Koliko traje bračna idila?

Objavljeno: 31.10.2008, 18:59h

Idila u braku prestaje poslije dvije godine, šest mjeseci i 25 dana, kada partneri počnu da se osjećaju sigurno i zapostavljaju jedno drugo

Idila u braku prestaje poslije dvije godine, šest mjeseci i 25 dana, kada partneri počnu da se osjećaju sigurno i zapostavljaju jedno drugo

Čini se da se bračna idila, u kojoj se trudimo da zadovoljimo partnera i budemo savršeni, završava posle dve godine, šest meseci i 25 dana nakon "sudbonosnog da", pokazuju najnovija istraživanja.

Naime, tada se oba partnera već osećaju poprilično sigurno, ulenje se i počnu da zapostavljaju jedno drugo. Sedam od deset muškaraca tako će početi da ostavlja čarape i pantalone po celoj kući, a čak 79 odsto će ostavljati toaletnu dasku podignutu. I žene se takođe lako uljuljkaju u sigurnu rutinu. Posle dve godine više se ne sređuju kako bi zadivile muža, a 54 odsto njih više se ne zamara šminkanjem. Štaviše, čak 61 odsto žena priznalo je da kada dođe s posla, prvo se presvuče u prijatnu trenerku ili pidžamu.

"Parovi se još vole, ali postaju opušteniji", kaže Džon Sjuel koji je sprovodio studiju.

Međutim, čini se i da postaju malo sebičniji. Čak 75 odsto bračnih parova ne bi prepustilo daljinski upravljač ni da ih onaj drugi lepo zamoli.

Takođe, parovi u prvim mesecima pokazuju i više nežnosti.

Naime, 83 odsto parova na početku braka u javnosti se drži za ruke, kasnije to čini samo njih 38 odsto.

U prvoj godini braka više se i maze, u proseku osam puta dnevno, kasnije ta brojka padne na pet. Jedno drugo zovu nadimcima i drugim rečima odmila poput "dušice" i "ljubavi", dok s dužim bračnim stažom upotrebljavaju njihova prava imena.

S brakom, čini se, nestaje i romantika. Čak 60 odsto parova nije u prvoj godini braka otišlo na romantičnu večeru, a do druge godišnjice nestali su i ostali maniri, pridržavanje vrata i kupovina cveća. Ipak, nije sve izgubljeno.

Uprkos tome što su se prepustili rutini, 61 odsto ispitanika reklo je da se vrlo jasno seća trenutka kada su prvi put ugledali partnera.

Press

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register