Činjenice & epske fiction čorbe

Objavljeno: 26.10.2008, 22:55h

Propagandističkoj fiction epici ne ide na ruku jedna okolnost – više se ne može ovako počinjati izvještaj: „Na ‘iljadu devete stotine… „.

Propagandističkoj fiction epici ne ide na ruku jedna okolnost – više se ne može ovako počinjati izvještaj: „Na \’iljadu devete stotine… „.

Piše: Duško Vuković

Ne tako davno, jedan od ovdašnjih stihoklepaca što sanjaju slavu Homerovu, opjevao je obnoć u desetercu događaj čiji je učesnik i sam bio, a, potom, obdan, svoj deseterački izvještaj uz gusle predstavio saborcima.

Treniran da budem pažljiv posmatrač i hroničar zbivanja, da prikupljam činjenice, provjeravam ih i stavljam u odgovarajući kontekst, nijesam se mogao čudom načuditi kako moj novinarski izvještaj o događaju nije nimalo nalik onom koji se razlijegao gradskim pejsažom, praćen jekom drevnog gudačkog instrumenta.

Ja, novinar, pokušavao sam da budem što bliži konkretnoj realnosti događaja koji sam ‘pokrivao’. Učesnik – pjesnik – guslar je nastojao da od drobljenčića konkretne realnosti napravi epsku fiction čorbu, prilagođenu očekivanjima saboračke publike i, sve su prilike, nekih imaginarnih auditorijuma čije uši trunu u tami istorije ili se tek podižu na horizontima budućnosti.  

Epskog izvještavanja sam se sjetio dok sam, u subotu oko podne, sa prilično brojnom grupom predstavnika civilnog društva u Crnoj Gori dijelio

– prostor u hotelu „Podgorica",
– uvjerenje da treba podržati inicijativu za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije (REKOM),
– skepsu da li je moguće prikupiti milion potpisa građanki i građana, i, potom, primorati državne vlasti da podrže osnivanje komisije i omoguće joj nesmetan rad.

Dok sam samog sebe ubjeđivao da je više nego neophodno balkanskom turbo guslarskom modelu pričanja priča o prošlosti i sadašnjosti suprotstaviti što je moguće tvrđi faktografski model pripovijedanja, stalno me je začikavao onaj antipod sa guslama među koljenima, tvrdeći da je u Crnoj Gori, ali i drugdje na brdovitom poluostrvu, njegova publika još uvijek brojnija i uticajnija.

Sklon da se saglasim kako činjenice idu antipodu u prilog, ali nesklon da se mirim sa takvim stanjem stvari, pomislio sam da propagandističkoj fiction epici, karakterističnoj za minulo stoljeća, ne ide na ruku jedna okolnost – više se ne može ovako počinjati izvještaj: „Na ‘iljadu devete stotine… „.

Da ne bude zabune – podržavam osnivanje REKOM-a.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Veljko B Ilic says:

  Da pocnem ‘moj’ izvjestaj, gospodine Vukovicu:
  “Na iljadu i trece stotine,
  osamdest devete godine,
  knjige pise srpski car Lazare,
  Vlastodrzac i veliiki care.
  Knjige pise zove na Kosovo,
  za presveto ime Isusovo.”
  ———————————-
  Ili:
  “Podranise tri srpske vojvode,
  i ta ceta niz Kosovo ode.
  Boze mili velikijeh jada,
  tri vojvode na trista iljada,
  pa se s’njima po Kosovu tuku,
  dok Millanu odsjekose ruku,
  ali mnogo iza toga nebi,
  i koplje se Ivanovo prebi.
  Sto sabalja trista jatagana,
  savladase Kosancic Ivana.

  Kad je Milos izgubio krila,
  nema brace sto su sa njim bila,
  sam ostade bez ikoga svoga,
  u ravnici polja kosovskoga,
  al’ njegovo srce Obilica,
  neda glavu bez krvoprolica.”

  Eto sta sam zapamtio od te guslarske pjesme prije nego sam posao u osmogodisnju skolu. U medjuvremenu poceo sam ponesto da citam, da putujem, i da razmisljam svojom glavom (cuturom). Nijesam dozvoljavao da drugi razmisljaju za mene. Osamdesetih godina avijon nam se spusti u Tursku. Za tih 48 sati cekanja, upoznah neke dobre ljude i zene, koji me povedose da posjetim muzeje i biblioteke. Saznadoh i njihovu istinu o Kosovu.

  Onda, iznenada devedesetih godina desi se ono zlo na Balkanu. Upoznah dosta uplakanih majki iz Srebrenice, Foce i Krajine, koje su pobjegle od zlocinaca na ‘kraju svijeta’. Saslusah i njihovu istinu.

  Sada pocetkom Treceg Milenijuma, doznajemo da se osniva regionalna komisija za utvrdjivanje cinjenica o ratnim zlocincima na terenu bivse Jugoslavije-REKOM. Podrzavam osnivanje REKOM-a.

 2. perfect stranger says:

  Tako je. Zabranimo gusle. Pocnimo da razmisljamo svojom glavom, poletimo “avijonima” da upoznamo neke dobre ljude i zene koji ce nas povesti u muzeje i biblioteke gdje cemo vjerovatno saznati da je Milos sa oba pobratima pocinio ratne zlocine na Kosovu te daleke hiljadutristaosamdesetdevete godine.

 3. Danilo Stojanovic says:

  Puna podrska za osnivanje REKOM. Istina mora pobijediti – uvijek i pobjedjuje.

  Neka nasi “Homeri” prepravljaju istoriju – ne zivimo vise u nepismenoj zemlji gdje su popovi jedini koji citaju i pisu. A i gusle “vise nijsu sto su pridje bile” posebno od kada ih koriste da sire propagandu i lazi. Kao medij nemaju isti znacaj i ulogu. Posebno ne kod mlade generacije. Prema tome ne brinite g. Vukovicu.

  Zelim vam uspjeh u daljem radu.

 4. Zipp says:

  Neka ste se najzad javili. Valjalo bi da ponekad čujemo stav urednika PCNEN-a o aktuelnim temama. Mada REKOM u našem društvu neće biti aktuelan.
  Ko će ga aktuelizovati kod nas?
  Neće valjda politička “elita” koja je do guše(a i malo preko) učestvovalo u onom protiv čega REKOM treba da se bori.
  A narod, tj. velika većina naroda je bespogovorno slijedila tu “elitu”, tako da ni njemu ne odgovara mnogo da se načinju teme bivšeg “patriotizma”.
  Ipak, ako se načne ta tema, makar u predizbornim kampanjama, makar na lokalnim izborima, prvi na listi, prve partije Crne Gore-osnovane neke godine, će izjaviti:
  “Jesam bio komandant veće jedinice na Dubrovačkom ratištu, jesam branio narod, odazvao sam se pozivu otadžbine a ne kao neki što su bježali po Kotorskim sokacima od odbrane Crne Gore”.
  Junak. Junačina. Patriota.
  Naspram malog broja izdajica i kukavica.
  Kao što mi i u biografiji na blogu piše, vazda sam bio medju ovim drugima. Izdajicama i kukavicama. Što ću. Strah je ljudska osobina. Jes da ne priliče Crnogorcima, no vazda se nadje kukolj medju žitom, rekli bi gusle. Nemam nište protiv gusala. Svaka nek svira ono što mu drago. Samo dok svojim “sviranjem” ne ugrozi nekog drugog.
  Pred kraj da kažem:
  Kada se održavaju neki skupovi, koji po meni imaju moralnu težinu, treba birati i mjesto gdje će se održati. Znam da je “čistih” mjesta malo kod nas, ali znam i da hotel “Podgorica” nije adekvatno mjesto. Vlasnićke strukture radi. Mada o tako “sitnim” detaljima niko ne vodi računa. Osim moje težine, koji gleda čak i dje će popiti espreso, od kojeg sam skoro zavistan.
  A na kraju, očekivao sam od nekih mojih prijatelja da će me upoznati sa održavanjem skupa i pozvati me, jer znaju da je to teme koja me interesuje i koju svim srcem podržavam.

 5. Vojin Grubac says:

  Mislim da je osporavanje vrijednosti i znacaja epske poezije bezpredmetno. Onaj ko je bar jednom procitao Hasanaginicu ili Banovic Strahinju sigurno nije mogao ostati ravnodusan prema tim sjajnim ostvarenjima narodnog duha. Ja, na primjer, nisam neki zaljubljenik gusala kao muzickog instrumenta, ali sam veliki postovalac i ljubitelj epske poezije. Zato svako gazenje po epskoj poeziji karakerisem nedostatkom duha, demonstracijom potpunog nerazumijevanja i potrebom za sitnopolitickim prepucavanjima na osnovu aksioma koji ne piju vodu.

  O Hasanaginici:
  http://bs.wikipedia.org/wiki/Hasanaginica

  http://bs.wikisource.org/wiki/Hasanaginica

  O Banovic Strahinji:
  http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B8%D1%9A%D0%B0

  http://www.pravoslavlje.org.yu/broj/919/tekst/duhovna-evolucija-banovic-strahinje/print/lat

  Dakle, ako se zeli naci “izvor zla” za sve bijede koje su se desavale i produzavaju se desavati, ono se nece naci u epskoj poeziji, vec u apsolutnoj netoleranciji koja cuci i projavljuje se kod svih naroda i njihove “intelektualne elite”, i ne samo na Balkanu!
  Zao mi je sto se Interent varijante CKL-a ugasila, da vam kroz linkove predocim stotine novokomponovanih deseterackoh stihova objavljenih u tom “antiguslarskom listu”. Pa da sve to zajedno uporedimo sa dvije gornje navedene epske pjesme, ili balade.

 6. Vladimir Nedovic says:

  Vukovic rocks!!! 😉

 7. Vojin Grubac says:

  Da ne bude zabune, i ja podržavam osnivanje REKOM-a. Mislim da je neophodno upravo faktografski i krajnje objektivno se odnijeti prema tom problemu.

 8. Dusko Vukovic says:

  Da ne bude zabune, drugi put – nemam ništa protiv gusala i dobre epske poezije, ali imam protiv savremenog turbo-guslanja.

 9. Vojin Grubac says:

  Gospodine Vukovicu,

  slazem se da treba praviti razliku, i odvojiti klasicnu epsku poeziju od novokomponovane.
  Medjutim, mi tu novokomponovanu “epiku” mozemo sresti i kod Srba, i kod Crnogoraca u CKL, i kod Hrvata:
  http://video.dainutekstai.lt/Gusle.html
  Cak kod Hrvata susrecemo i “guslaricu” Ružu Jolić iz Kongora kraj Tomislavgrada. Primjeticete da je na ovaj hrvatski guslarski sajt postavljen i Rambo Amadeus.
  Zelim reci da u ovom smislu postoji i jedan siri kontekst.
  Dakako, postoje i bosnjacki guslari:
  http://mojsandzak.blogspot.com/2007/10/bosnjacki-homer.html

 10. Veljko B Ilic says:

  Gospodo, ja ne osporavam vrijednosti i znacaj epske poezije. Ja ne predlazem da se ukinu gusle. Naveo sam neke odlomke iz Kosovskog Boja, koje je sastavio Radovan Becirovic krajem 50-ih godina.

  “Hasanaganicu” i “Banovic Strahinju” procitao sam prije nego sto je nas gospodin Vojin Grubac ugledo ovaj lijepi svijet. Gospodin Grubac ‘zali’ sto je ugasena internet varijanta CKL. Ne zaboravite, sve sto se ‘ugasi’ moze ponovo da se upali. CKL je otkrivajuci istine i lazi, oduzio se gradjanskoj Crnoj Gori za sva vremena.

 11. Vojin Grubac says:

  Naravno, cudno mi je da turbo guslanje osudjuju oni kojima turbo gusle vire iz usiju. Na primjer, u CKL su osudjivani “guslari”, a taj “casopis” je prezentirao mnostvo turbo guslarskih pesama, od kojih su mnoge bile posvecene premijeru. U Hrvatskim novinama, koje osudjuju “guslare”, nije napravljen ni jedan osvrt na svoje guslarske turbo sampione i sampionke. Balkan je poluostrvo kosmarnih snova raznorodnih kameleona, koji vide trun u tudjem, a ne vide balvan u svom oku.

 12. Dusko Vukovic says:

  RE: “Balkan je poluostrvo kosmarnih snova raznorodnih kameleona, koji vide trun u tudjem, a ne vide balvan u svom oku.”

  ——–

  Upravo je zato, gospodine Grubač, potrebna REKOM. A što se tiče turbo gluslanja, naravno da ih ima kod svih naših ‘naroda i narodnosti’, a i šire.

 13. Vojin Grubac says:

  Naravno, gospodine Vukovicu!
  Ali, REKOM koji ce vidjeti “turbo guslare” i ine svuda gdje ih ima, dajuci objektivnu faktografsku prezentaciju loseg, a dozivljenog. Medjutim, ja sam skeptik po tom pitanju. Balkan je prostor gdje se skrivaju “svoji” a predimenzioniraju “tudji” zlocini. Ovo drugo je u funkciji ovog prvog. I tako u krug, do nove spirale.

 14. perfect stranger says:

  Projekat realizacije “novog covjeka” u Crnoj nam Gori, koji je uveliko u toku, ne podrazumijeva samo izmisljanje nove crkve, novog jezika i sl., vec potpuni raskid sa prosloscu i tradicijom (drugacije se, vjerovatno, nikada ne bi mogao ostvariti). U tom smislu je nezaobilazno distanciranje “novih ljudi” od naseg drevnog gudackog instrumenta, koji upravo predstavlja simbol tradicije naroda sa ovih prostora. Zato ne treba da cude nedavne izjave ovdasnjih vlastodrzaca, tipa: “sa guslama se ne ide u Evropu”, itd.

 15. Zipp says:

  Svaka ozbiljnija tema u Crnoj Gori se izgleda završava guslanjem.
  Guslanjem o himni.
  Guslanjem o zastavi.
  Guslanjem o crkvi.
  Guslanjem o naciji.
  Guslanjem o Kosovu.
  Guslanjem o …
  Samo se ne gusla o onome što život znači. O zajedničkim problemima svih nas, bez obzira koje gusle preferiramo.
  Dok mi guslamo, stalno nas preguslavaju oni koji nam podmeću gusle (ili Ruse!).
  Daj da jednom zajedno zapjevamo o onome što nas sve, osim šačice ljudi tišti.
  Ako se usresredimo na tu pjesmu, svako će moći pojedinačno, u svom krugu, guslati o bilo čemu. A ono nikom neće parati uši.

 16. Vojin Grubac says:

  Ne samo “bez gusala” u Evropu, vec…

  Evo sta je nedavno rekao Miodrag Zivkovic, lider LP: “Ne mogu da se ne zapitam, kada će se većina građana osloboditi mita o čojstvu, junaštvu i poštenju, koji drži Crnu Goru zakovanom u svojoj nepromjenjivosti.”
  Kad je svojevremeno “prodavao” opstinsku zemlju u Grblju doticni Zivkovoc se zaista bio oslobodio “mita o postenju.” Medjutim, stisli su ga tada drzavni organi, koji su u rukama onih koji su se ranije od njega oslobodili “mita o postenju”. Tako da je ostao teledirigovani “opozicionar”, sa optuznicom u ladici DPS-a, kojem je samo preostalo da ucini i ostalih dva koraka laganog “oslobadjanja od mita o cojstvu i junastvu”!
  Dakle, oslobadjanje od “mita o postenju” je skupo platio. pa i ostalima predlaze istu cijenu.

 17. Zipp says:

  Gospodine Grubač,
  Ko o čemu, Crnogorci(Srbi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati u Crnoj Gori-da se ko ne uvrijedi) o poštenju.
  “Ko o čemu, vojska o skraćenju, k…a o poštenju”- stara poslovica.
  Ili, svako priča i hvata se za ono što nema.
  Na svakom koraku se srećem sa našim poštenjem, čojstvom i junaštvom. Toliko sam oduševljen sa njime da više ne vjerujem ni za ono koje se opisuje u istoriji Crne Gore.
  I shvatam da su to kod Marka Miljanova bili samo primjeri. Nešto što je on uzeo kao izuzetak. Rijetki izuzeci, za primjer.

 18. Vojin Grubac says:

  RE: “Na svakom koraku se srećem sa našim poštenjem, čojstvom i junaštvom. Toliko sam oduševljen sa njime da više ne vjerujem ni za ono koje se opisuje u istoriji Crne Gore.”

  Gospodine Zipp,

  to ne znaci da ne treba traziti, i boriti se za elementarne principe. U protivnom, pod egidom da smo se oslobodili od tih principa, zbog toga sto, navodno, ne postoje vise, nemamo osnovu i potrebu teziti ka necemu boljem. Tada nemamo pravo da trazimo bilo sto! Ostaje nam da “tavorimo, u besmislu na dnu…”

 19. Vladimir Nedovic says:

  Uglavnom svi komentatori su se udaljili od teme, i izabrali da polemisu o njima drazim stvarima, o kojima i inace non-stop guslaju.

  Dakle, da se vratimo na sustinu ovog odlicnog teksta:

  – da li ce u Crnoj Gori u skorije vrijeme narod prihvatiti faktografsko i objektivno izvjestavanje umjesto onog subjektivnog, obojenog predubjedjenjima i licnim afinitetima?

  – da li ce narod, i njegova vlast, biti u stanju da se pogleda u ogledalo i prizna svoje greske i zlocine ako izvjestaji opisane komisije budu na to ukazivali?

 20. perfect stranger says:

  Sama relativizacija pojma postenja u jednom od prethodnih komentara je pokazatelj da je proces ranije opisan uveliko u toku. Stoga bih jos malo guslao i postavljenim pitanjima dodao jos jedno:

  – da li ce se u Crnoj nam Gori u skorije vrijeme uopste znati da je na ovim prostorima nekada zivi narod koji je postenje dozivljavao kao jednu od osnovnih ljudskih vrlina?

  Evo sta Ducic, izmedju ostalog, pise o Hercegovcima i Crnogorcima: “Srbin iz te zemlje nije ni po svojoj prirodi samo uctiv nego i topao i srdacan, ljubak i dobrodostiv. Skladnost i harmonija tog karaktera cine da je on i oprezan i pazljiv, istovremeno kad i ponosan i resljiv. Crnogorsi seljak je, kao hercegovacki, po prirodi gospodstven i junacki, koliko odista nije nijedan drugi evropski seljak, ogorcen feudalizmom protiv svakoga koji je visi od njega”.

 21. wawy says:

  ——————-
  Duško Vuković:
  …- skepsu da li je moguće prikupiti milion potpisa građanki i građana, i, potom, primorati državne vlasti da podrže osnivanje komisije i omoguće joj nesmetan rad…
  ——————-
  ovo mi izgleda poprilicno paradoksalno.
  oni koji su danas na vlasti u regionu su uglavnom bili na vlasti i u vrijeme najvecih krsenja ljudskih prava i ratnih zlocina. zasto bi oni bili zainteresovani za objektivan i nepristrasan rad rekom-a kroz njegovo podrzavanje?
  npr, nasha vlast je cekala 15 godina da pocne sa istragom o deportaciji bosanaca, i to nakon tolko godina uporne radonciceve borbe.
  cini mi se da bi svako dovodjenje rekom-a makar i pod indirektan plasht vlasti regiona odvelo citavu ideju u corsokak i otvorilko mogucnost da se odredjene stvari relativizuju ili zabashure, a ne konkretizuju i podkrijepe faktima, a odgovorni privedu pravdi.

  ili mozda neko ima sumnji da li ce npr djukanovic bit zainteresovan da mu se prebira po biografiji vezano za ovu temu?

  moje misljenje je da je bolje da se ovakav projekat veze za recimo evropske institucije, jer u tom slucaju se preskace lokalne vlasti, i dobija se mogucnost objektivnih rezultata.

 22. Milovan Vukov Jankovic says:

  Dok se dvije stvari ne rijeshe u CGi, nece SVITAT RUJNA ZORA.

  Privedu pravdi zlochinci i nalogodavci.
  Ispita porijeklo imovine popova&lopova&zlochinaca&mafije,
  po zakonu GB, kojeg nazivaju zakon ROBINA HUDA,
  po kojem je OBAVEZA VLASNIKA,
  da dokaze, da je legalno stekao imovinu,
  takav zakon postoji i u Danskoj,
  da shjutra kupim kucu ili auto, a memam novca na konto OPRANOG,
  preksjutra bi konachio u istrazni zatvor.

  Uzmite MAFIJI imovinu,
  jahte, vile, placeve, hotele, fabrike, akcije, fondove i banke, ako nijesu stechene legalno, sa placenim porezom na profit,
  i to ce biti kraj mafije, a mnogi od njih ce biti i izvrshioci zlochina na nashim prostorima.

  Ja mislim,
  da ne postoji volja, da prshkaju u ta hovna, da se smrad ne proshiri, shirom mlade i lijepe drzave CGe.

  A shto se GUSALA tiche,
  kad nas nishta ne prodje bez gusala i GUSLARA,
  niko se ne bavi SUSHTINOM, nego guslaju po svome pune dvije decenije, o Kosovu ravnom, da se prashina sleze i svu pljachku&zlochine, skloni pod tepih, afrikanci u bubnjeve, da utolje strah guzici, a mi uz gusle , da osvijetlimo CRNI OBRAZ, i skrenemo prichu,
  na trla BABA lan,
  da joj prodje dan,
  evo gori selo dvije decenije, a BABA se cheshlja.

 23. Veljko B Ilic says:

  Lako je pjevati i guslati o proslosti. Pokusao sam da srocim (sastavim) neku pjesmicu iz dvadest prvog vijeka, i vjerujte mi, nemogu da da to fino podesim, kao sto su radili nasi guslari iz proslog vijeka. Lako je njima bilo poceti: “Na iljadu i trece stotine, ili na iljadu i bilo koje stotine..” Kako da pocnemo neku pjesmu ove dvije iljadite i neke godine? Mozeli mi ko pomoci samo za pocetak, a ja bih znao kako bih nastavio.

  Ostavimo salu na stranu. Kako formirati tu Regionalnu komisiju za utvrdjivanjem cinjenica o ratnim zlocinima? Koje osobe treba da budu tamo u REKOM-u? Hocemo li opet da klasificiramo zlocine i zlocince na “njihove” i “nase”? Hocemo li opet da tvrdimo, da je zlocin moga prijatelja manji od zlocina neprijatelja moga prijatelja? Hoceli nasa vlada, kao i vlade okolnih drzava da saradjuju sa REKOM, i da njoj dostavljaju tacne podatke o ratnim zlocincima? Itd, itd.

 24. Milovan Vukov Jankovic says:

  Rani majka dva rodjena sina,
  Dvije iljade i osme godine,
  iz iste su p…. materine,
  jedan gleda put Bijela grada,
  drugi gleda na ravno Cetinje,
  kuku majci za te avetinje,
  CGa od podjela strada.

  Za Ilica, od guslara bez diplome.

 25. Srdja Pavlovic says:

  REKOM je dobra inicijativa koju treba podrzati. Cinjenica da je ovakva inicijativa zazivjela u Crnoj Gori predstavlja prvi korak u dugom i teskom procesu mijenjanja nase epske matrice. Ovu matricu ne treba unistiti, vec ilustrovati njenu politicku upotrebljivost i, potom, izgradjivati kriticki odnos prema nivoima i vrstama te politicke upotrebljivosti. Zvuci gusala su dugo vremena snazno odjekivali crnogorkskim prostorom, pa ce trebati mnogo godina i napora da se uho naviknuto na jeku nacionalnog instrumenta nekako privikne na zvuke klavira. Propagiranje ‘faktografskog modela pripovijedanja’ je mnogo komplikovaniji posao nego sto se to cini na prvi pogled. Na kraju se, ipak, zavrsi sa nekom pricom koja ima svoje junake i izdajnike, dobre i lose momke, pobjednike i pobijedjene, zrtve i krivce.

 26. perfect stranger says:

  Da Mileta sa sest pobratima,
  i sesdeset i sest prvobratuceda,
  uz pomoc Milovana Mudrog,
  i Fatilja,i Envera,i Agima,
  i Hasima i joste ponekoga,
  ne razdvoji Biograd od Cetinja ravna,
  ne bi majka suze prosipala,
  i gore se crne razdvajale,
  vec bi blizan brat bratu bio.

 27. perfect stranger says:

  Ne moze se govoriti o “prvom koraku” u procesu mijenjanja nase epske matrice, kada nam je svima poznato da je taj proces vec odavno u toku (da nije tako ne bi ni postojalo ove drzavne tvorevine u aktuelnom obliku, kao ni pokusaja realizacije “novog covjeka”). Interesantna je, medjutim, analiza nase epske matrice kod pojedinih, iskljucivo u svrhu njene “politicke upotrebljivosti”. (Razumije se, dakle, da je jedina vrijednost, jedini kvalitet te matrice u njenoj politickoj upotrebljivosti. Da li to znaci da bi trebalo da gledamo sa sazaljenjem ili prezirom na pokusaje nekih stvaralaca u proslosti, koji su, poput Getea, ucili srpski jezik samo da bi uzivali u umjetnickim dostignucima nekih tvorevina te epske matrice, ne mareci mnogo za njenu “politicku upotrebljivost”?).

  Rekao bih i da mi djeluje prilicno pojednostavljeno vezivati zvuke gusala za neke ruzne dogadjaje u nasoj bliskoj proslosti. Ili predstavljati aksiomu: gusle – zaostalost i bijeda, klavir – blistava buducnost (kao da upotreba i slusanje jednog instrumenta mora iskljucivati drugi, i kao da se u buducnost i u “Jevropu” moze ici samo uz potpun raskid sa tradicijom). Podsjetio bih, na kraju, da je klavir bio jedan od omiljenih instrumenata njemacke vladajuce garniture krajem tridesetih godina proslog vijeka…

 28. Danilo Stojanovic says:

  Nema sumnje da su narodne pjesme – posebno Hasanaginica i sl. koje je i veliki Gete cijenio – vrhunska umjetnicka dostignuca. Ne postoji problem narodne poezije vec problem zloupotrebe te iste poezije od velikosrpskih nacionalista. I noz moze da posluzi da sjece hleb ili da guli krtolu – ali i da prikolje.

  Prema tome g. Grubac i “perfect stranger” ostavite se odbrane ” modernih guslarskih lazi”. Gete bi prezreo takvu “poeziju” a jos vise “junake” te pozije.

  Ovdje se raspravlja o utvrdjivanju istine o ratnim zlocinima na Balkanu – ko god da ih je pocinio. I to treba podrzati.

  Ono sto je zaista zalosno je da smo svi mi “zloupotrebljeni” u smislu raspravljanja nacionalistickih gluposti. Ima li sanse da se i CG pomiri ka i Srbija? Odnosno, oce li “Srbi iz CG” najzad prihvatiti da je ovo i njihova drzava i da smo mi njihovi sugradjani? I da bi trebali da razgovaramo o sadasnjim problemima a ne o guslama, istorijama, gramatici, kapama, zastavama, isl.

 29. perfect stranger says:

  Mozda ne bi bilo lose da se odredjeni komentatori ne bave podmetanjima: ni u jednom komentaru moje malenkosti, a koliko mi je poznato ni u onima gospodina Grubaca, nije bilo odbrane “modernih guslarskih lazi”. Bavio sam se drugim aspektima koji su u vezi sa originalnim tekstom autora koje ne bih ovdje ponavljao.

  Samo jedna stvar: Srbi iz CG koje vi stavljate pod navodnike (iz cega se razumije da stavljate pod sumnju njihovo postojanje, sto je jedna od osnovnih premisa projekta “novog covjeka”) bi uz ostale narode, po mom misljenju, mogli prihvatiti ovu tvorevinu i “nove ljude” kao sugradjene u trenutku kada ova tvorevina prizna njihovo postojanje i interese, i prestane sa bilo kakvim oblikom diskriminacije. U svakom drugom slucaju i samo postojanje ove nove i male “tamnice naroda” bi moglo biti dovedeno u pitanje, svidjalo se to nekom ili ne (kao sto je bio slucaj sa nekim drugim visenacionalnim drzavama). Ne bih vise o ovom, jer nije neposredno vezano za originalni tekst.

 30. Vojin Grubac says:

  DS: Prema tome g. Grubac i “perfect stranger” ostavite se odbrane ” modernih guslarskih lazi”. Gete bi prezreo takvu “poeziju” a jos vise “junake” te pozije.
  Ovdje se raspravlja o utvrdjivanju istine o ratnim zlocinima na Balkanu – ko god da ih je pocinio. I to treba podrzati.

  G. Stojanovicu,

  ja sam podrzao raspravu, i institucije, o utvrdjivanju istine o ratnim zlocinima na Balkanu – ko god da ih je pocinio. Ujedno, mislim da sam bio nedvosmislen da mi se ne svidja novokomponovana turbo guslarska poezija. I to, cak, daleko prije nego sto je doslo do ratova, a tacnije od opjevavanja pogibije fudbalera i slicno.
  Dakle, probudite se, i ne stojte u redu iza Puskina i Getea, jer vam to ne dozvoljava malokalibarski profil.

 31. Veljko B Ilic says:

  Kad malo bolje analiziramo ovih 30 komentara, primijeticemo, da vise od 80% su autori onih koji ne zive stalno u Crnoj Gori. Da li smo mi, (ukljucujuci i mene), veci eksperti za sve sto se desava tamo, od onih nasih ‘rodoljuba’ koji nijesu napustili svoju voljenu otadzbinu? Gospodin Vojin Grubac-Moskovski je postavio 8 komentara. Svi su izgledi da je on dobro ‘verziran’ za sve sto se dogadja na Balkanu, bezobzira sto je udaljen od Podgorice 2000 kilometara, (vazdusne prave linije, bez zadrzavanja u Beogradu).

  Neki, kako sebe naziva “perfect stranger” je ‘veliki specijalista’ za sve probleme, postavio je samo 6 komentara. Njegovo mjesto boravka je nepoznato, kao, i jos neznamo kojega je roda i poroda, da bi ga bolje shvatili. Milovan Danski nam je ovoga puta otpjevao samo jednu pjesmici, i dodao samo jedan komentar. Vladimir Nedovic-Amster-damac, ako moze da se tako kaze, ostavio nam je dva komentara. Najudaljeniji od Crne Gore, gospodin Srdja Pavlovic-Kanadjanin, obradovao nas je sa jednim komentarom. Za gospodina Danila Stojanovica neznam da li zivi u Londonu, ili odmara u Crnu Goru.

  U onu drugu grupu komentara su nasi koji jos zive i (ne)rade u Crnu Goru. Tu je postovani Dusko Vukovic koji se udruzio sa onim nasim poznatim “izdajnikom” Zipp-om. Pitam vas, kako i na koji nacin mozemo da se obracunamo sa proslocu i ratnim zlocincima? Samo gradjani Crne Gore mogu da taj problem rijese, naravno ako budu saradjivali sa REKOM.

  PS: I ja koji sam udaljen 18 000 kilometara od “proklete” Dukljanske zemlje, nebi trebao da mnogo da “analiziram” te Balkanske probleme, i da sastavljam ‘Junacke pjesme’. Rekose mi, da ako se odmaknes od kuce, bolje vidis kako izgleda ta kuca, i kakva je njena fasada.

 32. Veljko B Ilic says:

  Izvinjavam se citaocima, sto u mojiim komentarima, kao i u ovom poslednjem, napravih puno gramatickih i pravopisnih gresaka. Ocekujem da ce se do kraja ove godine zavrsiti standarizacija Crnogorskog jezika (pravopis, gramatika i recnik), pa cemo poceti tada da se pridrzavamo pravila.

  “Lijepo je vidjeti drugi svijet, nasmijati se drugom nebu. Ali ja najvise volim svoje Sunce i more, svoju zemlju koja nosi ime Crne Gore,” kaze nasa Tanja Bakic.

  PS: Izvinjavam se, sto se ne pridrzavam komentarisanja na temu. Ne zaboravite, zaborav je jedan od najvecih covjekovih nepriijatelja.

 33. Vladimir Nedovic says:

  @ perfect stranger

  “ni u jednom komentaru moje malenkosti, a koliko mi je poznato ni u onima gospodina Grubaca, nije bilo odbrane “modernih guslarskih lazi”. Bavio sam se drugim aspektima koji su u vezi sa originalnim tekstom autora koje ne bih ovdje ponavljao.”

  O tome se i radi – vi konstantno (neki, mozda, i namjerno) pogresno tumacite tekst, jer nigdje niko nije iznio osudu na epsku poeziju i gusle kao takve (one su dio naseg kulturnog blaga, ali i proslosti), vec samo na zloupotrebu tog modusa danas, u dnevnopoliticke svrhe. O tome govori i g-din Pavlovic.

  No da se vratimo na temu. Ja bih bio vrlo zainteresovan za informaciju o tome koliko je potpisa skupljeno za ovakvu inicijativu u regionu, i koliko u Crnoj Gori. Mada ovo nece biti dovoljno dobar pokazatelj spremnosti nasih naroda da se suoce sa prosloscu, pokazace makar nivo njihove zainteresovanosti za ove probleme.
  Iako je vjerovatno tacno da je problem tezi nego sto izgleda, meni samo pokretanje inicijative izgleda kao znacajan pomak. Nadam se da u tom smislu postoje i neke evropske institucije koje bi pritisle CG establishment da ipak podrzi ideju, odnosno da je ne sabotira. Takva situacija bi davala nadu da je napredak u CG, u smislu ljudskih i gradjanskih prava, ipak moguc.

 34. Dusko Vukovic says:

  Re: Sada je na djelu inicijativa, a prikupljanje potpisa slijedi.

 35. perfect stranger says:

  @ Vladimir Nedovic

  “O tome se i radi – vi konstantno (neki, mozda, i namjerno) pogresno tumacite tekst, jer nigdje niko nije iznio osudu na epsku poeziju i gusle kao takve (one su dio naseg kulturnog blaga, ali i proslosti), vec samo na zloupotrebu tog modusa danas, u dnevnopoliticke svrhe. O tome govori i g-din Pavlovic.”

  Naravno da se nijesam bavio tumacenjem teksta uvazenog autora, jer nijesam ispred sebe imao “Tako je govorio Zaratustra”, a drzim i da je namjera autora bila da tekst ucini sto jasnijim i nepodloznim raznoraznim tumacenjima. U tom smislu nijesam ga mogao ni “pogresno tumaciti” (namjerno ili nenamjerno). U svojim komentarima bavio sam se, ponavljam, odredjenim aspektima koji su u prilicnoj mjeri vezani za tekst i koji, po mom misljenju, sasvim dobro odslikavaju trenutnu situaciju i sistem vrijednosti u Republici Crnoj nam Gori.

  Tako, recimo, rijeci autora “stalno me je začikavao onaj antipod sa guslama među koljenima, tvrdeći da je u Crnoj Gori, ali i drugdje na brdovitom poluostrvu, njegova publika još uvijek brojnija i uticajnija” u meni pojacavaju ubjedjenje da je u ovoj drzavi danas jako pomodno izjasnjavati se ne samo protiv gusala, vec protiv svega sto bi nas moglo dovesti u bilo kakvu vezu sa nasom prosloscu i tradicijom. U tu svrhu sam i naveo rijeci jednog od lokalnih vlastodrzaca: “sa guslama se ne ide u Evropu”! Ili, recimo, sve vise izrazeno distanciranje od Njegosa i Petrovica od strane vladajucih struktura. Ali, vidite, to odbacivanje tradicije nije samo jedna usputna pojava koja je u vezi sa formiranjem modernih drzava (sto demantuje, izmedju ostalog, nastanak i istorija svih velikih i modernih drzava, jako vezanih za sopstvene tradicije), vec jedno sasvim smisljeno djelovanje, jedno od kljucnih elemenata projekta “novog covjeka” koji bi trebalo ostvariti u ovoj drzavi. Rekao bih, cak, da bi bez tog elementa (odnosno kada bi narodu bila sasvim pristupacna sopstvena istorija i tradicija) i sami projekat bio ozbiljno doveden u pitanje (u slucaju izostanka istorijskih falsifikata, koji su takodje jedan efikasan metod za ostvarivanje projekta). Dakle, drzim da su svi ovi elementi u velikoj mjeri vezani za originalni tekst i da mi mogli biti interesantni za pokretanje eventualne diskusije.

  A sto se tice misljenja jednog komentatora da nasu epsku matricu treba izmijeniti i iskoristiti je u iskljucivo politicke svrhe, to je u meni, osim komentara koji sam gore postavio, probudilo razmisljanja o ponasanju jedne nase opozicione partije, koja gotovo sve svoje glasove dobija kod pripadnika jednog naroda, da bi poslije, licemjerno, u Parlamentu glasala za Ustav koji je nedvosmisleno protiv interesa tog naroda.

  Na kraju, REKOM. Ponovicu, naravno, stvar koja se podrazumijeva i koja je vise puta ponavljana od raznih komentatora: “Da ne bude zabune – podržavam osnivanje REKOM-a”. I dodacu – ova inicijativa bi mogla biti korisna (u slucaju nepristrasnog i profesionalnog rada), ne samo u svrhu potrebe da se nasi narodi suoce sa prosloscu, vec i u svrhu jednog vjerodostojnijeg upoznavanja javnosti zapadnih zemalja (cija su sredstva informisanja u velikoj mjeri svih ovih godina za sve lose stvari koje su se desavale na Balkanu okrivljavale jedan narod i njegove dirigente).

 36. Vladimir Nedovic says:

  @ perfect stranger

  Sto da vam kazem, kad opet niste skapirali: ni u pogledu teksta, ni u pogledu nekih komentara (pa i onog ‘s guslama se ne moze u Evropu’, a s kojim se donekle slazem – jer on ne znaci da se nekada s guslama nije moglo u Evropu, nego da to nema smisla sada), ni u pogledu opaske g-dina Pavlovica (koji je upravo utvrdio suprotno od onoga sto mu vi spocitavate).
  Dakle, iako nije Nietzsche, ne bi bilo zgoreg udubiti se.

 37. perfect stranger says:

  @ Vladimir Nedovic

  “Sto da vam kazem, kad opet niste skapirali: ni u pogledu teksta, ni u pogledu nekih komentara…”

  Ovo se zaista moze razumjeti samo kao obican nedostatak argumenata. Lako je tako…

 38. Vladimir Nedovic says:

  @ perfect stranger

  “Ovo se zaista moze razumjeti samo kao obican nedostatak argumenata. Lako je tako…”

  Neka bude tako. Rasprava koju vi ocekujete vec postoji na mnogo mjesta na ovom forumu, i ja se svjesno ne upustam u nju jer bi nas odvela od teme. Ipak, svojim prethodnim odgovorom sam vam barem malcice pokusao ‘natuknuti’ na sta sam mislio. Na pazljivo citanje u svakom slucaju.

 39. Srdja Pavlovic says:

  Naravno, nijedna epska matrica nije, sama po sebi, negativna kategorija. Over matrice imaju mnogo karakteristika koje su sasvim izvan polja politike i politicke upotrebljivosti. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da je konstrukcija epskih matrica, odnosno, arhetipa ove vrste, bila obavezni segment nacionalnog budjenja u proslim vijekovima. Imajuci ovo u vidu, postojanje epske matrice kao kategoriije se ne moze sasvim odvojiti od koncepata kakvi su etnicko, nacionalno i, konacno, politicko. Ono sto te matrice (ma cije one bile) odredjuje kao negativne kategorije jeste njihova politizacija. Svaka poliitcka elita na nasem prostoru je, u nekoj mjeri, koristila epske matrice u svrhu sopstvene promocije. Ovaj proces je, kao po pravilu, bivao integralni dio nacionalnog budjenja tokom deventaestog vijeka. Tokom proteklih dvadesetak godina su se epske matrice koristile, odnosno, zloupotrebljavale, u svrhu revitalizacije nacionalnog.Tako su se politicari premetali u nacionalne heroje, hajduke, branitelje narodnog obraza, i postajali savremene verzije Starine Novaka, Malog Radojice, Djerzelez Alije ili Muja Hrnjice. Toliko o epskim matricama.

  Sto se tice zlocina pocinjenih na nasem oprostoru tokom ranih 1990-tih, sasvim je logicno da elite koje su vodile, odnosno, bile funkcionalni dio ratne masinerije iz tog vremena, nikada nece prihvatiti konkretnu politicku ili komandnu odgovornost. Naivno je nadati se da ce oni smoci hrabrosti da se suoce sa samima sobom od prije dvadesetak godina. Upravo je ovakvo nadanje integralni dio epske matrice o kojoj se dopisujemo – naivno vjerovanje u postojanje necega sto je kreirano kao arhetip, odnosno, kao idelani model moralnosti, eticnosti, hrabrosti, ponosa, itd. Oni koji su bili direktni pocinioci zlocina se mogu osjecati sigurno sve dok vladajuca elita bjezi od pomenute odgovornosti.

  Mozda je formiranje jedne organizacije kao ova o kojoj pricamo jedini nacin (ili jedini moguci nacin u Crnoj Gori) da se pocinjeni zlocini sacuvaju od zaborava. Bivsi ratni huskaci bi zeljeli da svima zapuse usta i da se niko ne oglasi o desavanjima iz 1990-tih. Oni bezobrazno tvrde da sada niije vrijeme za optuzbe i trazenje krivca, vec da se moramo okrenuti “evropskoj buducnosti Crne Gore.” Ovakve bitange bi bile srecne kada bi se izvrsila kolektivna lobotomija u Crnoj Gori i tima se zauvijek izbrisala sva sjecanja i podsjecanja na njihove prljave tragove iz vremena nacionalistickog divljanja kod nas.

  Njih treba stalno podsjecati na to sta su bili i sta su uradili, odnosno sta nijesu imali snage da urade. Sakupljanje dokumenata i svjedocanstava o zlocinima ce rezulturati znacanjom bazom podataka koja treba da bude dostupna javnosti i koja treba da bude prisustna u javnosti kao podsjecanje na to sta se desilo i kao poziv na odgovornost.

 40. wawy says:

  —————————
  Srdja Pavlovic:
  “Njih treba stalno podsjecati na to sta su bili i sta su uradili, odnosno sta nijesu imali snage da urade.”
  —————————

  ne treba im nikakvo potsjecanje, treba ih privesti pravdi. njima potsjecanje na ono sto su uradili/izostavili da urade ubijedjen sam nije potrebno, al potrebno je da izadju pred sud.

  —————————
  Srdja Pavlovic:
  “Sakupljanje dokumenata i svjedocanstava o zlocinima ce rezulturati znacanjom bazom podataka koja treba da bude dostupna javnosti i koja treba da bude prisustna u javnosti kao podsjecanje na to sta se desilo i kao poziv na odgovornost.”
  —————————

  u ovome zadnjem se slazem u potpunosti, odgovornost je kljucna rijec. da se ljudi koji su u odredjenim trenucima bili na kljucnim pozicijama u drzavi kada su radjeni zlocini pozovu na odgovornost, kao i neposredni izvrsioci ratnih i zlocina.

  dusko,
  na netu na linku http://pescanik.net/content/view/2198/58/
  sam nashao neke podatke o rekom-u, pa bih volio da ih prokomentarisete ako zelite.

  ————————
  “Koalicija za REKOM planira da prikupi 1.000.000 potpisa i da ih u januaru 2010. podnese svim parlamentima država naslednica SFRJ. Cilj inicijative je osnivanje REKOM-a kao državne regionalne komisije.”
  ————————
  stavio bih naglasak na: REKOM = DRZAVNA REGIONALNA KOMISIJA, iz gornjeg citata.

  neznam je li ovo zvanicna informacija, pepostavljam da jeste, a ako dobro shvatam ovaj dio, to znaci da rekom ustvari nece biti pod indirektnom kontrolom drzavnih balkanskih elita te 2010.godine (sto sam prepostavio u svom proslom komentaru), vec potpuno direktno podredjen njima.
  da li bi to trebalo da znaci da ce istrazivanjem, evindentiranjem i dokumentovanjem ratnih zlocina da se bave:
  0.milo djukanovic
  1.filip vujanovic
  2.svetozar marovic
  3.haris silajdzic
  4.sulejman tihic
  5.stjepan mesic
  6.ivo sanader
  7.ivica dachic
  8.agim cheku
  9.hashim tachi
  i slicni, koji su i danas pripadnici balkanskih drzavnih elita?
  isti oni ljudi koji su direktno/indirektno bili ukljuceni u najvise drzavne funkcije kada su 90-ih zlocini cinjeni?
  ovako nekom prostom logikom ja bih rekao da ce da se radi simulacija procesa koji je zamisljen najboljom namjerom inicijatora rekom-a, kako bi se doticnim balkanskim elitama dodatno isprale biografije do bljestave bjeline.
  i dalje mislim da je ovako zamisljena ideja losha, i da bi trebalo da izmjesti iz ruku balkanskih gospodara rata, mira, rata za mir, podzemlja, puteva droge i slicnog pod makar indirektnu kapu evropskih institucija.
  naravno, ostavljam prostor za to da sam pogresno protumacio fakta, da je izvor nepouzdan, ili da sam zbog prosjecne informisanosti loshe povezao cinjenice i stvorio pogresnu predstavu o buducem angazovanju i ciljevima rekom-a. u tom slucaju nadam se da cu u vashem pojasnjenju dobiti ispravnu sliku o ovoj inicijativi.

 41. Dusko Vukovic says:

  Re: dusko,
  na netu na linku http://pescanik.net/content/view/2198/58/
  sam nashao neke podatke o rekom-u, pa bih volio da ih prokomentarisete ako zelite.
  wawy
  ————
  “Cilj je obezbjeđivanje podrške najmanje milion građana u regionu za donošenje preporuka o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji. Po završetku konsultativnog procesa te preporuke biće prosleđene vladama u regionu sa zahtjevom za osnivanje REKOM, kao i Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.”

  Ovaj citat je preuzet sa web site Akcije za ljudska prava, koja je bila organbizator konsultativnog sastanka u Podgorici. Još uvijek su u toku konsultacije i postoji puno skepse u vezi sa osnivanjem REKOM-a. Shvatio sam da civilni sektor treba da uradi preporuke i obezbijedi da u komisiji budu OK tipovi/tipkinje, a ne vladini ljudi.

 42. labud dabanovic says:

  REKOM ko je to?
  Mene se čini da to većinom organizuju ONI ili njihovi nasljednjici što su nekad ćutali ili prifatili ono tajno naoružanje ‘srpske puške’.Da je bilo kako se danas zbori nebi ondašnji LSCG imao 10-13%(50-60.000) i nebi ni bilo isporučivanja,klanja i paljenja.Kad bi se tako gledalo,kako se ođen stiče utisak,trebalo bi sve osim onih 13%iz LSCG stavit na ‘optuženičku klupu’.Tako je bilo u Crnu Goru i poslije WWII pojavilo se više boraca nego partizana.Da ih je bilo prije rata toliko nebi moglo doć do bratoubilačkog istraženja-crnih barjaka nad utuljenim ognjištima.Sve se to dešavalo i 41 i 1990-ih godina zato što se moralo slušat naredba iz srpskog a ne jugoslovenskog Beograda.Da je postojao RAKOM poslije WWII samo oko 10% kuća u Crnu Goru bi bile pošteđene.Tako mi se čini kad da bi taj RAKOM danas proradijo našao bi da je sve preko onih 10-13% bilo uz one naredbe izvan Crne Gore.Dakle ko je bijo DPS 90-ih?Pa skoro svi preko onih 13%.Ondašnji DPS činjeli su oni što je jednima alapljivost pomutila ljucku svijest,jednima strah od zla gorega a jedni su zdravim razumom ušli da bi u odsudnom momentu mogli razbiti takav DPS i rekli veljesrpskim narebdodavcima iz Beograda veliko ‘NjET’.Tako u današnjem DPS-u s Milom Đukanovićem ostali su oni koji su podržali ono NjET a današnje prosrpske stranke i liste u koje se ubraja i SNP sa Srđanom Milićem ostali da i dalje slušaju ‘veljesrpski Beograd’.Bolje je i pravilnije organizovat ‘REKOME’ protiv onijeh što i dalje podržavaju naredbe iz Beograda i koji se smatraju herojima za sva ona isporučivanja,klanja i paljenja.Pa poslije toga može se pričat što je ko ukrao i kako je došao do bogastva i položaja.
  Ljudi svojom putanjom do starosti zrijevaju i mijenjaju se.Postaju ljuckiji samo oni koji se srame sami sebe kad se pogledaju u ‘zrcalo’.A nema toga ko nije grije[ijo.Danas treba da je važno jeli se čovjek promjenijo a ne đe je nekad bijo zalutao a nijesu mu ruke krvave.Uvijek su plaćale zločin ‘krvave ruke’ a za ‘krvave duše’-koji su stvorili te ‘krvave ruke’ ili ih podržavali nikad se od postanka svijeta nije moglo njihovo dokazati.Niko ne može viđet što je dušu drugog jedino može viđet kakve su mu ruke.ČOVJEK ČOJKU TAJNA JE NAJVIŠA.
  Vjerujem i ko zamjera mojem neškolskom pisanju i govoru da je ipak razumijo što sam ćio reći.

 43. Veljko B Ilic says:

  Potpuno sam vas razumio gospodine Dabanovicu. Ne trebate da nas upozoravate da ste nepismen, pa da vas necemo potpuno shvatiti. Razlika izmedju vas i nekih akademskih gradjana je velika. Dok akademci kad komentarisu, “zamotavaju to kao da prave oblande”. Nemoze se njima, (pametnim akademcima), znati sta zele da kazu, jer, puno njih nema svojega “JA”. Drugi razmisljaju za njih. Vi, gospodine Dabanovicu nemate “dlake na jeziku”, nego to kazete otvoreno, tacno i iskreno, “pa kom’ opanci, kom’ obojci.”

  Ovdje mi pricamo o zlocinima i zlocincima, kao i o huskacima na zlocine. Gospodo, ti zlocini se nijesu desili za vrijeme Dzingiskana, pa je danas tesko naci onih koji bi posvjedocili, i kazali nam sta se to stvarno desilo. Lako je danas uci u arhive CNN, BBC, ABC i drugih agencija, pa vidjeti ko su ti koji su ubijali, rusili, pljackali i silovali. Mozete da pogledate i one jadne medije, koje su pisale huskale i hrabrile i blagosiljale zlocince. To se vecinom desavalo 90-ih godina.

  Podjite gospodo u bilo koje crnogorsko selo, svaka baba ce vam kazati, ko je ko, gdje je ko isao, sta je ko ‘usicario’, i ko su njima bili vodje i kolovodje. Mogao bi vam i Risto Cirov Radovic, ( buduci srpski Patrijarh), da iz njegove arhive 90-ih godina pokaze nesto, prije nego ode za Hag da Radovanu svjedoci.

  Da bi REKOM mogao potpuno da obavlja svoje poslove, potrebna je puna saradnja svih gradjana Crne Gore, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Naravno, i nasi susjedi bi trebali da saradjuju, da bi jednom za svagda rascistili sa prosloscu i zlocincima. Ne treba se plasiti istine.

 44. Milovan Vukov Jankovic says:

  Evo se u Shpaniji,
  jedan advokat zalaze za pokretanje postupka o ratnim zlochinima gradjanskog rata, 1936-39 i zrtvama Franka&fashista i njegovih generala sve do pochetka sedamdesetih proshloga vijeka, za otkopavanje i indetifikovanje zrtava iz masovnih grobnica, stotinu hiljada zrtava je sahranjeno bez imena i prezimena, daleko od osvjeshtane zemlje i od gradjanskog groblja, ali podrshka tom advokati, koji je vodio sluchaj i protiv Pinochea, nije velika,
  vecina zeli da zaboravi proshlost.

  Nece MAJMUNI, da vide sebe u ZRCALO,
  kad nece shpanci, poslije toliko vremena, ja mislim da ni ovi BALKANSKI KASAPI I NJIHOVI SHEGRTI, zele ISTINU da ispliva na povrshinu.

  Mozda kad njihova djeca stashu, i pitaju tatu, zashto si se ti borio, kad se klalo po kucama,
  i kako si steka ovu imovinu ????

  Da u regiji ima milion gradjana, koji zele da ISTINA ispliva na povrshinu, stvar bi bila brzo rijeshena, ali poznajuci raspolozenje gradjana regije, koji uvijek gledaju u tudji obor i tamo vide crne ovce, ja nijesam optimista, sve ce proci kao zlochini chetnika i komunista, bilo pa proshlo, ostatku napredak.

 45. Vojin Grubac says:

  Nadam se, gospodine Vukovicu, da mi necete zamjeriti sto cu se, za promjenu, malo udaljiti od teme postujuci jedan forumski dijalog u desetercu. Ako nista drugo, to on pokazuje da “postmoderni” deseterac moze biti neopterecen tamnim nijansama. Dakako, REKOM-u ne moze naskoditi, a nas moze malo razveseliti.

  Dragance:
  Ђе је ђедо браве истјераво,
  сад се нама конекција пружа,
  брз интернет боље дајал апа!
  Вируси нам и тројанци прјете
  фајловима, кукала нам мајка!
  Кад би Милош сада салетио,
  ништа више не би разумио,
  Сви у екран једнако гледамо,
  ко што баба у ћикару гледа;
  Како оба изгубисмо свјета,
  ради овог, свјета дигитална!
  ……………………….
  Zeljko:
  Немој тако побратим Драганче
  све кукати кано кукавица.
  Није ваљда баш све пропануло?

  Ја не мислим да нема јунака
  и на овим сајбер просторима.
  Мука и је грдна наћерала
  да долазе да се овде жале
  …………….
  Srb:
  Јунак Жељко, форум побратиме,
  твој сам позив мило дочекао
  ал’ сам ти се грдно уплашио
  да у смеху, побро, не прећераш;
  смех је лијек, ал’ је и грозница;
  да ми побро зелен не увенеш.
  Побратим те не би прежалио,
  вас би вијек на души носио
  и црне ти тамнице допао,
  цар би мене лажно оптужио
  да сам тебе речима убио.
  Зар због речи јунак да пострадам?
  Али ти се нисам уплашио,
  ево мене на форум јуначки,
  побратим те оставити неће,
  дошло време, ваља војевати,
  с побратимом, на добро изашло!
  …………………
  Ilija:
  Evo i ja da koju prozborim
  sve na ovo moćno sokoćalo,
  što nam nikad počinuti neda
  ni po danu ni po noći tamnoj.

  Mene isto muka spopanula
  pa nikako mira da pronađem
  a i neznam čija je krivica,
  il je moja il ovih drugijeh,
  ja ću pisat a vi prosudite.

  Ima braćo nekoliko dana
  kako sjedoh u meku fotelju
  i navrnuh muziku do panja,
  moje pjesme što najviše volim
  popa Mila i serdar Šćepana.
  Meni milo al drugima nije,
  “Tiše tata mi naše slušamo
  šta si navro ko da ti je zadnje”
  ja sve ćutim ko da ih nečujem
  oni znaju da popuštit neću
  no ću slušat dok je meni milo.

  I bi dobro do nekoga vakta
  dok me guja iz potaje strefi,
  poče naka nagrdna serija
  svi kukaju a i ova moja
  ko da smo joj na Kosovu pali
  pa joj više niđe spasa nema.

  Tu ja braćo nizdržah više
  pa potegoh teška buđelara
  i dadoh im sve na ravne časti.
  Idi ženo da obiđeš majku,
  naka bolest na staru navali,
  pa joj budi od kakve pomoći
  nevrći se barem petnajs dana
  da nebude sumnje na carinu.

  I đecu sam na put ispratio
  da udahnu svežega vazduha
  na Markovoj kuli u Prilepu
  a otolen neka vide đe će
  da odmore još neđelju dana.

  Sad smo braćo u tri republike
  nit ih gledam niti se čujemo,
  slušam gusle duša mi na mjestu
  a srce mi srećno poskakuje
  Dokle dođe vrijeme obedu,
  crn mi obrok i crna trpeza
  puna kuća, niđe nikog nema,
  da ko lane a ja da podviknem.

  Eto tako moja braćo mila
  ja sam vama sve potanko reko
  vi kazujte šta me ovo snađe,
  jel krivica moja ili njina,
  ili ovo zlo vrijeme tako
  udešava da čoek poludi.
  ……………….
  Zeljko:
  О Илија Громов имењаче
  што би рекли енглески бећари
  по имену Монтипајтоновци:
  “Зло је време, ухапсите друштво.”
  Кривица је и твоја и њина.
  Њина јесте што те не слушају
  а твоја је што их не наћераш.
  …………………
  Ilija:
  Brate Željko, čestiti delijo,
  hvala tebi što me u post turi.
  Mudra riječ vazda srcu godi
  da rašćera maglu na očima
  i u dušu otvori sva vrata.

 46. Vojin Grubac says:

  lako je moguce, da ce ova finansijska kriza koja poput ogromnog talasa prekriva sve drzave, baciti u zapecak ne samo REKOM, nego i svu daleku istoriju. Ruski berzanski indeks RTS je pao od maja sa 2488 puntova na 549, a MMBE sa 1956 na 513. Skoro da nema firme koja nije otpustila trecinu osoblja. Kad u Crnoj Gori padne KAP, Zeljezara Niksic, kompletno gradjevinarstvo, kao i bankarski sistem, sto je, nazalost, skoro realnost, imacemo samo jednu temu.
  Tada nas nece, cak ni epski forumasi iz proslog posta moci razveseliti.

 47. Dusko Vukovic says:

  Ili grmi il’ se zemlja trese
  il’ udara more o mramorje?
  Niti grmi, nit’ se zemlja trese,
  nit’ udara more o mramorje,
  no se gadna zapođela kriza
  u dalekoj zemlji Jamerici,
  i do ruske već dotiče stepe 🙂

  *****
  Lako je nama brđanima okrenuti na deseterac, no nije u desetercu problem, nego u onome kakav se njime medijski konstrukt pravi i s kojom svrhom.

 48. Veljko B Ilic says:

  Evo nesto iz “Luce Mikrokozma”. I nas ,(vas i njihov), Njegos je sastavljao nesto u desetercu, prije Vojina i Duska:
  “O nevini sinovi prirode,
  o mudrosti prosta najsjanija!
  Do rodjenja sv”jeta istinskoga
  vi presretni poklonici sunca!
  ————————————–
  Gle divnoga sada vidjenija
  sunce pravde i zemlju ogrija,
  robovima olaksase lance.”

  Za vrijeme Njegosa nije bio potreban REKOM, a danas, pocetkom Treceg Milenijuma, potrebni su nam neki potpisi, a za ostalo lako cemo ustanoviti ko su to ‘Bad Boys’ na Balkanu.

 49. wawy says:

  ——————-
  labud dabanovic:
  Dakle ko je bijo DPS 90-ih?Pa skoro svi preko onih 13%.Ondašnji DPS činjeli su oni što je jednima alapljivost pomutila ljucku svijest,jednima strah od zla gorega a jedni su zdravim razumom ušli da bi u odsudnom momentu mogli razbiti takav DPS i rekli veljesrpskim narebdodavcima iz Beograda veliko ‘NjET’.Tako u današnjem DPS-u s Milom Đukanovićem ostali su oni koji su podržali ono NjET a današnje prosrpske stranke i liste u koje se ubraja i SNP sa Srđanom Milićem ostali da i dalje slušaju ‘veljesrpski Beograd’.
  ——————
  labude, ne bih rekao da je ovo bas ovako bilo. po meni ovako izgleda necija oprana biografija. u ovom slucaju dps-ova, tj djukanoviceva. ne bih sad duzio zbog cega, vjerovatno su vecini poznate cinjenice i o morinju, i deportaciji, i bukovici, i poziciji danasnjih celnika dps-a u to vrijeme. tako da nema mjesta dvojbi.
  naravno, moguce da vi licno ne perete citavu pricu, ali ponavljate ono sto se u nasim medijima zadnjih deset godina izvjestavalo. pogotovo od kad je sklopljen tzv “pakt s mafijom” u ime vecine crnogorske ‘nezavisne inteligencije’, novinara, akademaca, i dr., u okviru koga je i oprana biografija dps-a. (“pakt s mafijom” je inace autenticna zajednicka recenicka konstrukcija zeljka ivanovica iz ‘vijesti’ i miodraga perovica iz ‘monitora’)

  ne bih se ni osvrtao na ovaj komentar, da mi nije bio simptomatican upravo za ovu temu i pravac kojim bi rekom mogao da ode.
  znaci, ako je rekom nezavistan, onda se i mogu ocekivati realni fakti i dokumentacija i podizanje dodatnih optuznica, od najnizih od najvisih. ukljucujuci tu i danasnje elite cg i okruzenja.
  u suprotnom, ubijedjen sam da nas ocekuje zataskavanje njihove uloge u zbivanjima `90-ih, i da je ovo samo jedan mehanizam tog procesa.

  jedna je neporeciva istina, oko koje se svi slazu nadam se, da svako ko se ogrijesio o zakone (u ovom slucaju – umijesan u ratne zlocine), treba da odgovara. bilo to prije 20 godina ili prekjuce. i bilo da se radi o 20% ljudi na balkanu, ili 150%. i bilo da su najobicniji izvrsioci, ili podstrekaci, ili oni sto nisu sprecavali zlocine, ili oni sto su ih cinjeli.
  tu nema mjesta relativizaciji, partizani-cetnici, dps-lscg, milovci-momirovci, velika srbija-nezavisna crna gora, i slicno. rad rekoma i slicne inicijative treba da budu jasne i precizne, kao sto su jasne i precizne istine o ljudima koji su cinjeli nedjela i njihovim zrtvama.

  a kako rekom treba da osnuju vlade regiona, kako izricito stoji u saopstenju na sajtu, pretpostavljam da ce ovo da se pretvori u najobicnije ismijavanje istine o `90-im. ne vidim koji mehanizam nvo sektor ima da bi prisilio vlade da rade ispravno posao prikupljanja cinjenica, tj da ih kao osnivace (one na vrhu piramide rekom-a) koji usmjeravaju rad komisije – navedu da to rade profesionalno.

  mislim da bi sve to moglo ici mnogo jednostavnije, ako bi veliki broj nvo-a sa podrucja ex-sfrj uputilo zajednicki poziv evropskoj uniji za osnivanje rekom-a (a ne samo deklarativno obavjestenje o osnivanju) uz milion potpisa, siguran sam da bi vrlo brzo naisli na pozitivan odziv, a samim tim i obezbijedjene resurse za takav posao. i komisija bi ostala objektivna. i to bi naravno bilo u interesu svih, i eu i domaceg stanovnistava na balkanu. jedino kome ne bi odgovarao takav pristup bi bile upravo vlade regiona koje po ovom predlogu treba da osnuju rekom. i moram se zacuditi zasto se nije poslo tim putem.
  tako da se pridruzujem skepsi u vezi ovako planiranog rada rekom-a.

 50. perfect stranger says:

  Nadam se da ni meni, postovana gospodo, necete zamjeriti sto cu navesti tri kratke ali lijepe poezije jednog savremenog srpskog pjesnika (i pored epske matrice, u ovom slucaju se ne radi o desetercu):

  “Voimja Ivana gospodara i sina mu Đurđa
  Ovo olovo morem brodi i dospje u kapu moju
  Da Srblji grešni iz Zete ne čate tuđa
  Slova i tuđu pjesmu u jedan glas poju …”

  “Rijeko Marice,
  ženo s najviše muževa,
  Podavi ih obučene u pancire.
  I oblake.
  Zbog tebe naša djevojka
  Nad vodama i danas tužno pjeva.
  Od tebe znamo da je voda
  najveće groblje za junake”.

  “I po dva cara
  I po sto vojvoda
  ostavljasmo bojištem.
  Od Careva Laza do Mišara
  Groba Kulin-kapetana
  Davasmo otsječene glave gavranima
  Da zbog nas lete,
  Da utješe gdje je Ljuba
  Ostala zauvijek sama.
  Da pred kućom ocrne majku”.

  Usudjujem se da vas upitam, gospodo, da li znate: cija je ovo poezija?

 51. labud dabanovic says:

  ‘Ko se davi za pjenu se fata’

  Evo kako ova epska pjesma kažuje kako se rob za pjenu fata.Potlačeni nema istoriju da dođe do ponosne svoje posebnosti pa mu je vjera,ka topljeniku pjena,poslužila za spašavanje i da tu pjenu-vjeru,prisvoji i pretvori u svoju posebnost-nacionalnost.
  Pjesma je ispojana poslije atetanta na Ferdinanda u Sarajevu,kad je Austrija poslala ultimatum Srbiji i okrivila je da je atentator njen podanik.

  ”….Ali nada u Boga Višnjega
  u dva kralja od roda srpskoga.
  Oni oće podignuti ruku
  i svom bratu valjati na muku….”

  Jasno se vidi da se do tadar ‘srpskim rodom’ mislilo na pravoslavlje-Ruse i Crnogorce

  A od 1914g na ovamo poznato je ono-ko je pravoslavni među Južne Slovene on je nacionalno Srbin.
  Eto da se zna da neki guslari ođen ne mogu pojat onu:
  -Na nebu se skupili oblaci
  oko mene slušaju magarci-

 52. Vojin Grubac says:

  RE: perfect stranger

  Sa stihovima Jevrema Brkovica, koje ste prezentovali, lako je uociti da su teme koje je nosila stara epska poezija, nalazile svoje mjesto i u novim obradama/osvrtima izvan deseterca.

 53. Veljko B Ilic says:

  Jevrem Brkovic je zbog zlocinaca, i onih koji su huskali na zlocine, morao da napusti svoju Crnu Goru, i da zivi u izbjeglistvu. Vratio se ponovo u svoju, kako on kaze, najcrnogorskiju Crnu Goru. On je jedan od najvecih zivih intelektualaca u ovoj maloj ponosnoj drzavi Crnoj Gori. Noam Comski je neosporno, jedan od najvecih americkih umova. Da bih naveo ostale danasnje intelektualne velicine kod drugih naroda, trazim pomoc od gospodina Vojina Grubaca-Moskovskoga.

 54. Vojin Grubac says:

  Kada je u anketi casopisa “Prospekt”, u kojoj je ucestvovalo 20 000 ljudi iz citavog svijeta, Noam Comski izabran za najveceg savremenog intelektualca svijeta, on je izjavio:” Pretpostavljam da su tu moju pobjedu organizovali moji prijatelji.”
  Time je prodemonstrirao skromnost i uputio packe svojim prijateljima.
  Na drugom mjestu je bio italijanski pisac Umberto Eko, na trećem profesor Univerziteta u Oksfordu Ričard Dokins, a odmah iza njih je bivši češki predsednik Vaclav Havel.
  Iz toga izvlacim zakljucak, gospodine Ilicu, da bi trebalo pogledati spisak svih koji su bili na toj listi, i pogledati da li tamo ima nekog iz Rusije ili Crne Gore?
  Dakle, mozda nije logicno da svako selo izabere svoga “najveceg zivog intelektualca”, koji ce konstatovati “da je to ocekivao jos prosle godine”, vec neki malo siri region, poput ankete sprovedene u doticnom casopisu.

 55. Veljko B Ilic says:

  Hvala vam gospodine Grubacu na pomoci. Navescu i ovo: Noam Comski je izjavio devedesetih godina, (kada su ga novinari pitali za ratne zlocine i zlocince), da, ako postoji pravda u ovom svijetu, svaki americki predsjednik od Ruzvelta do Klintona i danasnjeg Busa, trebali su odgovarati za zlocine koje su napravili protiv covjecanstva. Naravno, poslije ove izjave, Noam Comski nije otisao u izbjeglistvo.

  Da li formiranjem REKOM, mi radimo to zbog amerikanaca i evropljana, ili smo svjesni gradjani, pa zelimo da rascistimo sa prosloscu i zlocinima?

 56. djoko says:

  Zar i Ti Vukovicu sa takijem? Sto brukas Arsenija?

 57. Dusko Vukovic says:

  Re: Eto, ste ćete gospodine Đoko, ne basta mi drugačije. Ne znam koga Arsenija brukam, ni čime.

 58. Veljko B Ilic says:

  “Zar i Ti Vukovicu sa takijem, kaze neki ‘mali’ djoko. Pitao bih djoka, sa ‘kakijem’ bi ti nasega Vukovica udruzio, da bi Arsenije bio zadovoljan? Ne zaboravi djoko, ima nas takijih, onakijih i svakijih na ovom nasem PCNEN- prostoru. Pitao bih vas djoko, jesili ti za REKOM, ili si ti sa onakijim?

 59. djoko says:

  Pustili ste tu Kandicku da vi ona drzi lekcije po Crnoj Gori,zalosno. I sta Vi cackate sa tijem REKOM, Vi cete istrazivati ko je sta radio prije toliko godina. A najmanje po Crnoj Gori.
  Arsenije Vukovic , Ucitelj, naucio me da pisem i citam prije 47 godina.

 60. Dusko Vukovic says:

  RE:
  Drago mi je, gospodine Djoko, da se po dobru sjećate moga rođaka Arsenija. Nije mi drago što se protivite inicijativi čiji bi krajnji cilj bilo utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i ostalim nepočinstvima na prostoru nekadašnje Jugoslavije, ali svako bira kojim će putem ići i đe će stići.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register