u mogućnosti da polemiše.
  – Sijaset ima „tehnika“ kojim se eliminišu nepoželjni „javljači“ u „otvorene programe“. Zbunjivanje sagovornika, skrećanje teme, upadice, upozorenja na „jake“ riječi, čak na greške u padažima „javljača“ u otvorenom programu. Sugestija može ići čak kroz muzičku numeru koju će tonac otvorenog programa pustiti poslije vašeg izlaganja(ne iznosim ovo napamet)!
  – Uz ovo, svaki novinar u „otvorenim programima“ ima svoje obožavaoce. Iznesete li stav protivno stavu „omiljenog novinara“, obožavaoci kojima je taj novinar idol, najčešće potpuno iskreno će osuti paljbu iz svih orudja na vas. U nekim „otvorenim programima“ ima onih koji se u njemu javljaju po službenoj dužnosti-to im je u opisu posla. Kao što ste ih vjerovatno mogli primjetiti i na PCNEN-u u vremenu kad su komentari bili mogući bez registrovane e-mail adrese.

 7. Vladimir Nedovic says:

  Miljenko Jergovic negdje pominje promjenu gospodara u Bosni, od turskog u austrijskog. Govori o tome kako je narod zavolio vrijeme novog vladara Franja Josipa (kod koga se sve moze kritikovati, ali se ne smije djelovati) vise nego prijasnju tursku vlast (kod koje se nije smjelo zucnut) jer mu je milije da moze blebetat do mile volje, uprkos svijesti da ne moze prstom mrdnut.

 8. Milovan Vukov Jankovic says:

  Dragi Vlado,
  to je jedan Rom, prosto formulisa, prije i poslije pada berlinskog zida.

  Mogao sam svugdje leci,
  A ne smjedoh nishta reci,
  Sad se moge svashta reci,
  A ne ne smijem nigdje leci.

  Chesto sam prespava noc uz put u autu sa cijelom familijom, od Slovenije do Podgorice, na bilo kojem mjestu, bez straha od lopova i hoshtaplera, prije MLADIH&LIJEPIH, od kad oni dodjoshe sa ulice iz Gazimestana,
  nemam mirne noci,
  niti mirnog dana.
  Jedno zlo, prestize ono manje zlo,
  jedna pljachka gradjana, prestize nova pljachka na novi sufisticirani nachin, zaludu im shilju aber iz Jevrope, oni niti chuju , niti vide shto chinje od svojih gradjana, oni su zadovoljni podjelom stanova i standbenih kredita svojim podanicima koje drze na lanac da cavkaju na ” neprijatelje” rezima, i to zachune sa AUDIJEM i shoferom , na konto gradjana, to Danska sa budzetom od preko sto milijardi eura ne dozvoljava ministrima, mi zadnjene chlanu upravnog odbora u javnom preduzecu, kupimo kola,
  valjat-ce,
  glasat-ce.

  Svi se o jadu zabavishe oko finasisko-ekonomske krize, lishe nasheg REZIMA, eno se BUDZET naduva na 1,6 milijardi, sa 800 miliona, duplo je visha JAVNA POTROSHNJA za sledecu godinu, treba sepripremit za izbore sledece godine, a podanika i poslushnika nema bez troshka, neka mi neko izrachuna procenat za JAVNU POTROSHNJU od CGog BNPa, i vidi imali takve neodgovornosti idje u cipancijelibijeli svijet, ako tome dodamo i one milione shto otimaju EPCGe i pumpaju u KAP i ZELJEZARU, koje gradjani placaju i mali privrednici preko rachuna za struju.

 9. Milovan Vukov Jankovic says:

  Poshtovani Zippe,

  Da budem iskren do kraja,
  od prvog posta na forum B92, PzP, CdMa i ovo blogovanje na PCNEN u , javljanja na “radio vezi” antene M, nijesam osjetio CENZURU , ili neka ogranichavanja.

  Kad je Gospodin Darko Shukovic najavio ogranichenje na tri minuta, ja sam se zahvalio na dosadashnjoj saradnji i prestao sa javljanjem, jer ja pored kritike postojeceg, nudim i reshenje, koje Danci primjenjuju decenijama ili godinama, za takav nastup mi nije dovoljno tri minuta, zato sam i odustao od prenoshenja praktichnih i uporednih reshnja iz Skandinavije u nasha brda tvrda, Gospodin Shukovic i Gospodin Fabris, sve bolje znaju od svih profesora Miodraga Zeca i Prokopijevica & Co, i svih jevropskih katastrofichara, mi volimo svijetlo plavu OPTIMISTICHKU BOJU, sve dok nas ne namagarche neki novi Gazda Jezda I DAFINA “zvezda”.

  Sad ce Arapi, Rusi, Kusi i Repati,
  da donesu MILIJARDE,
  pa ce narod prestat da PATI,
  i svako ce, da se OBOGATI,
  mala moja ZIVOTA-TI.

 10. Vladimir Nedovic says:

  Milovane, odlicna je ta romska poezija i narodna bistrina, ali u njoj nedostaje jedan element koji Jergoviceva prica nosi, a to je da narod blebetanjem dobija ILUZIJU o slobodi i pravima.

 11. Milovan Vukov Jankovic says:

  Od Sokrata, Isusa Hrista, Galileja i Djordana Bruna je shirenje SLOBODNE MISLI, je placano zivotom ili sramotom, da ne nabrajam ove zrtve danashnjice.

  Ko rijechima shiri svoje STAVOVE,
  prvo treba pobijediti strah od smrti,
  da bi ozivjeli svoj zivot, a misija slobodne MISLI je pochela prije hiljade godina i ostavila trag prolivene krvi, najvecih mislioca.

  Ova privilegija,
  da ti iz Amsterdama, ja iz Danske,
  umjesto shetnje po ATINSKIM trgovima, mozemo slobodno i bez cenzure iznositi svoje STAVOVE, je BOZIJI DAR koji ako ima nas i ako ima svjezih zdravih misli, koje mozemo sijat oko Skadarskog Jezera, mogu kad ogrije sunce i padne kisha, ako je shjeme zdravo da rodi velike klasove i nahrani mnoga gladna usta i puste dushe.

  Nova misao je vrijednost nad svim vrijednostima, koje se rijetko radjaju, ali za neuspjeh ne treba krivit CENZURU, nego NAS kojima je ova vrsta komunikacije dozvoljena, a mi nijesmo u stanju da ishta promijenimo, jer nam predrasude blokiraju mozak i umjesto trazenja reshenja i izlaza iz tunela, mi se u tunelu sukobimo po raznoraznim osnovama, umjesto usmjeravanja snage na proizvodjache mraka i kljuchara kapije na tunel u kojem skapavamo od mrznje i predrasuda suznjeva sopstvenih predrasuda.

  Ako suznjevi izadju na svijetlo dana iz tunjela u koji dobrovoljno grizu protivnike, iznosimo sva svoja djela i sve svoje stavove pred JAVNOST, a mnogi su okrvavili ruke, ocrnili obraz, da im TUNEL najvishe odgovara, po cijeni zivota ce trazit tmushu, jer im svijetlost umishtava, kao PACOVE, kanalizacija je raj-kraj.

  Vlado,
  da necesh ovamo za bozic ???

 12. Danilo Stojanovic says:

  “Martin Nimeler (nemački protestantski sveštenik, 1892-1984) piše u svojoj Poemi – ’Kada su nacisti pokupili komuniste ćutao sam, pa ja nisam bio komunista. Kada su zatvarali socijaldemokrate ćutao sam, nisam bio ni socijaldemokrata. Kada su pokupili sindikalce, ćutao sam, jer ja nisam bio član sindikata. Kada su došli po Jevreje ćutao sam, nisam bio Jevrejin. Kada su mene pokupili, nije bilo više nikoga ko bi mogao da protestvuje’…

 13. wawy says:

  ————————-
  …element koji Jergoviceva prica nosi, a to je da narod blebetanjem dobija ILUZIJU o slobodi i pravima.
  Vladimir Nedovic
  ————————-

  postoje i okolnosti u kojima prica prestaje bit blebetanje i ima neke konkretne efekte; u tom slucaju i iluzija o slobodi i pravima prestaje bit iluzija. razlika nastaje kada ta prica nekome nesto znaci – slicno kao i kada podatak koji nagoni na akciju prestaje biti samo podatak i postaje informacija.