Prva rata

Objavljeno: 22.10.2008, 18:02h

I dok mi već desetak dana bruji kroz glavu, od rodjaka, zbog prve rate, prolazim pored Prve Banke. Vidim nepregeldan red penzionera, kao nekad, pred prvom Dafinom. Ili kao uvijek-na svim izborima.

I dok mi već desetak dana bruji kroz glavu, od rodjaka, zbog prve rate, prolazim pored Prve Banke. Vidim nepregeldan red penzionera, kao nekad, pred prvom Dafinom. Ili kao uvijek-na svim izborima.

Piše: Zipp

 

 

Kao što znate Država je zakinula penzionere za 5-6 penzija. Ako znam tačno koliko, Bog me ubio, uprkos tome što mi je majka penzioner pa stoga imam interesa da znam. A i vi imate nekog penzionera u porodici, zar ne?

Država kaže da ih je zakinula, tj. pogriješila u nekim izračunima ili tako nešto. Kako se ja baš ne znam moderno izražavati, u daljem tekstu ću  to nazvati onako kako znam- pokrala ih je. Nije joj prvi put da potkrada. Penzionere pogotovo. Kako je Država priznala kradju, to je već drugo pitanje. O tome neću.                                                 

Iako pravno neznaven, onoliko koliko znam, pravilo je: Kad se lopov uhvati u kradji, ako mu se kod njega nadje ono što je ukrao, to se konfiskuje i vraća pokradeno(i)m. Plus ide u zatvor.

Čini mi se da Država ima sredstava na računu. Ali neće da vrati to što je ukrala penzionerima odmah, već na rate. I to onako kako sama odredi i kako njoj odgovara. Puno žrtava kradje će biti upokojeno onda kad im budu pristizale ostale rate duga. Država u zatvor normalno neće  ići. Možda naša Država jeste najljepši zatvor na svijetu ali sebe zatvarati neće.

Kad se lopov smilovao da vrati ukradeno, i to na rate, odlučio je da plijen vrati na takav način, da žrtvi presjedne što ga je uhvatila u kradji. Smislio je hiljade načina da žrtvi ubije svaku volju da povrati svoj ukradeni novac. A možda nije tako ni mislio, već je to uradio  čisto iz svoje bahatosti, osjećaja  nedodirljivosti i nesposobnosti.

Penzioneri, kojima je najzad pristigla prva rata "zaostalog duga" su se našli u čudu. Svoju prvu ratu od kradje neće primati kao do sad što su primali penzije-preko pošte ili već izabrane banke, već preko banaka koje im je odredio onaj ko ih je pokrao. Moja majka treba da je primi preko Prve Banke Crne Gore,osnovane 1901 godine. Mislila je da plati dug za struju, kako joj je "velikodušno" lopov bio obećao da će moći, ali nije mogla. Brojilo je na moje ime. Jeste da živi sa mnom i da  i ona troši struju, taman koliko i ja, ali struju platiti ne može. Pomislio sam se da je izbacim iz kuće, iako mi je majka. Al opet, ne mogu. Jer mi uvijek hvali one koji je kradu a kudi mene koji plaćam.

Tada je moja majka odlučila da fino podigne u kešu svoju prvu ratu. Prije toga sam morao poći do FOND-PIO da dobijem neku potvrdu, da se unese neki matičan broj. Onda to ide u CDA, onda to ide u banku, onda …

I opet problem. U medjuvremenu je moja senilna majka izgubila jedini identifikacioni dokument sa fotografijom koji je imala-ličnu kartu. Do sada sam joj ja, kao ovlašćeno lice podizao penziju u CKB. Uz sve to, skoro je nepokretna, bolesna, stara. Najvjerovatnije će mo se odreći ukradenog novca u korist lopova.

Zove me skoro strina:

"Dome, što da radim za ove pare što nam je Milo da, kako da ih podignem, ti si pametan, nauči me što treba da radim".

"Strina, ja jesam možda pametan, ali čini mi se da nijesam toliko da ti te pare mogu podići, no da pokušam".

I strina je stara, bolesna, nepismena. Nije sprovela ostavinski postupak a brojilo je na njenog pokojnog muža, stoga struju ne može platit. Penziju je do sad primala preko pošte, sad je nije dobila. Čekala je poštara na prozoru zgrade po vas cijeli dan, vidjela da  je za puno komšinica poštar donio "prvu ratu".  Idem opet u Fond-Pio. Tamo dobijam obavještenje da oni koji imaju matičan broj a primali su penzije preko pošte, upućeni su preko Prve Banke-osnovane 1901, a ovi koji nemaju su dobili preko pošte-kao ustupak, sledeću ratu će svi preko banke-nema ustupaka. Strina je valjda imala unešen matični broj u bazi podataka. To ju je zeznulo!

"Ali ona je stara, bolesna, nepismena, sama. Kako će poći do banke"- pitam

"Podjite u Sud pa nek da nekom ovlašćenje", ljubazno mi odgovara službenik.

Da može poć do Suda da da ovlašćenje pošla bi i do banke, mislim u sebi.

"Dome…" zove me i ujna.

Slična priča, da je ne ponavljam.

"Nadležan je Fond-Pio. Nadležno je Ministarstvo finansija-ono je preuzelo dug. Ne nijesmo mi za to nadležni, vidite vi to u Fond-Pio. Vidite to u distribuciji, mi nemamo ništa sa tim. Jeste li pogledali u CDA? A u Sud jeste li izvadili ovlašćenje? Nijeste sproveli ostavinski postupak? Možete sve prodati brokerima, plaćaju 60% od vrijednosti obaveznica…"

Kako ću reći strini i ujni da nijesam baš toliko pametan koliko su one mislile?

I dok mi već desetak dana bruji kroz glavu, od rodjaka, zbog prve rate, prolazim pored Prve Banke. Vidim nepregeldan red penzionera, kao nekad, pred prvom Dafinom. Ili kao uvijek-na svim izborima. 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Milovan Vukov Jankovic says:

  Neka chekaju da OPOZICIJA odbrani Kosovo, pa kad se odmore, onda ce da brane radnike&seljake, a penzioneri, oni koji prezive, neka stanu u red, pred prvom proleterskom & sedmom lichkom, evo drzava garantuje depozite od 2 milijarde, sa 500 miliona.

  Kako je krenulo, penzioneri nece stojati sami u redove.

  Ova vlast, ima najbolji narod na cipancijelibijeli svijet, domu moj,
  e`si li uplaciva one roze uplatnice,
  za javne sluzbe, da ti izdaju lichnu ili pasosh,
  mozda osnuju agenciju za isplatu peMzija, kao ove za posjedovni list ili dozvolu za gradnju, sve oni izmjeste iz izvrshne, sudske i zakonodavne vlasti, u VRHOVNU vlast, citat potpredsjednik skupshtine Stijepovic, oni su VRHOVNA VLAST, istinu chujesh od male dhjece i …… .

 2. Zipp says:

  Jutros, četvrtog dana isplate, u 7,45h, kada sam prošao pored Prve Banke već je bio formiran red penzionera da čeka na isplatu rate, svog, pokradenog novca. Banka se otvara u 8h.
  To nije informacija koja zavredjuje pažnju “javnog servisa”. A vidim ni ovih privatno-nezavisnih.
  Informacije počinju otprilike ovako:
  “Crna Gora je napredovala na Evropskom putu, ocijenili su….
  “Crna Gora je potpisala memorandum…
  “Crna Gora je potpisala protokol…
  “Crna Gora je primjer u regionu, ocijenio je…
  “Nastavlja se uspješna Evropska priča Crne Gore, akcionim planom…
  “U Crnoj Gori nema političkemkrize, ocijenio je Predsjednik…
  “Prelivanje svjetske finasijske krize nije bitno moguće na Crnu Goru, koja ima takav bankarski system…”
  “Nezavisni analitičari Dušan Janjić, Srdjan Darmanović ocijenili su da su opozicioni zahtjevi van svake pameti i da…
  “Ekonomski analitičar Predrag Drercun ocijenio ja da je naša ekonomija stabilna, rastuća, da priliv stranih investicija…
  “Blagota Mitrić, bivši predsjednik Ustavnog Suda ocijenio je…”
  ….

  “Platite TV preplatu, to je vaša obaveza i dužnost. Za nezavisno, istraživačko novinarstvo. Za profesionalan javan servis. Za…”

 3. Libero says:

  E koliko je Milo proteklih godina prevario strini i amidiznica, haman bi tomove knjiga mogli ispisati.

 4. Stevo Muk says:

  Ovaj humor je nekada jedini nacin da se opisu neke pojave poput ove.
  Ti Zipp to sjajno radis.
  Hvala i veliki pozdrav

 5. Banjani says:

  E moj rode,
  reče jednom Matija Bećković (nek’ mi oproste oni koji ne uvažavaju njegova mislenija i pisanija) u jednoj pripovjetci:

  “…Kad sam ja učio BUKVAR pod “ć” bješe nacrtana samo ćuša, a sad eno ga cip-cijelo krme, obogatili se ljudi pa ne štede…”

  Ne znam što mi sve ovo liči na već odavno ispričane priče, ali i u doba “ćuše” a Boga mi i u doba “krmeta”, jedino čega se tako upečatljivo sjećamo su nepregledni redovi penzionera!

  Mada moramo da napredujemo polako ali sigurno. Prvo je bila nestašica brašna, onda šećera, pa ulja, pa kafe… Danas smo se i mi pokondirili pa nas sjekira nestašica para… Kobajagi smo ih nekad imali u izobilju…

  M a š a l a

 6. Veljko B Ilic says:

  “Radna grupa razmatra mogucnosti poboljsanja materijalnog polozaja crnogorskih penzionera. Uz odmor i zimnicu, dobice i jednokratnu pomoc. Isplacena redovna penzija i obaveznice u kesu. Cetvrta rata u aprilu 2009. Meso na rate.” Tako pise u danasnjoj “Pobjedi”-novini kojoj mozemo vjerovati.

  O kojim vi ‘Zipp’-u penzionerima pisete? Upotrebljavate mnogo humora, koje se dopadaju Vladimiru, ali kad se pojavite pred drzavnim tuziocem, (ne daj Boze), taj vas humor nece se uzimati kao “olaksavajuca okolnost” da bi vam smanjili kaznu. Istina, i mene se svidja taj vas humor, ali ovoga puta, neznam kome vise mogu vjerovati?

 7. Veljko B Ilic says:

  Ispravka: “Upotrebljavate dosta humora, koje se dopadaju Vladimiru”.. Treba da bude: Upotrebljavate dosta humora koji se dopada gospodinu Stevu Muku.

 8. Vojin Grubac says:

  RE; “I dok mi već desetak dana bruji kroz glavu, od rodjaka, zbog prve rate, prolazim pored Prve Banke. Vidim nepregledan red penzionera, kao nekad, pred prvom Dafinom. Ili kao uvijek-na svim izborima.”

  Crnogorska centralna banka odlučila je da u „Prvoj banci Crne Gore”, koju kontroliše porodica crnogorskog premijera Mila Đukanovića, zavede vanredne mjere, javila je njemačka medijska kuća “Dojče vele”.
  Funkcioner opozicionog Pokreta za promjene Goran Đurović je za “Dojče vele” :
  „Može doći do jedne paradoksalne situacije, koja sigurno nigdje nije zabilježena, da premijer od državnih para pokriva gubitke svoje banke”, kazao je Đurović.
  U Udruženju banaka Crne Gore smatraju da je „Prvoj banci” neophodno 250 miliona eura kako bi izašla iz ove situacije.

 9. Vojin Grubac says:

  Vrijeme je da se ujedine Prsla banka Crne Gore i Centralna banka Crne Gore u Prvu centralnu banku Prsle Gore.
  Bog visoko, pametni seici daleko.